Nurudin wrote:Jeste, "specifična" je zato što su Bošnjaci većinski narod, a njihova specifičnost je da nisu kršćani.
Sa Irakom i zemljama koje je nakon prvog svjetskog rata unakazila zapadna politika crtanja karata i granica država
onako od šuba i kako se kome ćejfnulo, ne možeš porediti nikoga.
Sa Švicarskom se također ne može niko porediti. Čak i da prihvatimo to poređenje, opet nema načela "konstitutivnosti"
Mi se možemo porediti samo sa našim okruženjem, sa npr Makedonijom ili Albanijom.
Međutim ja sad tebe ne razumijem. Prvo optužuješ nacionalizam, a onda zagovaraš princip konstitutivnosti, a ne građanske BiH.
Ja zagovaram ovo drugo, ne zato što u "jedan čovjek-jedan glas" bi Bošnjaci izdominirali druga dva naroda , nego zato što mi imamo
kapacitet da budemo tolerantni i jednakopravni u takvom konceptu države. Već smo to imali djelimično u ex Yu
Srbi i Hrvati to nemaju jer su indoktrinirani idejama o "matici zemlji".
Mi nismo i svjesni smo realnosti i osim što smo po prirodi tolerantni, svjesni smo i svog okruženja u kojem smo skroz naskroz
egzotični . S druge strane, ono što nećemo dozvoliti jeste to da se ustručavamo dominacije vastitte kulture, jer to je nešto
što nema veze sa politikom već se dešava samo od sebe.
Nije naš problem to što se recimo Hrvati boje svoga nestanka (niti je to naš cilj) pa hoće da zapišaju dokle je njihovo, to je njihov problem
koji treba da riješavaju sami sa sobom , a jedan od "lijekova" za to jeste da se okanu mantre o matici Hrvatskoj.
Nisam za sandžačku autonomiju, niti sam primjetio da oni imaju probleme stagnacije stanovništva kao Hrvati u BiH
Naprotiv, nema gdje ih nema
To su jednostavno prirodni procesi i oni se ne trebaju vještački i nasilno spriječavati
I to je specificnost. Imamo tri naroda, konstitutivna, tri velike konfesije u jednoj maloj zemlji. Specificnost, svakako. Ima li neka zemlja u svijetu da ima ovakav brojcani odnos muslimana, pravoslavaca i katolika? Nismo kao Irska, jebaji ga. Istina je da se ne moze porediti sa bilo kojom drzavom jer smo drugaciji od svakoga. Nama najslicnija drzava je Libanon. Slicna povrsinom i brojem stanovnika. Imali su tezak gradjanski rat u kojem se svako sa svakim mlatio. Libanon cine tri velike, politicki manje-vise ravnopravne etno-religijske skupine, siiti, suniti i krscani.
http://lewishistoricalsociety.com/wiki2 ... cle&id=119
Po ugovoru iz Taifa (1989), kojim je završen građanski rat u Libanonu, predviđena je ravnomjerna raspodjela vlasti između kršćana i muslimana. Danas, od 128 deputata koliko broji libanonski parlament, 64 mjesta pripada kršćanima, koji su opet dodatno podijeljeni: 34 maronita, 14 grčko-pravoslavna, 8 grko-katolika (melkita), 6 armena, 1 protestant i 1 za ostale kršćanske „manjine“. Dok su 64 muslimanska mjesta razdijeljena na 27 sunita, 27 šiita, 8 druza, 2 alavita. Vlada, koja je obično sastavljena od 30 članova, 15 kršćana, od čega 6 maronita, 4 grčko-pravoslavna, 3 grko-katolika (melkita) i 2 armena. Muslimanski članovi vlade su 6 sunita, 6 šiita i 3 druza.
Po istom, konfesionalnom ključu podijeljena su i sve druga važnija mjesta: vodeće službe državne administracije, guverner centralne banke, članovi Vrhovnog sudskog vijeća, ambasadori u utjecajnijim prijestolnicama ...
Imas negativne primjere poput Sudana koji se popolovio po vjerskoj liniji. Imas primjer Kipra. I tamo Grci traze 'jedan covjek jedan glas' a Turci ne daju, sta mislis zasto? Makedonija ce biti turbulentna u buducnosti, moraju naci model koji ce zadovoljiti Albance.
Jbg, zapitaj se, zasto bi tvoje pravo na BiH bilo vece od prava nekog Hrvata? Ne mozes nametnuti svoju volju, moras teziti ka rjesenju koje ce zadovoljiti svakoga, osloboditi stahove svih naroda. Nije pravilo 'jedan covjek jedan glas' od Boga dato. Stavise, Bog ni u jednoj svojoj knjizi nije podrzao takav sistem vladavine. To bi ti kao vjernik trebao znati. Tvoj model uopste nije superiorniji od drugih, samo zato sto tebi odgovara. Imas primjer Turske gdje vecina satire manjinu zato sto nemaju nikakvu ustavnu zastitu. U mnogim drzavama vecina tlaci manjinu. Manjina, u slucaju BiH konstutitivni narodi, zele zastitu. I to se moze razumjeti. A to kakav je neko, druze moj, okaci macku o rep.

Zidovi su kroz cijelu historiju bili najveca zrtva a sada su jedni od vecih zlocinaca (drzava Izrael). Ravnoteza je jedina garanciju sigurnosti. Cim je jedna strana puno slabiji, lako moze biti izlozena napadu. Ideja se zacas stvori, veci narod za probleme koje ima nadje u manjem ili se pokusa prisiriti, uzeti vise vlasti za sebe. Mene Bog i Allah ne mogu uvjeriti da bi SDA jednako tretirala Srbe i Hrvate kao Bosnjake. A kad ne moze uvjeriti mene, kako bi uvjerio nekoga u Prnjavoru ili Ljubuskom? Budimo ozbiljni, bajke su na drugom spratu.
I nisi mi druze odgovorio na dva pitanje.
Da li je BH patriota Ante ako se zalaze za cjelovitu BiH, voli Bosnjake i Srbe, ima ih u kuci, osudje sve zlocince, ali pri tome zelji entitet za Hrvate unutar cjelovite BiH? Sta je on?
Sta je Bajic a sta Ajanovic? Ko je od njih dvojice patriota a ko negativac?
I trece, Boga ti, iskreno ako moze. Da li bi ti bilo krivo da Bosnjaci proglase autonomiju u Sandzaku i da to svijet prihvati uprkos protivljenju Srbije?
I u prijasnjim diskusija si mi izbjegavao odgovoriti na pitanja.