Troškovi otvaranja i održavanja firme
Moderator: anex
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#26 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
O'zone@
Sad sam pročeprkao i došao sam do slijedećeg teksta odnosno uputstva kako registrovati firmu u RS-u. Uputstvo je skinuto sa stranice Vlade republike Srpske.
"Кораци у регистрацији
(једночлани доо са минималним оснивачким капиталом од 1КМ)
Први корак
Процедура 1: Посјета нотару/Нотарски овјерен оснивачки акт
Обраћање нотару са копијом личне карте те договор око имена будућег привредног
друштва чију ће могућност одређивања нотар провјерити у судском регистру.
Нотар овјерава оснивачки акт, тј. овјера потписа оснивача и овлаштеног лица. Овјера
једног потписа кошта 7 нотарских бодова по 0,50КМ + ПДВ = 4,095КМ
Процедура 2: Овјера личних докумената и потписа
Посјета општини те овјера копије личне карте/пасоша власника и одговорног лица
(овјера износи 2 КМ по листу), те овјера потписа будућег одговорног лица 10КМ.
Процедура 3: Регистрација привредног друштва – једношалтерски систем код АПИФ-а
Нотар/оснивач/одговорно лице подноси АПИФ-у захтјев за регистрацију са потребним
документима (нотарски обрађен оснивачки акт, овјерен потпис одговорног лица,
овјерене копије личне карте/пасоша власника и одговорног лица) – прва регистрација
бесплатна, објава у Службеном гласнику РС 7КМ по реду, такса АПИФ-у 35КМ, рок
поступања 3 дана уколико је предата сва потребна документација. Процедура
регистрације истовремено подразумијева да је пословни субјекат регистрован код
Пореске управе РС, тј. додијељен ЈИБ и извршено разврставање пословних субјеката
према класификацији дјелатности.
Други корак
Процедура 3: Регистрација привредног друштва
Преузимање судског рјешења и обавјештења о разврставању по класификацији
дјелатности код АПИФ-а.
Процедура 4: Израда печата
Израда печата у овлаштеној печаторезници уз копију судског рјешења, а оргинала на
увид, просјечна цијена печата 40КМ, рок поступања 1 дан.
Након завршетка процеса регистрације, те израде печата, заинтересовано лице за
покретање пословања у Републици Српској је дужно да обави и сљедеће кораке:2
ПДВ регистрација – очекивани промет преко 50.000КМ у једној пословној години и
правна лица која имају регистровано спољнотрговинско пословање
Посјета Управи за индиректно опорезивање БиХ за обављање пдв регистрације
(царинске, акцизне или шпедитерске), такса 40КМ, рок поступања до 7 дана,
документација: овјерена копија судског рјешења, ЈИБ-а те картона депонованих
потписа.
Фискализација
Посјета једном од овлаштених дистрибутера фискалних уређаја/каса ради склапања
уговора, бирања фискалне касе у складу са потребама пословања те подношење
иницијалног захтјева за фискализацијом.
Пријава запослених радника
Посјета Пореској управи ради пријаве запослених на већ прописаним обрасцима,
подизање Потврде о регистацији од ПУРС.
Број корака: 2 корака кроз 4 процедуре
Број дана: 5 дана
Коштање регистрације у КМ: нотар 2х4,095КМ + овјера личних карата 2х2КМ + 10КМ
овјера потписа овлаштеног лица, такса АПИФ-у 35КМ, такса Служебном гласнику РС за
објаву 7КМ по реду х 5 редова = 35КМ, печат 40КМ = 132,2КМ + такса УИО/БиХ 40КМ
Обићи сљедеће 4 институције: нотара, општинску услужну канцеларију, шалтер АПИФа, и печаторезницу, те након регистрације ПЦ Управе за индиректно опорезивање,
дистрибутера фискалних уређаја, те Пореску управу РС ради пријаве запослених
радника."
Sad sam pročeprkao i došao sam do slijedećeg teksta odnosno uputstva kako registrovati firmu u RS-u. Uputstvo je skinuto sa stranice Vlade republike Srpske.
"Кораци у регистрацији
(једночлани доо са минималним оснивачким капиталом од 1КМ)
Први корак
Процедура 1: Посјета нотару/Нотарски овјерен оснивачки акт
Обраћање нотару са копијом личне карте те договор око имена будућег привредног
друштва чију ће могућност одређивања нотар провјерити у судском регистру.
Нотар овјерава оснивачки акт, тј. овјера потписа оснивача и овлаштеног лица. Овјера
једног потписа кошта 7 нотарских бодова по 0,50КМ + ПДВ = 4,095КМ
Процедура 2: Овјера личних докумената и потписа
Посјета општини те овјера копије личне карте/пасоша власника и одговорног лица
(овјера износи 2 КМ по листу), те овјера потписа будућег одговорног лица 10КМ.
Процедура 3: Регистрација привредног друштва – једношалтерски систем код АПИФ-а
Нотар/оснивач/одговорно лице подноси АПИФ-у захтјев за регистрацију са потребним
документима (нотарски обрађен оснивачки акт, овјерен потпис одговорног лица,
овјерене копије личне карте/пасоша власника и одговорног лица) – прва регистрација
бесплатна, објава у Службеном гласнику РС 7КМ по реду, такса АПИФ-у 35КМ, рок
поступања 3 дана уколико је предата сва потребна документација. Процедура
регистрације истовремено подразумијева да је пословни субјекат регистрован код
Пореске управе РС, тј. додијељен ЈИБ и извршено разврставање пословних субјеката
према класификацији дјелатности.
Други корак
Процедура 3: Регистрација привредног друштва
Преузимање судског рјешења и обавјештења о разврставању по класификацији
дјелатности код АПИФ-а.
Процедура 4: Израда печата
Израда печата у овлаштеној печаторезници уз копију судског рјешења, а оргинала на
увид, просјечна цијена печата 40КМ, рок поступања 1 дан.
Након завршетка процеса регистрације, те израде печата, заинтересовано лице за
покретање пословања у Републици Српској је дужно да обави и сљедеће кораке:2
ПДВ регистрација – очекивани промет преко 50.000КМ у једној пословној години и
правна лица која имају регистровано спољнотрговинско пословање
Посјета Управи за индиректно опорезивање БиХ за обављање пдв регистрације
(царинске, акцизне или шпедитерске), такса 40КМ, рок поступања до 7 дана,
документација: овјерена копија судског рјешења, ЈИБ-а те картона депонованих
потписа.
Фискализација
Посјета једном од овлаштених дистрибутера фискалних уређаја/каса ради склапања
уговора, бирања фискалне касе у складу са потребама пословања те подношење
иницијалног захтјева за фискализацијом.
Пријава запослених радника
Посјета Пореској управи ради пријаве запослених на већ прописаним обрасцима,
подизање Потврде о регистацији од ПУРС.
Број корака: 2 корака кроз 4 процедуре
Број дана: 5 дана
Коштање регистрације у КМ: нотар 2х4,095КМ + овјера личних карата 2х2КМ + 10КМ
овјера потписа овлаштеног лица, такса АПИФ-у 35КМ, такса Служебном гласнику РС за
објаву 7КМ по реду х 5 редова = 35КМ, печат 40КМ = 132,2КМ + такса УИО/БиХ 40КМ
Обићи сљедеће 4 институције: нотара, општинску услужну канцеларију, шалтер АПИФа, и печаторезницу, те након регистрације ПЦ Управе за индиректно опорезивање,
дистрибутера фискалних уређаја, те Пореску управу РС ради пријаве запослених
радника."
-
PRO165
#27 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Troškovi otvaranja firme i troškovi vođenja firme nisu isti par cipela;).
Otvaranje firme u RS je jeftinije ali vođenje sigurno nije. Zakoni su puno rigidniji i porezi su efektivno veći. Da ne lamentiram ko hoće da se udubljuje evo mu smjernice: Knjigovodstvo složenije - vode se odvojeno prihodi za entitete i Brčko, ne može se normalno iskazati rabat, odnosno ne priznaje se porezno, topli obrok i dnevnice su manje, manje je porezno priznatih rashoda generalno i ako su priznati u manjem iznosu su priznati itd, itd.
Ukratko Federacija je katastrofa ali RS je gora.
Za postavljača teme:
Ako ćeš prodavati robu tranzitu to je jedna stvar, ali maloprodaja i veleprodaja je skroz druga stvar iako po naravi stavri ovo najviše liči na veleprodaju.
Otvaranje firme u RS je jeftinije ali vođenje sigurno nije. Zakoni su puno rigidniji i porezi su efektivno veći. Da ne lamentiram ko hoće da se udubljuje evo mu smjernice: Knjigovodstvo složenije - vode se odvojeno prihodi za entitete i Brčko, ne može se normalno iskazati rabat, odnosno ne priznaje se porezno, topli obrok i dnevnice su manje, manje je porezno priznatih rashoda generalno i ako su priznati u manjem iznosu su priznati itd, itd.
Za postavljača teme:
Ako ćeš prodavati robu tranzitu to je jedna stvar, ali maloprodaja i veleprodaja je skroz druga stvar iako po naravi stavri ovo najviše liči na veleprodaju.
- 4m3l
#28 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Kako se krecu cijene knjigovodstva za d.o.o ? od 200KM pa nadalje ili ?
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#29 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Prijatelju, oprosti mi na mojoj neukosti! Da li bi ti bio problem malo mi pobliže (praktično) objasniti ove razlike koje spominješ?PRO165 wrote:Troškovi otvaranja firme i troškovi vođenja firme nisu isti par cipela;).
Za postavljača teme:
PDV je 17%, e sad ako su porezi efektivno veći, je li misliš na porez na dohodak ili nešto drugo?
-
PRO165
#30 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Ova opaska za računovodstvo i poreze ima najvše utjecaja na mali biznis i više se odnosi na ono ako živim u Sarajevu da li da otvorim firmu u Istočnom Sarajevu jer će me ista koštati značajno manje u startu.
Opet samo neke stvari uprošćeno :
Topli obrok u FBIH je dozvoljena isplata 8,5KM za svaki radni dan. U RS je dozvoljeno priznati samo 3,5KM ali ako se zaista troši u menzi tj na hranu. Ako se isplaćuju onda je oporezovano. Dakle u FBIH isplatiš cca 170KM mjesečno bez poreza.
Porezni odbitak za platu u RS 200,00 KM u FBIH 300,00 lični ali može biti i puno veći ako imaš djecu ili nekoga izdržavaš (npr. dvoje djece je 620,00).
Priznata dnevnica u RS 20,00 KM u FBIH 25,00 KM
Naknada za prevoz u U FBIH je neoporeziva do visine karte javnog prevoza što znači u Sarajevu je 54 KM (cijena kupona ali može i više zavisno od zone). Misim da u RS ova kategorija ne postoji.
Uzmite ove informacije sa rezervom jer se zakoni u zadnje vrijeme prečesto mijenjaju tako da ako gledate duguročno ovo vam ne može biti jedini adut za otvaranje firme.
Opet samo neke stvari uprošćeno :
Topli obrok u FBIH je dozvoljena isplata 8,5KM za svaki radni dan. U RS je dozvoljeno priznati samo 3,5KM ali ako se zaista troši u menzi tj na hranu. Ako se isplaćuju onda je oporezovano. Dakle u FBIH isplatiš cca 170KM mjesečno bez poreza.
Porezni odbitak za platu u RS 200,00 KM u FBIH 300,00 lični ali može biti i puno veći ako imaš djecu ili nekoga izdržavaš (npr. dvoje djece je 620,00).
Priznata dnevnica u RS 20,00 KM u FBIH 25,00 KM
Naknada za prevoz u U FBIH je neoporeziva do visine karte javnog prevoza što znači u Sarajevu je 54 KM (cijena kupona ali može i više zavisno od zone). Misim da u RS ova kategorija ne postoji.
Uzmite ove informacije sa rezervom jer se zakoni u zadnje vrijeme prečesto mijenjaju tako da ako gledate duguročno ovo vam ne može biti jedini adut za otvaranje firme.
- desperate housewife
#31 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Pozdrav svima,
Šta je sa obrtom? Vidim pisali ste o doo, a mene zanima obrt. U pitanje je online business koji ne zahtijeva poslovni prostor i ostalo. Glavni trošak (osim registracije) bio bi zakup domene i hosting. Interesuje me kakve su obaveze što se tiče vođenja obrta, šta sve moram osim doprinosa svaki mjesec plaćati državi? Hvala unaprijed.
Šta je sa obrtom? Vidim pisali ste o doo, a mene zanima obrt. U pitanje je online business koji ne zahtijeva poslovni prostor i ostalo. Glavni trošak (osim registracije) bio bi zakup domene i hosting. Interesuje me kakve su obaveze što se tiče vođenja obrta, šta sve moram osim doprinosa svaki mjesec plaćati državi? Hvala unaprijed.
-
pinkman
#32 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Uzmi u obzir da obrtnik ne moze poslovati sa inostranstvom. Jedino ako se registrujes kao d.o.o.desperate housewife wrote:Pozdrav svima,
Nemoj da brines uopste o tim stvarima, fokusiraj se na izgradnju poznanstava, i dobijanja novih klijenata. Ako to imas, ti mozes raditi i freelancer (legalno sa placanjem poreza na dohodak) dok se ne registrujes kao d.o.o. npr.
- desperate housewife
#33 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Pa dobro, a moram znati kakve su mi obaveze u smislu plaćanja prema državi.
- kokuz_sa
#34 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Imal kakvih noviteta oko otvaranja firme..
Kontam u jednom trznom centru uzeti pult i pokrenuti firmu, obrt necu d.o.o.
Eh..kako, sta, koliko?
Kontam u jednom trznom centru uzeti pult i pokrenuti firmu, obrt necu d.o.o.
Eh..kako, sta, koliko?
- Haris.ba
#35 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Odes u opcinu, dobijes rjesenje, porezna prijavis da dobijes broj, zavrsis fiskalizaciju.
Najveci trosak je fiskalizacija.
Sretno.
Najveci trosak je fiskalizacija.
Sretno.
-
seldzuk
#36 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
A koje se djelatnosti mogu obavljati iz stana? I da li onog u kojem stanujes? I da li moze d.o.o. na taj nacin?PRO165 wrote:Uff,
toliko paušalnih i odokoativnih odgovora nisam odavno vidio. Mada je i pitanje tako postavljeno.
Idemo redom:
1.Poslovni prostor - za veleprodaju i maloporaju je obavezan (za neke usluge može i stan, ali i tada je to neka siva zona).
2. Notar , ali prije njega moras uzeti uvjerenje iz Federalne porezne da nisi duzan. U ovoj fazi polažeš depozit za osnivački kapital
3. Sud ali to je bolje prepustiti notaru ima previse hodanja (Obrazci,
3. Statistika, jednistveni identifikacioni broj, Porezna uprava Federacije, Ugovor sa računovodstvom
4. Firma registrovana, žiro račun živ, ali nisi u PDV-u
5. PDV registracija
6. Fiskalana kasa da možeš početi raditi
7. Radnici, Inventar, roba...
Jesam li spomenu da ti treba prije neki plan, kapital, znanje, ljudi, veze, odvažnosti, sreće,..
Troškovi registracije (sudska taksa, notar i neke sitne takse) cca 1000-1500 (zavisi koje usluge ti notar radi) - stavke 2,3,4,5 - notar i sud ti je minimalno 1000,00 KM, ostalo ako ganjaš sam možeš nešto i uštediti (previše detalja da obrazalažem sad)
Fiskalna kasa/printer najjeftinija oko 650 sa PDV-om.
Softver: Recimo za potrebe veleprodaje i maloprodaje u jednom poslovnom prostoru dovoljan je Pantheon LX koji te sa uslugom instalacije i obuke dođe cca. 500-600 KM, jednokratno (a može i na rate ako mene zovneš:) )
Nisam spomenuo trošak poslovnog prostora, invenatara, računara, printera, telefona....
Zaboravih, minimalni osnovački kapital ja sada 1000,00 KM i garantovano ti nije dovoljan.
Uglavnom, slobodan si da pošalješ PP pa ću ti dati telefon pa me zovni ako hoćeš koji savjet i detalj oko registracije (besplatno naravno!).
Hvala unaprijed!
- Haris.ba
#37 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Ima advokata, zubara, računovođa, raznih vrsta firmi....naravno nećeš sada cnc mašinu u stan.seldzuk wrote:A koje se djelatnosti mogu obavljati iz stana? I da li onog u kojem stanujes? I da li moze d.o.o. na taj nacin?
Hvala unaprijed!
Ali, moraš uraditi pretvaranje stambenog u poslovni prostor. Davno sam to radio. Platiš neku razliku građevinske rente, moraš na poslovnu vodu i struju. Koliko se isplati tu kupati i trošiti struju na šporet ko u režimu stana pitanje je. Zavisi sve. Ima nekih djelatnosti gdje moraš zadovoljiti neke standarde. Za veleprodaju traže posebnu sobu sa uzorcima. Ima mali milion nekih stvari od čega zavisi može li nešta ili ne može. Negdje općine imaju neka pravila spratnosti (mislim do 3 sprata). ...
- freelancerusk
#38 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
seldzuk wrote:A koje se djelatnosti mogu obavljati iz stana? I da li onog u kojem stanujes? I da li moze d.o.o. na taj nacin?PRO165 wrote:Uff,
toliko paušalnih i odokoativnih odgovora nisam odavno vidio. Mada je i pitanje tako postavljeno.
Idemo redom:
1.Poslovni prostor - za veleprodaju i maloporaju je obavezan (za neke usluge može i stan, ali i tada je to neka siva zona).
2. Notar , ali prije njega moras uzeti uvjerenje iz Federalne porezne da nisi duzan. U ovoj fazi polažeš depozit za osnivački kapital
3. Sud ali to je bolje prepustiti notaru ima previse hodanja (Obrazci,
3. Statistika, jednistveni identifikacioni broj, Porezna uprava Federacije, Ugovor sa računovodstvom
4. Firma registrovana, žiro račun živ, ali nisi u PDV-u
5. PDV registracija
6. Fiskalana kasa da možeš početi raditi
7. Radnici, Inventar, roba...
Jesam li spomenu da ti treba prije neki plan, kapital, znanje, ljudi, veze, odvažnosti, sreće,..
Troškovi registracije (sudska taksa, notar i neke sitne takse) cca 1000-1500 (zavisi koje usluge ti notar radi) - stavke 2,3,4,5 - notar i sud ti je minimalno 1000,00 KM, ostalo ako ganjaš sam možeš nešto i uštediti (previše detalja da obrazalažem sad)
Fiskalna kasa/printer najjeftinija oko 650 sa PDV-om.
Softver: Recimo za potrebe veleprodaje i maloprodaje u jednom poslovnom prostoru dovoljan je Pantheon LX koji te sa uslugom instalacije i obuke dođe cca. 500-600 KM, jednokratno (a može i na rate ako mene zovneš:) )
Nisam spomenuo trošak poslovnog prostora, invenatara, računara, printera, telefona....
Zaboravih, minimalni osnovački kapital ja sada 1000,00 KM i garantovano ti nije dovoljan.
Uglavnom, slobodan si da pošalješ PP pa ću ti dati telefon pa me zovni ako hoćeš koji savjet i detalj oko registracije (besplatno naravno!).
Hvala unaprijed!
DOO 100% ne. Neki obrti mogu iz stambenog prostora, ali za DOO mora biti poslovni prostor.
-
high_volume
#39 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Prije registracije firme d.o.o. treba dobro razmisliti o budućnosti u poslovanju. Sa malo početnog kapitala ulazak u "poslovni svijet" u BiH pravi je avanturizam i rampa naniže. Jednom kad se firma registruje, nema povratka, obaveze počinju teći i država ne pita ima li prometa, ima li novca na računu. Porezne obaveze, plaće i doprinosi, takse, moraju se redovno plaćati. Dobavljači traže svoje, a kupci odgađaju plaćanje, ili ne plačaju nikako, dok sud ne stoji u zaštiti pa da pravovremeno reaguje i presudi naplatu što prije.
-
probook
#40 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Tako je. Otvoris doo, par mjesci nemas ama bas nikakvog prometa i doce ti inspekcija i lupiti kazne ako nisi platio plate i doprinosehigh_volume wrote:Prije registracije firme d.o.o. treba dobro razmisliti o budućnosti u poslovanju. Sa malo početnog kapitala ulazak u "poslovni svijet" u BiH pravi je avanturizam i rampa naniže. Jednom kad se firma registruje, nema povratka, obaveze počinju teći i država ne pita ima li prometa, ima li novca na računu. Porezne obaveze, plaće i doprinosi, takse, moraju se redovno plaćati. Dobavljači traže svoje, a kupci odgađaju plaćanje, ili ne plačaju nikako, dok sud ne stoji u zaštiti pa da pravovremeno reaguje i presudi naplatu što prije.
Znaci zakopaju te odmah na pocetku, nije bitno sto si naplatio 0 KM, odmah ce racune blokirati.
E sada kako drugi naguraju po 10 000 000 KM dugova bez blokade racuna to je druga prica
- Euphoria
#41 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Bilo koji oblik da registrujes moras placati doprinose i sve dr sto ide uz to.
Mislim da je najbolje krenuti sa obrtom, jer su najmanji troskovi, a kada i ako se biznis razradi onda promjeniti oblik drustva, to je jednostavna procedura.
Mislim da je najbolje krenuti sa obrtom, jer su najmanji troskovi, a kada i ako se biznis razradi onda promjeniti oblik drustva, to je jednostavna procedura.
-
PRO165
#42 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
NIJE ISTINA!!!Munlajt wrote:Bilo koji oblik da registrujes moras placati doprinose i sve dr sto ide uz to.
Doprinosi se ne moraju plaćati na doo dok se neko ne prijavi, direktor može biti na menadžerskom ugovoru za početak (a može i za stalno).
Drugo je pitanje koje djelatnosti možeš obavljati bez radnika, a postoji i famozana Uredba o minimalnom broju radnika po poslovnoj jedinici (uglavnom je 1ili 2 za građevinu 15)
Troškovi na obrt nisu obavezno manji, kazne po pravilu jesu. Pri tome mislim na troškove vođenja a ne otvaranja. Obrt je puno lakše zatvoriti.
Obrt se može baviti samo jednom djelatnošću i po pravilu ne može uvoziti. Svakako se ne može baviti veleprodajom.
NE MOŽE se obrt direktno prebaciti na doo, mada mislim da ima neka procedura ako imaš robu da fakturišeš sa obrta na doo a da ne platiš PDV odmah i to je jedina veza. Obrt je registracija fizičkog lica za obavljanje poslovne djelatnosti tj. tebe i registruje se u opštini. Osnivanje doo je osnivanje pravnog lica i registruje se u nadleženom sudu.
- mirsek
#43 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Zar nije bio fazon sa obrtom da te ne bi peglali da djelatnostima, prijavis sve ili sto vise djelatnosti, i onda si cist sto se toga tice, ili je to bio DJL ? Ogranicenja su samo jedna radnja i ne mozes izvoziti robu i usluge ?PRO165 wrote:NIJE ISTINA!!!Munlajt wrote:Bilo koji oblik da registrujes moras placati doprinose i sve dr sto ide uz to.
Doprinosi se ne moraju plaćati na doo dok se neko ne prijavi, direktor može biti na menadžerskom ugovoru za početak (a može i za stalno).
Drugo je pitanje koje djelatnosti možeš obavljati bez radnika, a postoji i famozana Uredba o minimalnom broju radnika po poslovnoj jedinici (uglavnom je 1ili 2 za građevinu 15)
Troškovi na obrt nisu obavezno manji, kazne po pravilu jesu. Pri tome mislim na troškove vođenja a ne otvaranja. Obrt je puno lakše zatvoriti.
Obrt se može baviti samo jednom djelatnošću i po pravilu ne može uvoziti. Svakako se ne može baviti veleprodajom.
NE MOŽE se obrt direktno prebaciti na doo, mada mislim da ima neka procedura ako imaš robu da fakturišeš sa obrta na doo a da ne platiš PDV odmah i to je jedina veza. Obrt je registracija fizičkog lica za obavljanje poslovne djelatnosti tj. tebe i registruje se u opštini. Osnivanje doo je osnivanje pravnog lica i registruje se u nadleženom sudu.
- Haris.ba
#44 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Ne znam kako je u RS tačno, ali u FBiH ako direktor nije zaposlen na ugovor o radu, jedan radnik (ili drugi direktor) mora biti. Na d.o.o. porezna traži da bude barem jedna osoba na ugovor o radu.PRO165 wrote:NIJE ISTINA!!!Munlajt wrote:Bilo koji oblik da registrujes moras placati doprinose i sve dr sto ide uz to.
Druga je stvar što porezna i tzv. menadžerski ugovor gdje direktor nije u radnom odnosu u praksi tretira isto ko ugovor o radu (ima mišljenje ministarstva finansija) kada su u pitanju doprinosi koje moraš platiti, na kraju ti ispade po troškovima haman isto.
Ako znaš da neka kantonalna porezna drugačije postupa - napiši.
- Euphoria
#45 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
PRO165 wrote:NIJE ISTINA!!!Munlajt wrote:Bilo koji oblik da registrujes moras placati doprinose i sve dr sto ide uz to.
Ja ne znam otkud tebi sve te informacije. Imam obrt i sljedece godine ga planiram u doo prebaciti i raspitala sam se i konsultovala sa profesionalcima.
-
PRO165
#46 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Evo link za to mišljenje sa komentarom. Porezni tretman nije ni približan tako da nije "haman isto".Haris.ba wrote:Ne znam kako je u RS tačno, ali u FBiH ako direktor nije zaposlen na ugovor o radu, jedan radnik (ili drugi direktor) mora biti. Na d.o.o. porezna traži da bude barem jedna osoba na ugovor o radu.PRO165 wrote:NIJE ISTINA!!!Munlajt wrote:Bilo koji oblik da registrujes moras placati doprinose i sve dr sto ide uz to.
Druga je stvar što porezna i tzv. menadžerski ugovor gdje direktor nije u radnom odnosu u praksi tretira isto ko ugovor o radu (ima mišljenje ministarstva finansija) kada su u pitanju doprinosi koje moraš platiti, na kraju ti ispade po troškovima haman isto.
Ako znaš da neka kantonalna porezna drugačije postupa - napiši.
http://poslovnikonsultant.ba/8-30.htm
Što se tiče KPU e to je fakat šareno. Lični primjer, bez ikakvih problema odjave/prijave na Novom Sarajevu i Ilidži. U Visokom ni naopako.
Pošto je tema troškovi otvaranja i održavanja firme ja ću ponoviti ono što srećem sada u praksi. Dakle, moguće je registrovati firmu, ne biti prijavljen kao radnik, obaviti sve pripremne radnje a onda zaposliti sebe ili druge. Prije par godina to nije moglo tako, nego ti doprinosi tekli od dana sudskog riješenja. A od sudskog riješenja do početka rada trebalo 3 mjeseca barem.
-
PRO165
#47 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Mnogo mi poselami te profesionalce. Čovjek koji radi sa mnom u firmi ovo već uradio prije 4 godine i znam iz prve ruke koji su problemi bili uopšte za registraciju doo dok nije zatvorio obrt. Raspitaj se u PU gdje ti je sjedište, zatim tamo gdje se izdaje JIB, pitaj i servisera za fiskalnu kasu, na kraju krajeva pitaj notara jer to je lanac koji izdaje akte da možeš obavljati privrednu djelatnost pa će ti onda biti jasno odakle meni informacije.Munlajt wrote:PRO165 wrote:NIJE ISTINA!!!Munlajt wrote:Bilo koji oblik da registrujes moras placati doprinose i sve dr sto ide uz to.
Ja ne znam otkud tebi sve te informacije. Imam obrt i sljedece godine ga planiram u doo prebaciti i raspitala sam se i konsultovala sa profesionalcima.
Uf, ovaj moj odgovor zvuči grubo, nemoj se naljutit, nije mi to namjera.
-
Ermin ZM
#48 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
Pozdrav. Prvo da kazem da a detaljno iscitao topice na forumu u vezi otvaranja d.o.o sa uvozom i neke stvari su mi ostale nerazrjesene. Zamolio bih nekoga ljubaznog clana foruma sa skorim iskustvom u otvaranju d.o.o sa mogucnoscu importa da mi odgovori na slijedeca pitanja u vezi firme koju planiram otvoriti, u pitanju je uvoz robe iz EU koja je proizvedena u EU.
-koliko REALNO treba vremenski i finansijski od tacke kad pokrenem proceduru do dobivanja svih dozvola da mogu poceti radit. Ono sto pise kao 15-20 dana mi zvuci kao utopija
-da li pdv placam i u clanici EU pa poslije kroz formulare uzimam povrat il se roba na moju firmu prodaje sa odbijenim njemackim pdvom
-osim carine da li placam dupli pdv, tj jedan na ukupnu robu kod uvoza, pa opet kad ja budem prodavao robu
-da li postoji mjesecno neki iznos koji placam za vodjenje firme bez obzira na dobit.
Hvala unaprijed
-koliko REALNO treba vremenski i finansijski od tacke kad pokrenem proceduru do dobivanja svih dozvola da mogu poceti radit. Ono sto pise kao 15-20 dana mi zvuci kao utopija
-da li pdv placam i u clanici EU pa poslije kroz formulare uzimam povrat il se roba na moju firmu prodaje sa odbijenim njemackim pdvom
-osim carine da li placam dupli pdv, tj jedan na ukupnu robu kod uvoza, pa opet kad ja budem prodavao robu
-da li postoji mjesecno neki iznos koji placam za vodjenje firme bez obzira na dobit.
Hvala unaprijed
- Haris.ba
#49 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
1000 KM plata bruto jednaErmin ZM wrote:da li postoji mjesecno neki iznos koji placam za vodjenje firme bez obzira na dobit.
računovođa, prostor, fiskalna održavanje, telefon, struja, smeće ..
Nekih 2000 milje mjesečno je da imaš lagodno.
-
PRO165
#50 Re: Troškovi otvaranja i održavanja firme
REALNO otvaranje firme traje 30-60dana zavisi kako se stvari odvijaju. Troškovi otvaranja su cca 1500,00 (REALNO) sa fiskalnom kasom. Pri tome ne mislim na ulagački kapital nego na ono što "baciš".Ermin ZM wrote:Pozdrav. Prvo da kazem da a detaljno iscitao topice na forumu u vezi otvaranja d.o.o sa uvozom i neke stvari su mi ostale nerazrjesene. Zamolio bih nekoga ljubaznog clana foruma sa skorim iskustvom u otvaranju d.o.o sa mogucnoscu importa da mi odgovori na slijedeca pitanja u vezi firme koju planiram otvoriti, u pitanju je uvoz robe iz EU koja je proizvedena u EU.
Hvala unaprijed
Tačke na koje te uglavnom ne upozore:
Poslovni prostor/adresa sjedišta. Mnogi registruju "bilo gdje" pa bude poslije problema.
Kapital: Pošto hoćeš nešto da uvoziš znači imaš nešto kapitala. Kapital možeš odmah upisati u firmu a u protivnom moraš odmah napraviti pozajmicu.
Ako upišeš kapital odmah firma izgleda bolje "na papiru", sutra će npr. kredit za obrtni kapital ili stalno sredstvo biti lakše dobiti.
Ako napraviš pozajmicu, lakše je doći do keša - isplatiš pozajmicu kad budeš imao para.
PDV: Može biti problema u procesu registracije. Traže "dokaz" da ćeš napraviti dovoljno prometa za ulazak u PDV. Dokazi su npr. ugovori sa kupcima i dobavljačima gdje se vidi da će promet u godini biti veći od 50.000,00 KM.
Fiskalna kasa: Nemoj da padneš na priču "fiskalna kasa" obavezno uzimaj ili "kasa/printer" ili "printer". U prvom slučaju tipkaš kao na mobitelu iz 2000-te a u drugom sa računara izdaješ račune.
Uvoz:
Odmah ti treba špediterska kuća.
Dobavljač ti izdaje fakturu bez PDV-a. Uz fakturu da bi bio oslobođen carine treba da ti da dokument o porijeklu -EUR1.
Kada roba uđe u BH tada plaćaš PDV obavezno a carinu ako roba nije iz EU mada i to zavisi od vrste robe. Detalje ti objasni špedicija.
Uglavnom tebi za uvoz treba minimum lova za robu, transport, PDV, i takse/inspekcijske preglede (zavisno od vrste robe).
Ne plaćaš dupli PDV nego onaj koji si već platio koristiš kao "porezni kredit". Na kraju ukupno platiš onoliko PDV koliko si ga fakturisao kupcu, samo što kao uvoznik platiš odmah dio a drugi dio kad prodaš robu. U praksi je još malo komplikovanije jer nikada ne prodaš sve odmah nego se ciklusi nabavke i prodaje prepliću.
Što se mjesečnih troškova tiče možeš kao direktor biti na menadžerskom ugovoru (recimo 100KM simbolično).