Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JedanOdBraceMorica

#26 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by JedanOdBraceMorica »

Smrcak15 wrote:
JedanOdBraceMorica wrote:Suvisne su rasprave jer nece navesti nikoga da promijeni misljenje... Osim toga, diskusija nauka vs religija je nemoguca gledano sa logickog aspekta jer to su dvije razlicite discipline, moguce su samo rasprave tipa islam vs budizam ili biologija vs antropologija. Svaki pokusaj takve rasprave uvijek zavrsi tako sto jedni ismijavaju druge
Postavio sam ti pitanje jeli to nisi u stanju da odgovoris, ako nisi voljan da odgovaras na pitanja zasto uopste dolazis na forum???
Pitanje ti je bilo trivijalno kao i sama religija, ali nista bolje i nije za ocekivati... Da, ako nastupi mozdana smrt naravno da je tu kraj zivota, svijesti i svega ostalog, sto je vrlo jednostavno dokazati posto takav mozak vise ne pokazuje aktivnost na EEG-u. Bez mozga nema zivota, iako neki opstaju koristeci 2-3% sivih vijuga i vjerujuci u bajke i basne
šarf

#27 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by šarf »

Moriću,možda zbog načina kako su se stvari u dijalozima postavljale.Sam pristup razgovoru bi je da ja tebe pobijedim.
Ako tako pristupimo religiji i nauci dolazimo do onog zaključka koji si ti naveo.Ima i drugačiji način.Hoćeš da probamo?
šarf

#28 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by šarf »

Usput,slika na tvom profilu,mala mi je da dobro vidim.
Je li to neki bluzer sa cigar-box gitarom?
Veliki sam ljubitelj bluza.
Sonny Boy Williamson ima vrlo jaku stvar zove se "Help me".Ako nađeš vrijeme poslušaj
belfy

#29 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
šarf wrote:Smrčak,prijatelju,evo opet Šarf.
Molim te hajde na trenutak da ostavimo bilo kakvu raspravu.
Vidim da imaš mnoštvo informacija o islamskim i drugim temama.I ja istražujem ali ne toliko i ne na takav način.
Moram priznati da sam zadivljen tvojom ustrajnošću da uprkos svemu onome što su neki napisali ti ne odustaješ.
Otkuda tolika želja da govoriš o ovome bez obzira što drugi mislili i rekli?
Pa tema je otvorena sa ciljem da bude informativnog karaktera a ne radi rasprava.

Da su valjani i logicni argumenti bili protiv mojih tvrdnji odustao bi.

Otkud zelja, pa nekako osjecam da nije uredu da ja samo znanje drzim za sebe a da nepodijelim sa drugima.
na forumu se teme otvaraju da bi se raspravljalo. to i jeste smisao foruma.

za informativni karakter se napravi blog.

ti da si ijedan argument usvojio (od mnogih) barem bi promijenio nacin sastavljanja tekstova forumasima. ovako to izgleda kao kada radnik sa trake izbacuje proizvode za koje svima govori da su najbolji, ali nakon pitanja kupaca nikada ne uspije objasniti zasto su najbolji....

elem - forum nije blog.
šarf

#30 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by šarf »

Smrčak,prije nekog vremena sam postavio temu "Možeš li me svojim ponašanjem privući u svoju vjeru?",bilo je vrlo zanimljivih i iskrenih odgovora.
Ako tebi postavim to pitanje ,što bi bio tvoj odgovor?
Ono što si malo prije napisao meni ,mogu li doći do zaključka,eto tako pričaju muslimani takva im je i vjera?Mogu ,ali neću.
To je jedan od razloga zašto nekim ljudima religija odbojna.Jedno pričaju drugo rade.Jedno vjeruju drugo govore.
Što misliš možeš li me takvim riječima privući u svoju vjeru?
Šta ti ono meni reče,"malo si se z...".
JedanOdBraceMorica

#31 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

šarf wrote:Usput,slika na tvom profilu,mala mi je da dobro vidim.
Je li to neki bluzer sa cigar-box gitarom?
Veliki sam ljubitelj bluza.
Sonny Boy Williamson ima vrlo jaku stvar zove se "Help me".Ako nađeš vrijeme poslušaj
To je legenda BB King, evo full slike
Image
:mrgreen:
Smrcak15

#32 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

šarf wrote:Moriću,sačekaj malo ,molim te.

Smrčak,eto vidiš da lošim odabirom riječi kvariš sve ono u što vjeruješ.Vidiš li to?
Pa majka mi stara znas li za salu , vidis da je rijec iskrivljena na saljiv ton
Smrcak15

#33 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

JedanOdBraceMorica wrote:
Smrcak15 wrote:
JedanOdBraceMorica wrote:Suvisne su rasprave jer nece navesti nikoga da promijeni misljenje... Osim toga, diskusija nauka vs religija je nemoguca gledano sa logickog aspekta jer to su dvije razlicite discipline, moguce su samo rasprave tipa islam vs budizam ili biologija vs antropologija. Svaki pokusaj takve rasprave uvijek zavrsi tako sto jedni ismijavaju druge
Postavio sam ti pitanje jeli to nisi u stanju da odgovoris, ako nisi voljan da odgovaras na pitanja zasto uopste dolazis na forum???
Pitanje ti je bilo trivijalno kao i sama religija, ali nista bolje i nije za ocekivati... Da, ako nastupi mozdana smrt naravno da je tu kraj zivota, svijesti i svega ostalog, sto je vrlo jednostavno dokazati posto takav mozak vise ne pokazuje aktivnost na EEG-u. Bez mozga nema zivota, iako neki opstaju koristeci 2-3% sivih vijuga i vjerujuci u bajke i basne
Ali druze moricu ti koji se uzdas u nauku, nauka te izdala ovaj put, nauka je dokazala da svijest fercera i nakon prestanka rada organa kada je covjek klinicki mrtav. Ako si pogrijesio u ovome zasto je onda nemoguce da pogrijesis po pitanju buduceg svijeta
Smrcak15

#34 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

šarf wrote:Smrčak,prije nekog vremena sam postavio temu "Možeš li me svojim ponašanjem privući u svoju vjeru?",bilo je vrlo zanimljivih i iskrenih odgovora.
Ako tebi postavim to pitanje ,što bi bio tvoj odgovor?
Ono što si malo prije napisao meni ,mogu li doći do zaključka,eto tako pričaju muslimani takva im je i vjera?Mogu ,ali neću.
To je jedan od razloga zašto nekim ljudima religija odbojna.Jedno pričaju drugo rade.Jedno vjeruju drugo govore.
Što misliš možeš li me takvim riječima privući u svoju vjeru?
Šta ti ono meni reče,"malo si se z...".
Neznam dali ja mogu to.

Ali otprilike neke tehnike znam koje bi mogle upaliti a to je da se osoba gleda sa respektom, bez arogancije, bratski itd sa nekim blagim tonom.
JedanOdBraceMorica

#35 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Smrcak15 wrote:
Smrcak15 wrote:
Ali druze moricu ti koji se uzdas u nauku, nauka te izdala ovaj put, nauka je dokazala da svijest fercera i nakon prestanka rada organa kada je covjek klinicki mrtav. Ako si pogrijesio u ovome zasto je onda nemoguce da pogrijesis po pitanju buduceg svijeta
Svijest fercera zauvijek, posto nas religije uce da je ovaj svijet prolazan a taj drugi vjecan?? Ko je vrsio to naucno istrazivanje, mozda neke eminencije iz dzemata Gluha Bukovica?
Smrcak15

#36 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Svijest fercera zauvijek, posto nas religije uce da je ovaj svijet prolazan a taj drugi vjecan?? Ko je vrsio to naucno istrazivanje, mozda neke eminencije iz dzemata Gluha Bukovica?
Jest jasta je

LIFE AFTER DEATH: Scientists reveal shock findings from groundbreaking study
https://www.google.se/amp/s/www.express ... -study/amp
JedanOdBraceMorica

#37 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Smrcak15 wrote:
Jest jasta je

Znaci kod pojedinih slucajeva mozak je bio aktivan 3 minute nakon sto je srce stalo (sto i nije neko iznenadjenje posto se radi o elektricnom praznjenju koje nema posebne veze sa kisikom) i to je validan dokaz da postoji zagrobni zivot koji traje zauvijek? Zanimljivo
Smrcak15

#38 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
Jest jasta je

Znaci kod pojedinih slucajeva mozak je bio aktivan 3 minute nakon sto je srce stalo (sto i nije neko iznenadjenje posto se radi o elektricnom praznjenju koje nema posebne veze sa kisikom) i to je validan dokaz da postoji zagrobni zivot koji traje zauvijek? Zanimljivo
a sta cemo reci za ovo, gdje doktor objasnjva zivot poslije smrti i postojanje duse sa naucnog aspekta

fatamorgana

#39 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by fatamorgana »

Ma gdje su ovo prevodili i na naš jezik, u fahdovki? :lol: :sax:
RNG_25

#40 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by RNG_25 »

Pakao je ovaj život. Ili bar jedan od "blažih" krugova Pakla...
RNG_25

#41 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by RNG_25 »

JedanOdBraceMorica wrote:diskusija nauka vs religija je nemoguca gledano sa logickog aspekta jer to su dvije razlicite discipline,
Koga briga što su to navodno "različite discipline", naravno da je diskusija moguća.
JedanOdBraceMorica

#42 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

RNG_25 wrote:
JedanOdBraceMorica wrote:diskusija nauka vs religija je nemoguca gledano sa logickog aspekta jer to su dvije razlicite discipline,
Koga briga što su to navodno "različite discipline", naravno da je diskusija moguća.
Pogotovo je moguca na internetu, to sve suhi argumenti , kultura i uvazavanje suparnika :roll:
RNG_25

#43 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by RNG_25 »

RNG_25 wrote:
Pogotovo je moguca na internetu, to sve suhi argumenti , kultura i uvazavanje suparnika :roll:
"Uvažavanje sugovornika" je isprazna fraza od koje niko nikakve koristi danas nema. Istina je sve i jedino što je bitno (glede diskusija).

A obzirom da ti tvrdiš kako su gotovo svi ljudi današnjice mentalno poremećeni i retardirani (jer vjeruju u "bajke i mitove"), o kakvoj tačno diskusiji i "uvažavanju suparnika" ti i tvoji istomišljenici tačno govorite? Jer sa moje pozicije gledano, takve stvari ne postoje, te je tvoj/vaš nastup samo licemjerno trolanje - sasvim OK zanimacija, što se mene tiče, ali nemojmo se pretvarati da vas išta u vezi ovoga interesuje, ili da išta o tome znate, mimo logičkih greški kojima se rasipate tipa "nauka je jedini alat spoznaje istine".

Ovo sve ne ulazeći u činjenicu da postoje ljudi koji znaju da Bog postoji, da su npr. Islam i Kršćanstvo Istina (ili bar "dovoljno istina", ili "neophodna laž radi veće istine"), i tako dalje...
fatamorgana

#44 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:Pakao je ovaj život. Ili bar jedan od "blažih" krugova Pakla...

PaCkao ili raj je ono što proživljavaš u sebi za početak. :wink:
JedanOdBraceMorica

#45 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

RNG_25 wrote:
RNG_25 wrote:
"Uvažavanje sugovornika" je isprazna fraza od koje niko nikakve koristi danas nema. Istina je sve i jedino što je bitno (glede diskusija).

A obzirom da ti tvrdiš kako su gotovo svi ljudi današnjice mentalno poremećeni i retardirani (jer vjeruju u "bajke i mitove"), o kakvoj tačno diskusiji i "uvažavanju suparnika" ti i tvoji istomišljenici tačno govorite? Jer sa moje pozicije gledano, takve stvari ne postoje, te je tvoj/vaš nastup samo licemjerno trolanje - sasvim OK zanimacija, što se mene tiče, ali nemojmo se pretvarati da vas išta u vezi ovoga interesuje, ili da išta o tome znate, mimo logičkih greški kojima se rasipate tipa "nauka je jedini alat spoznaje istine".

Ovo sve ne ulazeći u činjenicu da postoje ljudi koji znaju da Bog postoji, da su npr. Islam i Kršćanstvo Istina (ili bar "dovoljno istina", ili "neophodna laž radi veće istine"), i tako dalje...
Kako da uvazavam nekoga ko vjeruje u bajke? Za mene je takav infantilan i nedostojan bilo kakve rasprave, ja se sa njim mogu samo ismijavati... Ja prijatelju nisam ateista, ja sam antiteista, ja ne samo da ne vjerujem u boga nego one koji vjeruju smatram kancerom ljudskog roda bas kao sto oni mene smatraju nevjernikom kojeg treba obezglaviti kad prodju sveti mjeseci
Smrcak15

#46 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Nastup sudnjeg dana

Allah kaze:

37:13. a kada im se savjeti upućuju oni ih ne prihvataju,
14. i kad dokaz vide, oni jedni druge na ismijavanje podstiču,
15. i govore: "Ovo nije ništa drugo do prava čarolija!
16. Zar kada poumiremo i kada kosti i zemlja postanemo, zar ćemo mi, zaista, biti oživljeni
17. i naši preci davni?"
18. Reci: "Da, a bićete i poniženi!"
19. to će biti samo glas jedan, i svi će odjednom progledati
20. i reći: "Teško nama, ovo je – Sudnji dan!’

21:1. Ludima se bliži čas polaganja računa njihova, a oni, bezbrižni, ne mare za to.
2. I ne dođe im nijedna nova opomena od Gospodara njihova kojoj se, slušajući je, ne podsmjehuju

Osobine mjesta skupljanja

12 - Prenosi se od Sehl bin Sa'da r.a. da je Resulullah s.a.v.s. rekao: "Ljudi će na Sudnjem danu biti sakupljeni na Zemlji koja će biti potpuno bijela kao disk od najbjeljeg brašna i neće na njoj biti znamenja ni za koga." (hadis prenosi Muslim)

Ljudi će toga Dana biti sakupljeni kao pješaci, bosi, goli i neobrezani

13 - Prenosi se od Aise r.a. da je rekla: "Čula sam Resulullaha s.a.v.s. da kaže:
"Ljudi će na Sudnjem danu biti skupljeni bosi, goli i neobrezani, a ja sam upitala: "O, Božji poslaniče, zar skupa žene i muškarci, da gledaju jedni druge?" A Resulullah je odgovorio: "O, Aiša stanje će biti tako teško da jedni u druge neće ni pomisliti da gledaju." (Muttefekun alejhi)

Dolaženje džehennema toga dana

Allah dž.š. kaže: "A ne valja to! Kada se Zemlja u komadiče zdrobi i kad dođe naređenje Gospodara tvoga, a meleki budu, sve red do reda, i kad se tog Dana primakne džehennem, tada će se čovjek sjetiti - a nešto mu je sječanje? - i reči će: "Kamo sreče da sam se za ovaj život pripremao!" (El Fedžr, 21-24)

4.9 milijardi meleka dovlaci Dzehennem na Sudnjem danu

17 - Prenosi se od Abdullaha bin Mes'uda r.a. da je Resulullah s.a.v.s. rekao: "I približiče se džehennemu toga dana i biče spušteno sedamdeset hiljada užadi, a svako će uže vuči sedamdeset hiljada meleka." (hadis prenosi Muslim)
fatamorgana

#47 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:
Kako da uvazavam nekoga ko vjeruje u bajke? Za mene je takav infantilan i nedostojan bilo kakve rasprave, ja se sa njim mogu samo ismijavati... Ja prijatelju nisam ateista, ja sam antiteista, ja ne samo da ne vjerujem u boga nego one koji vjeruju smatram kancerom ljudskog roda bas kao sto oni mene smatraju nevjernikom kojeg treba obezglaviti kad prodju sveti mjeseci
Čizma glavu čuva, šubara je kvari!
Sorry, morao sam! :lol: :sax:
RNG_25

#48 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by RNG_25 »

JedanOdBraceMorica wrote:Kako da uvazavam nekoga ko vjeruje u bajke? Za mene je takav infantilan i nedostojan bilo kakve rasprave, ja se sa njim mogu samo ismijavati... Ja prijatelju nisam ateista, ja sam antiteista, ja ne samo da ne vjerujem u boga nego one koji vjeruju smatram kancerom ljudskog roda bas kao sto oni mene smatraju nevjernikom kojeg treba obezglaviti kad prodju sveti mjeseci
Nema veće bajke od vjerovanja da je materijalno jedino što postoji, da je nauka jedini način ispitivanja realnosti i da je racionalizam jedini put spoznaje istine i prihvatanja dokaza. Za mene svi koji u to vjeruju su... u krivu, blago rečeno.

Uostalom, izvoli i dokaži da su racionalizam i nauka jedini način spozanje istine. Želim jasan i potpun dokaz, jasno logički prezentovan. Naravno, suvišno je reći, to nećeš moći učiniti, ali bi trebao pokušati, jer to je doslovno tvoj stav.

A glede "kancera ljudskog roda", nema većeg kancera od ateističkog pristupa realnosti, gdje su ljudi svedeni na puku materiju s kojima se može manipulisati kako kome volja. Najveći ratovi, najveća patnja i najveće uništenje Zemlje, praćeno totalnim kokapsom svake normalnosti i moralnosti, se upravo desilo sekularizacijom i širenjem ateistardizma, baš se pitam zašto...

Ako si već ateista, te ako je materijalno jedino što postoji, onda budi dosljedan sebi i evoluciji u koju se kuneš i izvrši istrebljenje crnaca, isti ionako skoro uopšte ne doprinose tvojoj famoznoj cijenjenoj nauci i množe se "nenormalno", a jednostavno - ne trebaju nikome.

Također, poštedi nas krivo interpretiranih Kur'anskih ajeta koji ne govore ono što ti ovdje im imputiraš da govore.
JedanOdBraceMorica

#49 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Alah je bog mjeseca kojeg je stovalo pleme Kurejs, dakle klasicni paganski bog cemu u prilog govori i cinjeca da muslimani i dan danas praktikuju paganske obicaje tipa prinosenja zrtve itd. Cak je u tom vremenu prije dolaska Muhameda bilo uobicajeno da se djeci daje ime Alah... Sta pagansko bog kaze o sudnjem danu nikoga ne zanima, neka prvo rijesi vlastitu krizu identiteta pa tek onda neka se javi.
Evo da vas pocastim i jednom slikom tog paganskog bozanstva posto ste samo nesposobni da istu pronadjete. Dame i gospodo infantilni kanceri, Alah licno:
Image
RNG_25

#50 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by RNG_25 »

fatamorgana wrote:
RNG_25 wrote:Pakao je ovaj život. Ili bar jedan od "blažih" krugova Pakla...

PaCkao ili raj je ono što proživljavaš u sebi za početak. :wink:
Svakako. U tom smislu, a uzimajući da je lično/subjektivno iskustvo sasvim realno (makar "izvana" posmatrano bilo iluzorno), nema problema u mojoj tvrdnji da je ovaj život Pakao. Također, u Raj/Džennet ulazi "smirena duša", a "smiriti" se može samo u toku "ovog života", pa to znači da je ovaj život na neki način ekstenzija "sljedećeg"...
Locked