Granica izmedju B. i H. ne postoji

Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Klesar Tadija Tegoba wrote:
<< Prethodna tema :: Sljedeća tema >>
Autor: ovejaraS Poslano: 21/05/2005 04:21
Da li neko zna kuda tacno ide administrativna granica izmedju Bosanske i Hercegovacke teritorije?
Slovo I!

Ni Hercegovina, a ni Bosna nisu administrativne cjeline, vec je rijec o dijelu naziva zemlje Bosna i Hercegovina.

Dakle, administrativna granica između Bosne i Hercegovine je po obliku najsličnija administrativnoj granici između Šri i Lanke.
Pa vi u Bosni ne prestajete negirati Hercegovinu na svakom koraku.Po vašem je samo Bosna a nigdje Hercegovine. Imam u jednom časopisu zanimljiv tekst o tome kada ga nađem postiraću ga.

Hercegovina: Mostar, Konjic, Jablanica, Trebinje, Ljubinje, Bileća, Nevesinje,Gacko Berkovići,Stolac, Ravno, Čitluk, Čapljina,Prozor,Neum,Široki Brijeg, Posušje, Ljubuški, Grude, Livno, Duvno(Tomislavgrad).
JBT

Post by JBT »

Nenade, kad ces poceti atome dijeliti pa da bar imamo koristi od tebe i tvojih podjela.
Sve u svemu, destruktivne si prirode. Selektivno. Prema BiH, u svakom slucaju.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

O čemu ti sad baljezgaš. Granica između H i B postoji i mi ćemo je potencirati dok god veći dio teritorije zvan Bosna ne odustane od negiranja našeg životnog prostora Hercegovine. Granica naravno nije državna.
Kapetan Fazla

Post by Kapetan Fazla »

O čemu ti sad baljezgaš. Granica između H i B postoji i mi ćemo je potencirati dok god veći dio teritorije zvan Bosna ne odustane od negiranja našeg životnog prostora Hercegovine. Granica naravno nije državna.
"DREEEAMS...ARE MY REALITY....."

ustvari YOURS

Najbolji dio tvog posta je bio "zivotni prostor"...

negdje sam vec cuo tu izreku :roll:
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

ovejaraS

Post by ovejaraS »

Prenj wrote:
ovejaraS wrote:e sad ste me pravo naljutili :x

cijeli dan cekam odgovor na najjednostavnije pitanje za bilo kog drzavljanina BiH :?
Da li te interesuje cijela granica ili samo dio izmedju Sarajeva i Konjica?
da, interesuje me cijela linija od pocetka do kraja, tj. od SCG do HR ili obrnuto. nemoguce je da ona ne postoji, jer kad je nebi bilo onda bi to znacilo apsurd da slovo i postoji u nazivu nase drzave.

odlucite se: ili je ima (dajte kartu sa tom crtom) ili crta ne postoji sa cim dolazimo da zakljucka da je naziv nase drzave gramaticka greska i da bi se ona morala ispraviti kao sto je slucaj sa Sri Lankom koja se ne zove Sri and Lanka.

dakle, ako crte ima - slovo i ostaje, a ako nema, onda nasa drzava ubuduce apsolutno mora promjeniti naziv u Bosna Hercegovina odnosno Bosnia Herzegovina
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Mnogi koriste Bosnia-Herzegovina u redu odgovara ali samo Bosnia ne dolazi u obzir evo čak i nova avio kompanija BiH ne sadrži Hercegovinu u nazivu. Zašto? Šta fali npr nazivu Air Bosnia-Herzegovina ili Bosnia-Herzegovina Airlines?
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Ovaj moj zahtjev nema veze sa republikom Hercegovinom jer je to nezavisna Hercegovina(čitaj: hrvatska republika Hercegovina) želja HDZ-a a sve pod krinkom da za nekakvu republiku odvojenu od Bosne sa ravnopravna tri naroda. Ne dolazi u obzir.
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

predugo ime

sta ako neko hoce da se zove

Air Bosnia&Hercegovina&Federation&Srpska&Distrikt Brcko

:-)
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Air B&H kratko i jasno.
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Ja se potpuno slazem za
ravnopravnost Bosne i Hercegovine.
Dakle sva preduzeca ("Air Bosna","Srpske sume","Hrvatske poste" itd.)
promjenit imena za Bosna-Hercegovina Airlines
BH-Sume, BH-Poste and so on.... :D
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Ali decentralizacija pod hitna. Znači neće sva preduzeća od značaja biti smještena u sjedištu kantona Sarajevo.
JBT

Post by JBT »

"O čemu ti sad baljezgaš. Granica između H i B postoji i mi ćemo je potencirati dok god veći dio teritorije zvan Bosna ne odustane od negiranja našeg životnog prostora Hercegovine. Granica naravno nije državna.
"

-Ko to "mi"?
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Slazem se, ali kad trenutno nemas sta za decentralizaciju :?

moj prijedlog je:

novi ustav,
zabranit rad nacionalistickih partija,
ukidanje entiteta,
formiranje ekonomski regija
(broj regija neka profesionalna komisija odluci)
formiranje ministarstva na drzavnom nivo (ne kao sadasnja)
ravnopravno podijelit ministarstva sirom BiH, napr. Tuzla dobije ministarstvo rudarstva itd.

da Hercegovina bude zadovoljna moze dobiti
ministarstvo Brda i kamenja :D (sala mala)
8-)
Last edited by AjvazDedo on 22/05/2005 16:11, edited 1 time in total.
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Nenadv24 wrote:Mnogi koriste Bosnia-Herzegovina u redu odgovara ali samo Bosnia ne dolazi u obzir evo čak i nova avio kompanija BiH ne sadrži Hercegovinu u nazivu. Zašto? Šta fali npr nazivu Air Bosnia-Herzegovina ili Bosnia-Herzegovina Airlines?

Improvizacije ne smije biti. Ne radi se o nekoj samostalnoj ugostiteljskoj radnji pa da je gazda pijan napravio gramaticku gresku u nazivu svog granapa. Neno, nikakva crtica ne dolazi u obzir. Da li Ti izmedju svog imena i pezimena imas crtu? Nemas, a pa ljudi ovo treba rijesiti jednom za sva vremena. Ako granica izmedju B i H ne postoji, onda se brise slovo i. Ostaje BH, isto kao sto je slucaj sa najnovijom aviokompanijom BH Airlines, tako da buduca auto oznaka mora biti BH ili ako je zauzeto od strane neke druge drzave (Bahrain ili sl.), onda ide BA kao prvo i zadnje slovo nase drzave sa korigovanim, tj. ispravnim nazivom Bosna Hercegovina odnosno Bosnia Herzegovina.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

JBT wrote:"O čemu ti sad baljezgaš. Granica između H i B postoji i mi ćemo je potencirati dok god veći dio teritorije zvan Bosna ne odustane od negiranja našeg životnog prostora Hercegovine. Granica naravno nije državna.
"

-Ko to "mi"?
Kada već zapinješ sa tim pitanjem reći ću ti u ovom slučaju Mi odnosi se stanovništvo Hercegovine a Vi na Bosančerose.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

ovejaraS wrote:
Nenadv24 wrote:Mnogi koriste Bosnia-Herzegovina u redu odgovara ali samo Bosnia ne dolazi u obzir evo čak i nova avio kompanija BiH ne sadrži Hercegovinu u nazivu. Zašto? Šta fali npr nazivu Air Bosnia-Herzegovina ili Bosnia-Herzegovina Airlines?

Improvizacije ne smije biti. Ne radi se o nekoj samostalnoj ugostiteljskoj radnji pa da je gazda pijan napravio gramaticku gresku u nazivu svog granapa. Neno, nikakva crtica ne dolazi u obzir. Da li Ti izmedju svog imena i pezimena imas crtu? Nemas, a pa ljudi ovo treba rijesiti jednom za sva vremena. Ako granica izmedju B i H ne postoji, onda se brise slovo i. Ostaje BH, isto kao sto je slucaj sa najnovijom aviokompanijom BH Airlines, tako da buduca auto oznaka mora biti BH ili ako je zauzeto od strane neke druge drzave (Bahrain ili sl.), onda ide BA kao prvo i zadnje slovo nase drzave sa korigovanim, tj. ispravnim nazivom Bosna Hercegovina odnosno Bosnia Herzegovina.
Čuo sam to za Bahrein. Kamo sreće da smo ranije uzeli tu domenu jer ovako ispada je BA za Bosnu(Bosnia BA). Takođe međunarodna oznaka za KM je BAM. Gdje je tu Hercegovina?
JBT

Post by JBT »

Jarane, ako uspijes ujediniti Hercegovinu i na taj nacin neutralisati entitesku graninicu a i mnogo drugih mentalnih , onda si moj idol do kraja zivota. Podrzavam te 100%.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Do ujedinjenja sa škutorima. To je ipak ravno naučnoj fanstastici isto kao i ostatak veći dio RS-a sa ostatkom Bosne.
JBT

Post by JBT »

Ti sam sebi uskaces u usta po par puta u par recenica.
Daj, covjece, uozbilji se. Odredi pravce djelovanja. Inace, pocinjes zvucati kao neka zesca pukotina.
Ovo ti je konstruktivna kritika.
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Nenadv24 wrote:
ovejaraS wrote:

Čuo sam to za Bahrein. Kamo sreće da smo ranije uzeli tu domenu jer ovako ispada je BA za Bosnu(Bosnia BA). Takođe međunarodna oznaka za KM je BAM. Gdje je tu Hercegovina?

Po medjunarodnom zakonu o skracenim oblicima, ako su prva slova zauzeta onda idu prvo i posljednje. Prvo je B od Bosnia, a drugo je A kao posljednje slovo HerzegovinA

BAM oznacava BOSNIA HERZEGOVINA MARK
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

AjvazDedo wrote:Slazem se, ali kad trenutno nemas sta za decentralizaciju :?

moj prijedlog je:

novi ustav,
zabranit rad nacionalistickih partija,
ukidanje entiteta,
formiranje ekonomski regija
(broj regija neka profesionalna komisija odluci)
formiranje ministarstva na drzavnom nivo (ne kao sadasnja)
ravnopravno podijelit ministarstva sirom BiH, napr. Tuzla dobije ministarstvo rudarstva itd.

da Hercegovina bude zadovoljna moze dobiti
ministarstvo Brda i kamenja :D (sala mala)
8-)
Možda i ekonomske regije ali 10 manjih a ne 5 prijeratnih.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

JBT wrote:Ti sam sebi uskaces u usta po par puta u par recenica.
Daj, covjece, uozbilji se. Odredi pravce djelovanja. Inace, pocinjes zvucati kao neka zesca pukotina.
Ovo ti je konstruktivna kritika.
Ja ne govorim o ujedinjenju hrvatske, bošnjačke i srpske Hercegovine nego o potrebi naglašavanja HERCEGOVINE u nazivu države. Bosanci to negiraju. Kada mi još neko kaže da je Mostar u Bosni. U kojoj crnoj Bosni, nikada nije bio tamo.
JBT

Post by JBT »

Ako su ekonomske regije, onda necemo gledati ono.... po nacionalnim torovima. Jel tako?
Ako je tako, imas moju 100%-nu podrsku.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

10-15 regija bilo bi solidno ili barem još 6-7 kantona kada vam već ne paše Republika Srpska.
Post Reply