VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zforumas

#26 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by zforumas »

Kako si ti kratkovid covjece....
JedanOdBraceMorica

#27 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by JedanOdBraceMorica »

Jesam ja kratkovid ali vama nema za volan iza 11 i maltretirati posten svijet, sjedi kuci i igraj Need for speed
Naslovnica

#28 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by Naslovnica »

corsa wrote:
Naslovnica wrote:Lično smatram da je apsolutna glupost zabranjivati vožnju početnicima iza 23 pa do 5-6 ili već koliko.
Može li mi neko smisleno objasniti u čemu je poenta?
Poenta je u tome da je to prava stvar. Ja kad sam imao 18, sto je bilo relativno davno, i tek sam polozio vozacki, volio sam da se trkam. Posto nisam imao svoje auto uzimao sam od starog i svakakve budalastine radio. Medjutim, moj stari ja tada meni uveo pravilo koje je glasilo isto kao ovaj danasnji zakon, kada izadjem sa autom moram ga vratiti do 23 sata, pa onda mogu gdje hocu. Kako meni nije odgovaralo da idem do grada sa autom, pa da se moram vratiti kad je najbolje, nisam ga ni uzimao. Tako da me je to sprijecilo u dosta vjerovatnih divljanja kakva ti mogu pasti na pamet kad imas glupih 18. Neka ovaj zakon sprijeci 20% ovakvih kao ja, dobro je.
Naravno ko je bas lud, lud je i vozit ce bez obzira na zakon, ali koliko god ih ostavi auto kuci uhar....
Kao prvo - nisu svi početnici 18-godišnjaci. 8-)
Kao drugo - nisu svi 18-godišnjaci isti, niti se isto ponašaju.
Kao treće - lično smatram da onaj koji će divljati u periodu iza 23h, isto to činiti u bilo koje doba dana ili noći. Koja je razlika u njegovoj glavi?
Apsolutno smatram da je ovakav nakaradan zakon čista glupost.
zforumas

#29 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by zforumas »

JedanOdBraceMorica wrote:Jesam ja kratkovid ali vama nema za volan iza 11 i maltretirati posten svijet, sjedi kuci i igraj Need for speed
Ne znas s kim pricas. Samo nastavi zivjeti u svom svijetu. :kiss:
Emir92

#30 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by Emir92 »

Koliko sam cuo, a i procitao, po novom zakonu koji je nastupio jucer (15.02) je uvedena zabrana od 00:00 do 04:00 za pocetnike.
MAN-lion's coach

#31 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by MAN-lion's coach »

Emir92 wrote:Koliko sam cuo, a i procitao, po novom zakonu koji je nastupio jucer (15.02) je uvedena zabrana od 00:00 do 04:00 za pocetnike.
Da li ćeš biti ljubazan da citiraš ili navedeš član koji je to propisao , jer u nekadašnjem 184. članu je to bilo ovako:
U članu 184. iza stava (2) dodaju se novi stavovi (3), (4) i (5) koji glase:
„(3) Lice koje prvi put stekne vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom kategorije „B“,
izuzev vozača kojima je to osnovno zanimanje za vrijeme obavljanja djelatnosti, ne smije u roku od
dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole da upravlja motornim vozilom u periodu od 24.
00 do 5.00 sati.
Dakle ovog gore citiranog dijela u Zakonu koji je BIHAMK stavio na svoju stranicu kao kompletan "novi" ZOBS nema nigdje, odnosno ima ali on je sada ovakav:
Osim toga što se tiče trajanja upravljanja vozilom koje se odnosi na vozače teretnih vozila i autobuse je obrisano jer to sada reguliše Zakon o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika...

Dakle umjesto što vodimo besciljnu raspravu, bez ikakve svrhe, navedite sa slijedećeg linka konkretni član koji je ograničio vozačima početnicima kretanje u određenom vremenskom periodu.
http://bihamk.ba/bs/sigurnost/zobs/118
vješalica

#32 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by vješalica »

sve nake poštenjačine i ljudi koji su svjesni evo niko neće da citira taj član ili da ga sam potraži već vodi šupljikanersku priču

evo gore forumaš tvrdi da člana nema
drugi tvrde da ima
pa odlučite se stručnjaci u čemu je stvar
ali to ćete učiniti na vrlo jednostavan način tako što ćete pročitati zakon
a bilo bi vam i korisno kakve sve budalaštine pojedinci podržavaju i vjerovatno prave
corsa

#33 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by corsa »

Naslovnica wrote:
corsa wrote:
Naslovnica wrote:Lično smatram da je apsolutna glupost zabranjivati vožnju početnicima iza 23 pa do 5-6 ili već koliko.
Može li mi neko smisleno objasniti u čemu je poenta?
Poenta je u tome da je to prava stvar. Ja kad sam imao 18, sto je bilo relativno davno, i tek sam polozio vozacki, volio sam da se trkam. Posto nisam imao svoje auto uzimao sam od starog i svakakve budalastine radio. Medjutim, moj stari ja tada meni uveo pravilo koje je glasilo isto kao ovaj danasnji zakon, kada izadjem sa autom moram ga vratiti do 23 sata, pa onda mogu gdje hocu. Kako meni nije odgovaralo da idem do grada sa autom, pa da se moram vratiti kad je najbolje, nisam ga ni uzimao. Tako da me je to sprijecilo u dosta vjerovatnih divljanja kakva ti mogu pasti na pamet kad imas glupih 18. Neka ovaj zakon sprijeci 20% ovakvih kao ja, dobro je.
Naravno ko je bas lud, lud je i vozit ce bez obzira na zakon, ali koliko god ih ostavi auto kuci uhar....
Kao prvo - nisu svi početnici 18-godišnjaci. 8-)
Kao drugo - nisu svi 18-godišnjaci isti, niti se isto ponašaju.
Kao treće - lično smatram da onaj koji će divljati u periodu iza 23h, isto to činiti u bilo koje doba dana ili noći. Koja je razlika u njegovoj glavi?
Apsolutno smatram da je ovakav nakaradan zakon čista glupost.
Zato sam i napisao 20%, bas iz ovih razloga koje si navela. Koliko god ih bude sprijeceno, super.
vrbas1979

#34 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by vrbas1979 »

JedanOdBraceMorica wrote:Jesam ja kratkovid ali vama nema za volan iza 11 i maltretirati posten svijet, sjedi kuci i igraj Need for speed

Šta ćemo sa poštenim svijetom kojeg spominješ, a ne radi se o balavcima i trkačima, nego o normalnim osobama kojima je posao usko vezan za putovanje i vožnju?

Šta ćemo sa komercijalistima koji putuju po čitavoj BiH, snimateljima ili novinarima na terenu, poslovnim ljudima koji putuju na sastanke, građevinarima koji putuju iz jednog mjesta u drugo i moraju se ljeti pojaviti u 5 na gradilištu da bi zaradili hljeb, veterinaru koji mora na intervenciju iza ponoći, turističkim vodičem koji treba da dočeka grupu "u neka doba", radnikom iz Hitne pomoći, dežurnim ljekarom ili apotekarom u trećoj smjeni...?

Poduga lista bi se mogla napraviti i tom poštenom svijetu se ograničava pravo kretanja i pravo na rad.
Naslovnica

#35 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by Naslovnica »

Nema potrebe da zbog sprječavanja 20% onih koji su spremni da luduju ispašta 80% poštenih i ispravnih vozača. Zaista. Postoje drugi načini da se tih 20% sankcioniše, a ne da ispašta kompletna populacija. Ovdje se očito pokazuje nesposobnost zakonodavca da djeluje na jedini ispravan način - da sankcioniše one koji krše zakon.
Ja imam 20-tak godina vozačkog staža, ali se sjećam vremena kada sam bio početnik.
Normalnim osobama ne igra nikakvu ulogu koje je doba dana ili noći. Onome ko je odlučio da luduje, on će to raditi i u 13h popodne i u 01 ujutro, ne igra neku veliku ulogu. Ako ćemo se voditi logikom da treba zabraniti ovim 20% da luduju, onda je bolje da im se zabrani da voze u periodu 0500-2300 kada je na ulicama puno svijeta i kada oni, realno, predstavljaju puno veću opasnost, nego u periodu koji zakon naglašava. Ovaj član je, bar po meni, apsolutna glupost.
corsa

#36 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by corsa »

Naslovnica wrote:Nema potrebe da zbog sprječavanja 20% onih koji su spremni da luduju ispašta 80% poštenih i ispravnih vozača. Zaista. Postoje drugi načini da se tih 20% sankcioniše, a ne da ispašta kompletna populacija. Ovdje se očito pokazuje nesposobnost zakonodavca da djeluje na jedini ispravan način - da sankcioniše one koji krše zakon.
Ja imam 20-tak godina vozačkog staža, ali se sjećam vremena kada sam bio početnik.
Normalnim osobama ne igra nikakvu ulogu koje je doba dana ili noći. Onome ko je odlučio da luduje, on će to raditi i u 13h popodne i u 01 ujutro, ne igra neku veliku ulogu. Ako ćemo se voditi logikom da treba zabraniti ovim 20% da luduju, onda je bolje da im se zabrani da voze u periodu 0500-2300 kada je na ulicama puno svijeta i kada oni, realno, predstavljaju puno veću opasnost, nego u periodu koji zakon naglašava. Ovaj član je, bar po meni, apsolutna glupost.
E pa onda smo otprilike generacija, jer i ja imam 17 godina vozackog iskustva. Pa jeli se vise ljudi trka i vozi pod dejstvom alkohola iza 23 ili u sred dana? Realno?
Naslovnica

#37 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by Naslovnica »

corsa wrote:
Naslovnica wrote:Nema potrebe da zbog sprječavanja 20% onih koji su spremni da luduju ispašta 80% poštenih i ispravnih vozača. Zaista. Postoje drugi načini da se tih 20% sankcioniše, a ne da ispašta kompletna populacija. Ovdje se očito pokazuje nesposobnost zakonodavca da djeluje na jedini ispravan način - da sankcioniše one koji krše zakon.
E pa onda smo otprilike generacija, jer i ja imam 17 godina vozackog iskustva. Pa jeli se vise ljudi trka i vozi pod dejstvom alkohola iza 23 ili u sred dana? Realno?
Realno? Iza 23, slažem se.
I ti misliš da je rješenje zabraniti svim početnicima da voze iza 23 ili 24 zato što se pijani retardi pod dejstvom alkohola trkaju u to vrijeme?!
Niti su svi ti koji se trkaju početnici (za mnoge pretpostavljam da i nemaju vozačke, bez obzira na godine), niti su svi 18-godišnjaci.
Zašto da pošten narod ispašta zato što se debili trkaju iza 23?!
Mislim, gdje je tu logika?!
nadžak

#38 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by nadžak »

vrbas1979 wrote:

Šta ćemo sa poštenim svijetom kojeg spominješ, a ne radi se o balavcima i trkačima, nego o normalnim osobama kojima je posao usko vezan za putovanje i vožnju?

Šta ćemo sa komercijalistima koji putuju po čitavoj BiH, snimateljima ili novinarima na terenu, poslovnim ljudima koji putuju na sastanke, građevinarima koji putuju iz jednog mjesta u drugo i moraju se ljeti pojaviti u 5 na gradilištu da bi zaradili hljeb, veterinaru koji mora na intervenciju iza ponoći, turističkim vodičem koji treba da dočeka grupu "u neka doba", radnikom iz Hitne pomoći, dežurnim ljekarom ili apotekarom u trećoj smjeni...?

Poduga lista bi se mogla napraviti i tom poštenom svijetu se ograničava pravo kretanja i pravo na rad.
Hajmo sad podnijet tužbu sudu za ljudska prava u Strazburu. :-) Dajte ba ljudi, šta naprđujete bezveze!? Sve te situacije će svaki policajac znat prepoznat i ocjenit da li se radi o normalnoj osobi koja ide na posao ili o nadrkanom mangupčiću koji se sa rajom vraća iz diskoteke! Nije policija ni blizu kod nas toliko pogana koliko se blati po javnosti. Ima svega u tu naravno, ko i svugdje kod nas u društvu, šta ćeš nam kad smo hamelj od naroda!

Milion puta policija oprosti stvari za koje bi haman zatvora zaglavio u bilo kojoj uređenoj zemlji. Jebo te, gledam i slušam komentare na ovo povećanje kazni i ne mogu da vjerujem koje smo mi smeće licemjerno od naroda! Ne valja nam zato što ne možemo radit u saobraćaju šta hoćemo! Hoćemo mi u Evropu i razvijeni svijet ali samo deklarativno. Manimo se šuplje, ova anarhija u društvu mnogima je super, niko ni za šta ne odgovara, možeš radit šta hoćeš. :shock:
Naslovnica

#39 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by Naslovnica »

nadžak wrote:
vrbas1979 wrote:

Hajmo sad podnijet tužbu sudu za ljudska prava u Strazburu. :-) Dajte ba ljudi, šta naprđujete bezveze!? Sve te situacije će svaki policajac znat prepoznat i ocjenit da li se radi o normalnoj osobi koja ide na posao ili o nadrkanom mangupčiću koji se sa rajom vraća iz diskoteke! Nije policija ni blizu kod nas toliko pogana koliko se blati po javnosti. Ima svega u tu naravno, ko i svugdje kod nas u društvu, šta ćeš nam kad smo hamelj od naroda!

Milion puta policija oprosti stvari za koje bi haman zatvora zaglavio u bilo kojoj uređenoj zemlji. Jebo te, gledam i slušam komentare na ovo povećanje kazni i ne mogu da vjerujem koje smo mi smeće licemjerno od naroda! Ne valja nam zato što ne možemo radit u saobraćaju šta hoćemo! Hoćemo mi u Evropu i razvijeni svijet ali samo deklarativno. Manimo se šuplje, ova anarhija u društvu mnogima je super, niko ni za šta ne odgovara, možeš radit šta hoćeš. :shock:
Ti zaista misliš da će povećanje kazni koje su uveli spriječiti anarhiju kojoj smo svjedoci?! :shock: :shock: :shock:
vješalica

#40 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by vješalica »

Naslovnica wrote: Realno? Iza 23, slažem se.
I ti misliš da je rješenje zabraniti svim početnicima da voze iza 23 ili 24 zato što se pijani retardi pod dejstvom alkohola trkaju u to vrijeme?!
Niti su svi ti koji se trkaju početnici (za mnoge pretpostavljam da i nemaju vozačke, bez obzira na godine), niti su svi 18-godišnjaci.
svaki početnik je donekle opasnost na cesti dok se ne uhoda u vožnju koliko toliko
a još veća opasnost su netolerantni smradovi koji bi klali i ubijali ako ti se auto ugasi i slične stvari :run:
nightvision

#41 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by nightvision »

Mozda bi bilo polje da su poostrili sankcije za novopecene vozace u smislu da neposredno nakon dobijanja dozvole za teske prekrsaje (ili odredjen zbir istih) idu na ponovno polaganje vozackog ispita, brze svakako nego sto to sad zakon predvidja skupljanjem bodova, a takvo nesto postoji ako se ne varam.
nadžak

#42 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by nadžak »

@naslovnica

Neophodno je kao dio tog željenog procesa.
Naslovnica

#43 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by Naslovnica »

vješalica wrote:
svaki početnik je donekle opasnost na cesti dok se ne uhoda u vožnju koliko toliko
a još veća opasnost su netolerantni smradovi koji bi klali i ubijali ako ti se auto ugasi i slične stvari :run:
Istina, ali to ne bi trebalo da bude razlog da im se zabrani vožnja.
Ja sam više konfliktnih situacija imao sa Šumaherima koji su odavno položili i misle da znaju sve o vožnji.
Mislim da je sasvim dovoljno veliko crveno P na automobilu da bih znao da automobilom upravlja početnik, i da je možda potreban dodatni oprez, rastojanje ili šta već.
Ove zabrane su apsolutna prdimahovina i niđe veze.
amar1994

#44 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by amar1994 »

I opet nece babOve sinove dirat i one glOvonje ala jala brat i slicno :lol: :lol: :run:

:autic: :bih:
corsa

#45 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by corsa »

Naslovnica wrote:
vješalica wrote:
Ja sam više konfliktnih situacija imao sa Šumaherima koji su odavno položili i misle da znaju sve o vožnji.
Mislim da je sasvim dovoljno veliko crveno P na automobilu da bih znao da automobilom upravlja početnik, i da je možda potreban dodatni oprez, rastojanje ili šta već.
Ja sam misljenja da, ako se jedan ljudski zivot spasi ovim zakonom, vrijedi.
Naslovnica

#46 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by Naslovnica »

nadžak wrote:@naslovnica

Kazne su postojale i do sada pa vidimo gdje smo došli.
Po meni, nije u pitanju visina kazne, nego politika efikasnog provođenja kaznene politike.
Onaj ko je i do sada imao hiljade maraka kazni, mislite da će ga povećanje kazni spriječiti da ponovo pravi prekršaje!?
Apsolutna korumpiranost sistema nas je dovela tu gdje jesmo.
Drotovi su do sada uzimali 20-50KM da progledaju kroz prste, sada će uzimati 50-100KM.
To će biti jedina razlika.
Sve ostalo će ostati isto.
Ovaj zakon je donešen samo da ljudima izbije još više para iz novčanika, ali ne zbog prevencije ili sigurnosti, nego zbog punjenja budžeta i hranjenja uhljeb-hobotnice.
Naslovnica

#47 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by Naslovnica »

corsa wrote:
Naslovnica wrote:
vješalica wrote:quote="Naslovnica"]
Realno? Iza 23, slažem se.
Ja sam misljenja da, ako se jedan ljudski zivot spasi ovim zakonom, vrijedi.[/quote]
A kako ćeš znati koliko je života tako spašeno, kroz statistiku?!
Mišljenja sam da represivne mjere tipa zabrane vožnje nisu adekvatno rješenje (pogotovu da zbog 20% i manje debila ispašta 80% OK osoba), mislim da je prevencija adekvatno rješenje. I striktna kaznena politika.
I opet kažem, niti su svi početnici osobe stare 18 godina, niti su svi početnici retardi.
Isto tako, niti su svi koji imaju 20 godina i više vozačkog staža svjećke, niti su pokupili svu pamet.
Kojoj logikom početnik ne smije da vozi 2 godine, a kada prođe tih 2 godine, odmah sutradan - može?!?! Niđe veze.
nKrkan

#48 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by nKrkan »

Ovo je po prijasnjem zakonu
nadžak

#49 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by nadžak »

Naslovnica wrote:
nadžak wrote:@naslovnica

Kazne su postojale i do sada pa vidimo gdje smo došli.
Po meni, nije u pitanju visina kazne, nego politika efikasnog provođenja kaznene politike.
Onaj ko je i do sada imao hiljade maraka kazni, mislite da će ga povećanje kazni spriječiti da ponovo pravi prekršaje!?
Apsolutna korumpiranost sistema nas je dovela tu gdje jesmo.
Drotovi su do sada uzimali 20-50KM da progledaju kroz prste, sada će uzimati 50-100KM.
To će biti jedina razlika.
Sve ostalo će ostati isto.
Ovaj zakon je donešen samo da ljudima izbije još više para iz novčanika, ali ne zbog prevencije ili sigurnosti, nego zbog punjenja budžeta i hranjenja uhljeb-hobotnice.
Standardna bezvezna priča, bez uvrede. Nešto se krene prepričavat u nedogled a malo ko svojim mozgom razmisli o tome što prepričava.

Napravi malo koji krug po Ženevi i drugim krajevima tog "zemaljskog raja" pa ćeš vidjet kako ta država guli svoj narod. :wink: Da vidiš fazona postavljanaj i sakrivanja radara po tunelima, cestama itd a o visini kazni da ti ne pričam i nema to veze sa standardom i visinom plate, ne zavaravaj se. Boli državni aparat Švice ona stvar jeli za volanom bio neki hudnjak sa bauštela ili ministar.

Naredaju 5-6 radara sve jedan iza drugog, ti kontaš prošao sam kad ono ide drugi pa treći pa opet još jedan i svaki uredno naplaćuje! :shock: :lol:

Kad dođe do toga da kontaš hoćeš li dati mito policajcu ili će ti po zakonu uzet vozačku ili će ti možda oprostit zapitaj se ko je kriv na prvom mjestu?
Uvijek kriv policajac jbg.
kabal1337

#50 Re: VOŽNJA POČETNIKA POSLIJE 23H

Post by kabal1337 »

gdje zurite ? :D
Post Reply