Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stakasa

#26 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

muha_sa wrote:nece ga pojest za dorucak neg ce ga turpijom napravit u prirodnoj velicini

al više toga neJmaaaaaaaaaaaaa :-) danas onaj ko ide na zanat praksu provodi tako što ide majstorima po dorucak il cigare

jebo to :-) vozdraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :run:
Ne znam za sedamdesete i ne znam za Travnik. Ali ono sto je prakticna nastava u Mostaru izbacivala osamdesetih je bila smijurija. A cisto sumnjam da je i u drugim mjestima bilo bolje
muha_sa

#27 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by muha_sa »

stakasa wrote:
muha_sa wrote:nece ga pojest za dorucak neg ce ga turpijom napravit u prirodnoj velicini

al više toga neJmaaaaaaaaaaaaa :-) danas onaj ko ide na zanat praksu provodi tako što ide majstorima po dorucak il cigare

Ne znam za sedamdesete i ne znam za Travnik. Ali ono sto je prakticna nastava u Mostaru izbacivala osamdesetih je bila smijurija. A cisto sumnjam da je i u drugim mjestima bilo bolje
ako ne znaš onda Muhi svom vjeruj :-D

al nije to tema vec daL se moglo sa zanatom na fakultet upisat---MOGLO je
stakasa

#28 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

muha_sa wrote:
stakasa wrote:

ako ne znaš onda Muhi svom vjeruj :-D

al nije to tema vec daL se moglo sa zanatom na fakultet upisat---MOGLO je
Pa odgovorio sam na prosloj stranici da je moglo ali ti ne mogu vjerovat. Bilo par zanatlija dobrih i svi upirali prstom u njih. Na jednog dobrog dolazilo deset nikakvih
Al-Batros

#29 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Al-Batros »

stakasa wrote:

Prvo nauči razliku između Travnika i Novog Travnika, pa ćemo onda pričati o Bratstvu i njhovoj praksi obrazovanja i doškolovanja radnika.
stakasa

#30 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

Al-Batros wrote:
stakasa wrote:

Prvo nauči razliku između Travnika i Novog Travnika, pa ćemo onda pričati o Bratstvu i njhovoj praksi obrazovanja i doškolovanja radnika.
Haj postavi sliku sta je danas ostalo od tih pogona gdje su ti strasni majstori radili. Mislim, kvalitet uvijek ispliva, eto su jeli inzinjere za dorucak, za ocekivat je bilo da ce svoj kvalitet dokazat i u trzisnoj utakmici
Banksy

#31 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Banksy »

Za današnje zanatlije, oni predratni su doktori nauka. I danas, oni koji su ovdje i koji su još u poslu, plaćaju se zlatom.

Mislim da je moglo, i to ne samo tehničke fakultete. Duško Trifunović je bio bravar koji je upisao (mislim i završio) Filzofski fakultet, književnost.
stakasa

#32 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

Banksy wrote:Za današnje zanatlije, oni predratni su doktori nauka. I danas, oni koji su ovdje i koji su još u poslu, plaćaju se zlatom.

Mislim da je moglo, i to ne samo tehničke fakultete. Duško Trifunović je bio bravar koji je upisao (mislim i završio) Filzofski fakultet, književnost.
Sta je boni vama vise, za dobrog zanatliju covjek treba imati smisla i volje a kada su te dvije komponente na mjestu zanatlija se moze obucit za pola godine. Prica je o bravarima, tokarima, alatnicarima... Pri tome se prelazi preko cinjenice da ih je pregazilo vrijeme, nisu vise potrebni u obimu kao nekada - proizvodnja preselila, roboti, CNC masine itd. Bas bi volio vidit tog doskolovanog iz Travnika ali Novog kako bi odgovorio na izazove digitalizacije u baznoj industriji
Filter

#33 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Filter »

stakasa wrote: Pa odgovorio sam na prosloj stranici da je moglo ali ti ne mogu vjerovat. Bilo par zanatlija dobrih i svi upirali prstom u njih. Na jednog dobrog dolazilo deset nikakvih

da mi je naci danas tih deset nikakvih. ma ne treba mi deset, samo po jednog iz razlicite struke...
stakasa

#34 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

Filter wrote:
stakasa wrote: Pa odgovorio sam na prosloj stranici da je moglo ali ti ne mogu vjerovat. Bilo par zanatlija dobrih i svi upirali prstom u njih. Na jednog dobrog dolazilo deset nikakvih

da mi je naci danas tih deset nikakvih. ma ne treba mi deset, samo po jednog iz razlicite struke...
Tokara? Sta ce ti, gdje ce radit. Da ima potrebe i posla za njih lako bi ih bilo obucit
Banksy

#35 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Banksy »

stakasa wrote:
Banksy wrote:Za današnje zanatlije, oni predratni su doktori nauka. I danas, oni koji su ovdje i koji su još u poslu, plaćaju se zlatom.

Sta je boni vama vise, za dobrog zanatliju covjek treba imati smisla i volje a kada su te dvije komponente na mjestu zanatlija se moze obucit za pola godine. Prica je o bravarima, tokarima, alatnicarima... Pri tome se prelazi preko cinjenice da ih je pregazilo vrijeme, nisu vise potrebni u obimu kao nekada - proizvodnja preselila, roboti, CNC masine itd. Bas bi volio vidit tog doskolovanog iz Travnika ali Novog kako bi odgovorio na izazove digitalizacije u baznoj industriji
Ne govorimo o tome jesu li danas potrebni ili ne, ne govorimo o robotima i digitalizaciji koja im uzima hljeb, o svemiru i nuklearnom programu,
već o usporedbi znanja i kvalitete izvedbe predratnog keramičara ili vodoinstalatera i onog novog, tek odškolovanog.

Kvalitet usluge i izvedbe je neusporediv, na strani predratnog, naravno.
Al-Batros

#36 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Al-Batros »

stakasa wrote: Haj postavi sliku sta je danas ostalo od tih pogona gdje su ti strasni majstori radili. Mislim, kvalitet uvijek ispliva, eto su jeli inzinjere za dorucak, za ocekivat je bilo da ce svoj kvalitet dokazat i u trzisnoj utakmici
Bratstvo je prvo bilo raketirano od strane JNA 1992. i dio pogona je djelimično uništen. Nakon toga dolazi SDA vlast i SDA direktori koji bi Allaha dž.š. prodali i rastjerali sve što je vrijedilo. Proizvodne hale privatizirane, mašine rasprodane, licence prodane. Ko god se tome suprostavljao bio je otjeran ili doveden do toga da sam ode.

Kvalitet je isplivao, ali u Njemačkoj, Saudijskoj Arabiji, Kataru...
stakasa

#37 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

Banksy wrote:
stakasa wrote:

Ne govorimo o tome jesu li danas potrebni ili ne, ne govorimo o robotima i digitalizaciji koja im uzima hljeb, o svemiru i nuklearnom programu,
već o usporedbi znanja i kvalitete izvedbe predratnog keramičara ili vodoinstalatera i onog novog, tek odškolovanog.

Kvalitet usluge i izvedbe je neusporediv, na strani predratnog, naravno.
Uopste ne govorimo o keramicarima, to sto si ti pogresno shvatila je druga stvar. Covjek pise o doskolovavanju zanatlija iz Bratstva
Banksy

#38 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Banksy »

Nisam vidjela da je tema otišla na Bratstvo, ok.
Al-Batros

#39 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Al-Batros »

Naveo sam konkretan primjer kako se moglo upisati fakultet sa zanatom.
vješalica

#40 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by vješalica »

stakasa wrote:
Filter wrote:

Tokara? Sta ce ti, gdje ce radit. Da ima potrebe i posla za njih lako bi ih bilo obucit
hahah deder prestani
prvo te generacije tokaea su skoro izumrle ili su u penziji
osim toga tokar i dalje moze raditi na cnc strugu ili glodac na glodalici automatizovanoj
kod tebe je problem izuzetno loseg rezonovanja jer posmatras vrijeme danas u ofnosu na ono vrijeme koje je proslo i stalo u jednom momentu
da se nije promijenio sistem diletanti i mudrovani ne bi danas ni poszojali
danas zsvrse fakuktete pa nisu u stanju nista stvoriti jer induazrije nema a nanpraksi mu profesor ne da da dira masinu da je ne pokvari
ne pricaj szo nenznas
a nikoga nije btiga sto ti ne vherujes da se sa zanatom mogao upisati fax a produkt je tvoje umisljenoati o sopstvenoj vecoj vrijednoati
Connaisseur Karlin

#41 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Connaisseur Karlin »

muha_sa wrote:
Al-Batros wrote:Moglo je. Mislim da su zanatlije mogle upisati samo tehničke fakultete.

Bratstvo u Novom Travniku je napravilo dosta inžinjera od zanatlija koji su pokazali nešto u svojoj struci (metalostrugari, glodači, zavarivači, kovači itd.). Nisam radio nikad u BNT ali radilo mi je pola familije (mama u kadrovskoj) i od njih sam to čuo.

Zanat je nekad bio itekako potkovan teorijom i bio je časno zanimanje, a ne kao danas da samo debili upisuju zanat i ne znaju šta će sa njim, niti zna teoriju, niti zna praksu. Prijeratni zanatlija iz BNT-a može današnje inžinjere pojest' za doručak tako da ne pričate da je zanat samo praksa.
:thumbup:

nemam ja nerava ubjedjivat se na forumu :-) osim kad se zezam pišem ono u šta sam 100% siguran---al hajd :-D

im još neko ko se sjeca kako je to bilo sedamdesetih
ovo sam i ja cula,ali "pravilo" nije bilo vezano za sve smjerove tehnickog fakulteta :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#42 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Toto »

emir84 wrote:pozdrav,

Imam jenog covjeka koji me ubjedjuje da je nakon zavrsenog zanata tacnije automehanicar imao sansu da se upise na fakultet direktno. On je 1959 godiste, sto znaci da je zavrsio srednju negdje 1977 il tako nekako.
Pitanje je neprecizno. Trebao bi prezizirati: sta ti znaci ovo "direktno" i za koji fakultet se to odnosi.
U principu je vladalo pravilo: da su srednoskolci sa diplomom trogodisnje skole mogli upisivati fakultete ali su morali polagati prijemne ispite.
U praksi je malo ko od "zantlija" koristio tu mogucnost.
U mojoj generaciji na masinskom fakultetu kojag sam upisao skolske 1977/78 bio je samo jedan student sa zanatskom srednom skolom koji je polozio prijemni ispite.

Postojale su i vise skole (dvogodisnji studiij) koje su imale nesto blaze kriterije pri upisu, pa nije nemoguce da se u te "fakultete" moglo upisati sa trogodisnjom srednjom bezz prijemnih ispita.
Neki fakulteti su organizovali vanredne studije ili sudije uz rad, gdje se placala vrlo velika skolarina. Da bi privukli veci broj polazznika i zaradili vise para pojedini fakulteti su snizavali kriterje upisa, pa je moguce da su primali i "zanat;ije" bez prijemnog ispita.
stakasa

#43 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

Toto wrote:

Imam jenog covjeka koji me ubjedjuje da je nakon zavrsenog zanata tacnije automehanicar imao sansu da se upise na fakultet direktno. On je 1959 godiste, sto znaci da je zavrsio srednju negdje 1977 il tako nekako.
Pitanje je neprecizno. Trebao bi prezizirati: sta ti znaci ovo "direktno" i za koji fakultet se to odnosi.
U principu je vladalo pravilo: da su srednoskolci sa diplomom trogodisnje skole mogli upisivati fakultete ali su morali polagati prijemne ispite.
U mojoj generaciji na masinskom fakultetu kojag sam upisao skolske 1977/78 bio je samo jedan student sa zanatskom srednom skolom koji je polozio prijemni ispite.

Postojale su i vise skole (dvogodisnji studiij) koje su imale nesto blaze kriterije pri upisu, pa nije nemoguce da se u te "fakultete" moglo upisati sa trogodisnjom srednjom bezz prijemnih ispita.
Neki fakulteti su organizovali vanredne studije ili sudije uz rad, gdje se placala vrlo velika skolarina. Da bi privukli veci broj polazznika i zaradili vise para pojedini fakulteti su snizavali kriterje upisa, pa je moguce da su primali i "zanat;ije" bez prijemnog ispita.
Osamdesetih su svi morali polagat prijemni ispit, bez obzira na ocjene iz srednje. Majke ti koliko vas je upisalo godinu 77-e?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#44 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Toto »

stakasa wrote:
Toto wrote:

Osamdesetih su svi morali polagat prijemni ispit, bez obzira na ocjene iz srednje. Majke ti koliko vas je upisalo godinu 77-e?
Ja nisam polagao prijemni ispit. Fakultet je primao 300, u prvom upisnom roku se prijavilo oko 260. Prvi semestar se upisalo oho 350, Oni sto nisu uspjeli da se upisu na ekonomiju bi upisivali masintvo. Poloze marksizam, odbranu pa steknu uslov da se prebace na neki drugi faks u skklopu univerziteta. U drugi semesttar se upisalo 168 a iz te generacije diplomiralo 62.
stakasa

#45 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

Toto wrote:
Ja nisam polagao prijemni ispit. Fakultet je primao 300, u prvom upisnom roku se prijavilo oko 260. Prvi semestar se upisalo oho 350, Oni sto nisu uspjeli da se upisu na ekonomiju bi upisivali masintvo. Poloze marksizam, odbranu pa steknu uslov da se prebace na neki drugi faks u skklopu univerziteta. U drugi semesttar se upisalo 168 a iz te generacije diplomiralo 62.
:D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#46 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by Truba »

da... no koment

:lol:
megaman4

#47 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by megaman4 »

Je li istina da su se do 1975 godine na drzavne fakultete u bivsoj SRBiH mogli upisivati samo svrseni gimnazijalci? To sam saznao prije par godina.

Moze li neko potvrditi ili demantovati ovu informaciju?
stakasa

#48 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

I koliko je uopste bilo fakulteta te 1975-e?
megaman4

#49 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by megaman4 »

stakasa wrote:I koliko je uopste bilo fakulteta te 1975-e?
otkud cu ja znati?

zato sam i pitao nekoga da li je ovo istina sto je meni receno ili ne?
stakasa

#50 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by stakasa »

megaman4 wrote:
stakasa wrote:I koliko je uopste bilo fakulteta te 1975-e?
otkud cu ja znati?

zato sam i pitao nekoga da li je ovo istina sto je meni receno ili ne?
Ne osjecaj se prozvan, odgovorice ko bude znao
Post Reply