EU - moje viđenje

Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

U firme u kojima država trenutno predstavlja većinskog vlasnika, u takve firme ne treba dozvoliti da se uvali strani kapital, bar ne preko 50%, tako da može se to kontrolisati, a ostalo vjeruj mi, BUJRUM STRNACI ,
Evo ti sad primjer, uzmi jednu coca-colu, koja radi u Hadžićima,
KOLIKO JE ZAPOSLILA RADNIKA, NADJI PODATAK KOLIKU GODIŠNJU PROIZVODNJU OSTVARI I VIDI KOLIKO DRŽAVA UBERE POREZA IZ TOGA, (znači ne možeš se uopšte uplitati u njihov čisti profit, -sve ono što ostane poslije plaća, dohodaka, doprinosa, i ISPLAĆENIH POREZA, itd. - to je stvar firme, bila ona iz Minhena ili Tuzle, svejedno)

sad zamisli da dodje još nekih 15-20 takvih firmi, pa računaj
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

umro je mostar wrote:
Tariq_rambo wrote:
umro je mostar wrote: Mislim da bi mi itekako bili jeftina radna snaga, a ulaskom stranih kompanija u drzavu (bilo koju) zaposlenost se povecava, a drzava siromasi dok na kraju ne krahira. Dakle ulaskom stranih kompanija u Bosnu para odlazi iz Bosne, a ne dolazi u nju, jer sva zarada ide van zemlje. Ocit primjer ti je Hrvatska i deutsche telekom. Sav novac je prije ostajao u drzavi, a sada sav ide u Njemacku. Jako dobra opcija zar ne?
Jest vala, samo što bi ti na jednoj Njemačkoj firmi uzeo poreza što ne možeš uzeti u 50 naših firmica, a NORMALNO JE DA NJIHOVU ZARADU I KAPITAL NE MOŽEŠ OGRANIČAVATI, I SLOBODA KRETANJA TOG ZARAĐENOG KAPITALA JE STVAR FIRME (na njoj je da odluči koliko će izvesti kapitala,hoće li proširivat proizvodnju =nova radna mjesta, hoće li isplatiti dividendu),
ALI POREZ OSTAJE I TO MNOGO VEĆI ŠTO MISLIŠ, PA TO SU TI OSNVOVNE EKONOMSKE ZAKONITOSTI
PA HRVATI SU NAPRAVILI PRAVU STVAR SA SVABAMA
Vidi ti koliko država zaradi na T-comu, a koliko uz to imaju radnih mjesta.
Radnih mjesta imaju manje, a i novca, a cijene su porasle. U drzavi ostaje samo porez, ali ne i zarada. Ja nisam protiv stranih ulaganja da se razumijemo, ali nisam ni da se ulaze po svaku cijenu. Mi smo samo roba u potkusurivanju imeprijalistickih sila i oni nas ne primaju u EU zato sto nas vole, nego zato da nas koriste. jebe se Svabi za bosanca osim ako moze imati neke koristi od njega. Oni ce dusiti nasu privredu, ako ugrozi njihove interese i nikada ti nece dozvoliti da postanes potencijalna konkurencija. Mislim da je Savez slavenskih drzava jedna mnogo bolja varijanta za sve Slavene u Evropi. To je jedini nacin da izbjegnemo robovanje evropskim imperijalistickim silama, kojima cemo sluziti samo kao paravan, jeftina radna snaga, a zauzvrat necemo dobiti nista. Pitaj Poljake kako im je? Prokleli ljudi dan kad im je palo na pamet da udju u EU, a mozes misliti kako ce nama ovako nerazvijenim tek biti. Nece oni ulgati u nas razvoj, nego u ono sto njima treba i diktirat ce ti sta mozes, a sta ne mozes imati. ja sam ZA EU jer ne mozes biti izolovan od ostatka svijeta, ali budimo realni, mi cemo tamo biti samo stoka koja rinta za druge, a od toga nema nikakve koristi.
DOSTA PRAVIŠ POBUNE OKO TE ZARADE I POREZA, (pa ne ostavlja ni McDonalds zaradu u Njemačkoj, ali pravi MILIJARDERSKE POREZE, koje svabo onda ulaže u svoju privredu, TAKO BI BiH ISTO OD TIH POREZA PRAVILA PRIVREDU KOJA BI PARIRALA EVROPI (DALEKA BUDUĆNOST) I TU NEMA IGRANJA KAKO TI GOVORIŠ, Mali protiv velikih bilo bi desetak godina dok ti država ne ojača upravo putem tih famoznih poreza,
JEDNA OD OSNOVNIH DRŽAVNIH MAKSIMA U USA I NJEMAČKOJ JE: NIŠTA SE NE MORA OSIM ŠTO MORAŠ UMRIJETI I PLATITI POREZ
PREBIJ NA ZAPADU ČOVJEKA I TO BAŠ DOBRO, NIJE NEKI PROBLEM RIJEŠI SE UZ NAKNADU ŠTETE, EVENTUALNO MALI ZATVORČIĆ, al haj budi mangup pa zajebi državu za porez, ZAKINI IH ZA MARKU, vidjet češ onda kazne, milionske cifre
Savez slavenskih država, odavno nisam čuo veću glupost jer takva paratvorevina ne može nastati, NADAM SE DA MISLIS TAJ SAVEZ KAO NEKI EKONOMSKI PANDAN NA EU, -,a ne stvaranje neke Slavenske Federacije, ili konfederacije, onda bi me baš iznenadio,
ALI SVEUKUPNO TO JE ČISTA GLUPOST
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Kažeš da bismo bili samo iskorišćeni i da nam se ništa ne vraća,
Vjeruj da samo mi možemo njih iskoristit da nam bude bolje, Oni od nas nemaju baš ništa, I kad govoris o radnoj snazi pises kao da je XIX vijek,
Takva radna snaga koju ti spominjes je davno prestala da postoji, I EVROPA NE KORISTI JE NA TAJ NAČIN, IMAS TRUSTOVE, KOMPJUTERE, MASINE, TOTALNU SPECIJALIZACIJU RADA,
Kad čovjek iz BiH počne raditi kao direktor marketinga jedne njemačke firme, austrijske, engleske itd, koja otvara pogon u BiH, BOGA TI O KAKVOM TI ISKORIŠTAVANJU GOVORIŠ;

STVARNO POČINJEM SUMNJATI U TVOJE POZNAVANJE EKONOMIJE, I TRŽIŠTA,
mostarac

Post by mostarac »

Tariq_rambo wrote:
umro je mostar wrote:
Tariq_rambo wrote: Jest vala, samo što bi ti na jednoj Njemačkoj firmi uzeo poreza što ne možeš uzeti u 50 naših firmica, a NORMALNO JE DA NJIHOVU ZARADU I KAPITAL NE MOŽEŠ OGRANIČAVATI, I SLOBODA KRETANJA TOG ZARAĐENOG KAPITALA JE STVAR FIRME (na njoj je da odluči koliko će izvesti kapitala,hoće li proširivat proizvodnju =nova radna mjesta, hoće li isplatiti dividendu),
ALI POREZ OSTAJE I TO MNOGO VEĆI ŠTO MISLIŠ, PA TO SU TI OSNVOVNE EKONOMSKE ZAKONITOSTI
Radnih mjesta imaju manje, a i novca, a cijene su porasle. U drzavi ostaje samo porez, ali ne i zarada. Ja nisam protiv stranih ulaganja da se razumijemo, ali nisam ni da se ulaze po svaku cijenu. Mi smo samo roba u potkusurivanju imeprijalistickih sila i oni nas ne primaju u EU zato sto nas vole, nego zato da nas koriste. jebe se Svabi za bosanca osim ako moze imati neke koristi od njega. Oni ce dusiti nasu privredu, ako ugrozi njihove interese i nikada ti nece dozvoliti da postanes potencijalna konkurencija. Mislim da je Savez slavenskih drzava jedna mnogo bolja varijanta za sve Slavene u Evropi. To je jedini nacin da izbjegnemo robovanje evropskim imperijalistickim silama, kojima cemo sluziti samo kao paravan, jeftina radna snaga, a zauzvrat necemo dobiti nista. Pitaj Poljake kako im je? Prokleli ljudi dan kad im je palo na pamet da udju u EU, a mozes misliti kako ce nama ovako nerazvijenim tek biti. Nece oni ulgati u nas razvoj, nego u ono sto njima treba i diktirat ce ti sta mozes, a sta ne mozes imati. ja sam ZA EU jer ne mozes biti izolovan od ostatka svijeta, ali budimo realni, mi cemo tamo biti samo stoka koja rinta za druge, a od toga nema nikakve koristi.
DOSTA PRAVIŠ POBUNE OKO TE ZARADE I POREZA, (pa ne ostavlja ni McDonalds zaradu u Njemačkoj, ali pravi MILIJARDERSKE POREZE, koje svabo onda ulaže u svoju privredu, TAKO BI BiH ISTO OD TIH POREZA PRAVILA PRIVREDU KOJA BI PARIRALA EVROPI (DALEKA BUDUĆNOST) I TU NEMA IGRANJA KAKO TI GOVORIŠ, Mali protiv velikih bilo bi desetak godina dok ti država ne ojača upravo putem tih famoznih poreza,
JEDNA OD OSNOVNIH DRŽAVNIH MAKSIMA U USA I NJEMAČKOJ JE: NIŠTA SE NE MORA OSIM ŠTO MORAŠ UMRIJETI I PLATITI POREZ
PREBIJ NA ZAPADU ČOVJEKA I TO BAŠ DOBRO, NIJE NEKI PROBLEM RIJEŠI SE UZ NAKNADU ŠTETE, EVENTUALNO MALI ZATVORČIĆ, al haj budi mangup pa zajebi državu za porez, ZAKINI IH ZA MARKU, vidjet češ onda kazne, milionske cifre
Savez slavenskih država, odavno nisam čuo veću glupost jer takva paratvorevina ne može nastati, NADAM SE DA MISLIS TAJ SAVEZ KAO NEKI EKONOMSKI PANDAN NA EU, -,a ne stvaranje neke Slavenske Federacije, ili konfederacije, onda bi me baš iznenadio,
ALI SVEUKUPNO TO JE ČISTA GLUPOST
Nisam ni mislio na jednu drzavu, nego na nesto kao nesvrstane. Sa onim postom prije ovoga smo se razumjeli i mislim da je to uredu. nema prodaje drzavnog vlasnistva gdje drzava ima vecinski udio.
Sto se tice ulaganja, ja nisam rekao da sam protiv, ali ja nisam za ta ulaganja po svaku cijenu. Porezi su uredu i sve ostalo, ali mislim da drzavi prevashodni zadatak treba biti stimulacija domacih proizvodjaca. Dakle ti si naveo Coca-colu, a ja hrvatski telecom i tu imamo pozitivan i negativan primjer. Mislim da se nasa zemlja nikako i ni u kojem slucaju ne bi smjela odreci Zlatne koke koja se zove telekom, tj. sve tri njegove komponente. Ja sam za ulaganja, ali samo gdje mi od toga imamo koristi, a da ce nas jebat hoce vjeruj mi. MMF nas je vec potopio i jos ce nas vise poitptoiti ubuduce, a to radi u sustini EU i ostale mocne drzave, kako bi sprijecili potencijalni razvoj i napredak zemalja u tranziciji i sprijecili pojavu konkurencije svojim firmama. Nas MMF prisiljava da uzimamo kredite koji su sada daleko nepovoljniji od onih koji se mogu dobiti na svjetskom trzistu novca, ali kako su nam prije davali povoljnije sada nas ucjenjuju i to je sistem. Oni sve diktiraju, a ne mi. Oni na osnovu nasih dugova koje imamo i koji se odnose na njih nas drze u blatu i pustaju nam da malo prodisemo. pustit ce oni jos i vise, ali samo onoliko dok ne ugrozimo njih, a onda opet kreću sa lomljenjem. Njima mi jednostavno trebamo kao kolonija i tako se i danas ponašaju prema svim novim zemljama u EU, a i prema nama ce. Dali su im i prisilili ih da uzmu kredite, a sada ide ucjenjivanje. Da ne govorim o ogromnoj lovi koja se namakne tom lovom od poreza koju su drzave obavezne uplacivati u budzet EU, da bi iz tog budzeta svoju lovu uzimale kao kredit. To je sistem da ja tebi dam 100 KM, da bi ih ti meni pozajmio a uz to da ti vratim 200 kad saberemo kamate.
mostarac

Post by mostarac »

Tariq_rambo wrote:Kažeš da bismo bili samo iskorišćeni i da nam se ništa ne vraća,
Vjeruj da samo mi možemo njih iskoristit da nam bude bolje, Oni od nas nemaju baš ništa, I kad govoris o radnoj snazi pises kao da je XIX vijek,
Takva radna snaga koju ti spominjes je davno prestala da postoji, I EVROPA NE KORISTI JE NA TAJ NAČIN, IMAS TRUSTOVE, KOMPJUTERE, MASINE, TOTALNU SPECIJALIZACIJU RADA,
Kad čovjek iz BiH počne raditi kao direktor marketinga jedne njemačke firme, austrijske, engleske itd, koja otvara pogon u BiH, BOGA TI O KAKVOM TI ISKORIŠTAVANJU GOVORIŠ;

Nije XIX vijek, ali princip je isti, a sve su ostalo nijanse.
Da ne govorim o stranim bankama koje gospodare BH trzistem novca.
mostarac

Post by mostarac »

Ovo sto danas radi EU i finansijski najmocnije drzave svijeta daje optimizam svim komunistima.
U roku od najdalje 50 godina, ako ne bude nekog svjetskog rata gdje cemo se medjusobno pobuijati, imaces sigurno pojavu komunisticke zemlje u Evropi, a onda krecemo sve opet iz pocetka. Nadam se da cu to docekati i da cemo mi komunisti biti ovaj puta mnogo pametniji i da necemo dozvoliti pojavu jednog Staljina.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

umro je mostar wrote:Ovo sto danas radi EU i finansijski najmocnije drzave svijeta daje optimizam svim komunistima.
U roku od najdalje 50 godina, ako ne bude nekog svjetskog rata gdje cemo se medjusobno pobuijati, imaces sigurno pojavu komunisticke zemlje u Evropi, a onda krecemo sve opet iz pocetka. Nadam se da cu to docekati i da cemo mi komunisti biti ovaj puta mnogo pametniji i da necemo dozvoliti pojavu jednog Staljina.
PRVO ŠTO SE TIČE ONOG NOVCA I KREDITA MMF-A, logično je da nam daju takve kredite, jer u BiH je nestalo jako puno novca bez ikakvog sudskog osiguranja tako uloženih ogromnih suma, to sam već navodio,

A što se tiče komunističke države u Evropi, :razz: :razz: :razz:
pa nije Staljin uništio komunizam već KOMANDNA PRIVREDA.
evo ovako, startna pozicija jedne komunističke privrede i jedne kapitalističke -da počnu se razvaijti dvije nove države, jedna je znači kapit, druga komun.
Za period od nekih 10-15 godina KOMANDNA EKONOMIJA puno više se razvija jer ima državu iza sebe, za razliku od kapitalističke koja se oslanja samo na puke zakone ponude i potražnje, država je još slaba znači.
NAKON 20 KAPITALISTIČKI ORJENTISANA PRIVREDA PRESTIŽE U RAZVOJU KOMANDNU, KAKO? ŠTA SE DESILO ?
U KOMANDNOJ PRIVREDI SE TAČNO ZNA KOLIKO SE ČEGA PROIZVODI (ZNA SE TAČNO KOLIKO ĆE SE CIPELA PROIZVEST);
VLASNIK SVIH PREDUZEĆA JE DRŽAVA, TAKO DA NEDOSTAJE KONKURENCIJA, ŠTO SLABI I USPJEHE POSLOVANJA, KVALITET ITD. DOLAZI DO ZASIĆENJA U SVAKOM POGLEDU POSLOVANJA, JER NEMA PROŠIRIVANJA PROIZVODNJE,-tačno se zna koliko je potrebno proizvodit. I DOLAZI ŠtO JE NAJBOLJE JUGA POKAZALA DO ZASTARIJEVANJA TEHNOLOGIJE, (osamdesetih godina tehnologija, znači masone, postrojenja itd, u JUGI je 15tak godina zaostajala za ZAPADNOM Njemačkom)
Dalje nemas uopšte poslovnih rizika, jer nemas tržište kapitala, itd, itd, mogo bi još dosta razloga nabrojat.

OVO ŠTO TI SI NAPISAO SVE FINO ZVUČI ALI TO JE NEMOGUĆE JER PAO JE KOMUNIZAM I ZAPAD JE UZEO SAMO ONO ŠTO JE DOBRO OSTALO IZA NJEGA, A TO JE SOCIJALNA KOMPONENTA.
NIKAKO NISI DOKAZAO DA JE TO MOGUĆE I TO JE DEFINITIVNO SAMO JEDNA TEORIJSKA OPASKA KOJA NIJE NAUČNO DOKAZANA.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

umro je mostar wrote:
Tariq_rambo wrote:Kažeš da bismo bili samo iskorišćeni i da nam se ništa ne vraća,

Nije XIX vijek, ali princip je isti, a sve su ostalo nijanse.
Da ne govorim o stranim bankama koje gospodare BH trzistem novca.
CIJELO VRIJEME POKUŠAVAM DOKAZIVATI PREDNOST EU.
PAZI OVO, KAD GOVORIŠ O UNIŠTAVANJU OD KONKURENCIJE IZ VANA. UALASKOM U EU, NA PROSTORU BiH počela bi se primjenjivati ANTIDAMPINŠKA KLAUZULA-što znači zabranjen je damping, tj. zabrana na strani konkurencije da spušta cijenu proizvoda ispod njene vrijednosti samo u cilju da bi srušila domaću privredu.
nadam se da sam ovim oborio onu tezu o uništavanju BiH privrede od strane konkurentnijih firmi, znači cilj bi im bio da postanu konkurentni u pogledu svojih proizvoda a ne da dolaze da ruše nas, jer time i oni gube, ogromni su im troškovi onda. Primjera radi, to bi ti bilo da dodje jedna firma i prodaje proizvode koje proizvodi i sarajevska mljekara, recimo. Pa spusta cijenu sve dotle dok je prati SArajevska mljekara, pa kad ona ne mogne više spustat cijenu jer stalnim sniženjem cijene svojih proizvoda ona ostvaruje deficit, time je unistava,a ta druga je mljekara toliko jaka da ide po svaku cijenu da uništi svog konkurenta. SAD IMAS TAKVIH PRIMJERA S FIRMAMA IZ HRVATSKE; npr. poljoprivreda.
TO JE ZABRANJENO u EU,i ta se KLAUZULA MORA PRIMJENJIVATI.
ZNAČI EVROPA TE ŠTITI TIME;
Frutek

Post by Frutek »

umro je mostar wrote:Ovo sto danas radi EU i finansijski najmocnije drzave svijeta daje optimizam svim komunistima.
Mostarac malo si kontradiktoran. Dok tvrdis da bi komunizam mogo uskrsnut u Europi (sto je opet najveca sansa sa drzavama gdje se komunizam vec desio u proslosti), ti indirektno kazes da politika kao sto je bila staljinova (ili sam Staljin) ne bi bila dobro dosla u tom slucaju.

Pa dobro, kako onda mislis uvest komunizam :shock: Da li bi bilo komunizma uopste kao drustvenog uredjenja da nije bilo diktatora kao Staljin, Causesku, nas Tito :-? Znaci, mozemo povuc crtu izmedju komunizma i diktature koja sili komunizam na drustvo. Tarik je rekao dobru stvar, da je komunizam pao zbog nedostatka konkurencije, kvalitete, itd. u privredi komunistickih zemalja, i to je definitivno uticalo sto se tice ekonomskog faktora. Ali pogledajmo takodje socijalni faktor. Ljudska je priroda da odbija sve ili barem dio neceg sto mu se namece. Komunizam je bio nametnut cijelom istocnom bloku. Dok je Jugoslavija bila i najprosperitetnija komunisticka drzava u tom dobu, ostale su bile jad i bijeda. Ljudi u recimo Rumuniji i Poljskoj su bili svjesni svoje nesrece i sto je najgore, znali su da to nije njihova greska, nego je to bio produkt necega sto im je neko nametnuo. I naravno da takav sistem ne moze dugo zivit i da je unapred osudjen na propast. Drustveno uredjenje moze po meni opstat samo ako narod odabere upravo ono uredjenje koje isti smatra ispravnim, a sve sto je nametnuto zeljeznom rukom ce izazvat nezadovoljstvo, depresiju, ekonomsku stagnaciju i sve ostale negativne faktore koji bi bili direktan rezultat masovnog prostesta.
bosan

Post by bosan »

Mnogi misle da ulaskom i EU nas ocekuje med i mlijeko.Trebamo se prvo upitati da li smo mi Evropi potrebni.Sta imamo ponuditi?Mi nemamo ama bas nista sto bi imalo pametne ljude zainteresovalo.Pogotovo politicka klima je takva da se ni budala nece usudit u nasu privredu nesto ulozit.Mi zivimo u zabludi i uvjerenju da ce se desiti ekonomski bum samim ulaskom u EU.Gospodo draga mi moramo sami nase guzice mrdnut i poceti kontat ide li ovako dalje.Da smo pametni ko sto nismo nama EU ne bi ni trebala.Sam opstanak EU je veoma upitan.Najveci problem EU je Turska i ona ce odluciti o sudbini te zajednice.Austrija je vec najavila da bi ulaskom Turske ona automatski napustila EU.Nije u Evropi sve sjajno kao sto se zamislja.
velez

Post by velez »

[quote="Tariq_rambo"]Kažeš da bismo bili samo iskorišćeni i da nam se ništa ne vraća,

STVARNO POČINJEM SUMNJATI U TVOJE POZNAVANJE EKONOMIJE, I TRŽIŠTA,[/quote]

U holandiji rade na hiljde Pljaka za trostruko manje plate u odnosu na Holandjane.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Tariq_rambo wrote:
sudnjidan wrote:
BECHO wrote:Dug je put do Evropske Unije moj Mostarac! Sto se tice BiH i reformi kao i uslova o ulasku u EU, prvo trebamo da potpisemo sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju koji je vec potpisala Makedonija, kao prva drzava sa podrucja ex-Jugoslavije a zatim odmah nakon nje i nasi zapadni susjedi iz Hrvatske! Hrvatska je uvinila jod i dodatni napredak, podnoseci zahtjev za punopravno clanstvo tako da je ona trenutno vodeca i jedina drzava u regiji po pitanju priblizavanja EU! Gdje smo u svemu tome mi? Albanija sada pregovara o tom sporazumu, a BiH je tek izvrsila rad na Studiji izvodljivosti! Srbija i Crna Gora se tek sada spremaju zapoceti rad na Studiju tako da smo bar u tom pogledu ispred njih! Vidjecemo kojom ce se brzinom ovo odvijati ali ono sto je prioritet u ovom trenutku je to treba da pripremimo strategiju integrisanja u EU koja ce sadrzavati listu mjera kako bi iz stanja kakvo je danas dosli u stanje koje ce zadovoljiti sve kriterije za nase clanstvo, a to je kompleksan posao i naravno prvi korak pri priblizavanju evropskim inegracijama! A za to je potrebna i odgovarajuca incijativa u Vijecu Ministara koja u ovom momentu ne postoji u formalnom obliku! Takodje, jedan od vecih problema je i cinjenica da se drzavom ne moze upravljati ako nema kvalitetnih podataka o uvozu, izvozu, rastu GDP.. U evropskim drzavama jedna desetina takvog procesa ima vaznost u planiranju politike a kod nas se nazalost pokazalo se da nema institucije koja se bavi analizom podataka i predlaganjem ekonomskih mjera! Bice bolje, nadam se... :)
Ovo nije tacno. SCG je (za razliku od BiH) vec dobila pozitivan odgovor na studiju o izvodljivosti prije mjesec dana i s te strane je uveliko prestigla BiH. Kada ce BiH dobiti pozitivan odgovor niko ne zna.
Ovo sve uprkos cinjenici da je SCG prije tri godine, odnosno prije povratka nacionalista na vlast u BiH i dolaska Esdauna, bila daleko iza nas kada je rijec o pristupanju evropskim integracijama. Primjera radi, Alijansa predvodjena SDP-om uvela je BiH u Vijece Evrope skoro dvije prije nego ce to uspjeti Srbiji i Crnoj Gori.
A TO JE VIJEĆE EVROPE TOLIKO OVOM NARODU ZAMAZALO OČI, TO STO NAS JE ZLAJA UVEO U VIJEĆE EVROPE JE NAJVEĆA SITNICA I UOPŠTE NIJE TOLIKO BITNA STVAR, ALI BITNO JE PUKNUT NARODU PRIČU, PA LJUDI KONTAJU, UH PA MI SMO U VIJEĆU EVROPE.
To što smo u Vijeću Evrope ništa ne znači, i ništa nismo u prednosti u odnosu na SCG taman da smo 20 godina prije njih usli.
Najbolji ti je dokaz tvoja država, Možeš misliti kad ti je ovakva država ušla u Vijeće šta ono predstavlja, ČISTA GLUPOST
Pa sto nas SDA nije uvela u Vijece Evrope? Koliko god ti minimizirao Vijece Evrope to je jedna od stepenica na putu u EU. Vijece Evrope, Studija izvodljivosti, sve su to etape do konacnog clanstva jer ne mozes odjednom uci u EU. Nije bitno koliki znacaj ima Vijece Evrope vec to sto su u vrijeme 2-godisnje vladavine Alijanse sa SDP-om na celu ISPUNJENI USLOVI koji su se trazili za clanstvo u Vijecu. A te uslove nismo samo ispunjavali zbog Vijeca vec zbog nas samih.
Upravo to je najveca prednost ulaska u Evropsku uniju. Sto ulaskom prihvatas pravila igre koja tamo vladaju i nema nikakvog izvrdavanja pravila, reciprocne ili djelimicne primjene, ovo hocu ovo necu, u cemu su se nas narod i vlast izvjestili posljednjih nekoliko decenija. To znaci vladavinu ZAKONA umjesto sadasnje ANARHIJE.
Primjera radi, zna se tacno koliko smijes potrositi na drzavni aparat a ne kao sada uzmi Ago koliko ti drago pa makar to bilo 65 posto bruto nacionalnog dohotka. Zna se koliki smijes imati trgovinski deficit itd...
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

O svemu ovome mozemo razgovarati tek ako EU preboli sada vec izvjesno odbacivanje EU Ustava od strane Francuza 29.maja, sto bi kao posljedicu moglo imati odbacivanje istog od strane jos nekih clanica (Danske, Holandije, mozda i Ceske a sasvim sigurno i Velike Britanije 2006 godine). :shock:

Ja licno mislim da ce EU opstati, ali se nece nikada transformirati u Sjedinjene drzave Evrope, nego kao zajednica gdje glavne funkcije drzava clanica nece biti ukinute - u stvari vise ekonomski nego politicki savez...

na referendumu o ulasku moj glas bi bio u svakom slucaju NE - cisto iz principa. Ako je glavni razlog zbog kojeg bi bili sretni ako udjemo u EU to sto ce nasi nasljednici dobiti bolje obrazovanje, onda mislim da je sistem obrazovanja koji smo mi imali nekada bio puno bolji nego taj njihov koji nam se nudi - dokaz su nasi stucnjaci i inzinjeri koji se bez problema uklapaju u radne sredine na zapadu.

Ne zelim da nas niko pravi budalama, idiotima i divljacima jer mi to, iako se sve ovo desavalo na ovim prostorima, nismo.

A najbolji primjer da oni o nama misle bas tako je slanje Pedija Esdauna kao svog predstavnika ovdje.

U krajnjem slucaju i oni nose veliki dio odgovornosti za sve ovo sto nam se desilo, a sada nam se prikazuju kao spasitelji.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

nama treba jedan dobar degenek a ne EU,KOJA CE SE RASPASTI KO I SOVJETSKI SAVEZ
a doduse, ako mi nismo u stanju sami da se ekonomski preporodimo,onda i ne zasluzujemo nigdje da idemo ili ulazimo.
digger

Post by digger »

EU je nastala kao logican odgovor Americi i NAFTA (North American Free Trade Agreement) gdje Kanada a posebno Meksiko pomazu potrebama u SAD uz nizu cijenu rada. Na isti nacin EU i prihvata Turke jer im treba trziste ali i jeftina radna snaga. Zato ce im trebati BH i susjedi.

Kada dodje vrijeme, BH ce naravno imati koristi. Ko radi moze i da kupi dobra i usluge, a to i jeste put u prosperitet. Najvaznije je da sto vise ljudi moze da radi jer se onda nece imati isuvise vremena za ostalo palamudenje sto nas danas optercuje.

Gdje smo mi u EU? Najprije se ne slazem da ce nasa djeca moci da se skoluju po nekim boljim normama. Neka me isprave drugi a posebno dijasporci, ali nema na daleko boljih kadrova sto ih mi imamo u tehnickim naukama (masinstvu, elektrotrehnici) i medicini. Nasi studenti su izvanredno skolovani. Dakle, taj problem ne postoji.

Moja jedina rezervacija oko nase buducnosti ne polazi od paralela demokratija=slobodno trziste=konkurencija=kvalitet itd. Ja vidim najveci problem u nasoj prirodi koja ce zahtijevati dugotrajne promjene kroz vise generacija. Termin "nasa priroda" je nazalost generalan ali i opste prisutan obzirom da smo mi kao drustvo slicni pojedincu cije je mentalno stanje pomuceno strahom, neizvjesnoscu, brigom kako prezivjeti danas a ne misliti o sutrasnjici, nezadovoljstvom, gubitkom vjere u druge, u drustvo, i slicno. Mi ne znamo sta je to lose danas sa nama a sutrasnjica je kao u magli. Mi ne vjerujemo vodjama koje smo sami demokratski izabrali, ali ni tome nismo ozbiljno prisli jer je mozda samo 40% ljudi glasa. Mi ne znamo sta je disciplina i kolektivna svijest jer iste nemamo. Samodisciplina je nas rijedak kvalitet. Mi ne osjecamo da pripadamo vecoj grupi izuzev po nacionalnom i vjerskom kljucu koji smo naslijedili od nekog iz daleke familije. Nas odnos prema uspijehu drugoga je ljubomora, lazno optuzivanje ("Mora da je lopov"), nepovjerenje, i nedostatak interesa da nesto naucimo od takve osobe. I ako uspijeh ostavlja tragove, mi ne samo da ih ne vidimo, nego nas uposte ne interesiraju. Istovremeno, o losem i negativnom mozemo razglabati danima. Nama uvijek neko treba da nesto pruzi ili obezbijedi, a mi ne samo da necemo obavezu za isto, nego smatramo da je i to nedovoljno. Mi pricamo o nasem nekakvom "ponosu" (vrag zna cijem i kakvom) kojeg se drzimo, ali isti nema nista sa nama nego sa nekim dalekim pretcima koje nismo ni znali. Mi ne idemo svakodnevno na posao voljni i zainteresovani da ulozimo 100% tog dana pa da ga napravimo boljim nego jucer, nego idemo kao kaznjenici da odradimo propisano i da pokusamo da se istog nekako otaljamo.

Naravno, ovo bi moglo da se otegne u nedogled.

I ako imamo skolovan kadar, mi nemamo veoma vazan sloj kadra koji se naziva "prodajni." Ovdje ne mislim na one koji u radnjama sjede u plavim mantilima, i zavrsavajuci burek ili kavu nevoljno se dizu da nas "usluze." Radi se o profesionalnom kadru koji ne ceka da musterija zakuca na vrata nego aktivno trazi kupca. Krajem sezdesetih godina u sarajevskom Energoinvestu, na vratima prodajnog je postavljen natpis: Kako proizvesti kupca. Blum je znao sta to znaci. Nazalost, zato sto nemamo dovoljno odgoja i stvarnih civlinih zakona, mi ne mozemo imati otvoren koncept prodaje kao sto su robne kuce gdje kupac sam nesmetano bira robu i posteno placa na izlazu, te istu vrati ako mu se ne svidja.

Valja zapamtiti da nista, apsolutno nista, ne moze da se ekonomski pokrene s mrtve tacke sve dok neko nekome nesto ne proda. Mozemo imati brdo gotovih proizvoda koji su cista jalovina dok ne nadju kupca. Mi toga kadra nemamo, a to je u vecini slucajeva vaznije od proizvodnje obzirom da prodajni kadar je taj koji uspijeva u plasiranju opipljivih i neopipljivih dobara (.n.pr osiguranje).

Po mome, nije ni vazno kada ce nam EU kazati "da," nego sta cemo mi u medjuvremenu da ucinimo kako bi za ovo bili pripremljeni.
stickitout

Post by stickitout »

Ma sve je to "hljeba i igara"!!! :D
vryzas

Post by vryzas »

umro je mostar wrote:Mislim i ja sam ZA EU, jer je najmanje zlo, bar trenutno, ali mislite li da cemo biti klasicna kolonija i jos veca bijeda. Ja mislim da hocemo.
Licno bi volio da Slaveni, bez Rusa, jer oni imaju kao i ovi kolonijalne pretenzije, sklope neki savez unutar EU pa da se zajedno lakse nosimo sa ovim gigantima, jer svi smo mi tu negdje. Mislim na slavenske zemlje. Mozda je Slovenija ili pak Ceska samo malo ispred, ali Poljaci i Bugari su tu negdje gdje i mi. Slovaci da i ne govorim.

kakva glupost... :shock: :shock: :shock: :shock:
uporedi samo stopu nezaposlenosti i sve ce ti biti jasno :-)
vryzas

Post by vryzas »

bosan wrote:Mnogi misle da ulaskom i EU nas ocekuje med i mlijeko.Trebamo se prvo upitati da li smo mi Evropi potrebni.Sta imamo ponuditi?Mi nemamo ama bas nista sto bi imalo pametne ljude zainteresovalo.Pogotovo politicka klima je takva da se ni budala nece usudit u nasu privredu nesto ulozit.Mi zivimo u zabludi i uvjerenju da ce se desiti ekonomski bum samim ulaskom u EU.Gospodo draga mi moramo sami nase guzice mrdnut i poceti kontat ide li ovako dalje.Da smo pametni ko sto nismo nama EU ne bi ni trebala.Sam opstanak EU je veoma upitan.Najveci problem EU je Turska i ona ce odluciti o sudbini te zajednice.Austrija je vec najavila da bi ulaskom Turske ona automatski napustila EU.Nije u Evropi sve sjajno kao sto se zamislja.
.
Last edited by vryzas on 13/07/2015 11:35, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Zamislite... nemamo nista, onda dodju ovi ugursuzi iz EU i pokupe nam sve.

Jebajite ga...
vryzas

Post by vryzas »

umro je mostar wrote:
Tariq_rambo wrote:
umro je mostar wrote:Mislim i ja sam ZA EU, jer je najmanje zlo, bar trenutno, ali mislite li da cemo biti klasicna kolonija i jos veca bijeda. Ja mislim da hocemo.
Licno bi volio da Slaveni, bez Rusa, jer oni imaju kao i ovi kolonijalne pretenzije, sklope neki savez unutar EU pa da se zajedno lakse nosimo sa ovim gigantima, jer svi smo mi tu negdje. Mislim na slavenske zemlje. Mozda je Slovenija ili pak Ceska samo malo ispred, ali Poljaci i Bugari su tu negdje gdje i mi. Slovaci da i ne govorim.
Realno gledajući, da smo albanska kolonija ne bi ovolika bijeda bili, a ja ne bi imao ništa protiv toga da smo Njemačka, Franc,,...itd. kolonija, ali ne kolonija kako ti mislis da budes jeftina radna snaga i ekonomski rob, jer toga VIŠE NEMA,
Ovdje ima dosta intelignencije koja može parirat Evropskoj, tako da većinu radnika ne treba posmatrat u onom klasičnom smislu kako iz tvog teksta proizilazi. Humanizacija rada bi BILA PUNO VEĆA;

Para koja bi usla u Bosnu (jer sad npr. niko neće da ulaže u BiH jer je nesigurno, počni samo od suda da se obični provredni spor vodi po nekoliko godina na sudu,a da Švabo uloži gdje nije sigurno to se neće desiti)proširila bi, svakako tim firmama tržište, ali ne samo u vidu finalnog proizvoda, već bi se dizale fabrike u BiH, zaposljavali ljudi (pa kako može biti kolonijalac jedan inzinjer iz BiH koji bi se zaposlio u nekoj njihovoj firmi koja se ovdje digne)
Mislim da bi mi itekako bili jeftina radna snaga, a ulaskom stranih kompanija u drzavu (bilo koju) zaposlenost se povecava, a drzava siromasi dok na kraju ne krahira. Dakle ulaskom stranih kompanija u Bosnu para odlazi iz Bosne, a ne dolazi u nju, jer sva zarada ide van zemlje. Ocit primjer ti je Hrvatska i deutsche telekom. Sav novac je prije ostajao u drzavi, a sada sav ide u Njemacku. Jako dobra opcija zar ne?
:shock: :-) :? :-) :-)
vryzas

Post by vryzas »

umro je mostar wrote:
Tariq_rambo wrote:
umro je mostar wrote: Mislim da bi mi itekako bili jeftina radna snaga, a ulaskom stranih kompanija u drzavu (bilo koju) zaposlenost se povecava, a drzava siromasi dok na kraju ne krahira. Dakle ulaskom stranih kompanija u Bosnu para odlazi iz Bosne, a ne dolazi u nju, jer sva zarada ide van zemlje. Ocit primjer ti je Hrvatska i deutsche telekom. Sav novac je prije ostajao u drzavi, a sada sav ide u Njemacku. Jako dobra opcija zar ne?
Jest vala, samo što bi ti na jednoj Njemačkoj firmi uzeo poreza što ne možeš uzeti u 50 naših firmica, a NORMALNO JE DA NJIHOVU ZARADU I KAPITAL NE MOŽEŠ OGRANIČAVATI, I SLOBODA KRETANJA TOG ZARAĐENOG KAPITALA JE STVAR FIRME (na njoj je da odluči koliko će izvesti kapitala,hoće li proširivat proizvodnju =nova radna mjesta, hoće li isplatiti dividendu),
VRHUNAC...Mostar fakat te ne kontam :-)
Znas li samo koliko je nezaposlenih u ovoj zemlj??????????????????
Imas 1001 primjer da je ulazak u EU pozitivna stvar...pogledaj Irsku npr. ili jedan Portugal koji je 2-3god zavrsio proces transformacije koji inace traje 10-ak god.
Mislim da je poenta ove price ono sto interesuje obicne ljude:vise posla,bolji standard,normalan zivot u najmanju ruku...
Kada udjes u EU procenat nezaposlenih ti sigurno nece biti skoro 50% :-) :-) :-) :-) :-)
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Nenadv24 wrote:Volio bih i ja Panslavenski savez ali kako preko Mađarske i Rumunije. Barem Rumuniju da privolimo u savez.
Ma sta vam je kakav Panslavenski savez, ne brabonjajte!
Vidite da su svi uprli ocima u EU ko u Boga, tobbe jarrabbi!
Nego Nenade krsti se da budemo makar kakav partenr EU, da nemoramo cekat za vize po 3 mjeseca...ev mi balije cemo aminat... :D :D :D
velez

Post by velez »

Vidi se da jako malo putujete po Evropi!!!!
Na primjer u Madjarskoj se prodaju Holandski i Njemacki gradjevinski proizvodi, od cigle pa nadalje!!!!

Mnoge Madjarske fabrike su propale!!!!!
Od Rumunije se ocekuje jeftina isporuka celika kao i od Poljske sto se vec i radi!!!!
Mnoge gradjevinske firme po Evropi koriste njihove profiele jer su tri puta jeftiniji!!!!

Itd.
aris_angel1s

Post by aris_angel1s »

Kapital ide onde gdje je jeftinija radna snaga sto jamci veci profit i jeftiniji i konkurentniji gotov proizvod na trzistu.Velike korporacije se sele iz Njemacke Francuske Svedske.... u Grcku, Portugal,balticke zemlje gdje je jeftinija radna snaga i privrede tih zemalja su u velikom usponu zahvaljujuci clanstvu u evropskoj uniji ali zato stagniraju privrede ovih prvih pobrojanih i tako ce to biti sve dok se standard ne izjednaci npr u jednoj Estoniji sa standardom jedne Njemacke,kada se to desi cijela unija ce da ide jos vise gore sa standardom.Bice pravo blagostanje i privilegija biti clan te najmocnije ekonomske zajednice.Sto se tice povratka komunizma to je utopija ,Mostar taman pomislih da si mudar covjek a ti me razocara :D
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Lojo_Hasanovic wrote:
Nenadv24 wrote:Volio bih i ja Panslavenski savez ali kako preko Mađarske i Rumunije. Barem Rumuniju da privolimo u savez.
Ma sta vam je kakav Panslavenski savez, ne brabonjajte!
Vidite da su svi uprli ocima u EU ko u Boga, tobbe jarrabbi!
Nego Nenade krsti se da budemo makar kakav partenr EU, da nemoramo cekat za vize po 3 mjeseca...ev mi balije cemo aminat... :D :D :D
E kada bi se znao prekrstiti. Ali ne znam ima nešto s lijeva na desno i obrnuto i razlikuje se kod katolika i pravoslavaca ali ja sam ipak ateista.
Post Reply