Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#26 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by amar1994 »

Dgl , kupi motor [emoji14]
emmir1

#27 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by emmir1 »

Najbolje rješenje je da se ulicom Dzemala Bijedica prave 4 trake paralelno sa bulevarom Meša Selimovic

Tamo je ionako industrijska stara zona gdje su objekti uglavnom za rušenje

Gore da se spoji kod Konzuma u Ložioničkoj a dole na Stup
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#28 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Leon16v »

Danas nisam radio, a morao sam neke papire riješiti u gradu, tacnije na Drveniji, i imao sam to zakazano u 3 sata, skontam zavrsit cu do 4, a onda u kolaps upasti.
Prijatelj me odvukao do Drvenije, a vratio se Centrotransom do Dobrinje, platio kartu, sjeo i opušteno gledao nervozne vozače, koji od nervoze pocinju goriti ko šibice :lol:

E: A kada se vracam autom u to vrijeme i nije mi ništa hitno, sklonim se negdje na Grbavici, Skenderiji, parkiram, popijem kafu dok se malo rascisti i vozi
Last edited by Leon16v on 06/02/2017 19:41, edited 1 time in total.
thekupus

#29 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by thekupus »

vozackii wrote: Dobro je onaj odma sa diktatorskim rezimom krenou da se placa ulaz u centar hahaahah ovi sto nas vode su mila majka kakvi bi bili ovi forumasi sociopate
Centar i historijska jezgra nisu isto, centar krece od socijalnog.
Zasto bi ti imao pravo da ides u Stari grad automobilom? Parkiraj auto na Marindvoru, pa pjeske gdje ti je mila volja. Ili plati.
Necu odgovarati na vrijedjanje, jadno je.
amar1994

#30 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by amar1994 »

Leon16v wrote:Danas nisam radio, a morao sam neke papire riješiti u gradu, tacnije na Drveniji, i imao sam to zakazano u 3 sata, skontam zavrsit cu do 4, a onda u kolaps upasti.
Prijatelj me odvukao do Drvenije, a vratio se Centrotransom do Dobrinje, platio kartu, sjeo i opušteno gledao nervozne vozače, koji od nervoze pocinju goriti ko šibice :lol:

E: A kada se vracam autom u to vrijeme i nije mi ništa hitno, sklonim se negdje na Grbavici, Skenderiji, parkiram, popijem kafu dok se malo rascisti i vozi
najpametniji covjek , rijesis se i stresa i nervoze , a cuvas auto , pa i gorivo Bgmi :D
Hajvan

#31 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Hajvan »

thekupus wrote:
vozackii wrote: Dobro je onaj odma sa diktatorskim rezimom krenou da se placa ulaz u centar hahaahah ovi sto nas vode su mila majka kakvi bi bili ovi forumasi sociopate
Centar i historijska jezgra nisu isto, centar krece od socijalnog.
Zasto bi ti imao pravo da ides u Stari grad automobilom? Parkiraj auto na Marindvoru, pa pjeske gdje ti je mila volja. Ili plati.
Necu odgovarati na vrijedjanje, jadno je.

Upravo to.

Congestion pricing

Congestion pricing or congestion charges is a system of surcharging users of public goods that are subject to congestion through excess demand such as higher peak charges for use of bus services, electricity, metros, railways, telephones, and road pricing to reduce traffic congestion; airlines and shipping companies may be charged higher fees for slots at airports and through canals at busy times. This pricing strategy regulates demand, making it possible to manage congestion without increasing supply. Market economics theory, which encompasses the congestion pricing concept, postulates that users will be forced to pay for the negative externalities they create, making them conscious of the costs they impose upon each other when consuming during the peak demand, and more aware of their impact on the environment.

The application on urban roads is currently limited to a few cities, including London, Stockholm, Singapore, Milan, and Gothenburg, as well as a few smaller towns, such as Durham, England; Znojmo, Czech Republic; Riga (the scheme ended in 2008), Latvia; and Valletta, Malta. Four general types of systems are in use; a cordon area around a city center, with charges for passing the cordon line; area wide congestion pricing, which charges for being inside an area; a city center toll ring, with toll collection surrounding the city; and corridor or single facility congestion pricing, where access to a lane or a facility is priced.

…..
Image
Naslovnica

#32 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Naslovnica »

Dosljedna primjena Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma - SVI NA SVOJE!
530i

#33 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by 530i »

Kružni tokovi su zamajavanje narodnih masa, smanjuju čekanje samo na manje prometnim saobraćajnicama. Jer ne čakaš na crvenom k'o levat a nidgje nikog nema.
Stvar je kapaciteta...ako imaš kanister od 5 litara u njega ide 5litara bez problema, možda naguraš i 5,5 baš do čepa. Ako saobraćajnice imaju kapacitet 50.000 auta na sat, možda se mogu izboriti i sa 60-65, ali sa 100-120 hiljada su u kolapsu. I to se dešava bilo gdje, nije neki naš lokalni izum.
afroshoxx

#34 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by afroshoxx »

Prokopati Podzemno Sarajevo cijelom dužinom. Dat mu status općine. Zna se ko bi načelnik bio. Prebacit dio saobraćaja i ostalih podzemnih aktivnosti na kotu - 10,00m.
afroshoxx

#35 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by afroshoxx »

Prokopati Podzemno Sarajevo cijelom dužinom. Dat mu status općine. Zna se ko bi načelnik bio. Prebacit dio saobraćaja i ostalih podzemnih aktivnosti na kotu - 10,00m.
afroshoxx

#36 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by afroshoxx »

Hajvan

#37 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Hajvan »

afroshoxx wrote:Prokopati Podzemno Sarajevo cijelom dužinom. Dat mu status općine. Zna se ko bi načelnik bio. Prebacit dio saobraćaja i ostalih podzemnih aktivnosti na kotu - 10,00m.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#38 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by mk ultra »

jel bilo nesto na mojmilu danas oko pola 5..

trebalo mi je od aneksa do opcine novi grad 20 minuta... :skoljka:
funeral blues

#39 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by funeral blues »

Od pustanja zaobilaznice, put prema Vogosci je pravo "prodisao", pa kontam da je mozda i tu neki od razloga guzvi u gradu- gravitiranje prema i od Stupske petlje. U zadnje vrijeme sam se nekoliko puta uvjerio da se brze dodje od Marin dvora do Vogosce, nego do Ilidze ili Dobrinje. Izuzetak je naravno situacija kada se desi neki udes.
Nepass

#40 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Nepass »

Filter wrote:
dgL_ wrote:
insomnia78 wrote:Niste vi vidjeli sta su guzve
Od stupa do grbavice cu pjeske doci za 55 minuta! I ti mi reci sta je guzva... Maloprije sam se toliko iznervirao da je to koma... Pitao sam se GDJE SVI TI LJUDI RADE I ODAKLE NA HILJADE AUTOMOBILA U ISTO VRIJEME... Nisam mogao sam sebi objasniti.... Na svaki semafor sam stao po 3 ili 4 puta bukvalno... Od pofalica do SCCa 20 ebenih minuta! Koma..
od pofalica do skenderije je odavno 20-25 minuta, od skenderije do carsije 4 minute.
ima neki kurslus na toj skenderiji , ne mogu da skontam sta su zasrali.
Scc i pjesaci. Raskrsnica je opsti kolaps. Danas kod ep auta parkirana na autobuskoj, komercijala staje u traci isto kod unicredit na socijalnom.
Tomahawk11
Globalni moderator

#41 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Tomahawk11 »

dgL_ wrote: Bezboj puta pritianuo kvacilo za tih 55 minuta... Bezbroj puta prva, druga, koci, prva kreni koci kvacilo kocnica... I u nedogled... Raja nervozna, uvaljivanja na pretek... Sviranja, blicanja... Stvarno mi nije jasno odakle tolika auta... Gdje ta raja tolika radi... I odakle pojedincima lova za sve to...
Cuj otkud pojedincima....pa otkud i tebi.
Ne kontam sto neko misli da on ima ekskluzivno pravo na auto, put, voznju istim....i onda ostali prave guzvu (njemu, jel)....nervira i mene guzva, al sam i sam ucesnik iste.
Better Man

#42 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Better Man »

Jedini način je da policija reguliše saobraćaj. Čim su počeli da to rade kad svijet ide kući s posla na relaciji Sarajevo - Vogošća i dalje prema autoputu, odmah su se gužve smanjile i ubrzao saobraćaj.
Better Man

#43 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Better Man »

funeral blues wrote:Od pustanja zaobilaznice, put prema Vogosci je pravo "prodisao", pa kontam da je mozda i tu neki od razloga guzvi u gradu- gravitiranje prema i od Stupske petlje. U zadnje vrijeme sam se nekoliko puta uvjerio da se brze dodje od Marin dvora do Vogosce, nego do Ilidze ili Dobrinje. Izuzetak je naravno situacija kada se desi neki udes.
Nije put prema Vogošći prodiso zbog zaobilaznice, već zbog policije koja reguliše saobraćaj i tako ubrzava isti. Posebno mislim na Vogošćansku petlju.
p206

#44 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by p206 »

Srušiti sve zgrade veće od 4 sprata :!: Kad vidim ono Alipašino muka mi bude. Za ovu Tibru da ne pričam, nabili smo se ko u kokošinjac.
U Holandiji u dosta gradova nema veće zgrade od 4 sprata.
dgL_

#45 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by dgL_ »

Tomahawk11 wrote:
dgL_ wrote: Bezboj puta pritianuo kvacilo za tih 55 minuta... Bezbroj puta prva, druga, koci, prva kreni koci kvacilo kocnica... I u nedogled... Raja nervozna, uvaljivanja na pretek... Sviranja, blicanja... Stvarno mi nije jasno odakle tolika auta... Gdje ta raja tolika radi... I odakle pojedincima lova za sve to...
Ne kontam sto neko misli da on ima ekskluzivno pravo na auto, put, voznju istim....i onda ostali prave guzvu (njemu, jel)....nervira i mene guzva, al sam i sam ucesnik iste.
De pusti tu retoriku i seljacku pricu... Nisam rekao da nelo ne smije ili nema pravo ili bilo sta sto je tvoja glava pomislila... Samo se pitam ODAKLE kad je nezaposlenost 50% u gradu sa pola miliona stanovnika 150 hiljada auta... Kontas? Ne moras odma negodovati vozi bmk radi sta hoces imas pravo... Samo sam izrazio cudjenje... Nisam rekao nista sto bi tebe natjeralo na ovako rtrdiran odgovor...
Tomahawk11
Globalni moderator

#46 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Tomahawk11 »

dgL_ wrote:
Tomahawk11 wrote:
De pusti tu retoriku i seljacku pricu... Nisam rekao da nelo ne smije ili nema pravo ili bilo sta sto je tvoja glava pomislila... Samo se pitam ODAKLE kad je nezaposlenost 50% u gradu sa pola miliona stanovnika 150 hiljada auta... Kontas? Ne moras odma negodovati vozi bmk radi sta hoces imas pravo... Samo sam izrazio cudjenje... Nisam rekao nista sto bi tebe natjeralo na ovako rtrdiran odgovor...
Cuj seljacka prica....pa mozes ko normalan insan pojasniti, a ne odmah sa doskocicama.
Evo objasnicu ti odakle.
Cak i da uzmemo za tacno da je 50% nezaposlenost u gradu (a nije, zaboravljas rad na crno).
Sjeti se pljackasa u Semizovcu i ubijenog lopova iz Vogosce na Ilidzi.
Pohapsili levate, svi nezaposleni, a svi vozaju G6 i sl. Kako?! Fino. To sto se neko vodi nezaposlen, na birou, ne znaci da nema nikakve izvore primanja, upravo suprotno. Siva, da ne kazem crna, ekonomija u BiH, a tako i u Sarajevu i regiji, cvjeta.
Dalje, imas dosta svijeta iz Varesa, Olova, Zenice, Sokoca i ko zna odakle sto radi u Sarajevu. Svi oni moraju doci i otici.
Trebalo je dugo da se skonta da propusna moc saobracajnica u Sa ne moze podnijeti sve vecu frekvenciju vozila.
Ali eto, nesto se radi i na tome, doduse uglavnom na prilazima gradu. Trebace jos dosta korekcija u samom gradu. Kad, sta, kako...vidjecemo.
dgL_

#47 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by dgL_ »

Firme propadaju... Sve veca nezaposlenost, sve vise penzionera... Ja znam da je Sarajevo srediste i centar ekonomije i sve to, ali opet ne mogu vidjeti toliko firmi/preduzeca, radnih mjesta za onakvo stanje svaki dan u tom periodu... Guzve su ok, ali normalne guzve hajde ok je... Ali doslovno ono od danas je nevjerovarno... Milis bukvalno... Semafor se otvori ti ne mozes krenuti jer onaj dole nije pustio... Guzva do mostarskog ja mislim da je bila... Strahota...
Tomahawk11
Globalni moderator

#48 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Tomahawk11 »

Sve to isto prozivljavam...krenem u 16 00 s Otoke, nikad doci do Skenderije....od Skenderije ko da je neko rukom odnio....kod SCC-a je cesto problem sto svi udju u raskrsnicu i onda se stvara sve veci cep....nekultura i nepostovanje...
A cinjenica je da ima previse vozila, ali je jedino rijesenje povecanje fluktacije saobracajnica i rijesavanje cvorova, raskrsnica.
dgL_

#49 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by dgL_ »

Tomahawk11 wrote:Sve to isto prozivljavam...krenem u 16 00 s Otoke, nikad doci do Skenderije....od Skenderije ko da je neko rukom odnio....kod SCC-a je cesto problem sto svi udju u raskrsnicu i onda se stvara sve veci cep....nekultura i nepostovanje...
A cinjenica je da ima previse vozila, ali je jedino rijesenje povecanje fluktacije saobracajnica i rijesavanje cvorova, raskrsnica.
Dobrim dijelom bi se stup dole rascistio kada bi se asfaltirao onaj put koji je katastrofa a spaja dzemala bijedica dole sa pnim putem prema HECI dole... Onda bi direktno sa stupa mogao gore ici prema otoci... Ne znam zasto ono ne urade nego je onako ko na nekom selu i ljudi masovno izbjegavaju... Onuda prodjes i mjenjaj trap komplet...
Dzevy

#50 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Dzevy »

Veca je investicija ali vjerujem da bi se poprilično popravilo trenutno stanje u gradu.

Ukinuti centralni tramvajski dio, ubaciti po jos jednu traku od ilidze do skenderije, tramvaj pomjeriti u krajnju desnu traku kao od M.Dvora prema Vijećnici, Dozvoliti automobilima vožnju i krajnjom desnom gdje se krece tramvaj, a svako blokiranje tramvaja debelo kažnjavati, bit ce manji broj pjesaka koji dolaze/odlaze na tram stanice pa ce samim tim biti potreban kraci zaustavni interval glavne saobracajnice. Tranzit urediti i proširiti ako postoje mogućnosti za to a vecinom postoje, Drinsku ne dirati jer bi nastavak zaobilaznice trebao taj dio rjesiti.
Post Reply