Nema sanse da 1.2 trosi 5.5l. Vozim ja 1.2 i na otvorenom trosi 6,4l po gradu naravno vise.BAN---KAI wrote:I btw taj lik kojeg sam spomenuo...kontaktirao sam ga preko Pika i pitao sam ga da mi iskreno kaže koliko troši, jer nisam zainteresovan za kupovinu. Mislim da ne bi lagao
Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Nepass
#26 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
-
dgL_
#27 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Raja zna smaslat to je za Bogu plakat..Nepass wrote:Nema sanse da 1.2 trosi 5.5l. Vozim ja 1.2 i na otvorenom trosi 6,4l po gradu naravno vise.BAN---KAI wrote:I btw taj lik kojeg sam spomenuo...kontaktirao sam ga preko Pika i pitao sam ga da mi iskreno kaže koliko troši, jer nisam zainteresovan za kupovinu. Mislim da ne bi lagao
Ako potrosi ispod 8 u gradu zajedno cemo sjest i po sarajevu... Ako potrosi ispod 8 ja cu je poest!
- corsa
#28 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
U porodici smo imali corsu 1.4 '97 godiste i vozili smo je 10 godina. Cak dajem mogucnost da je to upravo ta corsa, jer je i dalje na Malti kupio je covjek iz iste zgrade. Kod tog auta nema sanse da se ravnas po kazaljici, jer ako kreces sa semafora i das pun gas kazaljka spadne za podiok dole, a na slijedecem semaforu naglo zakocis digne se gore. Znaci ako se parkiras uzbrdo ili nizbrdo kolicina koju kazaljka pokazuje se drasticno mijenja.
Jedini nacin je do cepa, pa predjes 200-300 kilometara i ponovo do cepa.
Kod mene je trosila oko 8-8,5 gradske, a oko 6-6,5 otvorene. Razlika je ovoliko mala jer je ovo stariji motor, 8V sa 60 KS. i treba joj gasa i na otvorenom. Mada uzbrdo ide bolje nego 1.2 sa dosta vise konja. Uglavnom auto je peri-deri. Za deset godina i 100.000 predjenih nikakvih problema, osim nekog senzora za temperaturu motora, koji je davao lazne informacije pa se auto znalo u voznji ugasiti iz cista mira. Ostalo nikad nista.
Jedini nacin je do cepa, pa predjes 200-300 kilometara i ponovo do cepa.
Kod mene je trosila oko 8-8,5 gradske, a oko 6-6,5 otvorene. Razlika je ovoliko mala jer je ovo stariji motor, 8V sa 60 KS. i treba joj gasa i na otvorenom. Mada uzbrdo ide bolje nego 1.2 sa dosta vise konja. Uglavnom auto je peri-deri. Za deset godina i 100.000 predjenih nikakvih problema, osim nekog senzora za temperaturu motora, koji je davao lazne informacije pa se auto znalo u voznji ugasiti iz cista mira. Ostalo nikad nista.
-
citroen xm
#29 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Gdje ćeš pitati za potrošnju i veličinu kite... 
-
UterivacDugoga
#30 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Lave tvoja metoda mjerenja potrosnje nije mjerodavna apsolutno.
Ako imas uslova,naspi do vrha i vozi 100 kilometara.Nakon predjenih 100 kilometara naspi opet do vrha i to ti je otprilike potrosnja.
Ostalo je sve naprdjivanje i smaranje po forumu.
Zivio.
Ako imas uslova,naspi do vrha i vozi 100 kilometara.Nakon predjenih 100 kilometara naspi opet do vrha i to ti je otprilike potrosnja.
Ostalo je sve naprdjivanje i smaranje po forumu.
Zivio.
-
afroshoxx
#31 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Digni kredit ljudino i naspi ga do vrha. Ti kilavi motori vole popit više nego V8. A metoda kazaljke ti je u rangu pijace na ciglanama i njihovih vaga. Mnogo je i do ugla iz kog gledaš itd [emoji12]
-
Throttle
#32 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
KOd svih auta gdje je manji rezervoar i zavisno od toga gdje je plovak zna kazaljka setat pri istoj kolicini goriva... Kod mene kad parkiram nizbrdo prikazuje stvarnu kolicinu, kad parkiram auto uzbrdo prikaze 5-6 litara manje i zna mi upalit lampu od rezerve ako je ispod 15-tak litara u tanku.. Iako s tim mogu vozat jos dosta... ne moras sipat pun ako ti je to opterecenje al prati 5-6 sipanja, biljezi kolicinu goriva i kilometrazu pa ces doci blize tacnoj potrosnji... iako je skocila, auto je hladno uvijek, napolju minusi, pod saugom radi itd... tako da ne ocekuj 8 litara
-
kiki56
#33 Re: RE: Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Imam i ja 97 godiste 1.4 motor isto nenormalno trosiBAN---KAI wrote:Pa jel onda pametnije da sipam do kraja ili da ga odvedem majstoru da on prvo vidi? Imam jednog poznanika majstora koji bi to mogao pregledati. Jel to bolje nego da sad sipam i sam mjerim
Znam da sad nagadjam ali realno šta bi vi mislili kad bi vam pisalo predjeno 50km a nasuli 10l?
kao što sam rekao totalni sam amatera i napunit cu do cepa
BAN---KAI wrote:Pozdrav ljudovi
Kupio sam svoje prvo auto "Opel Corsa 1997 1.4 motor benzinac" prije nekoliko mjeseci i nemam nikakvih problema osim sa velikom potrošnjom goriva. Platio sam ga 1700km i to na rate, i prodavac( prijatelj od familije) mi je rekao da troši vani 5,6l a po gradu maksimalno 8l na 100/km
Evo napunio sam 10litara prije 4 dana, prešao 50km i vec mi je gorivo na crvenoj kazaljci. Po mojoj procjeni to bi znacilo da auto troši 20l na 100/km
Gledao sam okolo i svi kažu da to jednostavno nije moguce, maximalno koliko bi to auto trebalo trošiti je do 10l po gradu zimi.
Najviše ga koristim da bih došao na posao. 4kilometra u jednom pravcu, 4 nazad. Uglavnom svaki drugi dan dnevno predjem oko 20km
Šta vi mislite šta je problem? Možda do mene jer mi je prvo auto pa možda startam sa previše gasa? Možda kazaljka ne pokazuje tacno stanje goriva
BAN---KAI wrote:Ne želim da sipam do kraja jer sumnjam da negdje curi ili cak možda da neko krade gorivo. Zato to izbjegavam. Maximalno koliko sam nasuo jeste 25litara, i tad je mislim potrošio 14l/100km
Btw ne znam jel bitno ali ja gledam KM preko one tipke koja se restartuje.
Moja ruta je od malte do skenderije. Na velikim spicama. Dosta stajem i krecem dok vozim. Ipak mi kažu da se pod tom gradskom voznjom podrazumijeva trošenje do 10l.
Položio sam prije 10 godina ali nisam nikad vozio poslije toga i nije me instruktor nicemu naucio. Vozim eto 5 mjeseci aktivno
Rekli su mi takodjer da moja vožnja ne može objasniti toliku potrošnju
Nisam naveo da ponekad troši 10l, ponekad 15, ponekad 8l. NIkad se ne zna
Poslano sa mog SM-J120FN koristeći Tapatalk
- decko_sa_kovaca
#34 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Benzinci sa malim motorima trose vise nego oni sa jacim.
Ja imam seata arosu 1.7 sdi ako mi vjerujete u gradu ne prelazi 5. Tako da sam rahat sto se tice sipanja
Ja imam seata arosu 1.7 sdi ako mi vjerujete u gradu ne prelazi 5. Tako da sam rahat sto se tice sipanja
-
afroshoxx
#35 Re: RE: Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
SDI i gas do poda ako želiš ikakvo ubrzanje [emoji109] Respekt za PD kojeg više nema.decko_sa_kovaca wrote:Benzinci sa malim motorima trose vise nego oni sa jacim.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#36 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Najjaci razlog nesipanja do vrha - sumnja da neko krade gorivo
Pa ima li taj rezervoar bravu??
-
BAN---KAI
#37 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Tomahawk11 wrote:Najjaci razlog nesipanja do vrha - sumnja da neko krade gorivo![]()
Nema bravu. Samo se otvori i uzme
Poslušat cu ja svacije savjete da napunim do cepa i ondu cu znati koliko tacno troši. Ako bude trošio više od 15l morat cu ga ici do majstora. Svi kažu da je to nenormalno puno
-
kiki56
#38 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Dalo kod vas ima lampica za rezervu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#39 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Kod mog starog je prije rata Lada toliko trosilaBAN---KAI wrote:Tomahawk11 wrote:Najjaci razlog nesipanja do vrha - sumnja da neko krade gorivo![]()
Nema bravu. Samo se otvori i uzme![]()
Poslušat cu ja svacije savjete da napunim do cepa i ondu cu znati koliko tacno troši. Ako bude trošio više od 15l morat cu ga ici do majstora. Svi kažu da je to nenormalno puno
Gdje ce ti trositi 15 l....ne znam, onda tu nesto ne valja.
-
dgL_
#40 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Ponovo ti sa glupim odgovorom i pitanjem... Jel nemoguce? Kod mene na meganu se zakljuca kofa automatski... Al povuci malo jace alomit ce se bravica... To se masovno radilo jedno vrijeme...Tomahawk11 wrote:Najjaci razlog nesipanja do vrha - sumnja da neko krade gorivo![]()
-
BAN---KAI
#41 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
kiki56 wrote:Dalo kod vas ima lampica za rezervu
Ima lampica. Cim se pojavi lampica odmah sipam novo gorivo. Tako da tacno znam koliko predjem km
-
dgL_
#42 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Lampica se ne upali uvijek na istom stanju u rezervaru... Pogotovo kod starijih automobila gdje kazaljka zna setati prilikom ulaska. U krivine ili nagiba naprijed/nazadBAN---KAI wrote:kiki56 wrote:Dalo kod vas ima lampica za rezervu
Ima lampica. Cim se pojavi lampica odmah sipam novo gorivo. Tako da tacno znam koliko predjem km
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#43 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Sta predlazes, o pametni....da sipamo svi po cvaju? Ili da blindiramo rezervoare?dgL_ wrote:Ponovo ti sa glupim odgovorom i pitanjem... Jel nemoguce? Kod mene na meganu se zakljuca kofa automatski... Al povuci malo jace alomit ce se bravica... To se masovno radilo jedno vrijeme...Tomahawk11 wrote:Najjaci razlog nesipanja do vrha - sumnja da neko krade gorivo![]()
Sto je glup odgovor i ptanje....glupo je sipati cvaju da bi ustedio, da ti se ne ukrade gorivo i sl.
A ono ako cemo tako gledati, treba i gume skidati....sta znas, moze ih preko noci skinuti
-
kiki56
#44 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Kod mene se ne pali vjerovatno crkla kupio auto nikad se nije palila
-
dgL_
#45 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Pa ostajala je raja i bez guma masovno... Ako ces bas to gledati...Tomahawk11 wrote:Sta predlazes, o pametni....da sipamo svi po cvaju? Ili da blindiramo rezervoare?dgL_ wrote:Ponovo ti sa glupim odgovorom i pitanjem... Jel nemoguce? Kod mene na meganu se zakljuca kofa automatski... Al povuci malo jace alomit ce se bravica... To se masovno radilo jedno vrijeme...Tomahawk11 wrote:Najjaci razlog nesipanja do vrha - sumnja da neko krade gorivo![]()
Sto je glup odgovor i ptanje....glupo je sipati cvaju da bi ustedio, da ti se ne ukrade gorivo i sl.
A ono ako cemo tako gledati, treba i gume skidati....sta znas, moze ih preko noci skinuti
Ne kazem da treba sipati po cvaju, al ako covjek ima percepciju o tome da mu mozda neko krade gorivo ili da je krao negdje blizu njega ili, ili... Onda valjda ima opravdan i valjan razlog. Masovno se to radilo jedno vrijeme vjeruj mi...
-
BAN---KAI
#46 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Primijetio sam to. Zato uvijek pazim hoce li se upaliti ako zaustavim auto na ravnom. Kad idem uzbrdo zna se upaliti cak i kad imam 10l u rezervaru.dgL_ wrote:Lampica se ne upali uvijek na istom stanju u rezervaru... Pogotovo kod starijih automobila gdje kazaljka zna setati prilikom ulaska. U krivine ili nagiba naprijed/nazadBAN---KAI wrote:kiki56 wrote:Dalo kod vas ima lampica za rezervu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#47 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Znam da se masovno radilo....krale su se i gume....komsiji sa nove Octavije skinuli sve 4 sa felgama....covjek se umalo slagirao kad je vidio ujutro....navece gume na autu
zna policija ko to radi
Al moramo imati gume, a isto tako i gorivo. Ne mogu sipati po 20 KM, onda non stop moram kontati sta, kako, naspem pun (tamo gdje mi cijena odgovara, vise tako dobijem).
Naravno, svako ima svoje, ali pokretac teme mora konstatovati na cemu je....je li problem kradja goriva, velika potrosnja ili supalj rezervoar.
Al moramo imati gume, a isto tako i gorivo. Ne mogu sipati po 20 KM, onda non stop moram kontati sta, kako, naspem pun (tamo gdje mi cijena odgovara, vise tako dobijem).
Naravno, svako ima svoje, ali pokretac teme mora konstatovati na cemu je....je li problem kradja goriva, velika potrosnja ili supalj rezervoar.
-
BAN---KAI
#48 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Tomahawk11 wrote:Znam da se masovno radilo....krale su se i gume....komsiji sa nove Octavije skinuli sve 4 sa felgama....covjek se umalo slagirao kad je vidio ujutro....navece gume na autuzna policija ko to radi
![]()
Sumnjao sam na kradju pa sam onaj cep okrenuo na položaj koji cu uvijek pamtiti, izgleda da nije pomjeren, osim ako je lopova pametan
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#49 Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Onda ti nema druge nego da odes nekom majstoru da vidi sta je u pitanju.BAN---KAI wrote:Tomahawk11 wrote:Znam da se masovno radilo....krale su se i gume....komsiji sa nove Octavije skinuli sve 4 sa felgama....covjek se umalo slagirao kad je vidio ujutro....navece gume na autuzna policija ko to radi
![]()
Sumnjao sam na kradju pa sam onaj cep okrenuo na položaj koji cu uvijek pamtiti, izgleda da nije pomjeren, osim ako je lopova pametanUglavnom nevjerujem da je kradja. Jednostavno troši previše iz nekog razloga.
-
kiki56
#50 Re: RE: Re: Opel Corsa 1997 nenormalna potrošnja goriva
Kod mene isto trosi nenormalno, a niko ne krade gorivoBAN---KAI wrote:Tomahawk11 wrote:Znam da se masovno radilo....krale su se i gume....komsiji sa nove Octavije skinuli sve 4 sa felgama....covjek se umalo slagirao kad je vidio ujutro....navece gume na autuzna policija ko to radi
![]()
Sumnjao sam na kradju pa sam onaj cep okrenuo na položaj koji cu uvijek pamtiti, izgleda da nije pomjeren, osim ako je lopova pametanUglavnom nevjerujem da je kradja. Jednostavno troši previše iz nekog razloga.