nestalo jablanicko jezero???

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
ultima_palabra

#26 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by ultima_palabra »

neki wrote:Bemti logiku...ovi iz udruge zeleni Neretva (ili kao već se zove) prije desetak godina digli frku, peticije, proteste protiv gradnje brane i vještačkog jezera u gornjem toku Neretve a sad frka jer je ispušteno vještačkog jezero i opet se pojavila prirodna dolina....
Ne valja jezero jer uništava ekosistem...ne valja ni bez jezera jer se uništava ekosistem :-)
Prirodna dolina nakon 40-50 godina pod jezerom?

Ako ljudi nece nova vjestacka jezera, ne mora znaciti da su za nagla ispustanja postojecih.
belfy

#27 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by belfy »

ultima_palabra wrote:
neki wrote:Bemti logiku...ovi iz udruge zeleni Neretva (ili kao već se zove) prije desetak godina digli frku, peticije, proteste protiv gradnje brane i vještačkog jezera u gornjem toku Neretve a sad frka jer je ispušteno vještačkog jezero i opet se pojavila prirodna dolina....
Ne valja jezero jer uništava ekosistem...ne valja ni bez jezera jer se uništava ekosistem :-)
Prirodna dolina nakon 40-50 godina pod jezerom?

Ako ljudi nece nova vjestacka jezera, ne mora znaciti da su za nagla ispustanja postojecih.
ja nemam pojma od kuda tebi te informacije. ja prvi zelim nova vjestacka jezera, a ispustanje postojecih. :mrgreen:
isx

#28 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by isx »

Svake zime nivo ovako opadne, ne vidim cemu ovolika halabuka. Svako ko se vozi na relaciji Prozor - Jablanica to moze svjedociti.
PM72

#29 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by PM72 »

Jezero nije napravljeno radi šarana,smuđa,kupanja i ljepote nego da pravi električnu energiju.Što kolega reče,svake zime se jezero skoro skroz isprazni jer se sad očekuje otapanje snjega i ogromne količine vode.Prema tome - ne vidim u čemu je problem.
isx

#30 nestalo jablanicko jezero???

Post by isx »

Ali najjači su mi ovi mesari od ribara na jezerima. I oni palamude nešto. Kad su već face, da ih vidimo na flyfishing revirima brze vode i uhvati-pusti fazonu. Tim ljudima skidam kapu.
Matzan

#31 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by Matzan »

hrle1976 wrote:E oni sto su kupovali tu kuce i gradili te se pojedini nadali profitu mogu sada se slikati, josmkad se korito uzegne i usmrdi bice veselo :D Prvobitno stanje mzda tek za nekih 35 - 50 godina je moguce.

I ako nije prirodno opet ovo je kataklizma.

Ja mislim da ni ti sam ne znaš šta si htio reći ovim postom. :? :mrgreen:
omega369

#32 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by omega369 »

Black swan wrote:malorpije vidjeh na aldzaziri
kaze trebace 50 godina da se obnovi riblji fond
kapi vode nema mimo rijeke

jes umjetno ali nenajavljeno ispustanje i to u vrijeme mriješćenja nekih riba nije dobro

sreca u nesreci da je to ucinila epbih

niko nista?
prilog totalno glup i pogresan. valjda su elektroprivrdu trebali pitati sta je sa jezerom a ne ribare. Da su to uradili ko sto nisu, saznali bi sve. Ovako, hem su ispali neprofesionalni, hem glupi jer su proturili pricu koja nema veze sa vezom i onda se svi ko papagaji na nju nakacili.
klasicni placenicki prilog jer je ribolovackim drustvima zafalilo para.. a jezero je prazno ima mjesec, zbog radova na brani, imali su vakta da to primjete i mnogo ranije ali ne mozes ti sa amaterima. samo jos fali da kakvog idiota dovedu u studio da vazi o "ekoloskoj katastrofi" a ko da gledam da je to slijedece :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#33 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by Connaisseur Karlin »

Sarajmen wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Kako je moguce da groblje nije nikad pomjereno :shock:
HVALA :shock: :roll: :-?

uzasno tretiranje stanovnistva :roll:

wow, cak su i vedo-zapisali nisantose koji nestaju pod mlazom vode na 12:47 minuti :shock:

pa davno sam pisala, SFRJ deifnitivno nije imala kulutru odnosa prema njenim gradjanima,a ni zdravu,obrzavonu teznju ka cuvanju i njegovanju istrojskog i kulturnog bogatstva :roll:

fuj :twisted:
Neregistrirani

#34 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by Neregistrirani »

Objava: 17.3.2012 : http://www.vecernji.ba/jablanicko-jezer ... lje-388194

Dakle, prije pet godina je bila ista situacija. Ne kontam zasto sad ova dreka.
isx

#35 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by isx »

Svake zime je ista situacija.
insomnia78

#36 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by insomnia78 »

Opa, prvo pa musko?
'ta ka'es, fetis?
mayab

#37 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by mayab »

Neregistrirani wrote:Objava: 17.3.2012 : http://www.vecernji.ba/jablanicko-jezer ... lje-388194

Ovi novopeceni mediji, ako nemaju u naslovu riječ ŠOKANTNO, misle da nisu ništa napisali!
A sto se tice ovog "problema", ja tu realno ne vidim problem, to je prije svega AKUMULACIONO jezero za HE, i ovo bi trebale biti normalne pojave, pa nije se to jezero nekada davno pravilo zbog riba, čamaca i vikendica , nego za proizvodnju struje, a ovo ostalo su samo nuspojave....
Zna li iko od novinara sta su hidroelektrane, šta su akumulacione hidroelektrane, šta su akumulaciona jezera???
bach

#38 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by bach »

Image
stakasa

#39 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by stakasa »

bach wrote:Image
:D
peepeep

#40 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by peepeep »

mayab wrote:
Neregistrirani wrote:Objava: 17.3.2012 : http://www.vecernji.ba/jablanicko-jezer ... lje-388194

Ovi novopeceni mediji, ako nemaju u naslovu riječ ŠOKANTNO, misle da nisu ništa napisali!
A sto se tice ovog "problema", ja tu realno ne vidim problem, to je prije svega AKUMULACIONO jezero za HE, i ovo bi trebale biti normalne pojave, pa nije se to jezero nekada davno pravilo zbog riba, čamaca i vikendica , nego za proizvodnju struje, a ovo ostalo su samo nuspojave....
Zna li iko od novinara sta su hidroelektrane, šta su akumulacione hidroelektrane, šta su akumulaciona jezera???
Svjesna/svjestan si da je ubijen cijeli riblji fond? 2 000 000 jedinki su ubijene. Na sve je to potrošen moj i tvoj novac, poribljavanje, razne akcije. I onda se sve ubije u sekundi jer je bitniji kilovat od svega? Kako te nije stid da ih pravdaš i braniš?
PapakizSarajeva

#41 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by PapakizSarajeva »

peepeep wrote:
mayab wrote:

Svjesna/svjestan si da je ubijen cijeli riblji fond? 2 000 000 jedinki su ubijene. Na sve je to potrošen moj i tvoj novac, poribljavanje, razne akcije. I onda se sve ubije u sekundi jer je bitniji kilovat od svega? Kako te nije stid da ih pravdaš i braniš?
Obzirom da se barata cifrom od 2.000.000 ribljih jedinki, prevedeno u masu to je minimalno cca. 1000 t ribe (prosjecna tezina 0,5 kg). E sad 1000 t crknute ribe, a ni jedne slike tog pomora. Bas malo cudno ... Gdje je EPBiH sakrila toliku ribu ??? Kad se na Spreci dogodi kakvo trovanje ribe, odmah gledamo slike uginulih riba i to maksimalno 50 - 100 komada, a ovdje se prica o 2.000.000 riba. Dajte molim vas ...

Meni ovo vise lici na "hajku" od strane ribarskog udruzenja koje bi da usicari koju paru na racun ove situacije sa akumulacijom Jablanickog jezera.
zforumas

#42 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by zforumas »

Legle mrtve ribe u ove mezare, nece da dzaba smrde okolo :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#44 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by Truba »

znači da ne brinemo :sax: :bih: :thumbup:
VladaFBiH

#45 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by VladaFBiH »

mogli su ovo iskoristiti da očiste korito od smeća... gledam slike i snimke i liči mi na doponiju a ne na jezero...
zforumas

#46 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by zforumas »

VladaFBiH wrote:mogli su ovo iskoristiti da očiste korito od smeća... gledam slike i snimke i liči mi na doponiju a ne na jezero...
Lakse je biti ekoloski osvijescen i pricati o 2 miliona riba nego zasukati rukave i uraditi nesto konkretno...Ko je lud zajebavat' se po tom mulju i talogu
broj dva

#47 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by broj dva »

.
Last edited by broj dva on 06/02/2017 14:51, edited 1 time in total.
Hendrix

#48 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by Hendrix »

Imali smo ekstremno sušan period od septembra, a pogotovo decembar i januar a bila je velika potražnja za električnom energijom. Tako smo bili primorani da koristimo sve potencijale hidrocentrale. Nemamo neke stroge propise kada su i pitanju ove niske kvote, ali nije da se ovo prvi put dešava. Bilo je zadnji put 2005. godine slično. Znate da je bila suša, a potražnja za električnom energijom velika. Bilo je problema s grijanjem Zenici, ljudi su se onda grijali na struju. Situacija je bila alarmantna i sve je to dovelo do ovog puštanja vode, koje nije bilo nekontrolisano – naveo je Zahirović.

Direktor centrale...znaci bila je kriza i oni ispustili svu vodu, ne znam zasto nisu mogli dati saopstenje o tome. Pa nije to barica bezveze nego ogromno jezero koje je nestalo, normalno je da ce se javnost uzbuniti ali jebe se njima, sta javnost mora i da zna, ko vas jebe mi smo drzava. I sad kad se lavina pokrenula onda oni izlaze i govore sve je normala ba, mi smo ispustili jezero, sve u dure.
Neregistrirani

#49 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by Neregistrirani »

A zasto bi oni morali unaprijed obavijestiti bilo koga sta ce raditi svojoj akumulaciji?

Hendrix wrote:Imali smo ekstremno sušan period od septembra, a pogotovo decembar i januar a bila je velika potražnja za električnom energijom. Tako smo bili primorani da koristimo sve potencijale hidrocentrale. Nemamo neke stroge propise kada su i pitanju ove niske kvote, ali nije da se ovo prvi put dešava. Bilo je zadnji put 2005. godine slično. Znate da je bila suša, a potražnja za električnom energijom velika. Bilo je problema s grijanjem Zenici, ljudi su se onda grijali na struju. Situacija je bila alarmantna i sve je to dovelo do ovog puštanja vode, koje nije bilo nekontrolisano – naveo je Zahirović.

Direktor centrale...znaci bila je kriza i oni ispustili svu vodu, ne znam zasto nisu mogli dati saopstenje o tome. Pa nije to barica bezveze nego ogromno jezero koje je nestalo, normalno je da ce se javnost uzbuniti ali jebe se njima, sta javnost mora i da zna, ko vas jebe mi smo drzava. I sad kad se lavina pokrenula onda oni izlaze i govore sve je normala ba, mi smo ispustili jezero, sve u dure.
dobar osjecaj

#50 Re: nestalo jablanicko jezero???

Post by dobar osjecaj »

Neregistrirani wrote:A zasto bi oni morali unaprijed obavijestiti bilo koga sta ce raditi svojoj akumulaciji?
Po mom skromnom misljenju mislim da su bili duzni najaviti ribama da na vrijeme spakuju imovinu i migriraju :oops:
Post Reply