Kondenz i led iznutra :O

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

lorente

#26 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by lorente »

Frutek wrote:Pozdrav svima! Imam čudan, ali i glup problem koji traje evo već mjesec dana i zbog kojeg mi se skoro auto zgadilo. Auto je 2016 god.
Riječ je o kondenzu i zaledjenju prozora iznutra! Vozim već 15 godina i nikad ovo ni na jednom autu nisam dozivio. Bio u servisu, promjenjen filter klime, sve isto. Provjeren odljev vode, sve OK, problem ostao isti. U gepeku nema ničega što bi moglo uticati na kondenz. Ima vode na gumenim patosnicama od snijega i svega što zima nosi, ali ima ih u svakom autu u zimskom periodu. Ono što mi je čudno da je ovo počelo prije mjesec dana a ostatak zime sve bilo super. Dakle na -25C se ovo nije desilo, a danas u 17h na -3C zadnja šajba zaledila.

Evo recimo danas kako je bilo. Sjedam u auto u 14:30h - ima kondenza po prednjoj šajbi. Parkiram u 15h, vraćam se do auta u 17h i zateknem brdo kondenza na prednjoj šajbi, a zadnja komplet zaledjena (ona je bila zaledjena i ranije danas). Pregledam sva auta oko sebe, ni jedno kondenza nema, a kamoli leda iznutra.

Je li imao ko slicnu situaciju i šta je činit? U ponedeljak ostavljam auto u servisu.
kad su bili oni najveci minusi od preko 20 nekoliko dana mi se to desavalo..strugao sam led iznutra :-) na poslu mi se svi smijali..kad poslije nekoliko dana jos 3-4 jarana na poslu isto struzu :-D seat ibiza,golf4,octavia,pasat,spark..to su auta,svima ledilo..i skontao sam kada je kabina zagrijana,a pod mokar,i zakljucam tako ugrijanu kabinu ujutro zalede stakla..nekoliko noci kad dodjem s posla ostavim minutu otvorena vrata da se kabina rashladi, ujutro nista..i stakla sam oprao iznutra. i vise se ne desava to...ali kad je bio najveci minus vidjao sam u dosta ljudi da ledi i sofersajba i zadnje staklo
lorente

#27 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by lorente »

Frutek wrote:Pozdrav svima! Imam čudan, ali i glup problem koji traje evo već mjesec dana i zbog kojeg mi se skoro auto zgadilo. Auto je 2016 god.
Riječ je o kondenzu i zaledjenju prozora iznutra! Vozim već 15 godina i nikad ovo ni na jednom autu nisam dozivio. Bio u servisu, promjenjen filter klime, sve isto. Provjeren odljev vode, sve OK, problem ostao isti. U gepeku nema ničega što bi moglo uticati na kondenz. Ima vode na gumenim patosnicama od snijega i svega što zima nosi, ali ima ih u svakom autu u zimskom periodu. Ono što mi je čudno da je ovo počelo prije mjesec dana a ostatak zime sve bilo super. Dakle na -25C se ovo nije desilo, a danas u 17h na -3C zadnja šajba zaledila.

Evo recimo danas kako je bilo. Sjedam u auto u 14:30h - ima kondenza po prednjoj šajbi. Parkiram u 15h, vraćam se do auta u 17h i zateknem brdo kondenza na prednjoj šajbi, a zadnja komplet zaledjena (ona je bila zaledjena i ranije danas). Pregledam sva auta oko sebe, ni jedno kondenza nema, a kamoli leda iznutra.

Je li imao ko slicnu situaciju i šta je činit? U ponedeljak ostavljam auto u servisu.
i zaboravih ti napisati,pregledaj pod,pipaj ispod sjedista prednjih zadnjih,negdje ti je mokro to je 100%..kad mi je siber pustao,voda se slijevala pod noge suvozaca,u po ljeta su mi maglila stakla,dok nisam rijesio siber i dok se pod nije osusio
530i

#28 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by 530i »

graue_maus wrote:ista sam :( , novine ubacila ,iskljucila klimu , ubacila maciji pijesak i opet se desi ........
Klima se upali.
bosan

#29 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by bosan »

530i wrote:
graue_maus wrote:ista sam :( , novine ubacila ,iskljucila klimu , ubacila maciji pijesak i opet se desi ........
Klima se upali.
:thumbup:
graue_maus

#30 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by graue_maus »

commendatore wrote:
moras ugrijat auto koliko god moze jace pa onda se nadat isparenju.... 30-60 minuta grijanja i voznje neces upaliti dok se vozis maksimalno toplo nego ces stalno regulisat prijatno da bude.... auto mora biti pregrijano duze vrijeme da bi to isparilo.....
vozim svaki dan 6,5 km ujutro i navece opet , ne uspije se ugrijat kako treba :roll: :roll: ......govorili su mi neko grijanje da ugradim dodatno.......ali mi skupo dodje ........plus nemam garaze non stop je auto vani .........
kako ne palim klimu .bolje je , samo ponekad se zamagle ......
530i

#31 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by 530i »

Klima isušava zrak i sigurno ne magli više kada je klima upaljena.
graue_maus

#32 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by graue_maus »

530i wrote:Klima isušava zrak i sigurno ne magli više kada je klima upaljena.
:D isprobano vec , kod mene zamagli sajbu :( :( 10 min ne vidim nista........za to vrijeme sam na poslu vec , :roll: a 10 min sjediti u hladnom autu nemam volje
530i

#33 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by 530i »

Pretpostavljam da je recirkulacija zraka okrenuta na vanjski zrak...
Optimist

#34 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Optimist »

Razlog magljenja je sto niko prozor ne otvara i sto se samo vlaga i kondenz nakuplja. Pokusajte kad god mozete bilo u voznji bilo na parkingu da drzite otoren prozor 1-2 cm da struji zrak i magla ce skoro u potpunosti nestati.
commendatore

#35 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by commendatore »

Optimist wrote:Razlog magljenja je sto niko prozor ne otvara i sto se samo vlaga i kondenz nakuplja. Pokusajte kad god mozete bilo u voznji bilo na parkingu da drzite otoren prozor 1-2 cm da struji zrak i magla ce skoro u potpunosti nestati.
ne radi se o magli nego o kondenzu koji postane led.....

ponovo kazem treba da auto ostavi negdje kod nekog nek plati noc 5-10 maraka da je auto ugrijano kako treba sa grijalicama :mrgreen: sa otvorenim prozorima i vratima i nestace 80% sam siguran - ako nista u tom omjeru se nece desavat problem
Optimist

#36 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Optimist »

Valjda od previse vlage prvo nastane magla pa onda kondenz... Ali slazemo se, da ce isusivanjem tepiha vjerovatno rijesiti problem.
tempuser

#37 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

Velike su sanse da nije nista drugo nego natopljeni podovi. Nije bilo problema dok nije pao snijeg bez obzira na nisku temp. Od kad je pao snijeg temp su vec dugo niske i podovi se ne stignu isusiti. Tokom voznje temp u autu ode u plus i u toku i nakon voznje jos neko vrijeme otapa zaledjene podove od cega se u duzim pauzama izmedju voznje stvara kondenz koji zbog minusa mrzne na sajbi. Preko noci podovi opet smrznu i ajmo ponovo. Meni se ista stvar desava nako sto smo 4 nanijeli snijeg u auto i nakon sto je voda otisla ispod patosnica u pod.
Ja bih otisao u onu samousluznu praonicu u Aleji Bosne Srebrene (sa lijeve strane u pravcu aerodroma) gdje imaju usisivac za dubinsko pranje koji u rezimu susenja usisava sapunicu pa pokusao izvuci vodu iz podova i dobro obrisao sajbe iznutra.
amar1994

#38 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by amar1994 »

tempuser wrote:Velike su sanse da nije nista drugo nego natopljeni podovi. Nije bilo problema dok nije pao snijeg bez obzira na nisku temp. Od kad je pao snijeg temp su vec dugo niske i podovi se ne stignu isusiti. Tokom voznje temp u autu ode u plus i u toku i nakon voznje jos neko vrijeme otapa zaledjene podove od cega se u duzim pauzama izmedju voznje stvara kondenz koji zbog minusa mrzne na sajbi. Preko noci podovi opet smrznu i ajmo ponovo. Meni se ista stvar desava nako sto smo 4 nanijeli snijeg u auto i nakon sto je voda otisla ispod patosnica u pod.
Ja bih otisao u onu samousluznu praonicu u Aleji Bosne Srebrene (sa lijeve strane u pravcu aerodroma) gdje imaju usisivac za dubinsko pranje koji u rezimu susenja usisava sapunicu pa pokusao izvuci vodu iz podova i dobro obrisao sajbe iznutra.
:thumbup:

Hvala na info , imam nesto masno u gepeku , valjda ce ocistiti :)
tempuser

#39 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

Kad udjes u krug praonice prvi aparat s lijeve strane u redu gdje su usisivaci.
thekupus

#40 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by thekupus »

Ista stvar mi se desava i to isto u Opelu, ali Antari :roll:
insomnia78

#41 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by insomnia78 »

Al i oni tepisi su napravljeni ko karina. Nikad ga osusiti. Djete neki dan prosulo mlijeko satro sam se trljajuci i usisavajuci
afroshoxx

#42 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by afroshoxx »

Pokretač teme @Frutek
Tebi treba 3h rada klima uređaja na 21 stepen sa maksimalnom brzinom. Nikakvo pregrijavanje kabine, ni slučajno bez kompresora. Klima uređaj smanjuje relativnu vlažnost ubacivanjem suhog zraka. Ovo sa pregrijavanjem samo prikriva problem jer pobjegneš od tačke rosišta, poslije se sve opet kondenzuje opušteno i u konačnici smrzne daljim padanje temperature. A prije rada klima uređaj drži auto otvoreno 1h.
Imaš klasično kruženje vode u prirodi. Treba ti žešće suha fronta [emoji4] poslušaj me.
tempuser

#43 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

A treba mu i odgovarajuca vanjska temp kako bi kompresor klime funkcionisao.
hladan.preminger

#44 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by hladan.preminger »

Meni ovo zvuci kao neki mehanički kvar ili nesto slično. Kao da negdje ne dihtuje dobro auto pa hladni i vlazni zrak iz vana ulazi i kondenzuje se na staklma koja su topla zbog grijanja u autu. Kako se auto ugasi i polako se hladi vlazni vanjski zrak se kondezuje i polako ledi na staklima.

Možda ne zatvara klapna od vetilacije. Ostane u otvorenom položaju nakon sto se auto ugasi.

Ovo ja smao nagađam.
tempuser

#45 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

Desava se i meni na 2 auta i za sebe sam 100% siguran da je vlaga. kad je padao snijeg toliko ga je bilo nagurano izmedju gumenih patosnica i poda da je tekstil sve to upio. Jedno jutro iz znatizelje podignem patosnicu ispod nje zaledjena lokva. :-D
Na ovim temperaturama se samo od sebe nece nikada isusiti!
hladan.preminger

#46 Re: Kondenz i led iznutra :O

NediM17 wrote:Nemoj se ljutiti druze ali mislim da je to sve do tvog uhljupluka (tvog i tvojih saputnika). Kise i snijega vec nema danima, tako da nema teorije da ti voda ulazi spolja. Postoji promil sanse da ti negdje pusta mali hladnjak od grijanja, ali valjda bi skontao da ti gubi rashladnu tecnost i da se stakla maste unutra.
Medjutim, mislim da je glavni problem sto nanesete kile snijega na kundurama koji se kasnije topi i naravno kondenzuje na staklenim povrsinama. I sam kazes da dozvolis da ti voda sa gumenih patosnica ode ispod na tepih, i mozes misliti koliko su se do sada nadojile one spuzve ispod tepiha da im garant nema pomoci prije jula i to da dignes tepih pa da ih tako susis danima na suncu i vjetru.

Ja sam naucio svoje ukucane a tako i sve one koji se voze sa mnom da prije ulaska u auto otresu cipele i unesu sto manje snijega na gumene patosnice. Poslije svake voznje, izvadim te gumene patosnice i otresem ih od vode i ostataka snijega.

Dzaba ces ici u servis, od te ljubavi nema nista, jer mislim da nije do auta nego vise do vlasnika.

Pa da lopatom ubaci snijega u auto, ne bi smjelo toliko da ledi. Sav taj vlazni zrak prilikom par ulazaka i izlazaka iz auta izađe van.
basicm

#47 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by basicm »

Ma vlazni podovi, sunce zagrije, podize kondenz na stakla, auto zatvoreno ne moze izaci, ventilacija to skine i tako u krug. Auto na sunce, malo prozore otvoriti da izlazi vlaga. Ili ubaci odvlazivac da isusi, ja sam prosle zime vise od 2 litra vode isusio iz auta, a okom ne vidis i ne mozes nesto napipati. Doduse nisam radio u sa, covjek ima odvlazivac i ostavili auto u garazi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
tempuser

#48 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

hladan.preminger wrote:
Pa da lopatom ubaci snijega u auto, ne bi smjelo toliko da ledi. Sav taj vlazni zrak prilikom par ulazaka i izlazaka iz auta izađe van.
Vjeruj da je na ovako konstantno niskim temp dovoljno ono sto se u toku padavona nanijelo na nogama i sto je pod upio. Ta vode se nema kad isusiti, preko noci se zaledi, u toku dana dok radi grijanje se malo otpi, ali ne ispari, kad prestane raditi grijanje ondmah se stvara kondenz na sajbama, a tokom duzih pauza opet zaledi u podovima.
madner

#49 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by madner »

Uglavnom ima razlog za plasticne podmetace zimi. :D
hladan.preminger

#50 Re: Kondenz i led iznutra :O

tempuser wrote:
hladan.preminger wrote:
Vjeruj da je na ovako konstantno niskim temp dovoljno ono sto se u toku padavona nanijelo na nogama i sto je pod upio. Ta vode se nema kad isusiti, preko noci se zaledi, u toku dana dok radi grijanje se malo otpi, ali ne ispari, kad prestane raditi grijanje ondmah se stvara kondenz na sajbama, a tokom duzih pauza opet zaledi u podovima.

Al kad uzmes da u kabini ima cca 5m3 zraka, to se jednim otvaranjem vozacevih u suzvozacevih vrata izventilira. Cim otvoris vrata topli i vlazni zrak iz auta ode vani.

Još ima gumene patosnice. Meni je to malo previše. Meni nikad nije ledilo iznutra, vozio sam sto privatno, što službeno, 10-tak auta.
Post Reply