Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seln

#26 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by seln »

R A V E N wrote:Kako se ti brineš za svoje zdravlje?
Zaboli te kurac. Srecom, ne zavisim od "sitnih poduzetnika" i ostalih sitnih dusa.
R A V E N

#27 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by R A V E N »

Mene time ne možeš uvrijediti. Je li bi se ja trebao osjećati uvrijeđenim? Ja nisam uvrijeđen.

Onda si ti ili sam poduzetnik, što znači da ne voliš samog sebe ili radiš u državnoj administraciji, koja opet živi od poduzetnika, jer od npr. 500¤ ne mogu ljudi u državnim agencijama generirati 700¤, pa makar da se zaposli još 10 ekonomista-bivših uspješnih studenata da tih 500¤ "provlače" kroz Excel. Moraju uzimati novac od poduzetnika da žive, te ispada da se ovdje otresaš na ljude od kojih živiš.

Ili zavisiš od neke državne firme (radiš tamo) koja opet mora biti poduzetna, pa ispada da ne voliš to što radiš.

Ili si najmodavac, koji, ako je etičan, opet mora da ne voli državu, pa makar njom vladali Muhammed a. s., Isus i Aristotel zajedno, jer ako si etičan, tebi je cilj da se održiš na tržištu i da tvoj korisnik imovine bude zadovoljan. Ko je država da tu upada i uzima od tebe neopravdan porez, u ime koga i čega? Dakle, i tu moraš imati poduzetnog duha, pa i ovdje ispada da mrziš sebe.

Ili si bankar koji živi od kamata, ali i taj kamatni novac moraju da generiraju poduzetnici, te ispada da ne voliš ljude od kojih živiš.
Hendrix

#28 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by Hendrix »

Ti si zreo za odlazak u Ameriku, pa tamo fino i posteno kao privatnik platis sebi osiguranje i molis Boga da nemas problema sa zdravljem jer znas da nema sanse da pokrijes sve troskove jer si mali poduzetnik a ne milioner. A i to ako ti daju osiguranje, jer mozda imas neku bolest od prije? Pa kad ti dodje racun za neku glupost ili manju operaciju, fino bankrotiras i ides na ulicu, jer je to jedino posteno zar ne...nemas vise para, nemas pravo da postojis uopste.

Ne placas solidarno osiguranje ali placas solidarno milion drugih nameta i vojnu armadu, inflaciju dolara, bonuse bankarima, spasavanje berze, drzavne kredite i kamate...i sad te pitam je li ima neke razlike?

Zdravstveno osiguranje je najmanji problem tvog oca poduzetnika, porezi i nameti za odrzavanje administracije i drzavnog aparata, korumpirani inspektori i sudstvo...to je problem jarane, a ne solidarni zdravstveni sistem koji je jedan od pozitivnih primjera napretka civilizacije.
seln

#29 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by seln »

R A V E N wrote:Mene time ne možeš uvrijediti. Je li bi se ja trebao osjećati uvrijeđenim? Ja nisam uvrijeđen.

Onda si ti ili sam poduzetnik, što znači da ne voliš samog sebe ili radiš u državnoj administraciji, koja opet živi od poduzetnika, jer od npr. 500¤ ne mogu ljudi u državnim agencijama generirati 700¤, pa makar da se zaposli još 10 ekonomista-bivših uspješnih studenata da tih 500¤ "provlače" kroz Excel. Moraju uzimati novac od poduzetnika da žive, te ispada da se ovdje otresaš na ljude od kojih živiš.

Ili zavisiš od neke državne firme (radiš tamo) koja opet mora biti poduzetna, pa ispada da ne voliš to što radiš.

Ili si najmodavac, koji, ako je etičan, opet mora da ne voli državu, pa makar njom vladali Muhammed a. s., Isus i Aristotel zajedno, jer ako si etičan, tebi je cilj da se održiš na tržištu i da tvoj korisnik imovine bude zadovoljan. Ko je država da tu upada i uzima od tebe neopravdan porez, u ime koga i čega? Dakle, i tu moraš imati poduzetnog duha, pa i ovdje ispada da mrziš sebe.

Ili si bankar koji živi od kamata, ali i taj kamatni novac moraju da generiraju poduzetnici, te ispada da ne voliš ljude od kojih živiš.
Za tebe znam sigurno ko si: nafurani klinac koji je procitao par knjiga neoliberalnih autora, pa misli da je popio svu pamet svijeta.
U drzavi u kojoj mnogi ljudi uopste ne idu na bolovanje, jer se boje da ce izgubiti posao, ti pametujes o obsoletnosti zdravstvene zastite i zelis propisivati ko sta smije jesti, piti, pusiti...
Srecom, zivim u drzavi koja nema tako pametne mlade ljude, pa ne moram razbijati glavu o tome je li petsto ili sedamsto kvadrata ili koji simbol si vec zelio predstaviti. I zaboli me ide li 15% ili 16% moje bruto plate za zdravstvenu zastitu, sto se mene tice moze i 20%...
ko jos nije osjetio empatiju prema nepoznatom a bolesnom covjeku, taj ne zasluzuje da se zove covjekom.
Tebi i tvom ocu puno uspjeha u poduzetnistvu, a vasoj tezgi na tuzlanskoj pijaci puno musterija zeli pijanac, pusac, zderac... ukratko, lukulus.
uglavnomja

#30 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by uglavnomja »

Hendrix wrote:
Zdravstveno osiguranje je najmanji problem tvog oca poduzetnika, porezi i nameti za odrzavanje administracije i drzavnog aparata, korumpirani inspektori i sudstvo...to je problem jarane, a ne solidarni zdravstveni sistem koji je jedan od pozitivnih primjera napretka civilizacije.
:thumbup:

mislim, citam i ne vjerujem ... :shock: :? :-?

da je klinac koji misli da nikad nece biti star i bolestan, to je ocito

ali ovoliko egoizma i nerazumijevanja kako funkcionise sistem jedne drzave :roll:

osim toga iz nameta na platu se placaju i policija, i vatrogasci, i ucitelji-profesori ... da i to izbacimo, ko nauci da cita kod kuce ok, ko ne nauci, ko ga sisa ... a vatrogasci da postanu privatna firma, ono zapali se kuca, ti nazoves vatrogasce, oni posalju mailom fakturu, ti platis i oni tek onda krenu da gase.

a placaju se i neke agencije, izmisljenje za zaposljavanje familije i stranke, sa platama po 5000 km :twisted: , sto sa nametima kosta rzavu cca 7500 km mjesecno, mnogo vise nego jedna bolesna osoba. bila debela ili ne.

uostalom doktor prima platu za 8 sati rada dnevno, ne po broju pacijenata, dijagnozi, kilazi .... jedino sto neke lijekove mogu dobiti dzaba ili po nizoj cijeni, ima ta neka lista esencijalnih lijekova, ali moguce da nesto-sve moraju platiti po punoj cijeni.

:skoljka:
Alfons Kauders

#31 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by Alfons Kauders »

R A V E N wrote:Mene time ne možeš uvrijediti. Je li bi se ja trebao osjećati uvrijeđenim? Ja nisam uvrijeđen.

Evo ja sam poduzetnik i mogu kupiti tebe i babu ti iz temelja, i to da mi još ostane štednje i hartija od vrijednosti.

Slažem se da je postojeći sistem ZZO neadekvatan i rastrošan, te bih ga ukinuo. A znaš kako bih ga "zamijenio"?

Fino brate, nudio bi usluge svima, bez ozbira na to da li su osigurani ili ne, a plaćali bi svi bez izuzetka... Zašto? Zato jer sam normalno ljudsko bice sa osjecajem empatije i jer mi nije žao plaćati kako bi se drugi, manje uspješni, manje zdravi, manje mladi ili čisto manje sretni od mene, mogli liječiti kako dolikuje ljudima.

Inače sam šupak i sociopata, ali ne toliki da bih cigančio za 5 feniga na bolesnim ljudima kao ti. To si nekoliko stepenica iznad mene, te ti toplo savjetujem da potražiš stručnu pomoć.
howdy

#32 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by howdy »

...
JThomas

#33 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by JThomas »

još jedan koji u drugoj deceniji 21. vijeka otkriva ekonomsku misao iz vremena izuma parne mašine... :mrgreen:

bilo ih je par i prije, ali ne pišu više.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#34 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by Chmoljo »

howdy wrote:...
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» howdy

mjesec

treba imati mjeru.

vjerovao neko ili ne u Boga, bogove, karme, vudu... život često ima istančan smisao za poetsku pravdu. tako sam i sam znao sebe šamarati zbog verbalne nadobudnosti koja bi mi se obila o glavu toliko da mi je bilo krivo i zbog onoga što sam već izbrbljao, a nije mi se vratilo kao bumerang. nije to dokaz karme, ali jeste toga da savjest proradi kada život krene loše, pa krene preispitivanje.

biće vremena da se kaje. iskustvo se ne može naučiti.
triconja

#35 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by triconja »

Mislim da ne pristupate materiji kako treba. Ima dobar subreddit fatlogic i cini mi se ljudi samo gledaju kako da se grupisu pa na osnovu bilo cega. Onda nastaje mrznja prema svemu drugacijem i ismijavanje svega drugacijeg.
triconja

#36 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by triconja »

sherbett wrote:Sta je cudno u tome da se drzavnim nametima financira drzavu pa samim time i njene stanovnike? Drzava i socijelni sustav tako svuda funkcioniraju.
Ako zelis da zaradjujes u nekoj drzavi..moras drzavi to i platiti. To je kao neki imaginarni ugovor. Hoces mog ljudstva da ubites pare? Hoces da si na mom trzistu, nesto paralelno najmu prostora za poslovanje...Placas danak. E sad..ovisno o tome u kakvom je stanju i uredjenju drzava, takvi su i uvjeti poslovanja. Naravno, to uredjenje ovisi i od supaka na vlasti koji po prioritetima i afinitetima stvaraju politike djelovanja a time i poslovanja.

Naravno, narod je tu da se medjusobno kolje..sto drzavi i odgovara jer nema kad da se bavi njima, supcima na vlasti.

I sve tako u krug.

Drzava, nestabilna drzava, siromasna drzava..kakva god drzava..drzava je supak. Gora od svake banke, svakog reketara kamatara...

E zemlja..ljudi, to je blago koje treba da se koristi kako bi se drzava podigla.

Medjugeneracijska i ostala solidarnost je nuzna..osobito ova za necije zdravlje tj financiranje lijecenja..jer fakat nikad ne znas sta ti sutra nosi al dzaba da grizes jezik onda.

A sta Njemci? Uz sve ostale namete i solidarnosti...placaju stotine ili hiljade stanova imigrantima i izbjeglicama, plus rezije i socijalnu pomoc tisucama ljudi. Dok neki od njih furaju najnovije Iphonove... pa Njemacka bibtrebala da eksplodira
Ja kako sam uhavizo ovo je tema kako se u merici radi. Ljudi u merici su govna od ljudi i tamo ti nema nikakve solidarnosti. Imaju privatno zdravstveno i ko uplacuje uplacuje, ko ne uplacuje dobije racun 30k nakon obicnih operativnih zahvata. E sad ima jedna caka kod tih kuca za osiguravanje. Prijavi se dosta ljudi i ti iz OK (osiguravajuce kuce) gledaju kakvi su rizici za neke bolesti pa tako se i povecava polica ZO i to ljudima smeta. Prvo ti deblji ljudi nece da placaju policu ZO vise jer kao toboze to je udarac na njihove slobode. Za pusace ih boli ona stvar jer je bolje biti meksikanac u americi nego pusac. U zadnje vrijeme im smeta sto mnogi trgovacki lanci ne proizvode ili nemaju neke velicine za deblje, smeta im sto ako ima ta velicina sto je skuplja, smeta im sto moraju placati duplu kartu u avionu itd.

Mozemo povuci paralelu sa pusacima. Pitaj bilo kojeg pusaca sta misli o svom zdravlju dok pusi ili one koji imaju malu djecu a puse. Odmah je pa i doktori puse itd. Postoji jedna mala razlika izmedju ove dvije grupe ljudi a to je da jedna grupa zna koji su rizici a druga ih negira.

To ti je sva mudrost pokreta HAES (healthy at every size) i FA (fat acceptance).
jao_situacije

#37 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by jao_situacije »

cijena liječenja je najmanji problem, pogotovo u bih
ja bih potpisao da mi se uzima 30% za liječenje svaki mjesec i na cigare da mi se uvede porez od 50% i na alkohol i na sve, ali ako će te pare ići fkt za liječenje, a ne za nekog crnkića koji spička 10 milja na 3g u truskoj i na novog audija i na kurvanje, pardon simpozij itd.
seln

#38 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by seln »

jao_situacije wrote:cijena liječenja je najmanji problem, pogotovo u bih
ja bih potpisao da mi se uzima 30% za liječenje svaki mjesec i na cigare da mi se uvede porez od 50% i na alkohol i na sve, ali ako će te pare ići fkt za liječenje, a ne za nekog crnkića koji spička 10 milja na 3g u truskoj i na novog audija i na kurvanje, pardon simpozij itd.
Da si ti meni ziv i zdrav, porezni udi u cijeni cigara je ca. 75%. Dakle, od cetiri marke za paklo cigara, tri idu za porez. Sto ce reci da svaki pusac koji pusi paklo dnevno finansira zdravstvene fondove sa dodatnih 90 KM mjesecno. Eh. sad je belaj sto tih 90 maraka ne idu za zdravstvo, vec za BMW Ese Radeljasa... neka se sitni poduzetnik obrati njemu i slicnima.
jao_situacije

#39 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by jao_situacije »

seln wrote:
Da si ti meni ziv i zdrav, porezni udi u cijeni cigara je ca. 75%. Dakle, od cetiri marke za paklo cigara, tri idu za porez. Sto ce reci da svaki pusac koji pusi paklo dnevno finansira zdravstvene fondove sa dodatnih 90 KM mjesecno. Eh. sad je belaj sto tih 90 maraka ne idu za zdravstvo, vec za BMW Ese Radeljasa... neka se sitni poduzetnik obrati njemu i slicnima.
ma govorim na ovu cijenu još 50 % i da sve to ide u fond za liječenje
ali kod nas treba i ljudima jasno reći koliko šta košta i da se uvede neki sistem da svako zna koliko je uplatio i koliko on košta sistem, ali ne da bi se odbilo njegovo liječenje nego da bi se narod malo urazumio
ovo sad funkcionira da narod boli kurac kako i šta, isto kao kad je voda na zajedničkom satu jedan komšija troši vodu ko debil drugi štedi
zforumas

#40 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by zforumas »

sherbett wrote:
seln wrote:

Fuj!

A cekaj..mislim, ja ne zivim u BiH..ne pratim vase medije...al ima li reakcija na takve? Jel se buni narod, hel medijski to popraceno..osudjeno nesto?!?!
Mani me se lepa Nasto :)
draga sherbo, jel' ti to ozbiljno :?
seln

#41 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by seln »

sherbett wrote:
seln wrote:

Fuj!

A cekaj..mislim, ja ne zivim u BiH..ne pratim vase medije...al ima li reakcija na takve? Jel se buni narod, hel medijski to popraceno..osudjeno nesto?!?!
Ni ja ne zivim u BiH, ali zivio sam dovoljno dugo, a i sada pratim medije, odlazim redovno....bune se, kako da se ne bune.
Bune se kod trgovca kad poskupi fasung, kod pumpadzije kad poskupi gorivo, kod ljekara kad kaze da nema lijekova... ukratko, bune se kod svakog, samo ne kod onih kod kojih treba.
uglavnomja

#42 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by uglavnomja »

sherbett wrote:
seln wrote:

Fuj!

a to u 'rvackoj nije tako :D

pa samo procitaj na onoj markici koliko drzava uzima, a tu je jos i pedeve ...

mada ne vjerujem da te pare idu u zdravstvo, zdravstvo se puni iz doprinosa iz plata. to su parice koje se dijele na drugim nivoima.
zforumas

#43 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by zforumas »

sherbett wrote:
zforumas wrote:
Mani me se lepa Nasto :)
draga sherbo, jel' ti to ozbiljno :?
Koje?
Je li ozbiljno pitas to za reakciju? Pa ne zivis ni ti u Luxemburgu, znas hvala Bogu kako to kod nas ide. Od njih 1000 na jednog se namerace i to par dana i to je to. Pohapse ih u nekim filmskim akcijama i nakon najvise 2 dana ih puste kao da nista nije bilo.
triconja

#44 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by triconja »

Zdravstveni sistem kod nas je jos dobar kakav moze da bude. Ja sam nedavno imao operaciju slijepog crijeva i nisam nista platio posto sam student. Ljudi koji su lezali u sobi su uglavnom radili operacije bruhova i morali su platiti tu traku sto se ugradi da cuva crijeva i lezanje u bolnici.

Nesto sam razmisljao koliko bi ta operacija kostala pa sam vidio da se u hrvatskoj naplacuje oko 1.5k KM za operaciju slijepog crijeva bez lezarine u bolnici.

Imam kao primjer clana iz porodice koji je na birou i uradio je dosta analiza svega i svacega i nista nije placao.

Jedini problem u Bosni sto se tice ZO je da dosta ljudi ovisi o malom procentu koji uplacuje ZO. Kad bi se moglo malo to raditi transparentnije bilo bi bolje.
zforumas

#45 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by zforumas »

sherbett wrote: Da, tocno. Ali mislim da smo par stepenica po tom pitanju vec presli. Kod nas zesce nagaze i dosta se toga promijenilo. Ja se jos uvijek cudim nekim stvarima kod vas.

A mita i korupcije ima i u Svedskoj.
Problem je u BiH sto postoje nasi i njihovi...dok u Hrvatskoj ste svi vasi :mrgreen:

Cemu se cudis "kod nas u Njemackoj" :razz:
seln

#46 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by seln »

sherbett wrote:
seln wrote: Ni ja ne zivim u BiH, ali zivio sam dovoljno dugo, a i sada pratim medije, odlazim redovno....bune se, kako da se ne bune.
Bune se kod trgovca kad poskupi fasung, kod pumpadzije kad poskupi gorivo, kod ljekara kad kaze da nema lijekova... ukratko, bune se kod svakog, samo ne kod onih kod kojih treba.
Mislim kod nas su uz pomoc medijskih hajki i pobuna fakat doveli do nekog osvjestavanja da se bas ne usude svasta. Kad je to bilo, pred par godina netko ona Merzel je kupila cini mi se najnoviji A8..SDP ova zupanica sisacko moslavacke zupanije. Inace, ta zupanija je bijedna naspram recimo Medjimurske..siromasna s visokom stopom nezaposlenosti.
Bome su Merzel zesce nagazili..i narod i mediji..ne samo oporba. Odustala je i vratila auto..kasnije su je jos nagazili za neke sukobe interesa, mita sta li..nema je nigdje..SDP se pokrivao po usima od sramote nisu izlazili.

Nije ni kod nas to doslo preko noci..pa danas ih nagaze za rucak obicni ako je na proracun..sve je to bio proces.. ali ljude se osvjestavalo..jbga doci ce i u BIH
Ma nemaju ljudi kod nas taj osjecaj da u oni suveren Bosne i Hercegovine, a da su politicari samo radnici na odredjeno vrijeme, koje gazda (narod) moze po zelji otpustiti. Kod nas je jos uvijek ono "sultanovo/carevo/Titino je da vlada, nase je da slusamo". Uzmi u obzir kriminalno-uhljebarsku hobotnicu koju je stvorila SDA i imas bar 200.000 ljudi kojima je otkrivanje politickog lopovluka bas kao rezanje u vlasitio meso.
seln

#47 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by seln »

zforumas wrote: Problem je u BiH sto postoje nasi i njihovi...dok u Hrvatskoj ste svi vasi :mrgreen:
Taj rad.
zforumas

#48 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by zforumas »

sherbett wrote:Ccc kako nema kod nas nasi vasi? :lol:
Ima ustase i komunjare.

Imas manje opcine di ne mozes, al ne mozes dobit posao ako nisi u stranci..

Al jest..moja greska..nisam uzela taj faktor politickog i ostalog sustava BiH..entitete, kantone opcine..mjesne odbore..treba to sve uskladit..svak vuce na svoje..
Malo sam pohvatala sustav i razine vlasti..al mi je tesko pojmiti i razmisljat iz tog ugla..jer zivim u drzavi drugacijeg uredjenja
Nemoj se bezveze truditi i trositi vrijeme na nas sistem, tesko da to iko moze skontati :-)
Uglavnom krenes od religije, pa onda entiteti, pa stranke, pa kantoni, pa opcine, pa mjesne zajednice, pa mahale, pa zaseoci...pa stanovi podijeljeni draga sherbo... i svako bi da se ugradi na budzet i bezbeli da ima savjetnika za sve i svasta, vozaca, sekretaricu, sluzbeno auto, telefon..jbg ima se, moze se 8-)
zforumas

#49 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by zforumas »

sherbett wrote:Da..zato i je u banani jer je pola zaposlenih zaposleno na proracun..znaci drzava pare daje sebi uz velik trosak..nije dobra raspodjela..znaci lomi se na privatnom i civilnom sektore..

Jbte..fakat koma

Kod nas kao smanjuju..di smanje drzavnu upravu..drugdje nesto novo smisle..al recimo place su manje nego u privatnom sektoru. Ja imam vecu placu nego moja prijateljica koja radi u ministarstvu..i svi imaju neke koeficjente..i ako je rez, staju place i zaposljavanje. I cim se procuje da je neko zaposlio..odmah u novine :lol:
U tome i jeste smisao svega. Plate u privatnom sektoru moraju biti vece od onih budzetskih. Ali problem je sto su kod nas privatnici usko vezani sa politicarima (ili bolje reci vecina politicara su privatnici) pa onda jednostavno oni diriguju visine plata.

Nema smisla da jedan vijecnik u Opcinskom Vijecu, sa zavrsenom nekakvom srednjom skolom ima istu platu kao ljekar ili cak vecu od nekog magistra ekonomije koji radi kod privatnika koji mu ne da ni dan godisnjeg odmora.

no to svakako nije tema ove danasnje emisije...
R A V E N

#50 Re: Čovjek bacio verbalnu bombu fativistima/fativistkinjama i apologetama debljine

Post by R A V E N »

Alfons Kauders wrote:Zato jer sam normalno ljudsko bice sa osjecajem empatije i jer mi nije žao plaćati kako bi se drugi, manje uspješni, manje zdravi, manje mladi ili čisto manje sretni od mene, mogli liječiti kako dolikuje ljudima.
Ne.

"Sreća", kako ti kažeš, a što ja nazivam vjerovatnoća da će se dogoditi nešto loše ili dobro, nije donekle pod našom kontrolom, te ti je argument donekle validan.

"Manje uspješni, manje zdravi" je znatno pod našom kontrolom. "Manje mladi" nije pod našom kontrolom, ali loše stanje "biti manje mlad" se također može pozitivno modifikovati pravilnim pristupom zdravlju.

Dodatno, praviš grešku što kod tebe riječ "normalna osoba" nužno implicira "zdrava osoba". Npr. na Zapadu a vjerovatno i u Bosni je normalno da je većina ljude udebljana, ali to nije zdravo.

To što ti nazivaš "empatijom" počesto znači "biti glupan" jer ti mogu navesti primjer starca koji prilazi meni na ulici u Tuzli i traži od mene novac da mu kupim lijekove, mada mi pokazuje crno-bijeli recept na koji, ako ne griješim, dobivaš lijekove besplatno.
Post Reply