ISA - ISUS - HRISTOS

Rasprave o vjerskim temama.
irac300

#26 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by irac300 »

Vraćaj se Smrle sve ti je oprošteno. :D
Smrcak15

#27 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:Vraćaj se Smrle sve ti je oprošteno. :D
a sta da ti pricam moj Irac, kome posluku porati" cemu, kako , govorim ljudima koji vide a ne cuju :lol:
aurora313

#28 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by aurora313 »

Jezik pregriz'o! :-D
Smrcak15

#29 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
jeli te to strah mog bistvovanja na forumu :lol:
aurora313

#30 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:
jeli te to strah mog bistvovanja na forumu :lol:
Strah nije. Ali idi malo kod pravoslavaca ili katolika da i njima 'otvaraš oči'. :-D
Dope_Man

#31 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Dope_Man »

LikoZeko wrote:ja cu to tebi objasniti mladicu. razlika izmedju Ise i Muhameda je sljedeca, naime Isa i ostali polsanici su bili poslati svojim narodima zato ono sto su propovjedali nije se dobro prenjelo, dok je Muhamed bio poslan cijelom covjecanstvu pa se njegova uputa pravilno prenjela.

Imas u Kuranu:

4.171.

Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslaniki Rijec njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od njega, zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite "Trojica su"!. Prestanite bolje vam je! Allah je samo jedan Bog-hvaljen neka je On!- zar on da ima dijete?

Ovo je poznat dio Sure jer je jednog svecenika sada Yusufa preombratilo na Islam.
Prenjelo me nesto da napisem, mescini taj bog radio po sistemu pokusaj/pogreska bar 24 puta (''veliki'' poslanici) ili koliko ono stotina hiljada puta bjese sa ''manjim'' poslanicima. I tek na kraju skonta da ne treba poslati jednom narodu vec cjelom svjetu?

Inace, ni Muhamed nije bio po cijelom svijetu, lik se vrtio po Arapskom poluotoku cijeli zivot. Mogao je on pricati raji ''ja dodjoh da cjelom svjetu iskazem nesto'' ali je cinjeinica da on NIJE obisao Evropu, daleki istok, Afriku.. i naravno S. i J. Ameriku. Dakle, kao i svi prije njega, covjek je samo u svom narodu prodavao pricu u kojo se oni odabrani narod, arapski je glavni jezik, u njihovoj drzavi je centar svijeta za samog boga (Kaba) itd. Dakle u toj kategoriji i Isus/Isa i Muhamed su jednaki, propovjedali su lokalno svakome ko je bio voljan slusati, a onda su ti ljudi prenosili pricu dalje. Jasno je da se poruka gubi i danas u vrijeme digitalne tehnologije, mozes onda misliti kako je tesko bilo tad sacuvati originalnu pricu.. nemoguce.
r_faruk

#32 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by r_faruk »

mene takodjer fascinira forsiranje originalnosti i nepromijenjenosti kurana. zdrav razum nalaze da dokument koji je skupljan sa raznih materijala, kostiju, kamenja, koze itd. mora imati neku falinku. nesto se makar moralo zaboraviti ili izgubiti, a na kraju krajeva i promijeniti.
LikoZeko

#33 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by LikoZeko »

Dope_Man wrote:
LikoZeko wrote:ja cu to tebi objasniti mladicu. razlika izmedju Ise i Muhameda je sljedeca, naime Isa i ostali polsanici su bili poslati svojim narodima zato ono sto su propovjedali nije se dobro prenjelo, dok je Muhamed bio poslan cijelom covjecanstvu pa se njegova uputa pravilno prenjela.

Imas u Kuranu:

4.171.

Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslaniki Rijec njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od njega, zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite "Trojica su"!. Prestanite bolje vam je! Allah je samo jedan Bog-hvaljen neka je On!- zar on da ima dijete?

Ovo je poznat dio Sure jer je jednog svecenika sada Yusufa preombratilo na Islam.
Prenjelo me nesto da napisem, mescini taj bog radio po sistemu pokusaj/pogreska bar 24 puta (''veliki'' poslanici) ili koliko ono stotina hiljada puta bjese sa ''manjim'' poslanicima. I tek na kraju skonta da ne treba poslati jednom narodu vec cjelom svjetu?

Inace, ni Muhamed nije bio po cijelom svijetu, lik se vrtio po Arapskom poluotoku cijeli zivot. Mogao je on pricati raji ''ja dodjoh da cjelom svjetu iskazem nesto'' ali je cinjeinica da on NIJE obisao Evropu, daleki istok, Afriku.. i naravno S. i J. Ameriku. Dakle, kao i svi prije njega, covjek je samo u svom narodu prodavao pricu u kojo se oni odabrani narod, arapski je glavni jezik, u njihovoj drzavi je centar svijeta za samog boga (Kaba) itd. Dakle u toj kategoriji i Isus/Isa i Muhamed su jednaki, propovjedali su lokalno svakome ko je bio voljan slusati, a onda su ti ljudi prenosili pricu dalje. Jasno je da se poruka gubi i danas u vrijeme digitalne tehnologije, mozes onda misliti kako je tesko bilo tad sacuvati originalnu pricu.. nemoguce.
Sto se ti ovim zamaras kad ionako neces povjerovati sta god da ti se kaze, zar sad trebamo ubjedjivati jedan drugog u nesto sto nemozemo dokazati. Ti imas izbor, vjerovati ili ne, ali mislim da je za tebe bolji ovaj prvi jer nemas sta izgubiti. Zaista izbor je tvoj, ali nikada neces moci reci da poruka nije dosla do svakog, pa tako i do tebe.

Kaze poslanik, blago onom ko me vidio i povjerovao,a blago deset puta onom koji me nije vidio a povjerovao.
Connaisseur Karlin

#34 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Connaisseur Karlin »

LikoZeko wrote:
Kaze poslanik, blago onom ko me vidio i povjerovao,a blago deset puta onom koji me nije vidio a povjerovao.
ovo je pranje mozga :-)
animals

#35 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by animals »

LikoZeko wrote:
Sto se ti ovim zamaras kad ionako neces povjerovati sta god da ti se kaze, zar sad trebamo ubjedjivati jedan drugog u nesto sto nemozemo dokazati. Ti imas izbor, vjerovati ili ne, ali mislim da je za tebe bolji ovaj prvi jer nemas sta izgubiti. Zaista izbor je tvoj, ali nikada neces moci reci da poruka nije dosla do svakog, pa tako i do tebe.

Blago sljepcu..htjeo si reci..
Mišo_Kovač

#36 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Mišo_Kovač »

Connaisseur Karlin wrote:
LikoZeko wrote:
Plagijat, usputbudirečeno... "Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" - Ivan 20:29
To što je Muha umnožio blagoslov deset puta, ne znači da Džizs nije prvi to rekao :D

al jok, svaka relgijia je totalno unikatna i apsolutno tačna i jebalistekevu ako ne vjerujete, iako vam je objavljeno. Bog ljubavi i dobrote će vas mučiti vječno iako vas totalno voli i imate slobodnu volju :D
Connaisseur Karlin

#37 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Mišo_Kovač wrote:
LikoZeko wrote:
Plagijat, usputbudirečeno... "Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" - Ivan 20:29
To što je Muha umnožio blagoslov deset puta, ne znači da Džizs nije prvi to rekao :D

al jok, svaka relgijia je totalno unikatna i apsolutno tačna i jebalistekevu ako ne vjerujete, iako vam je objavljeno. Bog ljubavi i dobrote će vas mučiti vječno iako vas totalno voli i imate slobodnu volju :D
a i rijeci Isusove su takodjer neciji plagijat :D
Dope_Man

#38 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Dope_Man »

LikoZeko wrote:

Dabome da se ima sta izgubiti, izgubis cijeli zivot ne radeci ono sto zelis jer se to nije svidjelo nekom liku prije 1500-2000 godina. I ne, nije poruka dosla do svakoga cak ni danas kad imamo ovaj cafirski izum internet, a pogotovo ne u vrijeme kad su likovi o kojima pricamo hodali okolo.

I ta dihotomija nije ispravna, nije izbor izmedju vjeruj u ispravno ili ne vjeruj u nista, jer na strani "vjeruj" imas milion opcija, od kojih se svaka kune da je samo ona ispravna i tacna, a nijedna to ne dokazuje. Ostalo su ti vec objasnili ljudi iznad.
LikoZeko

#39 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by LikoZeko »

zasita ne vidim razlog zasto onda gubite vrijeme ovde, idite i uzivajte u svom lijepom, mirnom i lagodnom zivotu.

ovako samo pokazujete da mozda i nije ovako nabrojano.
Smrcak15

#40 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:mene takodjer fascinira forsiranje originalnosti i nepromijenjenosti kurana. zdrav razum nalaze da dokument koji je skupljan sa raznih materijala, kostiju, kamenja, koze itd. mora imati neku falinku. nesto se makar moralo zaboraviti ili izgubiti, a na kraju krajeva i promijeniti.
nemoze ako je zaista Kuran od Boga i On u tom Kur'anu obecava da ce ga cuvati od iskrivljenja, plus sto je Muhammed i masa njegovih prijatelja znalo Kur'an napamet i njegova zena Aisha isto tako.
I taj kontinuitet ucenja Kur'ana napamet veze se skroz od poslanika muhammeda i sada imamo milione onih koji znaju Kur'an napamet. Jasno sam pokazao matematicki da je Kur'an nepromijenjen jer dovoljno je samo jedno pomjeranje ajeta iz jedne sure u drugu da se sav matematicki sklad srusi u Kur'anu.

imamo logicke i matematicke dokaze ocuvanja Kur'ana , a poslije je do ljudi hoce li vjerovati ili ne.
Smrcak15

#41 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Smrcak15 »

LikoZeko wrote:
kako, pojasni??
aurora313

#42 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote:mene takodjer fascinira forsiranje originalnosti i nepromijenjenosti kurana. zdrav razum nalaze da dokument koji je skupljan sa raznih materijala, kostiju, kamenja, koze itd. mora imati neku falinku. nesto se makar moralo zaboraviti ili izgubiti, a na kraju krajeva i promijeniti.
nemoze ako je zaista Kuran od Boga i On u tom Kur'anu obecava da ce ga cuvati od iskrivljenja, plus sto je Muhammed i masa njegovih prijatelja znalo Kur'an napamet i njegova zena Aisha isto tako.
I taj kontinuitet ucenja Kur'ana napamet veze se skroz od poslanika muhammeda i sada imamo milione onih koji znaju Kur'an napamet. Jasno sam pokazao matematicki da je Kur'an nepromijenjen jer dovoljno je samo jedno pomjeranje ajeta iz jedne sure u drugu da se sav matematicki sklad srusi u Kur'anu.

imamo logicke i matematicke dokaze ocuvanja Kur'ana , a poslije je do ljudi hoce li vjerovati ili ne.
Divno to izgleda samo Smrčku. Na žalost, nije moglo tako biti i r-faruk ti je dobro rekao. Nije ni Muhamed znao Kuran napamet, jer da jeste, onda bi sjeo sa nekim pisarima i onako ga serbez izdeklemao. A to da je Muhamed počeo da priča negdje na meraji, pa se drugi rastrčali da skupe oblutke, kosti ili dovedu krave da na njih zapisuju šta je Muhamed sve rekao... jadno. Zasto molim Smrčka da napravi test bilo gdje i bilo kada KOJI ĆU JA FINANSIRATI, pa neko nešto recituje a drugi ma koliko da su brzi na pisanju zapisuju ali bez hemijskih ili flomastera. :D Lako ćemo utvrditi šta je tačno: Smrčkova tvrdnja ili moja da se tu radilo o igri 'pokvarenog telefona.'

Ne ide Smrle, pa to ti je. ORIGINALA NEMA. Isto važi za Bibliju. Ali tvoja stoji: vjeruj ili ne... kako hoćeš.
Connaisseur Karlin

#43 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Smrcak15 wrote:
LikoZeko wrote:
kako, pojasni??
fino, ovakva pisanja/ govori su specificnog koncpeta, jer imaju cilj usmjeravanja necijeg razmisljanja u iskljucivom smijeru, tj. tezi ka ogranicenosti ljudskog uma :)
Smrcak15

#44 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: fino, ovakva pisanja/ govori su specificnog koncpeta, jer imaju cilj usmjeravanja necijeg razmisljanja u iskljucivom smijeru, tj. tezi ka ogranicenosti ljudskog uma :)
kazes ogranicavanja ljudskog uma

ako je to tako, zasto Kur'an i Muhammed upucuju da se razmislja o svemu, o prirodnim procesima, stvaranja univerzuma, kako su zivotinje stvorene, ako se biljke razmnozavaju, kako smo mi stvoreni, cak sta vise Muhammed prijeti onima koji ne razmisljaju o stvaranju nebesa i zemlje, znaci na svakom korako se podstakiva na istrazivanje i razmisljanje, i kako to molim te znaci ogranicavanje ljudskog uma???

Ako muhammed je poslanik od BOga mora govori tako, mora usmjeravati ljude prema Bogu, i za tebe je to ogranicavanje uma.

Ti nevjerujes da je Muhammed poslanik kako onda da ga i stari i novi zavjet nagovjsetavaju, cak mu se i ime spominje, gdje ce se pojavati, u kojim gradovima, sta ce raditi, kako ce izgledati , kakve osobine ce imati, sve ovo sam licno citao u bibliji, vi to nemozete primjetiti jer nekad prevodi zavaraju pa moze da mimoidje covjeka ali kod detaljne analize jasno se vidi da se radi o Muhammedu.
Dope_Man

#45 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Dope_Man »

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: fino, ovakva pisanja/ govori su specificnog koncpeta, jer imaju cilj usmjeravanja necijeg razmisljanja u iskljucivom smijeru, tj. tezi ka ogranicenosti ljudskog uma :)

ako je to tako, zasto Kur'an i Muhammed upucuju da se razmislja o svemu, o prirodnim procesima, stvaranja univerzuma, kako su zivotinje stvorene, ako se biljke razmnozavaju, kako smo mi stvoreni, cak sta vise Muhammed prijeti onima koji ne razmisljaju o stvaranju nebesa i zemlje, znaci na svakom korako se podstakiva na istrazivanje i razmisljanje, i kako to molim te znaci ogranicavanje ljudskog uma???

Ako muhammed je poslanik od BOga mora govori tako, mora usmjeravati ljude prema Bogu, i za tebe je to ogranicavanje uma.

Ti nevjerujes da je Muhammed poslanik kako onda da ga i stari i novi zavjet nagovjsetavaju, cak mu se i ime spominje, gdje ce se pojavati, u kojim gradovima, sta ce raditi, kako ce izgledati , kakve osobine ce imati, sve ovo sam licno citao u bibliji, vi to nemozete primjetiti jer nekad prevodi zavaraju pa moze da mimoidje covjeka ali kod detaljne analize jasno se vidi da se radi o Muhammedu.
Izvoli pa citiraj Bibliju i mjesta gdje tako jasno navodi da ce doci lik koji se zove Muhamed, da ce ici u Meku i Medinu itd.. eto sad si rekao da to postoji, da se ime spominje, dakle nemoj sad nekih nejasnih, petosmislenih recenica, vec daj konkretne primjere.
Smrcak15

#46 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
Smrcak15 wrote:

Izvoli pa citiraj Bibliju i mjesta gdje tako jasno navodi da ce doci lik koji se zove Muhamed, da ce ici u Meku i Medinu itd.. eto sad si rekao da to postoji, da se ime spominje, dakle nemoj sad nekih nejasnih, petosmislenih recenica, vec daj konkretne primjere.
tacno slovo do slova se koristi Muhammed u hebrejskoj bibliji to necete skuziti iz prevoda na nas jer je prevedeno njegovo ime , druga stvar u bibliji i u Kur'anu se spominje staro ime za Mekku, to je Bakka/Baka.

Upravo pripremam materijal na ovu temu detaljno opisivanje Muhammeda u starom i novom zavjetu, pa cim budem gotov, moguce danas da cu postirat ovdje na englskom ce mi biti materijal. Otvorit cu novi topik na ovu temu posto cu postirat pofino materijala. pa mozemo tamo nastaviti diskusiju a tu temu,.

ja kao musliman koji poznajem muhamemdov zivot jako dobro, sta je radio, govorio, gdje je bio, sta se desavalo u njegovom zivotu, i mogu odmah da detektujem jeli se prica o muhammedu ili nije, a u bibliji tako precizno je opisan od imena do kako ce izgledati, gdje ce se odvijati radnje, koliko ce imati prijatelja, sta ce propovjedati, kako ce se ponasati na ulici itd tako da nema sumnje da je nagovijesten u prijasnjim knjigama kako to Allah kaze:

onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati ni da čita ni da piše, kojeg oni kod sebe, u Tevratu(stari zavjet) i Indžilu(novi zavjet), zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli. (El-A’raf, 157)
aurora313

#47 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:t jako dobro, sta je radio, govorio, gdje je bio, sta se desavalo u njegovom zivotu, i mogu odmah da detektujem jeli se prica o muhammedu ili nije...
Smrle, hajde ohladi. Ti znaš samo što ti je servirano i što ti prihvataš da jeste. A to nije sva istina.
Da ti je neko servirao 'originalnih' 700.000 hadisa, ti bi u svaki vjerovao. A kako ih je Buhari smanjio na par hiljada (od kuda je opet on znao o 'istinitosti' 200 godina kasnije?!), ti opet vjeruješ da su baš ti hadisi tačni?
Smrcak15

#48 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:t jako dobro, sta je radio, govorio, gdje je bio, sta se desavalo u njegovom zivotu, i mogu odmah da detektujem jeli se prica o muhammedu ili nije...
Smrle, hajde ohladi. Ti znaš samo što ti je servirano i što ti prihvataš da jeste. A to nije sva istina.
Da ti je neko servirao 'originalnih' 700.000 hadisa, ti bi u svaki vjerovao. A kako ih je Buhari smanjio na par hiljada (od kuda je opet on znao o 'istinitosti' 200 godina kasnije?!), ti opet vjeruješ da su baš ti hadisi tačni?
kad tako volis oplesti po buharijnim hadisima, de nam reci kakve su klasifikacije i kako se ocjenjuje hadis, da te cujemo :)
LSD

#49 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by LSD »

Kakvi sve likovi ovdje pišu i uzimaju rijec :facepalm: strašno... i to mahom likovi nisu procitali ni jednog ajeta niti jednog hadisa, ali zato su obavezno tu kad treba iznositi svoja nakaradna mišljenja i mlatiti praznu slamu.

Kako ce neko davati svoje mišljenje o Božijim Poslanicima (Isa a.s. ili Muhammed a.s.) a da nikad ništa procitao nije u vezi toga. To je apsurdno.
To bi isto bilo kao kad bi se neki portir ili pekar bavio atomskom fizikom ili pitanjima globalnog otopljavanja.
Dope_Man

#50 Re: ISA - ISUS - HRISTOS

Post by Dope_Man »

Smrle, pusti citate muslimana o Muhamedu. Sacekacemo to grandiozno otvaranje teme o konkretnom spominjanju njega, PO IMENU kako si i sam rekao, pa neka se ime donekle i razlikuje zbog prevoda, ali nemoj samo da bude tamo Radovan, a ovamo Muhamed, to vec prevazilazi Isa/Isus, Abraham/Ibrahim, Noa/Nuh i slicne razlike. Al eto, zivi bili pa vidjeli.
Post Reply