ovejaraS wrote:Asana wrote:ovejaraS wrote:sve dolazi na svoje i sve se vraca sve se placa.
do nedavno su nezasluzeno patili
visoko kulturni, solidarno skromni i moralno civilizovani narodi kao poljaci na primjer, ali srecom polako sve ide na svoje mjesto, sada disu punim plucima.
kod nas takodje
ide sve na svoje samo obrnuto, nekada smo mi kao poludivlji balkanci potpuno neopravdano uzivali ono sto su drugi zasluzili, ali sada smo se konacno smjestili tamo gdje nam je mjesto, na zadnjem mjestu i samom kraju svih mogucih istrazivanja, rejtinga i tabela.
samo smo u jednom evropski prvaci, i to po broju poginulih u saobracajnim nesrecama u odnosu na broj stanovnika. uglavnom, ljudi nam se cude kako znamo na sebe i pantalone navuci

bravo, sarajevo, potpuno se slazem.
kad se samo sjetim hvalisanja bahatih papaka koji su u vrijeme dobrog standarda u bivsoj jugi isli na skijanje u poljsku, na zimovanje u cesku... i imali obraza opisivati svoje narudzbe po restoranima (npr naruci deset puta vise nego sto mu treba za dorucak, i smije se konobarevom izrazu lica... ostavi sve naravno nepojedeno... ) onda baci veliku novcanicu na stol kojom ce to sve platiti... bla bla bla...
uzivala fukara u nesrazmjernom odnosu valuta, razmetala se nezaradjenim, pokazivala svoju nekulturu, nepostivanje ljudi, papanluk i divljastvo... takvi se i dan danas smiju svakoj stednji i racionalnom koristenju resursa.
e, a ja se sjecam u jednom finom restoranu u sred varsave gdje su se ljudi, bez obzira na materijalnu i politicku situaciju, ponasali uljudno i po bontonu, uletise nasi balkanci sa kaputima jer nisu znali da ih ostave na garderobi, pobacase ih po naslonjacima, one podstave sjevaju, po podu salovi popadase, a oni posjedase ko zivotinje nakrivo sa laktovima po stolu i pocese mahati konobarima ko da su na utakmici. pucaju kasike ko petarde, deru se bez truni pristojnosti i obraza, prde, podriguju i na kraju kad pojedose, pobacase escajg po stolu ko svinje... kad odose, oni poljaci se samo pogledase i tiho prokomentarisase nesto, ali nisam cuo sta i srecom bio sam sam pa nisu skontali da sam i ja jedan od takvih (samo u malo blazem obliku). danas se trudim da sto vise kopiram onu ljudsku ljepotu od poljskog naroda.
E, moj Sarajevo, sve se slazem s tobom, mogao bih i ja citav esej napisati o slicnoj temi sa ceskih skijalista ali kome objasnjavati? Vidis li da ima likova koji zive u ubjedjenju kako je u Poljskoj i Madjarskoj glavna grana privrede - prostitucija!? Pazi, Poljskoj i Madjarskoj, koje su uz Cesku i Sloveniju najrazvijenije nove clanice EU! I to su likovi koji spadaju u onih nekoliko procenata bh. populacije koja se sluzi Internetom!
Poljaci, Cesi, Madjari, njih je EU htjela zato sto su vrijedni, pametni, kulturni, kao sto si i sam objasnio. Posto smo mi sve suprotno od ovoga, nalazimo se tu gdje nam je i mjesto. Za 18 mjeseci ce u tu EU uci malo manje kulturni (ali vrijedni i pametni) Rumuni koji ce zivotom u velikoj evropskoj porodici vremenom steci navike koje vec posjeduju Poljaci, Cesi, Madjari, kulturni balticki narodi kojima su prije WW2 Finci dolazili nadniciti. Ljudi su trpili 45 godina tudju cizmu i za 15 godina uspjeli skoro sve nadoknaditi i vratiti se tamo gdje im je mjesto.
I jos jedno zapazanje vezano uz Rumuniju i lap-tope. Nasi kablovski operateri imaju rumunski Discovery na kojem su neke emisije titlovane na nas jezik(jezike). Dnevno se po desetak puta vrti reklama za Dellov lap-top na rumunskom. Znaci, ima dosta ljudi koji ih mogu sebi kupiti. Da li je neko vidio da se na nekom nasem programu reklamira bilo kakav lap-top izuzev kad ga nepismeni hayatovi voditelji stave da "aranziraju" studio?