Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mallory

#26 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by mallory »

Prosperiram wrote:znam da kod nas doktori ubijaju bebe, djecu, ljude ima i pošalica uđeš zdrav izađeš mrtav eto doktora, a sve pod stranačkim skutima sda i hdz

Navedite imena doktora koje nazivate ubicama. I mene zanima ko je ubica da ga zaobilazim u širokom luku. Sa druge strane- da li ste ikada razmislili da te doktore prijavite nadležnim-šefovima klinika, direktorima kliničkih centara i nadležnim pravosudnim institucijama? Ako ništa od navedenog niste uradili- ovo što pišete je obično mahalanje i kleveta.
mallory

#27 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by mallory »

Hakiz wrote:
mallory wrote:
Hakiz wrote:S obzirom na to kakvi su dijagnostičari, naši ljekari su pretjerano preplaćeni. Ne zaslužuju 10% onoga šta sada dobijaju kao platu.

Na osnovu čega ti zaključuješ da li je neko dobar dijagnostičar? Da li je to na osnovu interneta ili validnog medicinskog znanja kojeg si stekao na fakultetu i tokom specijalizacije? Ako je na osnovu ovog drugog, na tu temu možemo diskutovati. A za sve ostalo-svaki komentar je suvišan.
Iskustva i posljedica.

Znači nikakvo medicinsko znanje, već 'rekla - kazala'.
Snake Eyes

#28 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by Snake Eyes »

Znam samo da pedijatri vole prepisivati antibiotike djeci iako se često radi o virusnoj upali koja se ne može tretirati antibioticima.
Kažu ima nekog crvenila u grlu :D
sarlo

#29 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by sarlo »

Imam druga. Policajac u penziji. Volonterski se bavi egzorcizmom. Vjerovatno je dobar poznavalac alternativne medicine. Cesto govori i o hirurskim metodama starih Maja.
Kaze, dolazi pravo vrijeme.
detroit-mercy

#30 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by detroit-mercy »

muminovic wrote:Njemacka ne prima nase doktore (ex balkan) jer su kvalitetni.

Nego jer njima treba kadra, i jer Njemacki kvalitetni doktori odlaze u SVICARSKU; NORVESKU i druge zemlje gdje su plate doktorima vece 2-5x nego u Njemackoj.
Pa ako nasi doktori mogu lijeciti muhanate Svabe onda su dosta dobri i Bosancima :mrgreen: .
Ja imam starije roditelje u BiH, sve ono sto im je dijagnozirano u Bosni i terapije koje su im prepisane bilo bi isto i u USA.
Sad da li medju doktorima u BiH imas boljih i losijih, naravno ali tako je u svakom poslu i u svakoj zemlji.
topcam
Vozim: uzbrdo

#31 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by topcam »

Snake Eyes wrote:Znam samo da pedijatri vole prepisivati antibiotike djeci iako se često radi o virusnoj upali koja se ne može tretirati antibioticima.

Koliko pacijenata poznajes koji kada doktor kaze caj, voce i mirovanje, traze antibiotik?
Jer je od komsije mali isto kasljao i dobio antibiotik.
djevojka bez imena

#32 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by djevojka bez imena »

Stanje u nasem zdravstvu je katastrofa. Naravno da postoje ljekari koji gube ili su izgubili smjernice pa i zaboravili smisao i svrhu svog posla, tako da je nazalost primjetno da im je novac jedini razlog radi kojeg dolazi na posao. S druge strane, ti ljudi rade u jako losim uslovima, nemaju osnovne stvari za rad, poznajem neke koji svojim parama kupuju rukavice, maske, vatu,i zavojni materijal i nose na kliniku, pa sam pitala zasto to radi, odgovor je bio:sta cu, ne mogu se patiti stalno?
Plate u prosjeku nisu male, ja bih im dala jos vecu, nije mala stvar biti ljekar, ali....tim velikim platama mogu se pohvaliti sefovi odjeljenja i slicni a zna se kako se danas dolazi do takvih pozicija. Zabraniti rad u drzavnoj i privatnoj praksi obavezno, cim ispuni uslove-poslati u penziju i usloviti visinu penzije time da moraju obuciti i nauciti poslu bar dva mlada ljekara, jer ko imalo poznaje situaciju medju ljekarskim kadrom zna da su skrti i ne vole dijeliti znanje,kako bi sto duze oni bili neophodni. Takodje drzava treba 'ponuditi' one specijalizacije koje su nam neophodne a ne 'odoka'.
Ja nemam niti sam imala nekih losijih iskustava sa tim kadrom, sa ponekom sestrom da, ali toga ima svugdje.
Snake Eyes

#33 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by Snake Eyes »

topcam wrote:
Snake Eyes wrote:Znam samo da pedijatri vole prepisivati antibiotike djeci iako se često radi o virusnoj upali koja se ne može tretirati antibioticima.

Koliko pacijenata poznajes koji kada doktor kaze caj, voce i mirovanje, traze antibiotik?
Hoćeš reći da pedijatri podliježu pritisku jer se očekuje od njih da nešto poduzmu npr. prepišu antibiotik?
Ali, da li je to ispravno, da li su opravdani spomenutim pritiskom? Put slijepog prepisivanja antibiotika je lakši put nego put objašnjavanja roditeljima da isti nije potreban.
TDK-90

#34 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by TDK-90 »

"Svaki gradjanin ove zemlje ima pravo na rad" - Malo sutra ima pravo :cry:

Zamalo mi ne dadose ljekarsko uvjerenje,kaze nesto ti pritisak nije u redu :shock: ....imas li vrtoglavice ? -NEMAM imas li neke tegobe ? NEMAM.

Nesto me gleda, zagleda hajd dobro evo ti uvjerenje,...svasta mislim se :?
Aparat da li EKG ili kako se to vec zove ...stvljali mi na prsa neke kao gumeni cepovi elektrode sta li :-) i na noge neke velike kao stipaljke .....kablovi na tom uredjaju izgledaju kao kada bi 1000 ljudi koristilo starinski telefon sa onom spiralnom zicom...skroz se deforimsao....izljepljen izolir trakom na vise mjesta :?

BiH Ljekarsko mi je trebalo za odlazaku inostranstvo,a priroda posla kojim sam se bavio nalaze ljekarski pregled u Njemackoj koji je po mom laickom vidjenju je izgledao kao da polazem za pilota :lol: ....Nalaz sve u normali , narocito srce i pritisak :izet:

Komsija mi je takodjer trebao ljekarsko da se zaposli,i nije dobio tj. nije zadovoljio :? ....prema nalazima ima neko tesko oboljenje ..... malte ne jos par mjeseci zivota, .... eno ga godina par proslo, ziv zdrav ( po meni .. a i njegovom osjecanju :-D ) radi nesto fizikalise privatno sam za sebe tegli vuce radi.

Dobar dio rodbine mi je takodjer, jedva ziv - prema dijagnozi :bih:
djevojka bez imena

#35 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Po pravilu, ne bi se smio propisati antibiotik bez uradjenoog nalaza tj brisa grla ili nosa itd da se vidi da li je inflamacija uzrokovana bakterijom i kojom ili virusom. Nasi ljekari se uglavnom oslanjaju na iskustvo i procjenu pa odmah daju odredjeni antibiotik, jer bris traje da se uradi a dijete za to vrijeme trpi, a pocesto roditelji djecu dovedu kad se bolest vec razvila pa i nema vremena da se ceka nalaz.

joj sto nisam doktor :cry:
topcam
Vozim: uzbrdo

#36 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by topcam »

Snake Eyes wrote:
topcam wrote:

Hoćeš reći da pedijatri podliježu pritisku jer se očekuje od njih da nešto poduzmu npr. prepišu antibiotik?
Ali, da li je to ispravno, da li su opravdani spomenutim pritiskom? Put slijepog prepisivanja antibiotika je lakši put nego put objašnjavanja roditeljima da isti nije potreban.
Hajd' da ja tebi objasnim da je tako. Ne ide, tvoj stav je takav i to je to. Tako ti je i sa roditeljima, nije svaki takav, ni roditelj ni pacijent,
ali vjeruj da ih ima, -cuj caj? To mogu i sam, daj recept i tablete.

Nije to nesto sto se desava samo u Bosni, tako ti je svugdje u svijetu. Da je za 50-60% antibiotika recept napisan bez potrebe stoji.
Ali nije krivica iskljucivo kod ljekara.
Satori

#37 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by Satori »

mallory wrote:
Na osnovu čega ti zaključuješ da li je neko dobar dijagnostičar? Da li je to na osnovu interneta ili validnog medicinskog znanja kojeg si stekao na fakultetu i tokom specijalizacije? Ako je na osnovu ovog drugog, na tu temu možemo diskutovati. A za sve ostalo-svaki komentar je suvišan.
Iskustva i posljedica.[/quote]

Znači nikakvo medicinsko znanje, već 'rekla - kazala'.[/quote]

Mogul' ja navesti svoj primjer? Svaka slicnost sa stvarnim likovima je namjerna i istinita.

Nakon glavobolje koja me danima nije popustala, odem na pregled kod dr. opce prakse. Zena starija, 50tak godina, nije balavica tek sa fakulteta.
Dobar dan - dobar dan. Sto ste dosli?
Kazem ja njoj da me glavobolja drzi par dana i ne popusta.
Imate li neke clanove porodice koji boluju od migrene? Posebno sa majcine strane?, pita ona.
Mamine dvije tetke su imale migrenu, kazem ja.
E imate je i vi. To vam je ta genetika... Dat cu vam tablete, dovidjenja i prijatno...

Ja sam receptom na kojem nesto pise sto ne mogu procitati u apoteku, kod tete apotekarke koju poznajem. Pruzam recept.
Ko ti je i zasto propisao Avamigran? pita ona.
Doktorica opce prakse.
Zena se ibreti. Kaze, "I tek tako ti dijagnosticirala migrenu? I ni manje ni vise nego odmah Avamigran, koji ostecuje kicmenu mozdinu? Je li ti bar izmjerila tlak?"
Pa nije, fakat.

Imala sam povisen pritisak. 130/80. Inace mi je normalan 100/50.

Sad mi Mallory molim te reci trebamo li svi zavrsiti medicinu pa da shvatimo da nam je neko ko nas lijeci tezi supljak? Trebas li zavrsiti automehanicarski zanat pa da vidis da ti auspuh zamalo ne otpada a majstor ti tvrdi da je to do mjenjaca, da je i on supljak? Je li ikad, i u cemu dovoljno nase iskustvo?
Snake Eyes

#38 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by Snake Eyes »

topcam wrote: Hajd' da ja tebi objasnim da je tako. Ne ide, tvoj stav je takav i to je to. Tako ti je i sa roditeljima, nije svaki takav, ni roditelj ni pacijent,
ali vjeruj da ih ima, -cuj caj? To mogu i sam, daj recept i tablete.

Nije to nesto sto se desava samo u Bosni, tako ti je svugdje u svijetu. Da je za 50-60% antibiotika recept napisan bez potrebe stoji.
Ali nije krivica iskljucivo kod ljekara.
Siguran sam da je procenat bespotrebno prepisanih antibiotika značajno veći nego 50-60%.
Vidi, slažemo se da je situacija takva kakva je ali kao i u svakoj profesiji jebe nas karakter, ukoliko je doktor siguran da nije potreban antibiotik ne bi ga smio pritisak roditelja natjerati da isti prepiše. Svojevremeno bila je doktorica Ismeta u domu zdravlja Kumrovec, ne znam da li još uvijek radi, moguće je da se penzionisala ali koji je to motherfucker :D od doktora bio. Izuzetno antipatična osoba ali značajan stručnjak :thumbup: .
Traži, moli ali Ismeta po svom.
dobojlija81

#39 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by dobojlija81 »

nama nedostaje neuropsihijatara ovi ostali nek idu
mallory

#40 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by mallory »

Satori wrote:
mallory wrote:
Iskustva i posljedica.

Znači nikakvo medicinsko znanje, već 'rekla - kazala'.[/quote]

Mogul' ja navesti svoj primjer? Svaka slicnost sa stvarnim likovima je namjerna i istinita.

Nakon glavobolje koja me danima nije popustala, odem na pregled kod dr. opce prakse. Zena starija, 50tak godina, nije balavica tek sa fakulteta.
Imate li neke clanove porodice koji boluju od migrene? Posebno sa majcine strane?, pita ona.
E imate je i vi. To vam je ta genetika... Dat cu vam tablete, dovidjenja i prijatno...

Ja sam receptom na kojem nesto pise sto ne mogu procitati u apoteku, kod tete apotekarke koju poznajem. Pruzam recept.
Doktorica opce prakse.
Zena se ibreti. Kaze, "I tek tako ti dijagnosticirala migrenu? I ni manje ni vise nego odmah Avamigran, koji ostecuje kicmenu mozdinu? Je li ti bar izmjerila tlak?"
Pa nije, fakat.

Sad mi Mallory molim te reci trebamo li svi zavrsiti medicinu pa da shvatimo da nam je neko ko nas lijeci tezi supljak? Trebas li zavrsiti automehanicarski zanat pa da vidis da ti auspuh zamalo ne otpada a majstor ti tvrdi da je to do mjenjaca, da je i on supljak? Je li ikad, i u cemu dovoljno nase iskustvo?[/quote]

Prvo, Avamigran ne oštećuje kičmenu moždinu (pogledati pod neželjena dejstva: http://www.healthbosnia.com/lijeci/avamigran.htm). Drugo, vi ste očito nasjeli na priču magistre farmacije ili farm.tehničara-koja vam je u startu rekla da taj lijek nije za vas. Možda i nije-ali navedena osoba u apoteci to nije mogla znati onako od oka. Ja lično, da sam bila na vašem mjestu, potražila bih drugo mišljenje ako nisam zadovoljna mišljenjem prvog ljekara.
Kritično je da u vašem slučaju ljekar uopšte nije imao vremena da porazgovara sa vama- ne zato što nije želio, već vjerovatnije zbog 30 pacijenata koji su čekali na pregled nakon već pregledanih 50. Sa matematičkog aspekta-80 pacijenata za 8 radnih sati, znači 6 minuta po pacijentu. E sad pitanje- da li je krivica ljekara što je nemaran iako ima toliki broj pacijenata (neki jako ozbiljni budu propušteni radi nekih koji dođu zbog bizarnih razloga) ili je kriv sistem koji je dopustio takvu preopterećenost?
Daleko od toga da su ljekari savršeni, ali nije sva krivica ni u njima. I kada ste spomenuli automehaničara-skontajte koliko on uzme na ruke, a kolika je ljekarska satnica.
Svako dobro i što manje posjeta ljekarima!
djevojka bez imena

#41 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

@mallory

opravdavati dr u pomenutom slucaju najblaze receno je subjektivno, nikakav razlog za ad hok dijagnozu nije manjak vremena, u takvim slucajevima da se pacijent uputiti specijalisti uz prethodno uradjen nalaz kks, a migrena je sirok pojam,da bi ju dijagnosticirao ljekar opce prakse.
senturk

#42 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by senturk »

mallory wrote:
Satori wrote:
mallory wrote:
Iskustva i posljedica.

Znači nikakvo medicinsko znanje, već 'rekla - kazala'.

Doktorica opce prakse.
Pa nije, fakat.

Sad mi Mallory molim te reci trebamo li svi zavrsiti medicinu pa da shvatimo da nam je neko ko nas lijeci tezi supljak? Trebas li zavrsiti automehanicarski zanat pa da vidis da ti auspuh zamalo ne otpada a majstor ti tvrdi da je to do mjenjaca, da je i on supljak? Je li ikad, i u cemu dovoljno nase iskustvo?[/quote]

Prvo, Avamigran ne oštećuje kičmenu moždinu (pogledati pod neželjena dejstva: http://www.healthbosnia.com/lijeci/avamigran.htm). Drugo, vi ste očito nasjeli na priču magistre farmacije ili farm.tehničara-koja vam je u startu rekla da taj lijek nije za vas. Možda i nije-ali navedena osoba u apoteci to nije mogla znati onako od oka. Ja lično, da sam bila na vašem mjestu, potražila bih drugo mišljenje ako nisam zadovoljna mišljenjem prvog ljekara.
Kritično je da u vašem slučaju ljekar uopšte nije imao vremena da porazgovara sa vama- ne zato što nije želio, već vjerovatnije zbog 30 pacijenata koji su čekali na pregled nakon već pregledanih 50. Sa matematičkog aspekta-80 pacijenata za 8 radnih sati, znači 6 minuta po pacijentu. E sad pitanje- da li je krivica ljekara što je nemaran iako ima toliki broj pacijenata (neki jako ozbiljni budu propušteni radi nekih koji dođu zbog bizarnih razloga) ili je kriv sistem koji je dopustio takvu preopterećenost?
Daleko od toga da su ljekari savršeni, ali nije sva krivica ni u njima. I kada ste spomenuli automehaničara-skontajte koliko on uzme na ruke, a kolika je ljekarska satnica.
Svako dobro i što manje posjeta ljekarima![/quote]

Ako nekom smeta sto se nadovezujem nek halali. Ne znam kakvo je stanje u vecim I velikim mjestima I gradovima al kod mene,u pitanju je selo, kod doktora se narucuje I logicno sebi odredjuju broj pacijenata dnevno tako da Otpada teza da se prezaposleni. Dnevno rade maximalno 6-7 sati, tj.poslije 1 ilipola 2 doktora nema. Ona sestra I medicinar,da g ne zobem pogrdnim imenom, isto tako imaju 5-6 pauza tokom radnog vremenA tako da im je I plata od 300,KM prevelika a kamoli Sta drugi. Znate Li vi igdje slucaj da se u toku vremena radnog moze napustiti radno mjesto I npr sjesti u auto I odvesti negdje. Doctori Su veoma upitnog znanja a bgm I za ove nove generacije se bojim. Helem najbolje je ako ikako moze ne razboliti se. Primjera nepotizma I bahatosti ima koliko hoces. I da ti kazem da prijave I Ono sve ostalo ne pali I sumnjam da to iko gleda u ovimanjim sredinama. LP
Mantis

#43 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by Mantis »

Ako medicinska sestra treba imati 1200KM platu onda profesori i nastavnici trebaju imati 1500KM najmanje.
mallory

#44 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by mallory »

djevojka bez imena wrote:@mallory

opravdavati dr u pomenutom slucaju najblaze receno je subjektivno, nikakav razlog za ad hok dijagnozu nije manjak vremena, u takvim slucajevima da se pacijent uputiti specijalisti uz prethodno uradjen nalaz kks, a migrena je sirok pojam,da bi ju dijagnosticirao ljekar opce prakse.
Ja sam i iznijela svoje subjektivno mišljenje-saslušavši samo jednu stranu priče. Ali i dalje stojim da je sistem "zakazao", da su ljekari u primarnoj zd.zaštiti preopterećeni. I na dalje, uvijek insistiram na imenima. Navedena dr ima ime i prezime, i ima šefa i iznad šefa šef- bujrum žalite se. Dosta je više piskaranja po internetu o nekim tamo ljekarima koji griješe, ubijaju, itd. Treba ih prozvati imenom i prezimenom i žaliti se na njih, kako njihovim nadležnim, tako i pravosudnim organima.
Nadalje, direktorica KCUS-a će jedva dočekati žalbe na ljekare sa KCUS-a. Treba iskoristiti njenu navodnu želju da iz korijena nešto promjeni.
detroit-mercy

#45 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by detroit-mercy »

djevojka bez imena wrote:Po pravilu, ne bi se smio propisati antibiotik bez uradjenoog nalaza tj brisa grla ili nosa itd da se vidi da li je inflamacija uzrokovana bakterijom i kojom ili virusom. Nasi ljekari se uglavnom oslanjaju na iskustvo i procjenu pa odmah daju odredjeni antibiotik, jer bris traje da se uradi a dijete za to vrijeme trpi, a pocesto roditelji djecu dovedu kad se bolest vec razvila pa i nema vremena da se ceka nalaz.

joj sto nisam doktor :cry:
Taj bris o kome pricas se ocita za par minuta :mrgreen: .
LeonardoAC

#46 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by LeonardoAC »

Uvijek mi je bila "fascinantna" ta njihova arogancija... čime ih pucaju na medicinskom fakultetu da mi je znati pa su onako aroganti svi odreda (još nisam sreo normalnog ljekara specijalistu npr.). Ovo je u Sarajevo posebno izraženo. Svi su ostali niža bića osim njih. bagra neotesana i korumpirana (skorom da ovdje nema izuzetka) - treba to sve listom odj u skokovima i liječit se kod travara - većinom brže i uspješnije liječe. :run: :run: :run: :run:
vješalica

#47 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by vješalica »

mallory wrote: Imala sam povisen pritisak. 130/80. Inace mi je normalan 100/50.
taj tvoj normalni kako ti zamišljaš je za groba a ne za doktora
mallory

#48 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by mallory »

vješalica wrote:
Pogrešno si citirala. To je rekla Satori.
vješalica

#49 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by vješalica »

sorry
Satori

#50 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by Satori »

vješalica wrote:
Možda, ali ja s njim funkcionišem otkako su mi prvi put izmjerili pritisak. Ono što je drugim ljudima normalno, meni stvara probleme. No da ne idemo u oftopik, dr. mi nije ni to ustanovila.
mallory wrote:Kritično je da u vašem slučaju ljekar uopšte nije imao vremena da porazgovara sa vama- ne zato što nije želio, već vjerovatnije zbog 30 pacijenata koji su čekali na pregled nakon već pregledanih 50. Sa matematičkog aspekta-80 pacijenata za 8 radnih sati, znači 6 minuta po pacijentu. E sad pitanje- da li je krivica ljekara što je nemaran iako ima toliki broj pacijenata (neki jako ozbiljni budu propušteni radi nekih koji dođu zbog bizarnih razloga) ili je kriv sistem koji je dopustio takvu preopterećenost?
Realno, nisu toliko preopterećeni. Prvo, doznake za bolovanja (trudnička, porodiljska) su na sebe preuzele sestre, kao i prepisivanje lijekova hroničnim bolesnicima (pacijenti samo preuzmu recepte). Drugo, pacijenti se naručuju. Imala sam priliku da vidim i čujem, sestre računaju 15 minuta po pacijentu, s tim da istini za volju, hitne slučajeve uguraju u raspored. To je nekih 40-50 pacijenata u doba najveće gužve.

Problem nije što ljekar neće/ne želi/ne može da se posveti adekvatno pacijentu, već što mi takvo stanje trpimo i ne žalimo se njihovim nadređenim. Za nas je ljekar još uvijek svetinja.
Post Reply