daddy-kool wrote:General War wrote:daddy-kool wrote:
Ako se doro sjećam, ruski t72 je bio ekvivalent yu m84.
Nope.
Evo sad čitam...
Fakat koji će im T72?
Zato jer Rusi tradicionalno u "paket" ubace smeca. Tako su Jugoslaviji uz T-55 uvalili i stotine T-34orki, koje su u sezdesetim bile cirkus od tenka, zreo za muzej ili obuku.
T-72S koji ce dobiti nije isti kao "nas" M-84. U nekim stvarima je bolji, u nekim gori - npr. ima bolji oklop i masu stvari za pasivnu zastitu, ali s druge strane ima slabije senzore i FCS od M-84. U biti, M-84 je razvijen na osnovi starijih modela T-72, ali zato ima bolju elektroniku. Najveca razlika je oklop... Znao sam po NATO imenima to, ali sam zaboravio... Dolly Parton ili Super Dolly Parton izvedba, guglajte - mislim da je ova druga u pitanju.
Da bi T-72S doveli na neki moderan standard, opet moraju uraditi generalni remont (nerijetko mijenjati mjenjac, motor, hidrauliku - narocito ako su dugo bili van upotrebe), pocupati sve sisteme za komunikaciju, FCS i senzore, te ugraditi nove - digitalni FCS, potpuno novu komunikaciju, termoviziju, digitalne daljinomjere i ostale senzore, i jos masu sitnica. Odokativno, to je trosak od 1 do 1.5 miliona USD po tenku.
Posto to ne mogu priustiti ni za M-84 kojeg imaju u izobilju, a planovi o modernizaciji se vrte vec 15 godina, sumnjam da mogu priustiti upgrade tih 72ica (koji bi vjerovatno morao biti jos izdasniji od predlozenih programa za M-84). Doduse, kakve su budale, mozda ce i u njih ulupati pola milijarde. Zato nek im je sa srecom, i neka ih nabave jos par stotina.
Na kraju ce dobiti fakticki M-84 sa boljim oklopom, uz ogroman trosak.