Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Connaisseur Karlin

#26 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Connaisseur Karlin »

jefferson wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
jefferson wrote:
Nemoj zezat, FA ima vrlo dobre clanke. Ovo je prvo internet clanak, i nema teorije da ugleda stampano izdanje.
yup,citam ih svaki mjesec besplatno :-D ima dobre,ali ne dovoljno dobre :)

nisam znala da clanci na internet izdanju nisu predstavljeni u stampanom izdanju,to je nesto novo za mene :)
Pretjerujes, America in Decay, More Small Wars itd. su vise nego odlicno clanci, i ne nemozes ih citati besplatno. Clanci poput ovog nikad nece ugledati stampano izdanje.
ne pretjerujem :)

Doticni clanak vezan za temu naursava humane odnose ili pogorsava vec narusene odnose u politicki problematicnim regijama Balkana,jer autor vlro jasno podrzava i promovira ideju daljnjeg cijepljenja drzava,a istovremeno se postavlja pitanje,da li FA posjeduje odogvornost prezentiranja takvih clanaka koji doslovno su protiv morlanog i etickog kodeksa :) Tip je doslovno napisao da je raspad BiH normlana solucija :roll:

upravo sam procitala prevedno cijelo izdanje FA publiciranog u Grckoj -intenret verzija,dzabe :D povraca mi se na clanak :roll:
Connaisseur Karlin

#27 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Mx wrote:Ja se ipak nebih salio i shvatao olako ovakve izjave. Ko nam garantuje da nam se ovakva situacija ne moze desiti? i da li mi Bosancibosnjaci u jednom takvom scenariju imamo neke b, c, d planove i slicno da se osujete takve namjere? Zar nas istorija nije nicemu naucila iz balkanskih ratova i kako je izbio 1 svjetski rat i sta se iza toga dogadjalo i koga su i kako priznavale kao drzave velike sile te kako je Bosna i Hercegovina okupirana od strane SHS. Srbija i Hrvatska imaju dosta iskustva iz tog vremena: https://hr.wikipedia.org/wiki/Prvi_svjetski_rat
relano receno,25 godina interni sukobi u BiH postoje,zato ne razumijem,zasto bi jedan clanak bio presudan,ali nije uredu pisati vlastite ideje ciejpljenja necije drzave :-) Vjerovatno i prije rata u BiH su crtane granice danasnjih etnickih teritorija,ali iste su postignute izskljucivo uz pomoc rata,a ne mirnim putem!!! Kreten clanka dolsovno daje ideju novog rata ,iako mnogi kazu da sanse za novi rat ne postoje!!!
Mr Majestic

#28 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Mr Majestic »

Ja razumijem tog novinara , cuo je nesto o Bosni da tamo imaju neke tri etnicke zajednice podjelnene i u netrpeljivosti pa ih kao navodno treba razdvojiti kad vec nemogu zajedno . Narocito ako se zna da su Bosnjaci vecinski pripadnici Islamske vjeroispovjest a ostali krscani pa kako kaze ona stara Bosanska poslovica `zmija zmiju ne ujeda `.To je razmisljanje jednoj laika koji nikad u zivotu nije cuo za BiH do ovog posljednjeg rata , a kamoili da zna nesto o njenoj istoriji . Da je samo pomislio prije nego sto je ista ucinio dali bi on sam mirno pristao da se njegova domovina cijepa i da njegovom narodu ne preostaje nista drugo nego geto, vjerujem da on sam nebi nikad napisao ovakvo sto . Ali da neduzim ja cu jos jednom ponoviti moju tezu iza koje stojim : najgore sto mi Bosnjaci mozemo izgubiti je Sandzak, granice se vise nikad nece mjenjati na Balkanu i jedino sto se moze desiti je humano preseljenje stanovnistava tako da svaki narod zivi u svojoj maticnoj drzavi . Ja sam i pobornik te teze jer je ona jedino ispravna i ostvariva ukoliko zelimo da izbjegnemo rat , relaksiramo odnose i onemogucimo svaki novi sukob i nesuglasice .
jefferson

#29 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by jefferson »

Doticni clanak vezan za temu naursava humane odnose ili pogorsava vec narusene odnose u politicki problematicnim regijama Balkana,jer autor vlro jasno podrzava i promovira ideju daljnjeg cijepljenja drzava,a istovremeno se postavlja pitanje,da li FA posjeduje odogvornost prezentiranja takvih clanaka koji doslovno su protiv morlanog i etickog kodeksa :) Tip je doslovno napisao da je raspad BiH normlana solucija :roll:

upravo sam procitala prevedno cijelo izdanje FA publiciranog u Grckoj -intenret verzija,dzabe :D povraca mi se na clanak :roll:
Mislim da je to svrha akademskih casopisa, da objave ono s cime se ljudi slazu i ne slazu. Ovaj clanak uopste nije kontraverzan sta se sve pise, ne samo u FA nego mnogim drugim casopisima.
Ako bi FA odredjivala sta je OK a sta ne, ko kaze onda da kada se promjeni urednik nece zabraniti sve clanke koji su eto "humani?"
Akademski casopisi nisu tu da svi klimaju glavom zajedno.
jefferson

#30 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by jefferson »

Mr Majestic wrote:Ja razumijem tog novinara , cuo je nesto o Bosni da tamo imaju neke tri etnicke zajednice podjelnene i u netrpeljivosti pa ih kao navodno treba razdvojiti kad vec nemogu zajedno . Narocito ako se zna da su Bosnjaci vecinski pripadnici Islamske vjeroispovjest a ostali krscani pa kako kaze ona stara Bosanska poslovica `zmija zmiju ne ujeda `.To je razmisljanje jednoj laika koji nikad u zivotu nije cuo za BiH do ovog posljednjeg rata , a kamoili da zna nesto o njenoj istoriji . Da je samo pomislio prije nego sto je ista ucinio dali bi on sam mirno pristao da se njegova domovina cijepa i da njegovom narodu ne preostaje nista drugo nego geto, vjerujem da on sam nebi nikad napisao ovakvo sto . Ali da neduzim ja cu jos jednom ponoviti moju tezu iza koje stojim : najgore sto mi Bosnjaci mozemo izgubiti je Sandzak, granice se vise nikad nece mjenjati na Balkanu i jedino sto se moze desiti je humano preseljenje stanovnistava tako da svaki narod zivi u svojoj maticnoj drzavi . Ja sam i pobornik te teze jer je ona jedino ispravna i ostvariva ukoliko zelimo da izbjegnemo rat , relaksiramo odnose i onemogucimo svaki novi sukob i nesuglasice .
Foreign Affairs NEMA novinare! To je akademsko-profesionalni casopis.
KB9

#31 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by KB9 »

ako nista placeni su profesionalno, kakva bljuvotina od clanka
jefferson

#32 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by jefferson »

KB9 wrote:ako nista placeni su profesionalno, kakva bljuvotina od clanka
Proctaj clanak Charles Boyda iz 1995 pa ces vidjeti sta je bljuvotina.
FA je imao daleko vise clanaka koji su zagovarali jaku BiH, ali tada niko na Klixu to nije objavljivao. U ovakvim casopisima imas svakavih clanaka, i to je funkcija casopisa, da ponudi prostor svakavim idejama. Tito je objavio clanak u FA kada je u SAD hajka na njega bila. Brdo pro-bosanskih intelektualaca isto tako. Ovaj clanak nije bas u vecini.
Inace autor ovog clanka je sada koliko zna na Cambridgeu, sto znaci da je njegov posao da pise ovakve clanke. Ovjde meni se cini postoji generalno nerazumjevanje ko pise za FA i slicne magazine.
Alfons Kauders

#33 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Alfons Kauders »

Ne znam zasto gubite vrijeme na tekst srpskog lobiste, al hae... :D

O tome koliko je ideja ozbiljna dovoljno govori cinjenica da se etnicko ciscenje i humano preseljenje zagovaraju kao alternativa postojecem stanju, kako bi se izbjegao rat.

Drugim rijecima, sustina clanka je da treba zapoceti rat kako bi se izbjegao rat. :-)
jefferson

#34 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:Ne znam zasto gubite vrijeme na tekst srpskog lobiste, al hae... :D

O tome koliko je ideja ozbiljna dovoljno govori cinjenica da se etnicko ciscenje i humano preseljenje zagovaraju kao alternativa postojecem stanju, kako bi se izbjegao rat.

Drugim rijecima, sustina clanka je da treba zapoceti rat kako bi se izbjegao rat. :-)
Clanak je definitivno los, i pretpostavka je da ce eto Bosnjaci i oni koji nece u HR i SRB sjediti skrstenih ruku. Mislim nigdje veze.
arzuhal

#35 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by arzuhal »

Ako nije spomenuto u tekstu da je RS stabilna zadnjih 10-ak godina zahvaljujući Dodiku, neću ni da čitam...
Alfons Kauders

#36 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Alfons Kauders wrote:Ne znam zasto gubite vrijeme na tekst srpskog lobiste, al hae... :D

Clanak je definitivno los, i pretpostavka je da ce eto Bosnjaci i oni koji nece u HR i SRB sjediti skrstenih ruku. Mislim nigdje veze.
Ne samo mi, vec i Makedonci :)

Bezbroj puta sam na forumu pokusao objasniti srpskohrvatskoj ekipi zasto podjela BiH zvuci moguce u Beogradu i Zagrebu, cak i vise moguce nego kada pricas sa Srbima i Hrvatima u BiH - jer oni te stvari malo bolje kontaju.

Ono sto ZG i BG ne kontaju i nikad nece skontati je prilicno banalna cinjenica. Oni nisu bili u ratu i ne znaju kako je biti u okruzenju. Mi znamo.

Da oni znaju, znali bi i zasto od te price nema nista - zato jer bi nas morali pobiti do zadnjeg. Radije izginuli nego zivjeli u logoru. Zato uvijek kazem bujrum, jer nemaju muda da ponovo pokusaju. :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#37 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Toto »

Uredivacka politika akademskih casopisa, gore pomenutog tipa, se moze svrstati u kategoriju "varijacije na temu halucinacije". Kod njih uvjek ispane: da je neka "corava koka" ubola zrno a casopis na osnovu "uboda" gradi popularnost.
Less je klasicni britanski pirotehnicar diplomatskog smjera. Lessova prdimahovina smrdi iz najmane dviije rupe:
-svaka opacja koju nudi je ratna;
-zaboravio je ukljuciti: Bugarsku, Grcku i Sloveniju.
nemoguce je da Srbija da Presevsku dolinu Albaniji a da njoj Hrvatska ne da Konave i izlaz na Jadran. Nemoguce je da Hrvarska da Srbiji Konavle a da ne da Sloveniji Piranski zaljev i makar pola Istre.
Kome ce pripasti pravoslavni dio Makedonije, Grckj. Bugarskoj ili Srbiji??
Sta ce Biti sa Kiprom??
Haris.ba

#38 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Haris.ba »

Kako se na engleskom kaže "rahat patnja"? :D
Banksy

#39 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Banksy »

Mx wrote:
BIH

Foreign Affairs: Ako ne želimo rat, BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije

analitičar predlaže kontrolisani raspad država kako bi se očuvao mir u krhkom dijelu Evrope....

Za taj proces potreban je Washington jer je Evropa podijeljena. Sjedinjene Američke Države bi kratkoročno trebalo da...

Samo totalna budala u svojoj glavi može kreirati plan u kojem Amerika, mirno i od svih općeprihvaćeno i dobrodošlo, razvaljuje Evropu i EU, koji je to mozak, bogte... :lol:
DaysleepeR

#40 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by DaysleepeR »

s obzirom da se s posla vraćam preko Lukavice, nešto mi se ne nosi pasoš na posao svaki dan :D
arzuhal

#41 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by arzuhal »

Kecmanović za 15 akademskih minuta, u kafani, sastavio tekstuljak za 200 maraka, pola kile kaurme i špricer, a Timoti Lesu dali 20.000 USD da ga progura u FA...Ostalo bilo Dodi nekih neiskorištenih para pa da to riješi pred usvajanje novog budžeta...
Banksy

#42 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Banksy »

arzuhal wrote:Kecmanović za 15 akademskih minuta, u kafani, sastavio tekstuljak za 200 maraka, pola kile kaurme i špricer, a Timoti Lesu dali 20.000 USD da ga progura u FA...Ostalo bilo Dodi nekih neiskorištenih para pa da to riješi pred usvajanje novog budžeta...
Tačno.

TIMOTHY LESS: NOVI HAOS POČINJE OTCJEPLJENJEM REPUBLIKE SRPSKE...

11. LIPANJ, 2016.
Haos početi otcjepljenjem Republike Srpske, koja će se na referendumu pripojiti Srbiji, tvrdi britanski diplomata Timothy Less...

TIMOTHY LESS... he ran the British Embassy Office in Banja Luka
:-)

Da sad sve ne bismo okrenuli na zafrkanciju, primjećujem Dodikovu spremnost da za svoje ''više'' političke interese i agende potroši novac i uloži u ljude koje kupuje i koji će sutra kreirati ozračja prema konceptu njegovih političkih ideja.
Ovdje, ''naši'', gledaju samo kako će iz budžeta uzeti svoj procenat, na ''Arapima'', na žičari, na Dini Merlinu.
Da ih vidim da su ikad dali ijednu marku za lobiranje za Bosnu, stoka...
Alfons Kauders

#43 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
arzuhal wrote:Kecmanović za 15 akademskih minuta, u kafani, sastavio tekstuljak za 200 maraka, pola kile kaurme i špricer, a Timoti Lesu dali 20.000 USD da ga progura u FA...Ostalo bilo Dodi nekih neiskorištenih para pa da to riješi pred usvajanje novog budžeta...
Tačno.

TIMOTHY LESS: NOVI HAOS POČINJE OTCJEPLJENJEM REPUBLIKE SRPSKE...

11. LIPANJ, 2016.
Haos početi otcjepljenjem Republike Srpske, koja će se na referendumu pripojiti Srbiji, tvrdi britanski diplomata Timothy Less...

TIMOTHY LESS... he ran the British Embassy Office in Banja Luka
:-)

Da sad sve ne bismo okrenuli na zafrkanciju, primjećujem Dodikovu spremnost da za svoje ''više'' političke interese i agende potroši novac i uloži u ljude koje kupuje i koji će sutra kreirati ozračja prema konceptu njegovih političkih ideja.
Ovdje, ''naši'', gledaju samo kako će iz budžeta uzeti svoj procenat, na ''Arapima'', na žičari, na Dini Merlinu.
Da ih vidim da su ikad dali ijednu marku za lobiranje za Bosnu, stoka...
Vala ako ce davati ovakvim diletantima, i bolje je da nisu. :)
hizo ramidovic

#44 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by hizo ramidovic »

Одмах се знало да ће исламски радикали у тзв. БиХ овако реаговати на овај веома реалан и истинит чланак. Решење које се предлаже баистину је најбоље и за Србе и за Хрвате на овим просторима. Наиме, оваквом мирном поделом постигло би се следеће:
1. Срби коначно добијају награду и компензацију за своју вишевековну борбу против исламских терориста и радикала. Ослобађање Србије одговорности за рат у тзв. БиХ није била довољна компензација али ће припајанје Републике Српске Србији макар донекле исправити нанесену неправду, уз опаску да се територија РС-а треба проширити са садашњих 49% на реалних 55%.
2. Хрвати, након реинтеграције Републике Српске Крајине у свој састав, добијају компензацију у виду ХР Херцег-Босне, која ће обухватати отприлике 40% територије данашње тзв. БиХ.
Сво муслиманско становништво са вековних хрватских и српских територија требало би спрцати на преосталих 5% територије тзв. БиХ, које обухватају, у ствари, три града (Сарајево, Тузла и Зеница) у којима су тзв. Бошњаци данас већина. Ови градови били би под привременим протекторатом међународне заједнице, док се не стекну услови за исељење муслиманског становништва у матичне државе, Турску, Иран и Саудијску Арабију.
Banksy

#45 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote: Vala ako ce davati ovakvim diletantima, i bolje je da nisu. :)
Diletant ili ne, ali ova nebuloza, pod ovim naslovom, je obišla ''region'', a malo ko čita dalje, cijeli tekst. Ja bih rado i ovakve ''diletante''.
arzuhal

#46 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by arzuhal »

pajz @hize: ...baistinu

:lol:
spreca

#47 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by spreca »

DaysleepeR wrote:s obzirom da se s posla vraćam preko Lukavice, nešto mi se ne nosi pasoš na posao svaki dan :D
sto se falis da imas kamion :lol: :lol:
hizo ramidovic

#48 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by hizo ramidovic »

arzuhal wrote:pajz @hize: ...baistinu

:lol:
Можеш се ти смејати колико хоћеш, али истина је истина :D
SmokingMan

#49 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by SmokingMan »

Neozbiljan FA članak zaslužuje i neozbiljan komentar.

Timo Less,možeš svirati K**u.

Image
Connaisseur Karlin

#50 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

jefferson wrote:

Mislim da je to svrha akademskih casopisa, da objave ono s cime se ljudi slazu i ne slazu. Ovaj clanak uopste nije kontraverzan sta se sve pise, ne samo u FA nego mnogim drugim casopisima.
Ako bi FA odredjivala sta je OK a sta ne, ko kaze onda da kada se promjeni urednik nece zabraniti sve clanke koji su eto "humani?"
Akademski casopisi nisu tu da svi klimaju glavom zajedno.
divno,tebi je nomrlano da tip,licno,u svoje ime nasrkaba maloumne i nehumane i nelogicne ideje ,a koje nemaju akadmesku,intelektualnu potporu :lol:

akadmski casopisi ne bi smjeli da pisu bez primjene koda etike,kao sto rade novinarcici,zato ni FA nije nista bolji od obicne zut stampe :) naravno da bi trebali postojti kriteriji kvalitete casopisa,a ne postizanje broja prodanih casipisa ;-)
Post Reply