U radiše svega bješe, a u štediše još i više...radiša wrote:Ko ti je kriv kad nemas znanje,da imas to bi sam znao bez mene.cyprus wrote:Ja kao Sarajlija mogu reći da me više nervira sarajevska bahatost (tipa ovog gore: "samo je Sarajevo grad..."), nego kompleksi koje imaju Zeničani i Tuzlaci...
Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
- cyprus
#26 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
- apsidejzi
#27 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
VIdila zaba da se konji potkivaju pa pocela i ona kruzne tokove uvodit. Valjda ce i fontane jednog dana doci u gradradiša wrote:Sarajevo je grad a ostalo su gradovi u pokusaju,mozda odatle potice mrznja zitelja manjih mjesta.Nas, građane Sarajeva, jedino moze bezobrazluk i primitivizam ovih građana u pokusaju "isprovocirat" da ih mrzimo,inace za to nema osnove.positive1 wrote:Te neke netrpeljivosti se mogu vidjeti i na drustvenim mrezama...Mene zanima vase misljenje je li to stvarno tako, otkud to i zasto?
-
Horcrux
#28 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Odkud? Iz zajedljivosti neukog i priprostog puka.
Inace sam iz Zenice. Sjecam se kad sam otisao da se upisem na fakultet u Sarajevo i u to vrijeme krenem vozom. U kupe upadnu dvojica narkica iz Zenice, kao odose do Sarajeva da se popisaju i vracaju se odmah
. Kad su saznali da idem da studiram u Sarajevo, ured se rasplakali nad mojom sudbinom, jer eto nisam bio svjestan "sta ce mi raditi" kad odem tamo. I evo godinama nekad poslije, zivim u Sarajevu, radim, vikendom sam u Zenici, volim i jedan i drugi grad, i zovem ih svojim.
Inace sam iz Zenice. Sjecam se kad sam otisao da se upisem na fakultet u Sarajevo i u to vrijeme krenem vozom. U kupe upadnu dvojica narkica iz Zenice, kao odose do Sarajeva da se popisaju i vracaju se odmah
- Sanjarko
#29 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Jedna radi druga ne radi.apsidejzi wrote: VIdila zaba da se konji potkivaju pa pocela i ona kruzne tokove uvodit. Valjda ce i fontane jednog dana doci u grad![]()
![]()
https://www.youtube.com/watch?v=9QXauY4lF0Q
U centru radi ova prema petlji ne radi.
Barem nije radila, al ne znam nisam isao prema tamo odavno.
- Sanjarko
#30 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
E jbg nisi gledo iz njihovog ugla.Horcrux wrote:Odkud? Iz zajedljivosti neukog i priprostog puka.
Inace sam iz Zenice. Sjecam se kad sam otisao da se upisem na fakultet u Sarajevo i u to vrijeme krenem vozom. U kupe upadnu dvojica narkica iz Zenice, kao odose do Sarajeva da se popisaju i vracaju se odmah. Kad su saznali da idem da studiram u Sarajevo, ured se rasplakali nad mojom sudbinom, jer eto nisam bio svjestan "sta ce mi raditi" kad odem tamo. I evo godinama nekad poslije, zivim u Sarajevu, radim, vikendom sam u Zenici, volim i jedan i drugi grad, i zovem ih svojim.
Narkici kradu a policija bije, pogotovo one iz drugog grada.
I nasa u Zenici bije isto tako, ko dodze da pravi belaj iz drugog grada.
Sad bije i nase.
Dobro prije su vise bili, dok nisu onaj IPTF uveli kako se vec zvao.
- apsidejzi
#31 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Ma zatvorili je zbog zime. Ni ovu u centru nisu trebali pustat jer moze zaledit i ostetit cijevi al valjda se htjeli pokazatVizionar 1985 wrote:Jedna radi druga ne radi.apsidejzi wrote: VIdila zaba da se konji potkivaju pa pocela i ona kruzne tokove uvodit. Valjda ce i fontane jednog dana doci u grad![]()
![]()
https://www.youtube.com/watch?v=9QXauY4lF0Q
U centru radi ova prema petlji ne radi.
Barem nije radila, al ne znam nisam isao prema tamo odavno.
- KPNCTNJAH
#32 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Cesto cujem od raje, a i sam to pomislim, kako Sarajevo nema sta ponuditi, kako je dosadan grad, odlazak bilo gdje bi bio promjena na bolje, ali kad gledas ocima turiste (dobronamjerne i normalne osobe) tek tad su vidljive sve ljepote ovog grada... prohodas s osobama koje nisu odavde i vidis im po izrazu lica i reakcijama da je sve sto vide nesto sto ce pamtiti dugo vremena, dok mi to inace uzimamo zdravo za gotovo... shvatis da ovo i nije tako lose i da si mogao proci daleko gore, recimo da zivis u vukojebini u kojoj se ljudi hvale fontanom, koju mora cuvati policija
- Sanjarko
#33 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Ej da smo Svabija. Kad je Svabo podno grijanje uvodio, Ja se nisam ni bio rodijo.apsidejzi wrote: Ma zatvorili je zbog zime. Ni ovu u centru nisu trebali pustat jer moze zaledit i ostetit cijevi al valjda se htjeli pokazat
Al bukvalno ispod cesta.
- Sanjarko
#34 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Imate mana u Sarajevu. Saobracaj strasna mana. Semafori samo svijetle zeleno par sekundi, za invalidnu osobu je to katastrofa. Satrat te auto moze dok predzes cestu.KPNCTNJAH wrote:.
A furaju vam ulicama samo tako, ni ne uspore prije pjesackog prelaza.
- radiša
#35 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
To je vec bosanski mentalitet a ne sarajevski.
Helem,kraj rata doso ja u zenicu gledaju me preko oka zbog tablice sa
Kontam sta sam im radio prvi put ih vidim..
Dođe lik iz zenice da kupi nesto od mene preko oglasa,prvo me naljepi ko kako ga mogu pitat zna li gdje sam,on bio u sarajevu kad se nisam ni rodio....
Zove on mene kad je uso u grad i daje asocijaciju zgrade i boje
Reko kralju zar ne rece da znas gdje sam sta me sad peglas a juce me napade.
Helem,kraj rata doso ja u zenicu gledaju me preko oka zbog tablice sa
Kontam sta sam im radio prvi put ih vidim..
Dođe lik iz zenice da kupi nesto od mene preko oglasa,prvo me naljepi ko kako ga mogu pitat zna li gdje sam,on bio u sarajevu kad se nisam ni rodio....
Zove on mene kad je uso u grad i daje asocijaciju zgrade i boje
- Sanjarko
#36 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Pa mi gladovali u ratu, a poslije rata se Sarajevo gradilo jer je poruseno bilo.radiša wrote:To je vec bosanski mentalitet a ne sarajevski.
Helem,kraj rata doso ja u zenicu gledaju me preko oka zbog tablice sa![]()
Kontam sta sam im radio prvi put ih vidim
Jbg vas porusili nas izgladnjivali.
Pa zato, raja nije imuna bila na to, sto se toliko Sarajevo obnavljalo, a Zenica nista, iako nam sve skoro stalo zbog rata, Mljekaru unistili, Zeljezaru unistili itd.
Dobro smo opstali i jedni i drugi ikako.
- radiša
#37 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Sta ste gladovali u zenici rata nije bilo nikako.
- Sanjarko
#38 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
To vi mislite. Ja mogo dvaput poginut. Okolo Zenice strasne bitke bile, pogotovo za Sarajevo se ginulo.radiša wrote:Sta ste gladovali u zenici rata nije bilo nikako.
U okruzenju bili, a bez UN mirotvoraca skoro nikako.
Nije bilo od cega da se zivi. Stalo sve.
Nije bas glad ko negdje bila al nismo ni imali.
Poslastica nam bila kriska hljeba pouljena i posecerena malo.
Dva-Tri obroka dnevno jedva imali. Lanch pakete starije od Korejskog rata jeli.
Pali od dobrostojece srednje klase na fukaru.
- supercali
#39 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Ja bih rekao da tu ima 2 vrste mrznje da kazem izmedju pomenutih gradova
Jedna mrznja je kompleks pojedinca i nevezano za ovaj odnos gradova on mrzi i prvog komsiju ako je uspjesniji od njega
Njemu je izgovor da mrzi sarajevo zenicu tuzlu zbog svog nezadovoljstva zivotom itd
Drugi razlog je ovaj ekonomski gdje i ima i nema istine ze/tz radi sa se gradi
Ovo je vecinom u pravcu sarajeva jer je veci glavni itd
Kao prije rata relacija zg/sa spram bg
Donekle ima istine zbog raspodjele drzavnih sredstava
Na drugu stranu nema istine jer stranci kad dolaze da pokrenu neki biznis idu u najveci grad tu otvaraju sjediste tu placaju poreze zive itd
Jbg nece ambasadu niko otvoriti u travniku gorazdu i sl
A u toj recenici je izrazeno nase standardno da za svoj neuspjeh prebacujemo krivicu na druge
Evo pomenuto gorazde je mozda i gore nastradalo pa se nije obnavljalo a danas je uz tesanj najperspektivnije mjesto u bih sto se tice zaposljavanja i tih stvari
Jedna mrznja je kompleks pojedinca i nevezano za ovaj odnos gradova on mrzi i prvog komsiju ako je uspjesniji od njega
Njemu je izgovor da mrzi sarajevo zenicu tuzlu zbog svog nezadovoljstva zivotom itd
Na drugu stranu nema istine jer stranci kad dolaze da pokrenu neki biznis idu u najveci grad tu otvaraju sjediste tu placaju poreze zive itd
A u toj recenici je izrazeno nase standardno da za svoj neuspjeh prebacujemo krivicu na druge
Evo pomenuto gorazde je mozda i gore nastradalo pa se nije obnavljalo a danas je uz tesanj najperspektivnije mjesto u bih sto se tice zaposljavanja i tih stvari
- Sanjarko
#40 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Brasno sto maraka bilo.Vizionar 1985 wrote:To vi mislite. Ja mogo dvaput poginut. Okolo Zenice strasne bitke bile, pogotovo za Sarajevo se ginulo.radiša wrote:Sta ste gladovali u zenici rata nije bilo nikako.
Mal sam bio, ne sjecam se dobro jel kila, il vreca.
- radiša
#41 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Pa skontaj razliku ti mogo dva puta poginut meni svaki dan zivot bio u pitanju,cim glavu promolim vani.O hljebu ne da sam sanjao,jeo zaru pio kisu...Vizionar 1985 wrote:To vi mislite. Ja mogo dvaput poginut. Okolo Zenice strasne bitke bile, pogotovo za Sarajevo se ginulo.radiša wrote:Sta ste gladovali u zenici rata nije bilo nikako.
Nije ti gore bilo nego meni nema sanse.
- Sanjarko
#42 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Ma realno Zenica se nema gdje sirit. Mala dolina a vecinu Zeljezara zauzela 2/3 grada povrsinom.supercali wrote: Evo pomenuto gorazde je mozda i gore nastradalo pa se nije obnavljalo a danas je uz tesanj najperspektivnije mjesto u bih sto se tice zaposljavanja i tih stvari
-
TheMule
#43 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Vidi ovo, imalo se ulja, imao se secera... fino finoVizionar 1985 wrote:To vi mislite. Ja mogo dvaput poginut. Okolo Zenice strasne bitke bile, pogotovo za Sarajevo se ginulo.radiša wrote:Sta ste gladovali u zenici rata nije bilo nikako.
- supercali
#44 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
A u sarajevu pukla livada preko igmana bjelasnice i trebevicaVizionar 1985 wrote:Ma realno Zenica se nema gdje sirit. Mala dolina a vecinu Zeljezara zauzela 2/3 grada povrsinom.supercali wrote: Evo pomenuto gorazde je mozda i gore nastradalo pa se nije obnavljalo a danas je uz tesanj najperspektivnije mjesto u bih sto se tice zaposljavanja i tih stvari
-
TheMule
#45 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
supercali wrote:Ja bih rekao da tu ima 2 vrste mrznje da kazem izmedju pomenutih gradova
A ljudi iz Sarajeva ne placaju porez drzavi, to samo ovi iz Zenice rade? Meni je taj argumenat koji cujem najgori
- KPNCTNJAH
#46 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Sjecam se k'o da je jucer bilo, mi u restoranu u Frankfurtu, 1993. cini mi se, narucim sniclu, ne donesu hljeb, dje cu bez hljeba, necu se najesti, morao jos jednu naruciti... uzmem kolu da zalijem, topla, jos izlapila... ne pamtim gori dan, nikad vise u taj restoran
- supercali
#47 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Gdje sam napisao da ne placajuTheMule wrote:supercali wrote:Ja bih rekao da tu ima 2 vrste mrznje da kazem izmedju pomenutih gradova
A ljudi iz Sarajeva ne placaju porez drzavi, to samo ovi iz Zenice rade? Meni je taj argumenat koji cujem najgori
Ovo se odnosi na uplatu poreza i tih dadzbina firmi a ne obicnih gradjana
Slozit ces se nije fer ako vizionar plati struju i telefon u zenici da telekom i elektroprivreda plati taj porez u sarajevu i da sarajevo dobije nazad novac na osnovu toga
Bar sto se tice drzavnih firmi to se moze rijesiti za privatne je vec kao sto rekoh izbor vlasnika gdjece sjediste i kako prodaje robu ili uslugu
- Logovan
#48 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Tako je.avetinja wrote:Zeničani i Tuzlaci, kao i građani drugih gradova BiH, misle da u Sarajevu teče med i mlijeko sa kojeg se namiruju Sarajlije i da su sve investicije i planovi skoncentrisani samo u Sarajevu. Jednom riječju, osjećaju se zapostavljeno. Sarajlije ih ne vole zbog tog razmišljanja, a neki ih ne vole zbog toga što ih gledaju kao ljude koji su pobjegli iz svog grada da bi u glavnom gradu našli posao i sreću. Valjda zato što misle da glavni grad pripada samo onima koji su rođeni u glavnom gradu. Uglavnom, pogrešna razmišljanja sa obje strane.
- Sanjarko
#49 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Ma znam Ja to al nisi skonto sta ti govorim.radiša wrote: Pa skontaj razliku ti mogo dva puta poginut meni svaki dan zivot bio u pitanju,cim glavu promolim vani.O hljebu ne da sam sanjao,jeo zaru pio kisu...
Nije ti gore bilo nego meni nema sanse.
Mi smo bili prije rata dobrostojeci grad po primanjima i srednjoj klasi. Mozda i bolji od SA.
Da bi na fukaru spali.
Vi ste se ipak izvukli, niste tolika fukara ko mi. Danas.
U Ze plate male haus a radi se po skoro 12 sati, itd. Jedva prezivljavamo. Mane posla, i sto ima katastrofa po svemu.
Civili nisu ginuli puno al vojnici haos ginuli da se smanje pritisci na Sarajevo.
Vodu ni mi nismo imali al nas gradske cesme spasavale, sa njih smo vodu donosili.
Ne sjecam se mal sam bio. Mozda smo je imali povremeno.
- Sanjarko
#50 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?
Pa. Malo, jela se i svinjetina cvarci.TheMule wrote:Vidi ovo, imalo se ulja, imao se secera... fino finoVizionar 1985 wrote: To vi mislite. Ja mogo dvaput poginut. Okolo Zenice strasne bitke bile, pogotovo za Sarajevo se ginulo.
Al sa Ljetovanja po Hrvatskoj, Neumu itd. na krisku hljeba spast malo pouljenu i posecerenu i lanch paket 6-deset i vise godina star.