Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zforumas

#26 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by zforumas »

amar1994 wrote:lijepa moja mazda :oops: :) , neki dan vidim sesticu sa full led farovima, u crnoj boji :shock: , kakav stroj i trenutno sa talismanom najbolji dizajn ubjedljivo 8)
Vozio....prvi izbor poslije BMW-a :)
Napucana je do balcaka
Tomahawk11
Globalni moderator

#27 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by Tomahawk11 »

amar1994 wrote:lijepa moja mazda :oops: :) , neki dan vidim sesticu sa full led farovima, u crnoj boji :shock: , kakav stroj i trenutno sa talismanom najbolji dizajn ubjedljivo 8)
Svaki cigo svog konja hvali :oops: :mrgreen:
amar1994

#28 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by amar1994 »

zforumas wrote:
Napucana je do balcaka
:) :thumbup:

mogu li ja provozat kako :mrgreen:
amar1994

#29 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by amar1994 »

Tomahawk11 wrote:
Svaki cigo svog konja hvali :oops: :mrgreen:
da :thumbup: , priznajem otvoreno :mrgreen:
amar1994

#30 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by amar1994 »

Nego, da se vratimo na temu , evo pa prevedite sebi :D

Despite the increase in size, the new Insignia is up to 175kg lighter than the car it replaces; this is because it switches to a platform that shares weight-saving principles with the latest Astra’s. As a result, Vauxhall claims that the revised engine line-up – unspecified as yet, but likely to comprise a mix of 1.5 and 2.0-litre turbocharged petrols and 1.6 and 2.0-litre turbodiesels – is able to deliver improved performance and fuel efficiency.

The standard transmission set-up will be front-wheel drive and a six-speed manual box, but Vauxhall will offer selected engines with four-wheel drive and an eight-speed automatic. The more expensive combination is likely to be included as standard at launch with the range-topping Insignia – a 250bhp turbo petrol model.

On the four-wheel-drive chassis, there is a pair of multi-plate clutches instead of a rear differential – a similar system in design to the Ford Focus RS’s, and one that allows the Insignia to be offered with torque vectoring. As well as feeding power to the wheel with the best traction in snow, the set-up will prioritise the outside rear wheel in corners to help the car to turn in more crisply.

Inside, the Insignia’s dashboard gets a sorely needed workover, with a large infotainment screen replacing the plethora of buttons on the current facia. Adams added: “We’ve focused on horizontal lines to make the dashboard look as wide as possible, and we’ve worked very hard on reducing the number of buttons, because I know we’ve been criticised for that.”

It houses Vauxhall’s latest IntelliLink software and OnStar services, including an on-call concierge. Smartphone connectivity is incorporated, with Apple CarPlay and Android Auto. Adams told us: “We’ve tried to keep functionality; it can be hard to stab the right bit of a touchscreen if you’re travelling on a poorly surfaced road. So we’ve designed in a small shelf in front of the display that will help you to steady your hand as you operate the screen. We think little touches like that can make a big difference.”

Other features fresh to the Insignia include a new generation of Vauxhall’s IntelliLux LED matrix lights, which can focus the beam when going around corners and provide up to 400 metres of illumination. New safety kit includes rear cross traffic alert to help when reversing out of a space or driveway, plus adaptive cruise control.

There will also be an estate version of the car, called the Insignia Grand Tourer. It’s likely to arrive in UK dealers a couple of months after the hatchback, in late summer 2017. Adams told us the cars were designed alongside each other, allowing the team to fix key points of the side profiles and ensure they progressed smoothly through to both hatchback and estate rears.

Vauxhall is expected to announce full tech specs and prices for the Insignia Grand Sport – and to start taking first orders for the car – in January. Further down the line, the firm is likely to offer a jacked-up, off-road-style version, but it’s still unclear whether the high-performance edition that’s also on the way will carry the VXR badge.

:thumbup:
Last edited by amar1994 on 08/12/2016 14:44, edited 2 times in total.
zforumas

#31 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by zforumas »

amar1994 wrote:
zforumas wrote:
Napucana je do balcaka
:) :thumbup:

mogu li ja provozat kako :mrgreen:
Mazda bila partner i sluzbeno auto Microsoftove partnerske konferencije i moglo se izabrati da se provoza jedan od modela. Ja bezbeli 6 izabrao. Bili su i MX i CX modeli. CX me nesto ne privlace a za MX bih trebao cekati 3 dana da dodjem na red :mrgreen:

Sorry za OT.
amar1994

#32 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by amar1994 »

zforumas wrote:
Mazda bila partner i sluzbeno auto Microsoftove partnerske konferencije i moglo se izabrati da se provoza jedan od modela. Ja bezbeli 6 izabrao. Bili su i MX i CX modeli. CX me nesto ne privlace a za MX bih trebao cekati 3 dana da dodjem na red :mrgreen:

Sorry za OT.
dogovori ba sta za mx-5 , pa zovi :P :D

salim se :wink: :)
zforumas

#33 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by zforumas »

amar1994 wrote:
zforumas wrote:

Sorry za OT.
dogovori ba sta za mx-5 , pa zovi :P :D

salim se :wink: :)
Ho's na plin :lol:
Qler

#34 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by Qler »

Mi u firmi imamo sluzbenu Insigniu, 2011. godiste, 2.0 CDTI ali onaj slabiji motor, oko 80kW... u glavnom, to 245/45R18 navigacija, parking senzori naprijed i nazad, bixenon, ma puna opreme... ali me razocarala kvalitetom katastrofa... unutra sva skripi, onaj dentralni greben od neke jeftine plastike, nekako tijesna i naprijed i nazad.. ne znam... koliko je lijepa, ocekivao sam da je i kvalitetnije auto... usput, 150k km je presla..
beco

#35 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by beco »

Veoma elogantno nova Insignia izgleda u obje varijante, sigurno bolje od Passata tu negdje kao i Mazda 6, zadnja je bila puka komercjala. Karavan miljama bolje izgleda nego prethodna genracija.
madner

#36 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by madner »

Ne svidja mi se ovo sto stede na tezini, predimenzioniranje elementa je osnovna stvar za dugotrajnost automobila.

Inace, problem Opel je Cadilac, ne smije Buick ugroziti istog.
jefferson

#37 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by jefferson »

madner wrote:Ne svidja mi se ovo sto stede na tezini, predimenzioniranje elementa je osnovna stvar za dugotrajnost automobila.

Mislim da je u pitanju koristenje drugacijih materijala, prije svega aluminija.
madner

#38 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by madner »

jefferson wrote:
madner wrote:Ne svidja mi se ovo sto stede na tezini, predimenzioniranje elementa je osnovna stvar za dugotrajnost automobila.

Mislim da to svaki proizvodjac tvrdi. :D
jefferson

#39 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by jefferson »

madner wrote:
jefferson wrote:

Mislim da to svaki proizvodjac tvrdi. :D
Znam, ali u zadnjih 10-15 godina u ovom segmentu ovjesi su relativno jaki.
Mislim opet da se stedjelo na nekim drugim djelovima. Ne vjerujem da je ko BMW ugradjivan karbon u nosive dijelove, ali ima puno mjesta gdje se moze ustedjeti bez diranja ovjesa.
madner

#40 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by madner »

Glavna usteda je u manjem motoru.

BMW je na 7ici ustedio oko 45 kila na strukturi, ali je i smanjio dimenzije ovjesa.
amar1994

#41 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by amar1994 »

madner wrote:Glavna usteda je u manjem motoru.

BMW je na 7ici ustedio oko 45 kila na strukturi, ali je i smanjio dimenzije ovjesa.
:?

ne znam na koji mislis , 2.0 cdti ?? , kazu da ce da bude opet taj :)
madner

#42 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by madner »

1.6 cdti ce imati 160 ks, ne znam sta ce ponuditi iznad toga.
Nadam se 2.0 sa oko 220-250 ks. Sve zavisi od nove automatike, i ovaj motor 2.0 je mogao dosta vise ali 400 Nm je bila gorna granica.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#43 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by mali_milojica »

Na dizel 2.0 sa 220-250 konja mozete zaboraviti. Bez SCR i ostalih ekoloskih fazona nema sanse da to naprave. Onda se dovodi u pitanje isplativost razvoja,ugradnje i prodaje takvog auta.
jefferson

#44 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by jefferson »

Nisam bas siguran. BMW glavnu sutedu ima od CLAR tehnologije i povratku na aluminiji. Prosla sedmica i petica su imale celicne ovjese da bi se pomjerilo teziste prema dole sto vise. medjutim nije bas najbolje uspjelo jer se dobilo previse na tezini.
amar1994

#45 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by amar1994 »

jefferson wrote:

Nisam bas siguran. BMW glavnu sutedu ima od CLAR tehnologije i povratku na aluminiji. Prosla sedmica i petica su imale celicne ovjese da bi se pomjerilo teziste prema dole sto vise. medjutim nije bas najbolje uspjelo jer se dobilo previse na tezini.
ma samo ti novi materijali su efikasni , tipa alu, carbona, titaniuma , samo sto to dize cijenu proizvodnje , a samim tim i cijene auta :)
jefferson

#46 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
jefferson wrote:

ma samo ti novi materijali su efikasni , tipa alu, carbona, titaniuma , samo sto to dize cijenu proizvodnje , a samim tim i cijene auta :)
Ma alu je prisutan tu 40 godina ako ne i vise.
amar1994

#47 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by amar1994 »

eh da ali ga vrlo malo proizvodjaca koristi , skuplja mu legura , nego legura celika :)
MikroBelaj

#48 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by MikroBelaj »

mmmmmm :D

Image
Seawolf

#49 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by Seawolf »

amar1994 wrote::thumbup:
eh da ali ga vrlo malo proizvodjaca koristi , skuplja mu legura , nego legura celika :)
Ne postoji legura čelika. Čelik je legura (gvožđa).
amar1994

#50 Re: Nova Opel Insignia (Grand Sport)

Post by amar1994 »

Seawolf wrote:
amar1994 wrote::thumbup:
Ne postoji legura čelika. Čelik je legura (gvožđa).
ma dobro , necemo u detalje :lol: :mrgreen: , ugl drugi se ne koriste radi cijene :D
Post Reply