Remapirnje motora u automobilu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

klaki

#26 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by klaki »

ako ti auto radi siromasno pjevat ces ovo

kad smo kod toga drugarica imala 1.8t vw-a na plin, nest je zezalo, reko ne valja ti mapa garant provjeri.... nista ona vjeruje majstoru da je sve ok.... cetvrti klip se istopio... jos auto bilo ćipovano :evil:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#27 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by bitanga_sa_otesa »

klaki wrote:bitango, sta sve treba na motoru provjeriti prije nego se digne pritisak na turbini i uradi remap?
ako dizes pritisak,osiromasujes smjesu,pravis brener efekat,auto ce ici bolje ali samo par minuta :D
bitanga_sa_otesa

#28 Re: Remapirnje motora u automobilu

konektovan wrote: Nisi, vec se sprdas. Pitanje se odnosilo na to, sta trpi najvise, ima li uticaja remap na samu turbinu, I na neke druge komponente, a ti odmah po krvoloku.........
pa imam se pravo sprdat,i ti se sprdas samnom pa sta ? rekao si da ja nemam pojma sad me pitas...kako cu ja znat kad nemam veze o motorima i autima?remap je stimanje mape preko laptopa,kakve veze ima mehanicka naprava (turbina)s tim?turbina puse zrak,vrte je izduvni gasovi....ja koliko znam remap je pravljenje idealne smjese i stimanje paljenja,tj timing ecu jedinice ....jel turbina spojena zicom sa ecu?
commendatore

#29 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by commendatore »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote:
Mozes li ovo pojasniti malo bolje????? Sta se desava tacno kad se remap uradi????
desava se da ti auto poleti,a mozda se upali i ćek enđin,moraces krvoloka pitat....
:lol:
kabal1337

#30 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by kabal1337 »

Čovjek došao konkretno da mu neko da informaciju, da nešto nauči. Vi se našli zezati sa čovjekom, i svaki put tema u off-topic. Pa bolje nemojte ništa pisati (barem da tema bude preglednija).
bitanga_sa_otesa

#31 Re: Remapirnje motora u automobilu

iz knjiga se uci,ne uci se na forumu....a ima admin nek pobrise moje postove prvo ako sam sta zgrijesio..
klaki

#32 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by klaki »

bitanga_sa_otesa wrote:
klaki wrote:bitango, sta sve treba na motoru provjeriti prije nego se digne pritisak na turbini i uradi remap?
ako dizes pritisak,osiromasujes smjesu,pravis brener efekat,auto ce ici bolje ali samo par minuta :D
pa ti mislis da sam ja stvarno toliki duduk i laik da bi to uradio? logicno da se treba vise i goriva ubrizgavati...

to google i go it seems
bitanga_sa_otesa

#33 Re: Remapirnje motora u automobilu

klaki wrote:
pa ti mislis da sam ja stvarno toliki duduk i laik da bi to uradio? logicno da se treba vise i goriva ubrizgavati...
uradili su to mnogi ,a vaze za velike ''tjunere'' na rejs sceni....cak su neki pitali koliko konja se dobije kad stavi intercooler na atmosferca.ziv je bakir1 potvrdice ti.taj sad slovi za organizatora strit rejsa i velikog maga cuninga...a cim dodjes po forumu da se raspitujes za osnove rada sus motora naravno da si laik ...
Tkanton

#34 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by Tkanton »

bitanga_sa_otesa wrote:iz knjiga se uci,ne uci se na forumu....a ima admin nek pobrise moje postove prvo ako sam sta zgrijesio..
Uci se gdje god mozes pa i na greskama, forum moze dosta pomoc da se na nesto fokusiras, ja sam ozbiljno postavio temu i trazio ako neko ima iskustva da nesto napise, jer svugdje se moze cut prica o tome a nigdje nac nekog da je to uradio, ko i sa mahalskim kuravama svaka se daje za kredit a kad trazis nigdje nema, tako i ovaj remap svi rade a niko konkretno da kaze....
Ovdje ima dosta ljudi koji mogu reci pametne stvari ali ne dolaze do izrazaja od ostalih, pa i ovi sto nesto znaju okrenu na zajebanciju...
bitanga_sa_otesa

#35 Re: Remapirnje motora u automobilu

napisao sam u jednom postu sta je remap...peglanje mape preko laptopa.timing ecu jedinice ,daj malo pretpaljenje,daj vise goriva,milisekunde otvaranje dizni....
za svako ozbiljnije remapiranje ,prepravljanje atmo u turbo ide nova ecu jedinica ,dizne sa vise ccm i stimanje mape nanovo.kao sto ide ako dizes pritisak turbine a ostaju iste dizne...mijenja se kolicina ubrizganog goriva(vrijeme otvaranja dizni),ako ne mogu zadovoljiti onda se stavljaju vece dizne koje mogu isporuciti vise goriva...
amar1994

#36 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

@Tkanton

pregledaj, mozes i od prvog dijela :) , pogledaj koliku je pumpu goriva i dizne stavio :-) :lol:

ovo sto Bitanga kaze za ECU , imas i to u ovom videu :wink:
amar1994

#37 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

What is Remapping?

Most modern vehicles contain an ECU (or Engine Control Unit) that is effectively a small computer which controls how the engine works. Vehicle manufacturers de-tune the engine by setting the software on the ECU to default before sending the vehicle out. This is done due to the manufacturers having to sell their cars all over the world, this means that the software settings on the ECU must take into account different climates, laws & restrictions and varying quality of fuels. Vehicle remapping is basically the modification/replacement of the manufactures default software on a vehicles ECU.

How does it work?

A vehicle remap replaces default software on the ECU, overwriting it with new software which can be programmed to optimize the cars overall performance. This is known as vehicle remapping because the ECU is essentially a program that controls how the engine works. When your car is remapped, the tuned software is plugged into your cars serial port (or OBD port) which then overwrites the engine map with the new version to enhance engine performance. The ability to flash directly through the OBD has brought the tuning industry on leaps and bounds, with constant development on the engine now being much quicker via the flash process, it has enabled Celtic Tuning to develop some of the best software in the world.

What is Chip Tuning?

Chip tuning is the original definition of what modern day ECU Remapping has become. Chip tuning requires the removal of the Eprom from the ECU and the software is programmed to the chip on the bench. The software inside the chip is what is referred to as remapping, i.e. altering the standard software within a chip. Chip tuning or chipping has become less and less prevalent in the market place as, since 1996, OBD remapping has taken its place enabling remapping to be done via the OBD (on-board diagnostics) port.

We work on all ages of ECU from the early EDC's requiring chip tuning right the way through to modern MEDC17 locked tricore processor ECU's with tuner protection. A Celtic Tuning superchip from Turbo Dynamics can provide you with all stages of upgrade from a basic ECU Remap right up to full engine conversions.

What are the effects of ECU remapping?

Many people say that ECU remapping doesn’t affect fuel usage, however this is not technically true. Because of the process involved in ECU remapping more fuel is going to be consumed in order to produce the increase in power. If the car is driven in an enthusiastic way after the remap has been carried out then the fuel economy will not increase (and in some cases may decreases). If, however, the driver modifies their driving style to make the most of the increased power and torque throughout the rev range then fuel economy can be increased. A good example of this could be that the improvement in torque produced by the engine after remapping means the driver no longer has to drop down a gear to maintain speed on an incline or may not have to change gear as frequently in traffic. All of these little things add up to an improvement in fuel economy.

Why choose vehicle remapping?

There are many reasons to choose vehicle remapping. Firstly, you will notice that your engine responds better when the accelerator is pressed. The overall torque and power will be noticeably increased. Power delivery will be smoother making for a much safer driving experience, which in turn also makes it easier and safer to overtake. During normal driving you will notice that your MPG is better which not only decreases the cost of fuel that you will have to pay, but it also minimizes your carbon foot print. Throttle response will be improved and the rev range will be enhanced.

Are there any disadvantages?

Some people have reported engine damage from ECU remapping, but this is exceptionally rare. In order to offer our customers total peace of mind Celtic Tuning offer a lifetime warranty on the software itself as well as a full 12 month or 30000 mile mechanical breakdown package for vehicles with fewer than 60000 miles or 3 years old.
amar1994

#38 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

https://www.torquecars.com/tuning/remapping-ecu.php

malo iscitaj , trebas da razumijes kako svi sklopovi rade zajedno :) :thumbup:

iskreno ga ja bez mehanckih modifikacija nikada ne bi uradio 8)
amar1994

#39 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

Da ti kazem da je fabricka mapa najbolja, jer je optimalna za sve uslove. Pod tim mislim na kvalitetu goriva , atmosferski pritisak, nadmorsku visinu, temperaturu zraka , vlaznost zraka :thumbup:
kabal1337

#40 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by kabal1337 »

Čuj Amar sa JDM scene ne bi radio remap :D. Valjda su Japanci jedni od prvih koji su to progurali.
amar1994

#41 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

kabal1337 wrote:Čuj Amar sa JDM scene ne bi radio remap :D. Valjda su Japanci jedni od prvih koji su to progurali.
:D
bez mehanckih prepravki i dobre love u steku ne bi :P :)

a i nemam skyline :roll: :lol:
preludezalude

#42 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by preludezalude »

amar1994 wrote:Da ti kazem da je fabricka mapa najbolja, jer je optimalna za sve uslove. Pod tim mislim na kvalitetu goriva , atmosferski pritisak, nadmorsku visinu, temperaturu zraka , vlaznost zraka :thumbup:
Kao da su oni u fabrici znali kakva ce biti kvalitetu goriva , atmosferski pritisak, nadmorsku visina, temperatura zraka , vlaznost zraka.
Fabricka mapa je neki optimum ali prvenstveno da zadovoljava ekoloski aspekt. Zato i postoji prostor da se samom promjenom mape dobiju konji.
drndalo

#43 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by drndalo »

Ja sam tu negdje sa Amarom, mozda do 10-15% povecanja snage, e sad dal se isplati zjbvt za to malo KS, je licna odluka... Sve preko toga po mom bi moralo ici i na mehanicka poboljsanja, barem ako je dugogodisnja pouzdanost cilj...
amar1994

#44 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

preludezalude wrote:
amar1994 wrote:Da ti kazem da je fabricka mapa najbolja, jer je optimalna za sve uslove. Pod tim mislim na kvalitetu goriva , atmosferski pritisak, nadmorsku visinu, temperaturu zraka , vlaznost zraka :thumbup:
Kao da su oni u fabrici znali kakva ce biti kvalitetu goriva , atmosferski pritisak, nadmorsku visina, temperatura zraka , vlaznost zraka.
Fabricka mapa je neki optimum ali prvenstveno da zadovoljava ekoloski aspekt. Zato i postoji prostor da se samom promjenom mape dobiju konji.
nisu, zato i jest takva optimalna mapa :wink:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#45 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by mk ultra »

drndalo wrote:Ja sam tu negdje sa Amarom, mozda do 10-15% povecanja snage, e sad dal se isplati zjbvt za to malo KS, je licna odluka... Sve preko toga po mom bi moralo ici i na mehanicka poboljsanja, barem ako je dugogodisnja pouzdanost cilj...
Sta sa motorima sto su fabricki ograniceni sa snagom..
25d i 30d N57 su identicni motori, samo sa drugacijom mapom
ili benzinci 6zyl 523i 530i, identicni motori...
Tako i svi 1.6TDI motori od VW, od 55 do 77kw...
a svi se mogu reprogramirati na isto...
timezone

#46 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by timezone »

amar1994 wrote:
preludezalude wrote:
nisu, zato i jest takva optimalna mapa :wink:
Fabrika nezna ali zna MAF
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#47 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote: Nisi, vec se sprdas. Pitanje se odnosilo na to, sta trpi najvise, ima li uticaja remap na samu turbinu, I na neke druge komponente, a ti odmah po krvoloku.........
pa imam se pravo sprdat,i ti se sprdas samnom pa sta ? rekao si da ja nemam pojma sad me pitas...kako cu ja znat kad nemam veze o motorima i autima?remap je stimanje mape preko laptopa,kakve veze ima mehanicka naprava (turbina)s tim?turbina puse zrak,vrte je izduvni gasovi....ja koliko znam remap je pravljenje idealne smjese i stimanje paljenja,tj timing ecu jedinice ....jel turbina spojena zicom sa ecu?

Sta ti je falilo da odmah ovo napises????? :D

Nisam ja rekao da ti nemas pojma, ti si to nesto pobrkao?! :D :D :D ;-)
bitanga_sa_otesa

#48 Re: Remapirnje motora u automobilu

konektovan wrote:
Sta ti je falilo da odmah ovo napises????? :D

Nisam ja rekao da ti nemas pojma, ti si to nesto pobrkao?! :D :D :D ;-)
falilo mi je sto maraka ,a eto sad me napravi i budalom....
klaki

#49 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by klaki »

bez tersanja momci
bitanga_sa_otesa wrote:
klaki wrote:
uradili su to mnogi ,a vaze za velike ''tjunere'' na rejs sceni....cak su neki pitali koliko konja se dobije kad stavi intercooler na atmosferca.ziv je bakir1 potvrdice ti.taj sad slovi za organizatora strit rejsa i velikog maga cuninga...a cim dodjes po forumu da se raspitujes za osnove rada sus motora naravno da si laik ...
znam ja dobro kako sus motor radi, a pitanje sam postavio za stvar sa kojom se mi, bosanci i hercegovci, ne susrecemo svakodnevno.

svakako hvala svima na svim odgovorima
NediM17

#50 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by NediM17 »

Na dizelima se samo sa dizanjem pritiska ubrizgavanja moze dobiti +20-25% snage i momenta (veci pritisak pri istom intervalu dizne znaci vise goriva u cilindru). Posljedicno nesto malo raste potrosnja, EGT (exhaust gas temperature) i auto bolje ide. Naravno sve to dodatno opterecuje motor i kvacilo, ali ako mu se ne vadi dusa non-stop nije to nikakav problem. Najbitnije je redovno odrzavanje, +20-25% snage nece praviti neku stetu. :wink:
Post Reply