haj nek je ukro, bar je nasraoul duke wrote:Nafaka, sabur i suti sine samo nek se ne puca
![]()
![]()
![]()
O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
- KB9
#26 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
- Cherry-Cherry
#27 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
Svašta je Mujo predevero, ćuti, trpi, bit će bolje, strpljen spašen, nek je živa glava, nek se ne puca, dobro je dok ne tuku, eno u Africi pola ljudi nema šta da jede, zato budi zahvalan i reci dobro je i ovo, može gore, sve će to njima Bog platiti, neka polako ima Boga, sabur, kad smo rat prošli sve ćemo... i poređenje sa gorim: šta bi da si u Somaliji - meni je nedavno jedna osoba ovo rekla
ali nisam u Somaliji i neću da mislim o tome šta bi da sam tamo. Što se ne upoređujemo sa boljim? Šta bi da si u Americi, a ne u Somalji.... Sigurno niko u Čikagu ne kaže: šta bi da si u Bosni...
Kuknjava nam je u krvi
I ljuti smo što nam neko drugi ne pomogne. Kao da je neko obavezan, da nam pomogne. San svakog Bošnje: da dođu stranici, srede sve i daju socijalnu pomoć
Kuknjava nam je u krvi
-
Nadzorna_ploca
#28 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
Cudnovata tema. 
- apsidejzi
#29 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
Ma moze se diskutovati i o mnogo toga pa cak i o formulaciji: "napacenost". Konstantnim kukanjem ta rijec devalvira. Meni se ne cini narod nesto napacen. Automobila vise nego ikad prije, kladionice su takodjer luksuz, kafici rade punom parom, svako ima mobitel i to ne neki bezveze. Ja mislim da je ta napacenost dosla na neki oblik hipohondrije. To je postala vise mantra nego stvarnost. Neka izvlakusa za vlastitu nesposobnost i neangazovanost. Naravno, ima ljudi kojima je tesko ali generalno nije toliko strasno.RNG_25 wrote:Jedan in najvećih - da.KB9 wrote:da li je sabur najveci neprijatelj ovog malog, na zastavi trokutastog komadica svijeta?
Sabur, tj. strpljenje dok se prolazi kroz nedaću, podrazumijeva da će nedaća proći i bolje vrijeme doći. Ne podrazumijeva konstantno poginjanje glave i tiho prihvatanje laganog nestanka snage i volje, pa i nestanka u materijalnom smislu u konačnici. Također, podrazumijeva isključivo strpljenje u smislu negubljenja nade i ne odustajanja od truda da se bude bolje, a nikako ne podrazumijeva očekivanje i isprazno nadanje da će neko drugi (Bog ili šta već) ispraviti ili magičnom intervencijom popraviti situaciju.
No kako prvenstveno bošnjaci imaju krivo razumijevanje skoro pa svega -> BiH je na dnu po pitanju skoro svega u regiji, a i da nije, opet je na dnu kapaciteta da brani svoje interese i opstanak. Stoga i "napaćenost". Tj. krivi su sami sebi.
U tom smislu treba eliminisati sam pojam i značenje te riječi "sabur", jer ako ga se ne može ispravno razumjeti bolje da ga ni nema.
Tesko mi je... Jest, naravno da je tesko. Ko je rekao da mora biti lagano. MOze li biti bolje? Naravno da moze. Treba li biti bolje? Naravno da treba. Da bi bilo bolje treba se i napatit a u nas im sama pomisao na ovu patnju izgleda kao patnja.
- JThomas
#30 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
ta vrsta "luksuza" je samo znak da nije došlo dotle da se bukvalno nema za hljeba. što u 21. vijeku na evropskom kontinentu ne bi trebalo značiti puno. ako se ne mjerimo prema africi, trebalo bi biti jasno da puni kafići i kladionice u svaka doba ne znače prosperitet, rad i perspektivu, nego upravo njihov nedostatak...
- Alfons Kauders
#31 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
Narod je najveci neprijatelj ovog komada svijeta.KB9 wrote:da li je sabur pojam/osobina koja je najvise kostala ovu drzavu i sam njen narod?
mali bezbroj neiskoristenih situacija, nepovucenih poteza, konstantna podredjenost, malokrvnosti pri pruzanju akcija i reakcija dok se ceka vrijeme koje ce na kraju sve magicno ispratit na pravi, posteni nacin
svjedocis raznim nepravdama - samo sabura, bice
gledas kako mutavi nadglasaju pametne - samo sabura, bice
safet napravi spisak bez napadaca - samo sabura, bice
kockoglavi u saobracaju rade sta im volja - samo sabura, bice
itd itd itd
da li je sabur najveci neprijatelj ovog malog, na zastavi trokutastog komadica svijeta?
Jednostavno da ne moze biti jednostavnije.
Zato sam uvijek protiv naroda.
-
almir90
#32 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
Ne može ti biti bolje, ako ne radiš na tome da ti bude bolje. Ako čekaš da ti neko drugi napravi to 'bolje', onda ga i ne zaslužuješ.
-
prog321
#33 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
BiH se jos uvijek nalazi u postkomunistickom stadiju.
Ovako je u naprednim zapadnim drzavama:
LJudi koji imaju posao kupe stan ili kucu na kredit od 30 godina, kupe auto sebi i zeni kredit 5 godina, plate godisnji odmor na kreditnoj kartici sa kamatom od 12%. - i onda udjes u mashinu i melje te godinom za godinom. Provedes zivot krpiti te rupe.
Zivot u postkomunisitckoj BIH :
Roditelji ti nasljedili stan ili kucu. Otplacena. Cekas da oni riknu kako bi i ti nasljedio. Kupis auto od par hiljada. Otplaceno,. Krpis se radom na crno. Zaradis par marki. I preizavljavas od kafane do kladionice.
Takvi ljudi na zapadu bi bili beskucnici. Niti bi se zenili i udavali.
LJudi koji imaju posao kupe stan ili kucu na kredit od 30 godina, kupe auto sebi i zeni kredit 5 godina, plate godisnji odmor na kreditnoj kartici sa kamatom od 12%. - i onda udjes u mashinu i melje te godinom za godinom. Provedes zivot krpiti te rupe.
Roditelji ti nasljedili stan ili kucu. Otplacena. Cekas da oni riknu kako bi i ti nasljedio. Kupis auto od par hiljada. Otplaceno,. Krpis se radom na crno. Zaradis par marki. I preizavljavas od kafane do kladionice.
- Logovan
#34 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
almir90 wrote:Ne može ti biti bolje, ako ne radiš na tome da ti bude bolje. Ako čekaš da ti neko drugi napravi to 'bolje', onda ga i ne zaslužuješ.
- KB9
#35 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
ti kako opisa nas i napredne drzave ljudi ce pocet ostajat u bosniprog321 wrote:BiH se jos uvijek nalazi u postkomunistickom stadiju.
-
prog321
#36 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
Ne vjerujem da hoce.
Kada si u mashini imas osjecaj da nesto privredjujes. Radi se i o statusu. Vise novca je u opticaju i sl.
Dok zivot kafana-kladionica je cisto luzerski. Na izgled laksi i jednostavniji ali nema buducnosti
Kada si u mashini imas osjecaj da nesto privredjujes. Radi se i o statusu. Vise novca je u opticaju i sl.
Dok zivot kafana-kladionica je cisto luzerski. Na izgled laksi i jednostavniji ali nema buducnosti
-
Last December
#37 Re: O, napaceni narode, da li si dovoljno saburli?
A roditelji djece u naprednim zemljama nemaju svoj otplaćen stan nego im djeca moraju otplaćivat novi za sebe, pa da jebiga patnja opet.
Neka živi kod mame u podrumu ko sav normalan svijet u bosni što radi, ha ja. Čuj još jedan stan otplaćivat, pa nek ga onda i melje ko mu je kriv.
Neka živi kod mame u podrumu ko sav normalan svijet u bosni što radi, ha ja. Čuj još jedan stan otplaćivat, pa nek ga onda i melje ko mu je kriv.