pa ja, uskoro ćemo se početi navikavati na one ostave za drva ispred zgrada, kao što je u Kladnju ili Olovu ako me sjećanje služi, uglavnom vidi se sa magistralnog putaHaris.ba wrote:Bio nedavno u Lukavcu. I zima u stanovima (prevedeno sa bosanskoga - ne radi daljinsko grijanje). Kažu narod ne plaća, pa toplane ne mogu plaćati termoelektrani za toplu vodu (koja je u biti nusprodukt i mnogo jeftinija za grijanje nego plin).
Tako će se i Sarajlije naviknuti na hladne stanove. Navikli su se na redukcije vode. Navikli su se na slab javni prevoz. Navikli su se na slabu sigurnost. Navikli su se na vlast kakvu ni Alan Ford ni Monti Pajton nisu mogli izmaštati.
Polahko se mijenja ta paradigma da je državno dobra kobila. Još kad MMF stisne pa bude linearnih smanjenja plaća u državnoj upravi.
Pa šta mislite što su zakonski odvojili državne službenike i namještenike od rukovodioca? Rukovodioci će (kao politička mjesta) biti plaćeni šefovski, a državni službenici i namještenici u skladu sa ekonomijom (ko u privredi ili gore).
Helem, da se vratimo na temu. Ima tu finih zgrada gdje @Kapri gleda. Npr. zgrada Majorka, pa zgrade kod Rada (one su i novije zgrade). Ima i u kvadrantu lijepih zgrada. One vojne sa garažama su fine.
Stara gradnja ili novo gradnja
-
gidra
#26 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
- 2002
#27 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Meni je to logicno, ako narod ne placa nece imati grijanja tako da tu ne vidim neki problem. Generalno moje iskustvo je takvo da su privatnici jos uvijek klimaviji/bezobrazniji/stedljiviji nego drzavne firme, a do kad ce tako biti to treba jos da vidimo.
-
gidra
#28 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Šta te zanima, imam tu stan pa pitaj? Ima tu dobre i loše gradnje.Kapri wrote:Ovaj dio Malte koji mene zanima od tramvajske na Malti lijevo prema C vIli.
-
Kapri
#29 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Pitam na pp
Poslano sa mog HTC 10 koristeći Tapatalk
-
Tuzla111
#30 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Koja je najbolja lokacija u SA trenutno ulozeno-dobijeno? Za mladi bracni par sa djecom?
nasao sam zanimljiv stan na DOlac Malti zdrage u oblicku slova C.
Kakve su te zgrade, koliko vrijedi po kvadrtu nerenovirani stanovi i kakva je okolina. Ne bi zelio da mi se drogerasi vucaju po haustoru svaku vecer. Gdje je najbolje uloziti pare dugorocno za zivot? Prijedlozi dobro dosli, a mozd padne i nagrada ako neko naidje sa konkretnim stanovom kojeg bi kupio. Gledam stanove od preko 90m2 za sebe ili neke male stanove za rentanje ispod 50m2.
Hvala
nasao sam zanimljiv stan na DOlac Malti zdrage u oblicku slova C.
Kakve su te zgrade, koliko vrijedi po kvadrtu nerenovirani stanovi i kakva je okolina. Ne bi zelio da mi se drogerasi vucaju po haustoru svaku vecer. Gdje je najbolje uloziti pare dugorocno za zivot? Prijedlozi dobro dosli, a mozd padne i nagrada ako neko naidje sa konkretnim stanovom kojeg bi kupio. Gledam stanove od preko 90m2 za sebe ili neke male stanove za rentanje ispod 50m2.
Hvala
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31 Re: Stara gradnja ili novo gradnja

kae danas se ne prave zgrade s razmakom između
- Haris.ba
#32 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Kakav je meni bio kulturološki šok kad mi je kolega kupovao stan u Beču. U istoj zgradi razlika u cijeni stana ide i do 200 eura po kvadratu.
Stan koji gleda unutar dvorišta i ima balkon je skuplji (nema buke sa ceste). Stan koji je na većoj spratnosti je uglavnom skuplji. Stan koji je osunčan je skuplji. Lokacija je glavna u određivanju cijene, stanje stana dolazi tek kasnije.
Bio u jednom stanu u Beču neko vrijeme koji tokom čitavog dana nije imao sunca. Gleda na jednosmjernu cestu koja nije prometna. Ima prostora između zgrada sa trotoarima sigurno cca 10 metara. I tu su mnogo skuplji stanovi jer nema stranaca (ima i u drugim gradovima nekih nevidljivih linija
). Razmišljam kolika bi kuka i motika se digla kod nas kad bi tržište tako uradilo u Sarajevu? A ljudi vole tu da žive. Kažu malo jeste problem sa vešom, ali ljeti je hladno. A grijanje je zimi dobro. A i to te natjera da izlaziš iz stana i šetaš. Valjda im odgovara kad šetaju da ne gledaju strance.
Nego, vezano za Sarajevo. Novogradnje ima sasvim dobre. Ja lično bih bježao od stanova na Čvili i Otoci. Stepen zagađenja u tom rejonu je veliki. Ne znam šta će biti sada kad zgrade još više zatvore strujanje vazduha. A ako lokacija nije problem, te zgrade su ok. Sigurno bolje nego polovne zgrade u njihovom susjedstvu. Prije godinu dana jaranica je tu kupila polovan stan za 1800 po kvadratu. I uložila još oko 200 po kvadratu. I opet živi u staroj zgradi.
Stan koji gleda unutar dvorišta i ima balkon je skuplji (nema buke sa ceste). Stan koji je na većoj spratnosti je uglavnom skuplji. Stan koji je osunčan je skuplji. Lokacija je glavna u određivanju cijene, stanje stana dolazi tek kasnije.
Bio u jednom stanu u Beču neko vrijeme koji tokom čitavog dana nije imao sunca. Gleda na jednosmjernu cestu koja nije prometna. Ima prostora između zgrada sa trotoarima sigurno cca 10 metara. I tu su mnogo skuplji stanovi jer nema stranaca (ima i u drugim gradovima nekih nevidljivih linija
Nego, vezano za Sarajevo. Novogradnje ima sasvim dobre. Ja lično bih bježao od stanova na Čvili i Otoci. Stepen zagađenja u tom rejonu je veliki. Ne znam šta će biti sada kad zgrade još više zatvore strujanje vazduha. A ako lokacija nije problem, te zgrade su ok. Sigurno bolje nego polovne zgrade u njihovom susjedstvu. Prije godinu dana jaranica je tu kupila polovan stan za 1800 po kvadratu. I uložila još oko 200 po kvadratu. I opet živi u staroj zgradi.
- Truba
#33 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
najboilja je ilidža priznaj 
ajmo stručnjaci
kad bi grohno gras kako bi se to odrazilo na cijene novogradnje
i buduću gradnju
ajmo stručnjaci
i buduću gradnju
- Haris.ba
#34 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Vozim jučer ujutro prema gradu, i magla na Ilidži. A od Stupa se razabire, a od Čvile sunce. Šta da kažem.Black swan wrote:najboilja je ilidža priznaj
ajmo stručnjaci
i buduću gradnju
Recimo na Ilidži kada ne radi Gras u centru izgleda kao da je virus apokalipsa. Nema ljudi.
A šta bi bilo najbolje se vidjelo prije oko tri godina kada Gras nije radio dva dana. Onda ljudi počnu pješačiti. Počinje "karpuling". Parkira se na svakom koraku. Ljepota. Gužva na cestama je haman konstanta. Vidite da vlast misli na nas. Počela je praviti i biciklističke staze. Šteta samo što nema biciklističke sa Ilidže.
- Truba
#35 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
ja sam već očistio podrum za bajk 
pripreme uveliko postoje
pripreme uveliko postoje
-
baja
#36 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Prije bih uzeo dobru starogradnju neg losu novogradnju, a tesko je naci dobru za dobru cijenu. Zato sam i zavrsio na Saraj-Polju, i ne bih mijenjao.
Za ChWillu ovaj sto pita, evo ukratko do nekog ko je tu odrastao:
-Tako losih zgrada imas da je to kriza (petospratnice bez lifta, balkona, limenke i sl, fasade s azbestima i sl)
-dobre zgrade su ti teheranke, i one nize oko nebodera
-lokacija je odlicna
Sve u svemu, neke ne bi dzabe a za dobre ces masno platit...
Za ChWillu ovaj sto pita, evo ukratko do nekog ko je tu odrastao:
-Tako losih zgrada imas da je to kriza (petospratnice bez lifta, balkona, limenke i sl, fasade s azbestima i sl)
-dobre zgrade su ti teheranke, i one nize oko nebodera
-lokacija je odlicna
Sve u svemu, neke ne bi dzabe a za dobre ces masno platit...
-
veliki_ah
#37 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Vidim da se dosta stanova prodaje u "kutiji sibica" na socijalnom.. Jel to ta zgrada ima neki problem? Ima li neko da tu zivi da prenese iskustva?
-
Kapri
#38 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Sta bi moglo faliti Sibici?
- agent_zero
#39 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Lokacija zgrade je beton, samo zgrada je dosta stara i dosta stanova nema balkone (cijela južna strana).veliki_ah wrote:Vidim da se dosta stanova prodaje u "kutiji sibica" na socijalnom.. Jel to ta zgrada ima neki problem? Ima li neko da tu zivi da prenese iskustva?
-
breuer
#40 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Lokacija zgrade je teško s. Najprometnija gradska raskrsnica.
Zgrada izgleda ko zatvor u južnoameričkoj zemlji.
Stanovi kakvi god da su, ne bih živio u njoj. Valja to gledati dok se prilazi objektu.
Zgrada izgleda ko zatvor u južnoameričkoj zemlji.
Stanovi kakvi god da su, ne bih živio u njoj. Valja to gledati dok se prilazi objektu.
- agent_zero
#41 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Pa nije zgrada na samoj raskrsnici.
A sad da je toliko ružna, nije. Zanemaruje se vrijeme kad je građena.
A sad da je toliko ružna, nije. Zanemaruje se vrijeme kad je građena.
- HAVANA
#42 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Stara i vazda stara.I to ona od 3.5 metra plafona.Il potkrovlja.U sto losijem stanju.Nista sladje od nicega napraviti nesto.A neobicno,drugacije.Meni se dusa sekirat i rijesavat nake probleme.Kojih ima more u tim zgradama.
Ove druge koje zovu stara gradnja,u takvom zivim.Lokacijski odgovara a novogradnja nema i da hocu.Renoviro kvalitetno kad sam kupio, i prst u uho.
Ja sve gledam kroz lokaciju i onaj dio grada koji mi pase.Sta ce mi 3 novogradnje ako ne odgovara mojim potrebama.I ukusima,navikama...Mada,sve je lako kad si mlad,svako odijelo dobro ti stoji,svaka rana manje boli...
Posto nisam vise mlad, nego u najboljim godinama
mora mi sve pasat...
Posto nisam vise mlad, nego u najboljim godinama - VladaFBiH
#43 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
preciznije - nijedan stan nema balkon a ono što vidiš na sjevernoj strani je "zajednički" balkon sa smetljarnikomagent_zero wrote:Lokacija zgrade je beton, samo zgrada je dosta stara i dosta stanova nema balkone (cijela južna strana).veliki_ah wrote:Vidim da se dosta stanova prodaje u "kutiji sibica" na socijalnom.. Jel to ta zgrada ima neki problem? Ima li neko da tu zivi da prenese iskustva?
-
Kapri
#44 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Havana slazem se. Stan renoviras i uzivas u starogradnji na odlicnoj lokaciji
- agent_zero
#45 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Kome se da zajebavati sa majstorimaKapri wrote:Havana slazem se. Stan renoviras i uzivas u starogradnji na odlicnoj lokaciji
- Haris.ba
#46 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Ne znam. Ali sam primio k znanju od jednoga statičara da zgrade su napravljene da gore - ostane konstrukcija. Te, da se nakon požara zgrada naravno može popraviti. Ali, da treba uložiti u taj popravak. I da statika zgrade je opet drugačija nakon požara.VladaFBiH wrote:preciznije - nijedan stan nema balkon a ono što vidiš na sjevernoj strani je "zajednički" balkon sa smetljarnikomagent_zero wrote:Lokacija zgrade je beton, samo zgrada je dosta stara i dosta stanova nema balkone (cijela južna strana).veliki_ah wrote:Vidim da se dosta stanova prodaje u "kutiji sibica" na socijalnom.. Jel to ta zgrada ima neki problem? Ima li neko da tu zivi da prenese iskustva?+ 1/3 zgrade je u potpunosti izgorila u ratu (uticaj kiše, leda, visoke temeprature od požara ne može nikako biti dobar)
Gledam one nebodere na Trgu Heroja. Ne znaš gdje ćeš klimu zašarafit. Na jednom dijelu arminani betonski blokovi, na drugom nešta kao siporeks.
- VladaFBiH
#47 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
vjerujem ja da su napravljene da gore ali i da se odmah poprave a ne da budu nekoliko godina izložene vanjskim uticajima... sumnjam (opet sam laik za ove stvari) da statika u ovim situacijama ostaje ista + ovo je gradnja iz najgoreg perioda (prije zemljotresa u Skoplju kada su standardi podignuti na daleko viši nivo)Haris.ba wrote:Ne znam. Ali sam primio k znanju od jednoga statičara da zgrade su napravljene da gore - ostane konstrukcija. Te, da se nakon požara zgrada naravno može popraviti. Ali, da treba uložiti u taj popravak. I da statika zgrade je opet drugačija nakon požara.VladaFBiH wrote:preciznije - nijedan stan nema balkon a ono što vidiš na sjevernoj strani je "zajednički" balkon sa smetljarnikomagent_zero wrote:
Lokacija zgrade je beton, samo zgrada je dosta stara i dosta stanova nema balkone (cijela južna strana).+ 1/3 zgrade je u potpunosti izgorila u ratu (uticaj kiše, leda, visoke temeprature od požara ne može nikako biti dobar)
Gledam one nebodere na Trgu Heroja. Ne znaš gdje ćeš klimu zašarafit. Na jednom dijelu arminani betonski blokovi, na drugom nešta kao siporeks.
- HAVANA
#48 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Sto ba,zacas to ide...agent_zero wrote:Kome se da zajebavati sa majstorimaKapri wrote:Havana slazem se. Stan renoviras i uzivas u starogradnji na odlicnoj lokaciji

- studiorum_tuzlaensis
#49 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
agent_zero wrote:Kome se da zajebavati sa majstorimaKapri wrote:Havana slazem se. Stan renoviras i uzivas u starogradnji na odlicnoj lokaciji
Stari mi je već renoviro dva stana, sad kad bi u novu investiciju krenuo, kaže "RENOVIRAT NEĆU NI U SNU NIKAD VIŠE U ŽIVOTU"
Teško je za neku realnu cifru dobit dobrog majstora/firmu koji će ti sv to riješit, pa onda ide jebavanje sa molerima, vodoinsalaterima, fizikalcima, zidarima, električarima, tapetarima, stolarima itd. Da ne govorim kako moraš biti tu svaki dan i nadgledat jer se fušeri na sve strane.
Ali jbg, ako hoćeš da prođeš normala i da te ne zakine, moraš preživjet taj košmar.
-
bumerangss
#50 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Meni je ta zgrada katastrofa! da se pitam s ne pitam seVladaFBiH wrote:preciznije - nijedan stan nema balkon a ono što vidiš na sjevernoj strani je "zajednički" balkon sa smetljarnikomagent_zero wrote:Lokacija zgrade je beton, samo zgrada je dosta stara i dosta stanova nema balkone (cijela južna strana).veliki_ah wrote:Vidim da se dosta stanova prodaje u "kutiji sibica" na socijalnom.. Jel to ta zgrada ima neki problem? Ima li neko da tu zivi da prenese iskustva?+ 1/3 zgrade je u potpunosti izgorila u ratu (uticaj kiše, leda, visoke temeprature od požara ne može nikako biti dobar)