KURAN I DRŽAVA
- bh.tornjak
#26 Re: KURAN I DRŽAVA
Kada covjecanstvo bude na tom stepenu svijesti (a to nece nikad biti) nece biti nicega sto bi dovelo do krsenja zakona tako da i sami zakoni gube svaki smisao...
s tim se moze povezati i grijeh.....grijeh je nista drugo nego krsenje zakona (vjerskih ili Bozijih)..
hocu reci....kad postanemo bezgrijesni svi zakoni (vjerski i svjetovni) ce izgubiti smisao...jer necemo grijesiti tj. pljackati...krasti...ubijati...otimati...varati...ciniti ovo-ono...
dakle...sve je do nas (mislim na ukupno covjecanstvo)
s tim se moze povezati i grijeh.....grijeh je nista drugo nego krsenje zakona (vjerskih ili Bozijih)..
hocu reci....kad postanemo bezgrijesni svi zakoni (vjerski i svjetovni) ce izgubiti smisao...jer necemo grijesiti tj. pljackati...krasti...ubijati...otimati...varati...ciniti ovo-ono...
dakle...sve je do nas (mislim na ukupno covjecanstvo)
- choxnox
#27 Re: KURAN I DRŽAVA
Ovakvi su mi najjaci kada pocnu bacati citate i referencirati se na dijelove ajeta koji bez valjanog konteksta apsolutno nista ne znace, ali su doticnim sasvim dovoljni da namjerno okrenu diskusiju u potpuno drugom i svakako pogresnom smjeru.Dexx1 wrote:Pročitaj cio ajet 5:44.šarf wrote: zaključio sam da se sve stvari moraju voditi isključivo tekstom Kurana.
N.p, 5:44-A oni koji ne sude prema
onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici.
@šarf: Sta si ti bolan zakljucio, nisi Kur'an nikada ni otvorio, ni papirno ni online izdanje.
Last edited by choxnox on 20/11/2016 12:07, edited 1 time in total.
- choxnox
- commendatore
#29 Re: KURAN I DRŽAVA
ja sam boravio u drzavi gdje serijat nije bio zakon ali je islam bio nacin zivota i nista mi nije falilo - apsolutno nista..... toliko eto. nije me niko nasilu utjerivao u islam niti mi je ista falilo.... zao mi je bilo sto nisam ostao tamo.L u c i f e r wrote:Ja bih iskreno volio svakom onom ko se zalaže za šerijatsku državu omogućiti jednu godinu dana boravka u nekoj od tih država i uživanja u svim njenim blagodatima.insomnia78 wrote:Ma kakva diskusija i kakav serijat [emoji23]
e da - rasturio je tomahawk, predator i demokratija po uglješinoj mjeri.....
- commendatore
#30 Re: KURAN I DRŽAVA
jedno je se pravit pametan - drugo je biti.... alahimanet....L u c i f e r wrote:
https://en.wikipedia.org/wiki/Applicati ... ountry.svg
-
L u c i f e r
#31 Re: KURAN I DRŽAVA
Apsolutno nemam ništa protiv zemalja u kojima je islam način života, ali koje nemaju šerijat.
Zato što je u takvim državama islam pitanje slobodne volje svakog pojedinca, a ne državne prisile.
Na kraju krajeva, i ja sam rođen, odrastao i živim u Bosni, koja je također država sa islamskom tradicijom, pa ne samo da mi ništa ne fali nego se ponosim i svojom državom i njenim istorijsko-tradicijskim nasljeđem.
Zato što je u takvim državama islam pitanje slobodne volje svakog pojedinca, a ne državne prisile.
Na kraju krajeva, i ja sam rođen, odrastao i živim u Bosni, koja je također država sa islamskom tradicijom, pa ne samo da mi ništa ne fali nego se ponosim i svojom državom i njenim istorijsko-tradicijskim nasljeđem.
-
L u c i f e r
#32 Re: KURAN I DRŽAVA
Apsolutno se slažem.commendatore wrote:jedno je se pravit pametan - drugo je biti.... alahimanet....L u c i f e r wrote:
Ako šta treba da pojasnim, bujrum.
- commendatore
#33 Re: KURAN I DRŽAVA
moram te razocarat ali nisi ti instanca koja meni treba sta da pojasnjava jer nemas iskustva koja ja imam - docim sam bogatiji od tebe jer dalje gledam na stvari te na osnovu vlastitih zapazanja.... o liku koji se zove insomnija nemam sta puno reci - coek vidio francusku pa ko da je isao na mars otkrio svijet - al to je opet do nas.....L u c i f e r wrote:Apsolutno se slažem.commendatore wrote:jedno je se pravit pametan - drugo je biti.... alahimanet....L u c i f e r wrote:
Ako šta treba da pojasnim, bujrum.
-
L u c i f e r
#35 Re: KURAN I DRŽAVA
Uvažavam tvoju zamijetnu expertizu i ispričavam se ukoliko smatraš da sam insinuirao drugačije.commendatore wrote: moram te razocarat ali nisi ti instanca koja meni treba sta da pojasnjava jer nemas iskustva koja ja imam - docim sam bogatiji od tebe jer dalje gledam na stvari te na osnovu vlastitih zapazanja.... o liku koji se zove insomnija nemam sta puno reci - coek vidio francusku pa ko da je isao na mars otkrio svijet - al to je opet do nas.....
- commendatore
#36 Re: KURAN I DRŽAVA
tako je to kad nemas pojma, pa mijesas islamsku tradiciju koja blage veze nema sa serijatom.... provedi koje vrijeme na bliskom istoku, upoznaj kulturu tih naroda, nauci arapski, pa se javi - radi to puno agenata CIAe pa sta fali i tebi - naucices nestoL u c i f e r wrote:Uvažavam tvoju zamijetnu expertizu i ispričavam se ukoliko smatraš da sam insinuirao drugačije.commendatore wrote: moram te razocarat ali nisi ti instanca koja meni treba sta da pojasnjava jer nemas iskustva koja ja imam - docim sam bogatiji od tebe jer dalje gledam na stvari te na osnovu vlastitih zapazanja.... o liku koji se zove insomnija nemam sta puno reci - coek vidio francusku pa ko da je isao na mars otkrio svijet - al to je opet do nas.....
-
L u c i f e r
#37 Re: KURAN I DRŽAVA
Nije li malo dvolično kritikovati insomniu jer kao pametuje zbog toga što čovjek živi u Francuskoj, a ujedno tvrditi da čovjek ne može suditi o šerijatu ukoliko nije živio na bliskom istoku?commendatore wrote:tako je to kad nemas pojma, pa mijesas islamsku tradiciju koja blage veze nema sa serijatom.... provedi koje vrijeme na bliskom istoku, upoznaj kulturu tih naroda, nauci arapski, pa se javi - radi to puno agenata CIAe pa sta fali i tebi - naucices nestoL u c i f e r wrote:Uvažavam tvoju zamijetnu expertizu i ispričavam se ukoliko smatraš da sam insinuirao drugačije.commendatore wrote: moram te razocarat ali nisi ti instanca koja meni treba sta da pojasnjava jer nemas iskustva koja ja imam - docim sam bogatiji od tebe jer dalje gledam na stvari te na osnovu vlastitih zapazanja.... o liku koji se zove insomnija nemam sta puno reci - coek vidio francusku pa ko da je isao na mars otkrio svijet - al to je opet do nas.....a pogotovo to da Sirija nije serijatska niti islamska drzava
![]()
kao ni BIH....
-
njonjica
#38 Re: KURAN I DRŽAVA
Neke od blagodeti serijatskog zakona (zagovornici istog, uzivajte)
http://www.rawa.org/4hang.htm
http://www.rawa.org/beating.htm
Edit
Kako djeca u takvim rezimima dozivljavaju svijet:
http://www.rawa.org/kid-pic.htm
http://www.rawa.org/4hang.htm
http://www.rawa.org/beating.htm
Edit
Kako djeca u takvim rezimima dozivljavaju svijet:
http://www.rawa.org/kid-pic.htm
- Ludzak
#39 Re: KURAN I DRŽAVA
Yebo vas šerijat da vas yebo.
Toliko od mene ...
Toliko od mene ...
-
šarf
#40 Re: KURAN I DRŽAVA
Dexx
Molim te, pojasni mi šta sam propustio u ajetu 5:41.
Blackpawn,napisao si:
Ono sto je jako bitno kod pitanja vezanih za religiju jeste da li ti zaista zelis da znas, da li te zaista zanima ta religija i njeni propisi ili pitas samo da nekog provociras, da se izrugujes sa tom religijom i pripadnicima iste.
Forum je mjesto razmjene mišljenja.Odrasli smo ljudi i sigurno znamo iz nečijeg teksta zaključiti da li želi provocirati,rugati se ili nešto treće.Neko je već napisao da,suprotno mišljenje ne znači provokaciju.To samo znači da ja drugačije mislim.
Mišljenje se može promijeniti argumentima.Ako iznesem argument za nešto ,daj mi nešto što će me natjerati na razmišljanje.
Evo gore navedeni primjer ,Dexx mi je samo napisao da ponovo pročitam ajet 5:41 bez ikakvog objašnjenja.Šta je on time mislio ja ne znam pa sam ga i zamolio da mi objasni.
Nećeš mi zamjeriti ako te poučim nečemu.
Ako smatraš da neko provocira ili slično,pročitaj nekoliko njegovih postova,komentara,obrati pažnju na vokabular koji koristi,kako se obraća sugovornicima.Nije teško tako doći do dobrih profila tih osoba.Onda poslije samo ignoriši takve.
Molim te, pojasni mi šta sam propustio u ajetu 5:41.
Blackpawn,napisao si:
Ono sto je jako bitno kod pitanja vezanih za religiju jeste da li ti zaista zelis da znas, da li te zaista zanima ta religija i njeni propisi ili pitas samo da nekog provociras, da se izrugujes sa tom religijom i pripadnicima iste.
Forum je mjesto razmjene mišljenja.Odrasli smo ljudi i sigurno znamo iz nečijeg teksta zaključiti da li želi provocirati,rugati se ili nešto treće.Neko je već napisao da,suprotno mišljenje ne znači provokaciju.To samo znači da ja drugačije mislim.
Mišljenje se može promijeniti argumentima.Ako iznesem argument za nešto ,daj mi nešto što će me natjerati na razmišljanje.
Evo gore navedeni primjer ,Dexx mi je samo napisao da ponovo pročitam ajet 5:41 bez ikakvog objašnjenja.Šta je on time mislio ja ne znam pa sam ga i zamolio da mi objasni.
Nećeš mi zamjeriti ako te poučim nečemu.
Ako smatraš da neko provocira ili slično,pročitaj nekoliko njegovih postova,komentara,obrati pažnju na vokabular koji koristi,kako se obraća sugovornicima.Nije teško tako doći do dobrih profila tih osoba.Onda poslije samo ignoriši takve.
-
šarf
#41 Re: KURAN I DRŽAVA
Što želim reći ovom temom koju sam pokrenuo?
Muslimani vjeruju da je Kuran knjiga od Boga.U odbranu svog vjerovanja oni će iznijeti niz dokaza koji idu u prilog tom uvjerenju.
Ne bi trebalo da bude problem zato što ja iznosim svoje zapažanje koje želim podijeliti sa drugima.Ne tražim istomišljenike samo želim argumente koji će me potaknuti da stvari vidim iz drugog ugla.
Nemojte se ni vi bojati pogledati iz drugačijeg ugla na ovo o čemu želim razgovarati .
Muslimani vjeruju da je Kuran knjiga od Boga.U odbranu svog vjerovanja oni će iznijeti niz dokaza koji idu u prilog tom uvjerenju.
Ne bi trebalo da bude problem zato što ja iznosim svoje zapažanje koje želim podijeliti sa drugima.Ne tražim istomišljenike samo želim argumente koji će me potaknuti da stvari vidim iz drugog ugla.
Nemojte se ni vi bojati pogledati iz drugačijeg ugla na ovo o čemu želim razgovarati .
-
HobotnicaPLus
#42 Re: KURAN I DRŽAVA
Vladavina dvolicnih fanatika koji u svakom pogledu zaostaju barem 200 godina za modernom civilizacijom tesko da moze biti bilo sta pozitivno.
Zar je moguce da u 21. vijeku postoje ljudi koji vide nesto pozitivno u tome?
Sta kuran, serijat i famozni sejhovi kazu o svemirskim istazivanjima, o stvaranju vjestacke inteligencije, o autima sa auto pilot sistemom, o vjestackoj oplodnji i kloniranju, o cinjenici da pomocu jednog malog uredjaja danas imas pristup svim mogucim informacijama?
Ispravite me ako grijesim ali nijedna od ovih i slicnih stvari nije nastala na podrucju pod uticajem kurana casnog i mudrog. Nemojte se zavaravati da ste vise posebni od nekih drugih narod.
Jedini zakon koji covjecanstvo vuce naprijed jeste nauka. Kakav crni kuran, sta vam je.
Zar je moguce da u 21. vijeku postoje ljudi koji vide nesto pozitivno u tome?
Sta kuran, serijat i famozni sejhovi kazu o svemirskim istazivanjima, o stvaranju vjestacke inteligencije, o autima sa auto pilot sistemom, o vjestackoj oplodnji i kloniranju, o cinjenici da pomocu jednog malog uredjaja danas imas pristup svim mogucim informacijama?
Ispravite me ako grijesim ali nijedna od ovih i slicnih stvari nije nastala na podrucju pod uticajem kurana casnog i mudrog. Nemojte se zavaravati da ste vise posebni od nekih drugih narod.
Jedini zakon koji covjecanstvo vuce naprijed jeste nauka. Kakav crni kuran, sta vam je.
-
L u c i f e r
#43 Re: KURAN I DRŽAVA
šarf wrote:Što želim reći ovom temom koju sam pokrenuo?
Evo ja iznesoh gore svoju argumentaciju, za početak: da su sve islamske države helać i da se ne može jednom od prije 15 vijekova obuhvatiti kompletan moderni život sa svim njegovim nijansama.
-
HobotnicaPLus
#44 Re: KURAN I DRŽAVA
Ja koliko znam, u islamu je zabranjeno gledati stvari iz neislamskog ugla.šarf wrote:Što želim reći ovom temom koju sam pokrenuo?
-
šarf
#45 Re: KURAN I DRŽAVA
Drugačiji ugao ne znači da je to neislamski ugao
-
HobotnicaPLus
#46 Re: KURAN I DRŽAVA
Otidji kod svog lokalnog hodze i pitaj efendija, sta ako allah uopste ne postoji, sta se desi kad ne zelim da zakoljem kurban zato jer sam vegan, kako to da je muhamed letio na nekakvim konjima kad to fizicki jednostavno nije moguce, kako je to da je cijelo covjecanstvo nastalo od muza i zene i njihova dva sine...šarf wrote:Drugačiji ugao ne znači da je to neislamski ugao
Otidji i pitaj te stvari i jos neke koje se direktno kose sa islamskim ucenjem pa se vrati da cujemo odgovore.
-
šarf
#47 Re: KURAN I DRŽAVA
Hobotnica i Lucifer,
ostavimo po strani države ,jer one sigurno nisu uređeno po Kuranu.
Zamolio bih vas da navedete kuranski ajet i iznesite mišljenje zašto se taj propis ,zakon ne može primijeniti.
Gore je već neko naveo neke oblasti koje kuranski zakon ne prepoznaje n.p.umjetna oplodnja.
Zamolio bih vas da navedete kuranski ajet i iznesite mišljenje zašto se taj propis ,zakon ne može primijeniti.
Gore je već neko naveo neke oblasti koje kuranski zakon ne prepoznaje n.p.umjetna oplodnja.
-
L u c i f e r
#48 Re: KURAN I DRŽAVA
Oprosti, samo trenutak, jer ovo je vrlo važno pitanje za cijelu diskusiju: a zašto one sigurno nisu uređene po Kuranu?šarf wrote:Hobotnica i Lucifer,
A kad je riječ o neprimjenjivim odredbama, prije svega surove i nehumane tjelesne kazne, jednakost polova itd.
Dodatni je problem što danas postoje oblasti života i nauke koje tada jednostavno nisu niti postojale.
Također, nije bezveze što sve države svijeta konstatno mijenjaju i dopunjavaju svoje zakonodavstvo, shodno društvenim potrebama.
Last edited by L u c i f e r on 20/11/2016 19:06, edited 1 time in total.
-
šarf
#49 Re: KURAN I DRŽAVA
Koje još oblasti života Kuran ne dotiče?Molim iznesite svoja zapažanja.
Zmolio bih isto one koji drugačije misle da kuranskim ajetom pokažu kako tu oblast Kuran objašnjava?
Molim vas,ovdje nas ne interesira mišljenje lokalnog hodže,mi sada razgovaramo.
Zmolio bih isto one koji drugačije misle da kuranskim ajetom pokažu kako tu oblast Kuran objašnjava?
Molim vas,ovdje nas ne interesira mišljenje lokalnog hodže,mi sada razgovaramo.
-
šarf
#50 Re: KURAN I DRŽAVA
Lucifer o tome upravo i govorim.