gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
PlotAra
#26 Re: gume
hahahahaah Sparky svaka cast
-
PlotAra
#27 Re: gume
530i dobre savjete si mi dao
-
PlotAra
#28 Re: gume
hvala svima...sad sam miran ....
Šuti i vozi
Šuti i vozi
-
jefferson
#29 Re: gume
Moraju! Da bi bile klasificirane kao zimske gume, guma mora ima 25% gaznog sloja otvoreno i planinu sa pahuljicom unutar tog simbola.Kako kod nas zakon to gleda fakat me ne interesuje, ja govorim kako se zimske gume klasificiraju.Ne mora biti simbol pahuljice ili planine ukoliko imaju oznaku Mud+Snow da bi bile zimske gume.
Last edited by jefferson on 12/11/2016 17:27, edited 1 time in total.
-
jefferson
#30 Re: gume
Terenske gume ce po snijegu biti gore nego obicne M+S bez pahuljice i planine. Hemijski sastav terenskih guma je previse tvrd za snijeg i led.sparky wrote:Smiješ na svoje auto staviti sta hoćeš. Ne znam kuda planiraš voziti to auto, ali ako ti je vec bitno kako ide po snijegu onda kupi neke prave terenske gume.
-
Teufik
#31 Re: gume
Tako je, bez pahulje nije zimska.
Oznaka pahuljice:
Ova oznaka omogućava kupcima da u velikoj ponudi M+S guma lakše izaberu one koje su namenjene za vožnju u pravim zimskim uslovima. To znači da će vam gume sa oznakom pahuljice obezbediti drastično bolje vozne karakteristike i ponašanje na niskim temperaturama, po bljuzgavici i snegu, od guma koje nose samo M+S oznaku.
Oznaka pahuljice:
Ova oznaka omogućava kupcima da u velikoj ponudi M+S guma lakše izaberu one koje su namenjene za vožnju u pravim zimskim uslovima. To znači da će vam gume sa oznakom pahuljice obezbediti drastično bolje vozne karakteristike i ponašanje na niskim temperaturama, po bljuzgavici i snegu, od guma koje nose samo M+S oznaku.
- sparky
#32 Re: gume
Ok, zanemari zakon. Hoćeš da kažeš da guma na kojoj piše da je za snijeg nije zimska guma?jefferson wrote:Moraju! Da bi bile klasificirane kao zimske gume, guma mora ima 25% gaznog sloja otvoreno i planinu sa pahuljicom unutar tog simbola.Kako kod nas zakon to gleda fakat me ne interesuje, ja govorim kako se zimske gume klasificiraju.Ne mora biti simbol pahuljice ili planine ukoliko imaju oznaku Mud+Snow da bi bile zimske gume.
-
jefferson
#33 Re: gume
Mud+snow gume bez pahuljice nisu "zimske" gume.sparky wrote:Ok, zanemari zakon. Hoćeš da kažeš da guma na kojoj piše da je za snijeg nije zimska guma?jefferson wrote:Moraju! Da bi bile klasificirane kao zimske gume, guma mora ima 25% gaznog sloja otvoreno i planinu sa pahuljicom unutar tog simbola.Kako kod nas zakon to gleda fakat me ne interesuje, ja govorim kako se zimske gume klasificiraju.Ne mora biti simbol pahuljice ili planine ukoliko imaju oznaku Mud+Snow da bi bile zimske gume.
O tome se ovdje diskutuje haman od pocetka Sarajevo-x foruma tamo neke 2004 godine i mislim da smo tu temu prezvakali davno.
Proizvodjaci su samis tvori ovu konfuziju jer su se M+S oznake pocele koristiti na A/T gumama, all season gumama i slicno.
Tamo nekada pocetkom devedesetih je donesen unificiran akt medju proizvodjacima da samo gume koje zadovolje odredjena svojstva i performanse mogu iamti pahuljicu. Medjutim ta svojstva i performanse su tako uredjene da samo prave zimske gume mogu da zadovolje ta svojstva.
M+S je i dalje ostao jer neke cjelogodisnje gume kao i 4x4 gume imaju dobra svojstva na snijegu. Ali su katastrofa na ledu, bljuzgavici i ostalim zimskim uslovima i zato ne mogu nositi pahuljicu. Da bi guma imala pahuljicu mora zadovoljiti odredjene performanse na snijegu, bljuzgavici, ledu itd. Na ledu posebno su lose A/T gume, zato nemaju pahuljicu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#34 Re: gume
Zar nisu gume M+S, ljeto - zima u prevodu, pita nena Hanifa?????

- sparky
#35 Re: gume
Može proizvođač napisati sta hoće. Na tarabama zna svašta biti napisano.jefferson wrote:
Mud+snow gume bez pahuljice nisu "zimske" gume.
O tome se ovdje diskutuje haman od pocetka Sarajevo-x foruma tamo neke 2004 godine i mislim da smo tu temu prezvakali davno.
Proizvodjaci su samis tvori ovu konfuziju jer su se M+S oznake pocele koristiti na A/T gumama, all season gumama i slicno.
Tamo nekada pocetkom devedesetih je donesen unificiran akt medju proizvodjacima da samo gume koje zadovolje odredjena svojstva i performanse mogu iamti pahuljicu. Medjutim ta svojstva i performanse su tako uredjene da samo prave zimske gume mogu da zadovolje ta svojstva.
M+S je i dalje ostao jer neke cjelogodisnje gume kao i 4x4 gume imaju dobra svojstva na snijegu. Ali su katastrofa na ledu, bljuzgavici i ostalim zimskim uslovima i zato ne mogu nositi pahuljicu. Da bi guma imala pahuljicu mora zadovoljiti odredjene performanse na snijegu, bljuzgavici, ledu itd. Na ledu posebno su lose A/T gume, zato nemaju pahuljicu.
To kakva je na ledu ili snijegu nije bitno. Bitno je samo da je to oznaka za zimsku gumu, a ti je stavljaj i dalje pod navodnike. Meni je svejedno, koristim svakako prave zimske ili prave ljetne. Sva priča je počela od toga da je neko rekao da zimska nije, pa se pozvao na zakon, a u zakonu piše nešto drugo. Onda si ti uletio sa objašnjenjima da guma na kojoj je oznaka za snijeg ipak nije zimska, možda je samo majski snijeg napravljena.
To sto ste žvakali 2004 očito nije dobro, pa zvacite opet. U kvalitet guma ili njihove sposobnosti ne ulazim. Govorim samo o oznakama. Svakako je čovjek koji je pokrenuo temu dobio par odgovora koji mu možda mogu koristiti, tako da mislim da je ovo bezveze supljiranje. Ti nećeš mene, a ni ja tebe ubijediti ni u šta, bolje da pređemo na neke druge teme. Lp
- konektovan
#36 Re: gume
Ako ne znate značenje ovih oznaka na gumama, znajte da ni najvećim evropskim prodavcima guma to nije potpuno jasno. Razlog je to što ni u EU ne postoji zakonski propisana definicija zimskih guma.
Ipak, ECE propis br. 30 EU direktive 92/23 i §36 nemačkog Strassenverkehrs-Zulassungs Ordnung (nemački saobraćajni propisi), kažu da bi zimske gume trebalo uvek da nose oznaku M+S (Mud & Snow), M&S ili M.S. To znači, da se sve gume s tim oznakama, uključujući i neke letnje, u Nemačkoj, mogu smatrati odgovarajućim zimskim gumama.
Međutim oznaka M+S ne znači da je guma obavezno zimska, može biti zimska guma ili guma za sve sezone.
M+S gume sa simbolom planina/snežna pahuljica
Fulda EcoControl
Simbol planina/snežna pahuljica potiče iz Kanade odakle se raširila po celom svetu. Ova oznaka je uvedena da bi omogućila nestručnjacima da, kada žele da kupe zimske gume, ne kupe greškom gume za sve sezone. U februru 1999. godine, Udruženje proizvođača guma Kanade i Udruženje proizvođača guma SAD, prihvatile su proceduru za testiranje guma za oštre zimske uslove Američkog društva za testiranje i materijale. Indeks prijanjanja na snegu po ovom standardu je jednak ili veći od 110, u odnosu na referentnu gumu sa indeksom 100.
Dizajn gazećeg sloja, struktura i materijali od kojih su proizvedene gume za oštre zimske uslove obezbeđuju bolje vozne karakteristike u zimskim uslovima. Prema savetu ovog tela, u oblastima gde veći sneg češće pada, trebalo bi montirati ove gume. Označene su sa M+S i simbolom planina/snežna pahuljica. Ova oznaka trenutno je obavezna samo u SAD i Kanadi dok u Evropi to nije regulisano zakonom. Poznati američki testovi guma su pokazali da gume sa ovim simbolom imaju najmanje 10% bolje prijanjanje na snegom prekrivenom putu od guma bez ove oznake.
Većina proizvođača je već prihvatila simbol planina/snežna pahuljica, a očekuje se da uskoro bude na svim zimskim gumama.
Kada kupite gumu sa oznakom M+S i simbolom planina/snežna pahuljica možete biti sigurni da ste kupili zaista zimsku gumu.
Ipak, ECE propis br. 30 EU direktive 92/23 i §36 nemačkog Strassenverkehrs-Zulassungs Ordnung (nemački saobraćajni propisi), kažu da bi zimske gume trebalo uvek da nose oznaku M+S (Mud & Snow), M&S ili M.S. To znači, da se sve gume s tim oznakama, uključujući i neke letnje, u Nemačkoj, mogu smatrati odgovarajućim zimskim gumama.
Međutim oznaka M+S ne znači da je guma obavezno zimska, može biti zimska guma ili guma za sve sezone.
M+S gume sa simbolom planina/snežna pahuljica
Fulda EcoControl
Simbol planina/snežna pahuljica potiče iz Kanade odakle se raširila po celom svetu. Ova oznaka je uvedena da bi omogućila nestručnjacima da, kada žele da kupe zimske gume, ne kupe greškom gume za sve sezone. U februru 1999. godine, Udruženje proizvođača guma Kanade i Udruženje proizvođača guma SAD, prihvatile su proceduru za testiranje guma za oštre zimske uslove Američkog društva za testiranje i materijale. Indeks prijanjanja na snegu po ovom standardu je jednak ili veći od 110, u odnosu na referentnu gumu sa indeksom 100.
Dizajn gazećeg sloja, struktura i materijali od kojih su proizvedene gume za oštre zimske uslove obezbeđuju bolje vozne karakteristike u zimskim uslovima. Prema savetu ovog tela, u oblastima gde veći sneg češće pada, trebalo bi montirati ove gume. Označene su sa M+S i simbolom planina/snežna pahuljica. Ova oznaka trenutno je obavezna samo u SAD i Kanadi dok u Evropi to nije regulisano zakonom. Poznati američki testovi guma su pokazali da gume sa ovim simbolom imaju najmanje 10% bolje prijanjanje na snegom prekrivenom putu od guma bez ove oznake.
Većina proizvođača je već prihvatila simbol planina/snežna pahuljica, a očekuje se da uskoro bude na svim zimskim gumama.
Kada kupite gumu sa oznakom M+S i simbolom planina/snežna pahuljica možete biti sigurni da ste kupili zaista zimsku gumu.
- drndalo
#37 Re: gume
Nije istina da bi imao kasko problema ako bi ti na autu bila guma 205 umjesto 215...
Uza guma je zimi uvijek bolja od sire... Za stvari koje su zimi bitne...
- konektovan
#38 Re: gume
drndalo wrote:Nije istina da bi imao kasko problema ako bi ti na autu bila guma 205 umjesto 215...
Ovdje kod nas mozda i ne bi imao, al' u uredjenoj zemlji bi se sve gledalo.
- insomnia78
#39 Re: gume
Zavisi
Nije to bas tako ni uredjeno koliko se misli
Nije to bas tako ni uredjeno koliko se misli
-
jefferson
#41 Re: gume
Govoris o oznakama? M+S guma po evropskom udruzenju prozivodjaca guma (ETRMA) te americkom (RMA) bez pahuljice nije zimska guma! SAMO gume sa pahuljicom se smatraju takvima. Vrlo jednostavno.sparky wrote:Može proizvođač napisati sta hoće. Na tarabama zna svašta biti napisano.jefferson wrote:
Mud+snow gume bez pahuljice nisu "zimske" gume.
To kakva je na ledu ili snijegu nije bitno. Bitno je samo da je to oznaka za zimsku gumu, a ti je stavljaj i dalje pod navodnike. Meni je svejedno, koristim svakako prave zimske ili prave ljetne. Sva priča je počela od toga da je neko rekao da zimska nije, pa se pozvao na zakon, a u zakonu piše nešto drugo. Onda si ti uletio sa objašnjenjima da guma na kojoj je oznaka za snijeg ipak nije zimska, možda je samo majski snijeg napravljena.
To sto ste žvakali 2004 očito nije dobro, pa zvacite opet. U kvalitet guma ili njihove sposobnosti ne ulazim. Govorim samo o oznakama. Svakako je čovjek koji je pokrenuo temu dobio par odgovora koji mu možda mogu koristiti, tako da mislim da je ovo bezveze supljiranje. Ti nećeš mene, a ni ja tebe ubijediti ni u šta, bolje da pređemo na neke druge teme. Lp
E sad kako se to u Bosni, najvecem proizvodjacu guma na svijetu cije kompanije stalno postavljaju nove standarde u kvaliteti guma, se prevodi, objasnjava, smatra itd. je vec sad drugi par rukava.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#42 Re: gume
Sto ne mogu ovih kompleksaskih doskocica 
-
jefferson
#43 Re: gume
Sto ja ne mogu filozofiranja o necemu sto je vrlo jasno._BataZiv_0809 wrote:Sto ne mogu ovih kompleksaskih doskocica
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#44 Re: gume
A i sam to radis. Pricas sa ljudima sa neke visine maltene ko da su urodjenici koji ne znaju za bolje od fijakera.jefferson wrote:Sto ja ne mogu filozofiranja o necemu sto je vrlo jasno._BataZiv_0809 wrote:Sto ne mogu ovih kompleksaskih doskocica
-
jefferson
#45 Re: gume
Haj ne rise svega ti. Vazda moras biti svakom loncu poklopac._BataZiv_0809 wrote:A i sam to radis. Pricas sa ljudima sa neke visine maltene ko da su urodjenici koji ne znaju za bolje od fijakera.jefferson wrote:Sto ja ne mogu filozofiranja o necemu sto je vrlo jasno._BataZiv_0809 wrote:Sto ne mogu ovih kompleksaskih doskocica
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#46 Re: gume
Spusti se ba malo na zemlju.jefferson wrote: Haj ne rise svega ti. Vazda moras biti svakom loncu poklopac.
-
PlotAra
#47 Re: gume
"Drndalo" dobro si mi odgovorio na moje prvo pitanja koje sam postavio ovdje...objasni svima nama zasto je bolja uža guma za snijeg nego sira...i dali smijem staviti uzu na svog Dustera ....Necu ici na Himalaje al idem haman svaki dan roditeljima na vrh Dobrosevica i plus do kuce jos 200 m makadama...pa kad na sve to padne snijeg da vidite ludila....sa obicnim autom nisam mogao sa zimskim gumama al sa Dusterom palim 4x4 i nema problema po snijegu i prepreke...mjestani ociste put traktor vuce od drveta grtalicu al nikad do betona se ne ocisti....same gume M+S bez pahuljice ne mogu jer sam probao ni sa 4x4..a vjerujte najlosije zimske gume sa pahuljicom kao od sale doduse sa 4x4 ...izgleda da prave zimske gume sa pahuljicom cak i one najlosije su bolje od najboljih marki guma bez pahuljice....
a moje pitanje je bilo dali smijem staviti za broj dva uze gume zimske...a pitanje vezano -hoce li mi sta stetiti ,hoce li sta smetati ,hoce li sta otpast ,hoce li sta ribati,,kociti kako treba itd
a moje pitanje je bilo dali smijem staviti za broj dva uze gume zimske...a pitanje vezano -hoce li mi sta stetiti ,hoce li sta smetati ,hoce li sta otpast ,hoce li sta ribati,,kociti kako treba itd
-
PlotAra
#48 Re: gume
a procitao sam i da kasko gleda na to dali su ti gume na autu koje je preporucio marka auta
- drndalo
#49 Re: gume
Na putu sam, pa cu kratko. Radi se o specificnom pritisku, sto je manja povrsina na kojoj lezi ista tezina, to je spacificni pritisak po jedinici povrsine veci. Veci pritisak = bolji kontakt, tj. teze proklizavanje = vise kontrole nad vozilom...
Ako stavis po svemu osim po cijeni skoro istu gumu, 205/55R16 umjesto 215/60R16, ne postoji nijedan vjestak koji ce utvrditi da se tu radi o odstupanjima bitnim za performanse gume/auta...
Ako stavis po svemu osim po cijeni skoro istu gumu, 205/55R16 umjesto 215/60R16, ne postoji nijedan vjestak koji ce utvrditi da se tu radi o odstupanjima bitnim za performanse gume/auta...
-
530i
#50 Re: gume
Tačno je ovo što @drndalo piše, ali promjene samo jedne dimenzije (umjesto 215-65 da staviš 205-70) neće donijeti toliku razliku. Ako već imaš problema gledaj gume koje su najbolje na snijegu ili jednostavno staviš lance. A vjerujem da je ti je dimenzija guma koja je uža a viša toliko skuplja da se takav eksperiment ne isplati.