Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Rasprave o vjerskim temama.
Connaisseur Karlin

#26 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by Connaisseur Karlin »

Black swan wrote:preširoka pitanja postavljaš za običnog laika

dao sam vam osnove
Nisi mi dao odogovor na pitanje: Kako Crkva skida svoje grijehe :D

Mene odvijek "impresionira" cinjenica da vjernici oprastaju grijehe svojim religjskim institucijama :D
harač

#27 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by harač »

Nije jasno o koja četiri zida ovaj priča u državi gdje - nakon komunizma - javne institucije imaju slave, a učionice slike svetaca, ulice i javne institucije nose imena vjerskih službenika, zamjenik gradonačelnika javno uči dovu za žičaru, načelnica visokog u prvom obraćanju javnosti poslije izbora publiku pozdravlja selamom, a isto se otme i drugima u javnim institucijama, gdje su vozila javnog prijevoza obljepljena vjerskim porukama/poukama, gdje su iste poruke ponekad i na jambo plakatima uz cestu, gdje postoji sveopća karnevalizacija vjere, gdje je "Moj Ummete" tek bio jedan od pojavnih oblika etc.

Ukoliko je sve prethodno slika društva gdje je vjera među četiri zida, šta li tek dotični zaista priželjkuje?
nasa

#28 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by nasa »

Niko nista vise ne cuva u ta 4 zida pa ne znam ni zasto bi cuvali vjeru.
harač

#29 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by harač »

tačno, ali u ovakvom društvu kukati na odsustvo vjerske slobode materijal je za viceve o glupim Bošnjacima
Connaisseur Karlin

#30 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

nasa wrote:Niko nista vise ne cuva u ta 4 zida pa ne znam ni zasto bi cuvali vjeru.
pa ne utice sve jednako van 4 zida :)
nasa

#31 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by nasa »

Connaisseur Karlin wrote:
nasa wrote:Niko nista vise ne cuva u ta 4 zida pa ne znam ni zasto bi cuvali vjeru.
Svakako da ne utice ali ko ce odluciti kakav i koliko nesto ima utjecaja. To je generalno prica iz koje se nece izaci s nekim novim zakljuckom jer radi se o licnom dozivljaju nekih pitanja.
LIcno mislim da je to stvar osobne kulture, a onda i kulture odredjenog drustva, kako i na koji nacin ce postovati razlicitosti. Tu se ne radi uopce toliko o stetnosti, koristi, dokazima itd.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#32 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by Truba »

dao sam vam osnove

Mene odvijek "impresionira" cinjenica da vjernici oprastaju grijehe svojim religjskim institucijama :D
crkva je zajednica vjernika
katolicka crkva tj svecenici se medju sobom ispovijedaju
zna se sta se moze oprostiti...a za sta trebaju posebne okolnosti
Connaisseur Karlin

#33 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

nasa wrote:
Svakako da ne utice ali ko ce odluciti kakav i koliko nesto ima utjecaja. To je generalno prica iz koje se nece izaci s nekim novim zakljuckom jer radi se o licnom dozivljaju nekih pitanja.
LIcno mislim da je to stvar osobne kulture, a onda i kulture odredjenog drustva, kako i na koji nacin ce postovati razlicitosti. Tu se ne radi uopce toliko o stetnosti, koristi, dokazima itd.
Kultura drustva se obblikuje drustvno-politickim potezima drzava,a naravno da je relgije pristune u svim drustvima,ali se njihov utivaj moze preusmjeriti za dobrobit gradjana. :)
Connaisseur Karlin

#34 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Black swan wrote:

dao sam vam osnove

crkva je zajednica vjernika
katolicka crkva tj svecenici se medju sobom ispovijedaju
zna se sta se moze oprostiti...a za sta trebaju posebne okolnosti
Ispovijedanje zaista nema efekat na cisceneje grijeha,to vidimo tokom istorije drustava,a Crkva jeste ugorzila mnoge i oduzela mnogim zivote :) Uosltamom,postoje interni fizicki sukbi i zlocini unutar Crkve. :)
Truba

#35 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by Truba »

njje crkva nego dio klera i vjernikka
zlocin je individualan

najvise su pobili crveni i crni
cca pola milijarde

te razne bolesti
nasa

#36 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by nasa »

pa slazem se da kulturu tolerantnosti odredjenog drustva uglavnom oblikuju drzavno-politicki interesi odnosno usmjeravanje, samim tim jedna te ista stvar moze biti prikazana, a potom i percipirana kao korisna ili stetna.
Connaisseur Karlin

#37 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Black swan wrote:njje crkva nego dio klera i vjernikka
zlocin je individualan

najvise su pobili crveni i crni
cca pola milijarde

te razne bolesti
aha,ubistva u Vatikanu su individulanog karaktera :D :lol:

ne postoji individulana zlocin,narovito ako se desi u ime klera,Crkve ,a koji ima uticaj na drustvena dogadjanja :)
Connaisseur Karlin

#38 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

nasa wrote:pa slazem se da kulturu tolerantnosti odredjenog drustva uglavnom oblikuju drzavno-politicki interesi odnosno usmjeravanje, samim tim jedna te ista stvar moze biti prikazana, a potom i percipirana kao korisna ili stetna.
yup :-D
Truba

#39 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by Truba »

Sedam tjelesnih djela milosrđa

http://www.zupa.pregrada.hr/obrasci.php#12

1. Gladna nahraniti.

2. Žedna napojiti.

3. Siromaha odjenuti.

4. Putnika primiti.

5. Bolesnika i utamničenika pohoditi.

6. Roba otkupiti.

7. Mrtva pokapati.
Connaisseur Karlin

#40 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Black swan wrote:Sedam tjelesnih djela milosrđa

http://www.zupa.pregrada.hr/obrasci.php#12

1. Gladna nahraniti.

2. Žedna napojiti.

3. Siromaha odjenuti.

4. Putnika primiti.

5. Bolesnika i utamničenika pohoditi.

6. Roba otkupiti.

7. Mrtva pokapati.
Posjeta osobma u zatvoru je sa ciljem oprastanja,ciesnje grijeha, vracanj ereligji , i slicno,tj. kad su ljudi u zatvoru,pocnu uz pomoc posjeta katolickih sluzbenih lica razmislajti i uciti o vlastiotj relgiji , a treba podvuci psihicko stanje zatvorenka,koji se vecinom relgijski osvijeste jer nemaju, gnerlno recno,mnogo izbora. :D
arzuhal

#41 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by arzuhal »

harač wrote:Nije jasno o koja četiri zida ovaj priča u državi gdje - nakon komunizma - javne institucije imaju slave, a učionice slike svetaca, ulice i javne institucije nose imena vjerskih službenika, zamjenik gradonačelnika javno uči dovu za žičaru, načelnica visokog u prvom obraćanju javnosti poslije izbora publiku pozdravlja selamom, a isto se otme i drugima u javnim institucijama, gdje su vozila javnog prijevoza obljepljena vjerskim porukama/poukama, gdje su iste poruke ponekad i na jambo plakatima uz cestu, gdje postoji sveopća karnevalizacija vjere, gdje je "Moj Ummete" tek bio jedan od pojavnih oblika etc.

Ukoliko je sve prethodno slika društva gdje je vjera među četiri zida, šta li tek dotični zaista priželjkuje?
...a Džeko uči fatihu i Milan Đurić se prekrsti kada utrčava na teren (eno, i sinoć...). Umjesto da to rade u četiri zida svojih svlačionica. Pa dokad?
harač

#42 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by harač »

arzuhal wrote:
harač wrote:Nije jasno o koja četiri zida ovaj priča u državi gdje - nakon komunizma - javne institucije imaju slave, a učionice slike svetaca, ulice i javne institucije nose imena vjerskih službenika, zamjenik gradonačelnika javno uči dovu za žičaru, načelnica visokog u prvom obraćanju javnosti poslije izbora publiku pozdravlja selamom, a isto se otme i drugima u javnim institucijama, gdje su vozila javnog prijevoza obljepljena vjerskim porukama/poukama, gdje su iste poruke ponekad i na jambo plakatima uz cestu, gdje postoji sveopća karnevalizacija vjere, gdje je "Moj Ummete" tek bio jedan od pojavnih oblika etc.

...a Džeko uči fatihu i Milan Đurić se prekrsti kada utrčava na teren (eno, i sinoć...). Umjesto da to rade u četiri zida svojih svlačionica. Pa dokad?
sad bi trebalo o tome da se javni razum ne proteze na zabavljace i estradu, vec zvanicnike i institucije... uvijek je zanimljivo, "iz vana", posmatrati kako isti ti bosnjaci kukaju po nekakvim konjevic poljima, a bakiri se zale sto se "drzavni" praznik entiteta klerikalizirao i sl. :-) ko o cemu, kurva o postenju
Sanjarko

#43 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by Sanjarko »

Connaisseur Karlin wrote: haa :D postoji masa katolicikih misionara sirom svijeta , a u BiH misionarenje nije vise ni potrebno :D

znam sto je mislordje i godine milosrdja, ali se pitam ko ce ocitsiti grijehe Crkve :) Crkva nije bezgresna :D
Ne misionare niko od njih. :-)

:kiss:

Nekad se ne slazemo a nekad se slazemo.

:kiss:
Sanjarko

#44 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by Sanjarko »

Pa posredstvom.
Posrednici Boziji, kaj ne.
arzuhal

#45 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by arzuhal »

harač wrote:
arzuhal wrote:

sad bi trebalo o tome da se javni razum ne proteze na zabavljace i estradu, vec zvanicnike i institucije... uvijek je zanimljivo, "iz vana", posmatrati kako isti ti bosnjaci kukaju po nekakvim konjevic poljima, a bakiri se zale sto se "drzavni" praznik entiteta klerikalizirao i sl. :-) ko o cemu, kurva o postenju
Svojim komentarom sam htio da samo malo i neobavezno podvučem kupusaru od posta u kojem (ti, doduše, namjerno) ne praviš razliku (ali nisi jedini, većina to radi, svako iz svojih razloga ili ograničenja...) između državne (1), društvene (2) i privatne (3) sfere/zbilje nego to sve trpaš u nekakv ćušpajz...

A možda raja i ne zna ili ne konta razliku između (1) ustavnopravnog i zakonskog okvira države i svih njoj pripadajućih sadržaja, potom onog što pripada društvu i njegovom (2) javnom diskursu i slobodnom tržištu ideja, mišljenja i stavova te njemu pripadajućim prostorom za reklamu, susrete, razmjenu i sukobe različitosti,
te (3) intimnog prostora pojedinca koji je daleko više ili daleko manje od "4 zida"...
Truba

#46 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by Truba »

Vizionar 1985 wrote:

Pa posredstvom.
Posrednici Boziji, kaj ne.
ispovijedaju jedni druge

inače sve što se kaže za crkvu samo metnite gej
pa ćete vidjeti reakcije :mrgreen: Geju je mjesto između 4 zida :oops:

inače najbolje je gejcrkva :D onda te niko neće smjeti vrijeđati :D
Sanjarko

#47 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by Sanjarko »

Black swan wrote:
ispovijedaju jedni druge

Pa iskreno i jest, za gej.
Po meni ne kultura se hvatat, zvaljit itd. napolju, u javnosti.
Sto bi Merikanci rekli you two get a room.
harač

#48 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by harač »

arzuhal wrote: Svojim komentarom sam htio da samo malo i neobavezno podvučem kupusaru od posta u kojem (ti, doduše, namjerno) ne praviš razliku (ali nisi jedini, većina to radi, svako iz svojih razloga ili ograničenja...) između državne (1), društvene (2) i privatne (3) sfere/zbilje nego to sve trpaš u nekakv ćušpajz...

A možda raja i ne zna ili ne konta razliku između (1) ustavnopravnog i zakonskog okvira države i svih njoj pripadajućih sadržaja, potom onog što pripada društvu i njegovom (2) javnom diskursu i slobodnom tržištu ideja, mišljenja i stavova te njemu pripadajućim prostorom za reklamu, susrete, razmjenu i sukobe različitosti,
te (3) intimnog prostora pojedinca koji je daleko više ili daleko manje od "4 zida"...
fulas, kao obicno. prvi post se nije ticao izrazavanja vjere u podrucju koje bi bilo unutar opsega javnog razuma (u razumijevanju kako kanta, tako i rawlesa), vec opcenito. odgovor se ticao upravo toga ("ovaj" i "doticni" iz navedenog odgovora ukazuje da post nije predstavljao izrazavanje apstraktnog suda koji bi zahtijevao nijansiranje), uz ukazivanje na licemjerstvo koje je inherentno svakom takvom klerikalnom diskursu sa 23%. nista od navedenog ne ukazuje na moj stav o ovom pitanju. (za one koji razumiju sta to podrazumijeva, sklon sam liberterijanskom razumijevanju slobode).
harač

#49 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by harač »

Vizionar 1985 wrote:
Black swan wrote:
ispovijedaju jedni druge

Pa iskreno i jest, za gej.
Po meni ne kultura se hvatat, zvaljit itd. napolju, u javnosti.
Sto bi Merikanci rekli you two get a room.
talibanizacija drustva ne razlikuje musko-zensko i LGBTIQXZY&$ zvaljenje. to valjda razumijes
arzuhal

#50 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?

Post by arzuhal »

harač wrote:
arzuhal wrote: Svojim komentarom sam htio da samo malo i neobavezno podvučem kupusaru od posta u kojem (ti, doduše, namjerno) ne praviš razliku (ali nisi jedini, većina to radi, svako iz svojih razloga ili ograničenja...) između državne (1), društvene (2) i privatne (3) sfere/zbilje nego to sve trpaš u nekakv ćušpajz...

fulas, kao obicno. prvi post se nije ticao izrazavanja vjere u podrucju koje bi bilo unutar opsega javnog razuma (u razumijevanju kako kanta, tako i rawlesa), vec opcenito. odgovor se ticao upravo toga ("ovaj" i "doticni" iz navedenog odgovora ukazuje da post nije predstavljao izrazavanje apstraktnog suda koji bi zahtijevao nijansiranje), uz ukazivanje na licemjerstvo koje je inherentno svakom takvom klerikalnom diskursu sa 23%. nista od navedenog ne ukazuje na moj stav o ovom pitanju. (za one koji razumiju sta to podrazumijeva, sklon sam liberterijanskom razumijevanju slobode).
haj se zakuni...
Post Reply