U svim našim teškim temama, tražimo "instant" krivca. Na temi SREBRENICA sam se naslušao toliko optužbi na račun Srebreničana da mi je više puta bilo muka što sam je uopće otvarao. Da ima propusta SDA, nema sumnje. Kakva je situacija sa Zvornikom, iskreno ne znam. Da krkanluka i krkanske politike ima, ne samo kod nas, već i u svijetu pokazuju netom održani izbori u Americi. Prvo što je zeznulo ove izbore u Srebrenici je Zakon o prebivalištu koji su 2013. izglasali SNSD, SDP i HDZ. Zbog njega Srebreničani iz Federacije nisu mogli glasati u Srebrenici. Drugo je slaba priprema probosanskih stranaka sa SDA-om na čelu. Treće je slaba izlaznost Srebreničana iz dijaspore.nemampojma0 wrote:Poštujem druga PM72 i neke njegove stavove vezane za ovu temu, ali ne valja mu sto generalizuje.
Pitanje Podrinja je pitanje BiH, koliko te ima na Drini toliko te ima u BiH..onakvoj BiH kakvu većina nas želi, ali u BiH kakvu zamišlja SDA, Podrinje je višak. Da bi se od Podrinja odustalo u našim glavama i da prihvatimo podjelu, potrebno je uništiti srce Podrinja, a to je Zvornik. Zvornik je istočna kapija Bosne, motor Podrinja. Odatle je sva negativna politika spram Zvornika od 92., pa do danas.
U RATU, slobodnim dijelovima u Podrinju ( Kamenica, K.Polje, Cerska i Srebrenica), niko ne upućuje pomoć, iako se brane skoro godinu dana. Pušta ih se da padnu. Podrinjske borce se cijeli rat odvaja od Podrinja, tako da Sapnu i Teočak brane sami i nema akcija prema Podrinju. Jednu od najvećih brigada u Armiji RBIH, 1. Podrinjsku drže u Kladnju, podrinjski borci se šalju na Brčko, Olovo, Vareš, Gradačac, Sarajevo, S.Most..., a nikad prema Drini.
NAKON RATA, projekat raseljavanja Podrinjaca iz TK u Sarajevo, kako se ne bi vraćali, a kasnije je dobar dio njih morao u inostranstvo. Projekat vodio ministar iz SDA. Pa, tako masa ljudi iz Srebrenice i Bratunca bi preseljena dalje od Drine. Medjutim, Zvorničani pokvariše planove i vratiše se masovno, preko 20 000 ljudi. Tad kreće uništavanje Zvornika. Od negativne selekcije kadrova, do minorne pomoći za održivi povratak.
Nijedan funkcioner iz Podrinja nije iz Zvornika, ono što je bilo kadrova posmjenjivano je, nametnuti su nepismeni ljudi. To najbolje ilustruje podatak da rukovodstvo SDA u Zvorniku čine metalostrugar, trgovac, autoelektričar i prijeratni portir u robnoj kući, dok je preko 30 visokoobrazovanih ljudi gurnuto u zapećak.
Nema ozbiljnih ulaganja u Zvornik, kad se pita zašto se u Zvorniku nije pokrenula proizvodnja za Prevent, Alma Ras i sl., poput one u Srebrenici, ubjedjuju ljude da trebaju da žive od bolesnih krava, kokošinjaca i uzgajanja krastavaca.
Svi drugi oblici organizovanja i političkog djelovanja su najveća meta SDA, oni sasvim dobro mogu sa srpskim strankama, ali sve druge u kojima su Bosnjaci su njihovi najveći neprijatelji. Narod bijedno živi, a oni to zloupotrebljavaju..nema krova, nema kupatila, nema ni krastavaca, ako nisi SDA, a o zapošljavanju da ne govorimo. Sve to mogu, jer ministarstvo za povratak je SDA. A to ministarstvo ulaže 5 miliona u Kalesiju "za zaposljavanje povratnika", u Zvorniku naprave dva mosta do privatnog restorana i kažu evo ulažemo. Da se opravda "zapošljavanje povratnika" u Kalesiji, odvede se par mladića da rade kao varioci, iako su fakultetski obrazovani, pa dok se prekvalifikuju istekne obavezni rok za njihovo zadržavanje na radnom mjestu i hajd kući. A pošto rade u Kalesiji, polako se i presele ili prijave prebivalište tu i gube pravo glasa u Podrinju.
Toliko nepravde prema ljudima koji žele cijelovitu BiH, koji su se vratili u svoje gradove i sela na Drini, ne može se objasniti ničim drugim nego namjernim otežavanjem života kako bi se ponovo raselili. I ovo je samo djelić onoga što se radi ovim ljudima.
Tako druže PM72, nemoj da optužuješ ljude zašto nema novog povratka, kad i one koje su se vratili tjeraju. Nije do Podrinjaca, nego do sistema. Istina, oni su probrali prodane duše iz Podrinja koje odradjuju ovaj prljavi posao za svoju Centralu.
Dok budemo u našim glavama stvari posmatrali parcijalno i dijelili rejone..slaba fajda.
Mislim da nam fali generalna strategija. I meni ide na živce što Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica krpi različite zakrpe po Federaciji. Ako tu postoji višak novca, zašto ga ne premjeste u druga ministarstva. I fali nam i snažnija motivacija. Zašto je Srbin još uvijek odlučniji da sruši BiH nego Bošnjak da je izgradi?
Meni su izbori u Srebrenici dokaz da još uvijek nismo nacija. Nacija sebi ne bi dopustila da joj načelnik iz naroda koji je pobio 8372 pripadnika njenog naroda čuva njihove mezareve. Nacija bi to spriječila dozvoljenim, a možda i nedozvoljenim sredstvima.