Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Streptokok

#26 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by Streptokok »

Dr.medicine wrote:Kome sjevne jeep od 100 000?
Ja znam kako sam i koliko dugo svoje auto od 15 milja otplacivao,razlog???? živio od plate i bio u kreditu.
Valjda sam tako odgojen, da živim pošteno od svoje plate! A svi znamo za onu: " Seljak bi i mater svoju prodao" a takvih je puno zdravstvo .....

Kad mi kažete imate dežure. Pa Vi ne možete docekati 16h, da pobjegnete s posla, a zamislite kako je biti na poslu 24h. Volio bi baš ove što pricaju: imate dežure, da ih stavim npr. u KUM 24h. I onda opet nakon dva dana i tako stalno.

To ima itekakav odraz na zdravlje covjeka, metabolizam, hormonalnu harmoniju itd, itd, itd.
i bezbeli kocko
Dr.medicine wrote:Osnovna plata ljekara specijaliste je 1400 maraka.I to je to. naravno da ako ima dežure da ce nagurati na 2000. ali 100% njih ne bi radilo te dežure da ne moraju. O ovim seljacima s pocetka price necu da komentarisem
eto te ko policija. i oni kad obračunaju osnovnu platu čovjek bi se rasplakao nad njihovom sudbinom, a u stvarnosti plata dva puta veća.
Dr.medicine wrote:Da li znate da u telecomu, elektroprivredi imaju on call dežurni majstori ako se nešto pokvari????????? ne, ne znate. ako nazovete u ponoc i kažete da vam ne radi telefon, niko vam nece doci u ponoc napraviti to, a uredno dobiva novac za pripravnost i spava kuci. a doktor, koji je pripravan, a vas spuca infarkt, "leti" po kiši, snijegu, suncu da Vam uradi kateterizaciju i stentira.
u zemlji dembeliji, i tim zemljama gdje ste se ispalili, al u bosni nište baš tako okretni.
Dr.medicine wrote:I da li je ralno da takav specijalac ima oko 1500 maraka koji riješava zacepljene krvnog suda srca u roku sat vremena, i da teta koja ovjerava knjižice u zavodu ima 1300?????
iznesi čitavu cifru koju naplati pa ćemo diskutovati. no u principu se slažem da su vam plate mizerne, ali ne toliko koliko vi tvrdite.
Dr.medicine wrote:Primjera radi ako vam se na vrijeme ne "propuše" taj krvni sud, imate ostecenje misica srca, smanjenje negove snage, funkcije, itd itd. bolovanje mjesecima, fojnicu kao rehabilitaciju, i ostatak života prilagođen lošoj fizickoj aktivnosti. Ovako doca iz posteljine doleti, "propuše" tu arteriju i vi nakon 24 ko novi. Nema bolovanja, nema umanjene plate, nema lijekova, nema ovog ostalog. To je ogroman doprinos zajednici, nije samo spašavanje života (možda jedinog financijera neka porodice) već i smanjenje bolovanja, invalida rada.........
kažem možda ali u dembeliji, ili eventualno u bosni ako je u pitanju kakav političar ili bogataš. za obični narod NIKAD.
Dr.medicine wrote:I uglavnom kukaju ovi što su na birou i ništa ne izdvajaju za zdravstvo, ili oni koji kažu meni se izdvaja za zdravstvo, a u kuci imaju troje koji nigdje ne rade i osigurani su preko njega.
ima nas dvoje i oboje izdvajamo. doktoru nisam otišao ima barem 5g i kukam. čak šta više ogorčen sam. gdje god sam išao mito je bilo neizostavno.
Dr.medicine wrote:Otišao sam malo uširinu, al cisto da objasnim neke stvari koje slijepe osobe ne vide.
nismo ni mi baš tako blesavi pa da ne vidimo.
Dr.medicine wrote:Doci ce vrijeme, kad kapitalizam uđe u zdravstvo. A onda će svi ovi koji kukaju na državno zdravstvo, gledaju s nostalgijom na isto, jer nece imati love da plate pregled grla od 100 markica.
taj kaptalizam će doći i u druge struke, pa ti nećeš imati para da platiš advokata ili bilo kakvu drugu uslugu. lako je cijene nabiti do nebesa.
Dr.medicine wrote:Zato kolega završi fax, i odmah noga.
sa ovim se slažem.
Zoya

#27 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by Zoya »

Ja mislila ti završio fakultet :-) Za šest godina se svašta može desiti u kakvom nesigurnom svijetu živimo. Moj ti je prijedlog da dolje ostaneš. Šta će ti inostranstvo kad se fino ušteliš u svojoj zemlji.
Gdje god da u inostranstvo odeš moraš tečno pričati jezik da bi se približio pacijentu. 6 fakultet plus 3-5 godina učenje jezika, plus dok se snadješ..... Sjedi tu gdje jesi i uživaj.
UterivacDugoga

#28 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by UterivacDugoga »

stakasa wrote:
uglavnomja wrote:dobro si uranio sa temom ... :-) jos nisi ni skolicu zavrsio ...

ali cijenim planove :thumbup:

u norveskoj se priznaje diploma, ne trebas nista "dopolagati" na strucnom planu, ali zato dok naucis jezik i polozis sve testove jezika :roll: uzme ti 3-5 godina zivota u norveskoj, cak i ako imas predznanje (u beogradu postoje kursevi norveskog za medicinsko osoblje, dolaze u velikom broju, ali i oni se napate dok dobiju licencu)

(nije eu, ali isti par opanaka)
Sposoban covjek moze jezik savladat za tri cetri mjeseca. 3-5 godina oni izrazito glupi
Sto ne mogu ovih kora na erende. Cuj da savlada jezik za 3-4 mjeseca :lol: :lol:

Pa da dobije posao u jednom Norveskom univerzitetu,treba mu 3-4 mjeseca da nauci da hoda kroz njega,a kamoli da savlada jezik i njihovih desetine dijalekata.

Ovo ti pise neko ko radi pri medicini,u univerzitetu u Oslu. Tako da ne lupaj gluposti.

A ovome momku svakako planovi su za pohvaliti.Ali jarane treba zavrsiti.
Nuken

#29 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by Nuken »

Joj jarane al` ste svi gnjevni na bh. medicinare. Pustio bih vas samo da odradite smjenu u nekom manjem mjestu (nemaš velik izbor opreme, nema puno drugih doktora pri ruci) na odjelu Hitne pomoći od 31.12 u podne do 1.1 u podne. Pa da vidim šta će se pričati nakon nekoliko ispiranja želudca, amputacijske ozlijede, trovanja hranom, oštećenja oka/uha nakon upotrebe pirotehnike, pa hajde konstatuj smrt u neko selo Bogu iza nogu i svih ostalih blagodati rada na Hitnoj. Pobjegla bi većina nakon sat vremena iz stanice
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by Truba »

zato nismo
željeli biti doktori...

a to što je neko želio
znao je u što se petlja :D i nek ne nabija na nos
Nuken

#31 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by Nuken »

Black swan wrote:zato nismo
željeli biti doktori...

a to što je neko želio
znao je u što se petlja :D i nek ne nabija na nos
Što ne znači da u nas narod mora nogom otvarati vrata ordinacije i s vrata očekivati dijagnozu, zvati i posjećivati Hitnu pomoć za probleme koji nisu vezani za rad HMP, tražiti da im se prepišu određeni lijekovi jer su "oni čuli od N.N osobe da to pomaže i neće ništa drugo", zahtijevaju hospitalizaciju a nisu takva stanja, odbijaju određene terapije jer "ne znaš ti to", milion puta sam čuo i ponižavanje mladih doktora a posebice doktorica "dajte mi pravog doktora, ti si tehničar/sestra"... Medicinari koji su vani rade, rade u mnogo bolji uslovima. Naš zdravstveni sistem je najgori u Evropi, a nisu za to krivi medicinski radnici. Mi u 2017. još uvijek ovjeravamo knjžice!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#32 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by Truba »

sve ja to znam
i na vašoj sam strani

i vi ste to znali
Nuken

#33 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by Nuken »

Black swan wrote:sve ja to znam
i na vašoj sam strani

i vi ste to znali
A isto tako ne treba ni preskočiti ovu stoku medicinsku koja koja ništa ne radi a i ono što uradi, naplati dodatno....Takvima treba samo uzeti dozvolu za rad. Ništa zatvor

Student sam medicine, imam ja još pure za jesti da bih bio dr.,ne znaš nikad šta će biti pa ni hoćeš li ovo završiti...ali ću se truditi da poboljšam situaciju u BiH...Fakat mi se ne uči njemački,a još manje arapski ili norveški. Uvijek se situacija može popraviti i učiniti boljom :thumbup:
Dr.medicine

#34 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by Dr.medicine »

Dragi kolega kako to misliš popraviti situaciju u BiH?
Evo kad procitam ove komentare osobe da se osnovna plata udupla jednostavno se zapitam ima li ta osoba zdrav razum. A predpostavka je da se radi o nekoj streptokoki koja se dobro uhljebila.
Meni nije problem objaviti platnu listu koju sam imao dok sam radio u Sarajevu, a također ni ovu što je sada imam.

Za arabiju ti jedino treba engleski. I vjeruj ponude same stižu. Na kongresima upoznaješ more kolega, razmjenjuješ iskustva i dobijaš ponude za prelazak. Ja sam lično osoba koja se na jednom mjestu ne može duže od 4 godine zadržati, tako da već gledam novi izazov. Kad pređeš BH granicu ne gledaš više tu platu, jer svaka koju dobiješ je desetorostruko puta veća od te crkavice u Bosni (izuzimam Njemačku).
Za istok ti je potrebno 3-5g poslije sticaja diplome (dr.med ili specijalac) + postdiplomski studij. Imaju malo veće kriterijume. Mogu ti i kopirati posljednji mail ponude za Kuwait. Ko voli vrucinu, tu malo veću konzervativu, ponuda je Bingo.

Neki dan, preko Vibera pricam s kolegicom koja kaže: Jedna veca bolnica u Bosni organizuje kurs Njemačkog za svoje radnike :lol: A apsur je još veci sto svi, apsulutno svi do 45 godina idu na kurs. Rezultat, ovi mlađi će u Njemačku, ovi stariji u penziju.

Postavlja neko pitanje kako male plate a vozaju se jeepovi. Znamo svi kako, ali realno i zasluženo. Lično shvatam i ljekara koji uzima i pacijenta koji negoduje. Veliki broj edukacija ljekar sam sebi plati, isti sam bio, vani ti sve to bude obezbjeđeno. I naravno on plati da bude najbolji ili bolji, dođe pacijent i isključivo traži njega da ga liječi, a ima jos desetak drugih. Eh želje su se uvijek placale.

Pita li se neko kako ovi što su na birou vozaju BMW,Audi????, ne znaju sastaviti prostoproširenu rečenicu?

Volio bih vidjeti situaciju Američkog zdr.sistema u Bosni. Pa da Vam doktor kaže: bolujete od karcinoma na mozgu, operacija kosta 50 000 eura, vaše osiguranje pokriva 5000. Ostalo uplatite ili se kupite u neku drugu bolnicu:D
mp3sa

#35 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by mp3sa »

Ubi nas generalizacija!
Ubij me ako ih 20 u drzavi ima dzip (ovih u drzavnoj sluzbi a o njima se prica) a to sto ostalih 20000 imaju kredit za najobicnije stvari, to necemo gledati.
Tom logikom - imam dvojicu kolega koji su na birou i jedan vozi X5 (cc 30.000 KM), drugi vozi tuarega haman nov (cc 70000) i sad kad bih ja rekao da su svi sa biroa bagra i da vozaju dzipove, da li bi to bilo ok i tacno? A za doktore je tacno? Ma daaaj...

Nisu vise ni plate problem (koje su mizerne cisto iz razloga sto sam ja spreman da uporedim svoju platnu listu sa bilo kim sa foruma i da prilozimo diplome i novac i vrijeme koje smo izdvojili za edukaciju, pa da vidimo kako je i kome bajno), problem je ovaj stav, dodju u ordinaciju, 70ti po redu (nadjite u evropi dr koji pregleda toliko) i to je nesto puno sebe, zahtjeva ovo, zahtjeva ono, tebe pegla sto nemas novi aparat, tebe pegla sto ga nisi preko reda primio, slusas sve samo ne pravi razlog zasto je dosao i onda kaze da on misli da nesto treba da operise (ni manje ni vise) jer je pomoglo njegovom komsiji... Usudi se reci da nije u pravu...

Ali da ne peglam, svako to gleda iz svoje perspektive, a najbolje bi bilo gledati to iz njemacke perspektive :D ili ako nije problem, neko spomenu da postoji poslovi na BI (Qatar i slicno), pa kolega zaradi koji sevap i posalji na pp kako, sta, kad... :) :kiss:
Sociolog

#36 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by Sociolog »

mp3sa wrote:Ubi nas generalizacija!
Ubij me ako ih 20 u drzavi ima dzip (ovih u drzavnoj sluzbi a o njima se prica) a to sto ostalih 20000 imaju kredit za najobicnije stvari, to necemo gledati.
Tom logikom - imam dvojicu kolega koji su na birou i jedan vozi X5 (cc 30.000 KM), drugi vozi tuarega haman nov (cc 70000) i sad kad bih ja rekao da su svi sa biroa bagra i da vozaju dzipove, da li bi to bilo ok i tacno? A za doktore je tacno? Ma daaaj...

Nisu vise ni plate problem (koje su mizerne cisto iz razloga sto sam ja spreman da uporedim svoju platnu listu sa bilo kim sa foruma i da prilozimo diplome i novac i vrijeme koje smo izdvojili za edukaciju, pa da vidimo kako je i kome bajno), problem je ovaj stav, dodju u ordinaciju, 70ti po redu (nadjite u evropi dr koji pregleda toliko) i to je nesto puno sebe, zahtjeva ovo, zahtjeva ono, tebe pegla sto nemas novi aparat, tebe pegla sto ga nisi preko reda primio, slusas sve samo ne pravi razlog zasto je dosao i onda kaze da on misli da nesto treba da operise (ni manje ni vise) jer je pomoglo njegovom komsiji... Usudi se reci da nije u pravu...

Ali da ne peglam, svako to gleda iz svoje perspektive, a najbolje bi bilo gledati to iz njemacke perspektive :D ili ako nije problem, neko spomenu da postoji poslovi na BI (Qatar i slicno), pa kolega zaradi koji sevap i posalji na pp kako, sta, kad... :) :kiss:
.

Pozz druze, ne konram, prosvjetli me..od kojih para dzip od preko 50.000 a ne radi, vodi se na birou+?
mp3sa

#37 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by mp3sa »

Sociolog wrote:
mp3sa wrote:Ubi nas generalizacija!

.

Pozz druze, ne konram, prosvjetli me..od kojih para dzip od preko 50.000 a ne radi, vodi se na birou+?
Pa da hoce i mene neko da prosvijetli kako neki dr moze imati dzip od 50000 i da napise njegovo ime i prezime ner ja ne znam ni jednog... kod mene konkretno jedan kolega je pr u jednoj nevladinoj organizaciji i oni ga forsiraju da bude na na birou da bi se prikazalo sto gore stanje u drzavi a plata koju ima je kao 8 mojih... drugi je tatin sin koji ima fakultet i sve ali nece nikad radit u zivotu... ali da nr detaljisem, moze se reci da svi ljudi koje znam a koji su na birou su zestoka gamad koja ne zeli da radi... vidis kako je lako generalizirati...
It_is_a_Leclerc

#38 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by It_is_a_Leclerc »

Dr.medicine wrote:Kome sjevne jeep od 100 000?
Ja znam kako sam i koliko dugo svoje auto od 15 milja otplacivao,razlog???? živio od plate i bio u kreditu.
Valjda sam tako odgojen, da živim pošteno od svoje plate! A svi znamo za onu: " Seljak bi i mater svoju prodao" a takvih je puno zdravstvo .....

Kad mi kažete imate dežure. Pa Vi ne možete docekati 16h, da pobjegnete s posla, a zamislite kako je biti na poslu 24h. Volio bi baš ove što pricaju: imate dežure, da ih stavim npr. u KUM 24h. I onda opet nakon dva dana i tako stalno.

To ima itekakav odraz na zdravlje covjeka, metabolizam, hormonalnu harmoniju itd, itd, itd.

Osnovna plata ljekara specijaliste je 1400 maraka.I to je to. naravno da ako ima dežure da ce nagurati na 2000. ali 100% njih ne bi radilo te dežure da ne moraju. O ovim seljacima s pocetka price necu da komentarisem

Da li znate da u telecomu, elektroprivredi imaju on call dežurni majstori ako se nešto pokvari????????? ne, ne znate. ako nazovete u ponoc i kažete da vam ne radi telefon, niko vam nece doci u ponoc napraviti to, a uredno dobiva novac za pripravnost i spava kuci. a doktor, koji je pripravan, a vas spuca infarkt, "leti" po kiši, snijegu, suncu da Vam uradi kateterizaciju i stentira.

I da li je ralno da takav specijalac ima oko 1500 maraka koji riješava zacepljene krvnog suda srca u roku sat vremena, i da teta koja ovjerava knjižice u zavodu ima 1300?????
Primjera radi ako vam se na vrijeme ne "propuše" taj krvni sud, imate ostecenje misica srca, smanjenje negove snage, funkcije, itd itd. bolovanje mjesecima, fojnicu kao rehabilitaciju, i ostatak života prilagođen lošoj fizickoj aktivnosti. Ovako doca iz posteljine doleti, "propuše" tu arteriju i vi nakon 24 ko novi. Nema bolovanja, nema umanjene plate, nema lijekova, nema ovog ostalog. To je ogroman doprinos zajednici, nije samo spašavanje života (možda jedinog financijera neka porodice) već i smanjenje bolovanja, invalida rada.........

I uglavnom kukaju ovi što su na birou i ništa ne izdvajaju za zdravstvo, ili oni koji kažu meni se izdvaja za zdravstvo, a u kuci imaju troje koji nigdje ne rade i osigurani su preko njega.

Otišao sam malo uširinu, al cisto da objasnim neke stvari koje slijepe osobe ne vide.

Doci ce vrijeme, kad kapitalizam uđe u zdravstvo. A onda će svi ovi koji kukaju na državno zdravstvo, gledaju s nostalgijom na isto, jer nece imati love da plate pregled grla od 100 markica.

Zato kolega završi fax, i odmah noga.
Upravu ste kolega. Potpisujem od riječi do riječi.

Ko ima džip ? Pa imaju ga ovi koji su se otisnuli u politiku, pa potvarali privatne ordinacije, gdje ultrazvuk abdomena naplaćuju 60 maraka jer "ne valja aparat u državnoj bolnici", imaju ga hirurzi koji galame na anesteziologinju jer je pacijenta stavila na operativni program iako "nije ništa dao", razni vještaci koji naplaćuju faksimil po 500 maraka... Takvi sigurno imaju džipove, vikendice, zvanja doktora nauka i sl.

Kakva je perspektiva npr. mladog ljekara sa prosjekom na fakultetu 9.5, željom i motivom da radi i pomaže ljudima ? Nikakva ! Tutnu ga u neki ćošak, unište mu samopouzdanje, od njega naprave praktično debila, i onda kreće prevođenje na sistem korupcije, mahinacije i sl... I tako najbolje i najkvalitetnije medicinske kadrove istjeruju iz države. Nigdje poticaja tim mladim kolegama da se idu, da uče, da im se pokaže, da odaberu specijalizaciju i sl.

I šta vi onda očekujete od nekog ko se školovao minimum 6 godina ? Da pristane da se gura u prvom redu stranačkog skupa, protiv svoje volje, jer mu je obećana specijalizacija ? I sve to za cca 1200 maraka zbog kojih morate trpiti i uvrede, i ponižavanja, i prozivanja za nestručnost po kojekakvim društvenim mrežama od strane ljudi koji ne posjeduju ni minimum medicinskog znanja ?

Također, i moja preporuka ako Bog da budućem studentu i kolegi je da nakon prve ili druge godine, polako počne tabiriti u kojoj državi svijeta želi vidjeti budućnost.
vješalica

#39 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by vješalica »

Nuken wrote:Joj jarane al` ste svi gnjevni na bh. medicinare. Pustio bih vas samo da odradite smjenu u nekom manjem mjestu (nemaš velik izbor opreme, nema puno drugih doktora pri ruci) na odjelu Hitne pomoći od 31.12 u podne do 1.1 u podne. Pa da vidim šta će se pričati nakon nekoliko ispiranja želudca, amputacijske ozlijede, trovanja hranom, oštećenja oka/uha nakon upotrebe pirotehnike, pa hajde konstatuj smrt u neko selo Bogu iza nogu i svih ostalih blagodati rada na Hitnoj. Pobjegla bi većina nakon sat vremena iz stanice
izvini da li je tebe neko tjerao da radiš taj posao i da odabireš zanimanje to?
što ne odeš negdje vani gdje će te više cijeniti?

možda ti jednostavno nije bilo čak ni najjasnije o čemu se radi dok to nisi okusio na svom mesu
mislim ovo na prirodu posla

izvini na mnogo mjesta su se pominjale bezobrazne plate po kliničkom centru pojedinaca
koji su vedrili i oblačili uz pomoć stranke
sad se to malo razjebalo
pa su u privatnim šemama

vama ostavili pustoš
i sad obični ljudi krivi

onaj sindikalac hočko-skočko ili kako se već naziva...frajer je legendaran po nekim svojim "zaslugama" imao je pravo da preko reda zaposli svoje dijete kao laboranta ili neki klinac, a tuđa djeca čiji roditelji nisu zaslužni nek hodaju po njemačkoj nek stažiraju po staračkim guzicama

previše ste neobjektivni i rpedstavljaju vas neobjektivni kreteni zato vas ljudi ne podnosetrebaju korjenite promjene nastupiti u zdravstvu
dosta se popljačkalo i para i donacija pa su privatne klinike bolje opremljenje od državnih...
belfy

#40 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by belfy »

vješalica wrote:...
izvinjavam se, znam da si nekao vezana za zdravstvo, ali ne mogu se sjetiti kako... u kojem sektoru radis?
ChandlerBing

#41 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by ChandlerBing »

Zahvaljujem svima na podrsci i savjetima. :thumbup:
beobasket

#42 Re: Diploma doktora medicine u inostranstvu?

Post by beobasket »

U Danskoj nije tesko ako imas zivaca. Recept bukvalno vazi za specijaliste, ne opste prakse iz razloga jer uzmaju u obzir brojan pitanja koja nemaju veze sa zdravstvom i samom strukom. Prvo pocnes sa intezivnim ucenjem jezika i introdukcijom. Brzo poslje zapocnes jednogodisnji probni preiod. U toku preioda imas tri evaluacije gdje je dopusteno imati nula losih primjera. Znaci kao kada polazez za vojnog pilota. Prva procjena je poslje mjesec dana, druga poslje tri mjeseca te treca poslje pola godine ili na kraju godine. Za pojedine specijaliste doktore ima jos jedno ocjenivanje tipa polozio / nije polozio. Razlog zasto tvrdim, kako specijalistima je trun laske jeste, jer gleda se koliko je doktor spretan obavljati posao na danski nacin, prema danskim pravilima, zakonima, kulturi, odnos izmedju doktora i pacijenta i tako dalje. Ako imas zivaca, u roku godine i kojeg mjeseca mozes imati dansku autorizaciju.
Post Reply