sunceKOtepsija wrote:ne sumnjam ja u strucnost maanuelnih radnika, ali u krajnji rezultat koji se nama plsira sumnja, prema nekim anktama hillary vodi u istom periodu 5-6-7 itd a prema nekim izjednaceno ili gubi, jesil pogledao prvi video kako psihicki uticu pretrage online na izbor ljudi a ne da ne nemaju uticaja tzv ankete koje svaki dan donose kao objektivne istine, ubija malog covjeka svakog od nas u pojam
CBS News, Clinton +6
CNN/ORC, Clinton +6
Economist/YouGov, Clinton +5
LA Times/USC Tracking, Trump +5
FOX News, Clinton +5
PPP(D), Clinton +4
Gravis, Tie
To je od debate do danas.
Ovaj LA Times radi tzv. "tracking" svaki dan, imaju drukciji nacin racunanja. Ko zna, mozda su oni u pravu? Inace LA Times su izrazito liberalne novine.
Postoje stranice koje rade agregatne ankete, tzv. poll of polls, sto je u stvari samo pracenje zadnjih anketa i radjenje prosjeka istih. Ja pratim RCP vec 10 godina tokom izbora. Ta stranica je isto konzervativna. Na njihovoj anketi anketa Clinton vodi trenutno 3.1%.
Shvatam ja sta ti hoces da kazes, ali ono sto ti ne shvatas je da su sve ovo firme, biznisi, novinske agencije koje ZIVE OD IZNOSENJA TACNIH INFORMACIJA. Njima nije u interesu da pobijedi Clinton ili Trump, osim ako nisu vezani za njih (kao PPP), vec da sto bolje urade anketu i prikazu tacne podatke. Zasto? Zato sto im je to posao, zato sto ako nesto lupe sljedeci put ih niko nece uzimati u obzir, nece stavljati njihove linkove na svoje stranice, nece ih niko klikati, citati, niti gledati reklame na njihovim stranicama, analiticari ih nece citirati u svojim analizama. To je njima POSAO, od toga ZIVE. Ne zive od toga sto ce ih neko natjerati da naprave laznu anketu da bi uvjerili javnost da ce jedan kandidat pobijediti. Ja razumijem da je tebi tesko shvatiti da neko ko zivi od postenog rada, a ne od ubleharenja, al jebiga, ima.
Ja sam tako pratio RCP prije i vidio da su ankete itekako tacne pa ih pratim i sad i time doprinosim njihovom biznisu, kao i mnogi drugi koji ih klikaju. Kao primjer, evo danas je 10/3/16. Prije tacno 4 godine, Obama je u RCP anketi anketa bio 3.1% ispred Romneya (interesantno tacno onoliko koliko i Clinton trenutno). Konacan ishod izbora je bio +3.9% za Obamu. Na danasnji dan prije 8 godina Obama je u RCP anketi anketa bio 5.9% ispred McCaina. Konacan ishod je bio +7.3% za Obamu. Prije 12 godina u RCP poll of polls Bush je bio ispred Kerryja 2.7%. Konacan ishod je bio 2.4% za Busha. Sad ti zivi u uvjerenju da ankete ne znaju sta rade, jer su ovo posebni izbori jbg. Trump je poseban kandidat itd. Nismo se svi probudili juce. Slicno su pricali i za Obamu svojevremeno.
I jos nesto, cisto ono da ti razbijem iluziju, Clinton tesko da ima koristi od anketa koje bi pokazivale da ce uzeti lopatom, jer su upravo njeni potencijalni glasaci ti koji se neckaju, koji bi mozda ostali kuci ili glasali za nekog treceg. Trumpovi glasaci su naostreni i mnogo je manji broj njegovih potencijalnih glasaca koji se jos neckaju. Drugim rijecima Clinton sa stalnim potenciranjem uzimanja lopatom (mada je daleko od toga) moze samo izgubiti.
Toliko o tome, tebi, ali bojim se uzalud.