US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

jeza u ledja

#26 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Black swan wrote:
jeza u ledja wrote:
Black swan wrote:trump
za njega sam jer je svejedno ko pobijedi
nigdje third party
Ima third, a i fourth party. Medjutim third party candidate ne zna sta je Halep, niti ijednog stranog lidera. :shock:
znam da ima i american nazi party o njima sam radio seminar za onog zgrabih ministra sitnog tihog ne mogu mu se imena sjetiti sto kasni na ispit 3 sata

ali gdje su još dvojica u kampanji gdje ih vidi 80 milijuna ljudi
Postoje nesto sto se zove...ne znam sad slagacu te..."debatni komitet", koji je nezavisno i nevladino tijelo koje unaprijed godinu i vise odredjuje pravila debate. Oni ja mislim poslije odredjuju i format debate, mjesto, datume, pronalaze voditelja itd. I to je tako unazad vec dugo godina.
E jedno od njihovih pravila je da bi uletio na debatu moras imati bar 15% boba u anketama.

Gary Johnson iz Libertarijanske partije se u anketama vrti negdje oko 7-8%, nedovoljno da bi bio ukljucen u debatu.
Jill Stein iz Stranke Zelenih se vrti na oko 2-3%.
Postoje garant i neki drugi, jos manji kandidati u odredjenim drzavama. I kad smo kod toga, sistem je komplikovan. Drzave zasebno odredjuju svoja pravila izbora, tako da neki kandidati nisu registrovani u nekim drzavama. U nekim drugim drzavama, postoji mogucnost da se upise dodatni kandidat. U nekim drugim ne.
sunceKOtepsija

#27 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sunceKOtepsija »

jeza u ledja wrote:
Postoje nesto sto se zove...ne znam sad slagacu te..."debatni komitet", koji je nezavisno i nevladino tijelo koje unaprijed godinu i vise odredjuje pravila debate. Oni ja mislim poslije odredjuju i format debate, mjesto, datume, pronalaze voditelja itd. I to je tako unazad vec dugo godina.
E jedno od njihovih pravila je da bi uletio na debatu moras imati bar 15% boba u anketama.
:lol: sve fer i posteno... :-) iluzija demokratije u pravom smislu rijeci
Zokipfc

#28 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Zokipfc »

Image
jeza u ledja

#29 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

sunceKOtepsija wrote:
jeza u ledja wrote:
:lol: sve fer i posteno... :-) iluzija demokratije u pravom smislu rijeci
Nisam ni u kakvoj iluziji, naravno da nije u stvarnosti nezavisno. Poenta je da su nezavisni od stranaka u smislu da to nije komitet predstavnika dvije stranke. Znaci ne odredjuje Demokratska stranka debatu, ko ce je voditi i kakva ce pitanja postavljati.

Na izborima su ogromni ulozi razlicitih struja, i pomisljati da ce samo jedna struja imati uticaj na sve, stvoriti koncenzus godinu dana unaprijed i izabrati svog predstavnika uz pomoc "mainstream medija" je infantilno.

Inace je taj pojam "mainstream medij" postao postapalica neukih masa kljukanih poplavom amaterskih medija, koji su uz pomoc internet informativne revolucije uspjeli preskociti sve uzuse profesionalnosti i doci do gledalaca, slusalaca i citalaca nesposobnih da razluce cinjenice od gluposti. I upravo je to razlog sto su idioti poput Trumpa uspjeli doci ovako blizu do pozicije da se bore za predsjednicki mandat.
Je li FOX News "mainstream medij"? Jeste. Cak sta vise, to je najgledaniji medij zadnjih 10 godina. Koga oni podrzavaju?
Od novinskih medija, koji se svakako sve manje i manje citaju, imas New York Post, imas Wall Street Journal, koga oni podrzavaju? Sigurno ne Clinton. USA Today takodje sve do neki dan nisu nikog podrzavali.

Imas medije u kojim rade skolovani ljudi, i imas medije koje su pokrenuli debili sa bujnom mastom. To je ta podjela.

Neki dan gledam neku zensku , ovako u 20im, i ona je kao neki uvazeni konzervativni komentator. Pojavljuje se na TV i nosi kosulju u dezenu leopardove koze :shock: . Ono, pojam seljakluka. I malo je proguglam, pise dropped out of college to become a housewife, tako nesto. I to je uvazeni politicki komentator. :shock:
Ne, problem je poplava alt-right medija koji su postali toliko uticajni da su totalno izjeli normalne medije dotle da se smatra normalnim dovoditi takve ljude u studio i stavljati kraj ljudi u odijelima koji 4 decenije prate politiku, nebitno na kojoj strani, i koji imaju spoljnu i unutarnju politiku u malom prstu. Ova beknut ne zna jebote, ali zato zna ko alapaca srat o Hillary ili kome vec.
Eto to je problem, sto svaka shusha danas moze bit uticajna.

Al jebiga, i to je Amerika, zemlja slobode, fak jea.
jeza u ledja

#30 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Zokipfc wrote:Image
Izvor?
Acid25

#31 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Acid25 »

Povraća mi se od većine tih što sebe nazivaju alternativni mediji i njhovih clickbait naslova. Isti princip koriste. Ciljana publika su im paranoici a glavni sponzori firme koje se bave proizvodnjom mini nuklearnih skloništa. Jer moraš biti spreman. Sutra će III sv. rat.
Zokipfc

#32 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Zokipfc »

jeza u ledja wrote:
Zokipfc wrote:Image
Izvor?
Wikileaks
jeza u ledja

#33 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Wikileaks izvor sam sebi. :lol:

Salu na stranu, ne bi me cudilo. :roll:
jeza u ledja

#34 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Acid25 wrote:Povraća mi se od većine tih što sebe nazivaju alternativni mediji i njhovih clickbait naslova. Isti princip koriste. Ciljana publika su im paranoici a glavni sponzori firme koje se bave proizvodnjom mini nuklearnih skloništa. Jer moraš biti spreman. Sutra će III sv. rat.
Jest, jest, vidjecemo ko ce se zadnji smijat. Jesi gledo Take Shelter? :D

Bajdvej, fantastican film koji na neki nacin opisuje stanje americkog gradjanina danas. Mozda ne samo americkog, vec zapadnog.
Last edited by jeza u ledja on 03/10/2016 21:17, edited 1 time in total.
Zokipfc

#35 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Zokipfc »

jeza u ledja wrote:Wikileaks izvor sam sebi. :lol:

Naravno, do sada niko u bijeloj kuci nijedan wikileaks dokument ali zato ce bas ovaj biti lazan :D

Cisto da vidite o kojim figurama se ovdje radi. Hohstapleri, psihopate..
jeza u ledja

#36 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Zokipfc wrote:

Naravno, do sada niko u bijeloj kuci nijedan wikileaks dokument ali zato ce bas ovaj biti lazan :D

Frajer objavljuje drzavne tajne i dokumente vazne za nacionalnu sigurnost. Ne znam sto toliko treba da cudi razmatranje njegove likvidacije od ljudi koji redovno dronom likvidiraju kojekakve teroriste i usput jos gomilu ljudi po BI i Africi. :-) I to cak ukljucujuci i americke gradjane, a kamo li nekog ko to nije (kao Assange).

Evo i sad prijeti nekim dokumentima, sve iskljucivo kontra Clinton.

Za mene je takav covjek govno. Na njemu je prevelik pritisak da ne bi bio pod necijim uticajem, pod jedan, pod dva, da ne bi koristio svoje izvore radi licne dobiti, te pod tri, da je sve sto objavljuje tacno (sto se tice njega licno).
Zokipfc

#37 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Zokipfc »

jeza u ledja wrote:
Zokipfc wrote:

Frajer objavljuje drzavne tajne i dokumente vazne za nacionalnu sigurnost. Ne znam sto toliko treba da cudi razmatranje njegove likvidacije od ljudi koji redovno dronom likvidiraju kojekakve teroriste i usput jos gomilu ljudi po BI i Africi. :-) I to cak ukljucujuci i americke gradjane, a kamo li nekog ko to nije (kao Assange).

Evo i sad prijeti nekim dokumentima, sve iskljucivo kontra Clinton.

Za mene je takav covjek govno. Na njemu je prevelik pritisak da ne bi bio pod necijim uticajem, pod jedan, pod dva, da ne bi koristio svoje izvore radi licne dobiti, te pod tri, da je sve sto objavljuje tacno.
Hoho, ne cudi me uopste. Isto kao sto me ne cudi kako takvi kao ti uvijek nadju opravdanje ili okrecu slijepo oko istini kad ona nije 'po semi'
jeza u ledja

#38 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Nego, da se vratimo nazad iz svijeta maste...

Danas je izletilo dosta novih anketa, sve uradjene u zadnjih 7 dana:

CNN/ORC na federalnom nivou: Clinton +6 (Isti taj poll prije mjesec dana je bio +1 za Trumpa)
Rasmussen na federalnom novou (4-way): Clinton +3 (isti taj poll prije 5 dana je bio +1 za Clinton, a +5 za Trumpa prije dvije sedmice.
Na poll of polls Clinton je trenutno na +2.8%.

Na drzavnom nivou sve drzave mahom su okrenule prema Clintonovoj, sa znacajnim izuzetkom Ohia, koji se nije pomjerio sa pozicije za Trumpa na koju je dosao prije 3-4 sedmice. Moja pretpostavka - deplorable comment. I da ce isto vaziti i za Iowu.

Medjutim na Floridi, u Pennsylvaniji i N. Carolini, ankete su se pomjerile ulijevo, tako da sada i FL i NC naginju prema Clinton.

Na Zapadu su takodje uradjene ankete u vrlo vaznim Coloradu i Nevadi, koji su takodje sada ponovo prevagnuli prema Clinton. Moje je misljenje bilo da je Colorado zadnja sansa Trumpu, osim ako se nesto drasticno ne promjeni (plus naravno sve ostale toss-up drzave), ali sad se ispostavilo tacnim da ono sto svi analiticari pricaju - da tamo nema puno sansi, odnosno da su mu sanse tamo manje nego u nekim drugim drzavama poput PA. Anketa koja je danas izasla u CO ima Clinton na cak +11.

Trenutno stanje po anketama bi znacilo 322 boda za Clinton i 216 za Trumpa.
(U prijevodu OH, IA, GA i AZ za njega, a sve ostalo za Clinton)
sunceKOtepsija

#39 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sunceKOtepsija »

tzv ankete imaju nekoliko svrha-a nijedna nije u sluzbi istine-jedna je stvaranje osjecaja da je vec sve gotovo, da ce pobjedu odnijet taj i taj kandidat te da dovede do stanja svijesti da se nista ne moze promjeniti, kako bi se protivnicki tabor obeshrabrio
jeza u ledja

#40 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

sunceKOtepsija wrote:tzv ankete imaju nekoliko svrha-a nijedna nije u sluzbi istine-jedna je stvaranje osjecaja da je vec sve gotovo, da ce pobjedu odnijet taj i taj kandidat te da dovede do stanja svijesti da se nista ne moze promjeniti, kako bi se protivnicki tabor obeshrabrio
Zasto pricas o necemu u sto se ne razumijes? Stvarno mi nije jasno cemu takvi porivi?

Ankete rade desetine razlicitih firmi, udruzenja, tv kuca, novinskih kuca, univerziteta. Neke od njih se bave tim poslom sto godina, prosle kroz razne administracije. Neki od njih su vezani za stranke. Neki od njih nisu uopste iz Amerike. Neki otvoreno navijaju za odredjenog kandidata.
I po tebi, koji veze nemas sa Amerikom, sa politikom u istoj, sa demografijom, geografijom, statistikom, nisi procitao jedan studij o politickoj anketi i metodologiji.... ti ces reci da je sve to u sluzbi jednog kandidata? Cijela Amerika, cijela intelektualna krema, biznisi, milionski ugovori koji se vrte oko izbora, svi svi oni to ne znaju. Ali znas ti!

Vau!

Nikad se necu prestati cuditi sposobnosti ljudi da pomisle da sva historija, nauka, politicka, drustvena misao pocinje od onog trenutka od kad su oni otkrili gugl. Jeste, cijela Amerika je jedna velika igracka, crtani film, u kojem 5 ljudi sve znaju i kontrolisu. Ostali glupani ne znaju razmisljati. U stvari pardon, oni koje nisu obrazovali oni znaju razmisljati, jel. Svo zlo potice iz obrazovanja, citanja, spoznavanja svega sto su ljudi napravili u zadnjih par hiljada godina. Ima internet da nam to objasni.
sunceKOtepsija

#41 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sunceKOtepsija »

ne sumnjam ja u strucnost maanuelnih radnika, ali u krajnji rezultat koji se nama plsira sumnja, prema nekim anktama hillary vodi u istom periodu 5-6-7 itd a prema nekim izjednaceno ili gubi, jesil pogledao prvi video kako psihicki uticu pretrage online na izbor ljudi a ne da ne nemaju uticaja tzv ankete koje svaki dan donose kao objektivne istine, ubija malog covjeka svakog od nas u pojam
jeza u ledja

#42 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

sunceKOtepsija wrote:ne sumnjam ja u strucnost maanuelnih radnika, ali u krajnji rezultat koji se nama plsira sumnja, prema nekim anktama hillary vodi u istom periodu 5-6-7 itd a prema nekim izjednaceno ili gubi, jesil pogledao prvi video kako psihicki uticu pretrage online na izbor ljudi a ne da ne nemaju uticaja tzv ankete koje svaki dan donose kao objektivne istine, ubija malog covjeka svakog od nas u pojam
CBS News, Clinton +6
CNN/ORC, Clinton +6
Economist/YouGov, Clinton +5
LA Times/USC Tracking, Trump +5
FOX News, Clinton +5
PPP(D), Clinton +4
Gravis, Tie

To je od debate do danas.

Ovaj LA Times radi tzv. "tracking" svaki dan, imaju drukciji nacin racunanja. Ko zna, mozda su oni u pravu? Inace LA Times su izrazito liberalne novine.

Postoje stranice koje rade agregatne ankete, tzv. poll of polls, sto je u stvari samo pracenje zadnjih anketa i radjenje prosjeka istih. Ja pratim RCP vec 10 godina tokom izbora. Ta stranica je isto konzervativna. Na njihovoj anketi anketa Clinton vodi trenutno 3.1%.

Shvatam ja sta ti hoces da kazes, ali ono sto ti ne shvatas je da su sve ovo firme, biznisi, novinske agencije koje ZIVE OD IZNOSENJA TACNIH INFORMACIJA. Njima nije u interesu da pobijedi Clinton ili Trump, osim ako nisu vezani za njih (kao PPP), vec da sto bolje urade anketu i prikazu tacne podatke. Zasto? Zato sto im je to posao, zato sto ako nesto lupe sljedeci put ih niko nece uzimati u obzir, nece stavljati njihove linkove na svoje stranice, nece ih niko klikati, citati, niti gledati reklame na njihovim stranicama, analiticari ih nece citirati u svojim analizama. To je njima POSAO, od toga ZIVE. Ne zive od toga sto ce ih neko natjerati da naprave laznu anketu da bi uvjerili javnost da ce jedan kandidat pobijediti. Ja razumijem da je tebi tesko shvatiti da neko ko zivi od postenog rada, a ne od ubleharenja, al jebiga, ima. :wink:
Ja sam tako pratio RCP prije i vidio da su ankete itekako tacne pa ih pratim i sad i time doprinosim njihovom biznisu, kao i mnogi drugi koji ih klikaju. Kao primjer, evo danas je 10/3/16. Prije tacno 4 godine, Obama je u RCP anketi anketa bio 3.1% ispred Romneya (interesantno tacno onoliko koliko i Clinton trenutno). Konacan ishod izbora je bio +3.9% za Obamu. Na danasnji dan prije 8 godina Obama je u RCP anketi anketa bio 5.9% ispred McCaina. Konacan ishod je bio +7.3% za Obamu. Prije 12 godina u RCP poll of polls Bush je bio ispred Kerryja 2.7%. Konacan ishod je bio 2.4% za Busha. Sad ti zivi u uvjerenju da ankete ne znaju sta rade, jer su ovo posebni izbori jbg. Trump je poseban kandidat itd. Nismo se svi probudili juce. Slicno su pricali i za Obamu svojevremeno.

I jos nesto, cisto ono da ti razbijem iluziju, Clinton tesko da ima koristi od anketa koje bi pokazivale da ce uzeti lopatom, jer su upravo njeni potencijalni glasaci ti koji se neckaju, koji bi mozda ostali kuci ili glasali za nekog treceg. Trumpovi glasaci su naostreni i mnogo je manji broj njegovih potencijalnih glasaca koji se jos neckaju. Drugim rijecima Clinton sa stalnim potenciranjem uzimanja lopatom (mada je daleko od toga) moze samo izgubiti.

Toliko o tome, tebi, ali bojim se uzalud.
Jack Be Nimble

#43 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Jack Be Nimble »

Pokusavaju ovu pod predsjednicku debatu napumpati da bi raja gledala, a meni to ko kada me neko tjera da gledam Europa Ligu nakon Lige Sampiona.

Mogao bi Pence izvuci Trumpa sutra, ali dzaba kada vecina drzave vidi Trumpa kao najobicnijeg debila.
AleksoMKD

#44 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by AleksoMKD »

Kakva budala je narandzasti. :-)

http://clintonkaine.com/

Ovaj sajt je inace Paid for by Donald J. Trump for President, Inc.

Southpark je najbolje predstavio Americke precednicke kampanje.
sunceKOtepsija

#45 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sunceKOtepsija »

nazalost nemoguce je promjeniti glas, ali glasao bih za trecu opciju, ukoliko ne dode do trece opcije, onda prva
Acid25

#46 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Acid25 »

@jeza u ledja Nisam gledao

Trump će izgubiti zbog svog laprdanja, a ne zbog toga što ljudi vole Hillary.
Mogu zamisliti na šta bi ličila vanjska politika pod palicom Trumpa. Amerika ovisi od toga koliko će se nametnuti kao sila. A Trump nema blage veze od toga. :lol: :lol:

Image
:lol:
Challenger__

#47 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Challenger__ »

sunceKOtepsija wrote:nazalost nemoguce je promjeniti glas, ali glasao bih za trecu opciju, ukoliko ne dode do trece opcije, onda prva
Done.

:wink:
AleksoMKD

#48 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by AleksoMKD »

Image
omar little

#49 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by omar little »

koliko istih ovih tema ima??
sunceKOtepsija

#50 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sunceKOtepsija »

Challenger__ wrote:
sunceKOtepsija wrote:nazalost nemoguce je promjeniti glas, ali glasao bih za trecu opciju, ukoliko ne dode do trece opcije, onda prva
Done.

:wink:
:thumbup:
Post Reply