isključivanje struje penzionerima

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Variola Vera

#26 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

znači običan čovjek se može ubit jer nema nikakvog izbora nit ga ko štiti
Connaisseur Karlin

#27 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Connaisseur Karlin »

muha_sa wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
ja mogu poslati oboj penzionera :) :)

ja poslajem tebi muha,a ti njima ,jel' moze tako :kiss:
tebi svaka cast :thumbup: al :-) to odradi kad dodješ ovdje il nekako stupi u kontakt s tim ljudima pa im direktno pošalji

:kiss:
muha,ti si otvorio temu,zato sam pomislila da poznajes ljude,a tebi vjerujem :kiss: meni je nemoguce saznati dolaskom ili putem interneta,a ako saznas,eto mozemo nesto uraditi.
Panzioner bi trebali placati jako nisku ratu ili neplacati ako nemaju,a ocigledno je da drzavu vode pogresni ljudi,
Euridika
Globalna šefica

#28 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Euridika »

muha_sa wrote:
Obrezani Ajvar wrote:jel neko ima ikakvu informaciju pokušao bi da riješim ovo, naime u mojoj ulici imaju 2 đuturuma kojima svaki mjesec isključuje elektrodistribucija struju, ljudi su bolesni, nemaju djece a žive samo od 326 maraka penzije i imaju duga oko 2200 maraka, jel se može na neki način zaštit ove ljude?
može, jedino da komšiluk skupi lovu i uplati

elektrodistribucija nema hercike ni prema kom :-)
Moguće je sa Elektrodistribucijom dogovoriti otplatu duga u ratama. Ni prvi ni posljednji slučaj. Nažalost, nije moguće postići otpis duga, osim zastarom koja je u slučaju komunalnih usluga čini mi se 3 godine (ako u tom periodu nije pokrenuta tužba za namirenje duga, a obično bude :-?).

Postoje i subvencije za socijalno ugrožene kategorije stanovništva (penzioneri, primaoci socijalne pomoći). Uslov za subvenciju su primanja do 414,30 KM i ukupne mjesečne potrošnje el. energije do 268 kWh (vrijedi za Elektroprivredu BiH, za Elektroprivredu HZHB je ta potrošnja do 348 kWh). Maksimalno umanjenje računa el. energije po osnovu subvencije za EPBiH je 5 KM, a za EPHZHB 7 KM (tačan iznos umanjenja zavisi od potrošnje el. energije).
Variola Vera

#29 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

evo još jedan slučaj koji sam naišao surfajući forume, opet penzioneri, dug ostavio neki student podstanar a struja se vodi na treće lice koje nije vlasnik kuće, elektrodistribucija od vlasnika kuće traži naplatu potraživanja hajd sad budi pametan :lol:
Euridika
Globalna šefica

#30 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Euridika »

Elektrodistribucija mora tražiti naplatu od vlasnika, s kojim bi trebala (mora) imati ugovor. Ako se struja vodi na trećem licu, to onda treba vlasnik rješavati s tim licem, kao i s tim studentom što je nabio račun.
Variola Vera

#31 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

Euridika wrote:Elektrodistribucija mora tražiti naplatu od vlasnika, s kojim bi trebala (mora) imati ugovor. Ako se struja vodi na trećem licu, to onda treba vlasnik rješavati s tim licem, kao i s tim studentom što je nabio račun.
ja koliko pročitah elektrodistribucija nema uopšte nikakav ugovor s vlasnikom kuće već se sat vodi na treće lice, ma ovo je neki smišljen marifetluk, elektrodistribucija i taj na kome se sat vodi?
Euridika
Globalna šefica

#32 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Euridika »

Variola Vera wrote:
Euridika wrote:Elektrodistribucija mora tražiti naplatu od vlasnika, s kojim bi trebala (mora) imati ugovor. Ako se struja vodi na trećem licu, to onda treba vlasnik rješavati s tim licem, kao i s tim studentom što je nabio račun.
ja koliko pročitah elektrodistribucija nema uopšte nikakav ugovor s vlasnikom kuće već se sat vodi na treće lice, ma ovo je neki smišljen marifetluk, elektrodistribucija i taj na kome se sat vodi?
Pa nek vlasnik odnese vlasnički list Elektrodistribuciji i zatraži prijenos ugovora na njega. Elektrodistribucija to mora uraditi po zakonu. Treće lice je moglo dobiti ugovor na svoje ime samo ako nije bio poznat vlasnik ili ako je postojao neki ugovor između vlasnika i trećeg lica o prijenosu prava korištenja objekta i priključka struje na treće lice (npr. u slučaju zakupa prostora i sl.).
tututuuuu

#33 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by tututuuuu »

Euridika wrote:
muha_sa wrote:
Obrezani Ajvar wrote:jel neko ima ikakvu informaciju pokušao bi da riješim ovo, naime u mojoj ulici imaju 2 đuturuma kojima svaki mjesec isključuje elektrodistribucija struju, ljudi su bolesni, nemaju djece a žive samo od 326 maraka penzije i imaju duga oko 2200 maraka, jel se može na neki način zaštit ove ljude?
može, jedino da komšiluk skupi lovu i uplati

elektrodistribucija nema hercike ni prema kom :-)
Moguće je sa Elektrodistribucijom dogovoriti otplatu duga u ratama. Ni prvi ni posljednji slučaj. Nažalost, nije moguće postići otpis duga, osim zastarom koja je u slučaju komunalnih usluga čini mi se 3 godine (ako u tom periodu nije pokrenuta tužba za namirenje duga, a obično bude :-?).

Postoje i subvencije za socijalno ugrožene kategorije stanovništva (penzioneri, primaoci socijalne pomoći). Uslov za subvenciju su primanja do 414,30 KM i ukupne mjesečne potrošnje el. energije do 268 kWh (vrijedi za Elektroprivredu BiH, za Elektroprivredu HZHB je ta potrošnja do 348 kWh). Maksimalno umanjenje računa el. energije po osnovu subvencije za EPBiH je 5 KM, a za EPHZHB 7 KM (tačan iznos umanjenja zavisi od potrošnje el. energije).
Godina dana. Poimenicno se spominju racuni za el. energiju i sl. sa rokom od jedne godine u ZOO. 3 godine je manje vise samo odrzavanje zgrade, cistoca...
Variola Vera

#34 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

Euridika wrote:
Variola Vera wrote:
Pa nek vlasnik odnese vlasnički list Elektrodistribuciji i zatraži prijenos ugovora na njega. Elektrodistribucija to mora uraditi po zakonu. Treće lice je moglo dobiti ugovor na svoje ime samo ako nije bio poznat vlasnik ili ako je postojao neki ugovor između vlasnika i trećeg lica o prijenosu prava korištenja objekta i priključka struje na treće lice (npr. u slučaju zakupa prostora i sl.).
mislim da nije moguće prenjeti ugovor ako ima dug na toj adresi?
Euridika
Globalna šefica

#35 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Euridika »

tututuuuu wrote:Godina dana. Poimenicno se spominju racuni za el. energiju i sl. sa rokom od jedne godine u ZOO. 3 godine je manje vise samo odrzavanje zgrade, cistoca...
A možda je sad tako. Nekad je bilo 3 godine (odavno nisam čitala zakon). Uglavnom i ne igra neku ulogu, jer su sad komunalna preduzeća revnosna u utuživanju. :|
Variola Vera

#36 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

koliko vidim ovi penzići redovno plaćaju struju ali im istu isključuju zbog duga, jebo majku ove iz elektro treba žive zapalit
Variola Vera

#37 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

mene samo interesuje jedno isključit nekome struju i vodu je po meni krivično djelo a evo zašto, ako se stariji ljudi griju ili hlade na struju bez nje će crknut a bez vode još gore po meni to je klasični pokušaj ubistva!
Euridika
Globalna šefica

#38 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Euridika »

Variola Vera wrote:
Euridika wrote:Pa nek vlasnik odnese vlasnički list Elektrodistribuciji i zatraži prijenos ugovora na njega. Elektrodistribucija to mora uraditi po zakonu. Treće lice je moglo dobiti ugovor na svoje ime samo ako nije bio poznat vlasnik ili ako je postojao neki ugovor između vlasnika i trećeg lica o prijenosu prava korištenja objekta i priključka struje na treće lice (npr. u slučaju zakupa prostora i sl.).
Ma ima neka finta o datuma razgraničenja ugovornog odnosa. Ne znam detalje, ali čini mi se da dug ostaje na starom kupcu od kojeg se potražuje dug i dalje (ili tuži), a novi vlasnik starta od nule od datuma sklapanja novog ugovora. Jeste neka zavrzlama da se dokaže da je dug bio na starom vlasniku, mora se platiti izlazak očitača na lice mjesta da očitaju stanje brojila, ali nije sad nemoguće.
muha_sa

#39 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by muha_sa »

muha_sa wrote:
ja mogu poslati oboj penzionera :) :)

ja poslajem tebi muha,a ti njima ,jel' moze tako :kiss:
tebi svaka cast :thumbup: al :-) to odradi kad dodješ ovdje il nekako stupi u kontakt s tim ljudima pa im direktno pošalji

muha,ti si otvorio temu,zato sam pomislila da poznajes ljude,a tebi vjerujem :kiss: meni je nemoguce saznati dolaskom ili putem interneta,a ako saznas,eto mozemo nesto uraditi.
Panzioner bi trebali placati jako nisku ratu ili neplacati ako nemaju,a ocigledno je da drzavu vode pogresni ljudi,
nisam sreco ja otvorio temu vec ovaj forumaš kojeg sam citirAo i prvi je moj post--iliti mišljenje ---a sad pokretaca teme nema, a ja fakat veze nemam ni ko su ljudi nit šta drugo
Variola Vera

#40 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

Euridika wrote:
Variola Vera wrote:
Euridika wrote:Pa nek vlasnik odnese vlasnički list Elektrodistribuciji i zatraži prijenos ugovora na njega. Elektrodistribucija to mora uraditi po zakonu. Treće lice je moglo dobiti ugovor na svoje ime samo ako nije bio poznat vlasnik ili ako je postojao neki ugovor između vlasnika i trećeg lica o prijenosu prava korištenja objekta i priključka struje na treće lice (npr. u slučaju zakupa prostora i sl.).
Ma ima neka finta o datuma razgraničenja ugovornog odnosa. Ne znam detalje, ali čini mi se da dug ostaje na starom kupcu od kojeg se potražuje dug i dalje (ili tuži), a novi vlasnik starta od nule od datuma sklapanja novog ugovora. Jeste neka zavrzlama da se dokaže da je dug bio na starom vlasniku, mora se platiti izlazak očitača na lice mjesta da očitaju stanje brojila, ali nije sad nemoguće.
vidiš to bi valjalo razjasnit u detalje ako ima neki pravnik da pojasni dobro bi bilo?
Connaisseur Karlin

#41 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Connaisseur Karlin »

muha_sa wrote:
muha_sa wrote:

nisam sreco ja otvorio temu vec ovaj forumaš kojeg sam citirAo i prvi je moj post--iliti mišljenje ---a sad pokretaca teme nema, a ja fakat veze nemam ni ko su ljudi nit šta drugo

ako nekome negdje nekad treba pomoc,a ti znas osobe,meni uvijek mozes javiti :)
tututuuuu

#42 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by tututuuuu »

Euridika wrote:
tututuuuu wrote:Godina dana. Poimenicno se spominju racuni za el. energiju i sl. sa rokom od jedne godine u ZOO. 3 godine je manje vise samo odrzavanje zgrade, cistoca...
A možda je sad tako. Nekad je bilo 3 godine (odavno nisam čitala zakon). Uglavnom i ne igra neku ulogu, jer su sad komunalna preduzeća revnosna u utuživanju. :|
Pa srecom po mene i nisu bas. :D Ovisi to dosta od pravnika do pravnika koji radi u datoj firmi, ispostavi... Cak i kad tuze na vrijeme tu se da cesto svasta napraviti jer mnogi nisu ni najbistriji a na kraju krajeva nije ih ni briga, tuze pa prodje prodje, ne prodje nece oni placati troskove postupka. :-D A znaju tuziti za stvari koje nemaju veze sa zdravim razumom.

U svakom slucaju ne treba padati na njihove price vec uvijek potraziti savjet da li se sta moze uciniti.

A ako ovi penzici imaju toliki dug, tesko da su ga mogli napraviti za godinu. Ako nije tuzba podignuta u medjuvremenu vjerovatno je vecina toga u zastari.
tututuuuu

#43 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by tututuuuu »

ako nekome negdje nekad treba pomoc,a ti znas osobe,meni uvijek mozes javiti :)
treba meni. evo izasao novi ajfone. pitanje je zivota i smrti. treba meni izaci van danas sa 3 godine starim mobitelom (da je bar ajfon). :(
Variola Vera

#44 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

tututuuuu wrote:
U svakom slucaju ne treba padati na njihove price vec uvijek potraziti savjet da li se sta moze uciniti.

A ako ovi penzici imaju toliki dug, tesko da su ga mogli napraviti za godinu. Ako nije tuzba podignuta u medjuvremenu vjerovatno je vecina toga u zastari.
izgleda da je jedno od njih teški bolesnik i da većina para ide na ljekove i slično a plate kad se ima i cijeli račun tako da je izgleda dug nastao na taj način, nisam siguran ali razmišljam logikom.
Variola Vera

#45 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

dakle ovde je u ovakvim slučajevima najbolje kontaktirat pravnika.
Euridika
Globalna šefica

#46 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Euridika »

Variola Vera wrote:
tututuuuu wrote:

izgleda da je jedno od njih teški bolesnik i da većina para ide na ljekove i slično a plate kad se ima i cijeli račun tako da je izgleda dug nastao na taj način, nisam siguran ali razmišljam logikom.
Ma ima ovdje puno odgovornih za ovaj slučaj. Od toga da okriviš penzioni fond za niske penzije, zdravstvene zavode i ljekare za terapije/lijekove koji se skupo plaćaju i sl. I što je najgore, svima je na kraju isti zajednički sadržalac - vlada, odnosno vlast općenito. U krajnjoj instanci možeš optužiti sve nas za poražavajuće izborne rezultate :(.

On-topic: Svakako se prvo dobro raspitati u nadležnoj Elektrodistribuciji, provjeriti sve zakone, pravilnike, uredbe i sl., konačno zatražiti pravnu pomoć. Nešto sumnjam da Elektrodistribucija isključuje kupce koji izmiruju makar dio računa redovno, nađu oni uvijek neki modus da peglaju staro i tekuće dugovanje. Prije će biti da se ovdje dug ne izmiruje nikako ili izmiruje povremeno i djelimično.
Variola Vera

#47 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

Euridika wrote:
Variola Vera wrote:
tututuuuu wrote:

Ma ima ovdje puno odgovornih za ovaj slučaj. Od toga da okriviš penzioni fond za niske penzije, zdravstvene zavode i ljekare za terapije/lijekove koji se skupo plaćaju i sl. I što je najgore, svima je na kraju isti zajednički sadržalac - vlada, odnosno vlast općenito. U krajnjoj instanci možeš optužiti sve nas za poražavajuće izborne rezultate :(.

On-topic: Svakako se prvo dobro raspitati u nadležnoj Elektrodistribuciji, provjeriti sve zakone, pravilnike, uredbe i sl., konačno zatražiti pravnu pomoć. Nešto sumnjam da Elektrodistribucija isključuje kupce koji izmiruju makar dio računa redovno, nađu oni uvijek neki modus da peglaju staro i tekuće dugovanje. Prije će biti da se ovdje dug ne izmiruje nikako ili izmiruje povremeno i djelimično.
da dug je izgleda fiksan i ne smanjuje se plaćaju se računi kad se može ili se plati nešto sitno, a izgleda da ovi iz elektro nabacuju i neku kamatu na dug?mislim 100% sam na strani penzionera!
Euridika
Globalna šefica

#48 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Euridika »

Variola Vera wrote:da dug je izgleda fiksan i ne smanjuje se plaćaju se računi kad se može ili se plati nešto sitno, a izgleda da ovi iz elektro nabacuju i neku kamatu na dug?mislim 100% sam na strani penzionera!
Vjerovatno ona standardna zatezna kamata (zakonski predviđena). Penzioneri su dovedeni na rub egzistencije, ovo je samo jedan od mase slučajeva. Vlada je "izašla u susret" ovim socijalno ugroženim kroz programe subvencije (na teret elektroprivreda i ostalih komunalnih preduzeća koja imaju subvencije), ali to je relativno mali udio za svakog od tih ugroženih pojedinačno. Teret je stavljen na te firme, a Vlada je u svemu "najčišća", oni i dalje hapaju gdje stignu.
Ovdje jedino možeš pomoći tako da im doniraš sredstva da izmire dug (ili urgiraš da se dug reprogramira), ali nema nikakve garancije da ga neće opet nabiti ako i dalje budu imali veće račune nego što su im prihodi. A kako sistemski riješiti problem?
tututuuuu

#49 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by tututuuuu »

Sta ne iskljucuju... :D Meni su zbog jednog racuna iskljucili. Pisao sam ovdje. I prije sam slusao takve price i nisam vjerovao, mislio sam ljudi se pravdaju, sve dok se meni nije dogodilo. Dakle, jedan racun duga imao i dosao racun za tekuci mjesec, nakon 7 dana iskljucen. Dug bio nesto preko vrtoglavih 40 maraka. Ni Obavijesti o iskljucenju... Dao sam to na sud, pa nekad, za koju godinu dok to dodje na red... :D

Tip do mene, dok sam placao ponovo ukljucenje 40 KM plus racune, pita je li izdan nalog da se njemu iskljuci struja, jer kaze ima skoro 500 duga, kaze zena nije. :-D pa sad ti znaj i vidi.
Last edited by tututuuuu on 04/10/2016 20:01, edited 1 time in total.
Variola Vera

#50 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

tututuuuu wrote:Sta ne iskljucuju... :D Meni su zbog jednog racuna iskljucili. Pisao sam ovdje. I prije sam slusao takve price i nisam vjerovao, mislio sam ljudi se pravdaju, sve dok se meni nije dogodilo. Dakle, jedan racun duga imao i dosao racun za tekuci mjesec, nakon 7 dana iskljucen. Dug bio nesto preko vrtoglavih 40 maraka. Ni Obavijesti o iskljucenju... Dao sam to na sud, pa nekad, za koju godinu dok to dodje na red... :D

Tip do mene, dok sam placao ponovo ukljucenje 40 KM plus racune, pita je li izdat nalog da se njemu iskljuci struja, ima skoro 500 duga, kaze zena nije. :-D pa sad ti znaj i vidi.
znam lokalne krimose i stranačke spodobe koje imaju po 60 000 duga u poslovnim prostorima a struju u stanovima i kućama gdje žive ne plaćaju nikako, i niko im ništa ne smije.
Post Reply