Sloboda govora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#26 Re: Sloboda govora

Post by uglavnomja »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nije zabranjen istina, ali niko ne govori da treba zabranjivati slobodu govora već da postoje granice kao i u bontonu. Recimo imaš pravo sjediti nepristojno u restoranu i jesti rukama, to je tvoj izbor, ali ako te vlasnik upozori te ako svojim ponašanjem smetaš drugim gostima i/ili uposlenicima isti ima pravo da te zamoli da napustiš objekat te naposljetku izbaci.
poenta je u ovom boldiranom, vlasnik u svom privatnom objektu ima pravo da postavlja svoja pravila ...

pitanje je ko je VLASNIK medijskog internet prostora, ko je taj ko ima pravo da odredi gdje je granica? moze zukenberg da ukloni nesto, blokira profil ... ali u lejlinom slucaju sigurno nece :P
ja u svojoj kuci imam granice, koje nisu iste kao u tvojoj, recimo ... ali nase granice ne vaze izvan nasih kuca.

vlast bi trebala da bude neki "vlasnik", ali ocito ne postoji pravilo za neke kategorije.
i u vecini slucajeva je 50%-50% kad se nadigne neka ovakva hampa, poznati sukob ideologija, koji se javlja na svakoj temi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27 Re: Sloboda govora

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Imas i ti pravo reci da bi protjerao narod preko Drine i digao zid.
Ne valja lagati Bato, star si ti za to. :oops:
Ja sam prvi za to da presele u Srbiju a možemo dići i neki zid na granici Srbija-BiH.
Pa eto ako laze koza ne laze rog.

A zidovi su ti bili mrski kad ih je dizao Orban.

Sve je to sloboda govora ;-)
Drvosjeca iz Dejcica

#28 Re: Sloboda govora

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Imas i ti pravo reci da bi protjerao narod preko Drine i digao zid.
Ne valja lagati Bato, star si ti za to. :oops:
Ja sam prvi za to da presele u Srbiju a možemo dići i neki zid na granici Srbija-BiH.
Pa eto ako laze koza ne laze rog.

A zidovi su ti bili mrski kad ih je dizao Orban.

Sve je to sloboda govora ;-)
Da presele i protjerati je u mom jezičkom leksikonu derastična razlika, ne znam kako je u tvom, pogledaj. :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29 Re: Sloboda govora

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Da presele i protjerati je u mom jezičkom leksikonu derastična razlika, ne znam kako je u tvom, pogledaj. :roll:
Haj bolan plakao si i kukao kad sam tebi u sali rekao da odselis iz Bosne :D
uglavnomja

#30 Re: Sloboda govora

Post by uglavnomja »

uglavnomja wrote:
bonton je anti-sloboda :D
skup pravila kako se moras-trebas ponasati ako zelis pripadati nekom drustvenom krugu.

nema nikakve veze sa slobodom govora.

usput, bonton je davno prevazidjen, ostali su samo tragovi ... jer je taj stil zivota, oblacenja, ... prosao.
Kako za koga. I danas ti neće dopustiti da prisustvuješ u šorcu i japankama predstavi bilo kojeg ozbiljnijeg pozorišta, koncertne dvorane ozbiljne muzike i sličnih kulturnih događaja. I dalje u vrhunskim restoranima moraš imati sako na sebi...itd. Ja se i dalje ustajem kada se upoznajem sa nekim...

Možda i nesvjesno dao si odgovor zašto danas imamo poplavu papaka u trenerkama i torbicama kojima je to odjeća za sve prilike, i za vjerske obrede, restorane, izlaske, rekreaciju...itd. :oops:
kravata, kosulja, sak(A)o, ... zapadnije od balkana su znak prepoznatljivosti istocne europe :mrgreen: (osim u posebnim prilikama)

predsjednici vlada dolaze u dzemperima, farmerkama, tenama ... :P

a za ekskluzivna mjesta se slazem. samo to je opet ekstremno mali prostor koji se cak moze smatrati "privatnim" u svojoj ekskluzivnosti.

ustati prilikom upoznavanja, otvoriti vrata dami, privuci stolicu, pridrzati kaput ... ok

ali milion nekih pravila, tipa rukavice, sesiri ... :-)

malo sege :)

http://citati.hr/bonton
Drvosjeca iz Dejcica

#31 Re: Sloboda govora

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Da presele i protjerati je u mom jezičkom leksikonu derastična razlika, ne znam kako je u tvom, pogledaj. :roll:
Haj bolan plakao si i kukao kad sam tebi u sali rekao da odselis iz Bosne :D
Ta dva primjera nisu za poređenje a ono nije bilo u šali, bar tako nije djelovalo.
Drvosjeca iz Dejcica

#32 Re: Sloboda govora

uglavnomja wrote:
uglavnomja wrote:
bonton je anti-sloboda :D
skup pravila kako se moras-trebas ponasati ako zelis pripadati nekom drustvenom krugu.

nema nikakve veze sa slobodom govora.

usput, bonton je davno prevazidjen, ostali su samo tragovi ... jer je taj stil zivota, oblacenja, ... prosao.
Kako za koga. I danas ti neće dopustiti da prisustvuješ u šorcu i japankama predstavi bilo kojeg ozbiljnijeg pozorišta, koncertne dvorane ozbiljne muzike i sličnih kulturnih događaja. I dalje u vrhunskim restoranima moraš imati sako na sebi...itd. Ja se i dalje ustajem kada se upoznajem sa nekim...

Možda i nesvjesno dao si odgovor zašto danas imamo poplavu papaka u trenerkama i torbicama kojima je to odjeća za sve prilike, i za vjerske obrede, restorane, izlaske, rekreaciju...itd. :oops:
kravata, kosulja, sak(A)o, ... zapadnije od balkana su znak prepoznatljivosti istocne europe :mrgreen: (osim u posebnim prilikama)

predsjednici vlada dolaze u dzemperima, farmerkama, tenama ... :P

a za ekskluzivna mjesta se slazem. samo to je opet ekstremno mali prostor koji se cak moze smatrati "privatnim" u svojoj ekskluzivnosti.

ustati prilikom upoznavanja, otvoriti vrata dami, privuci stolicu, pridrzati kaput ... ok

ali milion nekih pravila, tipa rukavice, sesiri ... :-)

malo sege :)

http://citati.hr/bonton
Dolaze na neobavezne sastanke i cafe pauze, da je to tako kako govoriš davno bi nestao dress code po firmama i institucijama u svijetu. :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#33 Re: Sloboda govora

Post by _BataZiv_0809 »

Sve je to sloboda govora drvosjetjo. Nije zabranjeno biti selektivan.
Satori

#34 Re: Sloboda govora

Post by Satori »

Muhamed Đakmić wrote:Slažem se generalno s ovim postom i zaista mi nije jasno zašto je svijet bolje mjesto ako ja imam pravo reći o nečemu što apsolutno ne razumijem sve najgore, a da pritom ne budem sankcionisan.

Nisam za uvođenje bilo kakvih zabrana, samo mislim da slobodu govora potpuno pogrešno tumačimo, doživljavamo i samim tim primjenjujemo. Eto, ako je ovo za neke druge teme, nek se spoji sa njom ili nek se zatvara ako nije po volji.
Za slobodu sam govora u smislu da odredjene drustvene teme ne bi trebale/smjele biti tabu i cenzurisane, kao sto su tokom Jugoslavije bili partizanski zlocini, Goli otok, a danas kriminal vladajucih stranaka. I naravno, treba pisati o takvim stvarima, protiv toga sam da se pisce/novinare/nebitno koga sankcionise zbog otkrivanja prljavog vesa. (Kao, recimo, Bakir i "60 minuta" u prvih godinu-dvije svog rada, dok i on nije presao granicu normalnog istrazivackog novinarstva i postao tudji pulen)
Medjutim, treba razlikovati slobodu govora i provokaciju. Sloboda govora je reci da je u posljednjem ratu bilo X poginulih a Y masovnih grobnica. Provokacija je "Noz, zica, Srebrenica" i "Srbe na vrbe" i to mora biti najostrije kaznjeno. Provokacija, uvreda a i kleveta je reci da su ovi ili oni teroristi, da smrde ili da su zatucani. I svakako sam za to da se pravda ganja na sudu, i da se trazi nadoknada stete i javno izvinjenje zbog uvrede casti, a ne da svako ko se osjeca pogodjenim necijom izjavom uzima pravdu u svoje ruke.
Ajant

#35 Re: Sloboda govora

Post by Ajant »

Sloboda govora kao ljudsko pravo je ograničena i kroz relevantne međunarodne sporazume, prije svega kroz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja je i dio našeg Ustava. Ograničenje slobode govora, definisana u stavu 2 člana 10 Konvencije je sljedeća:
2. Pošto korišćenje ovih sloboda povlači za sobom dužnosti i odgovornosti, ono se može podvrgnuti formalnostima, uslovima, ograničenjima ili kaznama propisanim zakonom i neophodnim u demokratskom društvu u interesu nacionalne bezbednosti, teritorijalnog integriteta ili javne bezbednosti, radi sprečavanja nereda ili kriminala, zaštite zdravlja ili morala, zaštite ugleda ili prava drugih, sprečavanja otkrivanja obaveštenja dobijenih u poverenju, ili radi očuvanja autoriteta i nepristrasnosti sudstva.
Što se konkretno "slučaja" Lejle Čolak tiče, vjerujem da bi se dala razmotriti ograničenja koja se tiču zaštite morala, te zaštite ugleda ili prava drugih.

Osim toga, u svojoj jurisprudenciji Evropski sud za ljudska prava daje svoje tumačenje ograničenja slobode izražavanja, pa recimo u slučaju Norwood v. UK odbio je uopšte razmatrati Norwoodovu aplikaciju. Naime, Norwood je na svom prozoru držao sliku twin towersa u plamenu, i napisao Save Britain from Islam ili tako nešto. Također u slučaju I.A. protiv Turske (I.A. je pisao knjigu u kojoj vrijeđa poslanika, a tursko pravosuđe mu je izreklo sankciju), Sud smatra da nema kršenja slobode govora, jer I.A-ove ideje predstavljaju "abusive attack".

Imajući u vidu izrečene stavove ESLJP-a, vjerujem da je i govor Lejle Čolak podložan ograničenju, odnosno predstavlja zloupotrebu slobode govora. Naravno, time ne opravdavam reakciju maloumnika na fejsbuku, ali se bavim kmečanjem butthurt liberala kao vrsnih poznavalaca ljudskih prava.
zeina

#36 Re: Sloboda govora

Post by zeina »

Sloboda govora podrazumijeva slobodu iznosenja vlastitog misljenja i ubjedjenja bez straha od zakonskih sankcija, sloboda govora nije vrijedjanje, psovanje i sl., zalosno je koliko se sloboda govora zloupotrebljava, ali u normalnim drzavama pored zakona o slobodi govora postoji i zakon koji sankciknise govor mrznje, blasfemiju, psovanje i td., jedno bez drugog ne ide
slavonskilola

#37 Re: Sloboda govora

Post by slavonskilola »

Sloboda govora je osnovno ljudsko pravo no ne možemo je doživjet ni na ovom forumu jer se diskriminiraju diskutanti koji se usude iznijeti svoje mišljenje koje se možda razlikuje od mišljenja nekog administratora ili moderatora sa foruma.
To je debilizam ne svojstven demokratskim dostignućima na koje se poziva BIH i koje je kao država imala još davno i prije drugih naroda .
Hakiz

#38 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

Dakle, treba ponoviti:

"Europski sud za ljudska prava prihvatio je stajalište kako uvreda vjerske dogme ili predstavnika vjerske zajednice ne prerasta nužno u uvredu svakog/pojedinca koji pripada toj vjerskoj zajednici. U tom kontekstu podsjećamo i na Rezoluciju „Sloboda izražavanja i poštovanje religijskih uvjerenja“ Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz 2006. godine, u kojoj se ističe kako kultura kritičkog promišljanja i umjetničkih sloboda ima dugu tradiciju u Europi i smatra se pozitivnom i neophodnom za razvoj i društva i svakog pojedinca. „Kritički diskurs, satira, humor i umjetnički izričaj stoga trebaju uživati veći stupanj slobode izražavanja, a pribjegavanje pretjerivanju ne smije se smatrati provokacijom“ ističe se u točki 9. Rezolucije.
Pojedini dijelovi teksta zasigurno mogu povrijediti osjećaje vjernika i načelno mogu predstavljati uvredu, ali to nije dovoljno. Da bi postojala uvreda, mora postojati uvrijeđena osoba. U pravilu će to biti pojedinac, no iznimno se može raditi i o kolektivu ako skupna uvreda predstavlja ujedno uvredu pojedinaca kao članova kolektiva. Načelno su to manje skupine čiji je broj pripadnika ograničen i pregledan jer ako je pak uvreda sasvim uopćena, a samim time i razvodnjena, pojedini član skupine neće se ni osjećati uvrijeđenim. Da bi se radilo o uvredi, izričaj mora biti usmjeren na bilo koju određenu osobu kojoj bi takvo izražavanje moglo naškoditi časti i ugledu, a ovaj tekst ismijava Katoličku crkvu i vjernike općenito.
Tekst sadrži elemente parodije i satire, a ovi stilovi podrazumijevaju napad i ismijavanje koje može izazvati negativne emotivne reakcije kod pojedinaca i skupina koje predstavljaju objekt napada."
¤ jelena ¤

#39 Re: Sloboda govora

Post by ¤ jelena ¤ »

Ajant wrote:
Što se konkretno "slučaja" Lejle Čolak tiče, vjerujem da bi se dala razmotriti ograničenja koja se tiču zaštite morala, te zaštite ugleda ili prava drugih.
Ovo ne razumijem.

Zaštite morala, ugleda i prava drugih - od čega, od koga i čija prava?

Kakav je to moral i ugled kad ga može ugroziti jedan banalni fb status izvjesne Lejle Čolak?

Zaštita čijih i kojih prava?

U interesu nacionalne bezbjednosti, teritorijalnog integriteta ili javne bezbjednosti, zaštititi pravo na rad, tj. slobodan izbor zaposlenja u OSBiH, pojedincu koji nudi materijalnu nadoknadu za silovanje L.Č.?

Je l' to :?
medvjed23

#40 Re: Sloboda govora

Post by medvjed23 »

Muhamed Đakmić wrote:
zaista mi nije jasno zašto je svijet bolje mjesto ako ja imam pravo reći o nečemu što apsolutno ne razumijem sve najgore, a da pritom ne budem sankcionisan.
Zato što bi suzdržavanje od mlaćenja pakosnih gluposti trebalo biti stvar izbora, uslovljenog pristojnošću i odgojem. Ako u tu priču uključiš zakonske sankcije samo ćeš podstaći licemjerstvo. Imaćeš gomilu ljudi koji ružno misle, a lijepo govore. A i ovako ih je previše.

Sloboda je, po definiciji, odsustvo vanjske prinude. Dakle, najblaže rečeno, upitno je da li ima slobode tamo gdje ima prinude, tamo gdje ti neko nešto naređuje ili zabranjuje (u mjeri većoj od nužne). S tim u vezi, slažem se da se sloboda govora ponekad zloupotrebljava, ali bih dodao da postoje jednake, ako ne i veće zloupotrebe u smislu njenog ograničavanja.

Život u društvu gdje zakon nalaže da niko nikog ne smije vrijeđati, da svaka izgovorena riječ mora biti ugodna svakom uhu možda nekima i ne bi bio loš. Bilo bi to društvo ljudi, pristojnih i obzirnih (u jednom meni ljigavom, licemjernom smislu). Al da li bi bilo slobodno? Jok. Ne bi. Ograničena sloboda dođe nešto kao suha vlaga, nevina prostitutka, pošten političar, normalan pjesnik...
Last edited by medvjed23 on 25/09/2016 18:22, edited 1 time in total.
S4mpion

#41 Re: Sloboda govora

Post by S4mpion »

Kolač je toliki koliki je, drugog nema. Najjači dobija najveći komad, na štetu ostalih, neminovno.

Isto je i sa slobodom govora, ona definitivno postoji, čak i kao apsolutna sloboda, ali ne pripada svakome. Dakle, nije pitanje da li sloboda govora postoji ili ne, već da li je dostupna svima i u kolikom omjeru?
piupiu

#42 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

¤ jelena ¤ wrote:
Ajant wrote:
Ovo ne razumijem.

Mislim da ni dotični forumaš ne razumije najbolje šta to znači. Ovdje se obično radi o pojedincima, a ne o kolektivima. Zaštita ugleda i prava se odnosi manje više na defamation, što je nešto slično našoj kleveti - ali nije potpuno isto definisano.
Kakav je to moral i ugled kad ga može ugroziti jedan banalni fb status izvjesne Lejle Čolak?
Zaštita javnog morala je atavizam iz vremena kad su religije još uvijek igrale značajnu ulogu u životima Zapadnih društava. Danas ta debata u Zapadnim zemljama vrlo često izgleda ovako:
One of the great achievements of the political liberalism of the 17th and 18th centuries was the idea that the individual is the foundation of the polity. The law treated individuals as its basis. This notion was foundational to liberal democracy.

Hence in the spirit of this development, the 1776 US Declaration of Independence boldly asserted that "all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty, and the pursuit of Happiness. -- That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed".

Under this formulation, it is the individual who possesses political rights and whose consent legitimates government. It was a rejection of the idea that rights subsisted in classes of people, whether determined by birth, hierarchy or membership of a particular group. It is central to the liberal democratic experiment.

Increasingly, however, rights are now being asserted on behalf of groups. A claim is made for example, that the expression of a moral judgment about the beliefs, statements or actions of another group should be unlawful because it is offensive to members of the group or that it is likely to insult that group.

Whereas the laws of defamation protect the individual against libel and slander, it is now claimed that moral judgments or observations about a group should be unlawful and punishable. This is a significant shift.

The main fault lies with the parliaments that have created vague laws from abstract principles about which judges can be tempted to conclusively determine public morality on issues such as speech and thought in a multicultural society.

Laws that enable groups, rather than individuals, to assert rights should be repealed before we head any further down this dangerous path.
U interesu nacionalne bezbjednosti, teritorijalnog integriteta ili javne bezbjednosti, zaštititi pravo na rad, tj. slobodan izbor zaposlenja u OSBiH, pojedincu koji nudi materijalnu nadoknadu za silovanje L.Č.?

Ovo bi trebao biti tipičan primjer zaštite javnog morala. Osoba s ovim CV-ijem ne može obnašati državne funkcije - u interesu javnog morala i povjerenja u institutcije. Medjutim, danas se ta nepreciznost u značenju 'javnog morala' eksploatiše u razne svrhe. Neki drugi tipičan primjer zaštite javnog morala bi bio da se ne možeš seksati u javnosti, niti hodati go ulicom, opsovati policajca, i šta ja znam šta sve ne. Problem nastaje kad se krene zalaziti u 'filozofske' sfere i u to ko ima pravo odlučiti šta je to 'javni moral' u domenu ideja ....
Satori

#43 Re: Sloboda govora

Post by Satori »

Sloboda govora u punom smislu te rijeci:

“Vaša politika je ričet!” “Ako ne dobijemo ono što nam pripada, onda rat Mađarima!” “Vi ste lakrdijaši!” “Što vi radite, samo je politički ‘švindl!’” “Vi nas izdajete i prodajete Švabama iza leđa!” “Vi ste vlaški lopovi!” “Vi ste svinjski špekulanti!” “Ti si svinja!” “Evo druge svinje!” “Ja se ne trebam prati nego ti!” “Ja nisam lopov kao ti!” “Svinjski špekulant!” “Vi ste u švogoriji sa svinjama!” “Vi ste Židov!” “A ti si Vlah!” “Vi varate s vinom!” “Vi spadate u Mitrovicu! U Lepoglavu!” “Vi ste denuncijant!” “A vi hulje!” “Tolike ste ljude povješali!” “Vratite nam našeg prijestolonasljednika!”

(Miroslav Krleza, moto pjesme "Na trgu sv. Marka", stenografski zapis rasprave u Hrvatskom saboru, 1917. godina)
John Cleese

#44 Re: Sloboda govora

Post by John Cleese »

slavonskilola wrote:Sloboda govora je osnovno ljudsko pravo no ne možemo je doživjet ni na ovom forumu jer se diskriminiraju diskutanti koji se usude iznijeti svoje mišljenje koje se možda razlikuje od mišljenja nekog administratora ili moderatora sa foruma.
To je debilizam ne svojstven demokratskim dostignućima na koje se poziva BIH i koje je kao država imala još davno i prije drugih naroda .
Uporni maliciozni pokusaji revidiranja istorijskih cinjenica kao sto su, na primjer, izjave da su ustaska gamad zapravo hrvatski rodoljubi i borci za slobodu - ne spadaju u slobodu govora nego, implicitno, u govor mrznje, sto ne samo da i inace nije dozvoljeno nego je i kaznjivo, pa tako profasisticki kreteni koji nisu u stanju ili ne zele da razlikuju jedno od drugoga trebaju biti sretni i zahvalni sto ih administracija & moderacija ne prijavljuje odgovarajucim organima gonjenja, makar evidencije radi.

Na temu...

Sto se tice ove lose vaspitane tuke (to je valjda tema...) o kojoj danima diskutirate... nebitna je, ne zasluzuje paznju, ne zasluzuje ni reakciju nego hladni prezir - to bi zapravo bila i najgora, a posve primjerena svojevrsna kazna, ali to je, nazalost, nemoguce objasniti ovoj nakaradnoj "javnosti", uzevsi u obzir "vrijednosti" koje (uistinu, a ne tek deklarativno) uvazava...
Ajant

#45 Re: Sloboda govora

Post by Ajant »

¤ jelena ¤ wrote:
Ajant wrote:
Ovo ne razumijem.

Mislim da ni dotični forumaš ne razumije najbolje šta to znači. Ovdje se obično radi o pojedincima, a ne o kolektivima. Zaštita ugleda i prava se odnosi manje više na defamation, što je nešto slično našoj kleveti - ali nije potpuno isto definisano.

Mislim da je odgovor ovdje pružen u ovom "obično". U jednom od prošlih postova jedan od forumaša je rekao da se može raditi i o napadu na kolektiv, ukoliko su nekom svojom karakteristikom jasno izdvojene iz društva, što pokrivene žene sigurno jesu. Uostalom, u slučaju iz jurisprudencije Suda koji sam citirao, jasno se vidi da je Norwood napao islam u cjelini, pa je Sud opet bio stajališta da nije došlo do povrede, i to u mjeri da je predmet odbačen, a ne odbijen, odnosno sud nije razmatrao pojedinosti slučaja, već ga odbacio prima facie, a radi se o napadu šire kategorije (svih muslimana) u odnosu na naš konkretan primjer, napada na užu kategoriju (samo pokrivene žene).
Zaštita javnog morala je atavizam iz vremena kad su religije još uvijek igrale značajnu ulogu u životima Zapadnih društava. Danas ta debata u Zapadnim zemljama vrlo često izgleda ovako:
One of the great achievements of the political liberalism of the 17th and 18th centuries was the idea that the individual is the foundation of the polity. The law treated individuals as its basis. This notion was foundational to liberal democracy.

Hence in the spirit of this development, the 1776 US Declaration of Independence boldly asserted that "all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty, and the pursuit of Happiness. -- That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed".

Under this formulation, it is the individual who possesses political rights and whose consent legitimates government. It was a rejection of the idea that rights subsisted in classes of people, whether determined by birth, hierarchy or membership of a particular group. It is central to the liberal democratic experiment.

Increasingly, however, rights are now being asserted on behalf of groups. A claim is made for example, that the expression of a moral judgment about the beliefs, statements or actions of another group should be unlawful because it is offensive to members of the group or that it is likely to insult that group.

Whereas the laws of defamation protect the individual against libel and slander, it is now claimed that moral judgments or observations about a group should be unlawful and punishable. This is a significant shift.

The main fault lies with the parliaments that have created vague laws from abstract principles about which judges can be tempted to conclusively determine public morality on issues such as speech and thought in a multicultural society.

Laws that enable groups, rather than individuals, to assert rights should be repealed before we head any further down this dangerous path.
Da je zaštita morala atavizam je apsurdno reći, budući da to crno na bijelo stoji u Evropskoj konvenciji, a posredno i u našem Ustavu, a kroz presude ESLJP se primjenjuje u svim evropskim zemljama. Nije atavizam, već pozitivnopravna obaveza svih država potpisnica EKLJP. Tako da i tekst ispod sam po sebi nema neku vrijednost, imajući u vidu odredbe Konvencije i presude Suda koje sam naveo, a naravno ima ih još koje se bave tom tematikom. Sloboda izražavanja ima svoje granice, koje su u svrhu zaštite tog prava dosta široko postavljene, ali ipak postoje, kao što sam ih već naveo.

Ovo bi trebao biti tipičan primjer zaštite javnog morala. Osoba s ovim CV-ijem ne može obnašati državne funkcije - u interesu javnog morala i povjerenja u institutcije. Medjutim, danas se ta nepreciznost u značenju 'javnog morala' eksploatiše u razne svrhe. Neki drugi tipičan primjer zaštite javnog morala bi bio da se ne možeš seksati u javnosti, niti hodati go ulicom, opsovati policajca, i šta ja znam šta sve ne. Problem nastaje kad se krene zalaziti u 'filozofske' sfere i u to ko ima pravo odlučiti šta je to 'javni moral' u domenu ideja ....
[/quote]
Naravno, s ovim se slažem, a to sam i rekao u svom prvom postu na ovu temu. Idiote koji su prijetili ja nikako ne mogu pravdati, a koliko znam protiv pripadnika OSBiH je započet disciplinski postupak, a i suspendovan je, dakle nešto se po tom pitanju radi, bit će sankcionisan. Ono što je moja teza je a) Sloboda izražavanja ima svoja ograničenja - dakle ovo je no brainer, pozitivnopravni propisi ih nesumnjivo postavljaju
b) Govor Lejle Čolak se može smatrati kršenjem tih ograničenja - vjerujem da su slučajevi ESLJP jasan pokazatelj toga. Naravno o ovome se da diskutovati, ali da se njeno vrijeđanje može 1/1 smatrati slobodom govora, mislim da to mogu reći samo needukovani kvaziliberali koji progresivnim smatraju svaki atak na "atavističke" koncepte religije.
Za bolju buducnost

#46 Re: Sloboda govora

Post by Za bolju buducnost »

Pa po definiciji je sloboda govora pravo svakog covjeka da iskaze svoje misljenje i svoj stav, bez straha da ce ga bilo ko sankcionisati, napasti ili na bilo koji drugi nacin povrijediti. Znaci fakticki mi kao ljudi imamo pravo da govorimo, pisemo, crtamo izjasnjavamo se bas onako kako to zelimo, i da nam to ne smije biti uskraceno. Medjutim problem u tom izjasnjavanju, crtanju, pisanju i govoru nastaje kada se pojave ljudi koji su uglavnom za moj pojam provokatori i koji nemaju respekt prema drugim ljudima i toj razlikoscu koja je izmedju ljudi. To su ljudi koji zele da privuku paznju nekoj temi, koja ce izazvati burne reakcije, konflikte pa u nekim slucajevima i sukobe. Zato mislim da i ako mi kao ljudi imamo pravo na slobodu govora, treba da je koristimo na adekvatan nacin, a ne da je zloupotrebljavamo. Mislim da covjek treba da bude svijestan na koji nacin ce da iznese svoje misljenje ili stav, a da sa tim ne povrijedi bilo koga.
piupiu

#47 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

Ajant wrote:Da je zaštita morala atavizam je apsurdno reći, budući da to crno na bijelo stoji u Evropskoj konvenciji, a posredno i u našem Ustavu, a kroz presude ESLJP se primjenjuje u svim evropskim zemljama. Nije atavizam, već pozitivnopravna obaveza svih država potpisnica EKLJP. Tako da i tekst ispod sam po sebi nema neku vrijednost, imajući u vidu odredbe Konvencije i presude Suda koje sam naveo, a naravno ima ih još koje se bave tom tematikom. Sloboda izražavanja ima svoje granice, koje su u svrhu zaštite tog prava dosta široko postavljene, ali ipak postoje, kao što sam ih već naveo.
Mislim da možda nisam bila dovoljno precizna. 'Atavizam' se odnosi na to da se javni moral danas na Zapadu definiše svjetovnim, a ne religijskim zakonom. Ali se uticaj koncepta religijskog morala nikad ne može isključiti iz društvene sfere jer on tu latentno postoji i ugradjen je i u 'svjetovne' koncepte javnog morala. Znači, s jedne strane postoji kontinuitet, a s druge tenzija izmedju koncepata javnog morala 'starijeg' i 'mladjeg' tipa.
piupiu

#48 Re: Sloboda govora

Post by piupiu »

S4mpion wrote:Kolač je toliki koliki je, drugog nema. Najjači dobija najveći komad, na štetu ostalih, neminovno.

Isto je i sa slobodom govora, ona definitivno postoji, čak i kao apsolutna sloboda, ali ne pripada svakome. Dakle, nije pitanje da li sloboda govora postoji ili ne, već da li je dostupna svima i u kolikom omjeru?
Tačno. Kod nas i u slučaju slobode govora (kao i u mnogim drugim stvarima) često prevladava mit o diskriminiranoj većini (primjer - referendum o Danu RS-a, u kojoj su Srbi većina, bazira se upravo na mitu o diskriminiranoj većini u RS-u, gdje se većina poziva na referendum o diskriminiranju manjine - kakav paradoks!).

Kad se taj mit prevede na jezik koji razumijemo (da se vratimo u sferu slobode govora) - onda je to jednostavno kulturološka navika, želja za i odobravanje institucionaliziranja verbalnog delikta. Jer verbalni delikt je, efektivno, kriminalizacija ili bilo koje drugo društveno sankcionisanje nepoćudnog govora o vladajućoj većini ili većinskom mišljenju. A suština demokratije (i slobode govora) nije ni volja većine, ni zaštita većinskog mišljenja, već pravo i zaštita prava pojedinca i manjine (i individualnog i manjinskog mišljenja).
uglavnomja

#49 Re: Sloboda govora

Post by uglavnomja »

kada jedna osoba ima slobodu da simbol svoje ideologije natakne na glavu, vrat, nogu, stap, cd ... (bilo religija, politika, muzika, sport ....) i takva izadje na ulicu, i to u sredini gdje je ogroman procenat protivnika "toga i takvog simbolisanja" - normalno da ce ocekivati reakcije. i normalno da neko drugi ima pravo da komentarise svakoga ko izlazi izvan granica normalnog, uobicajenog ...
nazalost u sarajevu - balkanu je sloboda govora davno ogranicena po pitanju religije, vjernika, i pripadajucih simbola ... nedodirljivi su, k'o bijeli medjedi ili indijske krave ....

ne odobravam nacin na koji je doticna iznijela svoj stav, glupa, primitivna, vulgarna, besmislena ... paralela, ali ipak samo paralela, ne direktna uvreda.

ne postoji sud, osim tamo "bratskih" zemlaja, gdje braca to rjesavaju po kratkom postupku, koji bi je osudio.
Connaisseur Karlin

#50 Re: Sloboda govora

Post by Connaisseur Karlin »

Za bolju buducnost wrote:Pa po definiciji je sloboda govora pravo svakog covjeka da iskaze svoje misljenje i svoj stav, bez straha da ce ga bilo ko sankcionisati, napasti ili na bilo koji drugi nacin povrijediti. Znaci fakticki mi kao ljudi imamo pravo da govorimo, pisemo, crtamo izjasnjavamo se bas onako kako to zelimo, i da nam to ne smije biti uskraceno. Medjutim problem u tom izjasnjavanju, crtanju, pisanju i govoru nastaje kada se pojave ljudi koji su uglavnom za moj pojam provokatori i koji nemaju respekt prema drugim ljudima i toj razlikoscu koja je izmedju ljudi. To su ljudi koji zele da privuku paznju nekoj temi, koja ce izazvati burne reakcije, konflikte pa u nekim slucajevima i sukobe. Zato mislim da i ako mi kao ljudi imamo pravo na slobodu govora, treba da je koristimo na adekvatan nacin, a ne da je zloupotrebljavamo. Mislim da covjek treba da bude svijestan na koji nacin ce da iznese svoje misljenje ili stav, a da sa tim ne povrijedi bilo koga.
Dali je uopce moguce reci valstito misljenje koristenjem slobode govora,a da se neko ne uvrijedi? :D
Post Reply