Online Shop - Otvaranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

almir90

#26 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by almir90 »

@Special, da li se raspitao za cjenovnik slanja paketa van BiH u zemlje regiona?

Na crno se ne isplati raditi uvoz i distribuciju robe, jer ćeš kad-tad pasti i popušiti kaznu. Kontaktirao sam ja davno Carinu i pitao kakva je procedura oko uvoza, ne mogu se sada sjetiti cifre, mislim da naručivanje paketa ne smije preći 1500 KM za privatno lice, i ne može se naručivati više istih artikala u jednom paketu, jer se automatski smatra da je radi daljnje distribucije. Naručivanje jedan-dva komada pojedinačno je smiješno, ko želi ozbiljno se baviti trgovinom. Takođe ima i vremensko ograničenje, tj. koliko često ti se dostavlja ista roba, ukoliko se ne smatra potrošačkim proizvodom.

Edited, evo našao sam mail.
Poštovani,

Prilikom naručivanja proizvoda putem interneta ili na neki drugi način, a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem, lice koje je naručilac tih dobara je obveznik plaćanja uvoznih dažbina.
Carinska procedura uvoza svih roba, pa tako i roba koje putem poštanskih paketa stižu u Bosnu i Hercegovinu, obavlja se u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH i svim važećim podzakonskim aktima.
U skladu sa članom 176. stav 6. Zakona i članom 14. Priloga Zakona, oslobođeni su od plaćanja carine, državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti (roba nekomercijalnog karaktera) koje prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50,00 KM, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje. Poštanske pošiljke koje ispunjavaju uslove za navedeno oslobađanje od plaćanja carine, oslobođene su i od plaćanja poreza na dodatu vrijednost u skladu sa članom 26. tačka 2. Zakona o porezu na dodatu vrijednost.
U slučaju da vrijednost robe koja iz inostranstva stigne poštanskom pošiljkom u BiH, prelazi vrijednost od 50 KM, carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o preuzimanju iste putem poštansko carinske deklaracije za fizička lica.
Ukoliko lice u BiH prima paket od fizičkog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost (vrijednost robe + svi zavisni troškovi nastali u procesu nabave), obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda tako dobijen ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1.500,00 KM.
Ukoliko lice iz BiH prima paket od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 %. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl.
Prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Na utvrđenu carinsku vrijednost se obračunavaju i plaćaju zakonom predviđene dažbine. Ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura, carinska služba upućuje poziv primaocu da dostavi dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, a ukoliko ni to ne postoji, carinska služba u skladu sa važećim propisima pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina, a na osnovu vrijednosti iste ili slične robe koja je uvezena u prethodnom periodu. Dodatni dokumenti koji se traže of fizičkih lica dostavljaju se direktno u carinske referate pri poštanskim kancelarijama u BiH, putem faxa, ili e-maila.
Nadalje, poreska osnovica kod uvoza dobara u Bosnu i Hercegovinu je vrijednost tih dobara utvrđena u skladu sa carinskim propisima., shodno članu 21. stav (1) Zakona o porezu na dodatu vrijednost (“Službeni glasnik BiH”, broj: 09/05, 35/05 i 100/08)
U osnovicu iz stava (1) ovog člana, u smislu člana 21. stav (2) Zakona, uračunava se i :
akciza, carina i druge uvozne dažbine, kao i ostali javni prihodi, osim PDV-a;
svi zavisni troškovi (provizija, troškovi pakiranja, prijevoza i osiguranja) koji nastanu nakon uvoza dobara do prvog odredišta u Bosni i Hercegovini.
Drvosjeca iz Dejcica

#27 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Preko STR nije moguće uvoziti definitivno. Možeš ti muljati da ti uvozi špediter, pa na sebe nešto, ovo-ono ali na STR nije moguće jer STR nema carnski broj. Online shop možeš imati na STR ali problem je uvoz...ili nije ako imaš nekog špeditera koji će uvoziti preko sebe ali onda on mora zakonski zaračunati neku minimalnu maržu pa tebi prefakturiše na STR. Tada je to OK.
Ci-Nick

#28 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by Ci-Nick »

Mislim da nije fino savjetovati čovjeka da radi nelegalno jer to može imati posljedice ne za savjetodavce nego za njeg.
Čak i kada vjeruješ da radiš sve po propisu nemaš miran san kad zaploviš u biznis a ovi iz sive zone,... oni su na apaurinima i drogama da bi preživjeli sve stresove koje nosi ilegala.
Nisam se bavio trgovinom preko interneta i ne mogu o detaljima jer ne znam ali ovako uopšteno mogu ti reći slijedeće:
Ukoliko planiraš raditi dugo godina, očekuješ ozbiljan promet i rast firme onda je svakako bolje registrovati d.o.o.
Primjećujem da mnogi online shopovi vani navode rok isporuke 3 dana, 7 dana, deset dana,.. dakle rade bez skladišta, za poznatog kupca. Praktično prvo prodaju robu pa je onda nabavljaju i isporučuju. Ukoliko imaš pouzdanog dobavljača i ako je roba takva da se tako isplati raditi onda je to dobar put. Čak se i kod registracije može navesti "trgovina u tranzitu". Do tebe je kako ćeš koncipirati i razraditi način trgovine. Ukoliko robu nabavljaš i skladištiš onda su to dodatni troškovi, potreban ti je i veći kapital.
Razmisli, raspitaj se kod ljudi koji se bave istim poslom ( legalno),..i odluči,.. Sretno !
Ci-Nick

#29 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by Ci-Nick »

.
Fox_Fox

#30 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by Fox_Fox »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Preko STR nije moguće uvoziti definitivno. Možeš ti muljati da ti uvozi špediter, pa na sebe nešto, ovo-ono ali na STR nije moguće jer STR nema carnski broj. Online shop možeš imati na STR ali problem je uvoz...ili nije ako imaš nekog špeditera koji će uvoziti preko sebe ali onda on mora zakonski zaračunati neku minimalnu maržu pa tebi prefakturiše na STR. Tada je to OK.
Ni D.O.O ne može uvozi dok nije u PDV sistemu, tek tada može dobiti carinski broj. Da bi dobio PDV broj mora imati 50.000KM prometa ili vrijednosti u firmi (auta, poslovni prostori, kućue itd). Kolega mi je prešao sa OR (OR- obrtnička radnja jer STR više zakonski ne postoji) na D.O.O i kada je prelazio imao je promet od nekih 30.000KM godišnje. Iz poreske su mu tražili dokaz koliko ima prometa mjesečno da vide da je blizu toj cifri od 50.000KM. Tek nakon toga je ušao u PDV i dobio carinski broj.

Ako želiš PDV tek kad otvoriš firmu, tj. siguran si da ćeš imati toliko prometa (50.000KM +) onda se moraš obavezati da će ti firma raditi narednih 5 godina (nisam 100% siguran da li je 5 godina ili 3 godine) ali znam da postoji taj rok.
Drvosjeca iz Dejcica

#31 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Fox_Fox wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Preko STR nije moguće uvoziti definitivno. Možeš ti muljati da ti uvozi špediter, pa na sebe nešto, ovo-ono ali na STR nije moguće jer STR nema carnski broj. Online shop možeš imati na STR ali problem je uvoz...ili nije ako imaš nekog špeditera koji će uvoziti preko sebe ali onda on mora zakonski zaračunati neku minimalnu maržu pa tebi prefakturiše na STR. Tada je to OK.
Ni D.O.O ne može uvozi dok nije u PDV sistemu, tek tada može dobiti carinski broj. Da bi dobio PDV broj mora imati 50.000KM prometa ili vrijednosti u firmi (auta, poslovni prostori, kućue itd). Kolega mi je prešao sa OR (OR- obrtnička radnja jer STR više zakonski ne postoji) na D.O.O i kada je prelazio imao je promet od nekih 30.000KM godišnje. Iz poreske su mu tražili dokaz koliko ima prometa mjesečno da vide da je blizu toj cifri od 50.000KM. Tek nakon toga je ušao u PDV i dobio carinski broj.

Ako želiš PDV tek kad otvoriš firmu, tj. siguran si da ćeš imati toliko prometa (50.000KM +) onda se moraš obavezati da će ti firma raditi narednih 5 godina (nisam 100% siguran da li je 5 godina ili 3 godine) ali znam da postoji taj rok.
To je nešto novo, ja kada sam otvarao firmu 2013. godine nisam morao to ništa biti siguran da ću imati promet od 50.000KM. Odmah sam ušao u PDV sistem, dobio carinski broj i krenuo sa uvozom.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#32 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by un1ted »

Nije ništa novo već frajer nema pojma i nije tačno sto je naveo. PDV broj može odmah po otvaranju bez dodatnih uslova dobiti i Str i doo
w0rld

#33 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by w0rld »

A kakva je situacija sa skladistem za robu, da li zakonski mora imati prostor za skladiste robe ?
Ci-Nick

#34 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by Ci-Nick »

w0rld wrote:A kakva je situacija sa skladistem za robu, da li zakonski mora imati prostor za skladiste robe ?
Ako robu skladišti onda mora imati skladište, mora imati veleprodaju i maloprodaju,.. ako radi u tranzitu, robu nabavlja za poznatog kupca i ne skladišti je onda može i bez skladišta.
Suština svega je da se isključi mogućnost za utaju prometa i poreza.
Poreska uprava i uprava za indirektno oporezivanje nisu toliko strogi po pitanju ispunjavanja uslova sve dok je jasno da se pošteno radi.
Dakle progledat će kroz prste ako firma ima samo direktora a nema i jednog uposlenika a bavi se djelatnošću koja to nalaže,.. naravno ukoliko je očigledno da je obim posla takav da bi uposlenik stvarao samo troškove.
CaneBos

#35 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by CaneBos »

un1ted wrote:Drug je otvarao nedavno i jednin legalan nacin za UVOZ jeste d.o.o. Nista drugo nije moglo kako bi tu robu dalje distribuirao.
Apsolutno netacno. Pa pitaj onda svog druga cemu sluze spediterske firme? :roll:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#36 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by un1ted »

Misli se na direktni uvoz i bez posrednika, ukoliko je roba za dalju distribuciju. Moze i STR preko speditera, ali to stvara troskove, dodatnu papirologiju i moguce komplikacije.
CaneBos

#37 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by CaneBos »

HAVANA wrote:
Fox_Fox wrote:Moj ti je savjet, ne komplikuj sa firmom.

Jednostavno razdvoji narudže na roditelje, tetku, strinu, djevojku, dajdžu itd itd.. na svakog od njih naručiš po 3 4 komada i imaš robu da počneš prodavati.

Napravi online prodavnicu; kupi domenu, nađi dobar server i uloži malo para na Facebook (targetiranje je najvažnije).

Nakon toga napraviš pik profil tj. olx radnja i tu objaviš artikle i ti si spreman.

Ne zezaš se sa porezima, platama, inspekcijama. Ako ti je baš cilj da ti ide staž, onda odeš na biro i kažeš da želiš sam sebi uplaćivati staž i miran si.
Haj razmisli jos jednom o tome o cemu pises.O zemlji,sebi,sigurnosti,starosti,djeci,odgoju,moralu, pravednoj trzisnoj utakmici,posljedicama takvog nacina zivota i razmisljanja.Zato nam i jest ovako.Nismo bolje ni zasluzili.
I jedan i drugi imate poentu. Nazalost, tako je kako je. Ako ides legalno, tesko ili skoro nikako ces opstati. Samo najveci opstanu, ostali uglavnom rade jednom nogom na crnom trzistu, drugom u legali.
Ako covjek krece sa nekim malim ulaganjem, a ocito je da krece, otvaranje d.o.o. mu je u startu namet koji nece moci podnijeti. Tako da je bolje da krene ilegalno dok barem ne uhoda malo prodaju, a onda razmisli o otvaranju i legalizaciji.
HAVANA

#38 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by HAVANA »

Ne postoji ekonomija na svijetu koja je skroz uspjela suzbiti crno trziste ali zna se to otprilike i procentualno sta se moze tolerisati i ne moze suzbiti.Ovde jako,jako mnogo ljudi radi na crno i uzima velike pare.Bez namjere da udje u legalne tokove.Niko nije cvjecka i svi ce nekada provuci nesto sto mogu da bi lakse opstali,pokrili odredjene troskove,stvorili bazu za kasnije i ozbiljnije poslovanje.Ali u ovoj mjeri ne moze.Teret je prevelik na rijetkim koji se usude na taj korak a lako padaju upravo zbog nelojalne konkurencije,politicke podobnosti,izivljavanja na pravnim licima i nekaznjavanja crnog trzista,korupcije...i sto drugih naopakih faktora.Ja prvi sam poceo novu djelatnost,ispipavam turizam,rentanje,ima li smisla i osnova...Naravno za pocetak je neprijavljeno.Prva naznaka pozitivnog poslovanja,koje vec ima...ce ici u pravcu registrovanja djelatnosti na suprugu,sirenja i investiranja u novo,kredita...Kako drugacije rasti?Na crno? To je muljanje,preznojavanje i vjecito plivanje u mutnoj vodi bez sanse za stvarni napredak.
biglebovski

#39 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by biglebovski »

Fox_Fox wrote:

Nije istina. PDV broj dobijaš i ako nisi u sistemu PDV-a i sa njim ideš u uvoz odmah, ako si registrovan za uvoz a to je do registracije, statuta i Suda. Ćuj, otvoriš firmu za trgovinu i uvoz, registruješ je u sudu, i UIO ti ne dozvoljava da uvoziš jel eto nemaš 50.000 prometa.
Nakon napravljenih 50.000 ulaziš u sistem PDVa što je opet druga procedura gdje se troškovi PDV-a prebijaju i gdje uračunavaš PDV kupcima i svašta nešto. Može se u sistem PDV-a odmah nakon registracije ali ti trebaju konkretni pokazatelji (dokumentacija) da ćeš imati tih 50.000+ prometa, ugovor sa kupcem, istorija ako prelaziš sa obrta i tako to. I to ne traži Poreska, tj. ne završavaš u Poreskoj upravi nego Uprava za indirektno oporezivanje. I ne postoji nikakav rok, kakve su to gluposti, ćuj molim te evo obećavam poreznici da će firma raditi 3 godine ili 5. Mislim...
aldera

#40 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by aldera »

un1ted wrote:Misli se na direktni uvoz i bez posrednika, ukoliko je roba za dalju distribuciju. Moze i STR preko speditera, ali to stvara troskove, dodatnu papirologiju i moguce komplikacije.
Troškovi špeditera su 100 do 150 km po uvozu plus ostale takse (kontrola kvaliteta robe i još šta država namisli). Otidji kod špeditera pa kad vidiš postupak i papirčine, nikad se ne bi usudio za samostalni uvoz. Možeš, ali tu ima i bankovna garancija za PDV prilikom uvoza i more stvari. Imam d.o.o. i svaki uvoz vršim preko špeditera.
Ovdje fali elementarnih stvari... Svi stručnjaci i nabrajaju hrpu besmislenih stvari...
Obrtnica ti dozvoljava trgovinu, obrtnička djelatnost je idealna za startup... Mani se pametovanja i d.o.o. Firme...

Otvoriš obrt, uvezeš preko špeditera ako roba ne treba posebna odobrenja i počneš raditi. d.o.o. možeš i poslije riješiti, pa i PDV sistem, ali za startup predlažem zaobidji, troškovi će ti otići 5.000 do 10.000, a d.o.o. Zatvoriti, pa lakše na lutriji dobiti, ko je uspio zna o čemu pričam...

Troškovi knjigovodje za d.o.o. Su visoki, osim ako si licencirani knjigovodja pa možeš sve sam da vodiš...

Gesendet von iPad mit Tapatalk
aldera

#41 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by aldera »

Ne mora se ništa muljati, očigledno ne kontaš tok roba i usluga...
Za uvoz ukoliko imaš brdo uvoznih deklaracija, viška radnika i vremena, uvoziš sam. Primjer jedan... Coca Cola Sarajevo kao gigant ne uvozi sama vec preko špeditera... Ne isplati se... Mogu sad stručnjaci dopunjavati koliko hoće...
Očigledno ni marže ne kontaš... Briga špeditera za vrijednost robe... Bio paket 5 km ili 50.000 km on naplati svoje posredovanje isto...
Nikakvog tu prefakturisanja nema.

Za pokretača teme:
Ako hoćeš 110% ispravno po pravilima stručnjaka sa foruma, dogovoriš se sa firmom da ti uveze preko špeditera, platiš za papirologiju i proda ti na obrtničku djelatnost i radiš bez problema.
Obrtnicu središ u općini i riješio si se 90% belaja...

biglebovski

#42 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by biglebovski »

@aldera, ne uvoziš ti nikad sam samcat, svaki uvoz zahtijeva špeditersku obradu, zato i postoje špedicije, posrednici pri uvozu. Fiksni troškovi su oko 140-150 KM po uvozu za d.o.o. koji sam narućuje i uvozi robu, od ćega oko 50 KM troškovi špeditera (carinsko zastupanje i PDV garancija), pregled carinski 10, nalaz sanitarnog inspektora 40 (ovo nekad ne treba pa izađu troškovi manje) i dvije administrativne takse po 20 KM.
Očekivati od neke firme da uveze za tebe robu na sebe, odradi cijelu proceduru i ne naplati ti tu uslugu je malo smiješno. Nema puno ljubavi u biznisu. Takve usluge se naplaćuju u fiksnom iznosu koji se ranije dogovori ili uvoznik odredi cijenu kao procenat od vrijednosti uvoza, a nerijetko nakon uvoza "izlete" još neki troškovi.
Tako da, ako se posao svodi na trgovinu robe iz uvoza, d.o.o. je, po meni, pravi i jedini put. Jest skuplje osnivanje, skuplji knjigovođa i komora, ali su i mogučnosti daleko veće.
Ci-Nick

#43 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by Ci-Nick »

@aldera,
Opet se brkaju stvari,...
Kad registruješ d.o.o. navodiš osnovnu djelatnosti i ostale djelatnosti kojima ćeš se možda povremeno baviti i na osnovu toga dobijaš carinski broj, ..bez obzira što imaš d.o.o. ne možeš izbjeći usluge špeditera jer nisi licenciran za obavljanje špediterskih poslova, ni uvezan u sistem,..ne možeš i neznaš spremiti dokumentaciju za carinjenje,..ne poznaješ carinske propise i regulativu
Postoje izuzeci,.. Npr. Mittal Zenica ima svoju špeditersku službu ali oni rade dnevno i preko 100 kamiona izvoza,..što se tiče špeditera on nije nikakav uvoznik nego radi usluge pripreme dokumentacije za uvozno ili izvozno carinjenje. Cijene su onakve kakve se dogovore, zavisno od broja carinskih deklaracija. Ja sam u početku plaćao 60 KM po kamionu a kasnije je to spušteno na 45 KM. U toj cijeni je i koliko se sjećam 20 KM carinskog pregleda, ni oni ne rade besplatno.
Ko je kupac, ko plaća račun za robu, on je uvoznik
To što rade mnoge trgovačke radnje je glupo i nezakonito,.. Čuo sam da neki odu u Tursku, nakupuju tekstilne robe po veleprodajama, plate gotovinom i da im onda nekim kanalima roba bude isporučena u BiH, ..ko to radi i kako ne znam ali znam da to nije čist posao.
aldera

#44 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by aldera »

Ci-Nick wrote:@aldera,
Opet se brkaju stvari,...
Kad registruješ d.o.o. navodiš osnovnu djelatnosti i ostale djelatnosti kojima ćeš se možda povremeno baviti i na osnovu toga dobijaš carinski broj, ..bez obzira što imaš d.o.o. ne možeš izbjeći usluge špeditera jer nisi licenciran za obavljanje špediterskih poslova, ni uvezan u sistem,..ne možeš i neznaš spremiti dokumentaciju za carinjenje,..ne poznaješ carinske propise i regulativu
Postoje izuzeci,.. Npr. Mittal Zenica ima svoju špeditersku službu ali oni rade dnevno i preko 100 kamiona izvoza,..što se tiče špeditera on nije nikakav uvoznik nego radi usluge pripreme dokumentacije za uvozno ili izvozno carinjenje. Cijene su onakve kakve se dogovore, zavisno od broja carinskih deklaracija. Ja sam u početku plaćao 60 KM po kamionu a kasnije je to spušteno na 45 KM. U toj cijeni je i koliko se sjećam 20 KM carinskog pregleda, ni oni ne rade besplatno.
Ko je kupac, ko plaća račun za robu, on je uvoznik
To što rade mnoge trgovačke radnje je glupo i nezakonito,.. Čuo sam da neki odu u Tursku, nakupuju tekstilne robe po veleprodajama, plate gotovinom i da im onda nekim kanalima roba bude isporučena u BiH, ..ko to radi i kako ne znam ali znam da to nije čist posao.
Ne brkam već neuspješan pokušaj objašnjenja uvoza :)
Zaboravih dodati, drug ima obrt u Mostaru, hrvatski dio, uvozi bez problema, u hrvatskom dijelu Federacije može što u drugim dijelu ne može...
Pade mi napamet kad sam iz Hercegovine naručivao online...
Fiskalni dobio nisam ni pitao za fiskalni (poručio kao fizičko lice).
Drugi put htjeo predračun za firmu, hladno mi uvećali robu za 17% uz obrazloženje, ja sam firma koja će da vrati PDV a fizičko ne vraća PDV...
Oplakao sam na obrazloženje...

A_R_A

#45 Re: Online Shop - Otvaranje

Post by A_R_A »

I kako na kraju završi ova priča? :?
Post Reply