Štednja ili osiguranje?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

drndalo

#26 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by drndalo »

Da, upravo to. Sto je osiguranik stariji, veca je vjerovatnoca prirodne smrti, pa se to kompenzira kroz osigurane sume... Da sam imao 18 kad sam krenuo pod istim uslovima, osigurana suma bi bila negdje oko 28000 na 24000 uplata...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#27 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by mali_milojica »

drndalo wrote:Da, upravo to. Sto je osiguranik stariji, veca je vjerovatnoca prirodne smrti, pa se to kompenzira kroz osigurane sume... Da sam imao 18 kad sam krenuo pod istim uslovima, osigurana suma bi bila negdje oko 28000 na 24000 uplata...
Onda nije ni cudo sto su dobili manje ako su takvi uslovi jer su svi (majka i familija) potpisali ugovore sa 40-50 godina starosti. Znaci ipak je tacno ovo sto govorim da nisu dobili ni svoje pare nazad :-) :roll:
al_akhisari

#28 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by al_akhisari »

...dilema je na mjestu; ja već dulje vrijeme uplaćujem životno (sarajevo osiguranje), a pri tom sam već jednom "podigao" sumu za doživljenje; trenutno uplaćujem 50 KM mjesečno, a početkom sljedeće godine očekujem ponovo isplatu (abd); kao što neko prije reče, u ugovoru su navedene stavke u vezi isplate u slučaju nesreće i doživljenja; moj ugovor je na 7 godina, pri čemu je bilo moguće podići iznos nakon 3, pa 4, 5, 6 godina; naravno, svako prijevremeno podizanje je značilo i veći gubitak, ali i obavezu da se nastavi sa uplatama nove police (iskustvo kolegice); bitno je reći da svake godine dobijem obavijest o "dobitku" na osnovu uspješnog poslovanja i mog novca u istom; nisam siguran, ali suma za doživljenje i ta akumulirana dobit, će biti nešto malo ispod ukupno uplaćene sume ili jednaka; s druge strane, imam skromnu štednju u uni credit na 24 mjeseca i kamatu na oročenu štednju od 2. 10 %, što je baš skromno; ispade dječija štednja (oročena u istoj banci) povoljnija, jer daju kamatu od 2. 80 %
drndalo

#29 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by drndalo »

@milojce

Vjerujem da nisu, mada bi ocekivana dobit to trebala donekle ispeglati...

Ono sto ti rekoh, u toj prici fali jos podataka za cijelu sliku... Ako je imala i vezani kasko, bila je pokrivena za slucaj da joj se sta desi, ali se te pare ne vide na zivotnom kasnije... Hebiga, nema dzabe ni u stare babe... ;-) A i agenti svasta obecavaju, a kuce to tolerisu duugo... Zato sam se prestao baviti time, jer nisam htio lagati, a onda je prodaja trpila... :kiss:

Zapocinjacici teme, pretpostavljam da si mlada (necu pitati za godine) ;-) pa cu ti reci nesto oko ovih 20 god. vezanja za osiguranje... Ja krenuh na 24, pregurao sam vec 16, dok dlanom o dlan... Cijela sustina je da ides sto ranije na sto duzi rok, makar i sa manjom sumom... Najbolja zarada je u zadnjim godinama... Ako ti neko obeca neku masnu zaradu na stednji za starije dane, bjezi jako brzo o'tale... Orocenja u bankama su sad smijesna, a slobodna stednja je sve manje slobodna, i odatle sam pobjegao, jer su me slobodnom htjeli ograniciti na 20% slobode...

Sustina zivotnog osiguranja je sklanjanje svojih para od samog sebe... I dozivljenje. Pa tek onda smrtni slucaj...

Ono sto bih ti ja na osnovu raspolozivih podataka koje si nam dala savjetovao je, pola od para koje si rekla da bi davala mjesecno uplati u zivotno, ali obavezno kao 1/1 uplata, to ti je cca. 600 KM godisnje, a drugu polovinu od 100 KM mjesecno vidi da kupis dionice npr. Telekoma i tu mozes dosta vecu kamatu na pare imati od orocenja... Ako ti zatrebaju pare, dionice mozes prodati... Ali sustina je da ne zagrizes previse, pa da moras smanjivati, nego obratno, krenes s manje, pa je lako povecati vremenom... Na taj nacin disperziras rizik, a sklanjas pare od sebe da ih ne skrhas lako na cipele, aute, konje, zene, itd...
ExNihilo

#30 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by ExNihilo »

Sve u svemu, drndalo je pun k'o brod. :D :D :D
drndalo

#31 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by drndalo »

Sta da ti kazem.... Za 20 god. rada, ostavilo se stogod na stranu... Ponekad naleti i nesto tipa "Halo Bing, kako brat..." :lol:
animals

#32 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by animals »

Zivotna osiguranja najvece prevare..
Uplacujes 20 god, i samo koliko ti inflacija pojede, a da ne govorim sto drugi rade tvojim novcima, a ti cekaj 20 god.
drndalo

#33 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by drndalo »

Da, ako znas sa svojim parama ima puno boljih mogucnosti... Obicno manje sigurnih... Porodica 1/16 osiguranika koji umru prije dozivljenja, bude malo bolje zbrinuta nego bez toga... Opet ponavljam, sustina je sklanjanje para, plus manja zarada, plus ne daj boze... Plus disperzija rizika, gdje je zivotno jedan od 4-5 drugih vidova stednje u normalnim zemljama...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#34 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by mali_milojica »

drndalo wrote:@milojce

Vjerujem da nisu, mada bi ocekivana dobit to trebala donekle ispeglati...

Ono sto ti rekoh, u toj prici fali jos podataka za cijelu sliku... Ako je imala i vezani kasko, bila je pokrivena za slucaj da joj se sta desi, ali se te pare ne vide na zivotnom kasnije... Hebiga, nema dzabe ni u stare babe... ;-) A i agenti svasta obecavaju, a kuce to tolerisu duugo... Zato sam se prestao baviti time, jer nisam htio lagati, a onda je prodaja trpila... :kiss:
Znam da je bila osigurana u slucaju smrti (isplata 100%) i u slucaju tragicne smrti (200%). Kad je dozivila na kraju dobila manje nego sto je uplatila. Kazem,ona je izgubila par stoja kroz godine,ali tetak i dajdza su npr popusili par hiljada.
Majka je sad sve te pare od osiguranja stavila na stednu i ima trajni nalog od 100 KM na penziju da joj ide na knjizicu. Moze ih dici kad god zeli,svaki mjesec izvjestaj,saldo raste,potrosit ce neko :mrgreen:
LeKo

#35 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by LeKo »

Razlika između osiguranja i otvorene-oročene-vlastite štednje je u tome da kad ugovoriš osiguranje, uplatom prve "rate" imaš na raspolaganju osiguranu sumu u slučaju da zatreba prema ugovorenim rizicima, a kod otvorene -oročene-kakve god štednje na raspolaganju imaš samo ono što si do tada uplatio.

Elem, na osiguranju je rijetko ko zaradio (na osiguranike mislim), ali to mu i nije svrha. Oročena štednja po bankama je sada smiješna, kamata niska "za popizdit".

Ko želi da skloni od sebe, a sutra za sebe....@drndalo je već napisao.

Životno ako želiš da prekineš u prve tri godine (kod većine kuća), nemaš nikakvu isplatu, to je "čisti trošak". Da li je "čisti trošak" prosudite sami, godinu, dvije, tri biti životno osiguran, a ne trebati isplate osiguranja i onda ga prekinuti, po meni nije trošak, baš kao što nije kasko, AO ili osiguranje imovine.
Tabijat

#36 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Tabijat »

drndalo wrote: Zapocinjacici teme, pretpostavljam da si mlada (necu pitati za godine) ;-) pa cu ti reci nesto oko ovih 20 god. vezanja za osiguranje... Ja krenuh na 24, pregurao sam vec 16, dok dlanom o dlan... Cijela sustina je da ides sto ranije na sto duzi rok, makar i sa manjom sumom... Najbolja zarada je u zadnjim godinama... Ako ti neko obeca neku masnu zaradu na stednji za starije dane, bjezi jako brzo o'tale... Orocenja u bankama su sad smijesna, a slobodna stednja je sve manje slobodna, i odatle sam pobjegao, jer su me slobodnom htjeli ograniciti na 20% slobode...

Sustina zivotnog osiguranja je sklanjanje svojih para od samog sebe... I dozivljenje. Pa tek onda smrtni slucaj...

Ono sto bih ti ja na osnovu raspolozivih podataka koje si nam dala savjetovao je, pola od para koje si rekla da bi davala mjesecno uplati u zivotno, ali obavezno kao 1/1 uplata, to ti je cca. 600 KM godisnje, a drugu polovinu od 100 KM mjesecno vidi da kupis dionice npr. Telekoma i tu mozes dosta vecu kamatu na pare imati od orocenja... Ako ti zatrebaju pare, dionice mozes prodati... Ali sustina je da ne zagrizes previse, pa da moras smanjivati, nego obratno, krenes s manje, pa je lako povecati vremenom... Na taj nacin disperziras rizik, a sklanjas pare od sebe da ih ne skrhas lako na cipele, aute, konje, zene, itd...

Hvala drndalo na savjetu. MIslim da ipak neću poslušati ovaj dio sa osiguranjem, previše mi je tu varijabli a isto /manje više/ dobijam s nekim vidom štednje. pa i da je oročena, 3 godine nije isto što i 7, a nisam najsigurnija u posao na tako dug period. Znam, reći ćeš da 50 km uvijek možeš uplatiti, ne možeš ako si jedini koji radi u kući. Sad je situacija u relativnom plusu, ali nemam garancije ni na mjesec a ne na na 7 godina.
Vjerovatno je manja kamata/dobit u banci, ali mislim da je lova sigurnija.

Ovaj drugi dio sa dionicama je vrlo interesantan, o tome bi se dalo razmisliti :thumbup:
commendatore

#37 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by commendatore »

samo budala ce nakon niza propalih banaka prije rata a pogotovo poslije rata ostaviti nekom pare na cuvanje.... Bobar, SAB, Hipo, Razvojna, Pavlovic, BankaSrpske....

uopste mi nije zao sto vas kradu kad ste budale..... :run:
golfiista

#38 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by golfiista »

commendatore wrote:samo budala ce nakon niza propalih banaka prije rata a pogotovo poslije rata ostaviti nekom pare na cuvanje.... Bobar, SAB, Hipo, Razvojna, Pavlovic, BankaSrpske....

uopste mi nije zao sto vas kradu kad ste budale..... :run:
Depoziti do 50000 KM su osigurani kod Agencije za bankarstvo i oni se isplaćuju odmah i bez problema. Ali, nakon negativnog iskustva ni ja se ne bih odlučio na štednju, zato sam uvijek u debelom minusu hahahah

Sent from my iPhone using Tapatalk
drndalo

#39 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by drndalo »

Tabijat wrote:
drndalo wrote: Zapocinjacici teme, pretpostavljam da si mlada (necu pitati za godine) ;-) pa cu ti reci nesto oko ovih 20 god. vezanja za osiguranje... Ja krenuh na 24, pregurao sam vec 16, dok dlanom o dlan... Cijela sustina je da ides sto ranije na sto duzi rok, makar i sa manjom sumom... Najbolja zarada je u zadnjim godinama... Ako ti neko obeca neku masnu zaradu na stednji za starije dane, bjezi jako brzo o'tale... Orocenja u bankama su sad smijesna, a slobodna stednja je sve manje slobodna, i odatle sam pobjegao, jer su me slobodnom htjeli ograniciti na 20% slobode...

Hvala drndalo na savjetu. MIslim da ipak neću poslušati ovaj dio sa osiguranjem, previše mi je tu varijabli a isto /manje više/ dobijam s nekim vidom štednje. pa i da je oročena, 3 godine nije isto što i 7, a nisam najsigurnija u posao na tako dug period. Znam, reći ćeš da 50 km uvijek možeš uplatiti, ne možeš ako si jedini koji radi u kući. Sad je situacija u relativnom plusu, ali nemam garancije ni na mjesec a ne na na 7 godina.
Vjerovatno je manja kamata/dobit u banci, ali mislim da je lova sigurnija.

Ovaj drugi dio sa dionicama je vrlo interesantan, o tome bi se dalo razmisliti :thumbup:
Nije problem, do tebe je, nema tu nista nikome od presije... Banke prema trenutnim saznanjima mozes isto preskociti, kamate nisu vrijedne zajebancije... Sve <3% je po meni gubitak, sto vremena, sto para...
kB27

#40 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

Đe ste brokeri, ko će da mu dam milju da mi do 1. od nje napravi dvije? Joj prijedloga... :-)
drndalo

#41 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by drndalo »

Od milje -> 2 milje, do 1-og. moze samo preprodajom "bijelog"... A i to tesko...

Ili da probas na kladionici sve staviti na kvotu 2.2 (ovo 0.2 zbog poreza na dobitak)...
kB27

#42 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

Zajebajem se bolan, samo želim reći da dionice nisu zajebancija (koliko god malo love uložili u njih) i da nije za svakoga - a posebno da svako može nešto zaraditi od toga, pa makar bilo 5%. :)

P. S. Kako izračuna da kvota treba biti 2.2? :lol:
drndalo

#43 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by drndalo »

2000:1000 = 200%
10% od toga drzavi poreza na dobitak = 20%

Zbir = 220% (startnog uloga na kladionici), iliti kvota 2.2... :wink:

Salu na stranu, nisam mislio da spekulise dionicama, nego da skuplja dividendu na kupljene, to joj je u svakom slucaju > 5% na godisnjem nivou... To ni u jednoj banci ne moze dobiti... Postoji rizik da dionica bude niza ako bi je prodavala u odnosu na kupovinu, ali ne vidim da je trenutno nesto puno precjenjena, pa da moze ici samo dole... I to je opet sa dividendom potez koji se isplati nakon barem 5-6 godina dividendisanja...
kB27

#44 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

Nije bolan, zajeb'o si se. :mrgreen:

Porez je 10% od ukupnog dobitka. Na 1000KM uloga i kvotu 2.2 dobitak (bez odbijenog poreza) je 2200KM. 10% od 2200KM je 220KM, dakle dobitak je 1980KM - odnosno 980KM kad se odbije ulog. Dakle ne valja ti računica. :P :lol:
drndalo

#45 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by drndalo »

Halali mi ovih 20 KM sto fali do 2000... :wink:
Danguba

#46 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Danguba »

Samo tamo gdje ja mogu uzeti svoje pare kada ja hocu i koliko hocu.

Cuj ti dajes pare a oni odlucuju koliko ce ti dati.

p.s. u EU uvode da za depozite preko 100k€ moras im platiti cuvanje u banci. Ćaća in njihov lihvarski. :D
Ci-Nick

#47 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Ci-Nick »

Danguba wrote:Samo tamo gdje ja mogu uzeti svoje pare kada ja hocu i koliko hocu.

Cuj ti dajes pare a oni odlucuju koliko ce ti dati.

p.s. u EU uvode da za depozite preko 100k€ moras im platiti cuvanje u banci. Ćaća in njihov lihvarski. :D
To je dobra stvar, i inflacija je dobra stvar ali je trenutno nema,.. jer nema smisla da neko šteka brdo love na računima a drugi ni dovoljno za života.
Ili nek je investira, ili nek je troši,... ili nek je jednostavno dijeli narodu. :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#48 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Truba »

a kad razmisliš i jest tako
najgore je kad novac stoji
isto crna rupa

novac treba kružiti i kolati

investicije ulaganja...trošenje
Nepass

#49 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Nepass »

Tabijat wrote:Pozdrav raja.

Već duže vrijeme razmišljam o nekom životnom osiguranju. Međutim, kad pregledam ponude, skontam da si obavezan plaćati 7-10-15 godina a na kraju balade možeš povući vrlo malu dobit od uložene love. Istina, osiguran si od bolesti (uglavnom staračkih, ne daj Bože ali ne planiram Alzheimera u 30 i nekoj) i smrti. Sa bankama ne znam kako funkcioniše, ali vidim da ima ta opcija otvorene štednje, tako da možeš, ako ti je frka, dignuti lovu kad god hoćeš (mislim svaka 3 mjeseca).
E sad, pošto nemam iskustva ni s jednim ni drugim, pitam forumski svijet:

Šta je bolje, štediti trajnim nalogom na banci ili uplaćivati policu životnog osiguranja?

Mjesečno bih uplaćivala 100 KM, neki vremenski period, nisam sigurna koliko, tj koliko bih bila u prilici da uplaćujem.
Samo stednja nista osiguranje. Obecavaju sve moguce a na kraju kad se sracunas nigdje te nema. A u bankama je stednja osigurana do 50kKM. jos ako uhvatis finu kamatu i tu se nesta love nabere.
Tabijat

#50 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Tabijat »

Ok, hvala :)
Post Reply