SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

funeral blues

#26 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by funeral blues »

Dozer wrote:
leffe wrote: Ovo nije u redu. Ili ti iz nekog samo tebi poznatog razloga obmanjujes ljude ili apoteka na radi kako treba. Mrsko mi objasnjavati...
Pa naravno da nije u redu, ali ne u smislu da ne valja nesto s kasom u apoteci, nego u smislu da nas hebu u zdrav mozak gdje stignu, a ruka im je stalno u nasim novcanicima!

Kako moze nesto ne biti u redu ako apotekarka, koja tu samo radi, uredno uzme tvoju knjizicu i recept, pa prvo ocita knjizicu da bi te sistem prepoznao kao osiguranika, pa onda nakon toga ucita recept, sto sistem veze za tvoj JMB koji je na bar kodu u knjizici...?
Nakon toga ucita i lijek, i onda kasa na osnovu svih tih podataka izbaci cijene, sto je sasvim ocito iz racuna.

Sistem ocitao knjizicu i potvrdio da je sve OK i da ona pripada osiguraniku koji ima izmirene obaveze prema ZZO, zatim sistem ocitao zuti recept (prepoznatljiv sistemu upravo po bar kodu), a nakon toga i lijek - i na osnovu toga izbacio cijenu od 2,22 KM, pa onda na to, posto se radi o zutom receptu, dodao i jos 1,65 KM zato sto je obradio sve te podatke.

Onda se sve isto ponovilo i za bijeli recept (takodjer prepoznatljiv sistemu po svom bar kodu), ali ovaj put je cijena izasla u iznosu od 2,65 KM, i sistem nije na to dodao famoznih 1,65 KM na ime "obrade recepta", iako je sistem morao odraditi sve identicno kao i u slucaju zutog recepta.

Ali, vjerovatno ja obmanjujem ljude... :roll:
funeral blues wrote:Ima li neko objasnjenje za ovih 2.22 KM na žutom receptu?
Ima - PARTICIPACIJA. Jer, ocigledno ono sto uzmu svakog mjeseca, a sto je, kako vec rekoh, u iznosu od nekoliko stotina KM, nije dovoljno da pokrije te neke lijekove koje treba da dobijes besplatno upravo jer si osiguran i jer su ti vec toliko oteli u te svrhe.
Logicno, ne ocekuj od apotekarke da ti objasni zasto je participacija na lijek koji bi trebao dobiti besplatno, u visini od oko 90% pune cijene lijeka... Kao ni zasto se "obrada recepta" obracunava samo na taj "besplatni" lijek, a ne i na onaj koji moras platiti.

A, ako se sve malo dublje analizira, doci cemo do toga da se i famozna "pariticipacija" placa vecinom na lijekove koji se najcesce prepisuju.

P.S. Sad ce meni KB reci da ja vidim urote/zavjere na svakom koraku. Nema veze sto pred nosom ima i dokaz :D

Participacija od 84% :-) E u pm...hajd on za MRI nekako se moze i progutati. Ako je privatno 400-500 KM, na UKCS participiras sa 50KM. Al ovo od 84% je neviđena pljačka.
funeral blues

#27 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by funeral blues »

sema911s wrote:Nisam do sada glasao ali ove godine maksuzije dolazim u Bosnu glasati za sda, Šta dopuštate da vam rade.....

Odabiju vam od plate 5-10-15% i opet sve plaćate, 20 godina vas habaju i sutite...

Jel bake na listi ove godine da ga zaokuruzim
Suitmo, pokupimo se i odemo vani kao i ti.
Dozer

#28 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Kome da se prijavi?

Mislim... PDV se obracunava na to, sto je ocigledno iz postavljevnog racuna.
Samim tim je sve to vidljivo na mjesecnim izvjestajima koji se predaju poreznoj.
mario001

#29 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by mario001 »

Dozer wrote:Kome da se prijavi?

Samim tim je sve to vidljivo na mjesecnim izvjestajima koji se predaju poreznoj.
Inspekciji, pacijenti ne placaju obradu recepta, najveci postotak participacije bi treba biti oko 60%
sema911s

#30 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by sema911s »

Dozer wrote:Kome da se prijavi?

Dozeru bio je telefon inspekcija za zastitu potrosaca, u mostara su,
http://www.ozp.gov.ba(ima mail)

Pošalji račun, objasni, javiće ti se gospođa tanovic il teta zdenka....
Imao sličan problem. Te gospođe su vodile predmet....
Dozer

#31 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

I sta su rijesile?
studiorum_tuzlaensis

#32 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by studiorum_tuzlaensis »

Reci koja je apoteka da zaobilazim te smećare od danas pa na dalje.
VjecitiStudent

#33 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:I sta su rijesile?
Ako je ZZO uveo participaciju i prebacio placanje obrade recepta na pacijenta, nemas se sta njima zaliti. Provjeri prvo sa drzavnim apotekama, telefon imas ovdje
http://apoteke-sarajevo.ba/call-centar.html
leffe

#34 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by leffe »

Dozer wrote:
leffe wrote: Ovo nije u redu. Ili ti iz nekog samo tebi poznatog razloga obmanjujes ljude ili apoteka na radi kako treba. Mrsko mi objasnjavati...
Pa naravno da nije u redu, ali ne u smislu da ne valja nesto s kasom u apoteci, nego u smislu da nas hebu u zdrav mozak gdje stignu, a ruka im je stalno u nasim novcanicima!

Kako moze nesto ne biti u redu ako apotekarka, koja tu samo radi, uredno uzme tvoju knjizicu i recept, pa prvo ocita knjizicu da bi te sistem prepoznao kao osiguranika, pa onda nakon toga ucita recept, sto sistem veze za tvoj JMB koji je na bar kodu u knjizici...?
Nakon toga ucita i lijek, i onda kasa na osnovu svih tih podataka izbaci cijene, sto je sasvim ocito iz racuna.

Sistem ocitao knjizicu i potvrdio da je sve OK i da ona pripada osiguraniku koji ima izmirene obaveze prema ZZO, zatim sistem ocitao zuti recept (prepoznatljiv sistemu upravo po bar kodu), a nakon toga i lijek - i na osnovu toga izbacio cijenu od 2,22 KM, pa onda na to, posto se radi o zutom receptu, dodao i jos 1,65 KM zato sto je obradio sve te podatke.

Onda se sve isto ponovilo i za bijeli recept (takodjer prepoznatljiv sistemu po svom bar kodu), ali ovaj put je cijena izasla u iznosu od 2,65 KM, i sistem nije na to dodao famoznih 1,65 KM na ime "obrade recepta", iako je sistem morao odraditi sve identicno kao i u slucaju zutog recepta.

Ali, vjerovatno ja obmanjujem ljude... :roll:
funeral blues wrote:Ima li neko objasnjenje za ovih 2.22 KM na žutom receptu?
Ima - PARTICIPACIJA. Jer, ocigledno ono sto uzmu svakog mjeseca, a sto je, kako vec rekoh, u iznosu od nekoliko stotina KM, nije dovoljno da pokrije te neke lijekove koje treba da dobijes besplatno upravo jer si osiguran i jer su ti vec toliko oteli u te svrhe.
Logicno, ne ocekuj od apotekarke da ti objasni zasto je participacija na lijek koji bi trebao dobiti besplatno, u visini od oko 90% pune cijene lijeka... Kao ni zasto se "obrada recepta" obracunava samo na taj "besplatni" lijek, a ne i na onaj koji moras platiti.

A, ako se sve malo dublje analizira, doci cemo do toga da se i famozna "pariticipacija" placa vecinom na lijekove koji se najcesce prepisuju.

P.S. Sad ce meni KB reci da ja vidim urote/zavjere na svakom koraku. Nema veze sto pred nosom ima i dokaz :D
2,22 je cijena lijeka sa pdvom koju apoteci refundira zzo. To nije tvoje da platis. Takodje zzo je taj koji placa uslugu od 1,65 isto sa pdvom. Ni to nije tvoje da platis. I onda kazes da ti na sve to opet obracunaju pdv? Znaci duplo oporezivanje?!? Ako je tako kao sto ti kazes idi u apoteku da ti vrate pare.
privremeni

#35 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by privremeni »

Dozer wrote:Jok, ti si :D
ljut si kao i ja kad sam kuci pregledao racun iz apoteke, ali ja odlucio to rijesiti slijedeci put prvo sa smlatom ljekarom pa onda sa apotekom, odnosno ne pada mi na pamet vise uci u privatnu apoteku, bez velike nuzde, jer pojedine imaju skuplje lijekove u slobodnoj prodaji. Ako sam primijetio tebe je Enterofuril dosao skuplje nego da si ga kupio onako, ko hljeb u pekari, a mozes, ne treba recept.
Dozer

#36 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

leffe wrote: 2,22 je cijena lijeka sa pdvom koju apoteci refundira zzo. To nije tvoje da platis. Takodje zzo je taj koji placa uslugu od 1,65 isto sa pdvom. Ni to nije tvoje da platis. I onda kazes da ti na sve to opet obracunaju pdv? Znaci duplo oporezivanje?!? Ako je tako kao sto ti kazes idi u apoteku da ti vrate pare.
Ja nikako da dokucim sta ti govoris...

Bez ikakve namjere vrijedjanja, ali - znas li citati racun?
Vidis li da je 2,22, isto kao i ono 2,65 - bez PDV-a, jer je PDV onda dodan na kraju, na sve...?
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#38 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by enko 1964 »

Dozer wrote:
leffe wrote: 2,22 je cijena lijeka sa pdvom koju apoteci refundira zzo. To nije tvoje da platis. Takodje zzo je taj koji placa uslugu od 1,65 isto sa pdvom. Ni to nije tvoje da platis. I onda kazes da ti na sve to opet obracunaju pdv? Znaci duplo oporezivanje?!? Ako je tako kao sto ti kazes idi u apoteku da ti vrate pare.
Ja nikako da dokucim sta ti govoris...

Bez ikakve namjere vrijedjanja, ali - znas li citati racun?
Vidis li da je 2,22, isto kao i ono 2,65 - bez PDV-a, jer je PDV onda dodan na kraju, na sve...?
Pa majka mu stara, saberite stavke na računu.
Nije zavod platio obradu recepata nego on ali je u gore prikazane cijene već uračunat PDV.
Ono ispod je samo prikaz ukupnog PDV-a i nije još jednom dodat.
Usput, imaju li se gdje vidjeti nove liste lijekova za KS
Dozer

#39 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Izvinjavam se, do mene. Tacno, ovdje je PDV vec u gornjim cijenama, a dole je samo razdvojen.

Ali, to i dalje ne mijenja nista u sustini.

A, gledam sad ovaj Sluzbeni list... I sve mi se cini da vise i nema besplatnih lijekova na recept...
Last edited by Dozer on 15/09/2016 14:53, edited 1 time in total.
sema911s

#40 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by sema911s »

Dozer wrote:I sta su rijesile?
Vratili novce, kazne inspekcija, moljakanje da ne idemo na sud Al otisli,

Biciklo sa sumnjivom prošlosti, pogresnom naljepnicom

Slijedio savjete te dvije gospođe. ...
Dozer

#41 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

I...na kraju...?
VjecitiStudent

#42 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:Izvinjavam se, do mene. Tacno, ovdje je PDV vec u gornjim cijenama, a dole je samo razdvojen.

Ali, to i dalje ne mijenja nista u sustini.

A, gledam sad ovaj Sluzbeni list... I sve mi se cini da vise i nema besplatnih lijekova na recept...
Koji sluzbeni list?
Dozer

#43 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=& ... pp07bOp0Yw

"A" lista bi trebalo da je Free, bar tako pise, ali na koji recept oni idu?
Innovation

#44 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

Nisu ti naplatili obradu recepta. Kalkulator u ruke i racunaj. PDV je na cio iznos.
ho oponopono

#45 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by ho oponopono »

...sve ko fol, zakukulje fino zamumulje, u korist pacijenta aha ...te participacije, čuj obrada recepta lebtejebo...a cijena na kraju haman ispade kao da si medikamente kupio na slobodnoj prodaji...:pusi2:
Innovation

#46 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

Procitaj pod III /podjela Liste lijekova/.
Dozer

#47 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Pa to sam upravo i rekao. "A" lista je Free. Ali - na koje recepte ide? I sta spada pod tu listu?
O'zone
Globalni moderator

#48 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by O'zone »

Hoćete i Vi u sve da se razumijete i petljate. Plati i šuti. To evo funkcioniše dvaJs godina i nikome ne smeta.
mario001

#49 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by mario001 »

Dozer wrote:Pa to sam upravo i rekao. "A" lista je Free. Ali - na koje recepte ide? I sta spada pod tu listu?
Imas je objavljenu, svake godine se mjenja..ali je 100% placena od zavoda, kao i nadoknada za obradu recepta, na B i C listi imas procenat doplate, ali je obrada free i dalje
Innovation

#50 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

Dozer wrote:Pa to sam upravo i rekao. "A" lista je Free. Ali - na koje recepte ide? I sta spada pod tu listu?
Sta si rekao?
Post Reply