Dozer wrote:Pa naravno da nije u redu, ali ne u smislu da ne valja nesto s kasom u apoteci, nego u smislu da nas hebu u zdrav mozak gdje stignu, a ruka im je stalno u nasim novcanicima!leffe wrote: Ovo nije u redu. Ili ti iz nekog samo tebi poznatog razloga obmanjujes ljude ili apoteka na radi kako treba. Mrsko mi objasnjavati...
Kako moze nesto ne biti u redu ako apotekarka, koja tu samo radi, uredno uzme tvoju knjizicu i recept, pa prvo ocita knjizicu da bi te sistem prepoznao kao osiguranika, pa onda nakon toga ucita recept, sto sistem veze za tvoj JMB koji je na bar kodu u knjizici...?
Nakon toga ucita i lijek, i onda kasa na osnovu svih tih podataka izbaci cijene, sto je sasvim ocito iz racuna.
Sistem ocitao knjizicu i potvrdio da je sve OK i da ona pripada osiguraniku koji ima izmirene obaveze prema ZZO, zatim sistem ocitao zuti recept (prepoznatljiv sistemu upravo po bar kodu), a nakon toga i lijek - i na osnovu toga izbacio cijenu od 2,22 KM, pa onda na to, posto se radi o zutom receptu, dodao i jos 1,65 KM zato sto je obradio sve te podatke.
Onda se sve isto ponovilo i za bijeli recept (takodjer prepoznatljiv sistemu po svom bar kodu), ali ovaj put je cijena izasla u iznosu od 2,65 KM, i sistem nije na to dodao famoznih 1,65 KM na ime "obrade recepta", iako je sistem morao odraditi sve identicno kao i u slucaju zutog recepta.
Ali, vjerovatno ja obmanjujem ljude...
Ima - PARTICIPACIJA. Jer, ocigledno ono sto uzmu svakog mjeseca, a sto je, kako vec rekoh, u iznosu od nekoliko stotina KM, nije dovoljno da pokrije te neke lijekove koje treba da dobijes besplatno upravo jer si osiguran i jer su ti vec toliko oteli u te svrhe.funeral blues wrote:Ima li neko objasnjenje za ovih 2.22 KM na žutom receptu?
Logicno, ne ocekuj od apotekarke da ti objasni zasto je participacija na lijek koji bi trebao dobiti besplatno, u visini od oko 90% pune cijene lijeka... Kao ni zasto se "obrada recepta" obracunava samo na taj "besplatni" lijek, a ne i na onaj koji moras platiti.
A, ako se sve malo dublje analizira, doci cemo do toga da se i famozna "pariticipacija" placa vecinom na lijekove koji se najcesce prepisuju.
P.S. Sad ce meni KB reci da ja vidim urote/zavjere na svakom koraku. Nema veze sto pred nosom ima i dokaz
Participacija od 84%