Peugeot 307 karavan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#26 Re: Peugeot 307 karavan

Post by NediM17 »

Ma 2.0 HDi 66kw Bog i batina! Vozio ga dugo i u 306 i u 307. U 306 je bas dobro isao, a u 307 malo tromije, ali najbitnije da je pouzdan i da se ne kvari.

Samo nadji dobar primjerak i nece te sigurno glava zaboljeti.
condy

#27 Re: Peugeot 307 karavan

Post by condy »

To " samo " će biti najteže. 2.0 hdi-90 ps u Pežo 307 ide sa ugradnjom od 2001. godine pa druge polovine 2004 godine, najdalje do 2005. godine, nakon čega ide ugradnja 1.6 hdi motora od 90 ps. Realno, naći u dobrom stanju redovno održavan taj motor u Pežou tih godišta, je vrlo teško.

Taj 2.0 hdi motor jeste pouzdan, to bez dvojbe, ali ako je redovno održavan. Pežo je nježno auto, i ako je vlasnik nepažljiv to se vidi na auto jako brzo. Kao i svaki Pežo, zahtjeva održavanje u servisu, i od mehaničara koji rade Pežo/Citroen. I to treba bukvalno shvatiti. Ne može ga svako održavati. Ima problem sa čestim pregaranjem sijalica, bržem tamnjenju farova, ima problem i škripe prednjeg ovjesa, što je ispravljeno kod fl modela, pozadi je jako tvrd i čuje se zveckanje, motor troši po gradu više u odnosu na 1.9 tdi, i osjetljiv je na gorivo, nekad treba ubaciti aditiv, i to su najveće mane. Unutrašnjost ljepo urađena, izdržljiva ako se pazi, ima dosta opreme, više od konkurencije, od auto svjetala, senzora za kišu, i sve radi bez problema. Sjedišta vrhunska. To auto uopće ne čadi ni malo bez obzira što je dizel ako je motor ok. Ako čadi to ne valja. Prednji blatobrani su plastični, motor nepristupačan, poklopac motora loše izveden, često se desi da popusti na onim plastičnim spojevima pa može oštetit ventil na termostatu ( što mi se desilo, nakon čega je sva rashladna tečnost iscurila ),treba vježbe za zamjenu pozicija i filtera klime, akumulator uvučen i komplikovan za zamjenu. Prilikom velikog servisa mora se skidati prednja plastika koja ide na šajbu i to je dobro znati. Sve u svemu, servisirat kod nekog ko radi Pežoa, u suprotnom patnja i nepotreban trošak.

Fino auto al ih se prodaje svakakvih ušminkanih i razvaljenih. Ja sam za prijatelja nedavno probao jednog, htio kupiti, žalosno je kako ljudi unište tako fino auto i šta od njega naprave.
probook

#28 Re: Peugeot 307 karavan

Post by probook »

Ja sam imao srece pa nasao super ocuvan i sa malo km prugeot 307 2.0 HDI 90 ks.
Sta reci auto fin i udoban, prostora ima fino, motor dobar, za ovih 15 000 km koliko je kod mene nikakvih problema.
Uglavnom otvori 4 oci, ako treba trazi auto i 6 mjeseci nebitno da li je 1.6 ili 2.0 oba od 90 ks, nego samo da je ocuvano. Takvih auta se mozemaci jer ih je dosta novih prodato ovde, a i ljudi su uvozili sebi privatno i ovuda vozali ;)
LeKo

#29 Re: Peugeot 307 karavan

Post by LeKo »

Nećeš valjda s Vagena na PeŽova :D Nije to za BH uslova, skupi dijelovi, puno troši, a ćejfa nigdje. Izađeš iz njega nakon 300 km i nemaš osjećaj da si vozio, dok se rahatluk kad izađeš iz Vagena nem're opisat. Što bi naš narod rek'o .ebeš ćejf ako ti ne prisjedne.

Sretno u potrazi, "ubodi" dobrog i uživaj.
NediM17

#30 Re: Peugeot 307 karavan

Post by NediM17 »

A kakav je 2.0 HDi 16v 100kw u ovoj 307 FL model? Dobro, ima sigurno FAP i plivajuci, ali osim toga je li ima nekih djecijih bolesti kao 1.6 HDi?
citroen xm

#31 Re: Peugeot 307 karavan

Post by citroen xm »

Nema, odličan motor.
supercali

#32 Re: Peugeot 307 karavan

Post by supercali »

Condy ja na svom niti sam primjetio da sijalice crkavaju niti da farovi zute a posebno to da je problem zamjeniti pozicije ili akumulator

Al zato nisi pomenuo da im one rucice za brisace kurcu ne valjaju i da su pravo osjetljive tako da se relativno brzo pokvare pa nece da pale i sl
Elektronika generalno zna da zajebava kao niko al ako potrefis neki dobar primjerak bez problema zaboravi da moze postojati kvar
Ovo dobar se odnosi na fabricki dobar
KB9

#33 Re: Peugeot 307 karavan

Post by KB9 »

meni je bukvalno jedina boljka tog auta ta navedena za sijalice, nista vise :lol:
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#34 Re: Peugeot 307 karavan

Post by Slo Burner »

NediM17 wrote:A kakav je 2.0 HDi 16v 100kw u ovoj 307 FL model? Dobro, ima sigurno FAP i plivajuci, ali osim toga je li ima nekih djecijih bolesti kao 1.6 HDi?
Dobar motor pravo, zna biti problema oko pumpe goriva i onih razvodnika gore, ali nista strasno
moke_31

#35 Re: Peugeot 307 karavan

Post by moke_31 »

KB9 wrote:meni je bukvalno jedina boljka tog auta ta navedena za sijalice, nista vise :lol:
Navikneš se i na to. Ja ga vozim već 6 godina i pravilo je da jednu sijalicu (lijevu ili desnu) mijenjam u jesen, oktobar ili novembar, a drugu u proljeće, recimo mart ili april. To je bukvalno tako svake godine otkad sam ga kupio.

Ispočetka sam par puta kupovo neke skuplje isjalice od 12-15 KM, a posle kad sam skonto da nema nikave fajde ni od skupih redovno uzimam one najjeftinije od 5-6 maraka :D Ne gine mi godišnje cener za 2 sijalice, i nije neki trošak, ali eto.
condy

#36 Re: Peugeot 307 karavan

Post by condy »

supercali wrote:Condy ja na svom niti sam primjetio da sijalice crkavaju niti da farovi zute a posebno to da je problem zamjeniti pozicije ili akumulator

Al zato nisi pomenuo da im one rucice za brisace kurcu ne valjaju i da su pravo osjetljive tako da se relativno brzo pokvare pa nece da pale i sl
Elektronika generalno zna da zajebava kao niko al ako potrefis neki dobar primjerak bez problema zaboravi da moze postojati kvar
Ovo dobar se odnosi na fabricki dobar
Da, rucice od brisaca upravu si. Ja sam imao problem sa tom rucicom ali sa zadnjim brisacem. Na kraju ga iskopcao. Meni su farovi pozutili za 4 godine i sijalice od kratkih mijenjao svaka mozda tri cetri mjeseca, pozicija je bila duzeg vijeka ali i ona je znala pregorit. Nije mi smetalo pregaranje sijalica bec sto su farovi zutili. Tad nisam znao da se mogu polirati. Navodno zute vise zbog konstrukcije fara odnosno sto se vise griju zbog cega i sijalice vise pregaraju.
ado-šampion

#37 Re: Peugeot 307 karavan

Post by ado-šampion »

Kod mene ima u kuci 308, koji je na glasu kao dosta pouzdaniji generalno od 307, posebno od 307 prije facelifta.
Dobra su to auta, nema kapitalnih kvarova toliko, tu i tamo neki EGR se mora zamijeniti, DPF zacepljen, nista vise nego kod drugih slicnih auta, ali sa sitnicama se stalno kuburi. Sijalice za kratka svjetla svako malo, zadnje stopke odjednom na radi komplet desna, popravis, nakon mjesec dana ne radi komplet lijeva, individualne sijalice na njima, osvjetljenje prekidaca unutra, recimo u ovom slucaju je crklo na jednom kolutu od klime, zna puno magliti jer ocigledno ventilacija nije najbolje rijesena, itd, itd.
Kome je uredu da stalno kuburi sa sitnicama to je dobro auto za njega. Ko je lud da mu je na autu u svakom trenutku sve 100% ispravno bas i ne.

Inace lijepa auta koja su jeftina za kupiti, ima dijelova i majstora, ne hrdjaju, mala potrosnja, ima prostora... Idealno auto za bosanske prilike. :D

Moj savjet bi bio 1.6 HDI ako covjek hoce novije auto kojem se makar znala historija servisiranja i kilometraza kad ga je prethodni vlasnik kupio. Recimo neko 2006.-2007. godiste uvezen prije 3-4 godine s lizinga. Medjutim za 2005. ipak 2.0 HDI. Problemi koji se mogu desiti na 1.6 HDI, posebno na zapustenim primjercima kojima je neredovno mijenjano ulje i na kojim se na istom stedilo, nisu za pliceg dzepa.
supercali

#38 Re: Peugeot 307 karavan

Post by supercali »

Da gledam po svom autu za sijalice rekao bih lazete
Ja zamjenio sijalice jedino kad sam htio staviti osram umjesto nekih no name
condy

#39 Re: Peugeot 307 karavan

Post by condy »

I meni je na klimi osvjetljenje dva tri puta pregorilo. Naucio sa neta pa sam mijenjao jer mi je jednom umalo los majstor iskomplikovao stvari rastavljajuci cijeli klima uredjaj.da bi promjenio sijalice. Sve sto treba uradit izvuci ubodne sijalice sa zadnje strane klima uredjaja. Kod VW-a se izvuce prekidac u zatvorenoj poziciji u kojem se nalazi sijalica pa je puno lakse, nista ne treba od plastike okolo skidati.
probook

#40 Re: Peugeot 307 karavan

Post by probook »

Ja bas zbog farova ni na jednom autu vise ne palim svjetla po danu. Posebno ljeti, na suncu preko 50 stepeni i jos trebam svjetla da gore.
Policije svakako slabo ima na putu (barem u Hercegovini), a u gradu skoro nikada ne zaustavljaju tako da po danu svjetla ne palim ima 5 mjeseci i nikada me jos nisu zaustavili zbog toga.
rovac13

#41 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Nije me bilo neko vrijeme nisam bio u BiH uopce pa evo da se zahvalim na svim sugestijama vezano za ovaj auto :thumbup:

Znaci ako sam dobro razumio 1.6 hdi i 2.0 hdi bi bili dobar izbor motora pod uslovom da se nadje jako ocuvan i sa malo km ali stvarnih.........sto je u BiH posebno tesko.

Neko je spomenuo da je sa benzincem jednostavnije sto se tice odrzavanja......sta mislite o jednom ovakvom primjerku......1.6 80kw benzin.......izgleda lijepo (bar meni).........kilometraza izgleda predobro kao i ostalo..........ali to nije jos nacisto dok se ne provjeri dobro..........malo sam gledao auta i cini se da je ipak lakse benzinca naci sa pristojnom kilometrazom .

http://www.olx.ba/artikal/22968903/peug ... -6-benzin/

Zanime me vase misljenje na odnos auto,godiste,stanje,kilometri,motor itd i cijena naravno.........pod uslovom kad bi se ispostavilo da je ovo sve kako je navedeno.......pozz
supercali

#42 Re: Peugeot 307 karavan

Post by supercali »

Ako je sve kao sto pise onda je dobra cijena s obzirom na kilometre mada ja ne vjerujem da su to pravi kilometri
10 godina i kilometraza 106000 moguce al malo vjerovatno pa makar bio i benzinac
condy

#43 Re: Peugeot 307 karavan

Post by condy »

Na slikama je očuvan. Slike ne mogu najbolje dati prikaz stanja vozila to tek vidiš kad ga izbliza pregledaš. Pogledaj, probaj, neka ga neko provjeri u nekom servisu, pa odluci.
rovac13

#44 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

I ja sam nepovjerljiv ali o tom po tom.......kad se dobro isprovjerava onda bi bilo jasnije.

Nego kontam dal je opravdana cijena........taj auto je oko 7000KM..........u najbolju ruku da se stjera cijena da izadje registrovan 7000KM mislim da nema sanse nize.........u slucaju da bi nekad prelomio i plin slozit ode na 8000KM i preko.

S druge strane dizel registrovan ima ponuda i po 5000KM........gdje je izgledom sve ok ......godiste 2005.......sigurno je da je taj benzinac u boljem stanju..........ali da li je opravdana razlika u cijeni toliko veca za benzinca..........sta to sve moze biti kvar na dizelu da bi bjezao od njeg............iako je u startu jeftiniji za 3000KM...........odnosno koliko te moze oderat jedan dizel ako bude nekakvih kvarova.
condy

#45 Re: Peugeot 307 karavan

Post by condy »

To ti neko ne može reći sa sigurnošću. Bilo da je benzinac ili dizel, gledaš ono što ti je najočuvanije. Ja bih tako. Sad, šta te sve čeka poslije kupovine, auta koje ima godina i koje nije skupo da se razumijemo, to je teško reći. Ne možeš ni očekivati da za tu cijenu vozila dobiješ neko baš pouzdano vozilo bez ulaganja. Kod HDI motora najbitnije je provjeriti kako je servisiran, da li je ulje mijenjano redovno jer od tog ovisi vijek trajanja turbine. Vidjeti da li treska, lupa pri startanju i gašenju motora, pri naglom stiskanju pedale gasa na nižem obrtaju, jer to su indikatori slabog zamajca. Pitat kad je rađen veliki servis, da li je mijenjano kvačilo. Ako ima FAP provjerit stanje aditiva i vidjeti kakav je. Ukoliko je izlaz na auspuhu garav i ima dosta crnog taloga, ako motor čadi onda nije dobar. Pogledat motor da nije umašten od ulja...moraš rizikovati. Vozio sam to auto 4 godine. Da ga sad kupujem nakon toliko iskustva, ne mora značiti da bi sigurno pogodio sa kupovinom.
probook

#46 Re: Peugeot 307 karavan

Post by probook »

rovac13 wrote:I ja sam nepovjerljiv ali o tom po tom.......kad se dobro isprovjerava onda bi bilo jasnije.

Nego kontam dal je opravdana cijena........taj auto je oko 7000KM..........u najbolju ruku da se stjera cijena da izadje registrovan 7000KM mislim da nema sanse nize.........u slucaju da bi nekad prelomio i plin slozit ode na 8000KM i preko.

S druge strane dizel registrovan ima ponuda i po 5000KM........gdje je izgledom sve ok ......godiste 2005.......sigurno je da je taj benzinac u boljem stanju..........ali da li je opravdana razlika u cijeni toliko veca za benzinca..........sta to sve moze biti kvar na dizelu da bi bjezao od njeg............iako je u startu jeftiniji za 3000KM...........odnosno koliko te moze oderat jedan dizel ako bude nekakvih kvarova.
Moj dizel 2.0 godiste 2002 je covjek cijenio preko 6500 KM , pa smo se nasli na 6200 KM. Sada kada otvoris pik imas ih i po 4500 KM tih godina, ali ja na svom nista nisam radio samo mali servis. Dobio 4 zimske gume uz njega skoro nove, nista ne lupka, ne klapa extra auto. Ali haj ga sada potrefi opet tako :D
rovac13

#47 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Ma razumijem.........nije lako ubost..........razumijem i da je bolji auto od 8000KM nego onaj od 5000KM.

Samo sam se pitao jednu stvar.

Ako onaj od 5000KM lijepo izgleda ne lupka ......majstor servis dijagnostika kaze da je ok.........to bi znacilo da u startu platis manje za 3000KM..........tako da imas prida 3000KM za popravke dok stignes onog skupljeg..........zato se pitam jel se tako brzo potrose 3000KM na odrzavanje dizela .........pa se bas uvijek isplati kupiti skuplji auto sa manje km.........i taj skuplji se takodje mora odrzavat.

To je samo neko razmiljanje onako........naravno da bi svako vise volio mladji ljepsi skuplji auto sa manje km.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#48 Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan

Post by konektovan »

rovac13 wrote:Ma razumijem.........nije lako ubost..........razumijem i da je bolji auto od 8000KM nego onaj od 5000KM.

Samo sam se pitao jednu stvar.

Ako onaj od 5000KM lijepo izgleda ne lupka ......majstor servis dijagnostika kaze da je ok.........to bi znacilo da u startu platis manje za 3000KM..........tako da imas prida 3000KM za popravke dok stignes onog skupljeg..........zato se pitam jel se tako brzo potrose 3000KM na odrzavanje dizela .........pa se bas uvijek isplati kupiti skuplji auto sa manje km.........i taj skuplji se takodje mora odrzavat.

To je samo neko razmiljanje onako........naravno da bi svako vise volio mladji ljepsi skuplji auto sa manje km.
Velika je to razlika u cijeni, al' u startu sa benzincem je manji rizik od potencijalnih kvarova, pogotovo ovaj motor koji je mozda jedan od najboljih, kad je ta zapremina u pitanju. Ja sam cuo od majstora da su pojedine serije imale problema sa mjenjacem, doduse one prve, i to je mozda jedini rizik kod kupovine benzinca. Fino ide, solidna potrosnja, ugladjen, imao sam taj motor i mogu samo reci sve najbolje o njemu.

poslano sa Sonija Ze
supercali

#49 Re: Peugeot 307 karavan

Post by supercali »

Kakav ces auto ubosti ni bog ne zna nebitno je li benzin ili dizel jeftiniji ili skuplji sve dok je polovno
Aethaercyn

#50 Re: Peugeot 307 karavan

Post by Aethaercyn »

Vozim evo dvije godine 2.0 HDI 80kw. Za sada nisam imao većih kvarova (hvala Bogu). Jedini i najveci problem koji me je iritirao bio je ili ti ga bile su žarulje. Znao sam u mjesec dana po 4-5 komada zamjeniti. Problem solved = xenoni. Imao sam "na samom početku" dunđera majstora, te sam imao dva bezvezna troska (cca 800 KM). Letva volana i poluosovina su kupljeni na osnovu toga sto majstor nije znao sta lupka i kucka. Sve je bilo odokativna metoda. A na kraju ispalo da je otisla kugla i nosači amortizera. Sto se tice voznje pravi je ugodjaj. Imao sam Golfa 4 i nikako ne mogu da ga poredim sa Pugom. Bar za mene, Pug je za njega institucija. Uklonio mu FAP. Redovan servis i to je to. Potrosni dijelovi nisu skupi, a ja gdje radim auto, na svaki dio dobijam po 1-2 godine garancije.A kada sam ga kupovao mnogi su mi govorili da je skup sto se tice odrzavanja. Dijelovi, pa gdje ces francuza pa ovo pa ono. Obavezno pred kupovinu teraj ga u ovlašteni. Neka ga malo oni prečešljaju.
Post Reply