Zivotopis, molbe za posao i sl.
- uglavnomja
#26 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
i obavezno stavi sliku, sa osmijehom
, srdacnim, prijatnim ... nemoj sliku sa pasosa ili lk 
-
TheMule
#27 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Ovdje treba dodati da se vecina poslodavaca malo arogantno ponasa kod ovih konkursa, pa je i nama koji saljemo Cv malo dosadno prilagodjavati CV glupostima koji se objavljuju na 90% konkursa, kao da apliciras da radis za Mikrosoftdobar osjecaj wrote:
, ali ako nisi u stanju poslati prijavu prilagodjenju mom konkursu, kako mogu ocekivati da ces htjeti raditi poslove koje ti povjerim. Prezirem kad ljudi u prijavama izmisljaju da imaju interes za nesto sto ih apsolutno ne zanima i bore se da otimaju priliku nekome koga neka oblast stvarno zanima.
..
-
julisiz es grant
#28 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Vjeruješ li da ima u Bosni poslodavaca (pa i privatnih) koje zanima timski rad, kreativnost, društvenost, odgovornost...bla,bla? Pa Redžo Bekto, kojeg uzdižu kao nekog velikog poslodavca, postavi za direktora firme svoju kćerku. Sigurno zato što je timski igrač, odgovorna, maštovita..itd.uglavnomja wrote:
navesti hobije obavezno, sport, aktivnosti, planinarenje, uzgoj golubova, volonter u ck, narodnoj kuhinji, nvo ... nebitno. znak da nisi besposlicar, da imas cilj kojem si su stanju da se posvetis, ... i to drustveni cilj, ne samo polsovni. a u zdravom tijelu ne samo zdrav duh nego i manje bolovanja.
normalnom poslodavcu je vazno da ima drustvenu i po mogucnosti humanu osobu u ekipi. zato se trazi ono sto ti mislis da niko ne cita (vani prvo procitaju ono: pouzdan, odgovoran, ozbiljan, radoznao, voli da uci, timski igrac, ali moze i samostalan, nije konfliktna osoba, ali brani svoje stavove ...) i hobiji. ako nemas hobi znaci da lezis na kucu ili sjedis u kaficu i loces![]()
a drugo, vazno je u masi slicnih cv-a napisati nesto sto ce te izdvokjiti, po cemu ce te zapamtiti, recimo golubovi prevrtaci ... postaju tvoj znak.
izmedju dvojice sa istim karakteristikama - ide golub naprijed.
ni na jedan posao neces doci u 8 h i u 8.05 poceti da radis nesto odgovorno i samostalno. u tom poslovnom segmentu imas konkretnu edukaciju i svaki poslodavac to zna. zato je vazno pokazati dobro volju i predstvatii se kao osoba spremna da uci.
ali sa malo rijeci.
sve na a4
licni podaci
skolovanje (od-do, evt. prosjek ocjena)
iskustvo
jezici
vozacka
razno (tu dolaze hobiji,kursevi, takmicenja... )
preporuke
licne karakteristike (mozes i na cv, a mozes i na popratnom pismu, mada mislim da je bolje na cv, jer je pismo samo proforme)
- insomnia78
#29 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Mislim da su golubovi presudili 
- uglavnomja
#30 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
privatna firma je privatnajulisiz es grant wrote: Vjeruješ li da ima u Bosni poslodavaca (pa i privatnih) koje zanima timski rad, kreativnost, društvenost, odgovornost...bla,bla? Pa Redžo Bekto, kojeg uzdižu kao nekog velikog poslodavca, postavi za direktora firme svoju kćerku. Sigurno zato što je timski igrač, odgovorna, maštovita..itd.
i u bosni neko mora odradjivati posao, a to nije kcerka ni zet ni tetak ... vlasnika.
ne vjerujem da ce otvarac teme konkurisati za direktora takve firme.
svako voli da ima u drustvu pozitivnu osobu, a ne svadjalicu i mrguda. ako ce doci 20 istih cv-a, mora biti nesto sto ce izdvojiti nekoga od ostalih.
- uglavnomja
#31 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
insomnia78 wrote:Mislim da su golubovi presudili
ko je ikada bio u prilici da procita masu cv-a zna dobro o cemu pisem.
od 100 cv-a cca 90% je isto. i onda ti nesto od onih 10% udje u glavu, pri cemu zapamtis neku sitnicu i tako lik dodje na prvo mjesto.
- insomnia78
#32 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
To mozda u SvedskU
De ba odvadi malo
De ba odvadi malo
-
julisiz es grant
#33 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Da, zapamtiš, al da bi ti služilo za šprdnju sa kolegama na kafi (ili by the water cooler, u Švedskojuglavnomja wrote:insomnia78 wrote:Mislim da su golubovi presudili![]()
ko je ikada bio u prilici da procita masu cv-a zna dobro o cemu pisem.
od 100 cv-a cca 90% je isto. i onda ti nesto od onih 10% udje u glavu, pri cemu zapamtis neku sitnicu i tako lik dodje na prvo mjesto.
- uglavnomja
#34 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
pricam o bosni, do prije 6-7 godina ...insomnia78 wrote:To mozda u SvedskU
De ba odvadi malo
razne firme, razni profili ... isti problem. suhoparno, identicno ...
(hebatga, neko je imao dobar posao i prije odlaska vani)
ne spominjem ovo vani, to je vec druga prica.
- uglavnomja
#35 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
ok, fajront
upotrijebili ste argument svih argumenata - sveCka (btw nisam tamo)
uzivajte u svom sveznanju.
upotrijebili ste argument svih argumenata - sveCka (btw nisam tamo)
uzivajte u svom sveznanju.
- insomnia78
#36 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
wow sve top menadzeri i sefovi HR odsjeka koji dnevno citaju stotine CV-ova a pricamo o zemlji u kojoj se smatra vrhunskim radnim uslovima to sto si prijavljen, knjizica ti je ovjerena duze od sedam dana i ne moras raditi u subotu 
De ba odvadite malo
De ba odvadite malo
-
Hakiz
#37 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Ma OK. Samo, treba znati da restoran i kafana mogu izgubiti ili dobiti ugled zbog konobara, kao i skladište bolje ili lošije raditi zbog skladištara. Kada god sjedneš u kafanu u kojoj je konobar ili neljubazan ili previše intiman ili mu ispadaju stvari, ili se tri puta vrati da provjeri je li dobro razumio narudžbu ili... sjeti se kako je konobar lako zamjenjiv.Satori wrote:Zavisi koga intervjuišeš. Ako obavljaš intervju sa budućim menadžerom, intervju nema istu formu kao kad tražiš konobara i skladištaraHakiz wrote:Ma, lako je naći dobrog radnika. Teško je naći dobrog radnika koji će pristati na loše uslove. To je u pozadini kuknjave kako je teško naći radnika i kako niko neće da radi.modem33 wrote:A za ostalo im treba supermen i za takve pozicije izdaju konkurs jer je takvog radnika nemoguce naci.
Ja ne bih vjerovao nekome koga intervjuišem za posao a nakon što ja ispitam njega ili nju da me ne pita šta ja nudim. Pored moje mantre "rada u dinamičnom okuženju" i slična sranja.
Pitaj me kakva će biti plata, kakvi su radni uslovi, hoću li te zakidati za prekovremene, odmore, doprinose itd. Ako me to ne pitaš, vjerovatno si jedan od onih koji misle "koliko god me malo platio, ja mogu još manje/lošije raditi".
Imaj muda da kažeš da nećeš da radiš za uslove koji su ispod nekog nivoa koji tebi predstavlja dostojanstvo i koji misliš da zaslužuješ i svojim radom i kao osoba.
Ovi prvi znaju svoja prava i pretpostavka je da mogu i procijeniti tebe kao poslodavca, da će biti oprezniji, raspitati se kakvu odgovornost preuzimaju, kakvi uslovi vladaju. Ovi drugi su relativno zamjenjiva radna snaga i toga su svjesni, znaju da ima još 1000 onih koji bi prihvatili taj posao ako oni ne žele, i da nisu baš u poziciji da se unaprijed zamjere budućem poslodavcu.
Sa druge strane kada sjedneš u kafanu pa čekaš konobara 15 ili 20 minuta možda je konobar zaposlen baš zato što nije pitao kakvi su mu uslovi rada da ne bi rizikovao posao na kojem je lako zamjenjiv. A možda je gazda u smjeni ostavio samo jednog konobara koji mora i primiti narudžbe i napraviti kafe, capucchina, caffee lattea itd, naplatiti, pa odnijeti suđe, pa ga oprati. A onaj koji pita kakva bi bila plata sve bi to uradio upola vremena, ali bi tražio duplo veću platu, prijavu na penziono, zdravstveno, 20 dana odmora itd.
Tvoj odgovor više govori o procjenjivanju osobe nego radnika. Radnik koji konkuriše za posao na kojem su potrebne manje vještilne ili vještine za koje je potrebno manje školovanja automatski znači da da je manji čovjek, pa ga treba kao niže biće i tretirati na intervjuu.
Valja je to u svijetu HR-a normalno.
- Gojeni H
#38 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
- Sta ti kao pojedinac nudis toj firmi, firma i godine koji si proveo u istoj i opis zanimanjaPecorin wrote:Kako napisati kvalitetnu biografiju za posao?
Šta staviti u biografiju, šta slagati, šta izostaviti?
Šaljete li molbe za posao preko maila i koliko ste odgovora dobili? Jedan ili nijedan?![]()
Od kojih firmi ste dobili odgovore?
Primjer neke molbe?
Koliko su vas puta firme pozvale na razgovor zbog prijave za posao koju ste poslali preko ovih stranica za trazenje posla (Posao.ba,BoljiPosao, Konkursi.ba itd itd itd) ?
- Nista ne lagati ali ne pisati previse 1-2 stranice.
- Slao, vise puta pozvan, dobijao poslove, radio, odbijao ponude, ...
- Samo se sjecam neke banjalucke firme i firme iz Tz gdje sam primljen i gdje sam se dogovorio oko plate
-
- Barem 2-3 puta preko Posao. ba (nije reklama)
-
Satori
#39 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Ti zivis u nekom Lalalandu, ocito. Da, konobar koji ima muda kao nojeva jaja ce svakako biti u prilici da trazi od gazde i bolovanja, i placeno prekovremeno, i izlaz sa posla kad mu dijete ima nastup u vrticu, i regresHakiz wrote: Sa druge strane kada sjedneš u kafanu pa čekaš konobara 15 ili 20 minuta možda je konobar zaposlen baš zato što nije pitao kakvi su mu uslovi rada da ne bi rizikovao posao na kojem je lako zamjenjiv. A možda je gazda u smjeni ostavio samo jednog konobara koji mora i primiti narudžbe i napraviti kafe, capucchina, caffee lattea itd, naplatiti, pa odnijeti suđe, pa ga oprati. A onaj koji pita kakva bi bila plata sve bi to uradio upola vremena, ali bi tražio duplo veću platu, prijavu na penziono, zdravstveno, 20 dana odmora itd.
Tvoj odgovor više govori o procjenjivanju osobe nego radnika. Radnik koji konkuriše za posao na kojem su potrebne manje vještilne ili vještine za koje je potrebno manje školovanja automatski znači da da je manji čovjek, pa ga treba kao niže biće i tretirati na intervjuu.
Valja je to u svijetu HR-a normalno.
Nije radnik bez formalnog obrazovanja nize bice niti bi smio biti, ali je cinjenica da ce poslodavac vise titrati nekom ekspertu u nekoj oblasti (inzinjeru, sales&retail menadzeru sa dobrom reputacijom, iskusnom ljekaru, dobrom prodavacu osiguranja) nego nekom ko tek dolazi na tu poziciju, sa malo iskustva, malo klijenata itd. Moze i konobar imati sjajnu reputaciju i privlaciti musterije u kafic i donositi ekstra zaradu gazdi i postavljati svoje uslove, kao i bilo koji od ovih strucnjaka koje sam navela. Ali da bilo kojem poslodavcu dodje neki trazilac posla/pocetnik i postavlja svoje uvjete, dobio bi nogu u dupe a ne posao.
-
Hakiz
#40 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Ma, ja radim kod privatnika, tako da je Lalaland daleko. Pa i iz iskustva moje firme ne bih se sa tobom složio, ali nema veze.Satori wrote:Ti zivis u nekom Lalalandu, ocito. Da, konobar koji ima muda kao nojeva jaja ce svakako biti u prilici da trazi od gazde i bolovanja, i placeno prekovremeno, i izlaz sa posla kad mu dijete ima nastup u vrticu, i regresHakiz wrote: Sa druge strane kada sjedneš u kafanu pa čekaš konobara 15 ili 20 minuta možda je konobar zaposlen baš zato što nije pitao kakvi su mu uslovi rada da ne bi rizikovao posao na kojem je lako zamjenjiv. A možda je gazda u smjeni ostavio samo jednog konobara koji mora i primiti narudžbe i napraviti kafe, capucchina, caffee lattea itd, naplatiti, pa odnijeti suđe, pa ga oprati. A onaj koji pita kakva bi bila plata sve bi to uradio upola vremena, ali bi tražio duplo veću platu, prijavu na penziono, zdravstveno, 20 dana odmora itd.
Valja je to u svijetu HR-a normalno.Moze on traziti i platu i radne uslove kakve ima Fadil Novalic, ali bas me zanima koliko poslodavaca bi bilo voljno da mu to i da. Posebno zato sto imaju izbor: umjesto tipa kojem ce placati 1200 KM mjesecno, naci ce 2 koji ce mu raditi za 600. Ili idealno, 3 za 400 KM. Pristat ce ljudi na to, ocajni su, a imas trojicu koje izrabljujes po cijeni jednog.
Nije radnik bez formalnog obrazovanja nize bice niti bi smio biti, ali je cinjenica da ce poslodavac vise titrati nekom ekspertu u nekoj oblasti (inzinjeru, sales&retail menadzeru sa dobrom reputacijom, iskusnom ljekaru, dobrom prodavacu osiguranja) nego nekom ko tek dolazi na tu poziciju, sa malo iskustva, malo klijenata itd. Moze i konobar imati sjajnu reputaciju i privlaciti musterije u kafic i donositi ekstra zaradu gazdi i postavljati svoje uslove, kao i bilo koji od ovih strucnjaka koje sam navela. Ali da bilo kojem poslodavcu dodje neki trazilac posla/pocetnik i postavlja svoje uvjete, dobio bi nogu u dupe a ne posao.
Mislim da pitati o uslovima rada ne znači uslovljavati. To znači samo to, pitati za informaciju. Nije valjda poslovna tajna? Ili ne smiješ da kažeš da ćeš me izraditi za svaku stavku zakona o radu, da ništa nećeš ispoštovati, pa zato ne daš da se to sazna odmah u intervjuu. U čemu je problem da kada ti mene ispitaš ko sam, koje škole sam završio, šta znam raditi, da onda ja tebe pitam kakva će mi biti plata, kakvi su inače uslovi rada?
Današnji svijet i nije lijepo mjesto za život velikom broju ljudi. Možda baš zbog pravila koja ti zastupaš, a koja bih ja u svojoj Utopiji volio da se promijene.
P. S. Kada vodiš intervju, pitaš li žene o planovima za trudnoću i djecu?
P. P. S. Ovako možemo unedogled. Ako odgovoriš na ovaj post, ja neću odgovriti na tvoj, jer mislim da smo rekli šta smo imali.
-
Pecorin
#41 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
-
Last edited by Pecorin on 28/08/2016 13:08, edited 1 time in total.
- Vitezanin
#42 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Na posao.ba sam jednom slao životopis i zvali me na razgovor i bio sam dobio posao tako. 
Tako da nije istina da se tako posao ne može dobiti i nije istina da poslodavci ne čitaju životopise. Mnogi čitaju! Doduše, sad radim na drugom mjestu, ali samo da razbijemo mitove o tome da se ne može dobiti tako posao.
Stavi radno iskustvo, od posljednjeg pa nazad - posebno ono što je relevantno. Jezike, edukaciju. Dodatnu edukaciju, ako je bila. Ako imaš kakav certifikat dodati da ga posjeduješ. Sve to može fino stati na dvije stranice a da bude lijepo i pregledno.
Moja iskustva s razgovora za posao su bila uglavnom dobra i često su poslodavci bili zainteresirani za ovaj "neformalni dio" tj za stavke koje sam nabrajao van edukacije i prethodnog iskustva. Ali to zavisi s kim imaš posla. Čujem horor priče s razgovora za posao, ali ja još nikada nisam imao takvo neko iskustvo.
I ne lagati ništa zaboga, ako poslodavac ima imalo mozga provalit će te brzo.
Tako da nije istina da se tako posao ne može dobiti i nije istina da poslodavci ne čitaju životopise. Mnogi čitaju! Doduše, sad radim na drugom mjestu, ali samo da razbijemo mitove o tome da se ne može dobiti tako posao.
Stavi radno iskustvo, od posljednjeg pa nazad - posebno ono što je relevantno. Jezike, edukaciju. Dodatnu edukaciju, ako je bila. Ako imaš kakav certifikat dodati da ga posjeduješ. Sve to može fino stati na dvije stranice a da bude lijepo i pregledno.
Moja iskustva s razgovora za posao su bila uglavnom dobra i često su poslodavci bili zainteresirani za ovaj "neformalni dio" tj za stavke koje sam nabrajao van edukacije i prethodnog iskustva. Ali to zavisi s kim imaš posla. Čujem horor priče s razgovora za posao, ali ja još nikada nisam imao takvo neko iskustvo.
-
Pecorin
#43 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
-
Last edited by Pecorin on 28/08/2016 13:08, edited 1 time in total.
-
Satori
#44 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
FIS iz Viteza i GS TMT iz Travnika često traže inžinjere mašinstva.Pecorin wrote:Nevezano za biografiju, gdje u Vitezu da pokucam na vrata u potrazi za nekim eventualnim poslom ako sam diplomirani inzenjer mašinstva?
- Vitezanin
#45 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Kao što reče neko iznad, Fis Vitez i ne znam da li ovo ima veze s tom strukom (laik sam, sorry): http://www.bogner.ba/index.php?lang=HR&mod=pocetnaPecorin wrote:Nevezano za biografiju, gdje u Vitezu da pokucam na vrata u potrazi za nekim eventualnim poslom ako sam diplomirani inzenjer mašinstva?Vitezanin wrote:Na posao.ba sam jednom slao životopis i zvali me na razgovor i bio sam dobio posao tako.
- medvjed23
#46 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Jednom nabasao na neki spisak firmi u BiH. Poslao haman svakoj od njih CV, ruku na srce, ne baš impresivan. Na svaki deseti ili dvadeseti mail dobio odgovor - negativan. Jednom pozvan na testiranje u UniCredit banci.
Možda i ima u pokojoj firmi kul HR menadžera ko u filmovima, al najčešće je to neki mali koji direktoru donosi rakiju, vodi protokol i, kad ugrabi vremena, lista aplikacije za posao i zove kandidate na razgovor.insomnia78 wrote:wow sve top menadzeri i sefovi HR odsjeka koji dnevno citaju stotine CV-ova a pricamo o zemlji u kojoj se smatra vrhunskim radnim uslovima to sto si prijavljen, knjizica ti je ovjerena duze od sedam dana i ne moras raditi u subotu
De ba odvadite malo
- insomnia78
#47 Re: RE: Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Na kraju to ipak zavrsi ovakomedvjed23 wrote:Jednom nabasao na neki spisak firmi u BiH. Poslao haman svakoj od njih CV, ruku na srce, ne baš impresivan. Na svaki deseti ili dvadeseti mail dobio odgovor - negativan. Jednom pozvan na testiranje u UniCredit banci.
Možda i ima u pokojoj firmi kul HR menadžera ko u filmovima, al najčešće je to neki mali koji direktoru donosi rakiju, vodi protokol i, kad ugrabi vremena, lista aplikacije za posao i zove kandidate na razgovor.insomnia78 wrote:wow sve top menadzeri i sefovi HR odsjeka koji dnevno citaju stotine CV-ova a pricamo o zemlji u kojoj se smatra vrhunskim radnim uslovima to sto si prijavljen, knjizica ti je ovjerena duze od sedam dana i ne moras raditi u subotu
De ba odvadite malo

-
modem33
#48 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.
Pecorin wrote:
Gdje god dođem, gdje me god pozovu na razgovor, kazu da bi me zaposlili, ispostavi se da je ovako k'o kod Đure.
Jebo ga ovaj što ga Đuro psuje.
Uh, ja opsovah.
Zalosno .... al logika neinteligentnih radnika je bas ovakva u firmama. Tesko nama inteligentnima.
Ja se nekad najezim.