BiH druga najjadnija država na svijetu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

broj dva

#26 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by broj dva »

KB9 wrote:svaki put kad se pojavi tema kako nam je lose digne se hampa da nam je dobro, vrijedi i obratno :bih:
---
Ma nije nama dobro i svi to znamo.
Ali nije toliko lose da smo druga najjadnija drzava na svjetu...
cyprus

#27 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by cyprus »

Da su napisali da imamo najgore novinare na svijetu, tu bih se možda i mogao složiti, ovako je glupost...

Prvo, svijet ne čini 70 država, nego skoro triput više... Drugo, kao faktori su uzeti nezaposlenost i inflacija, što su prilično nepouzdani parametri... Treće, to da je Tajland najbolji sve govori o ozbiljnosti liste :-D

Jebote :-)
Last edited by cyprus on 08/08/2016 17:12, edited 2 times in total.
Fudo387

#28 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Glupost. Nema sanse

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
I to zesca.
Ko nije vidio meksiko van turistickih destinacija za strance, taj ne zna kako izgleda jad. A oni su dobri kakvi su oni salvadori, gvatemale i ostale znj zemlje...
Cuj Bosna najjadnija, pa Bosna je strogi zapad za vecinu zemalja svijeta u svakom pogledu.
Ci-Nick

#29 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Ci-Nick »

Mogu se izabrati dva nama najpovoljnija parametra pa da budemo najbolja zemlja za život. Npr da su uzeli samo inflaciju i postotak ljudi koji žive u vlastitom stanu, kući,.. mi bi bili među najboljim zemljama u svijetu. A Europa bi bila gora od Afrike,.. :lol:
Koliko su sve te statistike bezvezne pokazuje i ova:
http://www.zenicablog.com/pedeset-najje ... -za-zivot/
Jeftiniji život u Saudijskoj Arabiji ili u Češkoj nego u Vijetnamu, Uzbekistanu, Etiopiji, Tanzaniji,... :-)
KB9

#30 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by KB9 »

Fudo387 wrote:

I to zesca.
Ko nije vidio meksiko van turistickih destinacija za strance, taj ne zna kako izgleda jad. A oni su dobri kakvi su oni salvadori, gvatemale i ostale znj zemlje...
Cuj Bosna najjadnija, pa Bosna je strogi zapad za vecinu zemalja svijeta u svakom pogledu.
to ti poredis dobre nase gradove i njihove zabiti, de onda poredi njihove dobre gradove i nase zabiti :izet:
Fudo387

#31 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Fudo387 »

KB9 wrote:
Fudo387 wrote:

I to zesca.
to ti poredis dobre nase gradove i njihove zabiti, de onda poredi njihove dobre gradove i nase zabiti :izet:
Ama 99% je qrac od ovce, katastrofa biblijskih proporcija.
cyprus

#32 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by cyprus »

Kad smo kod ovih stvari, tu je najrelevantniji HDI...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... ment_Index

Ima i on svojih mana (mislim da bismo i na ovoj listi trebali biti malo bolje plasirani), ali je od svih parametara koji mjere razvijenost, standard, "jadnost" i slično, najbolji...
Rubaija

#33 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Rubaija »

cyprus wrote:Da su napisali da imamo najgore novinare na svijetu, tu bih se možda i mogao složiti, ovako je glupost...

Prvo, svijet ne čini 70 država, nego skoro triput više... Drugo, kao faktori su uzeti nezaposlenost i inflacija, što su prilično nepouzdani parametri... Treće, to da je Tajland najbolji sve govori o ozbiljnosti liste :-D

Uzeli su nezaposlenost (zvaničnu) i inflaciju (opet zvaničnu) kao dva parametra 'sreće' - imaš li posao, možeš li se prehraniti, ili ti plata do nedjelje ništa ne vrijedi. Otprilike. Vjerujem da je visok nivo nezposlenosti presudan - mi smo sigurno u top 5 ili u najboljem slučaju u top 10 po nezaposlenosti. http://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZS

A, index se zove 'misery index' (kao pandan 'happiness' indeksu). Što će reći ko nema posla i ima visoku inflaciju, nije sretan, tj pati, tj nesretan je, tj drugi je na indeksu 'mizerije'. :D

Po količini kukanja i frustracije, ne sumnjam da smo medju 'najmizernijima', sad drugi ili dvanaesti - poenta je ista. :oops:
Hakiz

#34 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Hakiz »

Ima i ovako gledanje:

Najjeftniji LCD televizor normalne veličine za koji ja znam da se može kupti u BiH je 32 inča za 299 KM. Naravno, Kina.

Sada, znamo kako naši trgovci nabijaju marže, troškovi transporta itd, najvjerovatnije da taj TV u samoj Kini nije skuplji od 100 KM, a prije će biti da je između 50 i 100 KM.

Sa druge strane, plate radnika u Kini su već na nivou naših plata.

Tako da neko ko radi za minimalac u BiH od nekih 350 KM treba izdvojiti 299 KM za TV. Neki Kinez koji radi takođe za oko 350 KM treba izdvojiti 100 KM ili manje za taj isti TV.

Ako pretposatavimo, a možemo, da su slični odnosi za odjeću, obuću, namještaj, komunalije, hranu itd, možemo sa sigurnosti reći da je standard radnika u Kini bolji od standarda radnika u BiH. Iako su oba mizerno plaćena, cijene u Kini su prilagođenije tim platama nego cijene u BiH.

Tako da mi jesmo jadna zemlja što se tiče standarda života većine ljudi.

KAda se tome doda visoka nezaposlenost, očajni zdravstvo, školstvo, pravna zaštita itd, opšti osjećaj neperspektive i depresije, stepen mizerije u BiH mora biti visok.
Rizvan

#35 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Rizvan »

KB9 wrote:svaki put kad se pojavi tema kako nam je lose digne se hampa da nam je dobro, vrijedi i obratno :bih:
Naslov ti je senzacionalistički i glup. Šta si očekivao nego da te ljudi ispravljaju. Prvo jesi li ti ikada čuo za države tipa Sirija, Afganistan, Jemen itd, ali eto ako i izostavimo ta ratna područja, i usredotočimo se isključivo na zaposlenost, mi se ipak ne možemo porediti sa većim dijelom afričkog i azijskog kontinenta gdje su plate u prosjeku 100 do 150 maraka mjesečno, jer mi još uvijek nismo toliko jadni da bi radili za te pare, inače da jesmo i kod nas bi nezaposlenost iznosila 5%, kao u zemljama tipa Bangladeš, Filipini sa prosječnom platom od 100KM.

Od ovakvih članaka i tema nema nikakve koristi osim širenja defetizma i u rangu su seoskog palamuđenja na sijelima kada se svi žale i kukaju kako tamo negdje sve valja, a ovdje ništa nevalja. A kada opštinska vlast asfaltira seosku cestu, pa ukrade koji centimetar debljine, i širina je tek tolika da jedva jedno auto može proći, onda svi glavu u pijesak, jer lakše je kukati kako smo mi najjadnija zemlja na svijetu i kako je prije sve bilo bolje, nego boriti se za nešto konkretno i žaliti se konstruktivno.
cyprus

#36 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by cyprus »

Rubaija wrote:
cyprus wrote:Da su napisali da imamo najgore novinare na svijetu, tu bih se možda i mogao složiti, ovako je glupost...

Uzeli su nezaposlenost (zvaničnu) i inflaciju (opet zvaničnu) kao dva parametra 'sreće' - imaš li posao, možeš li se prehraniti, ili ti plata do nedjelje ništa ne vrijedi. Otprilike. Vjerujem da je visok nivo nezposlenosti presudan - mi smo sigurno u top 5 ili u najboljem slučaju u top 10 po nezaposlenosti. http://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZS

A, index se zove 'misery index' (kao pandan 'happiness' indeksu). Što će reći ko nema posla i ima visoku inflaciju, nije sretan, tj pati, tj nesretan je, tj drugi je na indeksu 'mizerije'. :D

Po količini kukanja i frustracije, ne sumnjam da smo medju 'najmizernijima', sad drugi ili dvanaesti - poenta je ista. :oops:
To sigurno...
KB9

#37 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by KB9 »

Rizvan wrote:
Naslov ti je senzacionalistički i glup. Šta si očekivao nego da te ljudi ispravljaju. Prvo jesi li ti ikada čuo za države tipa Sirija, Afganistan, Jemen itd, ali eto ako i izostavimo ta ratna područja, i usredotočimo se isključivo na zaposlenost, mi se ipak ne možemo porediti sa većim dijelom afričkog i azijskog kontinenta gdje su plate u prosjeku 100 do 150 maraka mjesečno, jer mi još uvijek nismo toliko jadni da bi radili za te pare, inače da jesmo i kod nas bi nezaposlenost iznosila 5%, kao u zemljama tipa Bangladeš, Filipini sa prosječnom platom od 100KM.

Od ovakvih članaka i tema nema nikakve koristi osim širenja defetizma i u rangu su seoskog palamuđenja na sijelima kada se svi žale i kukaju kako tamo negdje sve valja, a ovdje ništa nevalja. A kada opštinska vlast asfaltira seosku cestu, pa ukrade koji centimetar debljine, i širina je tek tolika da jedva jedno auto može proći, onda svi glavu u pijesak, jer lakše je kukati kako smo mi najjadnija zemlja na svijetu i kako je prije sve bilo bolje, nego boriti se za nešto konkretno i žaliti se konstruktivno.
naslov nije moj kao ni clanak jer je prekopiran od drugog sajta koji mi nije cilj da reklamiram (uradis obicnu pretragu teksta preko gugla i vjerovatno ce ti izbacit taj clanak, zar i to treba pojasnjavat?)
PM72

#38 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by PM72 »

Nije DRUGA nego prva najjadnija država na svijetu.A ja im'o peh pa se rodio u njoj još ratovao za nju...
Fudo387

#39 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Nije DRUGA nego prva najjadnija država na svijetu.A ja im'o peh pa se rodio u njoj još ratovao za nju...
Zajebajes,
Ti zivis puno bolje od vecine stanovnika ove planete, nema razloga za samopljuvanjem.
Jes to i ti frisko sa robije? :D
PM72

#40 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Nije DRUGA nego prva najjadnija država na svijetu.A ja im'o peh pa se rodio u njoj još ratovao za nju...
Zajebajes,
Ti zivis puno bolje od vecine stanovnika ove planete, nema razloga za samopljuvanjem.
Jes to i ti frisko sa robije? :D
Tačno ali to nije zasluga ni države niti SDA niti Alije...ako sam dobio i marku od njih - neka mi sve ode u helać.
A u pravu si,friško sa robije.Poslalo me jer sam stavio sliku samostrela na temi o psima lutalicama.Vele,ubijanje i pozivi na nasilje su kažnjivi a ja samo dao prijedlog kako to izvesti a da se ništa ne čuje...

pozdrav!
AmirBaa

#41 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by AmirBaa »

insomnia78 wrote:
AmirBaa wrote:

sad htjedoh napisati sad ce doci ffrancuz da nas ubjedjuje da nije tako, a ono on davno dosao :lol: :lol: :lol:
Pa naravno da nije. Nemam ja sta koga ubjedjivati. Svako sa imalo soli u glavi zna da to nije istina

imas li ijedan argument za to ? Ili vjerujes forumu i klixu pa se mozes uvjeriti kakvo je stanje u BiH ?
insomnia78

#42 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by insomnia78 »

AmirBaa wrote:
insomnia78 wrote:
AmirBaa wrote: sad htjedoh napisati sad ce doci ffrancuz da nas ubjedjuje da nije tako, a ono on davno dosao :lol: :lol: :lol:
Pa naravno da nije. Nemam ja sta koga ubjedjivati. Svako sa imalo soli u glavi zna da to nije istina

imas li ijedan argument za to ? Ili vjerujes forumu i klixu pa se mozes uvjeriti kakvo je stanje u BiH ?
Tako sto sam posjetio neke od ovih zemalja a znam i ljude koji opet dolaze iz drugih. Nemas ti pojma sta je bijeda i jad

fakat

#43 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by fakat »

Naravno da je naslov zesca glupost. U Evropi BiH jeste na dnu, ali u poredjenju sa ostatakom svijeta je prije neki prosjek nego dno, cuj Tajland prvi a SAD 21-a :lol: ??

Isto vrijedi i za zemlje Regije, ispred BiH su definitivno Slovenija i Hrvatska, svi ostali u pet deka.
HAVANA

#44 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by HAVANA »

Glupost zesca.Ko je imalo svijeta vidio zna to.Da je lose,jeste.Katastrofalnih stvari ima ali ove budalastine su obicna glupost.Samo kad bi u legalne tokove ubacili armiju ljudi koji rade na crno...na papiru bi to mnogo drugacije izgledalo.Nije samo ni do drzave,vecina laje na drzavu a fine cifre mota na crno.Da ne nabrajam ali zamislite i poredajte u glavi sve usluzne djelatnosti,molere,keramicare,fasadere,mehanicare,trgovce svim i svacim...do sutra nabrajat.Koliko ih radi oficijelno i prijavljuje promet? Ima nesto i do nas samih.Nama treba reda i stroge ruke.
Cherry-Cherry

#45 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Cherry-Cherry »

Jesmo jadni, ali nismo najjadniji. Za većinu zemalja Afrike, Azije, J.Amerike mi smo elita. :mrgreen:
Al najjače je što je Tajland prvi. :mrgreen:
Radio Sarajevo

#46 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Radio Sarajevo »

Koliko samo moraš biti retardiran da listu u kojoj su sabrali procenat nezaposlenosti i inflaciju uzmeš za ozbiljno? Ovaj proljev svi mediji prenose iz godine u godinu. Fakat su nam novinari najjadniji od svih, mnogo jadniji od svega ostalog.
asker

#47 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by asker »

KB9 wrote:Bosna i Hercegovina je druga “najjadnija zemlja” na svijetu, kada je riječ o zaposlenosti i rastu cijena životnih namirnica, objavila je ugledna američka medijska i istraživačka kuća Bloomberg, koja je i obavila ovo istraživanje.

"Indeks jada“ (Misery Index) računa se tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cijena, i stopa nezaposlenosti. Bosna je dobila skor od 48,97 posto, što je drugi najgori rezultat na svijetu.

Istraživanje Bloomeberga obuhvatilo je 74 svjetske ekonomije.

Jedina zemlja koja je gore plasirana od BiH je Venecuela, gdje je pad prihoda od nafte doveo do drastične nestašice hrane i lijekova, a inflacija je 181 posto.

Južnoameričke država dobila je indeks od čak 188,2 posto, što je ubjedljivo najgore na svijetu.

Prate je, kako je već rečeno, Bosna sa 48,97 posto i Južnoafrička Republika sa 32,90 posto, piše BUKA.

S druge strane, Tajland je trenutno najsretnije mjesto za život, sa „indeksom jada“ od samo 1,11 posto.

Nezaposlenost u toj zemlji je svega 1 posto dok cijene namirnica rastu po godišnjoj stopi od 0,1 posto.

Prate ga Singapur i Japan sa indeksom 1,40 posto i 2,70 posto. Bloomberg je smjestio Veliku Britaniju na 17. mjesto, Sjedinjene Američke Države na 21. a Kinu na 23. mjesto.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
I opet mi jadnici iz jadne zemlje Bosne odemo u tu najsretniju zemlju Tajland, i za saku kikirikija se parimo sa djevojkom, njenom sestrom, rodicom, pa i majkom ako nije puno presla.

Hebo svakakvu statistiku :bih:
Fox_Fox

#48 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Fox_Fox »

Ovo je smješno.. evo prije par dana sam bio u Crnoj Gori na moru (ima se može se).
Dovoljno je samo vidjeti naš i njihov granični prelaz.
Kod nas 6 traka za ulaz/izlaz + 2 za kamione, rasvjeta, nov asfalt, rampe.
Kod crnogoraca 1 ulaz 1 izlaz i kako bi smanjili gužvu stave jednog graničara da stoji i pregleda pasoše, Carinska kontrola samo natkrivena limom i to je to.
Upoznao sam raju tamo i onako pitam kakve su penzije, kako se živi, Kaže penzija od 100€ na dalje.. Al obećali su im sad povećati na 120€ (penzioneri u delirijumu). Lada, Yugo, Renault 4 i Mercedes iz 75 su na svakom ćošku.

O Albaniji i Kosovu ne treba ni pričati.
KB9

#49 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by KB9 »

javite portalu od kojeg je kopiran clanak da lazu, nek ne obmanjuju narod da zivimo u losim uslovima kad nam je dobro, lijepo sam napiso, cim kazes da nam ne valja odma ce nam bit dobro i kad kazes da nam je dobro odma ce doletit neki da kazu da nam ne valja :bih:
Dope_Man

#50 Re: BiH druga najjadnija država na svijetu

Post by Dope_Man »

Istraživanje Bloomeberga obuhvatilo je 74 svjetske ekonomije.
Ovo je kljucni dio. Istrazivanje ne obuhvata sve zemlje svijeta, a pri tom vjerovatno ne obuhvata upravo one najjadnije vec je fokus na Evropskim, i Sjevernoji i Juznoj Americi, te odredjenim dijelovima Azije, sto automatski izostavlja najveci dio najgorih zemalja za zivot u Aziji i Africi.

Drugi bitan dio je metodologija. Od toga koje podatke uzmes u obzir, te kako ih ponderujes, ovisi i koliki ce neki indeks biti. Daj malo vecu vrijednost jednom statistiku, a manju drugom, i odmah se uveliko mijenja raspored prema indeksu. Tako da sve ove podatke uvijek treba uzimati sa dosta zadrske, te sa kriticki naostrenim umom ih disektirati i vidjeti sta zaista ti podaci govore.

Mi nismo nesto genijalni, daleko od tog, posebno ako se uporedimo sa zemljama sjevernozapadno od nas. Mozemo i trebamo da gradimo bolju drzavu. Ali isto tako daleko od tog da sno na dnu ljestvice kada se cijeli svijet uzme u obzir jer ljudi u mnogi drzavama Afrike i Azije jedva zive, a pod jedva mislim na to da umiru od gladi, ne dodje donacija i gotovi su. Mi smo za njih isto sto je za nas Njemacka.
Post Reply