---KB9 wrote:svaki put kad se pojavi tema kako nam je lose digne se hampa da nam je dobro, vrijedi i obratno
Ma nije nama dobro i svi to znamo.
Ali nije toliko lose da smo druga najjadnija drzava na svjetu...
---KB9 wrote:svaki put kad se pojavi tema kako nam je lose digne se hampa da nam je dobro, vrijedi i obratno
I to zesca.insomnia78 wrote:Glupost. Nema sanse
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
to ti poredis dobre nase gradove i njihove zabiti, de onda poredi njihove dobre gradove i nase zabitiFudo387 wrote:I to zesca.insomnia78 wrote:Glupost. Nema sanse
Ko nije vidio meksiko van turistickih destinacija za strance, taj ne zna kako izgleda jad. A oni su dobri kakvi su oni salvadori, gvatemale i ostale znj zemlje...
Cuj Bosna najjadnija, pa Bosna je strogi zapad za vecinu zemalja svijeta u svakom pogledu.
Ama 99% je qrac od ovce, katastrofa biblijskih proporcija.KB9 wrote:to ti poredis dobre nase gradove i njihove zabiti, de onda poredi njihove dobre gradove i nase zabitiFudo387 wrote:I to zesca.insomnia78 wrote:Glupost. Nema sanse
Ko nije vidio meksiko van turistickih destinacija za strance, taj ne zna kako izgleda jad. A oni su dobri kakvi su oni salvadori, gvatemale i ostale znj zemlje...
Cuj Bosna najjadnija, pa Bosna je strogi zapad za vecinu zemalja svijeta u svakom pogledu.
Uzeli su nezaposlenost (zvaničnu) i inflaciju (opet zvaničnu) kao dva parametra 'sreće' - imaš li posao, možeš li se prehraniti, ili ti plata do nedjelje ništa ne vrijedi. Otprilike. Vjerujem da je visok nivo nezposlenosti presudan - mi smo sigurno u top 5 ili u najboljem slučaju u top 10 po nezaposlenosti. http://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZScyprus wrote:Da su napisali da imamo najgore novinare na svijetu, tu bih se možda i mogao složiti, ovako je glupost...
Prvo, svijet ne čini 70 država, nego skoro triput više... Drugo, kao faktori su uzeti nezaposlenost i inflacija, što su prilično nepouzdani parametri... Treće, to da je Tajland najbolji sve govori o ozbiljnosti liste![]()
Jebote
Naslov ti je senzacionalistički i glup. Šta si očekivao nego da te ljudi ispravljaju. Prvo jesi li ti ikada čuo za države tipa Sirija, Afganistan, Jemen itd, ali eto ako i izostavimo ta ratna područja, i usredotočimo se isključivo na zaposlenost, mi se ipak ne možemo porediti sa većim dijelom afričkog i azijskog kontinenta gdje su plate u prosjeku 100 do 150 maraka mjesečno, jer mi još uvijek nismo toliko jadni da bi radili za te pare, inače da jesmo i kod nas bi nezaposlenost iznosila 5%, kao u zemljama tipa Bangladeš, Filipini sa prosječnom platom od 100KM.KB9 wrote:svaki put kad se pojavi tema kako nam je lose digne se hampa da nam je dobro, vrijedi i obratno
To sigurno...Rubaija wrote:Uzeli su nezaposlenost (zvaničnu) i inflaciju (opet zvaničnu) kao dva parametra 'sreće' - imaš li posao, možeš li se prehraniti, ili ti plata do nedjelje ništa ne vrijedi. Otprilike. Vjerujem da je visok nivo nezposlenosti presudan - mi smo sigurno u top 5 ili u najboljem slučaju u top 10 po nezaposlenosti. http://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZScyprus wrote:Da su napisali da imamo najgore novinare na svijetu, tu bih se možda i mogao složiti, ovako je glupost...
Prvo, svijet ne čini 70 država, nego skoro triput više... Drugo, kao faktori su uzeti nezaposlenost i inflacija, što su prilično nepouzdani parametri... Treće, to da je Tajland najbolji sve govori o ozbiljnosti liste![]()
Jebote
A, index se zove 'misery index' (kao pandan 'happiness' indeksu). Što će reći ko nema posla i ima visoku inflaciju, nije sretan, tj pati, tj nesretan je, tj drugi je na indeksu 'mizerije'.![]()
Po količini kukanja i frustracije, ne sumnjam da smo medju 'najmizernijima', sad drugi ili dvanaesti - poenta je ista.
naslov nije moj kao ni clanak jer je prekopiran od drugog sajta koji mi nije cilj da reklamiram (uradis obicnu pretragu teksta preko gugla i vjerovatno ce ti izbacit taj clanak, zar i to treba pojasnjavat?)Rizvan wrote:Naslov ti je senzacionalistički i glup. Šta si očekivao nego da te ljudi ispravljaju. Prvo jesi li ti ikada čuo za države tipa Sirija, Afganistan, Jemen itd, ali eto ako i izostavimo ta ratna područja, i usredotočimo se isključivo na zaposlenost, mi se ipak ne možemo porediti sa većim dijelom afričkog i azijskog kontinenta gdje su plate u prosjeku 100 do 150 maraka mjesečno, jer mi još uvijek nismo toliko jadni da bi radili za te pare, inače da jesmo i kod nas bi nezaposlenost iznosila 5%, kao u zemljama tipa Bangladeš, Filipini sa prosječnom platom od 100KM.KB9 wrote:svaki put kad se pojavi tema kako nam je lose digne se hampa da nam je dobro, vrijedi i obratno
Od ovakvih članaka i tema nema nikakve koristi osim širenja defetizma i u rangu su seoskog palamuđenja na sijelima kada se svi žale i kukaju kako tamo negdje sve valja, a ovdje ništa nevalja. A kada opštinska vlast asfaltira seosku cestu, pa ukrade koji centimetar debljine, i širina je tek tolika da jedva jedno auto može proći, onda svi glavu u pijesak, jer lakše je kukati kako smo mi najjadnija zemlja na svijetu i kako je prije sve bilo bolje, nego boriti se za nešto konkretno i žaliti se konstruktivno.
Zajebajes,PM72 wrote:Nije DRUGA nego prva najjadnija država na svijetu.A ja im'o peh pa se rodio u njoj još ratovao za nju...
Tačno ali to nije zasluga ni države niti SDA niti Alije...ako sam dobio i marku od njih - neka mi sve ode u helać.Fudo387 wrote:Zajebajes,PM72 wrote:Nije DRUGA nego prva najjadnija država na svijetu.A ja im'o peh pa se rodio u njoj još ratovao za nju...
Ti zivis puno bolje od vecine stanovnika ove planete, nema razloga za samopljuvanjem.
Jes to i ti frisko sa robije?
imas li ijedan argument za to ? Ili vjerujes forumu i klixu pa se mozes uvjeriti kakvo je stanje u BiH ?insomnia78 wrote:Pa naravno da nije. Nemam ja sta koga ubjedjivati. Svako sa imalo soli u glavi zna da to nije istinaAmirBaa wrote:sad htjedoh napisati sad ce doci ffrancuz da nas ubjedjuje da nije tako, a ono on davno dosaoinsomnia78 wrote:Glupost. Nema sanse
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk![]()
![]()
Tako sto sam posjetio neke od ovih zemalja a znam i ljude koji opet dolaze iz drugih. Nemas ti pojma sta je bijeda i jadAmirBaa wrote:imas li ijedan argument za to ? Ili vjerujes forumu i klixu pa se mozes uvjeriti kakvo je stanje u BiH ?insomnia78 wrote:Pa naravno da nije. Nemam ja sta koga ubjedjivati. Svako sa imalo soli u glavi zna da to nije istinaAmirBaa wrote: sad htjedoh napisati sad ce doci ffrancuz da nas ubjedjuje da nije tako, a ono on davno dosao![]()
![]()
I opet mi jadnici iz jadne zemlje Bosne odemo u tu najsretniju zemlju Tajland, i za saku kikirikija se parimo sa djevojkom, njenom sestrom, rodicom, pa i majkom ako nije puno presla.KB9 wrote:Bosna i Hercegovina je druga “najjadnija zemlja” na svijetu, kada je riječ o zaposlenosti i rastu cijena životnih namirnica, objavila je ugledna američka medijska i istraživačka kuća Bloomberg, koja je i obavila ovo istraživanje.
"Indeks jada“ (Misery Index) računa se tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cijena, i stopa nezaposlenosti. Bosna je dobila skor od 48,97 posto, što je drugi najgori rezultat na svijetu.
Istraživanje Bloomeberga obuhvatilo je 74 svjetske ekonomije.
Jedina zemlja koja je gore plasirana od BiH je Venecuela, gdje je pad prihoda od nafte doveo do drastične nestašice hrane i lijekova, a inflacija je 181 posto.
Južnoameričke država dobila je indeks od čak 188,2 posto, što je ubjedljivo najgore na svijetu.
Prate je, kako je već rečeno, Bosna sa 48,97 posto i Južnoafrička Republika sa 32,90 posto, piše BUKA.
S druge strane, Tajland je trenutno najsretnije mjesto za život, sa „indeksom jada“ od samo 1,11 posto.
Nezaposlenost u toj zemlji je svega 1 posto dok cijene namirnica rastu po godišnjoj stopi od 0,1 posto.
Prate ga Singapur i Japan sa indeksom 1,40 posto i 2,70 posto. Bloomberg je smjestio Veliku Britaniju na 17. mjesto, Sjedinjene Američke Države na 21. a Kinu na 23. mjesto.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovo je kljucni dio. Istrazivanje ne obuhvata sve zemlje svijeta, a pri tom vjerovatno ne obuhvata upravo one najjadnije vec je fokus na Evropskim, i Sjevernoji i Juznoj Americi, te odredjenim dijelovima Azije, sto automatski izostavlja najveci dio najgorih zemalja za zivot u Aziji i Africi.Istraživanje Bloomeberga obuhvatilo je 74 svjetske ekonomije.