Ja imam dvijeinsomnia78 wrote:Da na zapadu svi imaju po ljubavnicu
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
-
detroit-mercy
#26 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
- Bosanac sa dna kace
#27 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Rek'o sam neka vrsta pravila, ne mora da znaci da je svi imaju, ali, imaju mnogi. Nisam procit'o ni o jednom francuskom predsjedniku a da nije imo neku sa strane... Svi oni politicari varaju zene, imaju ljubavnice, a doduse u zadnje vrijeme i ljubavnike...insomnia78 wrote:Da na zapadu svi imaju po ljubavnicu
- insomnia78
#28 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
A i inace je pravo simpaticno vjerovanje u nemoral i nedostatak porodice "na zapadu"
Posto zivim ovdje mogu reci da je "na zapadu" porodica puno zdravija nego kod nas da ne spominjem arape i slicne
Posto zivim ovdje mogu reci da je "na zapadu" porodica puno zdravija nego kod nas da ne spominjem arape i slicne
-
detroit-mercy
#29 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Hos rec da ovi silini seici na istoku nemaju ljubavnicaBosanac sa dna kace wrote:Rek'o sam neka vrsta pravila, ne mora da znaci da je svi imaju, ali, imaju mnogi. Nisam procit'o ni o jednom francuskom predsjedniku a da nije imo neku sa strane... Svi oni politicari varaju zene, imaju ljubavnice, a doduse u zadnje vrijeme i ljubavnike...insomnia78 wrote:Da na zapadu svi imaju po ljubavnicu
- Izlija
#30 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Da bi razumjeli dozvolu za više žena moramo prvo razumjeti društvenu sliku u vrijeme objave, šta se dešavalo sa ženskom djecom i sa ženama generalno te kakav je bio njihov položaj u društvu. Kompleksnost islama se ogleda u svakoj sferi života a ne samo namazom i šartima, žao mi je što trenutno nemam puno vremena da malo više elaboriram ali i ovaj kratki dio objašnjava dovoljno.
-
detroit-mercy
#31 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Ma kod Arapa je zdravija, ozenis prvu rodicuinsomnia78 wrote:A i inace je pravo simpaticno vjerovanje u nemoral i nedostatak porodice "na zapadu"
-
detroit-mercy
#32 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Da li se onda treba pridrzavati objave i u danasnjem dobu kada drzava preuzima mnoge aspekte skrbi nad ranjivim populacijama.Izlija wrote:Da bi razumjeli dozvolu za više žena moramo prvo razumjeti društvenu sliku u vrijeme objave, šta se dešavalo sa ženskom djecom i sa ženama generalno te kakav je bio njihov položaj u društvu. Kompleksnost islama se ogleda u svakoj sferi života a ne samo namazom i šartima, žao mi je što trenutno nemam puno vremena da malo više elaboriram ali i ovaj kratki dio objašnjava dovoljno.
-
detroit-mercy
#33 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Kod mene komsija u Bosni dovede svalerku i cugaju pomalo a zena im meze sprema i donosi. Sto su ti reci prave familijarne vrijednostiinsomnia78 wrote:A i inace je pravo simpaticno vjerovanje u nemoral i nedostatak porodice "na zapadu"
- Bosanac sa dna kace
#34 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Pa sad imaju tu razne opcijedetroit-mercy wrote: A kako se racuna ako mu je ljubavnica udataposto vjerovatno polazis od pretpostavke da je ljubavnica neudata. Isto tako, sta ako udata koka ima single ljubavnika
. Ima tu vise kombinacija, treba za svaku rastabiriti sta vjera nalaze.
Samo da kazem da je kamenovanje na smrt ako 4 osobe potvrde da su vidjeli inflangranti corpus delicti ali 3 puta moraju potvrditi pred sudijom i prisutnim zborom + optuzeni moraju priznati. A ako se posumnja u iskaz samo jedne osobe, onda nista....
- MyTao
#35 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Bas tako... u potpunosti se slazem sa tobom. Kuran i Islam je imao bar nekog smisla prije 1400 godina, danas bas nikako... sto ljudi polako i svataju. Zamisli ovu temu negdje u Arabiji prije 1000 godina, ma sta prije 1000 godina, zamisli danas... zbog tog bi glave padale...Izlija wrote:Da bi razumjeli dozvolu za više žena moramo prvo razumjeti društvenu sliku u vrijeme objave, šta se dešavalo sa ženskom djecom i sa ženama generalno te kakav je bio njihov položaj u društvu. Kompleksnost islama se ogleda u svakoj sferi života a ne samo namazom i šartima, žao mi je što trenutno nemam puno vremena da malo više elaboriram ali i ovaj kratki dio objašnjava dovoljno.
- Bosanac sa dna kace
#36 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Pa dobro ako je istok neka paradigma zaostalosti, zapad je paradigma nemoralnosti, to svakako ne znaci da na istoku, tj. u muslimanskim zemljama nema varanja i ko zna cega sve ne kao sto evo neko rece neki Arapi natezu sta stignu...insomnia78 wrote:A i inace je pravo simpaticno vjerovanje u nemoral i nedostatak porodice "na zapadu"
-
detroit-mercy
#37 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Sto se kamenovanja tice, nesto mi ovi u Afganistanu i Pakistanu pravo brzo odradeBosanac sa dna kace wrote:Pa sad imaju tu razne opcijedetroit-mercy wrote: A kako se racuna ako mu je ljubavnica udataposto vjerovatno polazis od pretpostavke da je ljubavnica neudata. Isto tako, sta ako udata koka ima single ljubavnika
. Ima tu vise kombinacija, treba za svaku rastabiriti sta vjera nalaze.
![]()
![]()
, to ti je ko ono racunanje nasljedstva po serijatu, ne meres se nikako ispetljat!
Samo da kazem da je kamenovanje na smrt ako 4 osobe potvrde da su vidjeli inflangranti corpus delicti ali 3 puta moraju potvrditi pred sudijom i prisutnim zborom + optuzeni moraju priznati. A ako se posumnja u iskaz samo jedne osobe, onda nista....
- Bosanac sa dna kace
-
dado_27
#39 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
zanimljivo ..a ta zena treba jel biti sretna sto on nju "legalno" vara njoj ispred nosa (pri cemu ako on njoj vise ne odgovara ona naravno nema isti izbor da se jos jednom uda)zeina wrote:Znam da je ovo jedno od pitanja koje cesto nemuslimani postavljaju i potezu kada zele ukazati na nedostatke u Islamu i na nepravedan polozaj zene u Islamu. Ali ne pitaju se to samo nemuslimani, nego i mnogi muslimani, a posebno muslimanke.
Mnogo puta sam razmisljalam u cemu je Allahova mudrost kada je dopustio muskarcu da moze imati 4 zene. Posto je zena emocionalno bice sa vrlo krhkim emocijama koja sve dozivljava mnogo intezivnije nego muskarac, dopustiti da bude emocionalno povrijedjena na takav nacin bilo mi je neprihvatljivo. Jednom je neki islamski alim izjavio da ako zelis izvesti muslimanku iz vjere pocni pricati o pravu na 4 zene![]()
Nego da li je to sve tako kako izgleda?
Da li je dopustanje da se ima 4 zene zapravo sprecavanje varanja i razvoda? Ja sam se uvjerila da jeste.
Zbog lakseg razumijevanja hajmo uporediti krscanski i muslimanski brak.
U krscanstvu razvod je gotovo nemoguc, pa ukoliko dodje do netrpeljivosti medju supruznicima, varanje ce biti neminovno, a muskarac ce naci opravdanje u tome da je bio prinudjen jer niti se migao razvesti niti ozeniti drugom jer je vec ozenjen.
Medjutim kada je muslimanski brak u pitanju i desi se ista situacija, muz musliman nece imati apsolutno nikakvog opravdanja pred Bogom za varanje jer dopusteno mu je ili da se ozeni po drugi put ili da se razvede. Eh sad realnost i mogucnost da se prosjecan covjek odluci na zenidbu po drugi put uz sve islamske uslove je poprilicno teska. Morace obezbijediti i jednu i drugu zenu sa stanom/kucom i svim mogucim potrebama koje ona i njena djeca mogu imati, prakticno to je izdrzavanje dvije porodice, sto je vec poprilicno tesko, a onda Allah u Kur'anu jasno kaze da mora biti apsolutno jednak tretman za obje zene (ili vise nih) i ako jedna dobije bilo sta vise ili manje od druge pocinio je grijeh.
Druga opcija je da se razvede od prve zene, a onda opet isto, mora da plati mnogo stosta jer je razvod na njegovu inicijativu.
Kad covjek musliman, koji je bogobijazan, sagleda sve ovo, dobro ce razmisliti prije nego se ozeni po drugi put ili prije nego se razvede, a varanje mu je zabranjeno jer nema apsolutno nikakvog opravdanja pred Allahom. Jedina opcija mu je da se pokrije po usima i izgladi odnos s prvom zenom
realno razlog je iskljucivo historijski, nakon ratova bilo manje muskaraca, vise zena a pak vrijeme je bilo tako da je zena tesko mogla sama da prezivi bez muskarca (finansije, posao etc.) -> sto je najgore ovo je u sustini vid legalne prostitucije
Last edited by dado_27 on 02/08/2016 17:18, edited 1 time in total.
- MyTao
#40 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Zaostalost i nemoral obicno idu skupa... Ali sve zavisi sta podrazumjevamo pod nemoral i zaostalost.Bosanac sa dna kace wrote:Pa dobro ako je istok neka paradigma zaostalosti, zapad je paradigma nemoralnosti, to svakako ne znaci da na istoku, tj. u muslimanskim zemljama nema varanja i ko zna cega sve ne kao sto evo neko rece neki Arapi natezu sta stignu...insomnia78 wrote:A i inace je pravo simpaticno vjerovanje u nemoral i nedostatak porodice "na zapadu"
-
detroit-mercy
#41 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Ma kurkudado_27 wrote:zanimljivo ..a ta zena treba jel biti sretna sto on nju "legalno" vara njoj ispred nosa (pri cemu ako on njoj vise ne odgovara ona naravno nema isti izbor da se jos jednom ozeni)zeina wrote:Znam da je ovo jedno od pitanja koje cesto nemuslimani postavljaju i potezu kada zele ukazati na nedostatke u Islamu i na nepravedan polozaj zene u Islamu. Ali ne pitaju se to samo nemuslimani, nego i mnogi muslimani, a posebno muslimanke.
Mnogo puta sam razmisljalam u cemu je Allahova mudrost kada je dopustio muskarcu da moze imati 4 zene. Posto je zena emocionalno bice sa vrlo krhkim emocijama koja sve dozivljava mnogo intezivnije nego muskarac, dopustiti da bude emocionalno povrijedjena na takav nacin bilo mi je neprihvatljivo. Jednom je neki islamski alim izjavio da ako zelis izvesti muslimanku iz vjere pocni pricati o pravu na 4 zene![]()
Da li je dopustanje da se ima 4 zene zapravo sprecavanje varanja i razvoda? Ja sam se uvjerila da jeste.
U krscanstvu razvod je gotovo nemoguc, pa ukoliko dodje do netrpeljivosti medju supruznicima, varanje ce biti neminovno, a muskarac ce naci opravdanje u tome da je bio prinudjen jer niti se migao razvesti niti ozeniti drugom jer je vec ozenjen.
Medjutim kada je muslimanski brak u pitanju i desi se ista situacija, muz musliman nece imati apsolutno nikakvog opravdanja pred Bogom za varanje jer dopusteno mu je ili da se ozeni po drugi put ili da se razvede. Eh sad realnost i mogucnost da se prosjecan covjek odluci na zenidbu po drugi put uz sve islamske uslove je poprilicno teska. Morace obezbijediti i jednu i drugu zenu sa stanom/kucom i svim mogucim potrebama koje ona i njena djeca mogu imati, prakticno to je izdrzavanje dvije porodice, sto je vec poprilicno tesko, a onda Allah u Kur'anu jasno kaze da mora biti apsolutno jednak tretman za obje zene (ili vise nih) i ako jedna dobije bilo sta vise ili manje od druge pocinio je grijeh.
Druga opcija je da se razvede od prve zene, a onda opet isto, mora da plati mnogo stosta jer je razvod na njegovu inicijativu.
Kad covjek musliman, koji je bogobijazan, sagleda sve ovo, dobro ce razmisliti prije nego se ozeni po drugi put ili prije nego se razvede, a varanje mu je zabranjeno jer nema apsolutno nikakvog opravdanja pred Allahom. Jedina opcija mu je da se pokrije po usima i izgladi odnos s prvom zenom
realno razlog je iskljucivo historijski, nakon ratova bilo manje muskaraca, vise zena a pak vrijeme je bilo tako da je zena tesko mogla sama da prezivi bez muskarca (finansije, posao etc.) -> sto je najgore ovo je u sustini vid legalne prostitucije
-
dado_27
#42 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
ma uz tolike zabrane dodirivanja i u slucaju arapa gledanja zena ti muskarci budu bravo napaceni i onda kad odu na zapad kao pusteni sa lancaMyTao wrote:Zaostalost i nemoral obicno idu skupa... Ali sve zavisi sta podrazumjevamo pod nemoral i zaostalost.Bosanac sa dna kace wrote:Pa dobro ako je istok neka paradigma zaostalosti, zapad je paradigma nemoralnosti, to svakako ne znaci da na istoku, tj. u muslimanskim zemljama nema varanja i ko zna cega sve ne kao sto evo neko rece neki Arapi natezu sta stignu...insomnia78 wrote:A i inace je pravo simpaticno vjerovanje u nemoral i nedostatak porodice "na zapadu"
realno zapad je mnogo normalnije mjesto za zivjeti (i nista manje nemoralno, realno priznas u zemlji sa serijatom da si varao odmah bicevanje ili kamenovanje -> nisu oni bash ludi da to javno priznaju tako da ne mozes ni znati, vjerovatno je slicno kao i svugdje samo je eto "tajna")
-
dado_27
#43 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
bukvalno ... siromah si to svakako nije mogao priustiti (ne moze ni sad), jer ima ono mora jednak tretman za sve zene, brinuti se za obe porodice itd.detroit-mercy wrote:Ma kurkudado_27 wrote:zanimljivo ..a ta zena treba jel biti sretna sto on nju "legalno" vara njoj ispred nosa (pri cemu ako on njoj vise ne odgovara ona naravno nema isti izbor da se jos jednom ozeni)zeina wrote:Znam da je ovo jedno od pitanja koje cesto nemuslimani postavljaju i potezu kada zele ukazati na nedostatke u Islamu i na nepravedan polozaj zene u Islamu. Ali ne pitaju se to samo nemuslimani, nego i mnogi muslimani, a posebno muslimanke.
realno razlog je iskljucivo historijski, nakon ratova bilo manje muskaraca, vise zena a pak vrijeme je bilo tako da je zena tesko mogla sama da prezivi bez muskarca (finansije, posao etc.) -> sto je najgore ovo je u sustini vid legalne prostitucijenapravljeno da onaj ko ima para moze "legalno" pred sudom, bogom ili nekim trecim autoritetom da guzi do mile volje i da je sve legalno sa koje god strane pogledas. Bas je siromahu u ta doba bilo do toga da si dovlaci jos jednu ili dvije kad ni onu prvu ne moze da prehrani
.
-
Horcrux
#44 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Naucnici su dokazali... a mi, muslimani, to znamo vec 1400 godina.MyTao wrote:Bas... sve nesto naucno je dokazano, naucnici su dokazali... bla bla... kada se vjernik poziva na nauku i naucnu metodu da bi odbranili svoje vjerovanje nesto mi bude...Horcrux wrote:hahahhhahahamousstapha wrote:zeina zvuči kao ženski smrčak.![]()
-
chupacabra
#45 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
insomnia78 wrote:Ma kakve cetiri, dajte se uozbiljite
Gotov' sam i ovu jednu oćero
Lako je cetiri drzati kad su tu samo za proizvodnju djece i zadovoljavanje muza. Ako nesto pisnu, preventivna samarcina (dozvoljena u Kuranu) i odes do druge u krevet.
Ko da se zajebava sa tim uzajamnim postovanjem, pravima zena i zenske djece, potrebom za zivotnim prijateljem i osloncem, a ne pokornom masinom za seks i prozivodnju potomstva.
Kad bi sve to morao balansirati sa 4 komada, izvrsio bi preventivni harakiri. Ovako, bori se sa ovom jednom i zdravo. Pusti beduinske pustinjske obicaje kraju.
- sunceKOtepsija
#46 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
vde mi razjasni ovo, citao sam u muslimovojh zbirci hadisa, a nije tesko ni nac, slucaj kad je jedna sahabijka (ashabijka kako se kaze) dosla poslaniku s.a.v.s. da ga pita moze li dati zekat svome muzu, jer je on siromasan itd. e sad znamo i da se ccovjek moze ozeniti uz minimalni mehr, znaci kao se dogovori, tako da ga zenidba ni razvod nece puno kostat, dakle ispada da covjek i nije bas duzan da izdrzava zenu (jer ona gore kaze muz mi je siromah, mogul mu dat zekat, kako je on nju izdrzavao ako je bio za zekata) a gradske zene u vrijeme poslanika su bile dosta samostalnije od beduinskih po svemu sudeci, kasnije su normalno beduini nametnuli svoje obicaje zbog brojnosti a i glupost se lakse siri medu masom rekli bi neki, sad druga je stvar sto taj siromah ne bi mogao ucjenjivat ovu prvu da ce dovest drugu, jer ce ga sutnut, osim ako nije ono bas zacopana u njega, al ako je zatvori (mentalno, nemora fizicki, nismo barbari), pa kaze ti nista ne radi, ja cu se brinut o tebi, onda moze sta hoce u ssustinizeina wrote: Zbog lakseg razumijevanja hajmo uporediti krscanski i muslimanski brak.
- Bosanac sa dna kace
#47 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
@sunašce Boga ti šta ti je tačno pitanje?
- zeina
#48 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Znaci ne lupetajchupacabra wrote: Ako nesto pisnu, preventivna samarcina (dozvoljena u Kuranu) i odes do druge u krevet.
-
detroit-mercy
#49 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Nego da prekratimo mukuzeina wrote:Znaci ne lupetajchupacabra wrote: Ako nesto pisnu, preventivna samarcina (dozvoljena u Kuranu) i odes do druge u krevet.
- zeina
#50 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?
Ne bih, stvar je izbora, ali imas milione zena koje bi, kao sto imas milione ljubavnica koje znaju da to jesu ali im ne smetadetroit-mercy wrote:Nego da prekratimo mukuzeina wrote:Znaci ne lupetajchupacabra wrote: Ako nesto pisnu, preventivna samarcina (dozvoljena u Kuranu) i odes do druge u krevet.bi li ti lincno nekom zagondziji bila cetvrta?