Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post Reply
commendatore

#26 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by commendatore »

pjan je bio mudriji i pametniji od ovih pijacara danas
kakonako

#27 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by kakonako »

commendatore wrote:pjan je bio mudriji i pametniji od ovih pijacara danas
---i da se razumijemo,posteniji.
homar

#28 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by homar »

Na žalost, nisam optimista da može doći do ujedinjenja "ljevice". Iz kojih razloga:
- rukovodstva stranki su lična preduzeća, oni se neće odreći privilegija koje sada imaju.
- sadašnji "prvi" nikada se neće odreći te titule, njemu je lijepo i onima oko sebe, laži birače, to ti je osnovni posao.
- nikšić, helez i bratija neće odstupiti sa tih pozicija, mislilo se da je posljednji grobar SDP-a Zlatko Lagundžija, ali ima još nekoliko tih mrtvaca u SDP-u, nema ih ko sahraniti.
- željko komšić "mali zlaja", ne razlikuje se od Zlatka Lagundžije, njemu je dobro, vječno je u vlasti, prospe po neku šuplju, ko mu se u stranci suprostavi on napravi čistku, sebe umislio da je "mali tito",
- ovi iz naše stranke, neznaju da li bi piškili ili kakili, dugo su na sceni a rezultat "duplo golo",
- neke unije socijal demokrata, to su porodične firme, kojima nije jasno da li su "došli ili su pošli",
- Građanski savez, novo formirana stranka, koliko sam upratio, mlado i poletno rukovodstvo, tek su na sceni, koliko će uspjeti da se izbore vidjet ćemo, ciljevi i program su im dobri.

"Ljevica" i kada bi se ujedinila, nema jasne ciljeve, nema viziju, ima hipoteku iz prošlosti, "desnica" ima jasan cilj a to su nacionalni torovi - zaštitnici vjere i naroda, zaplaši i vladaj.
KB9

#29 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by KB9 »

koje ljevice? gdje je to sdp ljevica?

sdp je propala i nebitna desnica koja bi sad u ulozi ljevice prodala dupe da opet bude desnica

kod nas nema ljevice, pogotovo je nema u strankama imena sdp i df
zbiljovski

#30 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by zbiljovski »

Razumijem i odobravam ponašanje ljudi koji kažu:"nema ljevice, izlazimo na ulice i mi preuzimamo vlast ( plenumi, građani ) ili pak daju neko konstruktivno rješenje, priznat ćete takvih je malo, skoro da ne postoje. Sa druge strane nikako ne mogu razumjeti ljude koji kažu nema ljevice i tačka, završena priča, ne razumijem šta time dobijamo, SDA idućih 100 godina ? Ljevica nije SDP i DF, da se razumijemo, socijaldemokratija nije SDP, socijaldemokratija je način života, koji postoji otkad i sam čovjek i samo kroz takvo poimanje ljevice u BiH se može nešto promjeniti.

Slažem se i naveo sam odmah na početku da su uskostranački interesi najveći problem, ali ima načina boriti se protiv toga. SDP u teoriji ima dobar princip demokratizacije "jedan član - jedan glas" to je u organizacionom smislu milijun svjetlosnih godina ispred ostalih političkih opcija, ali je problem u praksi kako to pretočiti u djela? Jedan primjer, sutra da SDP pobjedi na izborima, Nikšić nema legitimitet donijeti odluku o ulasku u vlast, nego o tome odlučuje 30 - 40 000 hiljada članova, koliko već imaju i to je zaista za naše prilike nešto posebno.

Lično smatram da bi se ujedinjenjem lijevo orjentisanih političkih opcija, zatim jednom masovnom i sveobuhvatnom reevidencijom / novoučlanjenjem stekli uvjeti za istinsku demokratizaciju ljevice u Bosni i Hercegovini. Jednostavno samo na tih 30 000 SDP-ovih članova nastaviti sa reevidencijom, maksimalno uključiti radničku klasu, akademsku zajednicu, nevladin sektor, dati im prostora i širine i kada se dođe na cifru od 100 - 150 hiljada članova provesti izbore za predsjednika principom "jedan član - jedan glas", duboko sam uvjeren da se 100 000 ljudi ne može izlobiratii.

Što je najvažnije od svega ovoga bi se napravila priča, medijska halabuka, a trenutni položaj nacionalnih stranku u vlasti bi još više išao u korist ljevici, tako da bi sasvim sigurno mogli očekivati i uključenje u ovaj proces veličina kakav je Bogićević. Komšić je sam jedne prilike izjavio:" Ako se Bogi vrati, evo mu sve".

Opet ponavljam iz dna duše mrzim SDA i Bakira i ostale nacionalne stranke, paralelno s tim sam ubjeđen da su najkriminalniji, najnesposobniji i kad dođu na vlast nanesu najviše štete državi BiH i narodima u njoj. Kakav god SDP ili DF bio, mislim da je "manje zlo" i upravo zbog toga u ovim strankama vidim određen potencijal, osjećam trun nade za bolje sutra svih nas.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#31 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by sabina1 »

homar wrote: - Građanski savez, novo formirana stranka, koliko sam upratio, mlado i poletno rukovodstvo, tek su na sceni, koliko će uspjeti da se izbore vidjet ćemo, ciljevi i program su im dobri.
:pisnula: :pisnula: :pisnula:
Last edited by sabina1 on 02/08/2016 14:20, edited 1 time in total.
sabina1

#32 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by sabina1 »

palermo wrote: By the way ne zamijetih je li se računa i na našu stranku u ovim strankama ljevice ? Ne bio imalo smisla kad njen najpopularniji i najeksponiraniji član kaže da su oni stranka liberalne provinijencije
:thumbup:
Naša Stranka nije stranka ljevice.
Odnedavno su članica grupacije ALDE tj.grupacije evropskih liberala.
LP.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#33 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by malakh »

homar wrote: - Građanski savez, novo formirana stranka, koliko sam upratio, mlado i poletno rukovodstvo, tek su na sceni, koliko će uspjeti da se izbore vidjet ćemo, ciljevi i program su im dobri.
još samo naglasi da su novi na političkoj sceni i da mogu pomisliti da se zezaš :pisnuo:
Capsicum

#34 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by Capsicum »

Ljevicu u BiH ne mogu predvoditi oni poltroni i ulizice nacionalnih stranaka koji se samo na papiru vode kao ljevica. Nacionalne stranke su u ovoj zemlji uspostavile kriminalnu organizaciju, mafiju, koja samo lici na drzavu, a u stvari su, svoje pipke pruzili u svim institucijama. Nema vise nezavisnog sudstva, policije, administracije... sve je to prozeto instaliranim poslusnicima. Sigurno nekih trecina glasackog tijela je, na ovaj ili onaj nacin, povezano sa strankama na vlasti i to je jedna snazna glasacka masinerija. Nesto malo je neopredjeljenih, a ostatak glasaca su uglavnom lijeve orijentacije, ali ih relativno malo izlazi na izbore. Uzrok tome treba traziti u razocarenju u postojece stranke lijeve orijentacije. Dok im jedni zamjeraju samo nesposobnost i korumpiranost i nemogucnost da pokazu da su po bilo cemu bolji od nacionalnih stranaka, drugi su im na mrtvo ime zamjerili sto koaliraju sa nacionalnim strankama, sto je de facto izdaja. Svoje kampanje grade na prici kako ce oni biti uvijek protiv nacionalizma, kako ce oni bolje i drugacije, a na kraju se poklope i usute za koje lijevo ministarstvo i koju poziciju u javnom preduzecu.

Ona lijeva stranka, koja uspije da okupi koliko-toliko znacajan broj glasova, a ne pristane da pogazi sve svoje ideale samo radi ulaska u vlast, vec ostane casna i postena opozicija, ta ce jednog dana moci da okupi oko sebe ljevicu i povede je u konacno svrgavanje ove kriminalne bande, koja nas vec preko 20 godina pljacka i gusi. Glas lijevog glasaca se mora izuzetno cijeniti u BiH. Ti su ljudi povrijedjeni, ubijeni u pojam, razocarani. Ako vam je takav dao glas, onda ga ne smijete pronevjeriti ni po koju cijenu!!!

Nazalost za jedno takvo okrupnjivanje je jos rano. Moj je stav, da treba pustiti ove lokalne izbore da prodju, a da se prave post-izborne koalicije i da se polako priprema za opste izbore. Ne smije se po svaku cijenu u vlast. Bolje je biti jaka opozicija, koja ce napraviti dobar program i ostro i utemeljeno kritikovati vlast. Na taj nacin treba prikupljati simpatije i onih glasaca koji su iz razocarenja potpuno prestali glasati, a ne da se potrosite u jednom izbornom ciklusu kao toalet papir i time jos dodatno urusite lijevu opciju u ovoj drzavi.

I jos da dodam, da se ne slazem da formiranje novih stranaka lijeve orjentacije urusava ljevicu, sto neki tvrde. Upravo suprotno. Mislim da nam treba onih koji razmisljaju van okvira postojecih, starih i ucmalih stranaka koje zive jos u proslom stoljecu i nemaju ni snage ni volje da mijenjaju bilo sta u ovoj drzavi, vec su im ciljevi prakticno isti kao i nacionalnim strankama, samo vlastita korist. Ne treba se bojati dati glas mladjim i novim strankama, ako pokazu da zele, hoce i mogu da urade nesto novo. Nova zdrava razmisljanja, neopterecena prosloscu, ljudi koji nemaju mrlje na svojim karijerama, podrzat takve. Od neceg se mora krenuti.

Nema broja koliko sam puta cuo "sta oni hoce, da udju u vlast, bili bi isti, krali bi k'o i ovi". Znaci nas covjek je cudo. On ce radije da apstinira od izbora, jer misli da se nista nece promijeniti, nego da pokusa. Nece ni da pokusa. Ono bi radije da ga kradu ovi na koje je navikao, pa da moze da uz kafu i cigaru, ako si ih jos moze priustiti, da tiho, da ga niko ne cuje, koji put opsuje vlast i drzavu. "Pustite nas da se rahat patimo."
cyprus

#35 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by cyprus »

madner wrote:Neces vjerovati ali ruralni krajevi nisu nigdje utvrde ljevice.
Drug Mao se ne bi složio :mrgreen:

Ontopic, problemi sa ljevicom su mnogobrojni... Etnički podijeljeno društvo je uvijek plodnije tlo za desnicu, a ljevica je automatski u hendikepu... To je kao da u utrci na 100 m ona startuje 20 metara dalje od desnice... Međutim, to ne znači da se ne može ništa uraditi... Nažalost, stranke koje bi se mogle shvatiti kao lijeve, građanske, anacionalne (zovite ih kako hoćete), jednostavno su nesposobne da ako ništa bar reduciraju prednost koju desnica ima u startu... Prvo, vrlo lako upadaju u zamke nacionalizma, drugo kratkovidno su oportunističke, i treće, uglavnom teško shvataju da se ne mogu odnositi prema svom glasačkom tijelu na isti način na koji se desnica odnosi prema svom (ovo se posebno odnosi na SDP)...

Ja možda utopistički čekam da se konačno formira neki čvrst antinacionalistički front... Vjerovatno bi on u početku i bio izražen uglavnom u dominantno bošnjačkim sredinama, ali ako bi bio zaista iskren u svom anti-nacionalizmu, vjerujem da bi vremenom dobio i svoje pristalice širom BiH... Pa i partizanski pokret je prvobitno bi dominantno zastupljen među srpskom populacijom, pa se kasnije proširio i na druge narode... S tim da sam bar toliko realan da smatram da od toga neće biti ništa u narednih 10, pa možda ni 20 godina... Ali kad-tad bi narod trebao doći pameti...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#36 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by -LIBERO- »

sabina1 wrote:
palermo wrote: By the way ne zamijetih je li se računa i na našu stranku u ovim strankama ljevice ? Ne bio imalo smisla kad njen najpopularniji i najeksponiraniji član kaže da su oni stranka liberalne provinijencije
LP.
Socijal - liberalna stranka jeste lijevo od centra. :mrgreen: :thumbup:
Nisu samo komunisto, socijalisti, socijademokrate i sp.lijevo. Da oni jesu izrazito lijevo.
Ali su i stranke lijevo od centra, kao sto sama definicija u startu kaze, ipak, lijevo. Ne kao ovi prije pobrojani, ali ipak jesu.

Isto je i za desnicu. Nije isto nije isto rojalisti, kleronacionalisti, konzervativci..i recimo narodnjaci. A opet su svi na tom desnom spektru. Ekstremno, do umjereno, desno.
KB9

#37 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by KB9 »

nema ljevice kad su kod nas stranke ko fudbalski klubovi

pojedinci idu iz stranke u stranku, nema ideologije vec cista korist

dzaba trazite neke druge razloge :izet:
muha_sa

#38 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by muha_sa »

imovinski karton ovih ljevicara prije ulaska u politiku (neku od funkcija) i danas pa tek tadE meremo govorit o ljevici.
privremeni

#39 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by privremeni »

Capsicum wrote:Ljevicu u BiH ne mogu predvoditi oni poltroni i ulizice nacionalnih stranaka koji se samo na papiru vode kao ljevica. Nacionalne stranke su u ovoj zemlji uspostavile kriminalnu organizaciju, mafiju, koja samo lici na drzavu, a u stvari su, svoje pipke pruzili u svim institucijama. Nema vise nezavisnog sudstva, policije, administracije... sve je to prozeto instaliranim poslusnicima. Sigurno nekih trecina glasackog tijela je, na ovaj ili onaj nacin, povezano sa strankama na vlasti i to je jedna snazna glasacka masinerija. Nesto malo je neopredjeljenih, a ostatak glasaca su uglavnom lijeve orijentacije, ali ih relativno malo izlazi na izbore. Uzrok tome treba traziti u razocarenju u postojece stranke lijeve orijentacije. Dok im jedni zamjeraju samo nesposobnost i korumpiranost i nemogucnost da pokazu da su po bilo cemu bolji od nacionalnih stranaka, drugi su im na mrtvo ime zamjerili sto koaliraju sa nacionalnim strankama, sto je de facto izdaja. Svoje kampanje grade na prici kako ce oni biti uvijek protiv nacionalizma, kako ce oni bolje i drugacije, a na kraju se poklope i usute za koje lijevo ministarstvo i koju poziciju u javnom preduzecu.

Ona lijeva stranka, koja uspije da okupi koliko-toliko znacajan broj glasova, a ne pristane da pogazi sve svoje ideale samo radi ulaska u vlast, vec ostane casna i postena opozicija, ta ce jednog dana moci da okupi oko sebe ljevicu i povede je u konacno svrgavanje ove kriminalne bande, koja nas vec preko 20 godina pljacka i gusi. Glas lijevog glasaca se mora izuzetno cijeniti u BiH. Ti su ljudi povrijedjeni, ubijeni u pojam, razocarani. Ako vam je takav dao glas, onda ga ne smijete pronevjeriti ni po koju cijenu!!!

Nazalost za jedno takvo okrupnjivanje je jos rano. Moj je stav, da treba pustiti ove lokalne izbore da prodju, a da se prave post-izborne koalicije i da se polako priprema za opste izbore. Ne smije se po svaku cijenu u vlast. Bolje je biti jaka opozicija, koja ce napraviti dobar program i ostro i utemeljeno kritikovati vlast. Na taj nacin treba prikupljati simpatije i onih glasaca koji su iz razocarenja potpuno prestali glasati, a ne da se potrosite u jednom izbornom ciklusu kao toalet papir i time jos dodatno urusite lijevu opciju u ovoj drzavi.

I jos da dodam, da se ne slazem da formiranje novih stranaka lijeve orjentacije urusava ljevicu, sto neki tvrde. Upravo suprotno. Mislim da nam treba onih koji razmisljaju van okvira postojecih, starih i ucmalih stranaka koje zive jos u proslom stoljecu i nemaju ni snage ni volje da mijenjaju bilo sta u ovoj drzavi, vec su im ciljevi prakticno isti kao i nacionalnim strankama, samo vlastita korist. Ne treba se bojati dati glas mladjim i novim strankama, ako pokazu da zele, hoce i mogu da urade nesto novo. Nova zdrava razmisljanja, neopterecena prosloscu, ljudi koji nemaju mrlje na svojim karijerama, podrzat takve. Od neceg se mora krenuti.

Nema broja koliko sam puta cuo "sta oni hoce, da udju u vlast, bili bi isti, krali bi k'o i ovi". Znaci nas covjek je cudo. On ce radije da apstinira od izbora, jer misli da se nista nece promijeniti, nego da pokusa. Nece ni da pokusa. Ono bi radije da ga kradu ovi na koje je navikao, pa da moze da uz kafu i cigaru, ako si ih jos moze priustiti, da tiho, da ga niko ne cuje, koji put opsuje vlast i drzavu. "Pustite nas da se rahat patimo."
odlicno, ali...
[quote="KB9"]nema ljevice kad su kod nas stranke ko fudbalski klubovi

pojedinci idu iz stranke u stranku, nema ideologije vec cista korist

dzaba trazite neke druge razloge :izet:
i kad transferi zavrse formiraju vlastitu stranku, koju bi glasaci trebalo da percipiraju kao nesto novo na ljevici ili desnici.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#40 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by malakh »

muha_sa wrote:imovinski karton ovih ljevicara prije ulaska u politiku (neku od funkcija) i danas pa tek tadE meremo govorit o ljevici.
a imovinski karton desničara se može povećavati, jer su oni tobože desnica. to jel?
breuer

#41 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by breuer »

Što komunistička aristokracija razjebe, 100 kongresa ujedinjenja ne sastavi.

Vidjelo je to ljevice haman koliko ju je rametli Tihić vidio.
malakh

#42 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by malakh »

ah, čovjek danas ne smije biti socijaldemokrata jer je on odmah komunjara, nevjernik, bezbožnik, ateista... to više govori o ljudima koji vjeruju u tu priču, nego o onima koji su je plasirali.
insomnia78

#43 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by insomnia78 »

Ustajte vi zemaljsko roblje, vi sužnji koje mori glad..."
Image
Gl'aj ekipe :D samo im Manu Chao i Dodik fale dok u pozadini lagano pici
Si yo fuera Maradona
Viviría como él
Si yo fuera Maradona
Frente a cualquier portería

Si yo fuera Maradona
Nunca me equivocaría
Si yo fuera Maradona
Perdido en cualquier lugar.

La vida es una tómbola
De noche y de día
La vida es una tómbola
Y arriba y arriba

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
putokaz1

#44 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by putokaz1 »

Kongres ujedinjenja Ljevice je već održan u općini Centar.....
Koliko imao kandidata ljevice/ili centra/
10 ili 15?
Pobjednik se nazire a to je kandidat sda
nažalost
Bosanski_kralj

#45 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by Bosanski_kralj »

malakh wrote:ah, čovjek danas ne smije biti socijaldemokrata jer je on odmah komunjara, nevjernik, bezbožnik, ateista... to više govori o ljudima koji vjeruju u tu priču, nego o onima koji su je plasirali.
Bgm ja sam socijaldemokarata i vjernik. Postim, ne pijem alkohol, idem na džumu, klanjam skoro sve dnevne namaze...
malakh

#46 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by malakh »

Bosanski_kralj wrote:
malakh wrote:ah, čovjek danas ne smije biti socijaldemokrata jer je on odmah komunjara, nevjernik, bezbožnik, ateista... to više govori o ljudima koji vjeruju u tu priču, nego o onima koji su je plasirali.
Bgm ja sam socijaldemokarata i vjernik. Postim, ne pijem alkohol, idem na džumu, klanjam skoro sve dnevne namaze...
i ja sam vala i još pri tome ponosni Bošnjak, ali se svjesno spinuje narod da je socijaldemokrata = komunjara, tako da svako ko glasa za lijeve, socijaldemokrate, oni su za njih komunjare i nevjernici, ma koliko god se pridržavali vjere i vjerskih običaja.
hizo ramidovic

#47 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by hizo ramidovic »

umenemi rodzo akif ija nekunoc malo sijedimo inako pricamo opolitiki iveli akifaga daje njemu prico odzenemu neki rodzak koise bavi otijem dacese udruzit ove stranke ljevo stonam tegle idace lagundzija jope bit presijednik ote partie ataj rodzak odakifove hanume kaze akifaga danie nikad slago ajareko hajnek budne pacenam valjda bit jope dobro
pemanapemani

#48 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by pemanapemani »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jebo ti ljevicu kojoj je 95% glasačko tijelo Bošnjaci. :oops: Lako je u Sarajevu biti ljevičar haj' ga malo "ljevičari" u Širokom ili Bijeljini.
Dobro, ali zašto se onda 1992., nije reklo da je cilj biti isti kao Srbi i Hrvati?

Socijalna pravda i radnička prava, odnosno, u širem smislu lijevi politički spektar, se predstavlja kao patnja.
Onda se izvlače zaključci - zašto bi se mi u Sarajevu patili sa ljevicom, a Srbi i Hrvati neće da se pate. :-)

Druga stvar je bosanstvo, koje se, opravdano ili ne, veže za lijevu političku ideju u BiH.
Opet se izvlače apsurdni zaključci - zašto bi Bošnjaci bili etnički Bošnjaci i nacionalni Bosanci, ako će Srbi i Hrvati biti samo etnički Srbi i Hrvati, a neće prihvatiti da nacionalno budu Bosanci. :-)

Znači, po tebi se Bošnjaci trebaju ponašati kao Srbi i Hrvati.
Capsicum

#49 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by Capsicum »

Ne nasjedajte na te glupe price o tome kako samo nacionalisticke stranke mogu zastititi Bosnjake/Srbe/Hrvate. To je prica za neinteligentne ljude. Nista desnicari "svoj" narod ne stite vise, vec se radi o standardnom homogeniziranju u svrhu osvajanja vlasti, a onda se bezocna pljacka nastavlja. Ne zanima njih narod niti interesi naroda, samo vlastiti dzepovi. Po istoj matrici se zakuhava pred svake izbore. To je stari, isprobani recept, koji nazalost gotovo uvijek upali.

Shodno tome, sta je problem ako su ljevicari mahom Bosnjaci? Jel to Bosnjaci treba da se ugledaju na retrogradne snage u drugim narodima? Biti ljevicar ne znaci ni biti lisen nacionalnog identiteta, niti vjere, niti bilo sta slicno. Neki konstantno i uporno povezuju ljevicu iskljucivo sa komunizmom. A ljevica se cak vrlo dobro moze slagati sa recimo Islamom, jer dijele jako puno slicnih ili istih pogleda na socijalnu jednakost i pravdu i sl.

Znaci treba jasno i glasno reci da mozete biti istovremeno i Bosnjak i Bosanac i musliman i glasati za stranke ljevice.
sabina1

#50 Re: Kongres ujedinjenja ljevice u BiH

Post by sabina1 »

-LIBERO- wrote:
sabina1 wrote:
LP.
Socijal - liberalna stranka jeste lijevo od centra. :mrgreen: :thumbup:
Nisu samo komunisto, socijalisti, socijademokrate i sp.lijevo. Da oni jesu izrazito lijevo.
Ali su i stranke lijevo od centra, kao sto sama definicija u startu kaze, ipak, lijevo. Ne kao ovi prije pobrojani, ali ipak jesu.

Isto je i za desnicu. Nije isto nije isto rojalisti, kleronacionalisti, konzervativci..i recimo narodnjaci. A opet su svi na tom desnom spektru. Ekstremno, do umjereno, desno.
Slažem se.
Ipak ne gajim iluzije da Naša Stranka može biti stranka ljevice u ovom sazivu i sa ljudima koji je vode iako vatreno podržavam njihove stavove i poteze na ovom forumu , a sebe smatram klasičnom ljevičarkom.
Više je razloga.
Postoje tu doduše neki potezi koji ne idu u prilog mom pisanju poput Zakona o radu gdje je Naša Stranka amandmanima tražila ili dobila neka klasična socijalna prava - poput ravnopravnog položaja porodilja u FBiH ili kraće vrijeme između obnavljanja Ugovora na određeno....mi možemo kopajući po arhivi naći niz sličnih poteza Naše Stanke popuz zahtjeva za smanjenje plaća i paušala u Općini Novo Sarajevo (solidarnost) ali to su samo kapi u moru.....da ne kažem kozmetika....

Liberalne stranke nikada ne mogu biti za snažan uticaj države po privrednim pitanjima. To je protivno njihovoj strukturi , bitisanju , liberali su klasični zastupnici sirovog i surovog tržišta gdje lijepi , pametni i sposobni imaju sve a ružni , glupi i nesnalažljivi (da ne pišem o invalidima ili sl.) nemaju baš ništa.
Neću reći da nema liberala koji mogu "progutati" par kozmetičkih uplitanja države u privredni sistem ili koji će odvojiti dio dobara da se pomogne nekoj grupi ljudi ali osnovna razlika između liberala i socijaldemokrate je - tržište.

Osim što je SDP ocrnio svaku socijaldemokratsku asocijaciju , realno naša država jednostavno nema love za socijaldemokratski kurs. Para nema , neodgovorni su državu doveli u sunovrat i nikada neće platiti svoja nedjela jer su uništili i pokrali državnu imovinu. Sve plaćaju i plaćali su jadni , nemoćni i siromašni radnici , jer jedva sastavljaju kraj s krajem , oboljevaju i umiru od neživota. To je najskuplja žrtva koju plaćamo , šteta koja se ničime ne može izmjeriti i kad je već tako , treba napraviti rez , drastično skresati plate i višak radnika u javnom sektoru , a sav višak sredstava uz zaduživanje preusmjeriti u realni za otvaranje radnih mjesta i stvaranje novih vrijednosti , uz jake plate , da se nadomjesti nedostatak potrošnje otpuštanjem .
Za ovo socijaldemokrate nikada neće biti a Naša Stranka.....ne bih rekla da neće više da hoće.
Ako pogledaš biografije najistaknutijih njihovih članova libero , vidjećeš da su škole završili na zapadu ili su tamo proveli dobar dio života....koliko to god bilo "lijevo" nikada ih ne mogu percepirati da su zbilja lijevo.
Srdačan pozdrav. :thumbup:
Post Reply