Klanjate li namaz?

Rasprave o vjerskim temama.
zahson

#26 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

AmADin_gospo wrote:a šta vele učeni ljudi na ovo. imam jaranicu koja cuga ko smuk, šmrče, jebe se kako stigne i s kime, imala je boga pitaj kolio abortusa, a klanja 5 vakata. jel ona dobra muslimanka ili nije ?

Jako je teško da neko ko klanja čini sve nabrojano, jer je namaz taj koji odvraća od loših dijela.

Ali pod pretpostavkom i da jeste tako, ta žena je velika griješnica, ali je muslimanka. Dok ostavljanje namaza je po dijelu uleme nevjerstvo, a pod drugom dijelu najveci grijeh. Kako bilo, koncenzus uleme je da je ne obavljanje namaza veci grijeh od svih velikih grijeha, pa i tih koje ta cura radi.

Dakle, ta cura koja to radi, a klanja 5 vakata, bolja je od onoga koji to ne radi a ne klanja. Razumiješ.
Allah je Milostiv, ali prema robovima svojim, pa će joj insAllah oprostiti, ili će odslužiti svoju kaznu u džehennemu, a strašna li je to kazna, pa će poslije toga biti od stanovnika dženneta. A ja molim Allaha da joj taj namaz bude sebeb da se pokaje.

Rekao je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: "Radite od djela koliko možete, a znajte da je vaše najbolje djelo namaz." Neće ti koristiti namaz, ni post, ni hadž, ni bilo koje dobro djelo, ako ti namaz ne bude dobar. Prvo za što će čovjek biti pitan na Sudnjem danu jeste namaz, ako on bude valjao, Allah će mu pogledati i ostala djela, a ako ne bude valjao... "Mi ćemo pristupiti djelima njihovim koja su učinili i u prah i pepeo ih pretvoriti." (El-Furkan, 23)
harač

#27 Re: Klanjate li namaz?

Post by harač »

zahson wrote: Dakle, ta cura koja to radi, a klanja 5 vakata, bolja je od onoga koji to ne radi a ne klanja
ili, why religion poisons everything

p.s. ako se kurvanje zamjeni terorizmom, je li rezultat isti :D
zeina

#28 Re: Klanjate li namaz?

Post by zeina »

Klanjam ali ne bas redovno, propusti se bar jedan vakat dnevno :oops:

Malo mi je previse da Bog toliko kaznjava zbog neklanjanja ako to poredimo sa drugim velikim grijesima (ubistvo, kradja, blud i td.) jer ovi grijesi direktno uticu na druge ljude koje povrjedjujemo, klanjanje ispade da smo uvrijedili Boga na neki nacin sto bi opet znacilo da Bog ima neke potrebe za nasim klanjanjem sto je netacno jer Bog nema nikakve potrebe za nama, tako da mi je malo nejasno zasto tolike kazne ako ne klanjamo. Ako neko bolje razumije nek mi objasni.
Towelie

#29 Re: Klanjate li namaz?

Post by Towelie »

zeina wrote:Klanjam ali ne bas redovno, propusti se bar jedan vakat dnevno :oops:

Malo mi je previse da Bog toliko kaznjava zbog neklanjanja ako to poredimo sa drugim velikim grijesima (ubistvo, kradja, blud i td.) jer ovi grijesi direktno uticu na druge ljude koje povrjedjujemo, klanjanje ispade da smo uvrijedili Boga na neki nacin sto bi opet znacilo da Bog ima neke potrebe za nasim klanjanjem sto je netacno jer Bog nema nikakve potrebe za nama, tako da mi je malo nejasno zasto tolike kazne ako ne klanjamo. Ako neko bolje razumije nek mi objasni.
Na osnovu cega odredis koji je greh veci a koji manji? Zasto intuitivno znamo da je ubiti nekog gore nego preskociti ikindiju? Sta mislis, zasto je to tako?
zeina

#30 Re: Klanjate li namaz?

Post by zeina »

Towelie wrote:
zeina wrote:Klanjam ali ne bas redovno, propusti se bar jedan vakat dnevno :oops:

Na osnovu cega odredis koji je greh veci a koji manji? Zasto intuitivno znamo da je ubiti nekog gore nego preskociti ikindiju? Sta mislis, zasto je to tako?
Pa rekoh u prvom komentaru, na osnovu toga koliko to utice na druge ljude, koliko povrjedjujemo nekoga. Kako nase neklanjanje moze na bilo koji nacin povrijediti Boga da bi nas On toliko zestoko kaznio? S druge strane Bog za razliku od ljudi ima moc oprastanja, pa grijeh koji pocinimo, a koji se tice direktno odnosa izmedju Boga i covjeka, je lakse okajati i nadati se oprostu nego kad pocinimo grijeh prema drugom covjeku. Zbog toga je daleko lakse propustiti ikindiju nego ubiti nekoga
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#31 Re: Klanjate li namaz?

Post by _BataZiv_0809 »

Zato sto evolucija postoji i prije nego je ikindija izmisljena.
zahson

#32 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

zeina wrote:
Towelie wrote:

Pa rekoh u prvom komentaru, na osnovu toga koliko to utice na druge ljude, koliko povrjedjujemo nekoga. Kako nase neklanjanje moze na bilo koji nacin povrijediti Boga da bi nas On toliko zestoko kaznio? S druge strane Bog za razliku od ljudi ima moc oprastanja, pa grijeh koji pocinimo, a koji se tice direktno odnosa izmedju Boga i covjeka, je lakse okajati i nadati se oprostu nego kad pocinimo grijeh prema drugom covjeku. Zbog toga je daleko lakse propustiti ikindiju nego ubiti nekoga
Bitno je seko da klanjaš, a molim Allaha da ti otvori 5 vakata, kao sto je meni otvorio, prije 5 godina. A elhamdulillah, obrazovan sam, radim, trka frka, pa sve stizem. Allah nam je islam dao da bi nam olaksao zivot, a ne otezao. Bog nama treba ne mi njemu. On je spustio ovu vjeru, i objasnio nam njene postulate. Stvorio je ulemu, i uzdigao joj stepen u Kuranu, kako bi nam tumacili vjeru.

zahson

#33 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

ABH017

#34 Re: Klanjate li namaz?

Post by ABH017 »

Sve rečeno u citiranom ajetu. Samo ljudima mrsko misliti. Lakše je naći mišljenje nekog tumača, pa ga prekopirati.

” A njih smijeniše zli potomci, koji namaz napustiše i za požudama pođoše; oni će GAJJ pronaći; ali oni koji su se pokajali, i vjerovali, i dobro činili, njima se neće nikakva nepravda učiniti, oni će u Džennet ući. “ (Merjem, 59-60)

Ne spominju se oni koji se vrate namazu, već oni koji su se pokajali, i vjerovali i dobro činili
Allahu nije potreban naš namaz, nama je. I besmisleno je govoriti: ja klanjam, vidite me ljuuudiiii, jer drugi ljudi nemaju nikakve koristi od toga.
ovo_mi_je_nick

#35 Re: Klanjate li namaz?

Post by ovo_mi_je_nick »

Znaju se islamski sarti/uslovi. Ko to ne ispunjava ne moze se nazvat muslimanom. Ali je izmisljenja kategorija, tradicionalni bosanski islam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ABH017

#36 Re: Klanjate li namaz?

Post by ABH017 »

ovo_mi_je_nick wrote:Znaju se islamski sarti/uslovi. Ko to ne ispunjava ne moze se nazvat muslimanom. Ali je izmisljenja kategorija, tradicionalni bosanski islam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A imanski šartovi ništa? Ha? Onaj ko ih ispunjava, to mu je bezveze i bezvrijedno?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I to što se forsira samo jedan islamski šart. Ovi što poste, zekat daju, idu na hadždž, bezveze to rade?! Nisu to uslovi već obaveze.
commendatore

#37 Re: Klanjate li namaz?

Post by commendatore »

ovo_mi_je_nick wrote:Znaju se islamski sarti/uslovi. Ko to ne ispunjava ne moze se nazvat muslimanom. Ali je izmisljenja kategorija, tradicionalni bosanski islam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
konzekventno treba prakticirat saudijski?
sha_ba

#38 Re: Klanjate li namaz?

Post by sha_ba »

zahson wrote: Dakle, ta cura koja to radi, a klanja 5 vakata, bolja je od onoga koji to ne radi a ne klanja.
hajd reci da se salis
ABH017

#39 Re: Klanjate li namaz?

Post by ABH017 »

commendatore wrote:
Ali tradicionalni saudijski.... Nastao u 18. vijeku..
zeina

#40 Re: Klanjate li namaz?

Post by zeina »

commendatore wrote:
Ono gdje sibaju ljude po ulici ako ih zateknu u vrijeme namaza da ne klanjaju :-) valjda bi trebalo i ovdje tako :-) :-)
arzuhal

#41 Re: Klanjate li namaz?

Post by arzuhal »

ABH017 wrote:Sve rečeno u citiranom ajetu. Samo ljudima mrsko misliti. Lakše je naći mišljenje nekog tumača, pa ga prekopirati.

”A njih smijeniše zli potomci, koji namaz napustiše i za požudama pođoše; oni će GAJJ pronaći; ali oni koji su se pokajali, i vjerovali, i dobro činili, njima se neće nikakva nepravda učiniti, oni će u Džennet ući.“ (Merjem, 59-60)

Ne spominju se oni koji se vrate namazu, već oni koji su se pokajali, i vjerovali i dobro činili
Allahu nije potreban naš namaz, nama je. I besmisleno je govoriti: ja klanjam, vidite me ljuuudiiii, jer drugi ljudi nemaju nikakve koristi od toga.
:thumbup:

Kakva moja djela i moje vjerovanje,
i bilo šta drugo,
samo se u Njegovu milost i oprost uzdam
nemam ništa osim toga
kao što u kelimi tvrdim da nema boga osim Njega.

@zeina gore navede kako Allah ima moć oprosta, za razliku od ljudi. Nije to, imaju i ljudi moć oprost, dao im je Allah to namjerno da se pokažu i iskažu, nego Allah ima volju oprosta, čak želju za praštanjem, ljubav prema praštanju ljudima koji žele oprost i koji bi voljeli da im se oprosti (Allahumme inneke 'afuwwun, tuhibbu-l-'afwe...).

I baš ta svijest kod pojedinca, ta spoznaja o Allahu i Njegovoj beskrajnoj, ničim uvjetovanoj milosti koja prestiže Njegovu srdžbu tjera tog čovjeka, tog insana svome Gospodaru, svome Svemilosnom Stvoritelju, pa koliko i kojom snagom ta spoznaja zasjedne na prijestolju srca, toliko čovjek leti ka namazu i u namaz,
u taj prostor i vrijeme kada - svejedno da li je sam u sobi ili je u džematu džamijskom u kojem sve naokolo bruji kao u košnici pčela - dolazi u blizinu Silnog, po Njegovom vlastitom dopuštenju,
pa kada prvo tiho izgovori lozinku Allahu ekber, iftitahi-tekbir, otvaraju se vrata...

Zato je Allahov poslanik, alejhi-salatu we selam, i odgovorio Aiši, radijallahu 'anha, kada ga je začuđeno pitala zašto toliko klanja da su mu pete ispucale od stajanja na kijamu a već mu je sve oprošteno!?

Pa zar da ne budem, zbog toga, zahvalni rob?, blago je rekao na to Iskreni, alejhi-selam. Vjerujem da je u tom času sav svemir zašutio.

I onda taj rob počne šaputati kur'anske ajete na kijamu još više se potvrđujući,
pred Njim, Vlasnikom sveg veličanstva, Plemenitim!
Drevnim pokretom naklona ili ruku'a iskazuje pokornost Gospodaru Veličanstvenom: subhane rabbije-l-azim!
zajedno s melekima koji čine ruku'u
a padanjem ničice pred Njim dolazi u samu Blizinu

...sedždu učini i - približi se! (sura el-Aleq, 19)

Kažu da namaz ne može obaviti, s obzirom na prisustvo ruku'a i sedžde u njemu, samo onaj kome oholost to ne dopušta, čija je kičma ukočena poput elifa, pa ne može da je savije pred Gospodarem Uzvišenim (rabbu-l-e'ala)...Tu sam čovjek sebi uskrati Blizinu.
ABH017

#42 Re: Klanjate li namaz?

Post by ABH017 »

arzuhal wrote:
ABH017 wrote:Sve rečeno u citiranom ajetu. Samo ljudima mrsko misliti. Lakše je naći mišljenje nekog tumača, pa ga prekopirati.

”A njih smijeniše zli potomci, koji namaz napustiše i za požudama pođoše; oni će GAJJ pronaći; ali oni koji su se pokajali, i vjerovali, i dobro činili, njima se neće nikakva nepravda učiniti, oni će u Džennet ući.“ (Merjem, 59-60)

Kakva moja djela i moje vjerovanje,
i bilo šta drugo,
samo se u Njegovu milost i oprost uzdam
nemam ništa osim toga
kao što u kelimi tvrdim da nema boga osim Njega.

@zeina gore navede kako Allah ima moć oprosta, za razliku od ljudi. Nije to, imaju i ljudi moć oprost, dao im je Allah to namjerno da se pokažu i iskažu, nego Allah ima volju oprosta, čak želju za praštanjem, ljubav prema praštanju ljudima koji žele oprost i koji bi voljeli da im se oprosti (Allahumme inneke 'afuwwun, tuhibbu-l-'afwe...).

I baš ta svijest kod pojedinca, ta spoznaja o Allahu i Njegovoj beskrajnoj, ničim uvjetovanoj milosti koja prestiže Njegovu srdžbu tjera tog čovjeka, tog insana svome Gospodaru, svome Svemilosnom Stvoritelju, pa koliko i kojom snagom ta spoznaja zasjedne na prijestolju srca, toliko čovjek leti ka namazu i u namaz,
u taj prostor i vrijeme kada - svejedno da li je sam u sobi ili je u džematu džamijskom u kojem sve naokolo bruji kao u košnici pčela - dolazi u blizinu Silnog, po Njegovom vlastitom dopuštenju,
pa kada prvo tiho izgovori lozinku Allahu ekber, iftitahi-tekbir, otvaraju se vrata...

Zato je Allahov poslanik, alejhi-salatu we selam, i odgovorio Aiši, radijallahu 'anha, kada ga je začuđeno pitala zašto toliko klanja da su mu pete ispucale od stajanja na kijamu a već mu je sve oprošteno!?

Pa zar da ne budem, zbog toga, zahvalni rob?, blago je rekao na to Iskreni, alejhi-selam. Vjerujem da je u tom času sav svemir zašutio.

I onda taj rob počne šaputati kur'anske ajete na kijamu još više se potvrđujući,
pred Njim, Vlasnikom sveg veličanstva, Plemenitim!
Drevnim pokretom naklona ili ruku'a iskazuje pokornost Gospodaru Veličanstvenom: subhane rabbije-l-azim!
zajedno s melekima koji čine ruku'u
a padanjem ničice pred Njim dolazi u samu Blizinu

...sedždu učini i - približi se! (sura el-Aleq, 19)

Kažu da namaz ne može obaviti, s obzirom na prisustvo ruku'a i sedžde u njemu, samo onaj kome oholost to ne dopušta, čija je kičma ukočena poput elifa, pa ne može da je savije pred Gospodarem Uzvišenim (rabbu-l-e'ala)...Tu sam čovjek sebi uskrati Blizinu.
Samo bih dodao, da vjerujem da nam je namaz zbog toga i propisan. Da bi uz približavanje Njemu, osaburili, ojačali nadu, a dušu i srce omekšali i pročistili od svega onog što ih okrzne i zaprlja. Pa tako pripremljeni možemo i očekivati Milost od Tvorca svih svjetova. A ne nikako da bi to radili samo zato što je naređeno, da bi On imao nešto od našeg namaza, pa da bi Ga uslovljavali: Evo klanjao sam Ti se, sad me Uvedi u Džennet, daj mi nagradu. Propali su oni koji tako misle i koji smatraju da su samo zbog namaza bolji od drugih, da obavljaju namaz ljepše od drugih. Svako uzdizanje vodi oholosti.
nasa

#43 Re: Klanjate li namaz?

Post by nasa »

Towelie wrote:

Mislim da to uopce nije ista kategorija i da je a priori potpuno pogresno ulaziti u takva poredjenja. Namaz treba nama, to je mozda u rangu brige o zdravlju, rada na karakteru i sl.
Ne moze se ne/klanjanje ili propustanje nekog namaza posmatrati izdvojeno, kao posebno djelo, kao sto je to kradja, ubistvo itd. Namaz obuhvata mnogo propisa odnosno odraz je naseg stanja u islamu, zivotu.
zahson

#44 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

sha_ba wrote:
zahson wrote: Dakle, ta cura koja to radi, a klanja 5 vakata, bolja je od onoga koji to ne radi a ne klanja.
hajd reci da se salis

Naravno da se ne salim. Cak sta vise, KONCENZUS islamskih ucenjaka (znas li sta znaci rijec KONCENZUS) vec 1400 i kusur godina, znaci i tradicionalne i savremene uleme je da je veci GRIJEH kod ALLAHA, ne klanjati namaz, nego ciniti blud, ili bilo koji od velikih grijeha. Cak je bolje biti peder i klanjati, nego ne biti peder, i ne klanjati!!!!!

Pa ti vidi paša.
insomnia78

#45 Re: Klanjate li namaz?

Post by insomnia78 »

sha_ba wrote:
hajd reci da se salis
I ja mislim da je ta bolja
[emoji81]

S moje sokoćalo
ABH017

#46 Re: Klanjate li namaz?

Post by ABH017 »

:lol:
Kad bukvalci krenu da objašnjavaju.
Tu razum kaže laku noć, allahimanet.
Demiurg

#47 Re: Klanjate li namaz?

Post by Demiurg »

Imam Ahmed ibn Hanbel je rekao: „Onaj ko ostavlja namaz čini nevjerstvo koje ga izvodi iz Islama. Bit će ubijen ako se ne pokaje, i ne bude klanjao.“
Ebu Hanife, Malik, i Šafija, su rekli: „On je fasik (veliki grješnik), a nije nevjernik.“
Potom su se razišli, a Malik i Šafija kažu: „Bit će ubijen shodno šerijatskoj kazni (ne zbog nevjerstva)“, dok Ebu Hanife kaže: „Bit će kažnjen kaznom koja ne doseže stepen smrtne kazne.“

Ja dobijem ban, a ovo je svakako sloboda izražavanja, ubuduće ću samo svoje stavove pisati na sljedeći način, imam Demiurg je rekao, te bilježi ovaj i onaj, da je čuo od onog, kako mu je tetka od amidžine strine rekla da je čula.
Horcrux

#48 Re: Klanjate li namaz?

Post by Horcrux »

Demiurg wrote:Imam Ahmed ibn Hanbel je rekao: „Onaj ko ostavlja namaz čini nevjerstvo koje ga izvodi iz Islama. Bit će ubijen ako se ne pokaje, i ne bude klanjao.“
Ebu Hanife, Malik, i Šafija, su rekli: „On je fasik (veliki grješnik), a nije nevjernik.“
Potom su se razišli, a Malik i Šafija kažu: „Bit će ubijen shodno šerijatskoj kazni (ne zbog nevjerstva)“, dok Ebu Hanife kaže: „Bit će kažnjen kaznom koja ne doseže stepen smrtne kazne.“

Ja dobijem ban, a ovo je svakako sloboda izražavanja, ubuduće ću samo svoje stavove pisati na sljedeći način, imam Demiurg je rekao, te bilježi ovaj i onaj, da je čuo od onog, kako mu je tetka od amidžine strine rekla da je čula.
Ako tako treba postupati sa pripadnicima svoje vjere, zamisli kako treba s onima koji nikako ne vjeruju. Zar to prisila i utjerivanje u vjeru? Sta tog i tog briga vjerujes li ti ili ne vjerujes i klanjas li ili ne?

Treba klanjati, sigurno - niko ne kaze da ne treba, ali ko ima koristi od toga sto ti klanjas (ili ne) - osim samog tebe, niko drugi. Mislim da danas treba potencirati druge stvari. Stvari od kojih zavisi zajednica, koje jacaju muslimansku zajednicu, jer je to danas potrebnije od bilo cega drugog, a ne da se svak' u svoju serdzadu zarije. Da ne dozvolimo da musliman, hadzija, poslodavac daje radnicima mizernu platu, a da ne govorim o tome da ne placa topli obrok u ramazanu.
zahson

#49 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

Demiurg wrote:Imam Ahmed ibn Hanbel je rekao: „Onaj ko ostavlja namaz čini nevjerstvo koje ga izvodi iz Islama. Bit će ubijen ako se ne pokaje, i ne bude klanjao.“

Ovo su stavovi ucenjaka od prije hiljadu godina, u serijatskoj zemlji.

Po tom imamu Ahmedu, tada u njegovoj zemlji, u kojoj vlada serijatski zakon, onaj ko je musliman, pa prestane klanjati, i ostavi namaz, treba da se ubije. Znaci kazna za ostavljanje namaza po njemu, tad.

Ne znaci to da sad treba nekoga ubiti, vec sam zalijepio taj dio kako bi se vidjela opasnost ostavljanja namaza, a i serijatska kazna za isto djelo po određenom misljenju Ahmeda Hanbela Allah mu se smilovao.

Jos nesto, OVO SU PROPISI KOJI SE ODNOSE NA MUSLIMANE, U SERIJATSKOJ ZEMLJI!!! I samo pokazuju koliko je veliki grijeh ne obavljanje ovog ibadeta.

Pa sam ti efendija kaze u klipu ispod. U hanefijskom mezhebu, koji je ovdje kod nas najzastupljeniji, U SERIJATSKOJ ZEMLJI kazna za muslimana koji je ostavio namaz, nakon sto se covjek pozove da se pokaje i da proklanja opet, je zatvaranje u tamnicu sve dok se ne pokaje.

Ovolika slozenost uleme muslimana oko jednog pitanja samo pokazuje opasnost ostavljanja propisa namaza, koji je TEMELJ VJERE!

A sa ostatkom tvog komentara se slažem. Znači ne zavirujemo nikome pod sedždu samo upozoravamo na opasnost i količinu grijeha koji nosi ne obavljanje namaza...

zahson

#50 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

Post Reply