Ulaze u stanove

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

animus

#26 Re: Ulaze u stanove

Post by animus »

Ova uredba je neustavna i vjerovatno bi pala na sudu jer krsi osnovna ljudska prava koja su nam zagarantovana ustavom. Kod mene nebi nikad usli bez moje dobre volje ili sa sudskim nalogom. Tako je svugdje u svijetu a samo kod nas se uredbom pobija ustav. Jos kad skontas ko donosi te uredbe onda je sve jasno.
L u c i f e r

#27 Re: Ulaze u stanove

Post by L u c i f e r »

nepovredivost doma je ustavno ljudsko pravo

ne može se nikakvom uredbicom derogirati ustav

ako stanar pušta ok, ako ne samo sudski nalog
vješalica

#28 Re: Ulaze u stanove

Post by vješalica »

evo neovisno od uredbe da li je nacistička ili nije dovoljno je pogledati paušal od 40% na isključeno jer se griješ od susjednih stanova
imam pravo se grijati na šta ja hoću i kraj
obična ucjena
stoka
vješalica

#29 Re: Ulaze u stanove

Post by vješalica »

animus wrote:Ova uredba je neustavna i vjerovatno bi pala na sudu jer krsi osnovna ljudska prava koja su nam zagarantovana ustavom. Kod mene nebi nikad usli bez moje dobre volje ili sa sudskim nalogom. Tako je svugdje u svijetu a samo kod nas se uredbom pobija ustav. Jos kad skontas ko donosi te uredbe onda je sve jasno.
jbg nije s eniko sjetio da to pošalje na sud nego smo svi žrtve lopova

ako trebaju provjeriti uredu,ali sa najavom
pošalji mi dopis,kontaktiraj me i zakaži termin provjere
a ne ovako da upadaju nekakvi rokalji seljački ženi samoj u stan sa djecom
da je kakva bizončina u stanu,matrak bi došao da provjeri
cpu_fan

#30 Re: Ulaze u stanove

Post by cpu_fan »

U ovoj državi fali kritične mase koja će stvari okrenuti naglavačke. Onda kad se počelo paliti večina naroda je osuđivala al' je to prvi put da su se na televiziji vidjela prepadnuta lica lopova. SVe ostalo se svodi na pokušaje pojedinaca koje sistem pojede u nastojanju da isprave krivu Drinu. I da, Zakon i uredba o isporuci toplotne energije u KS su čak jednim dijelom protuzakoniti prema Zakonu o zaštiti potrošaća.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#31 Re: Ulaze u stanove

Post by Romeo 80 »

cpu_fan wrote:
vješalica wrote:
cpu_fan wrote:
Zakon kaže drugačije. Mogu dolaziti u kontrole i predviđena je novčana kazna ukoliko se ne dopusti ovlaštenoj osobi kontrola !
ivoli,navedi taj zakon i član
http://mki.ks.gov.ba/sites/mki.ks.gov.b ... ergije.pdf

Član 22. stav 5
Pogrešno tumačiš taj član. Fino piše "korisnik usluge" što osoba koja se isključila sa sistema centralnog grijanja to više nije!
Izlija

#32 Re: Ulaze u stanove

Post by Izlija »

Rješenje je puno jednostavnije, napisati dopis toplanama i u njemu navesti da ste imali jako neugodno iskustvo sa provjerama priključka na toplovodnu mrežu te da zahtjevate izmještanje instalacija iz vaše privatne imovine. Nikad vam više neće pokucati na vrata jer bi izmještanje njih koštalo toliko da i ako bespravno koristite uslugu njima nije isplatno da ulaze u dokazivanje.
vješalica

#33 Re: Ulaze u stanove

Post by vješalica »

Romeo 80 wrote:
Pogrešno tumačiš taj član. Fino piše "korisnik usluge" što osoba koja se isključila sa sistema centralnog grijanja to više nije!
ti pogrešno tumačiš
Član 22.
(Izdvajanje iz centralnog toplifikacionog sistema)
(1) Korisnik usluge se ne može izdvojiti iz centralnog
toplifikacionog sistema bez saglasnosti ostalih korisnika u
objektu i davaoca usluge.
(2) Korisnik usluge iz slava (1) ovog člana kojem je odobreno
izdvajanje iz centralnog toplifikacionog sistema, ako to
tehničke mogućnosti dozvoljavaju, odnosno ako se time ne
ugrožava kvalitet toplotne energije, standard i sigurnost drugih
korisnika usluge i ako se time negativno ne utiče na okoliš,
dužan je platiti troškove izd vajanja iz toplifikacionog sistema.
(3) Korisnik usluge koji je isključen iz centralnog toplifikacionog
sistema, obavezan je redovno plaćati fiksne troškove u skladu
sa Tarifnim sistemom.

(4) Isključenje zgrade/gradevine, kao cjeline, iz centralnog
toplifikacionog sistema moguće je ukoliko se obezbijedi
saglasnost za izdvajanje svih korisnika usluge unutar
zgrade/građevine, te prethodna saglasnost davaoca usluge, U
slučaju zahtjeva za ponovnim priključenjem primjenjuju se
odredbe člana 12. ove uredbe.
(5) Korisnik usluge je dužan da omogući povremenu provjeru
stanja instalacija centralnog grijanja od strane ovlaštenih lica
davaoca usluge.
LI slučaju da davalac usluge bude onemogućen
da izvrši provjeru u naknadno o,stavljenom roku. datom
na obavijesti, kori.snik usluge će .se obračunati puni iznos
troškova toplotne energije.
on je još uvijek zapravo korisnik iako se isključio,i plaća paušal (čitaj teror toplana)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#34 Re: Ulaze u stanove

Post by Romeo 80 »

Znam to i to je čista rupa u zakonskom tumačenju tog pojma. Ne može biti korisnik usluge neko ko je isključen iz sistema. To je apsurd.
Edin H.

#35 Re: Ulaze u stanove

Post by Edin H. »

Romeo 80 wrote:Znam to i to je čista rupa u zakonskom tumačenju tog pojma. Ne može biti korisnik usluge neko ko je isključen iz sistema. To je apsurd.
Ma za ovo ih neko mora tuziti, po mogucnosti grupno, svi oni koji su otkazali uslugu. I dobiti spor, nema drugog nacina da se rijesi ovaj problem legaliziranog bezvlasca.
Hakiz

#36 Re: Ulaze u stanove

Post by Hakiz »

Edin H. wrote:
Romeo 80 wrote:Znam to i to je čista rupa u zakonskom tumačenju tog pojma. Ne može biti korisnik usluge neko ko je isključen iz sistema. To je apsurd.
Ma za ovo ih neko mora tuziti, po mogucnosti grupno, svi oni koji su otkazali uslugu. I dobiti spor, nema drugog nacina da se rijesi ovaj problem legaliziranog bezvlasca.
Treba ih tužiti što bez naknade vlasniku stana koriste taj stan za svoju infrastrukturu. Dakle, neka izmjeste vertikalne cijevi iz stana ili neka plate što koriste tuđu imovinu za svoju infrastrukturu. Pa da se zakonom odredi da visina te naknade koju Toplane moraju platiti onome kroz čiju imovinu idu njihove vertikalne cijevi, a koji je isključen sa njihove mreže, bude onih 40% i tako riješiti problem :)
cpu_fan

#37 Re: Ulaze u stanove

Post by cpu_fan »

Hakiz wrote:
Edin H. wrote:
Treba ih tužiti što bez naknade vlasniku stana koriste taj stan za svoju infrastrukturu. Dakle, neka izmjeste vertikalne cijevi iz stana ili neka plate što koriste tuđu imovinu za svoju infrastrukturu. Pa da se zakonom odredi da visina te naknade koju Toplane moraju platiti onome kroz čiju imovinu idu njihove vertikalne cijevi, a koji je isključen sa njihove mreže, bude onih 40% i tako riješiti problem :)
I ovo što ti predlažeš je protuzakonito. Na sve su mislili i pokrili se zakonima !
mahalas505

#38 Re: Ulaze u stanove

Post by mahalas505 »

Edin H. wrote:
Haris.ba wrote:
Dalje, ako se legalno odjavilo sa sistema, i dalje se plaća održavanje sistema (40% od računa sa grijanjem). Zakon te i dalje tereti za održavanje sistema.
Koja nebuloza. :shock:
Naravno da je nebuloza, npr. stan koji je na samom cosku zgrade, ne moze nikako isto placati kao stan u sredini zgrade.
I sta ako se ja grijem na struju,nakon sto sam "iskljucen" sa centralnog sistema za grijanje, hoce li meni neko placati "fiksne" troskove sto ja grijem druge stanove?
Last edited by mahalas505 on 29/07/2016 18:00, edited 2 times in total.
Hakiz

#39 Re: Ulaze u stanove

Post by Hakiz »

cpu_fan wrote:
I ovo što ti predlažeš je protuzakonito. Na sve su mislili i pokrili se zakonima !
Nisam rekao da vlasnik stana sam izmjesti cijevi.
Edin H.

#40 Re: Ulaze u stanove

Post by Edin H. »

Hakiz wrote:
cpu_fan wrote:
Upravo suprotno, pokrili su se uredbama koje su protuzakonite, samo to treba rascistiti na sudu.
cpu_fan

#41 Re: Ulaze u stanove

Post by cpu_fan »

Edin H. wrote:
Hakiz wrote:
cpu_fan wrote:
Upravo suprotno, pokrili su se uredbama koje su protuzakonite, samo to treba rascistiti na sudu.
Ne postoji kritična masa ljudi koja će sudski ovo preokrenuti. Na žalost, pojedinac je isuviše mali i nemoćan pred korumpiranim sudstvom.
Post Reply