Sarajevo - velike i male tajne
- shiny
#26 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Još nešto me zanima kad već postoji ova tema, samo ne znam kako da objasnim, a daleko mi da idem slikati tačnu zgradu.
Dakle, kada se šeta onom novom uređenom stazicom na Betaniji (onom brdašcetu ispod stadiona Koševo) na samom kraju asfaltirane stazice je jedna razrušena siva zgrada. Sada je tu novo naselje pa ta zgrada ne izgleda tako usamljeno kako je izgledala prije nekoliko godina. Dakle, bila je sama usred ničega... Šta je tu bilo? Ne čini se kao da je bila stambena zgrada... zapravo, tu nikakvog naselja do prije par godina nije ni bilo (samo porodilište iznad), a ona stoji od prije rata...
Dakle, kada se šeta onom novom uređenom stazicom na Betaniji (onom brdašcetu ispod stadiona Koševo) na samom kraju asfaltirane stazice je jedna razrušena siva zgrada. Sada je tu novo naselje pa ta zgrada ne izgleda tako usamljeno kako je izgledala prije nekoliko godina. Dakle, bila je sama usred ničega... Šta je tu bilo? Ne čini se kao da je bila stambena zgrada... zapravo, tu nikakvog naselja do prije par godina nije ni bilo (samo porodilište iznad), a ona stoji od prije rata...
- ExNihilo
#27 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Naselje iz predratne dječije serije Memoari porodice Milić? Je li Breka u pitanju?

- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
-
Bolonjac
#29 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Sine izmedju avaza i staracog doma na stupu koje vode prema dobrinji:
- Planirano je bilo da tuda tramvaj vozi za dobrinju i da nastavlja dalje do sadasnjeg istocnog sarajeva gdje se sada i nalazi prijeratni ETF i Energoinvest. Ideja je bila da se grad u tom pravcu siri. Planiran je bio i neki tunel koliko sam cuo
- Planirano je bilo da tuda tramvaj vozi za dobrinju i da nastavlja dalje do sadasnjeg istocnog sarajeva gdje se sada i nalazi prijeratni ETF i Energoinvest. Ideja je bila da se grad u tom pravcu siri. Planiran je bio i neki tunel koliko sam cuo
- ranger
#30 Re: Sarajevo - velike i male tajne
ima heliodrom u KC-u odmah iznad groblja lavshiny wrote:Koševski potok? Potpuno simpatična pojava u Pionirskoj koja se pretvara u kanalizaciju kod Opštine Centar... Možda je smiješno pitanje, ali uvijek me je zanimalo na koji način je on "zatvoren"? Da li je u nekim cijevima ili samo tako ide ispod? I kuda je uopšte išao? Zbog čega je zatvoren? Tako malo informacija nalazim o njemu...
Kad se sa kružnog toka krene prema Velešićima prelazi se željeznička pruga gdje sa desne strane "odmaraju" vozovi. Tu su dugo stajali i oni Talgo vozovi (ili još uvijek stoje). Ta pruga se može vidjeti i sa Koševskog B. i sa Velešića, ali nikako nisam mogla skontati dokle ona ide... Gdje joj je završetak? I da li je u funkciji do samog kraja?
I ne znam da li je za ovu temu. Gdje slijeću helikopteri koji dovoze (ili odvoze) pacijente na KCUS? Viđam s vremena na vrijeme kako se spuštaju, ali nikako da skontam da li slijeću u sami kompleks ili negdje pored?
- holowey
#31 Re: Sarajevo - velike i male tajne
bilo je nekih mastarija da se sa pofalica preko mosta bratstva-jedinstva ide ravno u tunel koji bi ispod vraca prolazio na drugu stranu... da li je bilo konkretnih planova, ne znam, ali je bilo price o ovoj ideji... to bi bila veza gradskog autoputa (koji bi isao od velesica pored mljekare prema brijescu) sa sadasnjim istocnim sarajevom...Bolonjac wrote:Sine izmedju avaza i staracog doma na stupu koje vode prema dobrinji:
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
-
Eborg
#33 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Tu je onda vjerovatno radio Šešeljev otac pa je to Voji izvor frustracija.
Mislio sam da je radionica negdje oko stanice.
Jesu li onda bile neke šine preko raskrsnice od VMC ka pruzi?
Jesu li onda bile neke šine preko raskrsnice od VMC ka pruzi?
- Abebe Bikila
#34 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Da probam redom odgovoriti..
1. zeljeznicka radiona i stara zeljeznicka stanica, poslije su radili armature, brodske kontejnere i popravljali ponesto za zeljeznicu, u krugu je postojala lozionica za parne lokomotive.
2. vec je odgovoreno, radi i trebali su preseliti na periferiju
3.isto je odgovoreno, nova pruga je trebala ici preko dobrinje pa za hrasnicu i onda za ilidzu, isto tako su se trebale spojiti dobrinja i hrasnica sa nastavkom gradnje zgrada, ne zaboravite da je prije rata hrasnica zaposljavala jako puno ljudi
postojali su planovi da se busi tunel iz dobrinje, cak je ivicnjak bio okrenut prema mojmilu, tacno ondje gdje su sada nikle ove nove zgrade
4.na koreji mislim da ima jedan terminal, za alipasin most ne znam, klas koristi prugu
5. vlasnicka struktura ometa, ne znam tacno "raspored snaga", opcina centar ima svoj dio tu
6. tuneli na ciglanama su dio gradskog autoputa i jedan kraj cijevi se trebao spajati sa drinskom i ici prema rajlovcu uz rusenje svih kuca s desne strane pocev od onog dijela iznad mljekare pa nanize, drugi izvod je trebao ici prema arhitekturi i tu ulaziti u tunel i spajati se sa izlazom za pale i prema romaniji, o tome je bilo govora sredinom sedamdesetih, ali zbog manjka love se ostavilo za bolja vremena, sada su se ti planovi ponovo aktivirali, ali samo za dio prema rajlovcu
7.isto tako vec receno, testiranje konstrukcija dalekovoda
u funkciji je jedna sinagoga, drugu ne znam koja je osim ako mislis na bkc, taj prostor su poklonili gradu poslije wwII
ponesto tih starih slika ima ovdje na forumu u starim slikama sarajeva
1. zeljeznicka radiona i stara zeljeznicka stanica, poslije su radili armature, brodske kontejnere i popravljali ponesto za zeljeznicu, u krugu je postojala lozionica za parne lokomotive.
2. vec je odgovoreno, radi i trebali su preseliti na periferiju
3.isto je odgovoreno, nova pruga je trebala ici preko dobrinje pa za hrasnicu i onda za ilidzu, isto tako su se trebale spojiti dobrinja i hrasnica sa nastavkom gradnje zgrada, ne zaboravite da je prije rata hrasnica zaposljavala jako puno ljudi
postojali su planovi da se busi tunel iz dobrinje, cak je ivicnjak bio okrenut prema mojmilu, tacno ondje gdje su sada nikle ove nove zgrade
4.na koreji mislim da ima jedan terminal, za alipasin most ne znam, klas koristi prugu
5. vlasnicka struktura ometa, ne znam tacno "raspored snaga", opcina centar ima svoj dio tu
6. tuneli na ciglanama su dio gradskog autoputa i jedan kraj cijevi se trebao spajati sa drinskom i ici prema rajlovcu uz rusenje svih kuca s desne strane pocev od onog dijela iznad mljekare pa nanize, drugi izvod je trebao ici prema arhitekturi i tu ulaziti u tunel i spajati se sa izlazom za pale i prema romaniji, o tome je bilo govora sredinom sedamdesetih, ali zbog manjka love se ostavilo za bolja vremena, sada su se ti planovi ponovo aktivirali, ali samo za dio prema rajlovcu
7.isto tako vec receno, testiranje konstrukcija dalekovoda
u funkciji je jedna sinagoga, drugu ne znam koja je osim ako mislis na bkc, taj prostor su poklonili gradu poslije wwII
ponesto tih starih slika ima ovdje na forumu u starim slikama sarajeva
-
Eborg
#35 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Koliko znam ima sefardski hram na čaršiji koji je i muzej ("Stari hram") i aškenaski ("Novi hram") na obali Miljacke.
- Thorgerson
#36 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Penny koristi zeljeznicu, i to mislim veoma uspjesno.Eborg wrote: 4) Da li se danas uopće koristi ijedan željeznički robni terminal (Koreja) ili putnička stanica (Alipašino polje) ili je glavna stanica jedino mjesto gdje staje voz? Vozi li se više ikakva roba vozom ka i od Sarajeva ili su sve preuzeli kamioni?
Obzirom gdje su locirani, ludi bi bili da je ne koriste.
- ledeni_caj
#37 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Koreja se koristi povremeno, evo ovih dana bas istovaraju nekakva metalna sranja, bruka ih ima. Bude i dosta kontejnera ali nemam pojma sta je i gdje ide. Bude nekad desavanja, ali zna i mjesecima da se ne desava nista.Thorgerson wrote:Penny koristi zeljeznicu, i to mislim veoma uspjesno.Eborg wrote: 4) Da li se danas uopće koristi ijedan željeznički robni terminal (Koreja) ili putnička stanica (Alipašino polje) ili je glavna stanica jedino mjesto gdje staje voz? Vozi li se više ikakva roba vozom ka i od Sarajeva ili su sve preuzeli kamioni?Mislim na prevoz robe.
-
Eborg
#38 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Koreja - koji dio? Mercator, Interšped ili Konzum?
- JThomas
#39 Re: Sarajevo - velike i male tajne
mi kad smo s fakultetom išli u obilazak sefardske sinagoge domaćin nam je rekao da samo ona radi.
- Jara
#40 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Molim te gdje kod muzeja je vidljiv? Možda se iza muzeja uliva u Miljacku pa se malo vidi kao što se Koševski potok vidi od zgrade Kantona?bitanga_sa_otesa wrote:mislim da ide tacno ispod alipasine ulice ,ima jos jedan potok iz velesica (susica).on je skoro cijelom duzinom zatvoren,ide ispod zeljeznicke stanice ,pa ispod ulice izmedju tehnicke skole i americke ambasade,vidljiv je malim dijelom kod muzeja. kod same zeljeznicke stanice se moze uci,jer je tu prelaz okruglog u kockasti tunel....
Eborg,
- ranger
#41 Re: Sarajevo - velike i male tajne
jednom sam slusao na TV-u da je crkva na Marijin dvoru preko puta scc-a trebala da ima 2 tornja, ko katedrala.
medjutim kad se pravila 20tih godina bila je kriza i zbog nedostatka sredstava napravljen je samo jedan toranj a drugi je skraćen.
medjutim kad se pravila 20tih godina bila je kriza i zbog nedostatka sredstava napravljen je samo jedan toranj a drugi je skraćen.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#42 Re: Sarajevo - velike i male tajne
da, na to sam mislio ,mali komadic na vilsu gdje se ulijeva u mljackuJara wrote: Molim te gdje kod muzeja je vidljiv? Možda se iza muzeja uliva u Miljacku pa se malo vidi kao što se Koševski potok vidi od zgrade Kantona?
-
imim
#43 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Što se tiče čarapare Ključ kod Parkuše, osim tvornice odmah im je tu i trgovina. Najjeftinije i najbolje čarape u gradu. Ja jedino tu i kupujem 
- JanuaryJones
#44 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Slično kao i Crkva Sv. Preobraženja kod Treće Gimnazije. Namjenjena gradu Splitu ali zbog (ne)prilika u NDH 1939/40, napravljena u Sarajevu. Zato se stilski razlikuje od kontinentalnih crkavaranger wrote:jednom sam slusao na TV-u da je crkva na Marijin dvoru preko puta scc-a trebala da ima 2 tornja, ko katedrala.
- cyprus
#45 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Mislim da je za ovo najodgovorniji Topal Osman-paša, tadašnji bosanski vezir... On je bio onako dosta open-minded, liberalan i prozapadnjačkiEborg wrote:Dobri i kvalitetni odgovori, neka piči dalje!
Kako je Sarajevska pivara osnovana 14 godina prije dolaska Austro-Ugarske monarhije? Osnovana je 1864. a KuK industrijalci došli tek 1878. god. nakon okupacije, kako je bilo moguće da austrijski kapital egzistira u muslimanskom načelno nealkoholnom carstvu?
- cyprus
#46 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Baš tako, uz rub muzeja što gleda prema Titi... Samo ima dosta manje vode nego Koševski potok...Jara wrote:Molim te gdje kod muzeja je vidljiv? Možda se iza muzeja uliva u Miljacku pa se malo vidi kao što se Koševski potok vidi od zgrade Kantona?bitanga_sa_otesa wrote:mislim da ide tacno ispod alipasine ulice ,ima jos jedan potok iz velesica (susica).on je skoro cijelom duzinom zatvoren,ide ispod zeljeznicke stanice ,pa ispod ulice izmedju tehnicke skole i americke ambasade,vidljiv je malim dijelom kod muzeja. kod same zeljeznicke stanice se moze uci,jer je tu prelaz okruglog u kockasti tunel....
Eborg,za temu!
![]()
-
imim
#47 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Novo pitanje:
Da li je Stometarka zaista duga 100 metara?
- perfect_guy
#48 Re: Sarajevo - velike i male tajne
rekao bih čak i da je duža, a da je to onako žargonski nazivimim wrote:Novo pitanje:
- jao_situacije
#49 Re: Sarajevo - velike i male tajne
ima dobrinjski potok koji nije zatvoren, koševski ide negdje gore od voda sa barica i skakavca i nekada je punio sadašnji stadion koševo koji je bio jezero, zbog toga se i taj dio sarajeva dijelom zove "jezero", onda su to jezero isušili, potok zatvorili u tunel vjerovatno nešto poput kanalizacije u londonu i napravili cestu preko potoka/tunela koji se uljeva u miljacku pored zgrade općine centarshiny wrote:Pa ima li ijedan potok u Sarajevu da nije negdje ispod neke saobraćajnice?bitanga_sa_otesa wrote:mislim da ide tacno ispod alipasine ulice ,ima jos jedan potok iz velesica (susica).on je skoro cijelom duzinom zatvoren,ide ispod zeljeznicke stanice ,pa ispod ulice izmedju tehnicke skole i americke ambasade,vidljiv je malim dijelom kod muzeja. kod same zeljeznicke stanice se moze uci,jer je tu prelaz okruglog u kockasti tunel....shiny wrote:Koševski potok? Potpuno simpatična pojava u Pionirskoj koja se pretvara u kanalizaciju kod Opštine Centar... Možda je smiješno pitanje, ali uvijek me je zanimalo na koji način je on "zatvoren"? Da li je u nekim cijevima ili samo tako ide ispod? I kuda je uopšte išao? Zbog čega je zatvoren? Tako malo informacija nalazim o njemu...
Više mi je interesantno kako su zatvorili to. Jer Koševski potok svojom prirodnom veličinom ulazi u napravljeni "tunel" i isto tako izlazi. Baš me zanima da li je on u svojoj "prirodnoj" veličini cijelom svojom dužinom?
- jao_situacije
#50 Re: Sarajevo - velike i male tajne
koliko ja znam peni ne koristi željeznicu jer imaju betonski zid cijelom dužinom objekta, a nemaju nikakvu dizalicu u skladištu, i tu je samo "garaža" za vozove ne dešava se ništa osim povremenog pranja vozova, pruga ide u krug bosnalijeka vjerovatno kad je radio max kapacitetima prugom su se dovozile hemikalije, nikada nisam vidio teretne vagone na šinama osim onih cisterni kod bosnalijekaThorgerson wrote:Penny koristi zeljeznicu, i to mislim veoma uspjesno.Eborg wrote: 4) Da li se danas uopće koristi ijedan željeznički robni terminal (Koreja) ili putnička stanica (Alipašino polje) ili je glavna stanica jedino mjesto gdje staje voz? Vozi li se više ikakva roba vozom ka i od Sarajeva ili su sve preuzeli kamioni?Mislim na prevoz robe.
alipašin most se koristi, kao i terminal nafte na ilidži u koreji je carinski terminal koliko ja znam
usput, vidio sam neki plan da željeznica ide prema vogošći i da se napravi prsten tj da se lokomotive ne premještaju naprijed nazad nego da samo nastave pa da se u rajlovcu prebace na kolosijek koji im treba prema zenici ili prema mostaru
ovo pitanje za betonsku napuštenu zgradu ne znam na koju se zgradu tačno misli ali jedna je trebala biti dom zdravlja ili neka klinika pa se neko zajebo u proračunima, i zgrada navodno tone...