BMW 320I 170hp
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- commendatore
#26 Re: BMW 320I 170hp
moj troši 7L po gradu 3.0 benzin.... na otvorenom mi kapa benzin sa sofersajbe skupljajuci amonijacni koncentrat iz zraka i zljebovima za odvod vode ide u fergazer..... hibrid zivi....a ide ko mecava i tad trosi 2,9L

-
jefferson
#27 Re: BMW 320I 170hp
Naravno, a razlog je BH konfiguracija ceste i gradova gdje je sve sporije, gdje se staje vise, gdje su relacije krace pa se motori ne ugriju kako treba.Montana wrote:nemaš šta kontat.nema toga da auto tolko vamo troši...onolko tamo..računat,srat...ranger wrote:joj kad me neko upita kolko ti trosi, rokno bih se![]()
sarajevo-bosanski brod kasno navece bez guzve potrosnja 5.9
auto put kroz hr podigla se potrosnja na 6.4
po gradu ga jos nisam uspio izmjerit jer nikad rezervoar nisam potrosio u gradu.
ali mislim da trosi 8 po gradu bez klime.
mjera je prosjek,za potrušnju...a to vidiš u bordkompjuteru.u papirima isto piše al se na te litre,pretežno litra i po dodat mora.
Prosjecna potrosnja BMW ili bilo kojeg auta je mjerena prema uslovima koji vladaju u EU. A to znaci da ce vecina ljudi kada ide na posao ziaci na auto put gdje ce motor doseci potrebnu radnu temperaturu itd.
U BiH ljudi nekada ne naprave ni dva km u cugu, nego je 2km, pa ugasi, pa 3km da nesto obavis, pa ugasi itd.
Kod mene X5 35d trosi prosjecno 9.4ltr a od auta se trazi uvijek maksimum kada se motor ugrije. Fazon je sto do posla ima 22km, sto kada vozim vani zbog strogih oganicenja brzina riejtko prelazi 140km/h (osim ako nije neka vukojebina gdje nema niceg). Jednom sam cak uspio spustiti i na 7.9ltr, auto od 2.3 tone (na auto putu naravno) ali to je bas bilo ono peglanje.
Ipak mislim da je za ovog BMW-a 320i sa 170ks malo puno 13ltr po gradu. Moj davnih dana otpisani 520i E34 24V iz 1991 je trosio oko 12.5ltr.
-
klixo
#28 Re: BMW 320I 170hp
520i , 2006 god mislim 170 ks... Zamijenio se sa clanom porodice na 7 dana zbog putovanja u DE tog clana.
Katastrofa , 12l gradske , otvorena ispod 7l nema sanse.
Ako ga gasas ode to na +2l potrosnje.
-
klixo
#29 Re: BMW 320I 170hp
520i , 2006 god mislim 170 ks... Zamijenio se sa clanom porodice na 7 dana zbog putovanja u DE tog clana.
Inace razlog zbog kojeg se nije smjeo uputiti za DE sa tim autom se cesti kvarovi.
Inace razlog zbog kojeg se nije smjeo uputiti za DE sa tim autom se cesti kvarovi.
- ranger
#30 Re: BMW 320I 170hp
e pa ako cemo se jebavat, onda ne treba ni srat, pa na prosjecnu koju comp izracuna ista dodavat. vec ako seremo, kako ti kazes, onda uzmemo cifru sa borda i onda ja kazem da 2.0d od 1,4t meni trosi 6,2l (al u kurcu)Montana wrote:nemaš šta kontat.nema toga da auto tolko vamo troši...onolko tamo..računat,srat...ranger wrote:joj kad me neko upita kolko ti trosi, rokno bih se![]()
po gradu ga jos nisam uspio izmjerit jer nikad rezervoar nisam potrosio u gradu.
mjera je prosjek,za potrušnju...a to vidiš u bordkompjuteru.u papirima isto piše al se na te litre,pretežno litra i po dodat mora.
- Montana
#31 Re: BMW 320I 170hp
to nije u kurcu.to je od 2.0d stvarna potrošnja(automatik još manje jer brže šalta).tolko dizela trošiiš trenutno sa svojim stilom vožnje,bez obzira gdje i kako.u papirima njemu stoji da 5,5 troši.kod 530d,ručni mjenjač,stoji 8l u bordu..u papirima 6,5.ranger wrote:e pa ako cemo se jebavat, onda ne treba ni srat, pa na prosjecnu koju comp izracuna ista dodavat. vec ako seremo, kako ti kazes, onda uzmemo cifru sa borda i onda ja kazem da 2.0d od 1,4t meni trosi 6,2l (al u kurcu)Montana wrote:nemaš šta kontat.nema toga da auto tolko vamo troši...onolko tamo..računat,srat...ranger wrote:joj kad me neko upita kolko ti trosi, rokno bih se![]()
ugasi auto,resetaj bord potrošnju koja sad na 6,2 stoji
kad upališ auto,na bordu će stajat oko 10-11 litara potrošnja...šta naravno ne štima jer auto nisi vozo poslje restarta.
vozaj se nedelju dana i opet će spast na 6,2..plus-minus koji dec.jer tolko trošiš.
resetaj na satu kilometre brojač.tankaj 20l dizela.potroši tih 20 litara i pogledaj kilometražu na brojaču.
unesi ovdje,u doljnje polje,broj kilometar od reseta,koje si sa tih 20 litara prošo....i broj litara kolko si tanko,20l i izračunaj.rezultat je potrošnja tvog auta.
http://themen.autoscout24.de/auto/spritkostenrechner
- Qler
#32 Re: BMW 320I 170hp
Ja resetujem BC, predjem cca 400-500km on pise 6.4 potrosnja, ja opet natocim do vrha, i saberem, izadje 8.5l/100km prosjecno.. laze BC ko' pas... plus nema ga, te klase i tolikim motorom da po gradu trosi 6 litara. Znaci po gradu da se ide na posao i kuci sa posla po spici, ne racunam gradsku u 23h navece... ko kaze da mu trosi tih 6l po gradu, laze...
- ranger
#33 Re: BMW 320I 170hp
nemaš šta kontat.nema toga da auto tolko vamo troši...onolko tamo..računat,srat...
mjera je prosjek,za potrušnju...a to vidiš u bordkompjuteru.u papirima isto piše al se na te litre,pretežno litra i po dodat mora.[/quote]
e pa ako cemo se jebavat, onda ne treba ni srat, pa na prosjecnu koju comp izracuna ista dodavat. vec ako seremo, kako ti kazes, onda uzmemo cifru sa borda i onda ja kazem da 2.0d od 1,4t meni trosi 6,2l (al u kurcu)[/quote]
to nije u kurcu.to je od 2.0d stvarna potrošnja(automatik još manje jer brže šalta).tolko dizela trošiiš trenutno sa svojim stilom vožnje,bez obzira gdje i kako.u papirima njemu stoji da 5,5 troši.kod 530d,ručni mjenjač,stoji 8l u bordu..u papirima 6,5.
kad upališ auto,na bordu će stajat oko 10-11 litara potrošnja...šta naravno ne štima jer auto nisi vozo poslje restarta.
vozaj se nedelju dana i opet će spast na 6,2..plus-minus koji dec.jer tolko trošiš.
resetaj na satu kilometre brojač.tankaj 20l dizela.potroši tih 20 litara i pogledaj kilometražu na brojaču.
unesi ovdje,u doljnje polje,broj kilometar od reseta,koje si sa tih 20 litara prošo....i broj litara kolko si tanko,20l i izračunaj.rezultat je potrošnja tvog auta.
http://themen.autoscout24.de/auto/spritkostenrechner[/quote]
pajdo znam ja vrlo dobro kako se mjeri potrosnja, ali da toliko auto sa tolikom snagom u pretezno gradskoj trosi 6,2 mozda al na plejstejsnu.
toliko od mene, jer je ovo off topic zesci.
mjera je prosjek,za potrušnju...a to vidiš u bordkompjuteru.u papirima isto piše al se na te litre,pretežno litra i po dodat mora.[/quote]
e pa ako cemo se jebavat, onda ne treba ni srat, pa na prosjecnu koju comp izracuna ista dodavat. vec ako seremo, kako ti kazes, onda uzmemo cifru sa borda i onda ja kazem da 2.0d od 1,4t meni trosi 6,2l (al u kurcu)[/quote]
to nije u kurcu.to je od 2.0d stvarna potrošnja(automatik još manje jer brže šalta).tolko dizela trošiiš trenutno sa svojim stilom vožnje,bez obzira gdje i kako.u papirima njemu stoji da 5,5 troši.kod 530d,ručni mjenjač,stoji 8l u bordu..u papirima 6,5.
http://themen.autoscout24.de/auto/spritkostenrechner[/quote]
pajdo znam ja vrlo dobro kako se mjeri potrosnja, ali da toliko auto sa tolikom snagom u pretezno gradskoj trosi 6,2 mozda al na plejstejsnu.
- Montana
#34 Re: BMW 320I 170hp
Amerikanac..neću ti se suprostavljatjefferson wrote:Naravno, a razlog je BH konfiguracija ceste i gradova gdje je sve sporije, gdje se staje vise, gdje su relacije krace pa se motori ne ugriju kako treba.Montana wrote:nemaš šta kontat.nema toga da auto tolko vamo troši...onolko tamo..računat,srat...ranger wrote:joj kad me neko upita kolko ti trosi, rokno bih se![]()
Prosjecna potrosnja BMW ili bilo kojeg auta je mjerena prema uslovima koji vladaju u EU. A to znaci da ce vecina ljudi kada ide na posao ziaci na auto put gdje ce motor doseci potrebnu radnu temperaturu itd.
U BiH ljudi nekada ne naprave ni dva km u cugu, nego je 2km, pa ugasi, pa 3km da nesto obavis, pa ugasi itd.
Kod mene X5 35d trosi prosjecno 9.4ltr a od auta se trazi uvijek maksimum kada se motor ugrije. Fazon je sto do posla ima 22km, sto kada vozim vani zbog strogih oganicenja brzina riejtko prelazi 140km/h (osim ako nije neka vukojebina gdje nema niceg). Jednom sam cak uspio spustiti i na 7.9ltr, auto od 2.3 tone (na auto putu naravno) ali to je bas bilo ono peglanje.
Ipak mislim da je za ovog BMW-a 320i sa 170ks malo puno 13ltr po gradu. Moj davnih dana otpisani 520i E34 24V iz 1991 je trosio oko 12.5ltr.
Te potrošnje koje si u svom postu naveo,teorije i zavjere
negdje si više..negdje manje...negdje srednje i rezultat svega toga je 9,4.kad budeš u L EJ išo,pokazaće ti 8 l....jer na toj route manje šaltaš.kad u L EJ dođeš i po njemu se vozaš..opet će se vratit na 9,4..njegovu prosječnu i ujedno maximalnu potrošnju.
i da...obratite pažnju šta njegov bmw 535d 280 KS troši...8-9,5 l.
usporedite to sa motorima 2.0d 100-150 KS..drugih auta.brzo će te skontat šta je bmw dizel motor i koliko puno daje a malo uzima.
- madner
#35 Re: BMW 320I 170hp
Pa fora je sto ne daje puno kada se vozi konstatno 120. Ne samo taj, nego ni drugi motori.
Moze on imati i 1200 ks, ali u tom momentu ne koristi vise od 30, pa shodno tome i ne trosi.
Moze on imati i 1200 ks, ali u tom momentu ne koristi vise od 30, pa shodno tome i ne trosi.
- Montana
#36 Re: BMW 320I 170hp
Prika...idi ga do splita po autocesti proganjaj.onda će ti stajat 5,5.tvoj auto ne troši više od 6,5.Mercedes c200 130 KS,...6,5 troši sa vožnjom,samo po bosni.ranger wrote: pajdo znam ja vrlo dobro kako se mjeri potrosnja, ali da toliko auto sa tolikom snagom u pretezno gradskoj trosi 6,2 mozda al na plejstejsnu.
stari motori,stari auti,mali auti sa malo KS...troše puno.zato malo zavarava kad ćuješ kako 535d sa 280KS samo 8-9,5 troši.što noviji motor,sve manje troše...
plejstejšen je kurac
- ranger
#37 Re: BMW 320I 170hp
ok ti si u pravu.Montana wrote:Prika...idi ga do splita po autocesti proganjaj.onda će ti stajat 5,5.tvoj auto ne troši više od 6,5.Mercedes c200 130 KS,...6,5 troši sa vožnjom,samo po bosni.ranger wrote: pajdo znam ja vrlo dobro kako se mjeri potrosnja, ali da toliko auto sa tolikom snagom u pretezno gradskoj trosi 6,2 mozda al na plejstejsnu.
stari motori,stari auti,mali auti sa malo KS...troše puno.zato malo zavarava kad ćuješ kako 535d sa 280KS samo 8-9,5 troši.što noviji motor,sve manje troše...
plejstejšen je kurac
- Montana
#38 Re: BMW 320I 170hp
jebiga sad...ne radi se o tom ko je u pravu,već da se projasni ta potrošnja...al ajd..
-
condy
#39 Re: BMW 320I 170hp
Kod nas ne možeš na cesti vidjeti benzinca jer im svaki troši puno.
- Montana
#40 Re: BMW 320I 170hp
vidi:madner wrote:Pa fora je sto ne daje puno kada se vozi konstatno 120. Ne samo taj, nego ni drugi motori.
primjer
motor 2.0d..neki 130-150 PS
bmw 2.0d 184 PS
bmw više konja a troši ko i taj,ili manje...i brže doleti do 200kmh...i brže rješi situaciju gdje treba gas dat.
To mislim sa "više daje".
- madner
#41 Re: BMW 320I 170hp
Pa naravno, jer ne koristis taj visak konja osim kod ubrzanja.
Da vozis cesce u podrucju gdje se koristi puni potencijal imao bi i vecu razliku u potrosnji.
To je kao covjek koji moze dignuti 200 kg dok drugi moze samo 120kg, no ni jedan se previse ne umori sa 20.
Da vozis cesce u podrucju gdje se koristi puni potencijal imao bi i vecu razliku u potrosnji.
To je kao covjek koji moze dignuti 200 kg dok drugi moze samo 120kg, no ni jedan se previse ne umori sa 20.
- Montana
#42 Re: BMW 320I 170hp
u tom primjeru šta sam naveo..ovaj 150ks..onaj 184...kad obojicu stisneš voll gas...ovaj sa 184 troši isto ili manje ...kad obojicu 120 voziš,ovaj sa 184 troši više ili manje.madner wrote:Pa naravno, jer ne koristis taj visak konja osim kod ubrzanja.
-
condy
#43 Re: BMW 320I 170hp
Samo 120 kgmadner wrote:
-
jefferson
#44 Re: BMW 320I 170hp
Malo, ustvari ne malo, nego dobro si se zeznuo kada je automatik u pitanju.to nije u kurcu.to je od 2.0d stvarna potrošnja(automatik još manje jer brže šalta).tolko dizela trošiiš trenutno sa svojim stilom vožnje,bez obzira gdje i kako.u papirima njemu stoji da 5,5 troši.kod 530d,ručni mjenjač,stoji 8l u bordu..u papirima 6,5.
U E90 automatik je ZF sa 6 brzina koji ce uvijek potrositi vise od uporedivog rucnog mjenjaca. Takodje, isti motori sa rucnim mejnjacem imaju bolje perfromanse. Tek ovaj ZF sa 8 brzina je donio blagu prevagu automatskom mjenjacu, kao i na nekim drugim automaticima, ali u prkasi ja jos uvijek nisam vidio taj dobitak na automatskom mjenjacu.
Problem nije brzna saltanja nego energetski gubici usljed koristenja hidropretvaraca na automatskom mjenjacu. Ovo je posebno izrazeno na manjim motorima.
Cuj brze salta manje trosi. jbt, zemljo otvori se.
-
jefferson
#45 Re: BMW 320I 170hp
Ne kontam fakat tvoj posta, sta je pisac htio reci?Amerikanac..neću ti se suprostavljatal da kažem samo:
Te potrošnje koje si u svom postu naveo,teorije i zavjere...sve već bord izračuno i pokazo ti koliko si potroši dok si ga pržio,dok je hladan bio,dok si ga u trećoj do hajveja vozo.9,4 litre.
negdje si više..negdje manje...negdje srednje i rezultat svega toga je 9,4.kad budeš u L EJ išo,pokazaće ti 8 l....jer na toj route manje šaltaš.kad u L EJ dođeš i po njemu se vozaš..opet će se vratit na 9,4..njegovu prosječnu i ujedno maximalnu potrošnju.
usporedite to sa motorima 2.0d 100-150 KS..drugih auta.brzo će te skontat šta je bmw dizel motor i koliko puno daje a malo uzima.
- Montana
#46 Re: BMW 320I 170hp
ništa loše.pohvalio sam ti autojefferson wrote:Ne kontam fakat tvoj posta, sta je pisac htio reci?Amerikanac..neću ti se suprostavljatal da kažem samo:
Te potrošnje koje si u svom postu naveo,teorije i zavjere...sve već bord izračuno i pokazo ti koliko si potroši dok si ga pržio,dok je hladan bio,dok si ga u trećoj do hajveja vozo.9,4 litre.
- Montana
#47 Re: BMW 320I 170hp
na taj sa 8 brzina sam mislio.troši litru manje od ručnog.jefferson wrote:Malo, ustvari ne malo, nego dobro si se zeznuo kada je automatik u pitanju.to nije u kurcu.to je od 2.0d stvarna potrošnja(automatik još manje jer brže šalta).tolko dizela trošiiš trenutno sa svojim stilom vožnje,bez obzira gdje i kako.u papirima njemu stoji da 5,5 troši.kod 530d,ručni mjenjač,stoji 8l u bordu..u papirima 6,5.
U E90 automatik je ZF sa 6 brzina koji ce uvijek potrositi vise od uporedivog rucnog mjenjaca. Takodje, isti motori sa rucnim mejnjacem imaju bolje perfromanse. Tek ovaj ZF sa 8 brzina je donio blagu prevagu automatskom mjenjacu, kao i na nekim drugim automaticima, ali u prkasi ja jos uvijek nisam vidio taj dobitak na automatskom mjenjacu.
Problem nije brzna saltanja nego energetski gubici usljed koristenja hidropretvaraca na automatskom mjenjacu. Ovo je posebno izrazeno na manjim motorima.
sa ručnim duže voziš u prvoj,drugoj,trećoj,veće obrtaje radiš...automatik je naštiman da na vrjeme šalta.zato troši manje.
-
jefferson
#48 Re: BMW 320I 170hp
Nista tebe ne sprecava da rucni mjenajc presaltas ranije. ZF sa 8 brzina salta ranije jer ima krace prenosne odnose. Medjutim, veci broj saltanja takodje znaci i vecu potrosnju.Montana wrote:na taj sa 8 brzina sam mislio.troši litru manje od ručnog.jefferson wrote:Malo, ustvari ne malo, nego dobro si se zeznuo kada je automatik u pitanju.to nije u kurcu.to je od 2.0d stvarna potrošnja(automatik još manje jer brže šalta).tolko dizela trošiiš trenutno sa svojim stilom vožnje,bez obzira gdje i kako.u papirima njemu stoji da 5,5 troši.kod 530d,ručni mjenjač,stoji 8l u bordu..u papirima 6,5.
sa ručnim duže voziš u prvoj,drugoj,trećoj,veće obrtaje radiš...automatik je naštiman da na vrjeme šalta.zato troši manje.
To sto tvornica navodi na papiru da je dobitak litar mozes macku o rep okaciti.
Nekoliko problema:
1. A. mjenjac je tezi, cime se ukupna tezina vozila povecava.
2. I dalje koristi hidro pretvarac, te iako su gubici danas svedeni na minimum, a. mjenjac i dalje ima vece gubitke nego rucni mjenjac.
3. Pri usporavanju zbog hidro pretvaraca ECU i dalje mora ubrizgavati minimalnu kolicinu goriva u motor da bi motaor ostao u pokretu, dok kod rucnog mjenjaca zbog mehanicke veze to nije potrebno jer postoji direktna mehanicka a ne hidraulicka veza izmedju tockova i motora.
Taj "argument" kako a. mejnajc ranije salta kaos to sam rekao pali na papiru. U STvarnosti tebe nista ne sprecava da isto uradis. Ono sto BMW govori i ostali proizvodjaci je da a. mjenjac radi "pametnije" od tebe, ali pod uslovom da ne obracas paznju na to kada ces mjenjati brzinu. Ako obracas paznju na te stvari, ti ces sa rucnim mjenjacem uvijek izaci kao pobjednik. Najvise zbog toga sto pri kocenju sa motorom sa rucnim mjenjacem eliminises potrosnju 100%, sa a. mejnjacem i dalje trosis gorivo.
- amar1994
#49 Re: BMW 320I 170hp
Nista tebe ne sprecava da rucni mjenajc presaltas ranije. ZF sa 8 brzina salta ranije jer ima krace prenosne odnose. Medjutim, veci broj saltanja takodje znaci i vecu potrosnju.jefferson wrote:na taj sa 8 brzina sam mislio.troši litru manje od ručnog.Montana wrote: Malo, ustvari ne malo, nego dobro si se zeznuo kada je automatik u pitanju.
Nekoliko problema:
2. I dalje koristi hidro pretvarac, te iako su gubici danas svedeni na minimum, a. mjenjac i dalje ima vece gubitke nego rucni mjenjac.
3. Pri usporavanju zbog hidro pretvaraca ECU i dalje mora ubrizgavati minimalnu kolicinu goriva u motor da bi motaor ostao u pokretu, dok kod rucnog mjenjaca zbog mehanicke veze to nije potrebno jer postoji direktna mehanicka a ne hidraulicka veza izmedju tockova i motora.
Taj "argument" kako a. mejnajc ranije salta kaos to sam rekao pali na papiru. U STvarnosti tebe nista ne sprecava da isto uradis. Ono sto BMW govori i ostali proizvodjaci je da a. mjenjac radi "pametnije" od tebe, ali pod uslovom da ne obracas paznju na to kada ces mjenjati brzinu. Ako obracas paznju na te stvari, ti ces sa rucnim mjenjacem uvijek izaci kao pobjednik. Najvise zbog toga sto pri kocenju sa motorom sa rucnim mjenjacem eliminises potrosnju 100%, sa a. mejnjacem i dalje trosis gorivo.[/quote]
- Montana
#50 Re: BMW 320I 170hp
hvala na opširnom opisu rada mjenjača.jefferson wrote:
na taj sa 8 brzina sam mislio.troši litru manje od ručnog.
Nista tebe ne sprecava da rucni mjenajc presaltas ranije. ZF sa 8 brzina salta ranije jer ima krace prenosne odnose. Medjutim, veci broj saltanja takodje znaci i vecu potrosnju.
Nekoliko problema:
Taj "argument" kako a. mejnajc ranije salta kaos to sam rekao pali na papiru. U STvarnosti tebe nista ne sprecava da isto uradis. Ono sto BMW govori i ostali proizvodjaci je da a. mjenjac radi "pametnije" od tebe, ali pod uslovom da ne obracas paznju na to kada ces mjenjati brzinu. Ako obracas paznju na te stvari, ti ces sa rucnim mjenjacem uvijek izaci kao pobjednik. Najvise zbog toga sto pri kocenju sa motorom sa rucnim mjenjacem eliminises potrosnju 100%, sa a. mejnjacem i dalje trosis gorivo.
još jednom,moderni autamitk mjenjači,troše manje od ručnog...kod bmw-a je to već od 2010.
kru te jebo..alo..prije smo kukali na automatik,jer je više trošio...prije.
ko papagaj ponavljam ovdje,ko da sam to ja izmislio....
evo,čitaj,prevodi si..ako i bajrskom umwelamtu ne vjeruš ko ni meni...ja ću se izvinit jer sam pogrješio.ako svariš da je kako sam pričo,reci ovdje,da se rješi bljuzga.
http://www.br.de/radio/bayern1/inhalt/e ... e-100.html