Buducnost Sarajeva
- Tesla10
#26 Re: Buducnost Sarajeva
Teslu mnogi nisu shvatali dok je bio živ, kasnije se ispostavilo da je bio u pravu.
-
Innovation
#27 Re: Buducnost Sarajeva
Nije nikada ni imao, ali zato KS ima i vise.Tesla10 wrote: Zbog čega to neki od vas ne mogu da prihvate bolnu realnost da naš glavni grad nema onih famoznih 400,000 stanovnika?
-
PM72
#28 Re: Buducnost Sarajeva
I ti kad nedao Bog umreš razmišljat ćemo poslije 30 godina jesi li bio u pravu...Tesla10 wrote:Teslu mnogi nisu shvatali dok je bio živ, kasnije se ispostavilo da je bio u pravu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#29 Re: Buducnost Sarajeva
Kakanj je dobar kandidat za glavni grad ako zavojevaci budu nadirali na konjima i koristili luk i strijelu.
Last edited by _BataZiv_0809 on 04/07/2016 21:35, edited 1 time in total.
- Tesla10
#30 Re: Buducnost Sarajeva
Ne broji se toInnovation wrote:Nije nikada ni imao, ali zato KS ima i vise.Tesla10 wrote: Zbog čega to neki od vas ne mogu da prihvate bolnu realnost da naš glavni grad nema onih famoznih 400,000 stanovnika?
- Tesla10
#31 Re: Buducnost Sarajeva
Ha ha, very funny._BataZiv_0809 wrote:Kakanj je dobar kandidat za glavni grad ako zavojevaci budu nadirali na konjima i koristili luk i strijelu.
-
PM72
#32 Re: Buducnost Sarajeva
_BataZiv_0809 wrote:Kakanj je dobar kandidat za glavni grad ako zavojevaci budu nadirali na konjima i koristili luk i strijelu.
Ako opet naleti Eugen Savojski mi ćemo reći da je Kakanj glavni grad...
- Šveđanin
#33 Re: Buducnost Sarajeva
Beograd je dzungla, ima li veceg grada u Evropi a da nema metro?
Sarajevo mi nije na nivou Beograda, a kamo li Zagreba.
Sarajevo mi nije na nivou Beograda, a kamo li Zagreba.
- Tesla10
#34 Re: Buducnost Sarajeva
Možda Zenica?
Dobro, vidim da je vama do zafrkancije.
Samo znam da se vrlo lako može desiti da nam dušmani opet stave glavni grad pod opsadu, a onda će biti stani-pani.
Samo znam da se vrlo lako može desiti da nam dušmani opet stave glavni grad pod opsadu, a onda će biti stani-pani.
-
PM72
#35 Re: Buducnost Sarajeva
Beograd je baš super grad i Sarajevo je za njega kasaba u svakom smislu.Prevoz im je čist,tačan i ureda a jebo metro.
-
PM72
#36 Re: Buducnost Sarajeva
hajd da se zafrkavamo...kako će ga staviti pod opsadu kad su "dušmani" samo na jednoj manjoj strani a nema ih sve zajedno kao na Alipašinom polju?Tesla10 wrote:Možda Zenica?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#37 Re: Buducnost Sarajeva
Imacemo vladu u egzilu 
- Tesla10
#38 Re: Buducnost Sarajeva
Nemoj da podcjenjuješ naše neprijatelje u Beogradu u Zagrebu (ovdje mislim na političku elitu). Oni će da nađu način da nas opet napadnu. Bosna je raj na Zemlji, i svako hoće komad tog raja. Samo kažem da ih ne podcjenjuješ.
-
PM72
#39 Re: Buducnost Sarajeva
Nije nama problem u Beogradu nego u nama samima.Da smo kako treba i da se ne bavimo kretenlucima kako preimenovati Bajram i kako šta ukrasti...
-
lacrima
#40 Re: Buducnost Sarajeva
Ovo je u rangu HižaslavaTesla10 wrote:Zbog čega to neki od vas ne mogu da prihvate bolnu realnost da naš glavni grad nema onih famoznih 400,000 stanovnika?
I zašto mislite da šeher Banja Luka ne bi jednog dana mogla da postane glavni grad države? Nije nemoguće.
Lično mislim da Sarajevo ne bi trebalo da bude glavni grad naše države. Ima nekoliko razloga. Među njima je i blizina našeg istočnog susjeda koji će opet siguran sam u budućnosti da pokuša ono što je pokušao 90-tih, da nas uništi i protjera. Kakanj ili Visoko su odlični kandidati za glavni grad naše države. Znam, znam, ide smijeh, valjanje po podu, ali kažem vam, ovo bi bili odlični glavni gradovi. Možda nemaju populaciju kao Sarajevo, ali imaju hegemoniju, koja fali Sarajevu. I imaju dobro zaleđe.
Opet će neki da počnu sa onom da je Sarajevo akademski centar (što i jest), da je to "šaHer", da je ono spoj istoka i zapada (a koji to grad u našoj državi nije) te da je ono jednostavno Sarajevo - grad multikulture i multietnicizma (a koji to grad nije).
Mi moramo misliti racionalno. Država nam je klimava. Nacionalne politike nema. Ovo bi bio dobar početak, a onda kako se dalje dogovorimo.
- Tesla10
#41 Re: Buducnost Sarajeva
I to stoji. Sami sebi smo najgori neprijatelji. Ali ne smijemo zaboraviti ni ostale neprijatelje. Ponovo će biti rata, ne zato što ga ja prizivam, već zato što historija tako kaže.PM72 wrote:Nije nama problem u Beogradu nego u nama samima.Da smo kako treba i da se ne bavimo kretenlucima kako preimenovati Bajram i kako šta ukrasti...
- Tesla10
#42 Re: Buducnost Sarajeva
Daj molim telacrima wrote:Ovo je u rangu HižaslavaTesla10 wrote:Zbog čega to neki od vas ne mogu da prihvate bolnu realnost da naš glavni grad nema onih famoznih 400,000 stanovnika?
I zašto mislite da šeher Banja Luka ne bi jednog dana mogla da postane glavni grad države? Nije nemoguće.
Lično mislim da Sarajevo ne bi trebalo da bude glavni grad naše države. Ima nekoliko razloga. Među njima je i blizina našeg istočnog susjeda koji će opet siguran sam u budućnosti da pokuša ono što je pokušao 90-tih, da nas uništi i protjera. Kakanj ili Visoko su odlični kandidati za glavni grad naše države. Znam, znam, ide smijeh, valjanje po podu, ali kažem vam, ovo bi bili odlični glavni gradovi. Možda nemaju populaciju kao Sarajevo, ali imaju hegemoniju, koja fali Sarajevu. I imaju dobro zaleđe.
Opet će neki da počnu sa onom da je Sarajevo akademski centar (što i jest), da je to "šaHer", da je ono spoj istoka i zapada (a koji to grad u našoj državi nije) te da je ono jednostavno Sarajevo - grad multikulture i multietnicizma (a koji to grad nije).
Mi moramo misliti racionalno. Država nam je klimava. Nacionalne politike nema. Ovo bi bio dobar početak, a onda kako se dalje dogovorimo.
-
lacrima
#43 Re: Buducnost Sarajeva
Nismo mi Brazil da pravimo sebi novi glavni grad, niti imamo novca niti imamo prostora, niti pameti za takvo nešto. Imamo Sarajevo takvo kakvo jest, sa hiljadu nedostataka ali opet najljepši grad na svijetu.Tesla10 wrote:Daj molim telacrima wrote:Ovo je u rangu HižaslavaTesla10 wrote:Zbog čega to neki od vas ne mogu da prihvate bolnu realnost da naš glavni grad nema onih famoznih 400,000 stanovnika?
Mi moramo misliti racionalno. Država nam je klimava. Nacionalne politike nema. Ovo bi bio dobar početak, a onda kako se dalje dogovorimo..
Budućnosti Sarajeva je u izgradnji saobraćajne infrastrukture, da ja mogu iz Dobrinje doći u Vogošću za 15 minuta u svako doba. Zatim izgradnja i bolje upravljanje gradskim prijevozom, koji bi se protezao od Visokog do Ilijaša. Zatim bolje upravljanje i dogradnja kanalizcione mreže, vodovoda, električne mreže itd. Ne može se govoriti o metropoli ako nestaje vode od 12 sati.
Kada Sarajevo bude grad sa riješenim ovim problemima, onda će možda bogate Sarajlije da žive u Visokom, Konjicu, Bjelašnici ili Jahorini i moći će da budu na poslu u Centru za 20 minuta ili svojim autom, ili kombinacijom voz/gradski prijevoz.
Također, budućnost Sarajeva je u izgradnji urbane kulture, da se ne šaraju tramvaji, da se ne pljuje po ulici, da se zna koristiti lift i pokretne stepenice (ako se želi ići gore da se pritisne tipka za gore a ne obe tipke, a kad se želi stajati na pokretnim stepenicama da se stoji desno da ljudi mogu lijevo da prolaze), da se stvori saobraćajna kultura, da se stvori policija koja nema pardona ni prema babinim sinovima, da se ne baca smeće napolje, da se parkira isključivo na mjesta za to predviđena, da se ne prelazi na crveno, da su taksisti kulturni, da su svi građani kulturni i uslužni, pogotovo prema turistima.
Ovo je budućnost, a tvrdnje da se seli glavni grad bilo gdje jesu u rangu Hižeslava.
-
mali_balon
#44 Re: Buducnost Sarajeva
Tesla10 wrote:Zbog čega to neki od vas ne mogu da prihvate bolnu realnost da naš glavni grad nema onih famoznih 400,000 stanovnika?
Pa da, to je ta zelja rahmetli dede alje, fildzan drzavica od ortijesa do zenice, sa zenicom, visokom ili kaknjom kao glavnim gradom....
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#45 Re: Buducnost Sarajeva
Odlicna tema, ali u startu lose postavljena. Svako poredjenje Bg i Sa je neprimjereno. Samo jedan razlog: Bg je haman 2/3 stoljeca dizajniran da bude admin. sredisre entiteta koji je brojao 30-40 puta vise stanovnik vec sam Bg.
Danas Bg ima skoro 1/3 stanovnistva Srbije i postao je parazit kojeg Srbija ne moze hraniti a kamo li razvijati. Samo je pitanje: ko ce koga prije udaviti - Bg Srbiju ili Sr Bg.
Sarajevo nema perspektive ako se bude razvijalo kao Bg a ne vjerujem da ce iamti prilike ici tim putem.
Yu je poslije IIWW imala oko 15 mil stanovnika a Bg oko 350k. Tada Sa iam oko 120k insana.
1981 Bg postaje milionski grad, a Sa te godine ima oko 350k stanovnika.
Sa bi se, u nekim elementima, moglo porediti sa Ljubljanom ili sa Skopljem.
Sarajevo danas moze da smjesti vise stanovnika vec sto moze da ih prehrani, pa mu je jedina sansa za razvoja u otvaranju novih radnih mjesta, prvestveno u relanom sektoru. Drazvni i usluzni sektori su vec sad predimenzionisani i prestoji im stagnacija.
Da bi se Sa razvijalo kao administrativno i kulturno srediste mora biti generator razvoja svih urbanih i rurarlh zajedica ciji je glavni grad. Sto Gorazde, Gradacac, Teslic, Tesanj, Konjic, Stolac, Trebinje budu uplacivali vise poreza u drzavnu kasu to ce Sa imati vise radnih mjesta u pozoristima, muzejima, univerzitetima, umjetnickim akademijama itd.
Da bi se manje urbane zajenice razvijale Sa ce se morati odreci mnogih drazavnih instituija i dislocirati ih u manje regionalne centre.
Na primer: sve sto se tice vojnih komandi generalstabova itd prebaciti u Zenicu. Neka i Zenica vidi hajra od drzavnih poslova.
Neki drzavni fakulteti i koledzi bi se trebali dislocirati iz Sa.
Ima li Sarajevo svoju strategiju razvoja? Je li ona dostupna online? Bi li ta strategija razvoja mogla biti predmet ove teme?
Danas Bg ima skoro 1/3 stanovnistva Srbije i postao je parazit kojeg Srbija ne moze hraniti a kamo li razvijati. Samo je pitanje: ko ce koga prije udaviti - Bg Srbiju ili Sr Bg.
Sarajevo nema perspektive ako se bude razvijalo kao Bg a ne vjerujem da ce iamti prilike ici tim putem.
Yu je poslije IIWW imala oko 15 mil stanovnika a Bg oko 350k. Tada Sa iam oko 120k insana.
1981 Bg postaje milionski grad, a Sa te godine ima oko 350k stanovnika.
Sa bi se, u nekim elementima, moglo porediti sa Ljubljanom ili sa Skopljem.
Sarajevo danas moze da smjesti vise stanovnika vec sto moze da ih prehrani, pa mu je jedina sansa za razvoja u otvaranju novih radnih mjesta, prvestveno u relanom sektoru. Drazvni i usluzni sektori su vec sad predimenzionisani i prestoji im stagnacija.
Da bi se Sa razvijalo kao administrativno i kulturno srediste mora biti generator razvoja svih urbanih i rurarlh zajedica ciji je glavni grad. Sto Gorazde, Gradacac, Teslic, Tesanj, Konjic, Stolac, Trebinje budu uplacivali vise poreza u drzavnu kasu to ce Sa imati vise radnih mjesta u pozoristima, muzejima, univerzitetima, umjetnickim akademijama itd.
Da bi se manje urbane zajenice razvijale Sa ce se morati odreci mnogih drazavnih instituija i dislocirati ih u manje regionalne centre.
Na primer: sve sto se tice vojnih komandi generalstabova itd prebaciti u Zenicu. Neka i Zenica vidi hajra od drzavnih poslova.
Neki drzavni fakulteti i koledzi bi se trebali dislocirati iz Sa.
Ima li Sarajevo svoju strategiju razvoja? Je li ona dostupna online? Bi li ta strategija razvoja mogla biti predmet ove teme?
-
lacrima
#46 Re: Buducnost Sarajeva
Upravo tako, pokretač teme želi da nametne priču o Sarajevu kao glavnom gradu isključivo Bošnjaka. Što se mene tiče neka glavni grad Bošnjaka bude i Prusac i Ajvaz dedina pećina. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i tu nema priče.mali_balon wrote:Tesla10 wrote:Zbog čega to neki od vas ne mogu da prihvate bolnu realnost da naš glavni grad nema onih famoznih 400,000 stanovnika?
Mi moramo misliti racionalno. Država nam je klimava. Nacionalne politike nema. Ovo bi bio dobar početak, a onda kako se dalje dogovorimo.![]()
Pa da, to je ta zelja rahmetli dede alje, fildzan drzavica od ortijesa do zenice, sa zenicom, visokom ili kaknjom kao glavnim gradom....
- limeni
#47 Re: Buducnost Sarajeva
Udavise ovi sto pate za beogradom koji je najbludniji i prljaviji grad Europe, imate srbijakafe.com ili beograd.rs pustite nase Seher Sarajevo da bude ono sto jeste, kulturni centar i glavni grad svih Bosnjaka na ovom svijetu!
Ona mirnoca u Sarajevu za vrijeme ramazana, ona duhovnost nikada necete dozivit u beogradu.
Ona mirnoca u Sarajevu za vrijeme ramazana, ona duhovnost nikada necete dozivit u beogradu.
- Krokodajl
#48 Re: Buducnost Sarajeva
Banja Luka će realno jednog dana i prestići Sarajevo po broju stanovnika, to mene ne bi nimalo iznenadilo.
Razlog tomu pogledajte u mom prethodnom postu na ovoj temi.
Skoknite do Modriče pa do Gradačca pa do Gračanice pa do Doboja pa do Tešnja pa do Teslića. Pa do Goražda pa do Foče pa Bileće.
Čitava RS ima jedan centar, a to je Banja Luka tu i tamo Bijeljina, Federacija ima Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, Bihać, Mostar, Travnik.
Nekoliko gradova i centara gdje se stanovništvo preseljava. Kad neko iz RS odluči da odseli iz svog mjesta, il ide u Banja Luku il ide van BiH.
Kad neko iz Federacije odluči da se preseli, ide prvo u "lokalni" regionalni centar, pa onda u Sarajevo pa onda van BiH.
Skoknite do Modriče pa do Gradačca pa do Gračanice pa do Doboja pa do Tešnja pa do Teslića. Pa do Goražda pa do Foče pa Bileće.
Čitava RS ima jedan centar, a to je Banja Luka tu i tamo Bijeljina, Federacija ima Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, Bihać, Mostar, Travnik.
Nekoliko gradova i centara gdje se stanovništvo preseljava. Kad neko iz RS odluči da odseli iz svog mjesta, il ide u Banja Luku il ide van BiH.
Kad neko iz Federacije odluči da se preseli, ide prvo u "lokalni" regionalni centar, pa onda u Sarajevo pa onda van BiH.
- Tesla10
#49 Re: Buducnost Sarajeva
Gadi mi se Alija i njegova zločinačka stranka, to svi ovdje znajumali_balon wrote:Tesla10 wrote:Zbog čega to neki od vas ne mogu da prihvate bolnu realnost da naš glavni grad nema onih famoznih 400,000 stanovnika?
Mi moramo misliti racionalno. Država nam je klimava. Nacionalne politike nema. Ovo bi bio dobar početak, a onda kako se dalje dogovorimo.![]()
-
lacrima
#50 Re: Buducnost Sarajeva
Šta će ba preteći Sarajevo? Možda za 300 godina, čisto zbog one ravnice.Krokodajl wrote:Banja Luka će realno jednog dana i prestići Sarajevo po broju stanovnika, to mene ne bi nimalo iznenadilo.
Trenutno kako stvari stoje, njih milion u RS, može samo vremenom da ih bude manje.