Asimilacija naroda u BiH i regionu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hAZNADAR

#26 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by hAZNADAR »

Gojeni H wrote:Dominantna kultura guta inferiornu. Vecina apsorbuje manjinu.
Isti slucaj se desio i desava se nasim ljudima u inostranstvu, bila to Hrvatska ili Amerika.
U Hrvatskoj lakse, u Americi teze. Ne mozes sakriti prezime, naglasak, i jos dosta malih nijansi koje ti odaju porijeklo. Dominantna kultura guta manju, to se desilo milion puta. Medjutim, desio se tu i tamo inat malih.
Na drzavnoj razini - kako je moguce da su Slovenija, Ceska, Holandija,.. opstale pored njemacke gromade vise vjekova?
N licnoj, pesonalnoj,.. mnogi koji bi se asmilirali to i ne mogu ako ih hebe ime i prezime, ili rasa koju bar ne mozes nikako primijeniti. Ono sto se cesto desava kod doseljenika je kriza identiteta i neki inat. Pa ljudi koji su inace sekularnih ubjedjenja, kosmopoliti,.. kada se odsele vani - postanu tradicionalisti, veci vjernici i sl. To vidjam svakodnevno.

Kada smo kod nasih krajeva,.. ocigledno je da je bosanskohercegovacki identitet i ta svijet manja nego kod susjeda. Ja sam prije rata poznavao ljude koji su po poslu tu doselili iz Zagreba ili Beograda prije vise decenija. I sacuvali naglasak isti istovjetan kao da su jucer dosli, i stalno isticali odakle su, skoro na celu napisali. Ponos koji mi je bio sega dok nisam skontao da mnogi u Evropi isto tako isticu svoju razlicitost i originalnost. A mnogi nasi iz BiH koji su odselili u Zagreb ili Beograd poslije par sedmica primili domaci naglasak, akcent, zataskali odakle su,.. Na proslavi mature sam se skoro zakacio sa par skolskih jer me njihov naglasak stvarno na kraju iznervirao. Da li je to rezultat inferiornosti odredjene kulture, identiteta,... ili jednostavno poimanje BiH kao drzave/republike,.. nizeg ranga,... neznam.
Prije rata u BL je uvijek bilo desetostruko vise navijaca Zvijezde, Partizana, Dinama,.. negoli Borca.
hAZNADAR

#27 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by hAZNADAR »

Genijalna tema,.. ali zakaceno previse stvari koje su svaka za sebe vrh ledenog brijega.
Ja bih podijelio tematiku pa da vidimo ste je interesantnije:

Asimilacija kroz historijski kontekst.
Kad covjek pogleda mapu Evrope prije 1000 god. - ko je sve prezivio imenom a ko nestao. Danasnji narodi su mjesavina raznih asimiliranih etnosa kroz historiju, ime je porijeklom nekog plemena, regiona, sireg etnosa,.. Vec u srednjem vijeku narodi u istoimenim drzavama su bili rezultat miksa od vise vjekova i sirenje necijeg imana, odnosno prihvatanja i asimilacije. Historijska je slucajnost da je neko imao vojnu i politicku snagu da se odrzi duze i vremenom asimilirao ostale u svoje ime. Primjerice Franci, jedno od pridoslih plemena koje je politicki opstal ona vrhu i asimiliralo sve pa se danas drzava po njima zove. Na drugoj strani Moravljane koji su imali ogromnu drzavu ali kratko pa se da nas sveli na malu regiju izmedju Ceske i Slovacke. Neki su pretrpjeli tolike asimilacije da su vremenom izgubili i rasne karakteristike poput tatarskih proto Madjara i proto Bugara gdje su Bugari vremenom izgubili i svoj jezik u korist slavenskog. Bosna formirana zahvaljujuci svojoj prirodnoj izolaciji gdje je miks raznoraznih etnosa se vremenom homogenizovao i nastaju Bosnjani. Koji miks etnosa niko nezna, ali nicije plemensko ime nije bilo toliko jako ili dominantno da prezivi. Slicno sa Slovencima i Slovacima. Poslije dolaze migracije i ponovno asimiliranje pridoslih. Primjerice njemacki rudari Sasi koji su se vremenom stopili sa ostalima ali mnogi toponimi svjedoce o njihovim nekadasnjim lokacijama. Ili Vlasi koji su jos u srednjem vijeku bili posebna kategorija i zakonski i politicki a kamoli jezicki i kulturoloski. Medjutim isti ti nomadski Vlasi su u silnim sezonskim selidbama i ostajali na odredjenim mejstima i vremenom se asimilirali. Gdje su izgubili jezik, obicaje, svoj imena i prezimena. Vlasic je najznacajniji toponim njihovog prisustva u vecem broju.

Asimilacija novijeg doba.
Za razliku od srednjeg vijeka gdje je nepismen narod lako gubio svijest o porijeklu, obicaje, jezik,.. u novijem vremenu zahvaljujuci boljoj povezanosti, komunikacijama, pismenosti,.. je asimilacija vec isla malo teze. Ili se jednostavno politicki prilagodjavala. Pa tako imamo Jevreje koji su prihvatali jezik mjesta gdje su dosli, i mijenjali prezimena da bi izbjegli diskriminaciju. Ali posto su bili privrzeni vjeri koja je bila mnogo striktna po pitanju zenidbenih veza, sacuvali su ipak mnoge vjerske, kulturoloske i fizioloske karakteristike. Ukrajinici napr koji su dosli u velikom broju u BiH(Banjaluka, Prnjavor) prije vise od 100 god. su sacuvali svoja prezimena, obicaje,.. ali ne i jezik. Mnogi neznaju ukrajinski jezik niti su ikada bili u Ukrajini, ali sa ponosom se predstavljaju kao Ukrajinci i to sa koljena na koljeno cuvaju. Povlacenjem osmanlija iz Ugarske, Slavonije, Srbije, Crne Gore je dosao takodjer odredjeni broj tamosnjih muslimana koji su se jako brzo stopili u Bosnjake, i prezimenima i jezikom i obicajima. I za taj period najznacajniji nesretni nacionalromantizam gdje se ime sirilo konto vjere pa pravoslavni svih etnosa postadose Srbi, katolici svih etnosa postadose Hrvati a muslimani svih etnosa Bosnjaci, Muslimani, cak i Turci. Mnogi bosanski muslimani se sele u Tursku gdje su se vremenom jezicki i imenima asimilirali ali zadrzali svijest o porijeklu. U Izmiru ima par klubova gdje se uci bosanski, igraju narodne igre, uci o Bosni ali malo ko od silnih clanova zna bosanski. Medjutim, svijest o porijeklu se lakse zadrzala tamo gdje to nije bilo nepopularno. Poput Ukrajinaca u BiH koji nisu bili diskriminisani konto toga, Bosnjaka u Turskoj, Talijana u Hrvatskoj, Rusa u Vojvodini,... Tamo gdje jeste postojala doza netolerancije i jasnija definicija domaceg i stranog su ljudi vremenom mijenjali imena, jezik,. i gubili svijest o porijeklu. Primjerice slavenske manjine u Njemackoj i Austriji, slavenski doseljenici u USA, Irci u Engleskoj, Turci u Bugarskoj i Grckoj, Albanci i Cigani na sirem prostoru naseg regona koji su ipak bili tretirani kao niza klasa,.itd. U 20 tom vijeku jedan fenomen koji traje i danas. Doseljeni iz Hrvatske, Srbije u BiH i poslije vise decenija sacuvali sa ponosom porijeklo i naglasak. Docim doseljeni iz BiH u Srbiju i Hrvatsku za rekordno vrijeme prihvatili lokalni naglasak i zataskali porijeklo.
Zahvaljujuci boljoj komunikaciji, informisanosti, medijima, pismenosti,.. aslimilacije sve rjedje.

Pa smo zakacili dijasporu danasnjeg vremena:
Tacno je da druga, treca generacija vremenom gubi jezik, obicaje, mentalitet roditelja,... ali ne i svijest o porijeklu i prezime. Promjena prezimena kod muskih nositelja je vrlo rijetka pojava a i to nije brisalo svijest o porijeklu. Imena se obicno daju neutralna i internacionalna koja mogu proci svugdje,.. pa su u dijaspori najcesca imena Benjamin, Dino, Armin, Marko, Petar, Haris, Arijan, Anton, Leo, Deni, Edi, Jasmin(iako je vani zensko ime), ... a za zenska imena jos lakse posto je i kodnas tu veci udio internacionalnih poput Sabina, Rebeka, Marija, Edita, Melisa, Petra, Alma, Selma, Sandra, Jasmina, Irma,... Medjutim, svijest o porijeklu ne samo da se ne krije vec se i istakne. Posebno kod obrazovanijih gdje djeca u dijaspori po statistikama imaju veci stepen viseg obrazovanja nego sto je lokalni prosjek. Pa je skroz normalno na tribini tekme medju Fanaticosima vidjeti momke i cure fakultetski obrazovane koji natucaju nas jezik ili ga izmedju sebe uopce ne pricaju,.. a navijaju ko mahniti za BiH repku. :-D Tako da asimilacija nije bas cijela, vise je prakticna gdje su mentalno, kulturoloski i jezicki prilagodjeni zemlji u kojoj zive - ali svjesni prezimena i nijansi koje se ne mogu sakriti - itekako svjesni porijekla.

I zakacili ste i mijesane brakove.
To je jedan poseban fenomen - medjutim bitno je istaci da su mijesani brakovi prihvatili pozitivne stvari dva etnosa, vjere ili kulture gdje nema mrznje, konfrontacije,.. pa se samim tim i ne krije porijeklo i rodoslov. Etnicki se ipak stapaju, odnosno svojom voljom i izborom vise naginju jednom od etnosa - posto ne postoji slozeni etnos, ne postoji etnicka kategorija koja je je miks. Nacionalno se identifikuju sa drzavom, pa su u nasim uslovima bosanskohercegovacke nacionalnosti, vjerski su agnostici, ateisti ili prihvate odredjene tradicionalne crte jedne strane poput proslave Bajrama ili Bozica. Imena su takodjer neutralna u vecini slucajeva pa je rijetkost tu naci Mustafu, Mihajla, Zvonimira, Franju, Samira,... u S-H kombinacijama je laksi izbor gdje ima zajednickih imena poput Petar, Marko, Ivana, Marija, Milan, Zeljko, Zeljka,... a u S-B, H-B, kombinacijama se uglavnom koriste Zlatko, Zlatan, Bisera, Damir, Edi, Maja, .. ili se podijele pa imamo bracu u sestre Gorana i Indiru ili Armina i Spomenku. Medjutim, takodjer imamo i trend novih imena kod sviju koja ne mozes nigdje locirati poput Tea, Teo, Adna, Sara, Inez, Amor, Ajla, Mak, .. Mijesani brakovi su po nepisanom pravilu obrazovani a obrazovani ljudi imaju vise tolerancije i respekta prema razlicitostima. Tako da tu nijedna strana nije "nahebala", rodoslov se ne krije, sovinizma skoro i nema, a i mijesani koji naginju vise jednom etnosu ili kulturi opet nisu onaj nacionalisticki ili neprijateljski dio, vrlo su otvoreni i srdacni prema svima. Tako da mozes da lupim - od Gorana(sina Radoslava i Senke) koji slavi Bozic, navija za Srbiju,.. ipak dozivjeti da ucestvuje u obiljezavanju genocida, podrzi borbu za bosanski jezik, srcem i dusom za cjelovitost BiH, .. tako da mislim da je mijesane pogresno ubacivati u pricu o asimilaciji. To je moglo nekada davno kod nepismenih kada su ljudi zenili mlade druge vjere pa su zene po defalutu prihvatale 100% sve od muza i tako se prenijelo na djecu. Danas vec ne.

I za kraj bih dodao jos nesto sto je izostavljeno:
Unutrasnje migracije i asimilacije. Sarajlije u Bijeljini, Focake, Sandzaklije,.. u Sarajevu, Posavljane u Hercegovini,.. kako tu prolazi asimilacija u novo ako je uopce ima. Ili ako se vec desila.

Izvinjavam se na romanu,.. ali tema je toliko dobra - samo kada bi je mogli nekako usmjeriti na jedan kolosijek.
Gojeni H

#28 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote:
Gojeni H wrote:Dominantna kultura guta inferiornu. Vecina apsorbuje manjinu.
Isti slucaj se desio i desava se nasim ljudima u inostranstvu, bila to Hrvatska ili Amerika.
U Hrvatskoj lakse, u Americi teze. Ne mozes sakriti prezime, naglasak, i jos dosta malih nijansi koje ti odaju porijeklo. Dominantna kultura guta manju, to se desilo milion puta. Medjutim, desio se tu i tamo inat malih.
Na drzavnoj razini - kako je moguce da su Slovenija, Ceska, Holandija,.. opstale pored njemacke gromade vise vjekova?
N licnoj, pesonalnoj,.. mnogi koji bi se asmilirali to i ne mogu ako ih hebe ime i prezime, ili rasa koju bar ne mozes nikako primijeniti. Ono sto se cesto desava kod doseljenika je kriza identiteta i neki inat. Pa ljudi koji su inace sekularnih ubjedjenja, kosmopoliti,.. kada se odsele vani - postanu tradicionalisti, veci vjernici i sl. To vidjam svakodnevno.

Kada smo kod nasih krajeva,.. ocigledno je da je bosanskohercegovacki identitet i ta svijet manja nego kod susjeda. Ja sam prije rata poznavao ljude koji su po poslu tu doselili iz Zagreba ili Beograda prije vise decenija. I sacuvali naglasak isti istovjetan kao da su jucer dosli, i stalno isticali odakle su, skoro na celu napisali. Ponos koji mi je bio sega dok nisam skontao da mnogi u Evropi isto tako isticu svoju razlicitost i originalnost. A mnogi nasi iz BiH koji su odselili u Zagreb ili Beograd poslije par sedmica primili domaci naglasak, akcent, zataskali odakle su,.. Na proslavi mature sam se skoro zakacio sa par skolskih jer me njihov naglasak stvarno na kraju iznervirao. Da li je to rezultat inferiornosti odredjene kulture, identiteta,... ili jednostavno poimanje BiH kao drzave/republike,.. nizeg ranga,... neznam.
Prije rata u BL je uvijek bilo desetostruko vise navijaca Zvijezde, Partizana, Dinama,.. negoli Borca.
Govoris o nacijama, a jos bitnije govoris o nacijama koje su imale snaznu volju da se odupru asimilaciji, a bile su na svojoj teritoriji.
Koliko sam ja razumio temu, govorimo o ekonomskim migrantima. Tu je asimilacija neminovnost.
Mozda neko i prodje sa integracijom a ne asimilacijom ali to su endemske biljke.
Gojeni H

#29 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote: I zakacili ste i mijesane brakove.
To je jedan poseban fenomen - medjutim bitno je istaci da su mijesani brakovi prihvatili pozitivne stvari dva etnosa, vjere ili kulture gdje nema mrznje, konfrontacije,..
Ovo jednostavno nije tacno. Licno poznajem ljude koji su djeca iz mjesovitog braka ili su bili u mjesovitom braku, a koji su iz svoje carsije otisli na brda i bili okorjeli cetnici. Neki su sad pod zemljom, a drugi zive neke srpske zivote u Bijeljini, Pancevu ili nekoj drugoj stanici svojih praznih zivota.
LolaLola

#30 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by LolaLola »

Haznadar, sve si fino napisao. Posebno se slazem sa ovim o mjesanim brakovima. :kiss:
hAZNADAR

#31 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by hAZNADAR »

Gojeni H wrote:
To je jedan poseban fenomen - medjutim bitno je istaci da su mijesani brakovi prihvatili pozitivne stvari dva etnosa, vjere ili kulture gdje nema mrznje, konfrontacije,..
Ovo jednostavno nije tacno. Licno poznajem ljude koji su djeca iz mjesovitog braka ili su bili u mjesovitom braku, a koji su iz svoje carsije otisli na brda i bili okorjeli cetnici. Neki su sad pod zemljom, a drugi zive neke srpske zivote u Bijeljini, Pancevu ili nekoj drugoj stanici svojih praznih zivota.
Izuzeci ne potvrdjuju pravila. Znam i licno za par slucajeva, a bio je medijski eksponiran onaj cetnik iz Vukovara svojevremeno iz mijesanog braka. Anti Starcevicu kojeg ne treba previse objasnjavati je najvjerovatnije majka bila Srpkinja.

Ali velika vecina, apsolutna velika vecina je jednostavno operisana od sovinizma. Koji u slucaju mijesanih brakova nemaju ni logike jer kako neko moze mrziti dio sebe.
kosava

#32 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by kosava »

insomnia78 wrote:A zasto navodnici na "kuca" toj djeci kuca i jeste tamo?
Ljutite se kada ekipa rodjena u BiH istu bas i ne dozivljava svojom a predlazete iste stvari

S moje sokoćalo
Zato sto je kuca tamo a gdje je dom?
kosava

#33 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by kosava »

Gojeni H wrote:
To je opet Gojeni ko je kako dozivljavao familiju, masa familija gdje su svi iste vjere pa pola familije neprica sa drugom polovinom a najecesce oko diobe medja i dolova.
insomnia78

#34 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by insomnia78 »

A sta mislis gdje je dom djetetu koje se rodilo, islo u obdaniste, osnovnu i srednju skolu, steklo prve prijatelje, prvi put se zaljubilo, eto lupam, u Engleskoj?

S moje sokoćalo
kosava

#35 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by kosava »

insomnia78 wrote:Hocu hvala
Necu valjda praviti neprilagodjenog debila koji nije prispio ni tamo ni vamo? Ko arapi ovdje po fr. Ta djeca se nikad nece vratiti zivjeti u BiH ako se ne uklope ovamo gdje su rodjeni, zive, idu u skolu nema im od zivota nista.
Naravno da dijete treba znati ko je i odakle je, biti ponosno na svoje porjeklo, poznavati jezik (moja razumije i prica oba bez problema) ali isto to treba osjecati i za svoju domovinu

S moje sokoćalo
Imas ti i ovdje oko mene nasih sto izgledaju ko da su stigli iz Maoce, vise se uklapaju sa Somalijcima nego sa Bosancima.

Arapi su bili uvijek tretirani ko drzavljani treceg reda i izolovani u Francuskoj ko se nije sam iskopo osto je u tom okruzenju.

Pazi djete mora znati korjene i koje i odakle je a normalno da ce se ponasati ko domaci jer ono i jeste domaci.
kosava

#36 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by kosava »

insomnia78 wrote:A sta mislis gdje je dom djetetu koje se rodilo, islo u obdaniste, osnovnu i srednju skolu, steklo prve prijatelje, prvi put se zaljubilo, eto lupam, u Engleskoj?

S moje sokoćalo
Gdje mu je familija. Cekaj dok porastu djeca pa ces vidjet kako ta spona postaje sve jaca sa zemljom porijekla, nije vise 19 vijek kad odes to je to, nema povratka do smrti ili penzije, prije je prva generacija gradila zivot u inostranstvu od kasike danas svako ima neka znanja i vjestine, internet, avioni pa prije je tek druga generacija razvijala taj nagon da se vrati korijenima sad djeca imaju informacije u stvarnom vremenu, putuju posjecuju zemlju njihovih praotaca,
insomnia78

#37 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by insomnia78 »

Jasta. Siguran sam da ce svako dijete radije izabrari odlazak u BiH kod familije nego npr odlazak sa rajom u Spaniju

S moje sokoćalo
kosava

#38 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by kosava »

Zavisi ako se ide na Jadran, za koji je Spanija karina.

Drugo prerastu djeca taj period raja, fakultet i sl.
insomnia78

#39 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by insomnia78 »

U tom osnuju svoju porodicu, najvjerovatnije ozene domicilnu i dobiju djecu koja su jos manje Bosanci od njih...

S moje sokoćalo
kosava

#40 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by kosava »

Zasto ti mislis da jedno iskljucuje drugo? Moze i Spanija i Bosna nije ili jedno ili drugo.

A ti mislis da domicilna koja se udala za djete imigranta je toliko uskih pogleda da je mrzi ici u Dubrovnik na more? :lol:

Ima puno domicilinih mladih pa idu sa svojim muzem i djecom u Bosnu, cuvaju djecu im nane i dede is Bosne pricaju djeca bolje Bosanski nego im babo.

Nije svako iz popaljenog sela u Bosni.
insomnia78

#41 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by insomnia78 »

Hajde de

S moje sokoćalo
cyprus

#42 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by cyprus »

dječak sa šibicama wrote:Goranci dolaze sa Gore na padinama Sar Planine i uglavnom sebe smatraju Srbima ili Makedoncima muslimanima, recimo nekadasnji poznati fudbaler Igor Duljaj je Goranac.

Albanci ih ne vole.
Imaš i poznatiji i svježiji primjer - Miralem Sulejmani...
Grean

#43 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Grean »

Gojeni H wrote:
insomnia78 wrote:Hocu hvala
Necu valjda praviti neprilagodjenog debila koji nije prispio ni tamo ni vamo? Ko arapi ovdje po fr. Ta djeca se nikad nece vratiti zivjeti u BiH ako se ne uklope ovamo gdje su rodjeni, zive, idu u skolu nema im od zivota nista.
Naravno da dijete treba znati ko je i odakle je, biti ponosno na svoje porjeklo, poznavati jezik (moja razumije i prica oba bez problema) ali isto to treba osjecati i za svoju domovinu

S moje sokoćalo
Kao sto sam i rekao, asimilacija je neumoljiva ... to je realnost.
Nije istina da je neumoljiva, jeste za beskicmene narode.

Jevreji su protjerani i raseljeni po Evropi 300 poslije nove ere i nikad se nisu asimilirani, bar sto se tice velike vecine. Oni i Asirijanci su primjer da ako cijenis svoje neces ni nestati ni utopiti se. Mada samo oni znaju kako im je to bilo izgurati.

Npr. interesantna informacija je da su americki Jevreji izmislili brzi dejt tri minute, one skupe se na jednom mjestu i onda imas svojih 3 minute da isarmiras. Razlog je bio taj problem da su maladi imali problem da nadju partnera jer se ne srecu, ne krecu se u istim krugovima ali hoce da ocuvaju svoje.
Gojeni H

#44 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote:Jasta. Siguran sam da ce svako dijete radije izabrari odlazak u BiH kod familije nego npr odlazak sa rajom u Spaniju

S moje sokoćalo
To je ponovo do roditelja.
Gojeni H

#45 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

Grean wrote:
Gojeni H wrote:
Kao sto sam i rekao, asimilacija je neumoljiva ... to je realnost.
Nije istina da je neumoljiva, jeste za beskicmene narode.

Jevreji su protjerani i raseljeni po Evropi 300 poslije nove ere i nikad se nisu asimilirani, bar sto se tice velike vecine. Oni i Asirijanci su primjer da ako cijenis svoje neces ni nestati ni utopiti se. Mada samo oni znaju kako im je to bilo izgurati.

Npr. interesantna informacija je da su americki Jevreji izmislili brzi dejt tri minute, one skupe se na jednom mjestu i onda imas svojih 3 minute da isarmiras. Razlog je bio taj problem da su maladi imali problem da nadju partnera jer se ne srecu, ne krecu se u istim krugovima ali hoce da ocuvaju svoje.
Slazem se, ali Jevreji su jedni. I zato je Izrael gdje jeste a i Arapi gdje trebaju biti.
Tesla10

#46 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Tesla10 »

Mali off ali zašto se termin "Jevrej" piše velikim slovom a "musliman", "kršćanin" ili "budista" malim slovom?

Nego dobra tema. Albanci me najviše fasciniraju sa svojom nacijom. Kod njih pojam "Bog" ne predstavlja nikakvu važnost, već samo "Albanizam". Čuvaju ljudi to i na to su jako ponosni.

Dok sa druge strane nedostatak nacionalne svijesti i vrlo loš asimilacijski i integracijski program nas u Bosni može nažalost dovesti do raspada te iste nam Bosne.
Gojeni H

#47 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

kosava wrote:
Gojeni H wrote:
To je opet Gojeni ko je kako dozivljavao familiju, masa familija gdje su svi iste vjere pa pola familije neprica sa drugom polovinom a najecesce oko diobe medja i dolova.
Nisam ja rekao da su mjesoviti brakovi gori. Moja poenta je da nisu bolji kao sto haznadar kaze.
Ovaj forum nije ogledalo nicega, ali ne moze se ne primijetiti furka vecine forumasa ciji su roditelji razlicite nacije prema ateizmu, bosanstvu, dobrovoljnoj operisanosti od carsije i zivota ljudi na ulici ...
Da skratim ... nit' bolji nit' gori, nisu meleci, ali nisu ni fekalije.
Last edited by Gojeni H on 04/07/2016 07:53, edited 1 time in total.
Gojeni H

#48 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

Tesla10 wrote:Mali off ali zašto se termin "Jevrej" piše velikim slovom a "musliman", "kršćanin" ili "budista" malim slovom?

Nego dobra tema. Albanci me najviše fasciniraju sa svojom nacijom. Kod njih pojam "Bog" ne predstavlja nikakvu važnost, već samo "Albanizam". Čuvaju ljudi to i na to su jako ponosni.

Dok sa druge strane nedostatak nacionalne svijesti i vrlo loš asimilacijski i integracijski program nas u Bosni može nažalost dovesti do raspada te iste nam Bosne.
Dobro pitanje ... jedno objasnjenje koje sam ja nasao je da Jevrej moze biti vjerska ali i nacionalna pripadnost.
Meni vala i nije imalo smisla ...
Gojeni H

#49 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote:
Izuzeci ne potvrdjuju pravila. Znam i licno za par slucajeva, a bio je medijski eksponiran onaj cetnik iz Vukovara svojevremeno iz mijesanog braka. Anti Starcevicu kojeg ne treba previse objasnjavati je najvjerovatnije majka bila Srpkinja.

Ali velika vecina, apsolutna velika vecina je jednostavno operisana od sovinizma. Koji u slucaju mijesanih brakova nemaju ni logike jer kako neko moze mrziti dio sebe.
Ako ti, ja i jos 50 ljudi znamo za "par" slucajeva onda to nisu vise izuzeci, zar ne?
julisiz es grant

#50 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu

Post by julisiz es grant »

Tesla10 wrote:Mali off ali zašto se termin "Jevrej" piše velikim slovom a "musliman", "kršćanin" ili "budista" malim slovom?

Zato što su i religija i narod istovremeno.
Dok muslimana i kršćana imaš porijeklom sa svih strana svijeta, svi jevreji na svijetu vuku korijen iz Palestine/Izraela, zato je kod njih to posebno.
Post Reply