Šta se pališ, lijepo ti je i reko. Utuši ti sa pričom o BiH, a jedva je dva puta godišnje vidiš, raguli ti pa se brini o politici tamo gdje živiš.SaraFina wrote:
Boli te k. Gdje živim, koliko imam godina i ko sam. Još jednom pokušaj temu svesti ti ili bilo ko drugi na osobnu razinu i uvrede slijedu ti prijava. Sad razguli.
"Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
-
almir90
#26 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
- cyprus
#27 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Sarafina i PL - agenti za širenje ustaške terminologije na forumu 
-
Rick_Grimes
#28 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Najjace je kad jugoslovenski nacionalisti napadnu bosnjacke nacionaliste.
Realno svi smo nacionalisti, malo ko je operisan od etnicke ili nacionalne pripadnosti, prosle je vrijeme "neopredjeljenih".
Realno svi smo nacionalisti, malo ko je operisan od etnicke ili nacionalne pripadnosti, prosle je vrijeme "neopredjeljenih".
-
Patriotska_Liga
#29 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Šta tebe briga ko o čemu priča? Idi se ti bavi čim hoćeš, nemoj drugima da govoriš šta da rade. Ako ti se ne sviđa tema nađi neku drugu spram svojih afiniteta, veliki brat, ranč i slično.almir90 wrote:Šta se pališ, lijepo ti je i reko. Utuši ti sa pričom o BiH, a jedva je dva puta godišnje vidiš, raguli ti pa se brini o politici tamo gdje živiš.SaraFina wrote:
Boli te k. Gdje živim, koliko imam godina i ko sam. Još jednom pokušaj temu svesti ti ili bilo ko drugi na osobnu razinu i uvrede slijedu ti prijava. Sad razguli.
- animals
#30 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Sto ustaske, zivota ti..cyprus wrote:Sarafina i PL - agenti za širenje ustaške terminologije na forumu
-
Novak20
#31 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
SaraFina wrote:Novak20 wrote:Osoba koja ne živi ovdje i vjerovatno nema više od 25 godina a najvjerovatnije nije ni bošnjakinja jer joj se i pored truda provlače hrvatske riječi nameće trovačke teme od prije sto godina. Čuj, OrjunaA osobe koje također nisu u BiH nastavljaju verbalno trovanje ovog foruma.
Jadno, jadno da jadnije ne može biti.
A čime sam te to uvrijedio? Istinom ?
Što se teme tiče glupa je da ne može biti gluplja pa nije šteta ni razgulit'. Osobno, ja ću
Last edited by Novak20 on 17/06/2016 00:11, edited 1 time in total.
- SaraFina
#32 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Ima administracija za ovakve slučajeve. Ako se prepoznao baš bi mi bilo drago čuti stav hrvatskog orjunaša. On se izjasnio da je Hrvat. Dakle nemamo samo mi problema i susjedi imaju.Patriotska_Liga wrote:Ne vrijedi se baviti orjunašem koji se očito prepoznao u uvodnom postu pa sikće i verbalno truje, a onda proziva druge za to.SaraFina wrote:Novak20 wrote:Osoba koja ne živi ovdje i vjerovatno nema više od 25 godina a najvjerovatnije nije ni bošnjakinja jer joj se i pored truda provlače hrvatske riječi nameće trovačke teme od prije sto godina. Čuj, OrjunaA osobe koje također nisu u BiH nastavljaju verbalno trovanje ovog foruma.
Jadno, jadno da jadnije ne može biti.
-
Patriotska_Liga
#33 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Hoćeš reć fašističke, samo malo upakovano?cyprus wrote:Sarafina i PL - agenti za širenje ustaške terminologije na forumu
-
almir90
#34 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Jesi l' to i ti još patriJotski dijasporac?Patriotska_Liga wrote: Šta tebe briga ko o čemu priča? Idi se ti bavi čim hoćeš, nemoj drugima da govoriš šta da rade. Ako ti se ne sviđa tema nađi neku drugu spram svojih afiniteta, veliki brat, ranč i slično.
Imam pravo da komentarišem, sve potomci vojno sposobnih dezertera ubiše o politici i patriotizmu, ja sranja u bojama.
- SaraFina
#35 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
cyprus wrote:Sarafina i PL - agenti za širenje ustaške terminologije na forumu
LOL, jesi se i ti to brate Cipi prepoznao. Hodi jedan veliki grl, grl da te Sara coki. Ko nas bre zavadi? Ha?
-
Patriotska_Liga
#36 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Jok, ja sam voĐe na brdu, samo čekam pravi momenat da pošaljem orjunaše na smetljište politike i historije.almir90 wrote: Jesi l' to i ti još patriJotski dijasporac?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Imam pravo da komentarišem, sve potomci vojno sposobnih dezertera ubiše o politici i patriotizmu, ja sranja u bojama.
Moji rat provedoše u rovu, a tvoji vjerovatno u podrumu.
- SaraFina
#37 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Nemaš pravo diskusiju svoditi na ličinu razinu i vrijeđati. Ako si se pronašao u uvodu, slobodno nam iznosi svoje iskustvo. Zašto si orjunaš? Kako postade ako ti je to 90 godište u nicku? Ko te mobilizirao? Roditelji? Zašto i kako?almir90 wrote:Jesi l' to i ti još patriJotski dijasporac?Patriotska_Liga wrote: Šta tebe briga ko o čemu priča? Idi se ti bavi čim hoćeš, nemoj drugima da govoriš šta da rade. Ako ti se ne sviđa tema nađi neku drugu spram svojih afiniteta, veliki brat, ranč i slično.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Last edited by SaraFina on 17/06/2016 00:15, edited 1 time in total.
-
almir90
#38 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Moram te razočarati, moj stari je bio cijeli rat u Armiji.Patriotska_Liga wrote: Jok, ja sam voĐe na brdu, samo čekam pravi momenat da pošaljem orjunaše na smetljište politike i historije.
Moji rat provedoše u rovu, a tvoji vjerovatno u podrumu.
Last edited by almir90 on 17/06/2016 00:21, edited 1 time in total.
-
pemanapemani
#39 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Hajd ba postavi fino temu kako asimilirati ovo malo Bosanaca u Bosnjake i zdravo.
Kazes, Bosnjaci 95% europejci. 5% vehabije i ostali. Takkav postotak "cistoce" ne postoji u danasnjem svijetu. Znaci, nema ni najmanjeg razloga za brigu ako je tako.
Sta koji klinac pakujes fekalije u celofan? Kakvi je.eni neojugoslaveni?
Reci fino - smetaju Bosanci sa islamskim porodicnim backgroundom koji nisu vjernici i ostali koji nemaju islamsko religiozno porijeklo, a koji se identificiraju iskljucivo sa BiH.
Sta ima u Becu?
Kazes, Bosnjaci 95% europejci. 5% vehabije i ostali. Takkav postotak "cistoce" ne postoji u danasnjem svijetu. Znaci, nema ni najmanjeg razloga za brigu ako je tako.
Reci fino - smetaju Bosanci sa islamskim porodicnim backgroundom koji nisu vjernici i ostali koji nemaju islamsko religiozno porijeklo, a koji se identificiraju iskljucivo sa BiH.
Sta ima u Becu?
-
almir90
#40 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Sve komunisti, cijela loza mi komunistička sa svih strana. Šta da radim?SaraFina wrote: Nemaš pravo diskusiju svoditi na ličinu razinu i vrijeđati. Ako si se pronašao u uvodu, slobodno nam iznosi svoje iskustvo. Zašto si orjunaš? Kako postaje ako ti je to 90 godište u nicku? Ko te mobilizirao? Roditelji? Zašto i kako?
-
Patriotska_Liga
#41 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Onda pazi kako etiketiraš ostale.almir90 wrote: Moram te razočarati, moj stari je bio cijeli rat proveo u Armiji.
- cyprus
#42 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
'nako...animals wrote:Sto ustaske, zivota ti..cyprus wrote:Sarafina i PL - agenti za širenje ustaške terminologije na forumu

-
haos1
#43 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
A sta je ovo nego brojanje krvnih zrnaca:SaraFina wrote: Boli te k. Gdje živim, koliko imam godina i ko sam. Još jednom pokušaj temu svesti ti ili bilo ko drugi na osobnu razinu i uvrede slijedu ti prijava. Sad razguli.
I onda se čudi kad joj neko dobaci.SaraFina wrote: Ali definitivno jos uvijek ( bez želje da kujem teorije neke zavjere) orjunaši postoje. Kako inače pojasniti da generacije rođene osamdesetih i devedesetih godina privržene su više ideji Jugoslavenstva nego državi BiH?( Takve stavove morali su od nekog " naslijediti" i to bliskog) Mogu djelomično razumjeti ljude koji su u prijeratom sistemu profitirali zbog političkih veza, partije i sl.. da se s nostalgijom sjećaju tog sistema.
razumijemo i mi, potomke koji podrzavaju ideju jednonacionalne-unitaristicke drzave. nece vam to proci.SaraFina wrote: Medjutim i takve razumijem djelomično, jer je EX Yuga je bila vještačka tvorevina koja je poslužila isključivo velikosrbima za ostvarivanje njihovih političkih ciljeva.
Last edited by haos1 on 17/06/2016 00:31, edited 1 time in total.
- cyprus
#44 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Ja se prepozno? Ma jok, ja sam srbokomunistaSaraFina wrote:cyprus wrote:Sarafina i PL - agenti za širenje ustaške terminologije na forumu
LOL, jesi se i ti to brate Cipi prepoznao. Hodi jedan veliki grl, grl da te Sara coki. Ko nas bre zavadi? Ha?
- SaraFina
#45 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Fulao si fudbal. Cijeli. Ja sam 1/4 šokica. Dakle kakva je poenta da ja nekog provodim na islampemanapemani wrote:Hajd ba postavi fino temu kako asimilirati ovo malo Bosanaca u Bosnjake i zdravo.
Sta ima u Becu?
-
Patriotska_Liga
#46 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Možda bolje da nam pričaš o tome kako se asimilirate u orjunaše. Kad vas hoćemo vratiti u Bošnjake upalite se k'o kutnjaci, a kad vam spomenu srboslaviju onda skakćete od sreće.pemanapemani wrote:Hajd ba postavi fino temu kako asimilirati ovo malo Bosanaca u Bosnjake i zdravo.
Sta ima u Becu?
-
Patriotska_Liga
#47 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Jezik srpskohrvatskicyprus wrote:'nako...animals wrote:Sto ustaske, zivota ti..cyprus wrote:Sarafina i PL - agenti za širenje ustaške terminologije na forumu
Ovo orjunaši pisali sami o sebi, garant onaj klaun Mazzocco
- cyprus
#48 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Bolan, budeš li slijedio Sarafinu, postoji opasnost da na tom tvom brdu bude "ja sam Hrvat, vjera mi je islam, jezik mi je hrvatski"Patriotska_Liga wrote:Hoćeš reć fašističke, samo malo upakovano?cyprus wrote:Sarafina i PL - agenti za širenje ustaške terminologije na forumu
Nego, moj ti je savjet da ti ostaneš vjeran dobrom starom progresivnom bošnjačkom nacionalizmu... Ovakvi izleti ti ne trebaju
- SaraFina
#49 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
cyprus wrote:Ja se prepozno? Ma jok, ja sam srbokomunistaSaraFina wrote:cyprus wrote:Sarafina i PL - agenti za širenje ustaške terminologije na forumu
LOL, jesi se i ti to brate Cipi prepoznao. Hodi jedan veliki grl, grl da te Sara coki. Ko nas bre zavadi? Ha?, a ovi iz te tvoje Orjune izgleda nisu volili komuniste
Ovisi... koliko si Srbo u procentima.. a koliko komunjara.
Bilo je četalja koji su 44' postali komunjare. I boračke penzije primali
- General War
#50 Re: "Orjuna - organizacija jugoslovenskih nacionalista"
Trovacica na forumu br1SaraFina wrote:Postoji li jos uvijek u BiH i drugim republikama EX Jugoslavije neka vrsta tkz; moderne organizacije jugoslovenskih nacionalista? Naravno da ne mislim kako je njihovo djelovanje isto kao i dvadesetih godina prošlog stoljeća nego su se u sadašnjosti zagovornici te ideje prilagodili i djelomično ublažili svoju retoriku. Ali definitivno jos uvijek ( bez želje da kujem teorije neke zavjere) orjunaši postoje. Kako inače pojasniti da generacije rođene osamdesetih i devedesetih godina privržene su više ideji Jugoslavenstva nego državi BiH?( Takve stavove morali su od nekog " naslijediti" i to bliskog) Mogu djelomično razumjeti ljude koji su u prijeratom sistemu profitirali zbog političkih veza, partije i sl.. da se s nostalgijom sjećaju tog sistema. Medjutim i takve razumijem djelomično, jer je EX Yuga je bila vještačka tvorevina koja je poslužila isključivo velikosrbima za ostvarivanje njihovih političkih ciljeva. Ostali narodi u toj vješačkoj tvorevini bili su diskriminirani, a posebno bošnjački narod... Bošnjaci a tadašnji Muslimani u EX Jugoslaviji praktično nisu bili ravnopravan narod i koristili su vjersku a ne nacionalnu odrednicu za razliku od Srba, Hrvata i drugih. Cilj je vjerovatno bila asimilacija bošnjačkog a tada muslimanskog korpusa u Srbe i Hrvate kako bi im se tako na podmukao način izbrisao bukvalno povijesno i kulturno postojanje. Rat devedesetih pokazao je sve ono najgore što se generacijama skrivalo. Četniučki general Ratko Mladić pred Srebrenicom održao je nadahnut govor, kako ide u oslobađanje srpske Srebrenice od Dahija/Turaka...
Nažalost ni sva stradanja bošnjačkog naroda devedesetih nekima nisu probudili nacionalnu svijest.... zato pitanje koje postavljam ima logično i povijesno uporište? Ima li medju nama orjunaša? Ne yugonostalgičara, nego bukvalno orjunaša????I
u kolikoj mjeri?
Definicija :
ORJUNA (Organizacija jugoslavenskih nacionalista) je bila ekstremna nacionalistička, šovinistička i teroristička organizacija osnovana s ciljem zaštite unitarističke jugoslovenske države. Karakterizira je primjena drastičnih i fašističkih metoda i terora protiv političkih protivnika. Usko je surađivala s četnicima i jugoslavenskom vojskom; zahvaljujući toj suradnji dobivali su tijekom 1920.- ih godina oružje
.[1] Ostala je općenito poznata po kratici. Njeni članovi, a onda i drugi nasilnički jugoslavenski i jugoslavensko-integralistički, monarhistički članovi zvani su "orjunaši".Neki autori upozoravaju na veliku sličnost s drugim ekstremno desničarskim pokretima koji su u Europi nastajali u isto vrijeme - fašistima i nacistima: orjunaši su bili zagovornici koncepta autoritarne države suprostavljene demokraciji i parlamentarizmu, te su - posve slično fašistima i nacistima - imali dobro uvježbane i organizirane naoružane skupine ("akcijske čete") za pritisak i teror.

VS