Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

citroen xm

#26 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by citroen xm »

dgL_ wrote: Po nicku vidim da se zalazes za dobrobit francuza... Ti sebi kupi clia i uzivaj... Necu se raspravljat... Dosta, dosta pokazatelja ima koje je auto bolje...
Nema to veze sa mojim nikom. Ali bolje je da ne raspravljamo.
dgL_

#27 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by dgL_ »

Throttle wrote:Ispade da je bolji polo bez ikakve opreme nego full opremljen francuz za istu lovu...hau jes no
Kad sam ja kupovao auto, Polo je bio 30-40% skuplji od Corse, Clia, 206... Plus sto je svaki imao manje opreme, cak i Gti-koji je u pravilu dobro opremljen
Na stranu oprema... Za kesha koliko je on rekao (3500 ili koju stoju vise) moze naci dobro opremljenog sa klimom podizacima, elektricnim retrovizorima AIR bag, Servo itd... Opste nisam pricao o opremi nego generalno o ta dva auta... A kako fraer ima kesh lovu komotno moze spustit 4-5 stoja auto za kesh, ali u tom slucaju treba sacekati, biti mudar... A ne kupiti clia za 3500 koji u startu ne vrijedi tih 3500 a kamoli za koju godinu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by _BataZiv_0809 »

Dope_Man wrote:
Uglavnom spominju odrzavanje, da odu dijelovi pocesto pa visi kod majstora. Znam da tu ima dosta bespotrebne generalizacije (o cijelom Fiatu, ne samo za Punto) ali nije pomoglo sto je prije par dana komsija s Puntom naisao na benzinsku gdje smo sjedili i pricali bas o tom. Uglavnom govori on daje ga za 2500. Izasao samo da kupi cigare, sjeo nazad i nesto mu spade/propade mjenjac tu ispred mene :D
Sve zavisi na kakav primjerak naletis, ali uglavnom nema ti sad neke drasticne razlike u odrzavanju. Barem koliko ja znam.
Throttle

#29 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Throttle »

dgL_ wrote:
Throttle wrote:Ispade da je bolji polo bez ikakve opreme nego full opremljen francuz za istu lovu...hau jes no
Kad sam ja kupovao auto, Polo je bio 30-40% skuplji od Corse, Clia, 206... Plus sto je svaki imao manje opreme, cak i Gti-koji je u pravilu dobro opremljen
Na stranu oprema... Za kesha koliko je on rekao (3500 ili koju stoju vise) moze naci dobro opremljenog sa klimom podizacima, elektricnim retrovizorima AIR bag, Servo itd... Opste nisam pricao o opremi nego generalno o ta dva auta... A kako fraer ima kesh lovu komotno moze spustit 4-5 stoja auto za kesh, ali u tom slucaju treba sacekati, biti mudar... A ne kupiti clia za 3500 koji u startu ne vrijedi tih 3500 a kamoli za koju godinu...
Ti ono vozis španskog Pola-Ibizu koja je imala hiljadu kvarova do sad?
agent_zero

#30 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by agent_zero »

Meni je taj model Clia ružan, ljepši mi je mnogo P206.
sLLayer

#31 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by sLLayer »

Obzirom da sam imao 206 4 godine, a trenutno imam clia da napisem par rijeci iz licnog iskustva.
Po meni 206 ljepsi na oko 3 puta dok su sve druge stvari na strani clia. 206 skoro pa svaki ima problema sa torzijom koja je jako skupa za zamjenu a opravak ne traje previse dugo, druga stvar mjenjaci su im katastrofa, morao sam mjenjati mjenjac jer je pukao na mjestu gdje se zarafi, jes da je neko prije mene podobro unistio auto ali opet to se nebi desilo ni na jednom drugom autu. Kod clia mjenjac ko puter. Sto se tice motora u 206 je bio 2.0 136ks 16v koji je isao fino ali je fino znao i potrositi u cliu 1.4 75ks koji nista bolje po gradu ne ide od prvo spomenutog ukoliko se neces trkati. Potorsnja clia 5l otvorene grad 7.5-8l, inace cijena dijelova je smijesna u odnosu na konkurenciju. Takodje ih imas jako puno po odpadima pa je vrlo lako naci dio. Sve u svemu isao bih obavezno na benzinca samo zato sto ces ga naci u boljem stanju. Cliov 1.5dci je odlican motor ali takvog ces jako tesko naci male kilometraze.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#32 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by konektovan »

Puntac je neopravdano zapostavljen i podcijenjen auto u toj klasi?! :roll:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#33 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Leon16v »

konektovan wrote:Puntac je neopravdano zapostavljen i podcijenjen auto u toj klasi?! :roll:
Meni je punto sasvim ok auto, lijep i na oko, fin dizajn, pouzdani motori, samo unutra malo lošije urađeno, ali ništa strašno, za te pare je ok.

@sLLayer Zar 1.4 Cliov benzinac nije 98KS, bar oni ph2? :-D
Dope_Man

#34 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Dope_Man »

Leon16v wrote:
konektovan wrote:Puntac je neopravdano zapostavljen i podcijenjen auto u toj klasi?! :roll:
Meni je punto sasvim ok auto, lijep i na oko, fin dizajn, pouzdani motori, samo unutra malo lošije urađeno, ali ništa strašno, za te pare je ok.

Sad da i ja ispadnem pametan na svojoj temi, bar sam ove stvari istrazio :P Postoje dvije verzije 1.4, jedna sa 75 a druga sa 98 KS. Info sam uzeo odavde gdje inace gledam ove tehnicke karakteristike kao neku osnovnu referencu: http://www.auto-data.net/en/?f=showSubM ... li_id=1020 Istina ovaj sa 75 je prestao sa proizvodnjom u 2000, znaci nije ph2 jel? To je pocelo 2002 ako sam dobro negdje procitao.
Last edited by Dope_Man on 17/06/2016 17:07, edited 1 time in total.
konektovan

#35 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by konektovan »

Leon16v wrote:

Ph1 je imao 1.4 8v od 75 Ks, a ph2 16v i 95ks cini mi se. Ja dobio info, da je ovaj 1.4 75 ks originalno peugeotov motor?! Je l' to istina??? Sta god da je, beton od motora u svakom slucaju. Drug ga vozi tri godine vec bez problema, a uveliko presao 200kk. :thumbup:
Leon16v

#36 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Leon16v »

Dope_Man wrote:
Leon16v wrote:

Sad da i ja ispadnem pametan na svojoj temi, bar sam ove stvari istrazio :P Postoje dvije verzije 1.4, jedna sa 75 a druga sa 98 KS. Info sam uzeo odavde gdje inace gledam ove tehnicke karakteristike kao neku osnovnu referencu: http://www.auto-data.net/en/?f=showSubM ... li_id=1020 Istina ovaj sa 75 je prestao sa proizvodnjom u 2000, znaci nije ph2 jel? To je pocelo 2002 ako sam dobro negdje procitao.
ph2 je ja mislim od 2001/02 krenuo i od tada i 1.5 dCi se ugrađuje u njega, i 1.4 benzinac od 98KS.
ph1 imao je 1.4 75ks i obicnog dizela 1.9d
konektovan

#37 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by konektovan »

Clio ph1 imao je i 1.9 dti od 59 kw. Moj stari imao, nepoderiva masína. Vozio ga 8 godina, od problema servo pumpa i nekakvi davaci,pojma nemam koji su ga kostali vremena i hodanja od majstora do majstora dok se nije otkrio kvar.
dgL_

#38 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by dgL_ »

Throttle wrote:
dgL_ wrote:
Ti ono vozis španskog Pola-Ibizu koja je imala hiljadu kvarova do sad?
I opet je nebi mjenjao za 3 clia :) a kad se vec pravis pametan nauci sta znaci kvar.. Pa onda pametuj ovde ;)
Throttle

#39 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Throttle »

dgL_ wrote:I opet je nebi mjenjao za 3 clia :) a kad se vec pravis pametan nauci sta znaci kvar.. Pa onda pametuj ovde ;)
Ne pametujem nikom, pa ni tebi, al obzirom da su ti usta puna hvale tog Pola, čovjek bi rekao da si se rahat navozao tog polu-VW-a pa da ga svima preporučuješ. Realnost je, a znaš i sam, skroz drugačija.
Ni ne trebaš mijenjat, ako te veseli ta činjenica.
Nisam imao nijednog od navedenih Francuza al mislim da su oba bolja od Pola, od udobnosti, motora, opreme i troškova održavanja jer ih imaju meni bliski ljudi.
Ovo zadnje si iskusio sa svojim Seatom, glavni si na temi Pitamo mehaničare.
I zadnje, nađi tog dobrog Pola za 3500 sa svom opremom :kiss:
konektovan

#40 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by konektovan »

Moja zena je imala ibizu 1.2 44 kw 2002 godiste i hvala Bogu pa se rijesila tog auta. Mislim da je sedmicno vanredno izdvajanje bilo od 50-100 KM,a da ne pricam o mjenjanju karika, uh, kako je to bio ruzan period. :-)
dgL_

#41 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by dgL_ »

Throttle wrote:
dgL_ wrote:I opet je nebi mjenjao za 3 clia :) a kad se vec pravis pametan nauci sta znaci kvar.. Pa onda pametuj ovde ;)
Ne pametujem nikom, pa ni tebi, al obzirom da su ti usta puna hvale tog Pola, čovjek bi rekao da si se rahat navozao tog polu-VW-a pa da ga svima preporučuješ. Realnost je, a znaš i sam, skroz drugačija.
Nisam imao nijednog od navedenih Francuza al mislim da su oba bolja od Pola, od udobnosti, motora, opreme i troškova održavanja jer ih imaju meni bliski ljudi.
Sva moja pitanja na toj temi su u svrhu edukacije, ucenja... Koliko god covjek znao nikad ne zna dovoljno... A valjda ja znam najbolje koliko sam kvarova imao... Ako neke sitnice smatras kvarovima, sine dragi ono sto sam ja pitao je odlazilo autima mnogo novijim od mog... Auto me nikad nigdje nije ostavvilo (a prvenstveno to nazivam kvarom) i zato prestani da seres jer si paglu... I zaobidji glumljenje nekog ko nema svoj zivot... Pa bas sam ti zapao za oko sa "kvarovima"? Sine moj lijepi... Misli i dalje sta hoces...
Throttle

#42 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Throttle »

dgL_ wrote:
Throttle wrote:
Sva moja pitanja na toj temi su u svrhu edukacije, ucenja... Koliko god covjek znao nikad ne zna dovoljno... A valjda ja znam najbolje koliko sam kvarova imao... Ako neke sitnice smatras kvarovima, sine dragi ono sto sam ja pitao je odlazilo autima mnogo novijim od mog... Auto me nikad nigdje nije ostavvilo (a prvenstveno to nazivam kvarom) i zato prestani da seres jer si paglu... I zaobidji glumljenje nekog ko nema svoj zivot... Pa bas sam ti zapao za oko sa "kvarovima"? Sine moj lijepi... Misli i dalje sta hoces...
Prvo, nisam ti ja sin. To sa svojim mahalašima piši tako. Kao drugo, ljudi te ismijavaju tamo na temi.
Da "serem jer sam paglu" kući ponesi i ukućanima pričaj, kad već odgoja nemaš.
To šta je odlazilo i kome, ti znaš. Ja nit znam šta je crkavalo kod tebe nit me zanima, znam da se ljudi sprdaju sa tobom i sa kvarovima. Ako mi ne vjeruješ, prelistaj temu malo :thumbup:
citroen xm

#43 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by citroen xm »

@dgl

Šta si se primio kao uvrijeđeno dijete. Pritisak ti skočio.

Sam si kriv. Počeo si kuditi neka auta jer se tebi ne sviđaju. Govoriš da je drugo auto bolje jer se tebi više viđa. Zamisli.

Clio i 206 su bar za tu Ibizu svijet izmislili, a to što je ti ne bi dao za 3 Clia je tvoje apsolutno pravo i odluka koju poštujem.
dgL_

#44 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by dgL_ »

Hahahhahahha, glupani :) haj dovidjenja
Leon16v

#45 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Leon16v »

Svaka tema se zakuha ovako, covjek trazi savjet, mi se posvađamo :lol:

Svako vozi ono što mu se sviđa, čovjeku se sviđa Ibiza/Polo, kupi, vozi, šta mu se kvari i sl. njegova stvar, on je plaća.
Nekom se svidja Clio/206, kupi, vozi, i vozdra.
Ja ne bi uzimao pola jer po meni nekako izgleda previše "Classic", ali sve je stvar ukusa, bože moj.
Throttle

#46 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Throttle »

On topic: Prijatelj je reparirao torziju za nekih 200KM, šta i kako ne znam, al njega i poslije skoro 3 godine služi. Ako bih naletio na 206 da mu je to jedini problem, bez razmišljanja bih ga kupio
dgL_

#47 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by dgL_ »

Leon16v wrote:Svaka tema se zakuha ovako, covjek trazi savjet, mi se posvađamo :lol:

Svako vozi ono što mu se sviđa, čovjeku se sviđa Ibiza/Polo, kupi, vozi, šta mu se kvari i sl. njegova stvar, on je plaća.
Nekom se svidja Clio/206, kupi, vozi, i vozdra.
Ja ne bi uzimao pola jer po meni nekako izgleda previše "Classic", ali sve je stvar ukusa, bože moj.
Sta ces kad glupan udje na temu vidi i odmah krene neku svoju teoriju da baca... A jel ti vozis ovo a jel to ono sto se kvari, totalni spam... Boli tebe neka stvar sta se meni kvari... Vazda se nadje neki saban da nesto kenja...
Throttle

#48 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Throttle »

dgL_ wrote:Sta ces kad glupan udje na temu vidi i odmah krene neku svoju teoriju da baca... A jel ti vozis ovo a jel to ono sto se kvari, totalni spam... Boli tebe neka stvar sta se meni kvari... Vazda se nadje neki saban da nesto kenja...
:lol: :lol: :lol:
Dope_Man

#49 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Dope_Man »

Evo da se dotaknem i Pola koji se toliko mota po temi :D

Ne bih njega samo zato sto su uglavnom skuplji, nema ih po piku da lice na bilo sta za ove pare. A manje bitno, ali kao neki element je i fizicki izgled, ta serija mi se bas i ne svidja, 206 i Clio, cak i ona prva faza ipak imaju malo moderniji dizajn. Naravno nije presudno, presudna mi je cijena u ovom slucaju jer Pola za te pare nisam nasao.
Throttle

#50 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Throttle »

Ako ti izleti Corsa C 1.2 16v isto je ok... 1.0 nemoj ni gledat, 1.4 je solidan al su rijetki... ova 1.2 je lanac, nema nekih mana ogromnih, ne hrdjaju kao starija generacija, odrzavanje stvarno jeftino. Sa elektronikom nemaju nekih velikih problema, auto je jednostavno, otprilike kao i vecina u klasi. Farovi su plasticni pa pozute -kao i u Clia, poliranjem se rijesi. (Pisem to jer su na vecini zuti a ljudima se ne daje 20KM da to rijese i da auto izgleda pristojno i povecaju vidljivost). Kugla ispod 30KM, stabilizator balans stange je 26KM, hladnjak klime 135KM, aksijalni s kapama su mislim 70KM za obe strane(za ovo nisam siguran), servis ulje i filter 43KM-GM ulje, zracni filter 11KM, filter goriva 11KM
To sam ja mijenjao u 25 hiljada, plus zadnji lezaj koji me izasao 250KM sa glavcinom i senzorom ABS-a (kod mene su diskovi nazad pa je dosta skuplje)
Na 1.2 su dobosi-mislim. Da ponovo kupujem sa nekim manjim motorom, Corsa, Clio, 206 pa cak i Fiesta bi bili u uzem izboru
Post Reply