Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tututuuuu

#26 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Post by tututuuuu »

Kako ih rijesiti ne znam. Problem je upravo u samim ljudima. Sve po zasluzi sto bi se reklo, tako je kako je.

Prije svega pravi korak bi bio odgovorna vlasta koja je voljna raditi i mjere koje nisu popularne a koje su nuzne. Ali sta ocekivati od ove interesno korupcijsko rodjacke vlasti, od grada pa do drzave.

Redukcije vode, GRAS, smece po gradu, psi lutalice, ilegalna gradnja i vjecita saniranja klizista za iste, jos uvijek razrusene zgrade i fasade... Ma toga koliko hoces i to je tako godinama i sumnjam da ce se to nesto promijeniti. :D

Treba jos zatvora i trpati ljude iza resetaka, kazne poostriti i tek tad mozda krenu promjene. Toliko dugo redukcije vode i niko ni kriv ni duzan ovdje. Sve normalno. :D

A sto se automobila tice... Pa da je situacija s GRAS-om bolja vjerovatno bi se dobar dio ljudi ostavio auta za javni prijevoz, ali to je ovdje nuzno zlo za one koji nemaju auto.
Better Man

#27 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Post by Better Man »

Pisao sam već o ovome. Da imaju mozga u Kantonu obustavili bi na određen period tramvajski saobraćaj i zamjenili privremeno busevima. Za to vrijeme bi kompletnu prugu rekonstruisali i prilagodili za Končareve tramvaje i nakon toga s njima se dogovorili i nabavili od njih modrene klimatizirane tramvaje. vjerujte da bi se tada drastično smanjila upotreba automobila, jer koja bi budala palila automobil na posao kad ima moderan nov klimatiziran i čist tramvaj.
pametolog

#28 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Post by pametolog »

nargila.ba wrote:Kao 0. problem stavi ljude u gradu. :)

Svako od nas pušta pse kad im dosade ili nam se psi nekontrolirano karaju po komšiluku.
Svakog od nas boli k. koliko vode troši jer ionako živimo u zgradi gdje se plaća fiksna cijena.
Svako od nas bi preko štele na ultrazvuk ili RTG.
Svako od nas bi parkirao gdje hoće i kako hoće, vozio koliko hoće gdje on misli da može i izbjegavao plaćanje kazni i predavanje vozačke na mjesec dana odmora.
Svako od nas bi preko reda na šalter u banci ili na kasi u Konzumu.
Svako od nas bi sutra prihvatio da ga amidža zaposli iako nije kompetentan za to radno mjesto.
Svako od nas zove tetku da pogura pasoš kad zapne, daidžu da proba srediti brisanje kazne za pojas.
Svako od nas bi jedva dočekao novi park za djecu da može ostaviti flašu od dvole i trideset opušaka.
:thumbup:
__Phoenix__

#29 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Post by __Phoenix__ »

Better Man wrote:Pisao sam već o ovome. Da imaju mozga u Kantonu obustavili bi na određen period tramvajski saobraćaj i zamjenili privremeno busevima. Za to vrijeme bi kompletnu prugu rekonstruisali i prilagodili za Končareve tramvaje i nakon toga s njima se dogovorili i nabavili od njih modrene klimatizirane tramvaje. vjerujte da bi se tada drastično smanjila upotreba automobila, jer koja bi budala palila automobil na posao kad ima moderan nov klimatiziran i čist tramvaj.
Ne radi burazere klima kad je stanica svakih 5o metara i na ulaz/izlaz se čeka dodatne dvije tri minute...
tututuuuu

#30 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Post by tututuuuu »

__Phoenix__ wrote:
Better Man wrote:Pisao sam već o ovome. Da imaju mozga u Kantonu obustavili bi na određen period tramvajski saobraćaj i zamjenili privremeno busevima. Za to vrijeme bi kompletnu prugu rekonstruisali i prilagodili za Končareve tramvaje i nakon toga s njima se dogovorili i nabavili od njih modrene klimatizirane tramvaje. vjerujte da bi se tada drastično smanjila upotreba automobila, jer koja bi budala palila automobil na posao kad ima moderan nov klimatiziran i čist tramvaj.
Ne radi burazere klima kad je stanica svakih 5o metara i na ulaz/izlaz se čeka dodatne dvije tri minute...
Radi klima itekako i ako ima dovoljan broj tramvaja ne ceka se na ulaz/izlaz toliko... Samo jasno da od tog nema nista. :D Ovo je meni sve u domeni komedije. Pa nisu u stanju table na ovim sad tramvajima sto imaju postaviti kako treba kamo li da mijenjaju sine i kupuju ove nove Koncar tramvaje.

Sve se moze kad je pameti volje i novca. Ovdje nema niceg od nabrojanog. :D

Mislim, mozete li vi stvarno zamisliti GRAS-ovce da ovo voze?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... T_2200.jpg

Ja GRAS ne priznajem bez sofera u koznjacima i smrada tramavaju po znoju, ustajalosti i luku. :D
nargila.ba

#31 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Post by nargila.ba »

-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 23:00, edited 1 time in total.
ocammog

#32 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Post by ocammog »

Btw zna li iko kako se tacno rasporedjuje proracun, od vrha ka dnu (sa posebnim osvrtom na budzet namjenjen za rejsavanja navedenih problema)?
Nikada nisam saznao detaljne informacije o tome, samo generalno, a u detaljima je djavo/sejtan, kako kaze narod....
Fox_Fox

#33 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Post by Fox_Fox »

ocammog wrote:Predpostavljam da je bilo slicnih tema ali ovu bih ja za razliku od drugih kolega forumasa koji su je obradjivali fokusirao na ono sto su po meni najveci problemi grada Sarajeva, nakon nedavnih ponovljenih losih iskustava:

1. Psi lutalice (ne samo njihovi napadi nego i bolesti koje ova jadna stvorenja mogu prenijeti jer niko ne cisti niti njih niti ostatke hrane ili njihove organske otpatke).
2. Redukcija vode.
2. Lose usluge javnih zdravstvenih ustanova (pogotovo nedostatak usluznosti....prica mi sestra da u njenom naselju, kosevsko brdo u ambulanti znaju satima da se ne javljaju na telefon, a kad se jave navodno nema slobodnih termina danima a nekad i vise od sedmicu...a ni ovoj mojoj ambulanti nije mane).
3. Nerejsavanje ili sporo ili djelimicno rjesavanje problema gradjana od strane javnih sluzbi (ukljucujuci i rad policije....jedan komsija nakanio tuci tudje djete jer mu je u igri loptom udario u prozor....hajd sto je primitivno da jaci nasrce fizicki na slabijeg (u ovom slucaju djecu iz komsiluka od svojih 9 godina ili sl.) nego je i kukavicki i neljudski. Ne daj boze da slucajno zapadnes za oko nekom kabadahiji, gangsteru ili rauberu.....mogo bi deset puta biti ukopan sto bi te iko ovdje zastitio.
4. Vozila koja ispustaju crni dim (ne treba objasnjavati taj crni dim).
5. Nedostatak igralista za djecu i parkova i zelenila.
6. Nedostatak parkinga.
7. Protekcija i nepotizam.

Naravno ima jos problema u Sarajevu ali ja sam pomenuo samo one sa kojima se ja najcesce susrecem....

1. Psi lutalice (ne samo njihovi napadi nego i bolesti koje ova jadna stvorenja mogu prenijeti jer niko ne cisti niti njih niti ostatke hrane ili njihove organske otpatke).

Riješenje: Humano ubijanje i mirna Bosna.. Sve nam je bilo super dok nisu došla udrženja koja peru pare od koje kakvih projekata za zaštitu životinja. Onaj kome je život psa vrijedniji od života čovjeka NIJE NORMALAN i takve treba poslati psihologu.

2. Redukcija vode.

Riješenje: Imamo sam nedavno priliku da se susretnem i sa Vodovom i sa Kanalizacijom. Dvije odvojene zgrade, dva diretora i po 300 NE RADNIKA u svakoj od zgrada. Otjerati stoku na biro, a od njihove plate ovi što ostanu da popravljaju cijevi. A ne da čekamo 10 godina da Vlada skupi pare da radnici poprave 1 kilometar cijevi.

2. Lose usluge javnih zdravstvenih ustanova (pogotovo nedostatak usluznosti....prica mi sestra da u njenom naselju, kosevsko brdo u ambulanti znaju satima da se ne javljaju na telefon, a kad se jave navodno nema slobodnih termina danima a nekad i vise od sedmicu...a ni ovoj mojoj ambulanti nije mane).

Riješenje: Naći još kakvu ludačku kao što je Baketova Sebija; bar kako sam ja čuo, žena ih je na UKSC ustrojila da valja. Šefica čistačica više ne sjedi u kancelariji nego mete sa ostalim čistačicama, a u njenoj kancelariji je soba za bolesnike. Samo jedan od primjera koji ima moju podršku.

3. Nerejsavanje ili sporo ili djelimicno rjesavanje problema gradjana od strane javnih sluzbi (ukljucujuci i rad policije....jedan komsija nakanio tuci tudje djete jer mu je u igri loptom udario u prozor....hajd sto je primitivno da jaci nasrce fizicki na slabijeg (u ovom slucaju djecu iz komsiluka od svojih 9 godina ili sl.) nego je i kukavicki i neljudski. Ne daj boze da slucajno zapadnes za oko nekom kabadahiji, gangsteru ili rauberu.....mogo bi deset puta biti ukopan sto bi te iko ovdje zastitio.

Riješenje: Ako se se osjećaš sigurno nabavi utoku (150KM na piku). Možda je do mene ali sa 2 metra visine nikad nisam imao nikakvih problema niti se osjećam nesigurno u ovom gradu. Mada postoji i ona ko traži belaj naći će ga. Pa ako ti ostaneš do 4 ujutro da cugaš i onda kreneš kući, pa tako pijan dobaciš nekoj djevojci a nisi vidio da je sa momkom i fasuješ degenek, NEMOJ KRIVITI POLICIJU. U svakom gradu na svijetu ima i plački i udesa samo što je Sarajevo jedna velika mahala pa se sve NAPUŠE. (Eto i u Sjevernoj Koreji pljačkaju, a zakon im je takav da kad ga uhvate svaki dan će mu lomiti po jednu kost, i onda ga javno objesiti na trgu - http://www.klix.ba/vijesti/svijet/prvi- ... /160502045)

4. Vozila koja ispustaju crni dim (ne treba objasnjavati taj crni dim).

Riješenje: Preko noći donesu zakon o zabrani automobila koji nemaju Euro 5. Oni koji nemaju para za Euro 5, njihov problem. Zašto se mora ugoditi svima. Ne mora! Postoji velika šansa da će blokirati ceste sa Golfovima iz 1986 al nema veze; dva dana posla za pauk službe i taj problem je trajno riješen.

5. Nedostatak igralista za djecu i parkova i zelenila.

Riješenje: Prodaš stan i kupiš kuću u brdskim djelovima grada. Tada ti neće trebati park jer ti djete ima ispred kuće ima zelenila da se igra do mile volje. Druga je stvar što raja hoće i jare i pare, pa bi i da žive u centru, i da imaju park i igralište, pa bi i osigurano parking mjesto; može i to ali plati. Izdvoji 2500KM po kvadratu i kupi stan kod BBI centra; imaš Veliki park u blizini, parking u BBI centru 300KM mjesečno. Idealno. :)

6. Nedostatak parkinga.

Riješenje: Kako su ponovo otvorili parking kod Pozorišta meni se nije desilo da ne nađem parking mjesto ili kod Doma Armije ili cestom do Pozorišta.

7. Protekcija i nepotizam.

Riješenje: Čekati 10 do 20 godina da umre cijela garnitura mozgova koja sada vodi glavnu riječ; političari, policajci u MUP-u, doktorice u UKCS, bakice na opštinskim šalterima i na njihova mjesta staviti ljude sa fakultetima koji NE VJERUJU U BOGA.
SAMO ATEISTI MOGU RADITI U DRŽAVNOJ SLUŽBI! Sa tim zakonom bi postali Švicarska za 10 godina.
Fox_Fox

#34 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?

Post by Fox_Fox »

http://www.vice.com/rs/video/psi-lutali ... e=vicefbsr

Pogledati od 20 minute i dalje. Ovo je show.. Znači aktivistica se nasikirala kao da su joj djete oteli.. Onda ovaj dedo što nema hljeba da jede al eto on je hranio kera... Zatim imamo svjedoka insajdera kome sakriju lice i prikažu mu ime i prezime, adresu stanovanja na ugovoru koji je imao kao hvatač pasa.

ZAKONOM ZABRANITI SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!!!
Post Reply