Zatamnjivanje stakala ....

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
KB9

#26 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by KB9 »

al glavno kao uzme ti policajac grebat foliju, pa majku mu kolko moras bit jadan da dopustis nesto tog tipa :lol:
holowey

#27 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by holowey »

a sta ces uraditi? fizicki se suprotstaviti policajcu? pa umjesto saobracajnog prekrsaja dobijes krivicnu prijavu? sa rogatim se nije bosti... ti ako imas vazeci certifikat te folije mozes traziti nadoknadu stete, pijacnu foliju ces zguliti i poklopiti se, ali suprotstavljati se je bez pameti...
KB9

#28 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by KB9 »

sigurno al znaci sigurno da ne moze sigurnije ne bi osto cisto gledo kako divljak to radi, u najblazem slucaju sjedes u auto i pravac u do stanice, napravis nevidjenu hampu dok ne dodju svi zivi i nezivi, uzmes ga snimat dok to radi, snimas i ispitujes ga stalno, podadas, tokom toga ako te krene udarit i ako to uhvatis snimljeno hopla, idemo jer ti prasinari su vecinom govna koja kad ne radi balira sijeno i hrani kokosi, stomacine zapremina bureta, vazda imas nacina i nisu bas zakon i drzava tako napravljeni da apsolutno nista ne mozes, sto je najbitnije, cak i da ne smijes nista treba se branit, pa neces valjda dopustit citav zivot da te neko gazi i da si donji u svakoj mogucoj prilici? bolje se ubit onda nego tako anemican zivot vodit, eto on ce uzet gulit foliju, grebat, pisi kaznu kolko ti volja, platit cu, sudit cemo se, nikakav problem, al ti meni nesto grebat samo jer si policajac pa jarane da si robokap to ti ne bi dopustio i ispratio bez ikakve akcije

samo eto nismo svi isti :-D
ranger

#29 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by ranger »

da su drotovi govna u to nema sumnje.
al nece ti niko derat foliju kljucem, sto bi, ni njemu nije cilj s nekim se bit na sred ceste, napisat ce ti kaznu i cao....
e ako krenes pametovat, fabricka folija, certifikati pizde materine,a zalijepljene sajbe ili stakla prenjih vrata - oprosti sam trazis belaj. zakon je jasan.
mirzet87sa

#30 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by mirzet87sa »

Prvi put cujem da grebe kljucem..
tempuser

#31 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

holowey wrote:a sta ces uraditi? fizicki se suprotstaviti policajcu? pa umjesto saobracajnog prekrsaja dobijes krivicnu prijavu? sa rogatim se nije bosti... ti ako imas vazeci certifikat te folije mozes traziti nadoknadu stete, pijacnu foliju ces zguliti i poklopiti se, ali suprotstavljati se je bez pameti...
Osim sto ce ti eventualno strugati ako petljas da je fabricko zatamnjenje, a ne folija,o kakvom certifikatu pises?
holowey

#32 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by holowey »

tempuser wrote:
holowey wrote:a sta ces uraditi? fizicki se suprotstaviti policajcu? pa umjesto saobracajnog prekrsaja dobijes krivicnu prijavu? sa rogatim se nije bosti... ti ako imas vazeci certifikat te folije mozes traziti nadoknadu stete, pijacnu foliju ces zguliti i poklopiti se, ali suprotstavljati se je bez pameti...
Osim sto ce ti eventualno strugati ako petljas da je fabricko zatamnjenje, a ne folija,o kakvom certifikatu pises?
tuv o procentu zatamnjenja pa se ne moras brinuti kad ti uz staklo stave opticki aparatic jer znas da si u skladu sa zakonom
530i

#33 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by 530i »

O kakvom zakonu govorimo uopšte?
Naš ZOBS kaže da mogu folije na bočna stakla iza vozača/suvozača, na ostalim staklima su zabranjena...ne precizira se specifična količina zatamnjenja.
tempuser

#34 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

holowey wrote:
tempuser wrote:
tuv o procentu zatamnjenja pa se ne moras brinuti kad ti uz staklo stave opticki aparatic jer znas da si u skladu sa zakonom
Koliko ja znam, a mozda grijesim, oznaka da po TUV-u proizvod zadovoljava tehnicko-sigurnosne standarde je uslov za legalnu prodaju tog proizvoda i cesto je proizvodjac deklarise na pakovanju i propratnoj dokumentaciji (uputstvo na koristenje/montazu). Teoretski na auto legalno ne mozes zalijepiti foliju bez certifikata sto znaci da za tim nema potrebe. Prakticno, osim sto ti niko nece izdati nikakav dodatni certifikat, niti mozes dokazati porijeklo folije (ja mogu nalijepiti divljaka s pijace i nositi LLumarovu praznu kutiju), nasu policiju uopste ne zanima da li je folija sa homologacijom ili divljak ukoliko je zaljepljena po zakonu. Drotovi ce ti dirati foliju samo ako tvrdis da su stakla, koja po zakonu ne bi smjela biti dodatno zatamnjena, fabricki zatamnjena. U tom slucaju ne da imaju pravo da ih grebu nego da ti narede da ih skidas na licu mjesta sve sa ih je sama Angela Merkel ugradila.
KB9

#35 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by KB9 »

znaci da grebe i skida nesto sto sam legalno kupio u ovoj drzavi i na sta sam po svim zakonima platio odredjenu sumu opet drzavi i koja nije imala nista protiv tad? naravno, znas kako bi zagrebo, nagrebo bi se pravo vjeruj mi :lol:
tempuser

#36 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

KB9 wrote:znaci da grebe i skida nesto sto sam legalno kupio u ovoj drzavi i na sta sam po svim zakonima platio odredjenu sumu opet drzavi i koja nije imala nista protiv tad? naravno, znas kako bi zagrebo, nagrebo bi se pravo vjeruj mi :lol:
Legano kupiti i legalno polijepiti su razlicite stvari. Nema te folije koja ce biti legalna za staklima vozaca, suvozaca, prednjoj i zadnjoj sajbi.
autoskolee

#37 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by autoskolee »

KB9 wrote:znaci da grebe i skida nesto sto sam legalno kupio u ovoj drzavi i na sta sam po svim zakonima platio odredjenu sumu opet drzavi i koja nije imala nista protiv tad? naravno, znas kako bi zagrebo, nagrebo bi se pravo vjeruj mi :lol:
Cuo sam da si jednom cijelu stanicu postrojio :lol: :lol: :lol:
KB9

#38 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by KB9 »

autoskolee wrote:
tesko je izgleda shvatit kad neko bas ne da na sebe tako lako, ako vec radim sve kako treba, postujem zakon, ne diram druge onda mene sigurno nece neko handrit al to je narodu tesko shvatit izgleda, navikli ste haman bit papuce i shonje :thumbup:
tempuser

#39 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

KB9 wrote:
autoskolee wrote:
tesko je izgleda shvatit kad neko bas ne da na sebe tako lako, ako vec radim sve kako treba, postujem zakon, ne diram druge onda mene sigurno nece neko handrit al to je narodu tesko shvatit izgleda, navikli ste haman bit papuce i shonje :thumbup:
Ako sve radis kako treba, ako folije nalijepis na dozvoljena stakla nece te niko dirati, ne znam cemu paranoja i cemu onda qurcenje tipa ne dam na sebe????
ALI, ako folije nalijepis na stakla na koja ne smijes i pri tome petljas drotove je fabricko zatamnjenje onda ce ti itekako i grebati i skidati i to sve po zakonu! Sta je tu tesko shvatiti?
nightvision

#40 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by nightvision »

A sta ako drot zagrebe pa se utvrdi da nije u pravu, ko onda placa ostecenje?
tempuser

#41 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

nightvision wrote:A sta ako drot zagrebe pa se utvrdi da nije u pravu, ko onda placa ostecenje?
Objasni kako se to moze desiti? Drot nikad nece grebati po staklu koje je zakonom dozvoljeno zatamniti, a na tvornicki zatamnjenom staklu ne moze tek tako nastati ostecenje.
IcedFlame

#42 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by IcedFlame »

nightvision wrote:A sta ako drot zagrebe pa se utvrdi da nije u pravu, ko onda placa ostecenje?
Koliko znam, drot ti ne smije ni dotaci auto bez tvoje dozvole. Moze ti narediti da ti nesto uradis, a na tebi je hoces li poslusati.
preludezalude

#43 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by preludezalude »

Nista drot ne smije da grebe i provjerava da li je folija ili ne. On ako sumnja da auto nije tehnicki ispravno, moze iskljuciti ga iz saobracaja tj poslati ga na vanredni tehnicki. On da kljucem grebe po staklu ne smije ni u kojem slucaju. Pa on ne smije da dira tvoje auto nikako. Ne smije otvoriti tvoja vrata. U posebnim slucajevima naravno da to smije, ali sad govorimo o rutinskoj kontroli i folijama. Drot ima samo par opcija sta uraditi u ovom slucaju... napisati kaznu ili poslati auto na vanredni tehnicki pregled. Drot ti NE MOZE NAREDITI DA SKINES FOLIJU NA LICU MJESTA. Moze samo napisati kazneni nalog i to je to. Do vozaca je koliko ce moci trpiti da placa kazne i da u nekom momentu kaze sam sebi e dosta je bilo i onda skine folije.
tempuser

#44 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

preludezalude wrote:Nista drot ne smije da grebe i provjerava da li je folija ili ne. On ako sumnja da auto nije tehnicki ispravno, moze iskljuciti ga iz saobracaja tj poslati ga na vanredni tehnicki. On da kljucem grebe po staklu ne smije ni u kojem slucaju. Pa on ne smije da dira tvoje auto nikako. Ne smije otvoriti tvoja vrata. U posebnim slucajevima naravno da to smije, ali sad govorimo o rutinskoj kontroli i folijama. Drot ima samo par opcija sta uraditi u ovom slucaju... napisati kaznu ili poslati auto na vanredni tehnicki pregled. Drot ti NE MOZE NAREDITI DA SKINES FOLIJU NA LICU MJESTA. Moze samo napisati kazneni nalog i to je to. Do vozaca je koliko ce moci trpiti da placa kazne i da u nekom momentu kaze sam sebi e dosta je bilo i onda skine folije.
Tu teoriju objasni onima koji su na licu mjesta skidali folije po I. Sarajevu! Drot ti lijepo da opciju, skidaj na licu mejsta ili si iskljucen iz saobracaja, a ti ako hoces petljaj da je fabricki zatamnjeno pa ces platiti i vanredni tehnicki.
Bakir1

#45 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by Bakir1 »

vozilo se moze poslati na vandredni tehnicki pregled ukoliko se konstatuje neki od VIZUALNIH NEDOSTATAKA (razbijena sofersajba, neispravna rucna kocnica (vizuelno moguce provjeriti), folije, signalizacija.....)
skidanje folija na licu mjesta je izlazak u susret, jer ako bi se islo po proceduri, nalog za vandredni, vandredni, izuzimanje dokumenata do otklanjanja neispravnosti, i na sve to kazna...
imam folije na kiji, preko granice pocesto, sirom BH, entiteta, blentiteta, naprijed 40% nazad 75%, nisam gulio i nisam dobio prigovor, valjda sto je kija, sto nakon zaustavljanja vide pojas, sto su rutinska zaustavljanja uglavnom....
nightvision

#46 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by nightvision »

tempuser wrote:
Objasni kako se to moze desiti? Drot nikad nece grebati po staklu koje je zakonom dozvoljeno zatamniti, a na tvornicki zatamnjenom staklu ne moze tek tako nastati ostecenje.
Na osnovu cega moze drot ocijeniti na koja stakla je folija nalijepljena? Sigurno ne moze uvijek odokativno ocijeniti i sta ako zagrebe extra skupu foliju koja je uredno zalijepljena, po propisima? Zato ni meni nije realno da ce uopste grebati, valjda to spada u tehnicke karakteristike vozila i da tehnicki pregled to odradjuje. Ili bi bar trebalo da je tako.
KB9

#47 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by KB9 »

pa to je do tih ljudi sto su cisti degenerici koji sami sebe ne postuju i dopustaju da im drotovi grebu folije bolan

de svega ti eto bil ti dopustio drotu da te zaustavi i grebe ti auto? :lol:
tempuser

#48 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

nightvision wrote:
tempuser wrote:
Na osnovu cega moze drot ocijeniti na koja stakla je folija nalijepljena? Sigurno ne moze uvijek odokativno ocijeniti i sta ako zagrebe extra skupu foliju koja je uredno zalijepljena, po propisima? Zato ni meni nije realno da ce uopste grebati, valjda to spada u tehnicke karakteristike vozila i da tehnicki pregled to odradjuje. Ili bi bar trebalo da je tako.
Ne razumijem te? Pa nije valjda corav da ne vidi dodatno zatamnjena stakla?
Drot nece praviti problem, a kamoli grebati foliju naljepljenu po propisu tj na dozvoljena stakla. Drota ne interesuje kvalitet i kako je postavljena folija nego na koja stakla je postavljena. Folija koja je zaljepljena na nedozvoljena stakla je protuzakonita sve i da je najsljuplja na svijetu i da su je postavili najveci strucnjaci.
Policija je nadlezna za teh. ispravnost vozila, neke stvari tipa celave gume, razbijena stakla, nepropisna, neispravna ili ostecena signalizacija, nepropisno postavljene folije itd policija moza utvrditi na licu mjesta, za sve za sto se ne moze utvrditi na licu mjesta salje na VTP.
nightvision

#49 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by nightvision »

Yeb'o ga ti, ne moze drot uvijek znati kakvo je staklo ispod folija. I sta ako zagrebe a ono sve po propisima, ko placa stetu? Ne vjerujem u to grebanje nikako.
tempuser

#50 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

KB9 wrote:pa to je do tih ljudi sto su cisti degenerici koji sami sebe ne postuju i dopustaju da im drotovi grebu folije bolan

de svega ti eto bil ti dopustio drotu da te zaustavi i grebe ti auto? :lol:
Gdje si Blek Stena nisam te preopozn'o?!
Grebanje je samo karikiranje za nacin da drot utvrdi da li je zatamnjenje tvornicko ili naknadno u slucaju da lazes drotu da je na autu fabricko zatamnjenje.
Imas folije na zadnjoj sajbi i/ili staklima vozaca i suvozaca, drot te zaustavi, ti imas teh, neipsravan auto, sta po tebi treba da se desi?
Po zakonu je situcija sljedeca, drot ti moze pisati kaznu i pustiti te da ides, ali ako se nameci na tebe moze te iskljuciti iz saobracaja dok ne dovedes auto u teh. ispravno stanje (citaj: skidaj folije na licu mjesta) ili te na licu mjesta poslati na VTP gdje ce ti takodjer utvrditi teh. ne ispravnost sto te vraca na pocetnu poziciju.
Post Reply