Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
@mba

#26 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by @mba »

uh dobre brate, svaka cast za slike :thumbup:

nest kontam, najbolje kakvu knjigu kupiti sa opisom nasih gljiva i pravac suma!
Danguba

#27 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Danguba »

Pratim. Mozda se nesto i nauci.

Svi idu u gljive a ja ne smijem. Rado bi ih skupljao ali se prije toga mora imati neko osnovno znanje.

Ako nekome nije tesko da nam postavi otrovne(mislim da njih ima manje) a ostale cemo smatrati jestivim. :D

(prije par dana mi komsija donese kesu raznih i ja mu se zahvali na dobroj namjeri ali ne uze :roll: :( )
pink floydd

#28 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by pink floydd »

Danguba wrote:Pratim. Mozda se nesto i nauci.

Svi idu u gljive a ja ne smijem. Rado bi ih skupljao ali se prije toga mora imati neko osnovno znanje.

Ako nekome nije tesko da nam postavi otrovne(mislim da njih ima manje) a ostale cemo smatrati jestivim. :D

(prije par dana mi komsija donese kesu raznih i ja mu se zahvali na dobroj namjeri ali ne uze :roll: :( )
najbolje je da odeš s tim komšijom u šumu i nek ti on pokaže, tako ćeš najprije naučiti.

Imaš i ovde >> http://www.gljive.com/baza-gljiva sve što te zanima ali najbolje je da odeš i prohodaš.
Smrcak15

#29 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Danguba wrote:Pratim. Mozda se nesto i nauci.

jarane, gljivarane je zamene najbolji hobi i ne samo to, negoje to hobi ako se navuces na to nema ti lijeka, da se izvuces iz toga :D to je hobi za zivota

1. Cist zrak u prirodi
2. Zelenilo, koje pozitivno utice na mentalno zdravlje covjeka, djeluje opustajuce
3. Fizicka aktivnost
4. Raznolikost gljiva nikad neznas sta ces naci, uzbudljivost, jos ako se pronadje veliko staniste neke vrste , sreci nema kraja :D
5. Rucki od raznih gljiva sa ukusom bez premca, na nivou nobelovih vecera
6. Ljekovitost gljiva
7. Dzaba restoranski/nobelovski rucak

moras citati, knjige o tome, citaj tekstove i gledaj slike na internetu, imas videoklipova tona na engleskom o divljim gljivama

ja u pocetku kad sam htio da se bavim gljivarenjem, strah me bilo i licisarku brati, ono kad je uberem, sve kontam jeli to lisicarka da je nisam sa nekom drugom pomijesao. Pa sam u pocetku naucio samo lisicarke, i naucio odmah njezine slicne gljive. svaku novu gljivu koju naucis moras da naucis njezine slicne gljive. Preporucio bi ti da dosta gledas slike jedne vrste gljiva, ja sam tako u pocetku izostravao svoj vid sto bi se reklo , jer sto vides uocavas gljivu sve je bolje popznajes i njezine slicne jestive, nejestive i otrove gljive.

pa sam poslije naucio gljivu Ovcije vime (Albatrellus ovinus)
Image
ona raste u kolonijama
Image

pa kad je nadjes mozes odmah punui korpu nabrati kao ja prvi puta kad sam je nasao :D

mozes da je pohujes, i bude kao snicla, meso joj zuti u tavi. mesnata gljiva,
Image

pa sam poslije naucio ostalih gljiva, svake sezone ponesto novo naucis, i nemozes se vratiti praznih ruka iz sume, dok drugi traze lisicarke pa nemogu da nadju ja mogu nabrati ostalih gljiva punu korpu

(prije par dana mi komsija donese kesu raznih i ja mu se zahvali na dobroj namjeri ali ne uze :roll: :(
pametno si postupio, to je amater koji bere gljive u kesu , jer te moze otrovati i sa najukusnijim gljivama pa makar i vrganji bili ili lisicarke, gljive se kvare u kesi ako jer vruce, gljvie se beru u korpicama gdje prolazi zrak.
Naslovnica

#30 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Naslovnica »

Sunčanica.
Meni lično omiljena gljiva, pohovana, k'o šnicla.
Odlična je.
Image
Danguba

#31 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Danguba »

Hvala vam na podrsci :thumbup:

Ne vjerujem ja nikakvom komsiji koji skuplja gljive/pecurke nego samo strucnim osobama i osobama sa visegodisnjim iskustvom. Njima ne vjeruju ni najblizi pa cekaju 3-4 sata da i oni nesto kusaju. :D

Zanimljiv hobi koji ne kosta nista a visestruko je koristan.

Zivim u podrucju koje je bogato gljivama a isto tako svjedoci smo(svake godine) nemilim dogadjajima i tragedijama od istih.

Kao dijete znao sam samo dvije jestive gljive. :-)
Pucak(loptasta gljiva), nju sam sutao jer sam mislio da je otrovna. kada se osusi pritisnemo je a iz nje izlazi neki prah. onih zutih sam se nagledao kao i ovih suncanica ali samo sa odstojanja.

Sto je lijepo svasta znati. :D
Last edited by Danguba on 08/06/2016 09:52, edited 1 time in total.
Smrcak15

#32 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

sos od crnih trubaca, vrhunska delikatesa
Image
Image

Image
Image

ove nemaju slicnih otrovnih, tako da su sigurne za brati.
Smrcak15

#33 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Danguba wrote:Hvala vam na podrsci :thumbup:

Ne vjerujem ja nikakvom komsiji koji skuplja gljive/pecurke nego samo strucnim osobama i osobama sa visegodisnjim iskustvom. Njima ne vjeruju ni najblizi pa cekaju 3-4 sata da i oni nesto kusaju. :D

Zivim u podrucju koje je bogato gljivama a isto tako svjedoci smo(svake godine) nemilim dogadjajima i tragedijama od istih.
Njima ne vjeruju ni najblizi pa cekaju 3-4 sata da i oni nesto kusaju. :D
pa najotrovnije gljive uopste nema nikakvih simptoma da se covjek otrovao, tek nakon sedmicu dvije kad je vec kasno, kad je jetra ostecenja onda se javljaju simptomi, tad je vec kasno za spas.
Danguba

#34 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Danguba »

Smrcak15 wrote:
pa najotrovnije gljive uopste nema nikakvih simptoma da se covjek otrovao, tek nakon sedmicu dvije kad je vec kasno, kad je jetra ostecenja onda se javljaju simptomi, tad je vec kasno za spas.
Ovo treba da stoji na svakoj stranici o gljivama. :thumbup:

Kako je sigurna provjera sa nozem ili ziletom?
Je li istina da noz pocrni kod otrovnih gljiva?
Smrcak15

#35 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Danguba wrote:
Smrcak15 wrote:
Ovo treba da stoji na svakoj stranici o gljivama. :thumbup:

Kako je sigurna provjera sa nozem ili ziletom?
Je li istina da noz pocrni kod otrovnih gljiva?
nije istina nista od toga, jednostavno moras da znas koje su otrovne i ne prilazi im

zelena pupavka, amanita grupa,
Image
Image

bijela muhara
Image

Cortinarius rubellus
Image

drzi se pocetnih gljiva, vrganji, lisicarke, trubace, djedovi, ovcije vime, rujnice, prosenjaci , one jednostavne a ostale za pocetak izbjegaji.
Danguba

#36 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Danguba »

:thumbup:
Smrcak15

#37 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

gljive za pocetnike

vrganj
Image

lisicarka
Image

prosenjak
Image

djedovi, kojima je strucak hrapav ovako
Image

rujnica koja ispusta narandzast sok
Image

Cantharellus lutescens
Image

Sparassis crispa, ova je posebna, nema joj nista slicno, ni miris ni ukus, ukus i miris aromaticni, fantasticna gljiva
Image

ovcije vime
Image

Suillus variegatus
Image
ova se mora susiti, nije ukusna u friskom stanju, i dobijes fantasticnu gljivu ako osusis, ukus kao Smrcak, znaci nivo sa 5 zvjezdica gljiva, ukus sladunjav i miris aromatican

Suillus luteus
Image
nivo vrganja, samo trebas cokoladnu boju kozicu sa nje oguliti i dobijes zutu gljivu

crne trubace, fantazija gljiva
Image

Suillus granulatus
Image
kozica se treba ogulit

geledajuci ovakve videe, treniras oci sa gljive, uocavas kako izgledaju razne formacije i boje, plus treniras terene, u kakvim terenima rastu, moras poznavati i drvece, gdje trebas gledati gdje netrebas gledati itd

PM72

#38 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Smrcak15 wrote:

NETAČNO.Kad pojedeš otrovnu gljivu nakon 15 ili 20 minuta javlja se mučnina,grčevi,proljev pa sve do groznice i povraćanja.Ako ne primiš pomoć mrtav si za 24 sata najkasnije - zavisi o količini otrova.Kakve sedmice...
Smrcak15

#39 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

PM72 wrote:
Smrcak15 wrote:

NETAČNO.Kad pojedeš otrovnu gljivu nakon 15 ili 20 minuta javlja se mučnina,grčevi,proljev pa sve do groznice i povraćanja.Ako ne primiš pomoć mrtav si za 24 sata najkasnije - zavisi o količini otrova.Kakve sedmice...

Image
po ovoj stranici

Cortinarius orellanus
http://www.plantea.com.hr/crvenjaca/

Smrtonosno je otrovna gljiva, uzrokuje orelaninski sindrom. Znakovi jave se nakon 2-3 dana, no isto se mogu pojaviti dosta kasno, nakon više od dva tjedna. Simptomi su suhoća usta, bolovi u trbuhu, povraćanje, zatajenje bubrega. Za smrtonosnu dozu dovoljno je 35 grama.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#40 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Hame_ »

Meni ostalo u sjećanju prije par godina na Televiziji Tuzlanskog kantona...

Nakon trovanja gljivama i klistiranja izlazi čiča iz UKC Gradina. Pitaju ga ovi s TV -a nešto kako je preživio, a on zaprijeti "Ko mi više pomene gljivu u kući...!" :mrgreen:
Smrcak15

#41 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Hame_ wrote:Meni ostalo u sjećanju prije par godina na Televiziji Tuzlanskog kantona...

Nakon trovanja gljivama i klistiranja izlazi čiča iz UKC Gradina. Pitaju ga ovi s TV -a nešto kako je preživio, a on zaprijeti "Ko mi više pomene gljivu u kući...!" :mrgreen:
naravno da ce mu se ogaditi ako se otruje, ali bogami , prije nego se upustis u taj hobi moras se dobro znanje potkovati, nije to ko hajmo razbacit fuce i to je to, moze te glave kostati, znanje glavu cuva.

ja sam se edukovao, tako sto sam isao izlete sa iskusnim gljivarima, citao knjige, gledao videoklipove, studirao slike raznih gljiva itd.

i opet se smatram pocetnikom amaterom iako mozda znam oko 50 gljiva jestivih+ 6 li 7 najotrovnih
Tomahawk11
Globalni moderator

#42 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Tomahawk11 »

Ovo sto kaze Smrcak15, nije to samo branje gljiva, nego spoj ugodnog s korisnim, priroda, cist zrak, fizicka aktivnost, a moras dijelom i voljeti, inace se hvataj plaze :D
Pretjeruje se i sa tim otrovnim gljivama, beres mlijecnice, vrganj, lisicarku - nema sanse da pogrijesis. Ok, tacno je da ima varijacija koje podsjecaju na vrganji ili lisicarku (vidim neke su jestive, a nisam ih nikad brao), ali zaista ko se drzi osnovnih pokazatelja ovih gljiva, nema sanse da pogrijesi.
Za nesto vise, svakako se moze i treba edukovati.
pink floydd

#43 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by pink floydd »

Image

počeli su i vrganji

Image
Danguba

#44 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Danguba »

Pratim, pratim...nego, nebilo vam zapovidjeno da nam stavite neki recept za fin umak od gljiva i kako sve upotrebljavate ubrane gljive. :)
Smrcak15

#45 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Tomahawk11 wrote:Ovo sto kaze Smrcak15, nije to samo branje gljiva, nego spoj ugodnog s korisnim, priroda, cist zrak, fizicka aktivnost, a moras dijelom i voljeti, inace se hvataj plaze :D
Pretjeruje se i sa tim otrovnim gljivama, beres mlijecnice, vrganj, lisicarku - nema sanse da pogrijesis. Ok, tacno je da ima varijacija koje podsjecaju na vrganji ili lisicarku (vidim neke su jestive, a nisam ih nikad brao), ali zaista ko se drzi osnovnih pokazatelja ovih gljiva, nema sanse da pogrijesi.
Za nesto vise, svakako se moze i treba edukovati.
da da da , jos dodaj tu uzbudljivost jer nikad neznas na sta ces naletiti, na koju delikatesu :D gljivaranje je meni samo takva uzivancija, u zadnje dvije tri godine sve mi zanimiljivije i zanimljivije, i jedva cekam pocetak gljivarske sezone jer to obecava nobelovske ukusne rucke gdje samo mozes da se ibretis i pitas, sta sam ja radio sve ove godine pa nisam ovo probao :lol:
Smrcak15

#46 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Danguba wrote:Pratim, pratim...nego, nebilo vam zapovidjeno da nam stavite neki recept za fin umak od gljiva i kako sve upotrebljavate ubrane gljive. :)

fin umak , ovako radi, zavisi koja je gljiva ako ces vrganje, gledaj da su tvrdi , ako su mehki susi ih u susilici i onda ces dobiti jos bolju gljivu nego sto je friska

kad ih malo prokuhas ispari voda, ovo je bitno, maslac moras gljivama dodavati jer one rasprsuju svoj ukus u masnocu od maslaca, dok to nerade kad ih samo kuhas, znaci moras maslac dodati kad voda ispari i onda prziti u maslacu 3 ili 4 minute, poslije dodajes vrhanj i to kuha, dodas bibera, vegete, i ako imas bazilike zacina u friskom stanju, rucak ce ti biti samo takav

ako nesmijete ici u sumu brati gljive imate, fantasticne sumske gljive vrganje i ostale mjesovina gljiva, shitake sa japanskim nameko gljivama
u mercatoru ili konzumu kupiti, ova kesica
Image

fantazija ziva, i taj umak mozes sa makaronima, spagetama i ostalim zavrzlama jesti.
PM72

#47 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Jesi li ikad pogledao ko je brao i pakovao te "Ledo" gljive? Ja slučajno jesam i ne bih to kupio ni kad bi mi poklanjali...ma šta poklanjali,kad bi mi plaćali.
Danguba

#48 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Danguba »

Hajmo ovako:

Veoma opasne

1. Groene knolamaniet (Amanita phalloides) (ZELENA PUPAVKA)

Image

http://www.biopix.nl/groene-knolamaniet ... 37871.aspx

2. Giftige gordijnzwam (Cortinarius orellanus)

Image

http://www.biopix.nl/giftige-gordijnzwa ... 60863.aspx

3. Vliegenzwam (Amanita muscaria) (MUHARA)

Image

http://www.biopix.nl/vliegenzwam-amanit ... 37597.aspx

4. Svijetlozuta muhara

Image

5. Panterova muhara

Image

6. Ludara

Image

7. Sumporaca

Image

8. Zavodnica

Image

http://www.naturala.hr/abc-gljivarenja- ... jiva/3102/
Danguba

#49 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Danguba »

Jestiva

Image

Bascovanka- ove sam jeo kao dijete i izuzetno su ukusne

http://www.tabanovic.com/1.gljive.htm
Tomahawk11
Globalni moderator

#50 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Tomahawk11 »

Ta bascovanka....da to nisu one reduse, one obicno budu po livadama u jesen?
Post Reply