Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ima ljudi koji to rade iz postovanja, bez obzira sto ne poste ili ne praktikuju bilo sta od vjerskih aspekata.
Obicno neko od ukucana posti i onda bas i nije fino da taj neko pije, a ovaj drugi posti.
Naravno, licemjerstvo se onda napiti za Bajram. Pogotovo ima onih koji kao poste, a onda ''proslave'' Bajram u kafani. To je bas vrhunac licemjerstva.
Stari ljudi su obicno praktikovali da prestanu piti 10 dana prije Ramazana i do 10 dana iza. Kazem opet, iz postovanja ili radi drugih ukucana.
Black swan wrote:mene kopka jedno drugo pitanje
bil na dzumi bilo mnogo ljudi da je ona nedjeljom
bas nesto o tome razmisljam
bez uvrede ikome
Prošle godine je 1. maj pao u petak.
Vjeruješ li da je na džumi džamija u kojoj sam ja bio (gradska, jedna od najvećih u Bosni) bila puna? Ja sam se iskreno iznenadio.
Normalno bruzba. Prva lekcija u zivotu je da nema besplatnog rucka.
Vidis, ja znam jednog starog covjeka kojem je nadimak dzabica
Njemu je citav zivot najdraze bilo kad ga ko casti, kad na neciji racun popije, pojede
Taj, uglavnom, i ne zna drugacije, nego dzabaluka. Vise ga to napije i nahrani.
Tomahawk11 wrote:
Njemu je citav zivot najdraze bilo kad ga ko casti, kad na neciji racun popije, pojede
Ne cudi me da ti kao navijac Reala znas takve ljude
Black swan wrote:mene kopka jedno drugo pitanje
bil na dzumi bilo mnogo ljudi da je ona nedjeljom
bas nesto o tome razmisljam
bez uvrede ikome
Prošle godine je 1. maj pao u petak.
Vjeruješ li da je na džumi džamija u kojoj sam ja bio (gradska, jedna od najvećih u Bosni) bila puna? Ja sam se iskreno iznenadio.
prvi maj je jedmom u sedam godina petkom
a nedjelja je svakih sedam dana
vjerojatno pitanje na koje nikad necu moci dobiti odgovor jer je nemoguce
Black swan wrote:jeste ja svaki dan dodjem u 9.20 ali zato odem u 15.25
Ti to ko ja, dođeš kasnije, ali zato odeš ranije...
A sad back to the topic:
Onaj ko ide u džamiju i obavlja vjerske obrede da bi dobio nagradu od Boga, dobit će baš to što je tražio.
Onaj ko ide u džamiju i obavlja vjerske obrede da bi dobio nagradu od naroda, dobit će baš to što je tražio.
Last edited by TAFKAP on 30/05/2016 22:13, edited 1 time in total.
Tomahawk11 wrote:
Ne cudi me da ti kao navijac Reala znas takve ljude
Eno sad, sto kao navijac Reala....mogao bi ja sad isto to reci za tebe kao navijaca Bayerna. Gdje je onaj vella, da potvrdi dzabalesku klepanje igraca iz Dortmunda
Salim se malo, al eto naletis svakakvih ljudi.
Ma ima dzabica i dan danas oko nas, dusa im da im ko placa ture i da ih mezi. Sve zavisi kakvu zrtvu nadju.
pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.
Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.
Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
A oni koji ne piju nikako ali nit klanjaju nit idu u džamiju, kakvi su oni?
Po meni poimanje licemjernosti dosad iznesenih postova forumaša, pokazuje da su oni ti koji su licemjerni.
Odgovor na pitanje iz naslova teme je da je nekonzumiranje alkohola dobro djelo u svakom slučaju, bilo lice vjernik koji praktikuje islam najbolje što može, ili bio u pitanju neki probisvijet i kriminalac, pa čak i neko ko posti da bi ga vidjeli da posti. Tolika isključivost je danas prisutna u društvu da me nekad i najbliži iznenade sa rečenicama "vidi glupana, postio Ramazan, a za Bajram popio pivu i slično". Šta to govori o nama koji tako sudimo nego da smo licemjerni.
Da li neko klanja svih pet vakata? Da li neko ide na džumu? Da li neko posti? Ma da nikad u životu nije u džamiju otišao, šta god od ovoga uradi je dobro djelo. I koliko god uradi od toga je dobro djelo. Smatram da je diskusija o ovome glupa i da nema uporište ni u jednom argumentu da je nekonzumiranje alkohola u Ramazanu licemjerje/sebičnost.
Svakom njegovo, svako ko želi i trunkom svijesti da se promijeni tokom Ramazana i očisti tijelo na kraju krajeva je dobro djelo, jer farz je da brinemo o svom zdravlju, a post je najbolji put/dijeta do zdravlja.
pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.
Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.
Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
A oni koji ne piju nikako ali nit klanjaju nit idu u džamiju, kakvi su oni?
Sad ću ja nešto reči za sebe.
Ja u životu ni jedan dan nisam postio, jednostavno ne osjećam se vjernikom, više težim ka ateizmu. A što se tiče alkohola, nikad nisam pio niti sam kada u životu se napio, a imao sam priliku.
A to što neko pije, to je njegovo. Nije licemjeran ako se ne osjeća vjernikom a pije. Licemjeran je onaj koji je danas musliman, a sutra se naloče ko krava, a ni toga ne manjka u ovakvoj državi.
Ova rasprava samo potvrdjuje da je glavni problem u BiH zabadanje nosa u tudje stvari....
Teza je da je religija i njeno prakticiranje privatna stvar svakog pojedinca, pa tako i to hoće li piti ili ne alkohol...